Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 12. huhtikuuta 2022

Venäjän strateginen onnistuminen


Ukrainan sodassa on koko ajan naputtanut epämiellyttävä tunne siitä, että kaikki ei todellakaan ole sitä miltä näyttää. Yleisesti ollaan sillä kannalla, että Venäjän hyökkäyssuunnitelma epäonnistui pahasti. Tämä on sinänsä ollut uskottavaa, vaikkakin vaikeasti nieltävää. Kerrankos sitä nyt ryssitään.
Lisäksi lännessä on spekuloitu, että Putinille ei ole kerrottu oikeaa tietoa kun ei ole uskallettu. Tämä on vielä vaikeammin nieltävää. Putin teki uransa KGB:n tiedustelu-upseerina. Neuvostoliitossa oli tasan kaksi järjestöä, jotka toimivat realiteettien pohjalta. Ne olivat KGB ja GRU (sotilastiedustelu). Se, että Putin ei haluaisi kuunnella realiteetteja, tarkoittaisi että hän on hylännyt kaiken mitä tiedustelu-upseerin perustoimintaan kuuluu. Näin ei yksinkertaisesti tapahdu. Jokainen ammattimies voi alasta riippumatta kertoa, että tietyt asiat ovat ja pysyvät.
Sanoin vain pari viikkoa ennen hyökkäystä, että en usko sotaan. Perusteluinani oli se, että toisin kuin Krimin valtauksessa toimittiin ja kaikissa oppikirjoissa neuvotaan, Venäjä valmistautui aivan liian avoimesti. Lisäksi totesin, että seurauksena olisivat sellaiset lännen pakotteet Venäjälle, että maa palaisi taloudellisesti Neuvostoliiton aikaan. En uskonut Venäjän olevan valmis ottamaan sellaista seurausta Donbassin ja Krimin tai edes koko Ukrainan takia.
Kaikkiaan listassa on siis kolme asiaa jotka soittelivat hälytyskelloja: hyökkäys epäonnistui sotilaallisten tavoitteidensa saavuttamisessa, Putin vaikutti huonosti informoidulta ja Venäjä otti tietoisesti lännen odotetun murskaavan reaktion vastaan.
Vanha chicagolainen sananlasku toteaa, että yksi kerta voi olla sattumaa, kaksi kertaa yhteensattumaa mutta kolme on jo vihollisen järjestelmällistä toimintaa.

Niinpä ei auttanut mikään muu kuin kääntää koko skenaario ylösalaisin. Entäpä jos tämä meneekin edes suurinpiirtein suunnitellusti? Tällöin Ukraina olisi pelkkä taktinen kuvio suuremmassa strategisessa pelissä. Kuin uhrattava shakkinappula gambiitissa.

Helpoin selitettävä näistä kolmesta häiritsevästä tekijästä on tietysti Putinin huono informointi. Tästä ei käsittääkseni ole mitään muuta kuin läntistä spekulaatiota ja ehkä joitakin luultavasti tarkoituksellisia disinformaatiovuotoja.
Seuraavaksi piti selittää Ukrainan sodankäynnin epäonnistuminen. Loppujen lopuksi tämäkin asettuu näppärästi kontekstiin. Jos on todellakin niin, että strateginen kuvio on Ukrainaa suurempi, ei Ukrainalla ole merkitystä. Toki olisi ollut Venäjälle bonusta, mikäli Ukraina olisi kukistunut. Ehkä suunnitelmana oli myös se, että Kiova olisi vallattu, Ukrainan hallitus vaihdettu ja saatu ”rauhansopimuksessa” suljettua Ukraina sisämaavaltioksi. Nyt näyttää käyvän niin että kovinkaan paljon lähtöasemaa parempaan tulokseen ei olla päätymässä, ellei tulossa oleva ratkaisutaistelu (jota povataan Donbassiin mutta sotahistorian tuntijana kehotan pitämään silmät auki ennemminkin Harkovan suuntaan…) tuota odotettua parempia tuloksia. Mutta suuremmassa kuvassa on hyvinkin mahdollista, että Ukrainan sodan lopputulos on Venäjälle jos nyt ei yhdentekevä niin vähämerkityksinen.
Viimeisenä jää jäljelle oleellinen omituisuus: miksi Venäjä lähti operoimaan, vaikka rankkojen taloussaartojen kohteeksi joutuminen oli käytännössä varmaa?
Vastaus tähän voi olla aluksi häkellyttävä: ehkä taloussaartoon joutuminen oli koko strategisen suunnitelman vaihe numero yksi. Mistä tietysti seuraa se lystikäs korollaari, että mikäli länsi ei olisi asettanut Venäjää taloussaartoon, koko suunnitelma olisi mennyt pieleen.

Oletetaanpa siis, että taloussaartoon joutuminen olikin osa Venäjän suunnitelmaa ja katsotaan, mitä siitä seuraa niin tiedämme enemmän.

Venäjä ja Ukraina tuottavat melkoisen osan maailman viljoista. Vientiin menee sellainen määrä, että maiden yhteenlaskettu määrä maailman vehnänviennistä on noin 30 % ja maissinviennistä 15 %. Merkittävimmät kohdemaat ovat mm. Egypti, Indonesia, Bangladesh, Sudan ja Nigeria. Kehittyneisiin maihin vienti on vähäistä. Nyt Ukraina ei tuota käytännössä lainkaan elintarvikkeita ja Venäjän tuotantokin, ainakin vienti, kärsii. Peruselintarvikkeiden hinta tulee siis nousemaan. Vieläpä Irlannin perunakriisin (1845-52) tapaan eli kun peruselintarvikkeiden hinta nousee, niiden kulutus kasvaa entisestään vaikka järki sanoisi että hinnan noustessa sen pitäisi laskea. Kyse onkin siitä, että halvan ruoan kallistuessa rahaa riittää entistä vähemmän kalliimpaan ruokaan, jolloin halpaa ruokaa pitää ostaa entistä enemmän – vaikka se onkin kalliimpaa kuin ennen. Vaikutusta vahvistaa hintojen nousu kehittyneissä maissa, jolloin nekin käyttävät enemmän peruselintarvikkeita. Tällöin kehittymättömillä mailla on entistä vähemmän varaa ruokaan.
Tästä seuraa mahdollinen nälänhätä. Ja mehän kaikki tiedämme, mitä tapahtuu jos Afrikassa tai Lähi-idässä tulee nälänhätä. Eurooppaan on entistä enemmän tulijoita, jopa kymmeniä tai satoja miljoonia.
Tämä saattaa olla aivan hyvin Venäjän tavoite. Venäjä näkee lännen heikkona – ”homo-länsi” on siellä käsite ja naurunräkätys feminismille sekä genderideologialle normi. Ja oikeassahan he tässä ovat. Lisäksi Venäjää ei vaivaa poliittinen korrektius. Venäläiset ovat suunnilleen rasistisinta porukkaa mitä maa päällään kantaa, mitä afrikkalaisiin tai arabeihin tulee. Heidän ei tarvitse keksiä selityksiä orjalaivojen tervasta syyksi siihen, miksi afrikkalaiset ja arabit eivät ole kyenneet luomaan vauraita ja toimivia yhteiskuntia. (Paitsi arabit niissä tapauksissa, joissa sattuvat istumaan öljylähteiden päällä ja ovat vaurastuneet siksi, että länsimaat ovat kehittäneet teknologiaa joka sekä tarvitsee öljyä että osaa sitä porata, jalostaa ja toimittaa – arabit eivät ole keksineet mitään noista.)
Niinpä Venäjä on laskenut, että länsi romahtaa mikäli joutuu suuren kansainvaelluksen kohteeksi. Venäläiset eivät elä pilvilinnoissa rotujen ja kulttuurien samanarvoisuuden kuvitelmissa. Omalta osaltaan he ovat lännen rappiota edistäneetkin, sillä neuvostoajan ohjailu vaikuttaa yhä.
Lainaus: "Andropovin suurin saavutus – joka on peräisin jo siltä ajalta, jolloin hän ei vielä ollut Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri – on se, että Yhdysvalloissa ja Länsi-Euroopassa on luotu kiihkeä yleinen mielipide, joka vaatii yksipuolista aseistariisuntaa. Mielenosoitukset, istumalakot, teiden sulkeminen niille heittäytymällä ja kaikki propaganda on suunnattu miltei yksinomaan amerikkalaisia aseita vastaan, kun taas Neuvostoliiton sotilaallinen mahti saa kasvaa aiheuttamatta samanlaisia vastalauseita niiden taholta, jotka moittivat Yhdysvaltain puolustusbudjettia. Tämän tarkoituksena ei ole väittää, että ”rauhanliike” on KGB:n kontrolloima. Tarkoituksena on ainoastaan kiinnittää huomiota siihen suureen voittoon, jonka lännen heikkouden tuntevat Andropovin spesialistit ovat saavuttaneet julkista suhdetoimintaa ja mielipidettä manipuloidessaan.” (Andropov – poliittinen elämäkerta, Arnold Belchman – Mikhail S. Bernstam, s. 209.)
Tämä teksti oli kirjoitettu jo vuonna 1983. Aikamoinen saavutus havaita jo tuolloin, mitä oli tapahtumassa. Neuvostoliiton hajottua nämä hyödylliset idiootit joutuivat joksikin aikaa tuuliajolle ja ideologia mutatoitui monikulttuurisuudeksi sekä kulttuurirelativismiksi, joiden siemenet KGB oli kylvänyt.

Putin esikuntineen on laskenut sen varaan, että Venäjä selviää pakotteista. Venäläiset ovat tottuneet selviämään, ei Neuvostoliiton perintö ole sieltä kadonnut. Venäläiset tyytyvät vähään ja ovat vielä niin tiukasti turpeessa kiinni, että osaavat tuottaa eloonjäämiseen vaadittavan määrän ruokaa omin avuin. Länsimaissa urbanisoituminen on edennyt paljon pidemmälle, joten kriisin iskiessä jälki on paljon rumempaa. Kun ruokapulan päälle tulevat kansainvaellukset, länsimainen kulttuuri hoippuu tyrmäyksen partaalla. Ja Venäjä suunnittelee antavansa sen tyrmäysiskun.
Hurjimmillaan tämä tarkoittaa jopa sitä, että monet länsimaalaiset toteavat Venäjän hegemonian olevan se pienempi paha. (Ikävä todeta että tämä saattaa olla totta.) Kun venäläiset sotilassaappaat marssivat Pariisin kaduilla ensi kertaa sitten vuoden 1815 ja puhdistavat Eurooppaa tietyistä etnisistä vähemmistöistä, moni tervehtii tätä helpotuksena. Helvetin esikartano on sentään parempi paikka elää kuin itse helvetti. Ja tämä saattaa myös olla Ukrainan operaation yksi syy. Butsan ja muiden paikkakuntien siviilien joukkomurhat ovat pelkkä suunniteltu harjoitus tulevaa varten. Ei Venäjälle ole hyötyä Euroopasta, jossa on heidän kannaltaan vääränlaista väestöä. Niinpä Ukrainassa harjoitellaan joukkomurhien tekemistä teollisessa mittakaavassa. Tämän puhdistuksen kohteeksi joutuvat aikanaan Euroopassa ei-eurooppalainen väestö sekä eurooppalainen älymystö, jos Venäjän suunnitelmat toteutuvat. Käykää katsomassa Katynissa niin tiedätte mikä Eurooppaa odottaa, jos Venäjän suunnitelmia ei saada pysäytettyä.

Lopuksi huomautan, että tämä kaikki on täysin spekulatiivista. Minua vain häiritsee suuresti se, että peräti kolme isoa asiaa ei kerta kaikkiaan täsmää. Niinpä päätin kääntää ne ylösalaisin ja lähteä siitä, että ne ovat kuitenkin enemmän tai vähemmän suunniteltuja juttuja. Joka tarkoittaa sitä, että tähän asti nähty on pelkkää taktista kuviota, todellinen strateginen peli olisikin jotain paljon suurempaa. Tämä on se selitys, johon päädytään olettamalla asioiden menneen edes suurin piirtein siten kun Venäjän esikunnissa on suunniteltu.

31 kommenttia:

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Päämäärärationaalisen ajattelun liimaaminen aggressioiden ja niihin väistämättä liittyvien regressioiden päälle on tietysti järjen väärinkäyttöä. Mutta suurimittaisesti kuvailemassasi tapahtumaketjussa on se paha ansio, että se saattaa toteutua vaikka se ei olisi kenenkään tietoisen strategian tavoite.

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys Jaska.

Ikävä todeta että olet uskoakseni jäljillä.(sikäli kuin minulta kysytään)

Näyttää siltä että Big-Tech on lähtenyt asettelemaan palikoitaan.
Vuorossa on siis Venäjän energia- ja mineraalivarat.

Olen hahmotellut Suomea koskevaa tulevaisuutta ja laitan viestinä katsottavaksi.
Asiat voivat kääntyä yhtäkkiä niin päälaelleen että emme edes osaa kuvitella.

Bond-Steel,anyone ?

Regards Josef

Anonyymi kirjoitti...

Älä ikinä pidä mitään sellaista ovelana juonena, minkä voi selittää aivan puhtaana typeryytenä. FSB:ssä on nyt menossa puhdistus, 150 korkea-arvoista upseeria on saanut kengänkuvan sinelliinsä ja Ukrainasta vastannut upseerijohtaja on vangittu.

https://www.thetimes.co.uk/article/putin-purges-150-fsb-agents-in-response-to-russias-botched-war-with-ukraine-lf9k6tn6g

Anonyymi kirjoitti...

Erinomainen kirjoitus! Olen pohtinut samaa, jokin ei Venäjän toimissa täsmää. Ja koska ajattelen ettei venäläinen kenraali ole tyhmä, olen pelännyt sitä hetkeä kun suunnitelma paljastuu. Toki voi olla että homma on vain ryssitty mutta näin täydellinen epäonnistuminen on epätodennäköistä.

Onko Ukrainan kyky viljellä tuhottu? Ainakin sitä on häiritty mutta en osaa sanoa kuinka pahasti.

Putinin vertaaminen Hitleriin osuu myös tässä, pelurin panokset ovat kasvaneet niin suureksi että vaihtoehdot ovat voitto tai tuho. Kaikki panokset on Jaskan skenaariossa pöydällä.

Luottaako Putin siihen, että Länsi ei löydä kiveksiään ajoissa? Kun Afrikka luhistuu ja massat lähtee liikkelle, jokainen järkevä ymmärtää että massa on pysäytettävä vaikka ampumalla. Sen vaan tietää mikä älyllisesti epärehellinen ulina alkaa jos rajoja aletaan sulkemaan, kansallista itsemurhaa kuolaavien riemuidioottien toimesta tietysti.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen teoria, mutta viimeinen kohta epäilyttää. Venäjän armeijan pitäisi esiintyä huomattavasti vahvemmin, että sen saappaat marssisivat Euroopan maaperällä ja nyt pitäisi haastaa NATO-maita ja uhmata USA:n armeijaa. Jotenkin vaikea uskoa, että rahkeet riittävät. Mutta seuraava syksy kyllä pelottaa ihan tuon potentiaalisen mamuvyöryn takia yhdistettynä siihen, millainen hallitus meillä on. Ja aivan taatusti näiden ottaminen on pakollista, "jotta Venäjä ei voita". Ja kriitikot leimataan Putinin kätyreiksi.

QroquiusKad kirjoitti...

Minusta Vladolf Putlerin touhuja on verrattava nimenomaan Adolf Hitleriin.

Kolmas Valtakunta oli valtavan paljon sotakelpoisempi kuin Ryssä, mutta miten sille kävi, kun ylipäällikkö, korpraali Hitler ei halunnut kuunnella kenraalejaan vaan päinvastoin halusi johtaa sotaa omien intuitioidensa mukaan?

Kuinka paljon strategisia virheitä tehtiin jo sodan alkuvaiheessa, saati sen aikana?
Ennen kaikkea, kuinka paljon Putlerin fyysinen ja psyykkinen nykykunto muistuttaa Hitleriä tämän viimeisen puolen elinvuoden aikana?

Ukrainan sota näyttää minusta aivan samanlaiselta soitellen sotaan lähdöltä kuin Hitlerin julistus keväällä 1941 Venäjästä lahona rakennuksena, joka luhistuu heti kun oveen potkaistaan. Vastaanväittäjät huudettiin kumoon tai erotettiin.
Samanlainen luuta on nyt alkanut puhdistaa FSB:tä.

En todellakaan jaksa kuvitella Ryssän touhujen olevan osa mitään Suurta Suunnitelmaa, vaan aivan tavallista perusryssimistä.

Tupla-J kirjoitti...

Olen itse siinä käsityksessä, että Venäjän hyökkäys on mennyt varsin pitkälti suunnitelmien mukaan, ainakin siltä osin, mitä Hitlerest Hitler that ever hitlered sanoi "erityisoperaation" tavoitteiksi. Ukrainan asevoimat ovat vähissä, ja jäljellä olevat ovat motissa, vailla ruokaa, ammuksia ja polttoainetta.

Nyt muutaman päivän sisään ilmaantuneet ja osin hyvinkin selkeät false flagit kielivät allekirjoittaneen silmiin melkoisesta epätoivosta. Yksikään länsimaa ei halua lähteä mukaan konfliktiin, vaikka sodan sääntöjen mukaan tietysti sodassa ollaan jo, kun on kerran aseistettu yhtä osapuolta.

NATO-optiossa pahiten kusee se, että jonain päivänä Yhdysvallat saa kehitettyä yliääniohjuksen, joka kykenee kantamaan ydinkärkeä. Sinä päivänä on helvetin huono idea asua maassa, josta käsin sellaisen voisi ampua Moskovaan. Putlerputlerputler nimittäin uskoo ensin lyömisen olevan viisainta.

Anonyymi kirjoitti...

Hopöhöpö, Tuplis. Sokea Reettakin näkee, että vanja on ryssinyt nyt oikein urakalla. Sen mahtava armeija on osoittautunut paperitiikeriksi, ja sen eliittijoukot ja panssarivoimat on tuhottu. Vanja on joutunut turvautumaan palkkasotureihin ja reserviläisten määräämiseen riviin, ja syy, miksi venäläiset IT-asiantuntijat ja insinöörit pakenevat maasta, on se, että kutsunnat on ulotettu reserviupseereihin. Ei kukaan vähääkään itsestään piittaava osaaja halua tulla tapetuksi Putinin uuden Neuvostoliitto-haaveen takia.

Kummasti vain ne Ukrainan motitetut joukot onnistuivat pyyhkäisemään vanjan armeijakunnat pois Kiovan läheltä ja Itä-Ukrainasta, ja Mariupol on osoittautunut niin sitkeäksi, että vanjan on ollut pakko turvautua kansainvälisissä sopimuksissa kiellettyihin taistelukaasuihin - tuloksetta. Mistään false flageista ei Ukrainan puolella ole ollut tietoakaan, Venäjän puolella sitäkin enemmän.

USA kykenee jo nykyisellään nukettamaan Moskovan milloin haluaa - mannertenvälisillä ojuksilla. Ja tämä on syy, miksi Venäjä on pysynyt hipihiljaa. Ydinaseet ovat rauhan tae, sillä Venäjä kunnioittaa ainoastaan voimaa - ei mitään sopimuksia, lakeja eikä edes perimmäisiäkään ihmisyyden käsitteitä. Venäjä on örkkivaltio, ja Venäjän suhteen on mielekkäämpää olla voimakas vihollinen kuin heikko ystävä.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Läntisen sivilisaation kerma on riemumielin ottanut vastaan sen mitä ei ole tilannut, mutta tilaus on edelleen voimassa ja jatkuu.
Itä-Saksan neronleimaus viheraatteesta oli upea, ja lännen fiksu valistuneisto löysi siitä heti kaikki herkut jalostaettaviksi.
Berliinin muuri rapautui, mutta länsi otti vastaan suuren näkijän, josta kuoriutui koko Euroopan suurin tietäjä, ja hänen johdattamanaan Eurooppa on riippuvainen russialaisten kaasuista ja öljyistä. Kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan. Onnea Mutti, Vlado on sinulle kateellinen ja haluaa näyttää, mihin oikea russialainen kykenee. Toki hän joutuu käyttämään menetelmiä, jotka ovat hänen evoluutioasteensa suurimpia saavutuksia. Näihin ei ihminen kykene.

klova kirjoitti...

Venäjä/Neuvostoliitto on lähes aina sotinut alussa huonosti ja parantanut loppua kohden. Mitäs, kun väestö ja maan laajuus ja kansan luonne antaa paljon anteeksi. Suuri pohjansota, maailmansodat, Tsetshenia ja Napoleonin sodat, kaikissa alussa meni heikosti ja ensimmäistä maailmansotaa lukuunottamatta lopussa tuli voitto. I Maailmansotakin hävittiin enempikin poliittisista syistä kuin sotilaallisesta surkeudesta.

Toivottavasti tämä loppuu ja vielä jonkinlaiseen Ukrainan voittoon ennen kuin venäläinen oppii ja ryhtyy taas sotimaan.

Ehkä ei vielä kannata julistaa sotaa sodituksi.

Vasarahammer kirjoitti...

Olen kuunnellut paljon asiantuntijoiden mielipiteitä Puten tavoitteista.

Yksi vakuuttavimman tuntuisista on se, että Putin pyrkisi tukkimaan käytävät, joiden kautta Venäjälleä on historian saatossa hyökätty.

Nämä ovat Moldova, Puolan itäosa ja Baltia.

Venäjän ydinalueille pääsee tasankoja pitkin ja nämä tasangot vaativat strategista syvyyttä.

Muitakin vaihtoehtoisia selityksiä on. En luota niihinkään.

Itse luotan siihen, että isovenäläinen imperialismi elää ja voi hyvin. Putin yrittää palauttaa Venäjän suuruuden ja tehdä siitä taas ainakin lähes Neuvostoliiton veroisen suurvallan pala kerrallaan. Länsi on Venäjän kilpailija alueella ja pyrkii estämään Venäjän nousun.

Venäjän väestökehitys on sellainen, että se ei riitä pitkällä tähtäimellä suurvalta-armeijan ylläpitoon. Venäjän väestö saavutti huippunsa vuonna 1992.


Joppos123 kirjoitti...

Putelta on suorastaan nerokasta tuhota valmiusjoukkonsa ( värvätyt sopimussotilaat) Ukrainassa ja samalla ensilinjan kalustonsa. Nyt taisteluihin lähetetään jo niinkin tuoretta tavaraa kuin T-64.
Suorastaan nerokasta jos näin olikin tarkoitus mutta menikös nyt niin kuin Strömsö:ssa?
Nyt kun Ukraina tuhoaa vielä mahdollisimman paljon ryssänjoukkoja ja kalustoa idässä niin putlerin armeijan iskukyky on poissa kuvioista ainakin 5 vuotta.
Nerokkaasti suunnitelma siis etenee.

Anonyymi kirjoitti...

5-10 vuodessa Länsi-Eurooppa romahtaa "humanitaariseen(tm)" ja "työperäiseen(tm)" "maahanmuuttoon(tm)" kun ruoka loppuu Välimeren etelä- ja itäpuolelta.

Sitten onkin aika tuoreella kalustolla ja kokeneella porukalla lähteä kalaan Atlantin itärannikolle.

Amerikan Yhdysvallat joutuu tekemään valinnan Euroopan(Venäjä) ja Aasian(Kiina) välillä.
- Jos Euroopan, niin Kiina nappaa Uralin itäpuolelta Lebensraumia.
- Jos Aasian, niin Venäjä laajenee länteen.

Anonyymi kirjoitti...


Mainio ilmaisu Joppos.

Kremlin Bresneviläisiltä on tainnut unohtua jotain erityistä.

Ukrainassa nuoret nörtit kamera-Droneilla kuvaavat ja osoittavat maaleja.
Niitä on kuin herhiläisiä.

Kun jättiläisherhiläinen suuttuu niin ei naurata,oletteko nähneet ?
Japanissa niitä ainakin on,sen tiedän.

Pentagon on luvannut aseistusta Ukrainalle niin että riittää.
Ne aseet tuhoavat kunhan maalit merkataan.

Sodankäynti on muuttunut radikaalisti ja Kremlissä haikaillaan voitonpäivänparaatia.
Luulen että voitonpäivänä vihaiset herhiläiset iskevät.

Tuskin maltan odottaa,siellä voi shanppanja vielä mennä rinnuksille.

rgds JosefAnonyymi kirjoitti...

Mielestäni Vasara osuu oikeaan. Venäjällä moni haikailee suurvallan paluuta, johtajat semminkin. Miksi erityisoperaatio Ukrainassa ei lähtenyt kulkemaan toivotulla tavalla? Jos johtajat sotaan ja rauhaan valitaan muilla kun alansa taitoihin perustuvilla kriteereillä? Tästä on kokemusta niin idässä kuin lännessä.

Taisin jo 60-luvulla lukea radio Jerevanin vitsin. Kuuntelijamme kysyy, oliko oikein tuomita sotilas kymmeneksi vuodeksi vankeuteen kun hän kutsui kenraalia idiootiksi? Radio vastaa, periaatteessa kyllä. Kenraalin loukkaamisesta hän sai vuoden, yhdeksän sotilassalaisuuden paljastamisesta.

Vähälle huomiolle ovat jääneet oligarkkien osuus menestyksestä. Valtiolta varastaminen on ollut alansa huippua ja valtio, armeija mukaan luettuna, on jäänyt mopen osille. Ahneus voittaa aina. Vähälle huomiolle on jäänyt myös Amerikan osuus. Trump oli koko kautensa syytteessä siitä, oliko hän sanonut Putinille päivää. Kun pressa vaihtui, alkoi Venäjälle räksyttäminen. Taustalla lienee harmitus, että Eurooppa nousee Venäjän kaupalla ja Amerikka jää jälkeen. Nyt saivat mitä halusivat. Ase- kaasu- ja öljykaupat taisivat mennä amerikkalaisille hinnoilla mitä kehtaavat pyytää.

Saihan Ukrainan "erityisoperaatio" säikäytettyä suomalaiset Natoon. Itse olen ollut lievästi vastaan, syystä että, niin moni teeveestä tuttu naama joka on ollut kaikissa asiakysymyksissä väärässä, puolustaa Natoon liittymistä. Viimeksi politiikan roskakorista kaivettiin Timo Soini puolustamaan liittymistä. Se jos mikä aiheuttaa minussa vastenmielisyyttä.

Jaska Brown kirjoitti...

Seppo Oikkonen: Jokin suunnitelma Venäjällä on. Kokonaan toinen juttu on sitten se, onko se tässä hahmottelemani. Mutta olipa se sellainen tai ei, on mahdollista että tässä esitetty skenaario toteutuu.

Ano 11.34: Mahdollisesti taktista kuviota tuokin eli rangaistus tulee Ukrainan epäonnistumisesta, ei siitä että iso kuvio olisi mennyt pieleen.

Ano 11.59: Ukraina tuskin tänä vuonna paljon mitään tuottaa saati sitten että kykenisi mitään viemään. Ja Putin luottaa että länsi ei löydä pallejaan, pelkään että hän on tässä oikeassa.

Ano 13.11: Tässä ei puhutakaan viidestä tai edes kymmenestä vuodesta, vaan kymmenistä vuosista. Eurooppa horjuu pahasti, USA porskuttaa vielä mutta katsotaan parinkymmenen vuoden päästä, kun väestörakenteen sekä politiikan degeneroituminen on horjuttanut USA:n samalle tasolle.

Qroquius Kad: Ukrainan sota ei ole ryssältä onnistunut odotetusti, mutta niinhän heidän aloittamillaan sodilla on aina käynyt. Puolustussodissa taas ryssä on pärjännyt melkoisen hyvin.

Tupla-J: Länsimaat eivät halua lähteä konfliktiin mukaan varsin ymmärrettävistä ydinsyistä. Venäjä taas ei halua sotkea länsimaita mukaan vaikka ne kuinka Ukrainaa aseistaisivat samoista ydinsyistä sekä tietysti jos olen oikeassa niin siksi että se vain odottaa länsimaiden sisäistä rapautumista.

Ano 14.44: Juuri noin. Venäjä kunnioittaa vain voimaa, ja siksi Suomen paras turva ei ole rapautuva NATO vaan oman puolustuksen kuntoon laittaminen vaikka sitten sillä äärimmäisellä konstilla.

Veijo Hoikka: Olisi kiva tietää mitä silloiset KGB:n ja kumppaneiden mädättäjät tuumisivat irti päästämänsä hirviön mutatoitumisesta.

klova: Aivan. Hätäisimmät väittävät Venäjän materiaalimenetysten lamauttaneen sen ainakin viideksi vuodeksi. Äkkiäkös sitä nyt tankkia traktoritehtaalla tehdään.

Vasarahammer: Jep. Tasankoja pitkin on hyvä ajella tankilla ja siksi on oltava syvyyttä jopa kuviteltua vihollista vastaan. Ja Venäjän johto todellakin hinkuu suurvalta-asemaa takaisin.

Joppos123: Eikös sodankäynnin periaatteiden mukaan ensin pitäisi marssittaa vanha kalusto tuhottavaksi?

Ano 18.40: Kaikkein tyytyväisin tilanteeseen on Kiina. Se istuu kuin hämähäkki verkkonsa keskellä ja odottaa vain mennäkö Afrikkaan vai Siperiaan.

Josef: En usko Ukrainan hyökkäävän Venäjän maaperälle, ainakaan syvyyteen eli raja-aluetta pidemmälle. Tällainen isku kääntäisi Venäjän yleisen mielipiteen sodan puolelle entistä voimakkaammin.

Ano 6.20: NATOsta en muuta tiedä paitsi sen että olen aivan helvetin huolestunut siitä että poliitikot ovat muuttaneet mielipidettään aiheesta. Tämä tarkoittaa sitä että he ovat saaneet uutta tietoa. Mikä taas tarkoittaa sitä että he eivät ole tajunneet Venäjän luonnetta. Mikä taas tarkoittaa sitä että he ovat helvetin typeriä, mikä taas ei ole valitettavasti mikään uutinen.

Anonyymi kirjoitti...


Ukrainassa on pyyhitty infraa tomuksi sen verran reilulla kädellä, että Putin tuskin pystyy peittelemään viihtymistään, kun jälleenrakentamista saamme olla EU-solidaarisesti kustantamassa.
Ukrainan viljan vienti taitaa mennä tällä hetkellä junilla, volyymit jäävät vaatimattomaksi laivoihin verrattuna.
Venäjän kurmoottaminen pakotteilla on yhdistänyt venäjä-kiina-intia-pakistan akselia. Em. porukka saa laitettua painetta petro-dollarille, jonka valta-asema perustuu rakentavaan ajatukseen, vihatkoon, kunhan pelkäävät.

Anonyymi kirjoitti...

Venäjällä ei ole luettu Aisopoksen faabeleita - varsinkaan kertomusta Myrsky ja Päivänsäde.

Siellä pyritään oikeastaan tekemään kaikki mahdollinen, että Suomi ja Ruotsi saataisiin liittymään NATO:on.

Venäjä toivoo antavansa öykkäröinnillä, pelottelulla ja kiusanteolle Suomelle ja Ruotsille signaalin, ettei NATO:on liittyminen ole hyvä idea. Se tosiasiallinen signaali, jonka Venäjä antaa on, että "nyt liittykää ja vähän äkkiä, sillä seuraavana muutoin Venäjä hyökkää teidän maihinne".

Venäjän politiikka on ollut täydellinen fuck-up. Se, mitä tästä koko sopasta seuraa, on että Suomi ja Ruotsi liittyvät NATO:on vielä toukokuun aikana, ja Ukraina jättää hakemuksensa heti, kun pöly laskeutuu ja viimeinen vanja on ajettu maasta.

Jaska Brown kirjoitti...

Ano 10.14: Sepä se. Venäjälle jää Ukrainasta kouraan vain savuavat rauniot. Siinä taas yksi syy siihen että ei tämä Ukrainan takia kannattanut alkuunkaan. Ja yksi syy sille että uskon ratkaisutaistelun tulevan Harkovan kautta, Donbassin teollisuusalue kärsisi vähemmän vahinkoa.

Ano 22.21: Hyvin tiivistetty. Venäjän politiikka on aina ollut täydellinen fuck-up ja koko maa on ylipäätään olemassa vain siitä syystä, että yksikään valtio ei koskaan voi sallia Venäjän resurssien joutumista sellaisiin käsiin, joka voisi niitä järkevällä tavalla hyödyntää.

Allaspalo kirjoitti...

Jaska Brown:
"Putin teki uransa KGB:n tiedustelu-upseerina. Neuvostoliitossa oli tasan kaksi järjestöä, jotka toimivat realiteettien pohjalta. Ne olivat KGB ja GRU (sotilastiedustelu). Se, että Putin ei haluaisi kuunnella realiteetteja, tarkoittaisi että hän on hylännyt kaiken mitä tiedustelu-upseerin perustoimintaan kuuluu. Näin ei yksinkertaisesti tapahdu. Jokainen ammattimies voi alasta riippumatta kertoa, että tietyt asiat ovat ja pysyvät."

"Näin ei yksinkertaisesti tapahdu."

Ikävä kyllä joudun olemaan eri mieltä. Näin on tapahtunut ja tapahtuu tänäänkin meidän ympärillä jatkuvasti. Ihmiset muuttuvat ja jotkut dementoituvat. Järjestelmät, instituutiot rappeutuvat ja ukkoutuvat.

Surullista kyllä tämän, päivän nyrkkisankari voi olla huomisen höpsähtänyt kehäraakki.

Sotilaalliseen töhöilyyn liittyen niin tekstissä mainittu kolme yhteensattuma voivat olla yksi iso yhteen sattuma.

Niin tai näin.
Siinä olen samaa mieltä, että tästä voi poikia iso nälänhätä Kolmanteen maailmaan. Ja meillähän on orjalaivojen tervan verivelka vihervassareiden mukaan vai miten se meni ;)

Kiitos muuten tuosta mielenkiintoisesta Irlannin perunakriisiä koskevasta priifauksesta. Miksei noita opeteta koulussa?


Anonyymi kirjoitti...


Anonyymi 22.41

Laittaisit jonkun pseudonyymin.
Sinulta tulee rankkaa tekstiä.

Itse en kirjaudu yhtään mihinkään.
Kun on tuota (poliittista) syntiä niskassa.

Btw. Luulen että Ukraina järjestää ohjelmaa ryssille voitonpäivän kunniaksi.
Big-Time.

rgds Josef

Anonyymi kirjoitti...

Moskovan valot ovat sammuneet.

Ukraina on osunut kahdella Neptun-ohjuksella ohjusristeilijä "Moskvaan". Aluksessa on tapahtunut räjähdys, se palaa, ja miehistö on jättänyt sen. Sen oletetaan uppoavan muutaman päivän sisään. "Moskva" on ollut Venäjän Mustanmeren-laivaston lippulaiva.

Sen verran tiedetään, että aluksen palontorjuntajärjestelmä ei toiminut. Amiraaleja oli käsketty uusimaan aluksen palontorjuntajärjestelmä, jonka tiedettiin olevan viallinen, mutta näin ei oltu tehty.

On todennäköistä, että amiraalit ovat panneet palontorjuntajärjestelmän uusimiseen tarkoitetut rahat omaan plakkariinsa. Ei olisi edes ensimmäinen kerta kun näin käy - Tallinnassa oleva panssarilaiva "Rusalkan" muistomerkki kertoo omaa karua kieltään kun aluksen päällikkö kavaltaa kunnostukseen varatut rahat itselleen.

Anonyymi kirjoitti...


Aihepiiriin liittyen.

Taannoin katselin toosasta kun amerikkalainen kenraali(evp.) puhui.
Hän on siis ollut suurten joukkojen huollosta vastaava korkein upseeri.

Oli heti alussa nähtävissä että Venäjän panssariajoneuvoissa on tavalliset harjoituksissa käytettävät renkaat.Ne taistelukäyttöön tarkoitetut eivät tyhjene luodinreiästa saati syty palamaan polttopullosta.

Ne taistelutehtävissä käytettävät BTR six-by-six renkaat maksavat 30 000 Usd per satsi.
Harjoituskäytön renkaat kolmasosan eli n. 10 000 Usd.
Rahat on tietenkin käytetty.(rosvottu)

Nyt kun ohiajavan Ladan ikkunasta mummot heittävät polttopullon niin voittamaton puna-armeija
hyytyy paikalleen.

Jotenkin on semmoinen tunne että Venäjällä alkaa Suuri Puhdistus.
Putin ja muut kaappihomot ja rosvot ovat hätää kärsimässä.
Kun ryssänmafialle (armeija,poliisi.FSB ja virkamiehet) ei enää rahaa ja mammonaa virtaakaan
niin torakkalauma hajoaa ja ryhtyy tappelemaan keskenään.

rgds Josef


Anonyymi kirjoitti...

Jaa-a, onko tässä kyse nerokkaasta suunnitelmasta vai perinteisestä ryssimisestä. Siis, japanin sodan veroisesta munimisesta - kannattaa palauttaa muistiin venäjän itämeren laivaston ihmeelliset seikkalut Togo 64:n käsittelyyn Tsusiman salmessa. Jopa keystone kopsit olisivat toimineet tolkullisemmin.

Ehkä putler halua NATOn puuttuvan kansanmurhailuun ja muuhun erikoisoperointiin niin, että saa syyn aloittaa ydinsota. Pääsee historiaan sankaristaarina, joka kuolee uhmatessaan sankarillisesti USA:a, puolaa ja suomea. Eikä surkena luuserina joka ajoi venäjän sekasortoon ja kuoli kuppaan.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

1 ja 9, 0 ja 4,
japaneesit pehmitti sen Ryssän-Nikun seljän...

https://www.youtube.com/watch?v=_o-ssqBOk_o

Anonyymi kirjoitti...

Ja niinhän siinä sitten kävi, että Venäjän laivaston kunniakas historia sai uuden, Tsushiman jälkeisen loistavan luvun, kun risteilijä Moskva upposi kesken hinauksen. Jossain kaukaisuudessa Zinovi Rozhestvenski, Sergei Makarov ja Nikolai Nebogatov hymyilevät vinosti.

Onko Venäjän laivasto koskaan voittanut yhtään meritaistelua muita vihollisia kuin ruotsalaisia vastaan?

Feyris Nyannyan kirjoitti...

Oot ihan oikeassa tuossa että tää sun teksti on täysin spekulatiivista varpaillaan hiipimistä ja tutkailua suoraan tieteiselokuvista. Toisaalta saatat olla oikeassa. Mikä on sinänsä vielä pelottavampi vaihtoehto. Tää homma kusee ja haisee todella pahasti, aivan kuin koronahuijaus. Ja ilmastohihhulihuijaus. Jokin mättää ja pahasti, ja vain historiankirjoittajat - jos sellaisia vielä on olemassa tulevaisuudessa - tietävät mistä oli kyse. Toisaalta... Little man with big eraser, changing history,
Procedures that he's programmed to, all he hears and sees,
Altering the facts and figures, events and every issue,
Make a person disappear, and no one will ever miss you.

Jaska Brown kirjoitti...

Allaspalo: On toki mahdollista, että Putin on poikkeus – näitäkin on. Mutta jos ihminen on saanut jossain 10-30 vuoden välillä jonkin tiukan koulutuksen, niin tietyt perusasiat jäävät niin syvälle automaatioasteelle että niiden vastaisesti toimiminen vaatii tietoista ponnistelua.

Josef (viesti 1): Venäläiset voivat närkästyä jos Ukraina rupeaa toimimaan niin ilkeästi että operoi Pyhän Venäjän alueella… tosin niinhän he toimivat jo nyt, sillä Venäjän mielestä koko Ukraina on Pyhän Venäjän aluetta.

Ano 13.12: Noilla isoilla sotalaivoilla taitaa olla niin että panos/tuotos -suhde ei ole erityisen hyvin kohdillaan.

Josef (viesti 2): Putin pysyy vallassa tasan niin kauan kun eläimen vaistolla hän kykenee valitsemaan lakeijansa oikein.

Pyssymies: Ehkä tässä tosiaan on vikana se että yritetään löytää järkeä järjettömyydestä.

Ano 19.08: Niitä harvoja sotia, joissa Venäjä otti lopulta turpiinsa vaikka olikin hyökkäyksen kohteena.

Ano 10.28: Jaa-a. Taitaa se tosiaan olla niin että ei sisämaavaltion pidä ruveta leikkimään merisotaa, vaikka perinnettä on jo Pietari Suuren ajoilta asti. Ei tule ainakaan äkkiseltään mieleen että olisivat pärjänneet merellä kenellekään muulle kuin valtiolle jonka tapana on upottaa omat sotalaivansa laskemalla ne vesille (ks. Wasa-laivan museo).

Feyris Nyannyan: Tyypilliseen tapaan toivon olevani väärästä. Mitä salaliittoteorioihin tulee, niin kolme salaliittoteoreetikkoa meni baariin. Tämä ei voi olla yhteensattumaa.

Allaspalo kirjoitti...

Arvon herra Brown, toivottavasti tämä ei mene jankaamiseksi, mutta epäilen, että et ihan ymmärtänyt mitä tarkoitin. Tai siis puhuimme toistemme ohi.

Eli:

Putin on ammattimies joka on opetettu kuuntelemaan realiteetteja. En kiistä.
Mutta mitä realiteetteja ja kenen tuotttamana? (anteeksi jos kuulostan postmodernistilta, luoja varjele X) )

Kaksi skenaariota.

1) Putinin nenän alle toimitetaan raportti jossa luvut ja diagrammit osoittavat, että "Venäjän sotakalusto on p#skaa."
Putin kiistää todellisuuden ja vetää paperin yli henkselit "Höpö höpö! Russia strong!"

tai

2) Putinin nenän alle toimitetaan raportti jossa luvut ja diagrammit osoittavat että "Venäjän sotakalusto on p#skaa." Putin ottaa kynän kauniiseen käteen ja alkaa miettimään miten tilanteen voi korjata.

En väitä että skenaario (1) olisi totta. Vanha KGB-ammattimies toimii varmasti skenaarion (2) tavalla.
Eli uskon skenaarioon kaksi, mutta veikkaan kolmatta vaihtoehtoa.
C-skenaariota.

C) Putinin nenän alle toimitetaan raportti jossa luvut ja diagrammit osoittavat että "Venäjän sotakalusto on priimaa." Putin tuumi että hyvä.

Mutta Putin ei tiedä, että tuo raportti itsestään on skeidaan. Organisaatiot joihin Putin on oppinut luottamaan niiden 10-30 vuoden uransa aikana eivät ole enää yhtä luotettavia kuin hänen nuoruudessaan. Väki on vaihtunut. Korruptio, jermuilu, spurdoilu ja tilastojen kaunistelu on saanut uusia muotoja. Ja jotkut miehet joihin Putin luottaa ovat voineet vuosien varrella korruptoitua ja kyynistyä.

Jos joku tulee kertomaan että "Herra Prjesident, tuohon raportiin ei voi luottaa" Putin kiistää sen. Mahdotonta. Hän olisi huomannut ja onhan yksi hänen luottomiehistään Ivan on vielä vastuussa raportin laadinnassa.

Mutta uudet epäpätevyyden, korruption ja välinpitämättömyyden muodot rakenteissa ja vanhojen kavereiden kyynistyminen.

Moni inhimillinen tekijä voi mennä vikaan. Ja näyttää menevän.

Mutta eikö Putinin juuri pitäisi vanhana kettuna tietää mikä raportti on luotettava ja mikä ei.

Sepä siinä.

Jos Putinin olisi nuori ja voimiensa tunnossa kentällä hän tajuaisi heti miten lahoksi rakenteet ovat päässeet. Mutta nyt hän on huipulla, eikä hänellä välttämättä ole enää tarmoa tai työkalua laittaa omaa koneistoaan kuntoon.
Ja hänen pitää vielä rampata kaiken maailman edustustehtävissä, haastatteluissa ja rentoutua ökypalatseissaan.

Pluto näkee auringon mutta aurinko ei näe Plutoa sanotaan.

Kun vielä löydään päälle vuosia ja vuosia ylellistä elämää jossa kaikki pokkuroivat ja kumartelevat. Ihme autisti saisi olla jos ego ei kasvaisi pikku hiljaa.
"He eivät valehtele minulle. Ne eivät uskaltaisi!"

Ja haluan vielä huomauttaa että tässä tässä on skaala.

Toisessa päässä on että suljetaan korvat täysin realiteeteilta, toisessa päässä on että ollaan täysin objektiivisia. Mutta niiden välissä on paljon harmaan sävyä. Petetään itseämme vain vähän, kuunnellaan vain vähän mukavammalta tuntuvaa vaihtoehtoa. (Onhan tuon raportin laatineen Ivan toverin käytös ollut viime aikoina vähän erikoista. Pitäisiköhän huolestua? Njääh, ei tässä varmaan mitään hätää. Kyllähän Ivaniin on aikaisemminkin voinut luottaa. Mutta jos tulee jotain rajumpaa näyttöä Ivania vastaan niin sitten, sitten.)Anonyymi kirjoitti...

Mikä voisikaan mennä pieleen?

https://defensionem.com/last-ride-of-the-2nd-pacific-squadron/

Kun eskaaderissa on täsmälleen kaksi upseeria, jotka eivät ole läpeensä mätiä, ja toinen heistä siksi, että hän on lippulaivansa jääkaapissa odottamassa hautausta, lopputulos on juuri tuo.

Jaska Brown kirjoitti...

Allaspalo: Voipi olla noinkin. Sitä en vain niele etteikö Putin kuuntelisi realistisia vaihtoehtoja. Mutta voi tosiaan olla että alaiset vanhasta tottumuksesta eivät näitä hänelle esitä.

Ano 10.29: Malliesimerkki ryssimisestä. Ryssiminen taas tapahtuu kahdesta syystä: 1) johto on epäpätevää tai 2) johto on pätevää mutta ei tajua että alaiset ovat epäpäteviä.