Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


keskiviikko 20. huhtikuuta 2022

Uutiskatsaus 16/20221. Sienipilven lähestyessä

Kaksi viikkoa sitten arvioin Ukrainan konfliktin eskaloitumisen ydinsodaksi olevan todennäköisyydeltään noin yksi kolmesta. Tällä hetkellä arvioni on jo 50-50 ja nousussa. Ydinsodalta voidaan välttyä kahdella tavalla:
1) Venäjä saa sen minkä haluaa eli Ukraina pistää nimensä paperiin, jossa Venäjä saa Krimin, Donbassin ja maakäytävän Krimille – tämä on ehdoton minimi Venäjän vaatimuksissa, saattaa minimi olla kovempikin. Tämän toteutuminen taas edellyttää vähintään kahden epätodennäköisen asian totetumista eli Venäjän on kyettävä lyömään Ukraina Harkovassa tai Donbassissa, mieluiten molemmissa, käytävässä ratkaisutaistelussa varsin perusteellisesti ja lisäksi Ukrainan on tähän pakkorauhaan taivuttava.
2) Putin on saatava vallasta pois. Sillä jos Putinia ei päästetä päiviltä (vaikea on kuvitella tilannetta jossa Putleri olisi eläkeläisenä datsansa verannalla kiikkutuolissa), hän jatkaa jääräpäisesti ja kun tavanomaiset aseet eivät mitä todennäköisimmin armeijan kyvyttömyyden ja haluttomuuden takia riitä, arsenaalista kaivetaan taktiset ydinaseet. On myös huomioitava se, että vaikka vaihtoehto 1 toteutuisi ja Ukrainassa vältyttäisiin ydinsodalta, Putinin seuraavassa valloituskohteessa ollaan taas samassa tilanteessa kuin Ukrainassa nyt.
En yhtään hämmästyisi, jos venäläiset vetäytyisivät äkisti Mariupolin tehdasalueelta ja posauttaisivat siellä parin kilotonnin ydinpommin, sillä tehdasalueen valtaaminen on osoittautunut käytännössä mahdottomaksi. Täytyyhän Putinilla olla edes yksi voitto esiteltävänä toukokuun yhdeksäntenä, kun venäläiset järjestävät voitonpäivän paraatin sen kunniaksi, että Suuren Isänmaallisen Erikoisoperaation päättymisestä on kulunut 77 vuotta ja nuorimmatkin joukkoraiskatut saksalaisnaiset alkavat olla jo kasivitosia.


2. Syylliset

Venäläisissä ihmetyttää eniten kaksi asiaa. Ensinnäkin, miten on mahdollista että mukavat ihmiset joutuvat joukkopsykoosin valtaan siinä vaiheessa kun heitä on yli kaksikymmentä. Toiseksi, miten on mahdollista että he uskovat sitä soopaa jota joukkotiedotusvälineet monopoliasemassa heille syöttävät. Luulisi että Neuvostoliitto opetti siinä asiassa. Tässä tilanteessa pitäisi olla erityisen tarkkana siitä, ettei anna propaganda-aseita Venäjän median käsiin. Kun valheet menevät noin hyvin läpi, miten hyvin mahtaa totuus upotakaan jos tarjoaa edes pienen mahdollisuuden kertoa Venäjän kannalta edullista narratiivia.


3. Maatuska

En ole koskaan pitänyt Jelena Välbestä. Jo urheilu-uransa aikana karvat nousivat pystyyn, sillä näin hänen tekopirteytensä läpi. Pidin häntä teeskentelijänä, johon ei ole pätkääkään luottamista. Arvio vahvistui sitä mukaa, kun hän hiihtouransa jälkeen kohosi Venäjän urheilukoneistossa yhä ylemmäs. Venäläisille pahin kirous on ”eläköön palkallaan” ja kyllä se sama on yleensä pitänyt paikkansa myös urheilujohdossa. Korruptio on elämäntapa. Silti sitä elätteli toivoa, että Välbe olisi ollut poikkeus. Nyt hän kuitenkin varmisti kaikki epäilyt toteamalla Venäjän käyvän taistelua Ukrainan natsismia vastaan.
Ilmeisesti Välbellä ovat rasvoittuneet myös aivot. Tosin onhan venäläisten naisten vanhenemisesta vitsailtu myös yleisemmälläkin tasolla:


4. Byää, nuo lyö taas takaisin

Venäjä väittää Ukrainan iskeneen useisiin kohteisiin Venäjän alueella. On toisaalta kuultu myös sellaista ikävää huhua, että Venäjä olisi iskenyt useisiin kohteisiin Ukrainan alueella. Tätä voisi sanoa kansojen väliseksi vuorovaikutukseksi.
Vakavasti puhuen sotaa ei voi käydä ainoastaan omalla alueella, jos haluaa puolustaa koko oman valtionsa aluetta. Ei ole mikään sattuma, että aluevesiraja oli vuosisatojen ajan kolme meripeninkulmaa rannikosta; se oli näet tykinkantaman matka. Nykypäivänä tämä raja on tietysti paljon suurempi. Tutkat kykenevät hallitsemaan satojen kilometrien aluetta ja ohjaamaan sotaa. Ehkä viisain ratkaisu Ukrainan kannalta olisi julistaa sodankäyntivyöhyke, joka ulottuisi pari-kolmesataa kilometriä Ukrainan rajalta Venäjälle päin. Tämä on suunnilleen se matka, jonka ulkopuolinen tukialue on nykyisellä sodankäyntiteknologialla liian kaukana iskuja ajatellen, poislukien tietysti strategiset ohjukset (joiden käyttö olisi muuten hyvin vaikeaa koska matka Venäjältä Ukrainaan olisi niille LIIAN lyhyt).


5. Sopivasti ajoitettu tutkimus

Kaksitoista vuotta sitten Puolan presidentti ja moni muu sai surmansa lentoturmassa Smolenskin lähellä ollessaan matkalla Katynin joukkomurhan muistotilaisuuteen. Siitä asti on epäilty, olisiko turmassa ollut kyse muustakin kuin onnettomuudesta. Olihan Lech Kaczynski Venäjälle vähemmän mieleinen poliitikko. Epäilyksiä on herättänyt suuresti myös se, että Venäjä on kieltäytynyt luovuttamasta koneen hylkyä Puolalle, koska ”tutkimukset ovat yhä kesken”.
Nyt Puolassa on julkaistu virallinen raportti, jonka mukaan koneen putoamisen aiheutti kaksi siihen asennettua pommia. Ikävä piirre raportissa on ajankohta, jolloin se on julkistettu. Nykytilanteessa raportti on helppoa leimata sotapropagandaksi. Tällaiseen ei pidä missään tapauksessa syyllistyä. Venäjä on sössinyt nyt niin pahoin, että sen mustamaalaamiseksi ei todellakaan tarvita mitään propagandaa; pelkkä totuus riittää. Olisi saattanut olla viisasta viivyttää raportin julkistamista ajankohtaan, jolloin sen uskottavuus olisi ollut parempi.


6. Muutoksen tuulet

Ehdin jo ajatella, että yksi hyvä seuraus Ukrainan sodasta on. Se on se, että radioasemilla ei enää soi se Scorpionsin iänikuinen Wind of Change. Kappale tehtiin Neuvostoliiton hajoamisen euforisissa tunnelmissa, oli silloin jättihitti ja jäi radioasemien vakiokalustoon. Viimeiset viisitoista vuotta sanoitus on tuntunut kornilta, mutta nyt sen huomasivat muutkin. Vaan eipä sittenkään päästy siitä eroon, Scorpions teki nimittäin laulusta uuden version ajankohtaisemmalla sanoituksella.


7. Synninpäästö I

Venäläinen kartingkuski voitti EM-sarjan osakilpailun ja teki palkintopallilla eleen, joka tulkittiin natsitervehdykseksi. Kuski pääsi kilpailuun mukaan sillä verukkeella, että venäläisyydestään huolimatta hän kilpaili italialaisella lisenssillä. Nyt puhutaan jopa elinikäisestä kilpailukiellosta.
Siis nyt järki käteen. Heppu on 15-vuotias. Ei sen ikäinen mopopoika tajua natseista yhtikäs mitään. Näpäytys sormille viivottimella ja se siitä.


8. Synninpäästö II

En olisi uskonut tätä päivää näkeväni, mutta tässä se tulee: puolustan Erkki Tuomiojaa.
Vanha vallankumouksellinen kuvaili Ukrainan presidentti Zelenskyn internetyhteyden välityksellä eduskunnassa pitämää puhetta ”perussetiksi”, mikä sai kommentoivat raivoamaan Tuomiojalle.
Nuoruudenhöperyys näkyy vähitellen muuttuvan seniiliydeksi Tuomiojassakin, kun hän ei tajunnut sananvalintansa olevan provosoiva. Tosiasia kuitenkin on, että ”perussetti” kuvasi Zelenskyn puhetta täydellisesti. Se oli täsmälleen sellainen, mitä hyökkäyksen kohteeksi joutuneen maan presidentiltä tässä tilanteessa piti odottaakin.


9. Rakennettu konflikti

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho nosti esiin yhden mahdollisen skenaarion, jolla Venäjä voisi rakentaa jäätyneen konfliktin Suomen kanssa. Hän esitti, että Venäjä voisi miehittää pienen, asumattoman maapalan Suomen alueelta. Tällaisia pieniä omituisia mutkia kun rajassa sattuu olemaan, niin Venäjä voisi hyvinkin siirtää paaluja sen verran, että saisi jotain aikaiseksi. Toki tähän liittyisi ensin toteamus siitä, että suomalaiset valkobandiitit olisivat ammuskelleet Venäjän puolelle tai jopa ylittäneet rajan, saattaisipa olla lavastettua videokuvaakin. Tällöin Venäjän olisi ”pakko reagoida” ja näyttää, että Venäjän maa, olipa se sitten omaa tai naapurilta varastettua, on pyhää ja varastaa vähän lisää.


10. Luotettavasta lähteestä

THL:n Mika Salminen ilmoitti, että työterveyshuolto pitäisi tehottomana lakkauttaa. Olin lievästi sanoen hämmentynyt. Sekä omat kokemukset että etenkin työterveyshuollon piiristä pois tipahtaneiden tarinat kertovat aivan muuta. Toisaalta mehän muistamme hyvin Salmisen ennusteet koronasta. Mikäli lausuntojen osumatarkkuus työterveyshuollon suhteen on sama, niillä on tasan yhtä paljon uskottavuutta kuin Salmisella itsellään olisi laihdutusvinkkien jakajana. Tai vähemmänkin, sillä Salmisen laihdutusvinkeistä kävisi ainakin ilmi se mikä ei taatusti toimi.


11. Toistuva uutinen

Blaablaablaa ... Saman Safari Ghalazangiri … jäkjäkjäk …viiden vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen … käläkäläkälä … törkeästä lapsenraiskauksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta … päläpäläpälä … Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi … jepjepjep.
(Huom. Koska tämä uutinen on joka uutiskatsauksessa, vain nimi, tuomion pituus, tekotapa ja tuomioistuimen sijainti vaihtelevat, katsoin parhaaksi jouduttaa lukemista jättämällä toistuvat osat pois.


12. Syyt ja seuraukset

Ruotsissa on jälleen mellakoitu. Tämä ei sinänsä olisi uutinen, mutta mellakan syy kylläkin. Tai vielä tarkemmin sanoen mellakan syy MTV:n uutisten mukaan. Mielenosoittajat aikoivat polttaa Koraanin ja aiheuttivat mellakan Ruotsissa. Odottelemme MTV:n uutisten kertovan seuraavaksi huumetakavarikosta tyyliin ”Poliisi aiheutti rikollisuuden kasvua takavarikoimalla huumelastin”.
Tanskalainen poliitikko ja sananvapausaktivisti Rasmus Paludan teki Ruotsin kiertueen, jossa hänen aikomuksensa oli polttaa koraaneja. Mitään mielenosoitusta ei ollut, koska se peruttiin ennen alkamistaan ”väkijoukon” alettua mellakoida hyökkäämällä poliisien kimppuun. MTV:n kunniaksi on toki sanottava, että se kertoi sotahuudon olleen ”Allahu Akbar!” eli Allah on suuri. Kyseessä olivat siis radikaalimuslimit, sillä maltilliset muslimit huutavat riehuessaan ”Allah on keskikokoinen!”
Mellakat jatkuivat pitkin yötä. Eikä kyseessä ollut mikään reaktio tanskalaispoliitikon vierailuun, vaan normimeininki johon sattui nyt tällä kertaa olemaan tällainen syy ja joka sai medianäkyvyyttä siksi, että normiriehumiseen löytyi tällä kertaa poliittisesti sopiva syy. Tilanne Ruotsissa on mennyt sellaiseksi, että ongelmaa on alettu jopa tunnustaa ja se on paljon se.
Samaa tietä on Suomikin kulkemassa ja lääkkeeksi tarjotaan jälleen kerran sitä iänikuista ratkaisua. Eli ongelmat aiheutuvat kuulemma siitä, että kehitysmaalaisia on asutettu väärille alueille. Tästä ei voi olla kuin samaa mieltä strategisella tasolla. Taktisella tasolla taas on varsin selkeä ero oikean ratkaisun ja yleisesti tarjotun väärän ratkaisun välillä. Strategisella tasolla asia on todellakin noin, että kehitysmaalaisia on asutettu vääriin paikkoihin. Taktisella tasolla väärä ratkaisu on kuitenkin hajauttaa asutusta tasaisesti eri kaupunginosiin – se on ihan sama kuin kaatopaikan roskat jaettaisiin tasaisesti kaikkialle. Oikea ratkaisu on asuttaa kehitysmaalaiset sinne minne kehitysmaalaiset kuuluvat eli kehitysmaihin.


13. Hyvää menomatkaa!

Britannia tekee nyt sen, mitä ennustin jo vuosia sitten eli alkaa siirtää afrikkalaisia turvapaikanhakijoita sinne minne afrikkalaiset kuuluvat eli takaisin Afrikkaan, tarkemmin sanoen Ruandaan. Muuten hyvä diili, mutta arvostelijat ovat siinä oikeassa että tulee kalliiksi. Halvempaa olisi ollut toteuttaa Jaskan malli eli ostaa Afrikasta siivu maata, perustaa sinne valtio ja roudata koko jengi ilmaiseksi paikalle. Mutta halvemmaksi brittisysteemikin tulee kuin afrikkalaisten päästäminen maahan muuttamaan maa kehitysmaaksi.


14. Sinäkin Brutukseni

Venäläinen taitoluistelija, vuoden 2006 olympiavoittaja Jevgeni Pljuštšenko järjesti Leningradissa (rupean sanomaan sitä Pietariksi vasta sitten kun Putinin suusta pääsee sana ”sota”) taitoluistelukilpailut joiden tarkoituksena oli tukea Venäjän sotaa Ukrainaa vastaan. Olinkin jo pitkään ihmetellyt että jotain tuossa tyypissä täytyy olla vialla. Pljuštšenko on näet naimisissa naisen kanssa. Ei jumalauta normaali heteromies taitoluistelua harrasta ainakaan yksinluisteluna, pariluistelu nyt on sentään ymmärrettävää! Sen nyt olisi vielä hyväksynyt, että Pljuštšenko olisi ollut kaappihomo, mutta että Putinin tukija...


Loppukevennys: Jäljet johtavat Sylttitehtaalle

Viime viikon Urheilulehdessä käsiteltiin suomalaisen urheilun hyväveli-kerhoa. Kansikuvassa komeilivat Mika Lehtimäki, Jan Vapaavuori ja Harri Halme. Alla olevassa kuvassa kannesta on rajattu oleellinen osa näkyville.
Jos Jan Vapaavuori ja Harri Halme saisivat lapsen, se olisi Sylvester Stallone.

16 kommenttia:

Funkystock kirjoitti...

2.
Venäjä on, jollei nykyinen, niin ainakin entinen suurvalta. Suurvaltojen väestö on yleensä omaksunut mentaliteetin, jonka mukaan pienillä mailla ja niiden tahdolla ei ole niin väliä. Sama ilmiö vallitsee esimerkiksi USA:ssa. Ero on käytännön menettelytavassa. Siinä, missä Venäjä pyrkii ”suojelemaan” pieniä maita, niin amerikkalaisille riittää kyseisen pikkumaan luonnonvarojen tai jonkun muun resurssin hyödyntäminen demokratian varjolla. Suomalaisten on tätä vaikea ymmärtää, sillä Suomi ei koskaan ole ollut suurvalta. Sama mentaliteetti näkyy usein brittien alentuvassa suhtautumisessa englantia ei-äidinkielenä puhuvia kohtaan, jota asennetta amerikkalaisilla ei taasen ole suurvaltastatuksestaan huolimatta.

Lisäksi Venäjällä kasvatetaan systemaattisesti ihannoimaan sotaa. Toista maailmansotaa eli sikäläisittäin suurta isänmaallista sotaa muistellaan paitsi voitonpäivänä 9. toukokuuta, niin myös TV-kanavilla alituiseen pyörivillä sotaelokuvilla. Kun aihetta toitotetaan jatkuvasti, niin arvot jäävät väkisinkin mieleen.

Anonyymi kirjoitti...

Joo myös vasemmistolaiset Amerikkalaiset kommentaattorit kommentoivat sotaa kuin se olisi vain lännen konflikti Venäjän kanssa eikä Ukrainalaisten mielipiteet kiinnosta

Snowcamo kirjoitti...

"kehitysmaalaisia on asutettu väärille alueille"

Ihan jo se, että lakisääteisesti kymmenen perhettä asutettaisiin kunkin kansanedustajan naapurustoon voisi radikaalisti helpottaa maahanmuuton ongelmia. Nopeasti.

Anonyymi kirjoitti...

7: All hail Oceania! Tavanomainen tervehdys voidaan tulkita mielivaltaisesti natsitervehdykseksi, mutta Orwellin 1984:stä tuttua Oceanian tervehdystä ei, joten pitää varmaan ryhtyä käyttämään sitä julkisissa yhteyksissä. Kädet ranteesta ristiin ja pään päälle. Ja päälle vielä hihkaisu: "All hail Oceania!", niin ei taatusti tule natsiassosiaatioita, eihän?

Strix Senex kirjoitti...

Kohta 10: Terveydenhuollosta
THL:n johtajan Mika Salmisen mielestä työterveyshuolto on tehoton ja typerä järjestelmä. Mahtoiko tuo puuskahdus olla heitetty täysissä sielun ja ruumiin voimissa ja selvin päin, ei käy uutisoinnista ilmi. Salminen kun on pääosan ajasta jokseenkin pätevä ammattimies, mutta näitä tolkuttomuuskohtauksia tuntuu sattuvan aika-ajoin.

Noista mielipiteistä kuitenkin paistaa ideologinen ja byrokraatille ominainen tasapäisyyden vaatimus. Sille on ominaista, että tärkeää ei ole, toimiiko terveydenhuolto vaan se, että kenelläkään ei saa olla parempaa terveydenhuoltoa kuin se, minkä julkinen monopoli katsoo aiheelliseksi tarjota. Samassa yhteydessä tapana on esittää väite maksuttomasta perusterveydenhuollosta. Se väite on paikkansa pitämätön. Perusterveydenhuolto maksetaan veroina, riippumatta siitä, saako sen palveluja tarvittaessa ja tarjoaako se palveluja vai ei. Niinpä meillä on nyt veroilla maksettava perusterveydenhuolto, ja terveydenhuollon palveluja tarvitseville työssä käyville ihmisille lisäksi työterveydenhuolto, jonka maksavat pääosin työnantajat sekä muille vielä lisäksi yksityinen terveydenhuolto, jonka maksaa palvelun tarvitsija. Tosiasiassa se kallis ja tehoton järjestelmä on se julkinen perusterveydenhuolto. Käytännössä sieltä ei saa hammaslääkäripalveluja, ei saa silmälääkäripalveluja eikä ylipäätään mitään ns. jokapäiväisiä lääkäripalveluita, tai jos saa, järjestelyt ovat niin tavattoman kömpelöt, että tarvitaan esimerkiksi viisi erillistä käyntiä ja niiden järjestämiseksi lukuisa määrä yhteydenottoja ja niiden yrityksiä sellaisen asian hoitamiseen, joka järjestyi yksityisellä lääkäriasemalla yhdellä käynnillä. (Tämä viimeksi mainittu on omakohtainen kokemus, tosin tietysti yksittäistapaus).

Qroquius Kad kirjoitti...

1:
Ei Ukrainassa mitään sienipilveä nähdä.
Jos NATO sallisi sen, se joutuisi seuraamaan Atlantin takaa kuinka Ryssä pölläyttää sienipilven toisensa jälkeen vallatessaan koko Euroopan aina Irlantia myöten.
2:
Goethe pohti tunteneensa usein syvää surua Saksan kansaa ajatellessaan:
niin ihailtavia yksilöinä, ja niin tuomitttavaa joukkona.
Sama pätee Ryssään, joskin paljon raskaammin.
3:
Ei se Suomessakaan ole paljon kummempaa, kuten Ylikomisario Pyllytär on osoittanut:
knen leipää syöt, sen lauluja laulat tai syöminen loppuu.
Ja kääntäen, kuten Jelena on osoittanut.
4:
Ukraina yritti aikansa olla antamatta Ryssälle tekosyytä alkaa huutaa Ukrainan aloittaneen SODAN(!!!) hyökkäämällä Rauhanvaltioon.
Eipä tuolla ole enää mitään väliä, joten Ukrainalle pitäisi toimittaa paljon kalustoa, jolla se voi myllertää Ryssää siellä, missä se luulee olevansa turvassa.
5:
Ehkä julkaisua olisi ollut syytä viivyttää.
Toisaalta nyt tarvitaan kaikki mahdollinen tuki Ryssää vastaan.
6:
Scorpionsin biisit ovat omituisia:
kun niden luulee loppuvan, ne vain jatkuvat.
Nyt ne muuttavat jo muotoa.
7:
No niinpä. Kuinka moni meistä 15-vuotiaana ajatteli ennen kuin teki?
8:
No jaa. Miksei noinkin.
9:
Eversti evp. Pekka Toveri vastasi tuohon suoraan, että NATO on varautunut siihen.
Eli Ryssä ei sillä saa sabotoitua Suomen NATO-jäsenyysprosessia. Schwamm drüber.
10:
Salmista kyrsii, kun ei enää saa tarpeeksi kunnioitusta ja palvontaa covid-uskonnon ylipappina. Siksi pitää saada jotain huomiota vaikka sitten pahalla pikkulapsen tapaan.
12:
Ei tässä muuta voi toivoa, kuin että Visegrád-maat eroavat EUsta ja muodostavat Visegrádin Liiton, joka valtaa Suomen ja potkii jokaisen suomalaisen pois kaikista valtaa ja voimaa käyttelevistä tehtävistä.
Suomalaiset ovat osoittaneet, ettei heistä ole pitämään valtiota.
13:
Afrikan suurin katastrofi oli siirtomaavallan loppuminen.
14:
Sälli on kyllä niin epäilyttävän homomaisen oloinen, että lienee kulissiavioliitto.

Kaipa se Vapaavuoren ja Halmeen yhteinen lapsi sitten olisi mahdollinen, kun meillä on useampiakin synnyttäneitä ja menstruoivia miehiä.
Kuulemma.

Anonyymi kirjoitti...

Mika salminen on tehoton ja typerä. Työterveys tuottaa perushoitoa nopeasti ja tehokkaasti. Lääkäriin pääsee samana päivänä, ei kolmen viikon päästä. Lääkärikäynnin yhteydessä pääsee labraan ja tulokset käsitellään samantien lääkärin kanssa. Ei julkispuolen mailliin: Labra viikolla 10, lääkäri viikolla 12, lisälabra viikolla 14, lääkäri viikolla 16 ...

Yksi hyvä puoli on sekin, että lääkäri tietää mitä teen ammatikseni. Ei ehdota saikkua, kun tietää, että teen hommia kotoa käsin tarpeen mukaan. Kirjoittaa suosituksen etätöistä, jos tarvis.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Voi olla Kiinallakin jotain sanomista, jos VEnäläise alkas ydinpommeja käyttää ...
Mutta joo, eikö sitä sanota että Venäjällä valta vaihtuu siinävaiheessa kun Venäjän naiset lähtee liikkeelle, ...

-jpt-

Anonyymi kirjoitti...


Tervehdys teille.

Olen otaksunut että kävi miten kävi Ukrainassa.
Niin talouspakotteet jatkuvat ja kiristyvät.

Onkohan ne kremlinrosvot tulleet ajatelleeksi että heidän ns." omavaraisuutensa" katoaa.
Voidaan verrata lentoliikenteeseen,koneita on mutta ne ovat maassa kuten -90 luvulla.
Kentän reunoilla apeana moottorinluukut peitettynä,pitkinä jonoina.

Heidän elintarviketeollisuutensa on täysin länsimaisten koneiden ja johtamisen varassa.
Kun siellä ensitalvena tulee laajamittainen nälänhätä ja kylmyys.
Johtajat lähteneet,varaosia koneisiin ei saada.Palkanmaksajaa ei ole.

Kun Kellog-Brown-and-Root ilmoittaa että "so-sorry,yes-but no".
He voivat vain toivoa että ei alkaisi käymään kuten Iranin uraanirikastamoissa.
Samanlaisia operaatioita voi sattua laajalti teollisuudessa.

Jos BOP-venttiili pettää niin se on Big-Time,aina.(vrt. Deepwater-Horizon).

Itämeren Baltic-Dry indeksi tulee saamaan uudenlaisen merkityksen seurakseen.
Koko St.Petersburgin huoltoon pelkästään menee paljon lanttua ja mahorkkaa.
Kenties halpaa kivihiilivodkaa,sen turvinhan sitä surkeutta ennenkin siedettiin.

Kaikkialla Venäjän kaupungeissa kuohuu nyt jo.
Kansa vastustaa tätä mieletöntä sotaa.

Itäisessä Siperiassa Kiina varmaankin avustaa kansaa mielellään.
Heillähän on vankka jalansija siellä jo muutenkin.

Onneksi meillä Suomessa on sentään hyvin varauduttu,muuhunkin kuin uhkaavaan työvoimapulaan.
Kysykää vaikka tytteliviisikolta.


rgds. Josef

klova kirjoitti...

Venäjä voisi ulkoistaa koko puolustuksensa muulle maailmalle, lakkauttaa asevoimat ja rajavartioinnin poislukien ne 6000 gigatonnia ydinaseita.

Eli maa ilmoittaisi YK:ssa muun maailman olevan vastuussa Venäjän turvallisuudesta. Jos yksikin maa hyökkää Venäjälle ja muu maailma ei riennä puolustamaan Venäjää 24 h kuluessa, Venäjä ampuu kaikki ydinaseensa tasaisesti maapallon joka kolkkaan ja tappaa kaiken maapallolta.

Muiden maiden on taattava Venäjän turvallisuus tai kellään ei ole enään kivaa. Toimisi toki jenkkien ja Kiinankin tapauksessa, mutta vain Venäjällä on naapureina agressiivisia natseja ja fasisteja.

Jaska Brown kirjoitti...

Funkystock: Kyllä. Erona muihin mentaliteetteihin kuitenkin on se, että venäläinen mentaliteetti on erilainen yksilönä ja joukkona. Samoin se, että en juurikaan ymmärrä syytä tähän joukkopsykoosiin enkä alkuunkaan syytä siihen, miksi mentaliteetti vaihtuu kriittisen massan tultua täyteen.

Ano 11.15: Jenkeissä on aina tietty kiintiö porukkaa, joka on jumissa Monroen oppiin tai sen käänteisversioon.

Snowcamo: Kohtaamisteoriaa realistisimmillaan.

Ano 13.03: Olisi tosiaan kiva tietää mitä Orwell tuumisi nykymenosta.

Strix Senex: Täsmälleen samat on kokemukset. Julkisella puolella hoituu hyvin lasten terveydenhuolto ja kiirevastaanotto. Kaikkea muuta saakin sitten odottaa ja pyöritellä byrokratiaa.

Qroquius Kad: 1. Ehkä nähdään sittenkin ja seuraukset saattavat olla juuri nuo. Tosin voi olla että sekä Putin että länsi näkevät toiminnan rajan olevan siinä pössäyttääkö sienipilven ex-Neuvostoliiton alueella vai sen ulkopuolella.
13. Mutta se oli Euroopan onni. Kuvittelepa millainen olisi afrikkalaisvirta, jos ne olisivat edelleen siirtomaita jolloin haittamaahanmuutto olisi varmasti helpompaa.

Pyssymies: Samassa veneessä ollaan.

jpt: Kiina myhäilee tyytyväisenä, kun Venäjä heikentää itseään. Pikku ydinposaukset vain parantaisivat asiaa sen näkövinkkelistä, kunhan homma ei siitä eskaloituisi.

Josef: Kyse on siitä, kuinka tiukka ote Putinilla on oligarkkien palleista.

klova: Tuohan kuulostaa näppärältä turvallisuusjärjestelmältä. Alfred Nobel tuumi vanhoilla päivillään jotain samantapaista ja olisi varmaan ilahtunut, jos kuulisi nykypäivän aseistuksista. Hänhän totesi, että maailmanrauha saavutetaan sitten, kun armeijat voivat tuhota toisensa napin painalluksella tjsp.

Anonyymi kirjoitti...

QK kirjoitti:
"Goethe pohti tunteneensa usein syvää surua Saksan kansaa ajatellessaan:
niin ihailtavia yksilöinä, ja niin tuomitttavaa joukkona.
Sama pätee Ryssään, joskin paljon raskaammin."

Ilmeisesti kyseessä on ihmislajin ominaisuus. Yksilöinä harmittomia, mutta harmittomien yksilöiden joukko on "harmillinen".

Napoleonia ihailivat hänen sotilaansa. Harvalla heistä oli mahdollisuus tutustua riittävän hyvin Napoleoniin, ei ollut televisio-ohjelmia. Tuskinpa monikaan hänen palvojistaan oli lukenut kyseisen herran tekstejä tai edes kuullut häen puhuvan. Siis ihailu perustui johonkin muuhun kuin tosiasioihin. Ihailijat projisoivat omia kuvitelmiaan ihailunsa kohteeseen.

Ihailua edisti uskomus, että kaikki muutkin ihailevat. Ihmiset menivät mukaan laumaanliittymisvaistonsa ohjaamina palvomaan keisariaan.

Sama mekanismi on toiminut muuallakin ja toimii nytkin. Ihailun kohde voi olla joku samaan lajiin kuuluva yksilö tai mielikuvitusolento.

Kukavaan

Antifilatelisti kirjoitti...

Venäjä on bensa-asema, jolla on oma ydinase. Siihen tulee suhtautua kuin bensa-asemaan, ei kuten suurvaltaan.

Funkystock kirjoitti...

En ymmärrä mitä tarkoitat. Puhutko venäjää? Miten pitkään olet oleskellut maassa? Samanlaista koohotusta kahdenkeskisissäkin keskusteluissa on, mikäli puhe sattuu menemään politiikkaan. Venäjän pyhä tehtävä, pienet kansat ovat onnellisia Venäjän suojeluksessa, pystymme antamaan turpaan alituiseen meitä vastaan vehkeiliville amerikkalaisille, voimme vallata pikkumaanne muutamassa päivässä heti kun niin haluamme, teidänkin kannattaisi liittyä vapaaehtoisesti Venäjään ja muuta sentapaista. Keskustelut sujuvat normaalilla äänenvoimakkuudella, sillä en mitenkään pysty provosoitumaan tuollaisesta. Lähinnä olen huvittunut. En sano että kaikki eikä ehkä kolmanneskaan, mutta mitenkään epätavallista se ei ole.

Amerikkalaisten ja yleensä muidenkin mielipiteet paljastuvat yleensä jostain ohimenevästä heitosta. Ikinä kukaan muista kansallisuuksista ei oma-aloitteisesti ole esitelmöinyt agendaansa.

Anonyymi kirjoitti...

"Ei ole mikään sattuma, että aluevesiraja oli vuosisatojen ajan kolme meripeninkulmaa rannikosta; se oli näet tykinkantaman matka." - Aiahan ei minulle kuulu mutta haluan huomauttaa, että kolme meripeninkulmaa on etäisys, jonka päästä näki rannikkopurren kannelta rantakuohun. En muista purtilon tyyppiä mutta semmoisilla purjehdittiin kauan.

Viikingeillä oli mitta, joka oli semmoinen, että mastonjuuressa seisova näki meren pinnan, kuohuiko ai ei. Oli luokkaa 8km.

Löytyy vanhoista iteniaarioista ja muista purjehdusohjeita.


Tykinkantama on vaihdellut aika paljon, H. Nelsonin aikaan se oli kaapelinmitta tai pari. Karronadin kantama oli pistoolinkantama - tää taas oli mitta jonka päähän jaksoi pistoolin nakata. Oikeasti.

6" Canett kantoi 8 km päähän, sitten se laitettiin nurin päin kehtoonsa ja kantoi toistakymmentä kilometriä. 12" kantoi jo kolmisenkymentä kilometriä. Isommat kantoivat 35 - 38 km - jos olivat pohjoisatlantille suunniteltuja. Näkyvyys ja keikkuva laiva eivät mahdollistaneet pitempää. Japanilaiset ja jenkit tekivät tyynelle merelle sitten 41 km kantavia tykkejä.

Pyssymies

Jaska Brown kirjoitti...

Kukavaan: Joukkopsykoosia.

Antifilatelisti: Hyvä määritelmä.

Funkystock: Tuo joukkopsykoosi voi näkyä myös yksittäin, mutta se aiheutuu nimenomaisesti joukkotunteesta.

Pyssymies: Vaan nykypäivänä voisi nuo aluevesirajat määrittää ohjuskantaman mukaan, niin saataisiinpa merenpohjan resurssitkin näppärästi jakoon.