Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 5. huhtikuuta 2022

Uutiskatsaus 14/2022


0. Haaste

Aloitetaan tärkeimmällä. Ukraina kaipaa nyt meidän jokaisen apua. Allekirjoittanut on lahjoittanut yhden päivän ansiotulonsa Ukrainan hyväksi. Haastan jokaisen tämän blogin lukijan tekemään saman. Paras vaihtoehto olisi varmaan tili jolle kertyneellä rahalla hankitaan Javelin-ohjuksia tai vastaavaa hyödyllistä, mutta ihan normaali avustusjärjestökin kelpaa. Pääasia että raha menee ukrainalaisten hyväksi.


1. Venäläinen tyyli

Butshan verilöyly teki selväksi sen, mitä odotettiin: venäläinen sodankäyntityyli ei ole muuttunut yhtään mihinkään sitten Iivana Julman aikojen. Summittaiset murhat, järjestelmälliset raiskaukset, mielivaltainen varastaminen sekä siviilien kiduttaminen terrorin, koston ja turhautumisen nimissä on Venäjän modus operandi. Sama olisi ollut Suomenkin kohtalo niin vuosina 1940 kuin 1944 jos puolustus ei olisi pitänyt ja sama kansanmurha tulee olemaan Suomen kohtalo, jos puolustuksemme ei ole riittävän luja myöskin tulevaisuudessa.
Tyypilliseen tapaansa Venäjä kiistää kaiken ja syyttää asiasta Ukrainaa. Puolueetonta tutkimusta on vaadittu, tosin Venäjä ei tätä halua koska puolueettomilla tutkimuksilla on tunnetusti väistämätön taipumus päättyä Venäjälle ikävällä tavalla, kuten muistamme tsaariperheen murhista 1918, Katynin joukkomurhista 1940, matkustajalentokoneen alasampumisesta 2014 ja lukuisista muista puhumattakaan niistä mitä ei ole päästy edes tutkimaan.


2. Ei niin hyvin, mutta ei niin huonostikaan

Venäjän surkealle suorituskyvylle Ukrainan sodassa – ei kun erikoisoperaatiossa – on naureskeltu ympäri maailmaa. Ei se todellakaan ole putkeen mennyt, mutta toisaalta jos puhtaasti pinta-alalla mittaa kuten usein tapana on, niin Venäjä on voiton puolella. Jos minimitavoitteena oli Krimin aseman laillinen vahvistaminen, se näyttää onnistuvan ja kaupan päälle myös Donbass jää tuskin ennalleen. Jopa maakäytävä Krimille on mahdollinen, hurjimmillaan jopa Transnistriaan eli Ukraina jäisi sisämaavaltioksi, jonka Kreml laskee putoavan aikanaan syliin kuin kypsän hedelmän.
Muistutan myös siitä, mitä edellisessä uutiskatsauksessa totesin surkeasta suorituskyvystä. Edellisen kerran kun Moskova päätti lähteä “erityisoperaatioon” suvereenia valtiota kohtaan, ei mennyt putkeen sekään. Seurauksena muuan viiksiniekka arvioi Neuvostoliiton suorituskyvyn paljon todellista huonommaksi, mutta vain reilussa vuodessa olikin otettu epäonnistuneesta sodasta opiksi ja tulikin ilkeä yllätys.


3. Sienipilven uhka

Olen arvioinut Ukrainan sodan eskaloituvan ydinsodaksi noin yhden kolmasosan todennäköisyydellä. Tämä todennäköisyys on tällä hetkellä kasvussa. Mitä enemmän näyttää siltä, että Venäjä ei saavuta tavoitteitaan tavanomaisin asein, sitä suuremmaksi muuttuu Putinin halu ratkaista sota taktisin ydinasein. Ainoa pidättelevä asia on pelko lännen vastareaktiosta. Taktisen ydinaseen käyttö olisi sinänsä yksinkertaista eikä edes kovin tuhoisaa käytännössä. Enemmän kyse on periaatteesta: uskaltaako Putin ottaa riskin? Näyttöä on, hän uskalsi ottaa riskin hyökkäyksestä Ukrainaan. Kuvitellaan että Putin räjäyttää parin kilotonnin ydinaseella jonkin pikkukaupungin taivaan tuuliin. Lännen skenaario on, että tätä seuraa ukaasi: jos ette antaudu, seuraavaksi lähtee Kiova. Tällaista ukaasia ei tule. Venäjä ei anna koskaan selviä uhkavaatimuksia, vaan jättää uhan avoimeksi. Kuvitellaan seuraavaksi, että Ukraina taipuu joko ensimmäisestä tai myöhemmistä ydinräjähdyksistä ja antaa Putinille mitä tämä haluaa. Lopputulos on se, että Putin oppii että ydinaseilla saa haluamansa. Luuletteko että tämä jää tähän? Seuraavana on vuorossa Baltia / Suomi / Puola (arvotaan näistä tai sitten jokin muu).
Niin ikävää kuin se onkin, ydinaseen käyttöön on pakko reagoida ydinaseella. Yhtä realistista on todeta, että jos Ukraina ei olisi typeryyttään luopunut ydinaseista Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, tätä sotaa ei olisi koskaan tullut. Ilman ydinpelotetta Kiina (joka tukee Venäjää vain saadakseen sen entistä heikommaksi) siirtäisi länsirajansa Uralillle ja Israel lakkaisi olemasta noin kahdessa viikossa. Yhtä looginen johtopäätös on se, että tässä ei auta muu kuin toivoa Suomella olevan hätätilasuunnitelma, jolla maailmanpoliittisen tilanteen kiristyessä pistetään Sampo kasaan muutamassa kuukaudessa. Tai vielä parempi olisi mikäli tietyissä kallioluolissa olisi jo salaa valmiina jotakin minkä vain harvat tietävät.
Venäjä on toisaalta tiedottajansa suulla sulkenut pois ydinaseen käyttömahdollisuuden Ukrainaa vastaan. Tämä taas on saanut Venäjän tuntijat huolestumaan, sillä tunnetusti mitään ei ole varmasti todistettu ennen kuin Venäjä kiistää sen. Tässä kohdassa on kuitenkin syytä tehdä poikkeus ja uskoa siihen, mitä Venäjä sanoo doktriinikseen: Venäjä käyttää ydinasetta vain siinä tilanteessa jossa Venäjän olemassaolo on uhattuna. On nimittäin muistettava se, milloin Venäjä kokee olemassaolonsa uhatuksi: silloin kun se ei hallitse koko maailmaa.


4. Ei oo reilua että lyövät takaisin

Ukrainan rajan läheisyydessä oleva Belgorodin polttoainevarikko meni sitten savuna taivaalle. Alueen kuvernööri syytti kepposesta Ukrainan helikopterihyökkäystä. Ulkoministeri Lavrov puolestaan totesi, että isku Venäjän puolelle ei ainakaan paranna rauhanneuvottelujen tilannetta. Satuin olemaan kuulolla, kun TV-uutisissa tämä mainittiin. Niin oli myös muuan alakouluikäinen, jonka kommentin Lavrovin itkuvirrestä Ukrainan epäreiluuden suhteen toistan tässä niin hyvin kuin ulkomuistista kykenen: “Ite ovat tehneet tota ainakin kymmenkertaisesti.”
Onhan se kutakuinkin huvittavaa, että venäläiset ovat tai ainakin teeskentelevät olevansa täysin sokeita moraalille, jonka läpi näkee alakouluikäinenkin.


5. Punamuumi höperehtii

Tarja Halonen alkaa ilmeisesti dementoitua, koska suusta lipsuu mitä hän todella ajattelee. Hän meni toteamaan, että “(Baltian maat) olivat tottuneet Neuvostoliiton aikana kollektiiviseen turvajärjestelmään.” Onhan tuokin tietysti yksi tapa ilmasta asia. Toki lapsuksia sattuu ja tämähän sellainen oli. Kokonaan toinen juttu sitten on, onko Halonen todella tuota mieltä (ainakin Neuvostoliiton olemassaoloaikana oli) ja sanoiko hän vahingossa mitä oikeasti ajattelee. Ainakin anteeksi on joutunut pyytelemään. Putinia Halonen luonnehti “ystäväkseen”, mikä kertoo siitä naiiviudesta jolla hän suhtautui aluksi Putiniin, kun tämä ensitapaamisella totesi ettei talvisota ollut Neuvostoliiton historian kunniakkaimpia lukuja. Tosin tästä naiiviudesta on kohtuutonta syyttää Halosta, uskoivat Putinin lausuntoihin monet fiksummatkin tajuamatta kyseessä olevan pelkkiä valehtelevan KGB-miehen kulisseja. Tunnustan itsekin näin tehneeni.


6. Turvatakuu

Levada-tutkimuslaitos totesi Putinin kannatuksen nousseen Venäjällä 80 prosenttiin. Mikäli tässä on vähänkin perää, on venäläisten taipumus joukkopsykoosiin vielä suurempi kuin olen arvioinut ja se on paljon se. Venäläiset ovat kummaa porukkaa. Yksilöinä he ovat mitä mainioimpia, huumorintajuisia, mukavia ja jopa luotettavia. Vaan antaapa olla jos kriittinen massa ylittyy, niin porukka uskoo vapautusoperaatioihin, Ukrainan kehittämiin venäläisiä tappaviin täsmäbiologisiin aseisiin ja ties mihin tahansa muuhun paksuun valheeseen jota heille syötetään. Jos tuo Putinin kannatus on totta, niin siinä tapauksessa totta on myös Putinin Haloselle kertoma vitsi: ”Maailmanrauha on siinä vaiheessa saavutettu, kun esiintyy enää pientä rajakahakointia Suomen ja Kiinan välillä.” Tätä täytyy kyllä täsmentää, sillä ei Kiina ole tunnettu turvalllisuudestaan sekään ja vitsissä ei täsmennetty sitä, missä Suomen ja Kiinan raja kulkisi. Mikäli Putinin kannatus todella 80 %, niin maailmassa on rauhalliset olot vasta siinä vaiheessa kun Moskova on länsisuomalainen pikkukaupunki.


7. Valuutta kuin valuutta

Putin vaatii Euroopan maita maksamaan maakaasunsa ruplilla. No, niin kauan kunnes kaasuhanat lyödään kokonaan kiinni voidaan olla tyytyväisiä ettei Putin vaadi maksua jossain ruplia arvokkaammassa valuutassa, kuten esimerkiksi vessapaperissa. Pienimmän nimellisarvon setelirupla on 5 ruplan seteli, tosin normikäytössä pienin on 50 ruplan seteli joka ruplan nykykurssilla on hieman yli 50 senttiä. Yhdessä rullassa on noin 200 arkkia WC-paperia ja jos rullan hinta on halvalla vessapaperilla 40 senttiä, se tekee yhden arkin hinnaksi 0,2 senttiä eli noin 0,2 ruplaa. Viiden ruplan seteli vastaa siis noin 25 arkkia vessapaperia. Nyt ei tarvita muuta kuin parinkymmenen vuoden takaisen tapainen romahdus ruplan arvoon mikä on hyvinkin mahdollinen, niin tulee halvemmaksi pyyhkiä viiden ruplan seteleillä kuin vessapaperilla. Tosin paperin laatu lienee vessapaperia huonompaa ainakin kyseiseen tarkoitukseen.


8. Praktikasta tuli bumaaga

Venäjä päätti sallia autojen osien harmaatuonnin virallisen tuonnin tyrehdyttyä. Tämä on historiallinen hetki – Venäjällä teoria vastaa ensi kerran käytäntöä kun laittomuudesta tehtiin laillista!


9. Aivovuoto kiihtyy

Uutinen tiesi kertoa, että Venäjän it-alan osaaminen karkaa maasta. Tämä ei tarkoita ilmatorjuntaa. Tiettävästi yli viisikymmentätuhatta huippuammattilaista on pakannut laukkunsa. Tämä tarkoittaa ainakin sitä, että venäläisten esiupseerien apuharvennus Ukrainassa jatkuu, sillä viestiyhteydet joiden perusteella näitä on päästelty täsmäiskuilla päiviltä eivät ainakaan ole paranemaan päin.


10. Tämäkin ratkennee Suomen ympäristötoimilla

Dokumenttielokuva kertoo järkyttävän totuuden Intian saastumisesta. Tästä ei oikeastaan ole mitään muuta sanottavaa kuin se, että varmaan Suomenkin ympäristöongelma olisi melkoinen, jos täällä olisi tänä päivänä 16 miljoonaa ihmistä. Tämä on se määrä, mikä olisi Suomen väkiluku jos väestö olisi kasvanut suhteellisesti yhtä paljon kuin Intian väkiluku sitten Intian itsenäistymisen 1948.


11. Herää pahvi!

Krista Kiuru ei halunnut tulla valokuvattavaksi, joten Yle hommasi tilalle pahvinuken. Tätä paheksuttiin mauttomana valintana. Toki “pahvin maku” on tunnettu idiomi eli siinä mielessä totta. Epäselväksi kuitenkin jäi, oliko valinta mauton siksi että kuvissa ollut aito ministeri vai siksi, että pahvinukkea ei laitettu korvaamaan Kiurua myöskin päätöksenteossa, jolloin laatu olisi noussut kohisten. Muutenkin osa poliitikoista ja hallituksesta lähes kaikki voitaisiin korvata pahvinukeilla, jotka saisivat vähemmän vahinkoa aikaan. Saarikon tapauksessa jopa siirtyminen paikasta toiseen kävisi kevyemmin.


12. Lisää liksaa

Hoitajat menivät sitten lakkoon ja vaativat vähintäänkin poskettomia palkankorotuksia. Hetkihän on korona, taloustilanne ja maailmanpolitiikka unohtaen mitä erinomaisimmin ajoitettu. Uusien sote-alueiden myötä rahahanat ovat auki, sillä kunnat ovat tunnetusti valtiota kitsaampia. Mitä lähemmäs yksilöä rahankäyttö menee, sitä tarkempaa talouspolitiikkaa noudatetaan. Yksilönä jokainen katsoo rahankäyttöään tarkemmin kuin firman rahoja, firman rahoja käsitellään tarkemmin kuin kunnan rahoja ja kunnan rahoja tarkemmin kuin valtion rahoja.
Hoitajien perusvalitus palkasta on aina se, että insinöörin koulutus on suunnilleen samanmittainen kuin hoitajan koulutus ja palkka on parempi. Kyllähän asia on niin, että jos insinöörit tienaisivat yhtä vähän kuin hoitajat nyt ja hoitajat yhtä paljon kuin insinöörit nyt, niin aika moni nykyinen insinööri tekisi hoitajan työtä. Lahjakkuus kun useimmiten hakeutuu sinne missä raha on. Sen sijaan huomattavasti harvempi nykyinen hoitaja tekisi insinöörin töitä. Syyn pohtiminen jätetään lukijan kotitehtäväksi.
Hoitajien palkkavaatimusten yksi syy on lääkäripula ja lääkärin ammatin naisistuminen. Entisaikaan suurella osalla hoitajia oli tapana mennä naimisiin lääkärien kanssa, jolloin rahaongelmat yleensä ratkesivat. Tämä tie on nyt loppuun käytetty, kun mieslääkäreitä ei yksinkertaisesti riitä siksi että heitä on muutenkin vähän ja mokomat tuppaavat menemään naimisiin naislääkärien eikä hoitajien kanssa. Seuraus on hoitajien keskimääräisen taloudellisen aseman heikkeneminen vaikka 30 vuoden takaiseen tilanteeseen nähden, koventuneet palkkavaatimukset ja lakko.


13. Kuinka suomalaistua

Korkeasti koulutettu ammattilainen valitteli, että töitä ei tahdo löytyä kun suomenkielentaitoiset tuppaavat viemään ne nenän edestä. Jopa haastatteluun on vaikea päästä, kun nimestä sopii epäillä ettei kieli ole hallussa. Harkinnassa on ollut jopa nimen vaihto suomalaiseksi.
Jos kerran haluaa suomalaistua, niin nimen vaihtaminen pitäisi olla suunnilleen ensimmäisenä listalla. Aikoinaan kansallistumisen aallossa 1800-luvun loppupuolelta alkaen oli tapana suomalaistaa sukunimiä. Tämän tavan palaaminen olisi erittäin kannatettavaa.
Mitä kielitaidon puutteeseen tulee, niin samalta viivalta tulee lähteä. Jos työssä tarvitaan suomen kielen kirjallista taitoa ja pyrkimään tulee henkilö joka ei osaa kieltä kirjoittaa, niin silloin ei työtä saa. Ei saisi se suomalainenkaan joka ei osaa itseään kirjallisesti ilmaista ja uskokaa huviksenne, näitä riittää nykynuorissa. Jos taas työssä satutaan edellyttämään esimerkiksi kiinan kielen taitoa ja suomen kielestä riittää kohtuullinen kielitaito, niin suomea solkkaava Wang on taatusti parempi vaihtoehto kuin kiinaa osaamaton Virtanen.


14. Toistuva uutinen

Blaablaablaa ... Zikri Adel Saleh Guli … jäkjäkjäk …kahden vuoden ja kolme kuukauden vankeusrangaistukseen … käläkäläkälä … raiskauksesta … päläpäläpälä … Oulun käräjäoikeus tuomitsi … jepjepjep.
(Huom. Koska tämä uutinen on joka uutiskatsauksessa, vain nimi, tuomion pituus, tekotapa ja tuomioistuimen sijainti vaihtelevat, katsoin parhaaksi jouduttaa lukemista jättämällä toistuvat osat pois. Tällä kertaa lisättäköön, että kyseinen Guli ei taida olla minareetin terävin torni. Hän näet ilmoitti oikeudelle olevansa homoseksuaali, joten häntä ei tulisi tuomita raiskauksesta. Kas kun ei vaatinut naiselta korvauksia siitä, että nainen olisi houkutellut Guli-paran seksuaalisen vakaumuksensa vastaiseen tekoon. Raiskaustuomion lisäksi tuli siis julkisesti tunnustautuneen hinttarin maine, mikä ei liene kuujumalan palvojjien keskuudessa erityinen meriitti.)


15. Nettiseksiä

Etätyöaikana sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Allekirjoittanut on aiemmin tunnustanut nukkuneensa kokouksessa. Sitä en suostu tunnustamaan että olisin tehnyt jotain muutakin makuuasennossa. En kuitenkaan ole hetkeäkään epäillyt, etteikö joku käyttäisi tilaisuutta hyväkseen ja harjoittaisi vaakamamboa. Nyt tästä löytyi oikein todisteet, kun 21-vuotias mies sai tuomion sukupuolisiveellisyyden loukkaamisesta. Oli näet unohtanut kameran päälle. Eihän siinä mitään, aikuisviihde oli muistakin osanottajista luultavasti mielenkiintoisempaa kuin itse kokousaihe. Tuomittu kuitenkin sai oikeastaan triplarangaistuksen:
1) Kyseessä oli turva-alan koulutus. Kuka palkkaa tämän miehen, kun on näyttöä siitä että edes alkeellinen tietoturva ei ole hanskassa?
2) Sakon suuruus oli 36 euroa, mikä toisaalta on halvempi hinta seksistä kuin markkinataksa mutta toisaalta pienuudellaan paljastaa nolon tulotason.
3) Tuomiosta käy ilmi, että suoritus kesti kokonaista neljä minuuttia. Tiedossa ei ole varmuudella, laskettiinko esileikki mukaan ja jos laskettiin, sitä nolompaa.


16. Julkisuustempaus

Tämänvuotinen Oscar-gaala sai julkisuutta poikkeuksellisesti enemmän muista syistä kuin elokuvavalinnoistaan. Hyvä niin, sillä esimerkiksi parhaan elokuvan palkinto on vesitetty uusilla säännöillä, jotka ovat suoraan Orwellin kirjasta 1984. Sääntöjen mukaan tärkeimmissä rooleissa ei saa olla pelkästään valkoisia (jostain syystä pelkästään mustia tms ei ole kielletty) tai sitten elokuvan pitää käsitellä jotain ”sorrettua vähemmistöä” kuten naisia, jotain roturyhmää, LGBTARAGJAHGHTIOtitityytä tai vammaisia. Lisäksi elokuvan tuotannossa on pitänyt olla mukana vähintään tietty määrä jotain vastaavaa ”monimuotoisuutta”. Nykysäännöillä parhaan elokuvan palkinto olisi jäänyt saamatta vaikkapa mestariteoksilta Länsirintamalta ei mitään uutta, Kwai-joen silta, Panssarikenraali Patton, Kummisetä I ja II, Tulivaunut, Amadeus, Uhrilampaat (psykopaatteja ei laskettane vammaisvähemmistöksi), Braveheart ja Gladiator.
Tällä kertaa monimuotoisuutta tuli yllin kyllin, kun Will Smith suuttui vaimoonsa kohdistuvasta vitsistä ja kävi mäiskäisemässä juontaja Chris Rockia. Tämä on virallinen versio. Epävirallisesti epäiltiin heti aluksi mainostemppua. Siltä tämä vaikuttaa, sillä jutusta ei kukaan halunnut nostaa syytteitä. Lisäksi video on jossain määrin paljastava. Kannattaa katsoa hidastetulla nopeudella kohdasta 0:38 alkaen. Chris Rockin katse on kiinnittynyt tiukasti Will Smithin oikeaan käteen. Se ei ole normaali reaktio lähestyvän henkilön tapauksessa, vaan Rock on valmistautumassa oikea-aikaiseen liikkeseen. Sekuntia myöhemmin näkee selvästi, kuinka Rock heilahtaa taaksepäin jo reilusti ennen kuin Smithin käsi on lähellä hänen kasvojaan. Smithin käden liike ei myöskään hidastu lainkaan ”osuman” voimasta. Rock ei myöskään tartu kasvoihinsa, mikä on automaattinen liike iskun jälkeen. Näytelty juttu.
Ja jos ette vielä tästä usko, niin olkaa hyvä ja yrittäkää etsiä videota, jossa tapahtuma olisi kuvattu jostakin muusta kulmasta. Valittu kuvakulma oli täsmälleen Hollywood-tyyliin suunniteltu siten, että isku näyttää takaa katsoen osuvan. Käytännössä mistä tahansa muusta suunnasta otettu kuva paljastaisi osuiko isku vai ei. Tällaisia kuvia ei ole tullut julkisuuteen ainuttakaan, vaikka lienee selvää että ei Oscar-gaalaa kuvattu yhdellä ainoalla kameralla.


17. Pienen urheilujuhlan tuntua

Venäjä aikoo järjestää heinäkuussa universiadit, joihin se kutsuu “ystävällismielisten maiden urheilijoita”, sillä maan urheilijat ovat tunnetusti suljettuja kansainvälisten kilpailujen ulkopuolelle. Ystävällismielisiä maita lienevät ne, jotka YK:ssa äänestivät Ukraina-päätöslauselmaa vastaan eli isäntämaan lisäksi Valko-Venäjä, Pohjois-Korea, Syyria ja Eritrea. Näistä universiadeista onkin tulossa varsinaiset jäsentenväliset. Tiedossa ei ole, järjestetäänkö kisoissa dopingtestejä mutta jos järjestetään, syytä hankkia koeputket erikoiskarkaistusta muovista etteivät ne nyt ihan käsiin sula.


18. Sosiaalikiekkoa

Eräs NHL:n ja muidenkin ammattilaisliigojen arvostetuimpia ennätyksia on “teräsmiesennätys” eli pelattujen perättäisten ottelujen määrä. Tällä kaudella NHL:n ennätys siirtyi Keith Yandlen haltuun. Ennätys oli ollut 35 vuotta Doug Jarvisin 964 peliä. Yandlen putki katkesi 989 otteluun, kun Philadelphian päävalmentaja Mike Yeo passitti miehen katsomoon heikkojen otteiden takia. Yeo sai melkoisen palauteryöpyn niskaansa, sillä Yandlelta puuttui tosiaan vain 11 ottelua tuhannen peräkkäisen rajapyykistä. Tässä nähdään huippu-urheilun ja shown ero: Yandle ei todellakaan ole kuulunut enää aikoihin pelaavaan kokoonpanoon taitojensa puolesta. Plusmiinuslukema tältä kaudelta on -39, koko liigan selvästi huonoin. Miestä on ilmeisesti peluutettu vain siksi, että putki jatkuisi. Ehkä Yeo teki jopa palveluksen liigalle hyllyttäessään Yandlen. Väliaikaiskoutsi uskalsi tehdä päätöksen, johon muut eivät kyenneet. Lopputulos taitaa pölyn laskeuduttua olla win-win: Yandle sai ennätyksen vähäksi aikaa haltuunsa ja arvokkaan tonnin rajapyykin rikkonee lähiaikoina paljon kovemman luokan pelimies Phil Kessel, jonka tämänhetkinen lukema on 968. Myös Kesselin putkea on tekohengitetty, sillä taannoin hän pelasi vain pelin ensimmäisen vaihdon ja lähti sen jälkeen yksityiskoneella todistamaan esikoisensa syntymää.
Piru mielessä voisi pohtia, että entäpä jos joku nuori tekemistä vailla oleva perintömiljardööri ostaisi oman NHL-seuran, merkitsisi itsensä pelaajaluetteloon ja kävisi joka ottelussa pelaamassa yhden vaihdon? Teräsmiehen tittelin saavuttamiseen vaadittaisiin noin 13 vuoden pelaaminen, riippuen toki siitä kuinka pitkälle Kessel mahdollista ennätysputkeaan jatkaa tai tuleeko vielä uusi ennätysmies listalta.
Joka tapauksessa Pohjois-Amerikan ammattilaisliigojen mittakaavassa NHL:n tuhannen pelin haamuraja ei ole lähelläkään absoluuttista ennätystä. Baseballissa on 162 runkosarjapeliä kaudessa ja ennätys on Cal Ripkenillä, 2612 peräkkäistä peliä. Ripken päätti putkensa vapaaehtoisesti jääden omalla ilmoituksellaan kauden 1998 loppupuolella yhden ottelun ajaksi kokoonpanon ulkopuolelle ilman sen kummempaa syytä kuin halu päättää putki omilla ehdoillaan. Ehkä hyvä valinta, sillä seuraavalla kaudella hän joutui jättämään pelejä välistä loukkaantumisen takia. Kaikkiaan ura jatkui vielä pari kautta, yhteensä 3001 runkosarjaottelua. NBA:nkin ennätys on NHL:ää kovempi, A.C. Greenin 1192 peliä ja runkosarjaottelujen määrä on käytännössä sama. NFL:n ennätys on ymmärrettävästi reilusti pienempi, potkaisija Jeff Feaglesin 352 ja varsinaisista kenttäpelaajista Brett Favren 299.


19. Juttu jonka haluaisin kuulla

Olympiakomitean urheilijajäsen Anni Vuohijoki erosi tehtävistään seksuaalihäirintäepäillyn vuoksi. Tarkemmin penkoessa kävi ilmi, että Vuohijoen häirintä ei ollut fyysistä, vaan sanallista ja sen kohteena olivat miesten jääkiekkomaajoukkueen varapelaajat.
Kun tietää millaisia ovat jääkiekkojoukkueiden pukukoppijutut, niin palan halusta kuulla jutun joka on niin rasvainen että lätkäpelaajat kokevat tulleensa seksuaalisesti häirityksi.


Loppukevennys: Olisiko pitänyt sittenkin miettiä otsikko vähän tarkemmin?

Ilta-Sanomat halusi samassa uutisessa kertoa sekä Krista Pärmäkosken uran jatkosta että SM-kolmekymppisen jäämisestä väliin kuumeen takia. Jos luki uutisesta vain otsikon ingresseineen, saattoi saada asiasta hieman kummallisen kuvan:

21 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Matkustajakone_Kalevan_pudotus

Anonyymi kirjoitti...

Mikä olisi "pitkään" kestävä ei vaativa koulutus johon tota hoitajien palkkaa voisi rehellisemmin verrata, kun toi hoitajien koulutus ei ihan oikeasti vaatimustasoltaan eroa peruskoulusta, ellei ole helpompaa kun siellähän tämä haasteellisin osuus hoitajille on ne jakolaskut joita myös lääkelaskuiksi kutsutaan.. Niillä muuten aina unohtuu mainita se, että niiden hoitajien lukiopapereilla jos sellainen on käyty ei pääse lukemaan insinööriksi...

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Vot bumaaga bumaaga i praktika praktika! Lauseen opin aikoinani lukemastani Arvo "Poika" Tuomisen kirjasta Kremlin kellot.

QroquiusKad kirjoitti...

1:
Eiköhän se Ryssän sodankäyntityyli ole omaksuttu jo mongolivallan aikana.
2:
Teemu Keskisarja kirjoitti samasta aiheesta:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008727579.html
Nämä tulevat tarpeeseen, kun täälläkin on alettu kuulla jo puheenvuoroja, ettei NATOa mihinkään tarvita kun Ryssän voi pieraista kumoon.
3:
Kysyä sopii, mistä suunnasta riski uhkaisi Putleria jos hän käskisi nukettaa:
Lännen vai omien ydinaseoperaattoreiden, jotka kieltäytyisivät lähtemästä mukaan Sankarilliseen Joukkoitsemurhaan ja aloittaisivat dominoefektin, joka päättyisi Vladolfin ceaușescoimiseen Punaisella torilla?
4:
Ukraina oli pitänyt tuohon asti sotatoimensa visusti omien rajojensa sisällä, ilmeisesti ollakseen antamatta Ryssälle tekosyytä valehdella Ukrainan aloittaneen SODAN(!!) hyökkäämällä Rauhan Valtakuntaan.
Nyt kun pää on saatu auki, ei mikään liene enää estämässä vastaavia iskuja Ryssän puolelle, paitsi tietysti kaluston puute.
5:
Eipä tuo Havofka ole aiemminkaan peitellyt rakkauttaan Ryssää kohtaan ja Viro-halveksuntaansa, joten ei tässä mikään näytä muuttuneen siltä osin.
6:
Jos Moskovassa sataa räntää vaakasuorassa mutta tsaari Vladimir sanoo Auringon paistavan voimallisen ruskettavasti, kohta lojuu Punaisella torilla igoreita uikkareissa ja tatjanoita biksuissa tärisemässä sinisinä.
Jos joku kysyy syytä itsepalelluttamiseen tulee vastakysymys, oletkos fasisti vain miksi et näe Auringon paistavan kirkkaasti?!
7:
Ryssä voitaisiin pudottaa polvilleen ilmoittamalla Baltian maiden tavoin, että kaasun ostaminen loppui nyt!
Mutta mitä vielä:
itsensä ryssäkaasuun hirttäneet keskieurooppalaiset tukevat Ryssän sotakassaa 800 miljoonalla eurolla joka helvetin päivä!
9:
Tämä ei ole pelkästään ilahduttavaa:
kuinka moni Suomeen tulleista it-ammattilaisista on tullut Putlerin diktatuurin lähettämänä, tehtävänään hankkiutua asemaan jossa voivat kaataa Suomen sähköverkot ja mykistää viestiliikenteen näppärillä hakkerikrakkerinsormillaan?
10:
Vaikea uskoa, että olisimme paskoneet maamme intialaiseen kuntoon, vaikka meitä olisi 16 miljoonaa.
11:
Koko juttu on jotenkin omituinen:
kun tanhupalloministeri Kiukku oli ilmoittanut viettävänsä vauva-arkea eikä olevansa käytettävissä kuvauksiin, mihin niitä kuvia sitten muka tarvittiin yleensäkään?
12:
Eihän hoiturelle tarvitse maksaa edes palkkaa, koska heidät voidaan käskeä vaikka lailla tekemään työnsä, olipa lakko tai ei!
Samanlaista toimintaa voisi soveltaa seuraavan ahtaajalakon alettua:
käsketään satamajätkät töihin ilman palkkaa, tai oikeuslaitos alkaa nuijia julmia korvauksia, jotka vouti käy rohmuamassa heidän tileiltään.
13:
Ei maahanmuuttajan pidä suomalaistua, vaan pakottaa suomalaiset kumartamaan Toiseuttaan.
Tämä ei tietenkään koske itäaasialaisia, vaan arabi-, afro- ja afgaanijätkiä, mutta heitähän ei tuodakaan maahan työmarkkinoille, vaan muihin tarpeisiin.
14:
Guli ei ollut ymmärtänyt vokkitätien ohjeistusta:
homokortti täytyy pelata kun ollaan vasta epäiltynä raiskauksesta.
Käräjillä on jo liian myöhäistä. – Vaan minkäpä Guli sille voi, että hänen ÄOnsa vastaa suomalaista lievästi kehitysvammaista?
15:
Onhan neljän minuutin sessio, jossa mies tuottaa naiselle orgasmin valtavan paljon parempi suoritus kuin 40 minuutin jyystö, josta ei ole tuloksena mitään muuta kuin hikeä, huohotusta ja kipeä pimpsa.
16:
Kovin oli shown makua todellakin showssa. Pitää vaan kysyä, että mitä tällä haettiin?
17:
Odotettavissa on huikeita maailmanennätyksiä, joita ei rikota koskaan.
Osittain siksikin, ettei itseään kunnioittavia urheilijoita edes kiinnosta.
19:
Olisikohan niin, ettei se punttityttö Vuohennokan rantahuoramaista rivoilua kuunnellut Leijonien varapelaaja asiasta mieltään pahoittanut, vaan se joku, joka kuunteli sitä vierestä ja koki jääneensä osattomaksi?
Eli nyt meitä kiinnostaa, kuka teki ilmoituksen?

Laskiämpäri kirjoitti...

Jokseenkin kummallisena pidän uutisointia, jossa esitellään Ukrainan sodan kummankin puolen kalustoon kuuluvia vanhoja aseita, 3-linjan kivääri, maksim-kk, emma-pk ja 40-luvun konepistooleja. Noilla on kyllä paikkansa missä tahansa sodassa, koska amunitsuunia löytyy eikä vihollinen tiedä mistä louskusta se kuti on lähtenyt. Suomen raskaassa opetettiin tähdättyjen kertalaukausten erinomaisuutta sen sijaan, että ammutaan moraalia kolme lipasta perätysten, jolloin piippu saattaa mennä pilalle tms. eikä osumista ole tietoakaan, tunnetaan ns. arabi-ammuntana.

Tuo Vuohinokan tapaus on ilmesesti sellainen, että joku ulkopuolinen oli kuullut sanailun ja tehnyt siitä ilmoituksen.

Anonyymi kirjoitti...

Venäläinen tyyli

Puna-armeija pitää laittaa samaan asemaan kuin SS, rikolliseksi organisaatioksi siis.

Sienipilven uhka

Nyt harmittaa, ettei Trump ole POTUS. Kun olisi vihjannut, että vastaus ekaan pommiin on Kuriilien ja Kaliningradin katoaminen, niin voi olla, ettei kiinnostaisi ihan niin paljon uhota. Toiseen pommiin sitten Pietari megatonniluokan pommilla historiaan ja se vladofin syntymäkylä samoin. Muuten, ne putlerin tyttäret ja jalkavaimot äpärineen voisi kerätä turvasäilöön.

Mahtaisikohan muuten Israel myydä tai vuokrata muutamia ydinaseita tai ihan vaikka p-korea.

Naisvihaa eli dementikko höperehtii.

Surkeinta vaaleissa oli, että vastassaan oli kyvytön kepuli lampaanperse. Tyyppi joka muni konkurssiin satoja terveitä yrityksiä. Suututti mm. SAK:n työreformihöpötyksillään, torppasi näin järkevän talouspolitiikan.


Turvatakuu

Kun venäjä on demilitarisoitu, denatsifioitu, deputinisoitu ja jaettu Kaukoidän tasavaltaan, Siperian tasavaltaan, Kazanin kaanikuntaan, Tulan protektoraattiin, Novgorodin tasavaltaan, Kuolan ja Karjalan protektoraatteihin ja Kuriilit, kannas, Mantsuria ja Königsberg palautettu oikeille omistajilleen, niin sitten voisi tilanne rauhoittua. Kielen vaihdos voi olla tarpeen, venäjä on autoratiivinen kieli ja se vaikuttaa ajatteluun. Tämä ei ei ole oma ideani, onpahan yhden venäjän osaajan mielipide.

Herää pahvi!

Kiuru kulkee salen jalanjäljissä?

Sari sairaanhoitaja is back!

Jahas, näemmekö taas uuden laman alun. Insinöörin ja hoitsun koulutusaika ei ole sama, hoitsun ja teknikon – AMK-inssi nykyään - on. Mutta näillläkin on todella eroa lukiopapereissa.

Sari voisi saada parempaa palkkaa, jos otettaisiin tekniikkaa avuksi ja hyväksyttäisiin yksityinen terveydenhoito. Olen ollut julkisella puolella ja kun siirryin yksityiselle, palkka muuttui, aloin saada heti nettona entisen bruton verran. Sittemmin on palkka noussut vastaamaan osaamista. No, toki kesäloma lyheni samalla. Elämä on valintoja.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Sarin duunista taas

Alun toistasataa vuotta sitten tuppukylän paperitehtaan paperikone tuotti paperia noin kuusi kilometriä tunnissa, leveys oli yksi jaardi. Tuotti käärepaperia. Kummallakin puolella konetta oli prässipoikia, valmiina tippakannun tai rasvaprässin kanssa voitelemaan laakereita, kymmenen metrin välein. Hieman kokeneempia hemmoja muutamia oli säätämässä muuta kummallakin puolella. Hämärän muistikuvani kukaan vuorovahvuus oli 130, jälkikäsittelyineen. Tämä kone lähti naulatehtaalle 30-luvulla.

Tilalle tuli saksalaista tekniikkaa, puoliautomaattinen voitelu – kolme rasvaria per puoli. Säädöt tehtiin kolmelta asemalta koneen vieressä. Tela 8 metriä, vauhtia 60 kilometriä tunnissa.

Uusin kone on muistaakseni 12 metrinen ja sitä ajetaan 120 km/h. Tuottaa jotain kallista erikoispaperia, siksi niin kapea ja kulkee niin hiljaa. Kuusi miestä hoitaa koko hökötyksen.

Samaan aikaan sairaalassa oli pari hoitajaa 10 potilaan huonetta kohti. Nyt on hoitajia muutama kymmenen potilaan osastoa kohti. On se niin epistä, ettei hoitsujen palkka ole noussut samaan tahtiin kuin paperimiesten. Mistähän se voisi johtua?

Kuinka suomalaistua

Suomen kielen kirjallista taitoa tarvitaan monessa ammatissa, autonasentajan, mikrotuen, putkimiehen, sairaanhoitajan, lääkärin, kirjanpitäjän… Näissä ammateissa voidaan tarvita muitakin kieliä, englantia ja ruotsia ainakin. Kielitaidottomia on muitakin kuin teinejä ja ulkomaalaisia.

Joku Ählähtsädäm Ugala-Bugala Tsägädägä nimenä voi hieman arveluttaa työhön ottajaa, voi olla papereiden perusteelle pätevä mutta voiko niihin papereihin uskoa ja mikä on asenne ja oikea kielitaito. Ja tuleeko toimeen Elbonialaisten tai kratseenien kanssa.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Pikkukaupungeissa on tavannut olla sekä sairaanhoito-oppilaitos että teknillinen oppilaitos. Oppilaskunnat järjestivät yhteisiä bileitä, ja kaupungin teollisuus tarjosi nuorille insinööreille varman ja suhteellisen hyvin palkatun työn. Vaimolle saattoi kunta sitten maksaa vaatimatonta palkkaa hoitoalalla.

Keskustelu pyörii myös oudosti pelkästään sairaanhoitajien palkkojen ympärillä. Lähihoitajilla on vielä pienempi palkka ja kuitenkin usein yhtä raskas työ.

Sitäkin olen ajautunut miettimään, että miksi keskusvirastojen ja sektoritutkimuslaitosten väelle maksetaan yhtä hyvää tai jopa parempaa palkkaa kuin vientiteollisuuden insinööreille. Virkahenkilöoletetut eivät kuitenkaan tuota mitään lisäarvoa.

Voss

Jaska Brown kirjoitti...

Ano 9.33: Tuttu juttu loputtomassa listassa.

Ano 11.20: Kyllä hoitajien lukiopapereilla pääsisi lukemaan insinööriksi. Insinööriopiskelijoista on sellainen pula, että melkein millä tahansa papereilla pääsee sisään. Kokonaan toinen juttu on sitten päästä sieltä ulos insinöörin paperit kourassa.

Terho Hämeenkorpi: Tässä kirja-arvostelu Kremlin kelloista.

Qroquius Kad: 6. Ha, hyvä vertaus.
7. Odotellaan takatalven loppumista.
10. Emme olisikaan, mutta 16 miljoonaa olisi jo sellainen määrä että Suomikin siirtyisi ylikulutuksen puolelle nykyisen vihreän nettotuottajan aseman sijaan.

Laskiämpäri: Juuri noin. Jos ase on soiva peli, niin ei kohdetta kiinnosta mistä se luoti tuli. Sitä paitsi Mosin-Nagantin luoti menee aika monesta sellaisesta luotiliivistä läpi jolle nykyinen 5,45x39 kaliiperin AK-74 saa aikaan vain mustelman käyttäjälleen.

Pyssymies: Lisäksi on huomioitava, että sairaanhoitajien työpaikat ovat yleensä varmempia kuin insinöörien. Epävarmuudesta tuleekin maksaa ylimääräistä rahaa.

Voss: Jotkut virkahenkilöoletetut ovat erittäin hyödyllisiä, osa on syytä pitääkin papereita pyörittelemässä etteivät sotkisi oikeita töitä ja osa taas pitäisi siirtää lakkautuspalkalle, tulisi halvemmaksi kun eivät tekisi tuhojaan.

Anonyymi kirjoitti...

"Mosin-Nagantin luoti menee aika monesta sellaisesta luotiliivistä läpi jolle nykyinen 5,45x39 kaliiperin AK-74 saa aikaan vain mustelman käyttäjälleen."

Mikä on Jaskan mielipide tuohon 7.62 korvaamiseen pienemmällä kaliberilla? Oliko se nyt 5.56?

QroquiusKad kirjoitti...

USAssa taitaa olla menossa kiväärinpatruunan vaihto 6,8 mm Remington SPC -patruunaan, joka korvaisi sekä .223:n että .308:n:

https://www.19fortyfive.com/2022/01/winchester-will-make-6-8mm-ammo-for-us-militarys-new-ngsw-rifle/

Pyssykin olisi menossa uusiksi:

https://www.thedefensepost.com/2022/01/19/us-army-next-gen-rifle/

Anonyymi kirjoitti...

Jaska: Onko muka noin heikentenyt, ennen ainakin ilman laajaa matikkaa ei mitään asiaa kouluun ja tuskin olisi pääsykokeista läpi päässyt jos ei fyssaa ja kemiaa kanssa lukiossa ollut ja ilman omaa harrasteneisuutta oleva porukka oli vähän sitä hylsy jengiä.. Sähkötietoliikenne tekniikan koulutusohjelmaan..

Jaska Brown kirjoitti...

Ano 15.53 ja Qroquius Kad: Tunnetusti kaikki asiaa pohtineet toimikunnat ovat tulleet siihen tulokseen, että ihanteellinen kaliiperi olisi noin 7 mm. Muutosta ei ole haluttu tehdä, koska tuollaista kaliiperia ei ole ollut olemassa ja on nähty olemassaolevan infrastruktuurin korvaamisesta aiheutuvat kustannukset liian suuriksi saavutettavissa olevan hyödyn vähäisyyteen. Klassinen 7,62 millä tahansa variaatiolla koettiin aikoinaan liian raskaaksi kanniskella suurissa määrin mukana, mutta eihän kukaan rupea kaliiperia pienentämään vajaalla millillä. Niinpä päädyttiin idässä 5,45:een ja lännessä 5,56:een. Mitkä taas tuppaavat etenkin peitteisessä ympäristössä tai sitten hyvin avoimessa maastossa olemaan liian pieniä. Ja nyt jenkit sitten päätyvät kaliiperiin 6,8 mm eli käytännössä ihanteeseen… ilmeisesti infra on koettu nyt jo niin vanhentuneeksi että uusiminen lopultakin kannattaa.

Ano 2.05: Piti tarkistaa ja googlailla. Tämmöiset tulivat vastaan: todistuksen pisteytysmalli ja pisterajat.
Jos oikein ymmärsin, niin tilanne on seuraava. Oletetaan, että esimerkkiylioppilaamme on kirjoittanut viisi ainetta ja saanut jokaisesta saman arvosanan. Olkoot kirjoitetut aineet äidinkieli (joka onkin ainoa pakollinen), lyhyt matikka, pitkä englanti, terveystieto ja psykologia.
Mikäli esimerkkiylioppilaamme on saanut kaikista arvosanan m, hän ansaitsee AMK-valintakokeessa yhteensä 137 pistettä. Kaikista c, 101 pistettä. Kaikista b, 67 pistettä. Kaikista a, 32 pistettä. Tässä täytyy huomioida, että esimerkiksi lyhyen matikan b on kyllä merkki siitä että niin no en sano ettei joku pahastu. Mutta sanottakoon että jokainen jonka älykkyysosamäärä on kolminumeroinen saa kyllä halutessaan lyhyestä matikasta vähintään m:n lähes olemattomalla panostuksella. Johan sen näkee siitäkin että Sanna Marin sai c:n.
Mikäli esimerkkiylioppilaamme ei ole kirjoittanut edes lyhyttä matikkaa mutta on muista neljästä aineesta saanut saman arvosanan, pisteitä tulee m:n tapauksessa 110, c:llä 82, b:llä 54 ja a:lla 26.
Sitten katsoin noista pisterajalistoista satunnaisen AMK:n pääsyrajoja. Hämeen AMK:
Insinööri (AMK), Konetekniikan koulutus, päivätoteutus 43,48
Insinööri (AMK), Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, Monimuotototeutus 55,45
Insinööri (AMK), rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, muuntokoulutus 75 op 27,00
Insinööri (AMK), Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus, monimuotototeutus 45,85
Insinööri (AMK), Sähkö- ja automaatiotekniikka, muuntokoulutus 75 op 30,00
Insinööri (AMK), Tieto- ja viestintätekniikan koulutus, päivätoteutus 49,18
Rakennusmestari (AMK), rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, monimuotototeutus 102,63
Sairaanhoitaja (AMK), monimuotototeutus, Hämeenlinna 56,93
Sosionomi (AMK), muuntokoulutus 90-120 op 24,00
Tradenomi (AMK), Liiketalouden koulutus, muuntokoulutus 90-120 op 15,00
Että siinä. Sairaanhoitajaksi on vaikeampaa päästä kuin insinööriksi. Tämä taas aiheutunee siitä että insinööriksi ei tietenkään haeta paljon, koska tiedetään että koulutuksesta ei selviä ilman matematiikan taitoja.

Anonyymi kirjoitti...

Jaska: Mä en jotenkin osta nyt tuota väitettä, koska sähköinsinöörin tuo koulutus on 240op. Nuo on jotain muuntokoulutuksia tuossa. Kunhan on aikaa pitää tutkia, silloin kun itse menin niin puolet hakijoista jäi silloinkin hyllylle eikä tarvinnut pääsykokeissa montaa olla väärin...

Anonyymi kirjoitti...

Hoitajien palkka on mediaanipalkan seudulla, en löytänyt hoitajien mediaanipalkkaa muttei se voi kovin paljoa kaikkien palkansaajien vastaavasta poiketa. Ja sitä pitää verrata julkispuolen palkkoihin. Ja työaika pitää ottaa vertailuun mukaan, pitkät kesälomat - elämä on valintoja.

Se uusi patuuna on muovihylsyllinen 6,8*51, aika tehokas. Muistettakoon, että 7*57Mauser on wanha muttei kovin kuuma. On siis mukava, tarkka eikä potki kovasti. Oli jo sata vuotta sitten tyrkyllä muttei kelvannut. Not Invented Here. Ja epämiehekäskin.

Sarjatuli vs kertatuli. Kumpaakin tarvitaan, intin kouluttajat eivät ole itse asetta tositoimissa käyttäneet noin yleensä. RK62.n tähtäimet eivät mahdollista tehokkaan sarjatulen käyttöä, toisin kuin AK:n. Gun&Ammo:ssa oli pitkä artikkeli 80-luvulla jossa kerrottiin asia hyvin perusteellisesti.

Suomi-kp:n kertatulta tarvitaan metsoihin ja teeriin. Ase on hyvin hallittavissa sarjatulella. koko lipas - 70 laukausta - kerralla lautasen kokoiseen maaliin 100 metriin. Kohde? No, vaikka bunkkerin aukko, panssarin avonainen luukku, kiven takaa kurkisteleva vihulainen... Lähde: pari kaukopartiopoikaa 70-luvulla kertoivat, näyttivät ja opettivat.

Pyssymies

Jaska Brown kirjoitti...

Ano 15.53: Okei. Aamulla kiireessä kaivoin vain esiin sen linkin pisterajoista joka on edellisessä kommentissa. En tiedä mistä mahtaa siinä sitten olla kyse. Tarkemmalla kaivamisella löytyi sitten tämmöinen eli Tampereen AMK:n pääsyrajat. Nykyisin sisään pääsee suuri osa suoraan todistusvalinnalla, jonka pisteytyksestä linkki vielä toistamiseen. Veikkaisin että Tampereen AMK saattaa olla sieltä hankalammasta päästä selvitä sisään AMK-tason oppilaitoksista. Sairaanhoitajaksi näkyy pääsevän ylioppilasvalinnasta 101 pisteellä. Puhdas c-rivi edellisen kommentin aineyhdistelmällä tuottaa juuri tuon 101 pistettä. Samojen aineiden m-rivi ilman lyhyttä matikkaa tuottaa 110 pistettä. Insinööriksi pääsee linjasta riippuen joihinkin korkeammilla ja joihinkin matalammilla pisteillä kuin tuo sairaanhoitajan 101. Ja on otettava sitten huomioon se pääsykoevalinta niille, joilla ei todistusvalinta riitä. Insinööriksi päässee lukemaan aika lailla läpiheittämällä pääsykokeen kautta, jos on pitkän matikan jollain lailla rämpinyt läpi, c:llä ihan varmasti vaikka muut aineet olisivat niin huonoja että todistusvalinta ei riitä.

Pyssymies: Näppituntumalla sama havainto rynchesteristä eli sarjatulella tuppaa ronskinkin miehen käsissä tärisemään siinä määrin että tarkkuus kärsii varmasti.

Ropetus kirjoitti...

Insinöörikoulutuksen osalta homma menee juuri niinkuin Jaska esittää. Koska työelämän suunnasta kysyntä on suuri, insinöörikoulutukseen on lisätty valtavasti opiskelupaikkoja. Tämän luonnollinen seuraus on sisäänpääsyrajojen lasku. Isojen kaupunkien oppilaitoksissa on vielä jonkinlaiset karsintarajat, koska hakijoita on paljon, mutta syrjemmässä sisään otetaan käytännössä kaikki halukkaat. Tekniikan alojen hakijamäärä pysyy edelleen kohtuullisena, koska alalle ei hae, jos tietää etukäteen, ettei matikka ja fysiikka suju (tai ainakin koulu loppuu lyhyeen). Tekniikan ja luonnontieteen aloilla on siis tämän suhteen eräänlainen esikarsinta.

Koko hommassa on sinällään menty perse edellä puuhun: ei opiskelupaikkojen lisäämisessä ole mitään järkeä, jos entisetkään paikat eivät tule täyteen ja keskeytysprosentit ovat suuria. Oikea korjausliike olisi laittaa alemmat kouluasteet kuntoon, jotta korkeakouluhakijoissa olisi riittävästi kiinnostunutta porukkaa, joka myös kykenee tutkinnon suorittamaan. Todistusvalintauudistus on kyllä lisännyt merkittävästi matematiikan opiskelua lukiossa, mutta ymmärtääkseni ei juurikaan kiinnostusta tekniikan aloihin.

Anonyymi kirjoitti...

AK sarjatulta tarvitaan hyökkäyksen torjuntaan, ei tähdättyä vaan suunnattua. Korvaa siis konekivääriä tulensa. Suunnataan pitämällä maalia etutähtämen korvien välissä, tähystetään YLI takatähtäinen ja siis niiden korvien välistä. Kun koko komppania ampuu sarjaa, hyytyy isonkin joukon hyökkäys. Tämä ulkomuistista sen artikkelin mukaan. Itelläni ei ole AK-kokemusta. Saksalainen sturmi on helpompi ampua, hidas sarjatuli ja mieto patruuna helpottaa käsittelyä. Patruunoiden heikohko saatavuus rajoitti aikoinaan sarjan ampuilua, eikä kovasti kiinnostanut kuluttaa harvinaista asettakaan.

Suomi-kp on tutumpi, lainapyssyllä ja myöhemmin omalla on tullut kokeitua. Vinkki: ammutaan ihan eri tavalla kuin kiväärillä. Perä EI saa koskea olkaan. Poski saa nojata perään, rekyyli otetaan liipasinkäden peukalolla vastaan. Peukalo nojaa perätulppaan ja sen kohta tulpassa siirtää tarvittaessa tulta. PTK on selittänyt asiaa blogissaan aika tyhjentävästi.

Pyssymies

Jaska Brown kirjoitti...

Ropetus: Just noin. Kun nyt on sattuneista syistä (läheiset henkilöt) joutunut seuraamaan kaikkia mahdollisia oppilaitoksia alakoulu, yläkoulu, lukio, AMK, korkeakoulu, niin on kyllä huomannut kuinka taso ei matemaattisissa aineissa vastaa todellakaan sitä mikä se oli omina aikoina (tosin AMK:sta ei ole omakohtaista perse penkissä -kokemusta). Pahiten on ottanut takkiinsa yläkoulu, lukio myös, korkeakoulussa näkyy sentään jollain lailla vaatimustaso pysyneen keskimäärin samana, joissain asioissa laskenut mutta joissain noussut, mutta työkalut eli lähinnä elektroniset apuvälineet helpottavat huomattavasti.

Pyssymies: Siis oletko oikeasti päässyt testaamaan sturmia? Wau.

Anonyymi kirjoitti...

Juu, se kuului kokoelmasuunnitelmaani, en ostanut koska oli kovin kallis, eikä ihan mint - ampumakuntoinen toki oli. Lopetin keräilyn ja sitten muuan ddr otti ja kaatui. Ja sturmeja tuli halvalla* myyntiin...

Vielä suomi-kp:sta: Tulimuoto tositoimissa on sarja, 5 - 10 laukausta kohteeseen, kokemus tai tarkemmin talvisodan siperialaiset opetti. Piti tappaa kolmasti, ennen kuin pysyivät kuolleina. Saksalaiset huomasivat saman ilmiön pakkasessa paksuihin toppatakkeihin pukeutuneita joukkoja kohdatessaan ja kehittivät raskaan konepistoolin - sturmin - ratkaisuksi.

*Tämä on hieman suhteellinen ilmaus, olivat NVA:n reservin reaervi pysyjä, eivätkä kaikki kovin hyväkuntoisia. BRD päätti sitten laittaa ne naulatehtaalle mutta niitä valui markinoille jonkin verran. Ja taisi niitä myöhemmin löytyä lisä jugoslaviasta ja somaliasta tms. ja jostain a-maastakin.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

En taida laittaa rahaa ukrainan keräykseen, menee kaikki rahat ihan omiin laskuihin ..

-jpt-