Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


maanantai 28. helmikuuta 2022

Hajahuomioita Ukrainasta


Liityn sitten monien muiden väärässä olleiden joukkoon. Kirjoitin 9.2.2022 seuraavasti: Pistän pääni pölkylle ja sanon että (sotaa) ei tule. Ei huomenna, ei ensi viikolla eikä varmaan edes tänä vuonna. Voin tietysti olla väärässäkin, mutta ainakin olen väärässä eri perustein kuin muut jotka ennustavat samaa. He nimittäin yleensä perustavat arvionsa siihen, että Venäjällä ei ole Ukrainassa mitään voitettavaa mutta paljon hävittävää – hyökkäys olisi suurta typeryyttä. Tämä perustelu kumpuaa siitä virheajatuksesta, että Venäjä tekisi politiikkaa järkisyin. Tällaista ihmettä ei ole vielä havaittu, vaan Venäjän politiikan perusajatus on Iivana Julman ajoista alkaen ollut laajeneminen. Minne venäläinen sotilassaapas on koskaan astunut, on ikuisesti Venäjän valtapiiriin kuuluvaa. Aivan erityisesti Ukraina, sillä sieltähän – Kiovan Rus – koko Venäjä on alkunsa saanut. Venäjä ottaa Ukrainan heti kun mahdollista.
Puolustuksekseni voin sanoa vain, että tässä kyse oli yhden miehen eli Vladimir Putinin aivoitusten päättelemisestä. Kun puhutaan yhden ihmisen reaktioiden ennustamisesta, virhemarginaali on aina suuri. Ja olinhan oikeassa sentään siinä, että Venäjän idea on aina ollut laajeneminen ja totesin, että Venäjä haluaa kyllä Ukrainan ja paljon muutakin. En vain uskonut, että Putin arvioisi riskit seurauksista nyt niin pieniksi, että lähtisi peliin. Mutta kuten aiheen käsittelyn tuolloin päätin:
Toisaalta Venäjä on myös oikeasti valmis hyökkäämään Ukrainaan. Kaikki valmistelut voivat olla hämäystä, mutta mikäli länsi erehtyy viestimään, ettei aio puuttua tilanteeseen, Kiovassa ei kovin kauaa ole sinikeltainen lippu salossa. Kun Venäjä saa tilaisuuden, se käyttää sen.

Tänään kirjoitan lähinnä sekalaisia havaintoja siitä, mitä viime päivinä on tapahtunut ja mitä mahdollisesti niistä päätellen on odotettavissa. Tilanne on hektinen ja käynnissä, joten analyysin aika on myöhemmin – tunnetusti sodan ensimmäinen uhri on aina totuus.
Putin kuvitteli että Ukrainaa voi iskeä kuin lentopalloa. Mutta joskus torjunnasta päin hakkurin naamaa kimmahtava pallo tekee hyvin kipeää.


Kaikkein eniten tässä ihmetyttää riskinottohalukkuus. Tietääkö Venäjän tiedustelu jotakin mitä me muut emme tiedä, oli ensimmäinen kysymys siinä vaiheessa kun sota alkoi. Ensimmäinen mahdollinen selitys oli se, että Ukrainan armeija olisi ollut niin vakoojien läpi soluttama, että Venäjällä olisi ollut tieto siitä ettei se ryhdy vastarintaan. Tai varma operaatiosuunnitelma Ukrainan puolustuskyvyn lamauttamiseksi. Parin ensimmäisen päivän aikana kävi ilmi että näin ei ollut. Tiedustelupalvelut eivät voi erehtyä noin pahasti. Okei, vanha totuus on se että diktaattori on aina maailman huonoimmin informoitu henkilö sillä hänelle kerrotaan vain se mitä hän haluaa kuulla. Mutta Putinin luulisi olevan poikkeus, koska hän itse on koulutukseltaan tiedustelu-upseeri. Ja jos Putin tekee tolkuttomia typeryyksiä, luulisi Venäjältä löytyvän järkeä hänen syrjäyttämisekseen jopa lähipiiriä myöten. Ja ennen kuin kukaan sanoo että Putin on riittävän hyvin suojattu, niin ei ole. Armeija kykenisi tekemään vallankaappauksen milloin tahansa. Näin ei kuitenkaan ole – vielä – tapahtunut, joten armeijankin on täytynyt uskoa operaation onnistumiseen. Mutta Putinilla luulisi olevan kylmä rinki perseen ympärillä, sillä hän tuntee kyllä Venäjän pitkät perinteet hallitsijoiden syrjäyttämisessä:
Feodor I – nukkehallitsijaksi 1584, pikkuveli luultavasti murhattiin 1591
Feodor II – murhattiin 1605
Vale-Dimitri II – murhattiin 1606
Vasili Suiski – syrjäytettiin 1610, murhattiin 1612
Iivana VI – syrjäytettiin 1741, murhattiin 1764
Pietari III – syrjäytettiin ja luultavasti murhattiin 1762
Paavali I – murhattiin 1801
Aleksanteri II – murhattiin 1881
Nikolai II – syrjäytettiin 1917, murhattiin 1918
Georgi Malenkov – syrjäytettiin 1953
Nikita Hrustsov – syrjäytettiin 1964
Mihail Gorbatsov – syrjäytettiin 1991
Kuvitteleeko Vladimir Putin joko kuolevansa vallassa tai olevansa Venäjän historian vasta toinen rauhanomaisesti eläkkeelle vetäytyvä hallitsija edeltäjänsä Boris Jeltsinin jälkeen? Ja Jeltsin sentään oli Venäjän historian ainoa jollain lailla demokraattiseksi laskettava tsaari.


Putin on antanut joitakin lausuntoja. Mitä enemmän, sitä parempi. Joka kerran kun Putin jotain sanoo, listalta voidaan viivata yli yksi mahdollisuus siitä, miten asiat oikeasti ovat. Valehtelusta Putin on jäänyt kiinni usein, totuuden puhumisesta ei toistaiseksi kertaakaan.
Surullista asiassa on toki se, että jotkut valheet uppoavat Venäjän kansaan. Etenkin vanhempaan väestöön, mikä on siinä mielessä kummallista että luulisi heidän Neuvostoliiton ajoilta muistavan millainen totuusarvo virallisella tiedonvälityksellä on.
Putinin tiedotusmuuri vuotaa kuitenkin kuin seula jokaiselle joka haluaa sen kiertää ja osalle niistäkin jotka eivät halua. Venäjällä on sen verran kollektiivista muistia, että ei yksikään usko Putinin lausuntoja siitä, kuinka siviileille ei tapahdu mitään ja kuinka Venäjän joukot eivät kärsi lainkaan tappiota. Siinä ei auta edes diktaattorin liikuteltavat krematoriot tappioiden salaamiseksi. Tieto kulkee kyllä ja omalta osaltaan asiassa auttavat hakkeriryhmät, jotka tekevät kerrankin hyödyllistä työtä.


Putinia on verrattu viime aikoina suureen edeltäjäänsä Adolf Hitleriin. Vertailu kuitenkin ontuu, ja Hitlerin hyväksi. Putin piileskelee valtavan henkivartiokaartinsa takana eikä uskalla koronan pelossa tulla viittä metriä lähemmäksi varmaan ketään muuta paitsi rakastajatartaan. Hitler oli sentään ensimmäisen luokan rautaristillä – hyvin harvinainen kunniamerkki pelkälle korpraalille – palkittu sotasankari siinä missä Putin on raukkamainen pelkuri.


Yhdessä asiassa Putin kylläkin noudattaa Hitlerin oppeja. Kiovan piiritys näyttää sujuvan aika lailla vastaavaan tapaan kuin tuossa 80 vuotta sitten. Vihollinen saapui Kiovan laitamille ja puolustajat saivat ehdottoman käskyn pitää kaupunki hallussaan. Saartaminen kesti kuitenkin lähes kuukauden, mikä tuli epämiellyttävänä yllätyksenä hyökkääjälle kuten nytkin. Lopulta saarto onnistui ja Kiova kukistui kolme päivää myöhemmin. Saarrostustaistelu kaupungin ympäristössä jatkui vielä pitkään.


Venäläiset ovat tiettävästi noudattaneet strategiaa, joka on mukailtu amerikkalaisten Irakin sodassa käyttämästä. Mikä puolestaan on Persianlahden sodassa suurta mainetta ja menestystä niittäneen AirLand Battlen evoluutioversio.
Näissä strategioissa on kuitenkin yksi epävarmuustekijä. Niitä ei ole koskaan testattu tositilanteessa. Tositilanteella tarkoitetaan sitä, että vastakkain on kaksi taisteluun kykenevää kansakuntaa. Tällaista tilannetta ei ole maailmanhistoriassa koettu sitten – niin no, määrittelykysymys. Ainakin Korean sota täyttää ehdot ja siitä on sentään jo 70 vuotta. Israelin ja arabimaiden sodat kyllä, koska arabimailla oli moninkertainen ylivoima. Vietnam osittain, mutta siellä sodankäynti oli suurelta osin epäsymmetristä. Falklandin sodassa vastakkain oli kaksi modernia armeijaa, mutta argentiinalaisten taistelukyky taisi olla jossain Italian ja arabimaiden välissä, joten sekään ei kelpaa. Ja siitäkin on jo 40 vuotta.
Nyt käydään sotaa, jossa vastakkain on kaksi modernilla aseistuksella varustettua armeijaa kahdesta maasta, joiden asukkaat ovat soturikansaa. Sitä ei ole koskaan aiemmin nähty. Niinpä tästä sodasta saatavat opetukset tulevat olemaan vielä monen doktriinin pohjana.
Venäläiset tekivät pahan virhelaskelman, kun olettivat arabimaita vastaan toimineen strategian onnistuvan tässä tilanteessa. Ei ihmekään, jos ja kun Putin on raivoissaan. Kaikki ei mennytkään kuten Strömsössa. Putinilta on jäänyt lukematta oleellinen osa sotahistoriaa: jokainen taistelusuunnitelma menee uusiksi heti kun vihollinen ei toimikaan odotetusti. Se siitä tulee kun ei ole enää omakohtaisia kokemuksia sota-ajasta, koska tämä sotien välinen rauhan aika on päässyt venähtämään kiusallisen pitkäksi.


On vain ajan kysymys, kun venäläisiltä loppuu kolme asiaa: ampumatarvikkeet, rahat ja taisteluhalu. Sota tulee kalliiksi, kun Ukrainaa ei saadakaan liitetyksi Venäjään neljässä päivässä kuten piti. Kysymys kuuluu myös, kuinka innokkaita sotaan pakotetut venäläiset ovat taistelemaan veljeskansaansa vastaan. Ukrainalaisilla näyttää halua kuitenkin löytyvän.


Lievää huolestumista ainakin sodan parina ensimmäisenä päivänä aiheutti Ukrainan strategia, joka näytti noudattavan vanhaa Neuvostoliiton mallia: vetäydytään, odotetaan kovia pakkasia ja USA:n varusteapua.
Kovin suurta vakuuttavuutta ei osoittanut myöskään Ukrainan päätös jakaa aseita siviileille. Millainen mahdollisuus tällä porukalla olisi sitten koulutettua armeijaa vastaan? Yllättävän hyvä kuitenkin, koska mitä kauemmin menee, venäläisten halut näyttävät hyytyvän.
Tiedotussodassa Venäjä on jo hävinnyt. Se ei voi enää voittaa. Nyt Ukrainan ei pidä tehdä sitä ainoaa virhettä, joka voi viedä heiltä voiton. Nimittäin propagandaa. Kun maailman myötätunto on puolellasi, riittää kun kerrot totuuden. Pienikin valhe vie omaa uskottavuutta ja siihen ei pidä tässä tilanteessa sortua.
Toisaalta jopa venäläiset näyttävät tajuavan että ihan kaikki propaganda ei mene läpi. Olin melkeinpä hämmästynyt, että tällä kertaa Moskovassa ei räjähtänyt yhtään kerrostaloa kuten ennen Tsehtsenian sotaa.


Venäjä voi valehdella omilleen miten huvittaa, mutta ehkä maailma on jonkin verran muuttunut sillä kaikki ei enää mene läpi. Mutta johto saattaa tosiaan uskoa asiaansa. Kuten kolmisen viikkoa sitten kirjoitin: ”Venäläinen ei voi kerta kaikkiaan käsittää, että muualla maailmassa ajatellaan asioista jostain toisesta näkövinkkelistä. Erinomainen esimerkki tästä oli ulkoministeri Lavrovin kirje useille Etyj-maille. Kirjeessä vedottiin periaatteeseen, jonka mukaan ”valtio ei saa vahvistaa turvallisuuttaan toisten valtioiden turvallisuuden kustannuksella.” Koko Venäjän ulkopolitiikka viimeisen 500 vuoden ajan on ollut pelkästään tämän periaatteen rikkomista ja he ovat tälle tosiasialle täysin sokeita. Siksi he voivat vaatia tätä toisilta täysin vilpittömin mielin.”
Putin haluaa Venäjälle tsaarinajan imperiumin rajat ja enemmänkin. Jos hän uskoo selviävänsä riittävän suurella todennäköisyydellä, hän pysähtyy vasta Calaisissa Englannin kanaalin rannalla ja silloinkin vain siihen asti kunnes saa tarpeeksi paatteja haalittua kasaan maihinnousua varten. Putin pysähtyy vain kahdella tavalla: hän uskoo että hänet pysäytettäisiin jos hän jatkaisi tai sitten hänet todellakin pysäytetään. Jälkimmäinen taas on erittäin huolestuttava vaihtoehto, koska Putinilla nyt sattuu olemaan ydinase. Oleellinen kysymys kuuluu onko Putin todellakin varma että kukaan ei häntä vastaan käytä ydinaseita. Jos on, hän voi jatkaa etenemistään loputtomiin.


Ydinaseen puute olikin ainoa syy siihen, miksi Putin uskalsi hyökätä Ukrainaan. Ukraina kun hölmöyttään meni luopumaan Neuvostoliiton peruina jääneistä arsenaaleista. Nyt mahtaa vituttaa. Yhtäkään ydinasevaltiota vastaan ei ole koskaan uskallettu tosissaan hyökätä.
Tästä tulikin mieleen että toivottavasti Suomen pääesikunnassa on ollut viimeiset muutamat kymmenet vuodet projekti, jossa on salaa nipistetty ydinvoimaloiden uraanista materiaalia rikastettavaksi. Suomen korkeakouluissa kun on riittävästi tietotaitoa ydinaseen rakentamiseksi. Kunhan materiaali on olemassa, projektiin ei mene puolta vuottakaan. Olisihan se mukava ajatella, että jossain kallioluolassa olisi jo parinkymmenen vuoden ajan ollut muutaman pommin salainen varasto.


Putin uskalsi siis lähteä riehumaan, kun tiesi että lännestä ei ole vastaan laittamaan ja uskoi Ukrainan romahtavan riittävän nopeasti. USA:ssa ex-presidentti Trump avasi sanaisen arkkunsa ja totesi Putinin siirron olleen nerokas, mitä se kieltämättä olisikin jos onnistuisi. Tästä Suomen aina ah niin lahjakkaasti väärin ymmärtävä media totesi Trumpin olevan Putinin kaveri jos nyt ei suorastaan sätkynukke ja hyväksyvän Venäjän toimet. Tähän väliin pitänee muistuttaa että Venäjä miehitti Krimin 2014 ja hyökkäsi Ukrainaan 2022. Ja kun tarkemmin ajattelee, niin Afganistan 1979 sekä Tsekkoslovakia 1968 tapahtuivat myös silloin kun USA:ssa sattui olemaan demokraatti presidenttinä. Jostain syystä Neuvostoliitto ei tehnyt interventioita vuosina 1981-1993 eikä Venäjä vuosina 2001-2009 tai 2017-2021. Jopa Tsetsenian sodat käytiin 1996 ja 2009 eli demokraattien valtakaudella. Georgian sota 2008 on ainoa poikkeus viimeisen 60 vuoden aikana.


Urheilu jatkuu kuten ennenkin. Sanotaan, että urheilua ja politiikkaa ei pidä sekoittaa. Siltä ei kuitenkaan voi mitenkään välttyä. Jokainen venäläinen urheilija on samalla Venäjän edustaja ja propagandakoneiston jäsen. Venäjä on jo suljettu joukkueena kaiken ulkopuolelle dopingin takia, urheilijat edustavat vain itseään. Nyt on otettava seuraava askel. Kerrankin täytyy kiitellä formulaykkösiä: Haas-talli poisti venäläisyhtiön mainokset ja värit autostaan.
Toisaalta on väärin viattomia urheilijoita kohtaan, jos heidät suljetaan pois. Tähän on olemassa helppo ratkaisu. Dopingkielloista huolimatta osa venäläisurheilijoita on saanut jatkaa kilpailuja, kunhan he ovat osoittaneet olevansa puhtaita ja kansallisen dopingohjelman ulkopuolella. Samalla tavalla voitaisiin menetellä nytkin. Venäläisurheilijat kilpailukieltoon, jolta voi välttyä mikäli kilpailee sinikeltaisessa asussa ja pistää rintaansa Ukrainan lipun. Saisi Aleksander Ovetshkinkin kaverinsa Putinin nielaisemaan blinit väärään kurkkuun, kun pelaisi Washington Capitalsin asussa Ukrainan lippu rinnassaan protestiksi.
Samaa menettelyä voitaisiin soveltaa tietysti muuhunkin venäläiseen omaisuuteen. Se tulisi kansallistaa, ellei omistaja suostu maksamaan vaikkapa 5 % solidaarisuusveroa Ukrainan hallitukselle. Saisi EU tehdä jotain hyödyllistä ja säätää tämän voimaan. Huomattavasti reilumpi peli kuin mitä venäläiset sanelivat vaikkapa saksalaisten omaisuudelle Suomessa sodan jälkeen eli suora takavarikko. Puhumattakaan siitä mitä tapahtui itse Saksassa.


Entä sitten se oleellinen Suomen kannalta eli NATO? En ole kantaani muuttanut: Suomelle paras vaihtoehto on hoitaa puolustuksensa itse. Ikävä puoli asiassa on se, että Suomella on Venäjältä puolustautumiseen ilman NATO:a vain kolme optiota joista yksi lienee mahdoton ja kaksi muuta huonoja. Niinpä NATO:oon meneminen lienee, ikävä kyllä, paras vaihtoehto.
Jaa mitkä ne kolme optiota itsenäiseen puolustukseen sitten ovat?
1) eli se mahdoton vaihtoehto. Suomi hoitaa puolustuksensa kuntoon. Hyvässä jamassa ollaan tälläkin hetkellä, ainakin muihin Euroopan maihin verrattuna. Mutta paljon pitäisi vielä tehdä, mitenkään yksityiskohtiin menemättä. Tähän vain ei vasemmistolainen politiikka ole valmis. On ikävä asevelidemareita.
2) eli tosiasioiden tunnustaminen. Tämähän on se asioista mitään ymmärtämättömien vaihtoehto ollut aina: vakioargumentti on se, että Venäjä kykenee halutessaan valtaamaan Suomen, vaikka mitä tehtäisiin. Tähän voi sanoa että kyllä murtovaras pääsee aina halutessaan taloon sisään, mutta jos ovi on lukossa ja hälytysjärjestelmä toiminnassa, niin kummasti ne tulohalut vähenevät. Mikäli tälle linjalle lähdetään, niin luovutetaan sitten suosiolla. Silloin aletaan valmistautua. Pakkoruotsi pois ja venäjä tilalle. Jonkin aikaa saadaankin sitten elellä vähän leveämmin, kun puolustusbudjetti lyödään nollille. Eikä tarvitse mennä armeijaankaan. Kun Venäjä sitten valtaa Suomen, ei mene infrastruktuurikaan rikki koska ei panna hanttiin. Ja on kivempaa olla kun osaa kieltä valmiiksi, niin
Kolymajoen rantapenkerettä lapioidessa ymmärtää mitä leirin vartija sanoo.
3) eli epäsymmetrinen puolustus. Avataan rajat kaikille halukkaille. Tänne tulee kaksi miljoonaa hiekkaneekeriä että heilahtaa ja toiset kaksi miljoonaa viidakkoneekeriä perässä. Minkä takia luulette että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan eikä Keski-Aasiaan ottamaan entisiä neuvostostaneja, jotka olisivat olleet helpompi saalis? Edes Putin ei halua muslimeja riesakseen, saati sitten afrikkalaisia tai, Allah paratkoon, molempia yhtäaikaa eli somaleja. Tämän strategian valinnut Suomi saa olla rauhassa ainakin siihen asti kunnes Vladimir kehittää liikuteltavista kenttäkrematorioistaan maxiversiot hankkiutuakseen valtauksen ikävistä sivutuotteista eroon pikaisesti. Ikävä puoli tässä strategiassa tosin on se että samalla taannumme kehitysmaaksi.


Lopuksi muistutetaan vanhasta totuudesta: Diktaattorit pysäyttää vain kuolema. Ainoa tapa jolla Putinin uhasta selvitään on raivata hänet lopullisesti pois tieltä. Nyt sota ei näytä sujuvan erityisen hyvin, mikä taas Putinin kannalta on erittäin huolestuttavaa – vallankaappaus alkaa häämöttää näköpiirissä. Neuvotteluratkaisu ja vallan säilyttäminen on aika vaikea yhtälö, mutta Putin on ennenkin osoittanut hämmästyttävän selviytymiskykynsä.
Kokonaan toinen asia on se, poistuuko uhka Putinin myötä. Luultavasti ei. Venäjää on aina hallittu voimalla eikä ole mitään syytä uskoa, että tämä muuttuisi. Länsi pitää vaikkapa jotain Navalnyita demokraattisena valtiomiehenä, mutta pitää muistaa että Venäjällä mikään ei ole sitä miltä näyttää.

18 kommenttia:

Catilina 🇷🇺 kirjoitti...

Mihin perustuu väite, että sodan piti kestää neljä päivää, ja sen jälkeen Ukraina liittää Venäjään?

QroquiusKad kirjoitti...

Falklandin sodasta sen verran, että Argentiinan maavoimien ja merijalkaväen asevelvollisissa rykmenteissä oli mukana varusmiehiä.
Britannia puolestaan lähetti tuleen pelkästään ammattimaisia erikoisoperaatiojoukkoja.

Sota olisi näyttänyt epäilemättä hieman toisenlaiselta, jos Argentiinakin olisi lähettänyt Islas Malvinasille pelkästään omat erikoiskoulutetut ammattilaisensa.

Mitä tulee tsaari Vladimirin motiiveihin, hänhän saattaa olla saanut kuulla kuolevansa haimasyöpään max. kahden kuukauden kuluttua ja haluaa painaa peukalonjälkensä historiaan.
Voin hyvin uskoa hänen haluavan tehdä sen ydinaseilla.
Yhtä helposti oletan käskyn ja laukaisun välissä olevan niin monta lukkoa, joiden ohittamiseen tarvitaan niin monen ihmisen yhteistoimintaa, että jääneepä se ydinpommitus Putlerilta tekemättä.

Anonyymi kirjoitti...

Putler on nilkki.

Haki omien sanojensa mukaan KGB:hen töihin nuorena. Siis, haloo, minkälainen ihminen hakee töihin gestapoakin niljaisempaan organisaatioon. Tähän tulee tietysti vastaväite ” kekkonenkin oli töissä etsivässä keskuspoliisissa”. Joo, niin oli ja suomi oli samaan aikaan venäläisten kommarien solutuksen kohteena.

Onko putler kenties kaappihomo?

Miksi putler erosi vaimostaan, piilotti sitten ex-vaimonsa julkisudesta. Kenties vaimolla olisi jotain noloa kerrottava. Miksi kekkaloi paidattomana kuvissa, milloin mitäkin roolia vetäen. Mikä into on kerätä nuoria, salskeita miehiä – henkivartiokaartia ympärilleen.

Fiat iustitia, et pereat mundus

Sodan jälkeen on aika oikeuden, putler ja valehteleva ulkoministerinsä pitää tuoda oikeuteen moskovassa. Ja sitten hirttää punaisella torilla, julkisesti. Lyhyt pudotus, kiitos kysymästä. Duumassakin on porukkaa näihin solmiobileisiin. Ja venäjälle pitää tehdä japanit ja saksat. Siis armeija pois, hynät pois putlerin tukijoilta ja jakaa maa osiin miehittäjvalloille.

Pyssymies

iglöh kirjoitti...

Pakko sanoa; että putinin kiovan ja harkovan hyökkäys oli harhautus. Oikea isku tuli idästä ja se onnistui hyvin. Sen tavoitteena oli maakannas crimiltä ja se onnistui. Nyt rauhassa koetetaan selvittää onko ukraina valmis luovuttamaan maataan.

Jaska Brown kirjoitti...

Catilina: Väite neljän päivän valtaussuunnitelmasta perustuu logiikkaan. Nähdyt operaatiot sopivat siihen kuin balalaikka Putinin persuksiin. Hyökkäys Kiovan läheiselle lentokentälle, jonka onnistunut haltuunotto olisi mahdollistanut joukkojen siirron ilmateitse (mikä oli nähtävästi jo menossa mutta viime hetkellä vedettiin hätäjarrusta). Maitse tapahtuneen marssin hyytyminen Kiovan porteille ilman suunnitelmaa B. Polttoaineen loppuminen siinä vaiheessa kun neljän päivän puoliparaatimarssioperaation piti olla ohi. Raskaamman aseistuksen käyttöön siirtyminen siinä vaiheessa kun kaikki ei mennytkään kuten Strömsössä.

Qroquius Kad: Epäilin itsekin että olisiko Putella oikeasti joku vakava sairaus mutta todennäköisesti kyseessä on vain vanhenevan miehen suuruudenhulluus. Joka potilaan asema huomioiden on toki vakavaa laatua sekin. Ydinaseiden käytön yrittäminen saattaisi olla se viimeinen askel vallankaappaukseen, mutta venäläisten auktoriteettipelko ja Putinin henkilövalinnat tuntien epäilen sitäkin.

Pyssymies: Nilkki mikä nilkki.

iglöh: Teoria se on tuokin ja mietin sitäkin. On nimittäin etelärintamalta kuulunut aika vähän uutisia. Luulen että rauhanneuvottelut kariutuivat siihen että Putlerin vaatimus oli kutakuinkin se että lopetetaan ampuminen ja jäädään niihin asemiin jotka ovat nyt.

Anonyymi kirjoitti...

Valitettavasti sodan ensimmäinen uhri on totuus. Niin Ukrainassakin kuten Kim Iversen YouTube-kanavallaan tuo julki.

Käärmesaaren 13 Post mortem Ukrainan sankarina palkittua ovatkin elossa ja sotavankeina Sevastopolissa.
Kievin Kummitus on cgi-tekniikalla lavastettu "punainen paroni".
Pommituksessa loukkaantunut 52-vuotias nainen (joka antoi kasvot Ukrainan sodalle) olikin loukkaantunut kaasuputken räjähdyksessä jo vuonna 2018.

Propaganda syö uskottavuuden ja itse en enää usko mihinkään näkemääni, lukemaani tai kuulemaani ko konfliktiin liittyen. R on r vaikka voissa paistaisi; oli se sitten iso- tai pikkuvenäläinen.


-Tvälups-

Jaska Brown kirjoitti...

Catilina: Niin ja jäi vastaamatta siihen toiseen kysymykseen. Venäjä haluaa Ukrainan. Kiovan Rus, katsos, kuten Putler sanoi ja minä sanoin jo kolme viikkoa sitten. Minne venäläinen sotilassaapas on joskus astunut, on ikuisesti Pyhää Venäläistä Maata. Ehkä Putin ei tavoitellut koko Ukrainaa, mutta sotaan lähdettiin sillä ajatuksella että otetaan sekin jos vain saadaan.

Jaska Brown kirjoitti...

Tvälups: Jep. Tuo Käärmesaaren juttu haisi heti, samoin melkein yhtä pahasti "Kiovan haamu". On typerää valehdella silloin kun totuus riittäisi vallan mainiosta.

Jaska Brown kirjoitti...

Muuten, se mikä on paistanut silmiin kun on videoita katsellut. Olen ollut yllättynyt siitä, kuinka paljon nykyaikaisen sodan taistelutantereella on tilaa tavalliselle jalkaväkimiehelle. Tästä asiasta olen ollut aiemminkin sillä kantilla että enemmän kuin luullaan mutta silti enemmän kuin olisin kuvitellut. Samoin yllättää se epämääräisyys ja linjojen puuttuminen. Sanoisin että jos Kiovaa puolustamaan olisi tuotu aikakoneella se saksalainen armeija joka oli siellä pysäyttämässä neuvostovyöryä, olisi Venäjän nykyarmeijalla ollut ihan yhtä kovat tai jopa huomattavasti kovemmat ajat kuin on nyt ollut. Jotkut asiat pysyvät samoina.

Anonyymi kirjoitti...

Tuolla on kyllä niin monta asiaa jotka ihmetyttävät ja kummeksuttavat tällaista ammattimiestä kuin minua.

Esimerkiksi pimennysmääräyksiä ei ole kummallakaan osapuolella käytössä?
Sähkökatkoksien puuttuminen?
Spetznas-joukkojen näkymättömyys?
Sekakalustoista koostuvat kuljetuskolonnat?
Venäläisten sota-osaamisen katoaminen?
2008 puolikas Georgiaa valloitettiin parissa vuorokaudessa ja 2014 Krim viikossa.
Nyt suoritetaan sellaisia hölmöntölmäyksiä ettei mitään rajaa?

Kaikki ei nyt ole ihan kuin meille esitetään tahi kerrotaan...

-Tvälups-

klova kirjoitti...

Venäjä ilmeisesti uskoi Ukrainan kaatuvan äkkiä ja halusi välttää siviilituhoja. Sodan neljänteen päivään mennesä on tullut selväksi ettei Ukraina antaudu.
Venäjä käytti ensimmäiseen iskuun arviolta 1/3 sijoitetuista joukoista ja ei juuri ollenkaan ilmavoimia tai edes maataistelukoneita. Eli 30-40k miestä neljässä viidessä kiilassa joka on puoli maapalloa kooltaan ja 44 milj asukasta, ei ihme ettei riittänyt väkeä huollon turvaamiseen tai oikein mihinkään. Nyt joukkoja on 2/3 varatuista ja esim eilen havaittiin ensimmäiset Su-34 taivaalla, Venäjä lisää kierroksia ja siviiliuhrien määrää.

Nyt sitten, jos tätä ei saada loppumaan äkkiä, siirrytään perinteisempään tapaan sotia. Siitä tulee hyvin ikävän näköistä. Venäjän tappiot ovat suuret, eivät merkittävät ja tappiotkin ovat Ukrainan ilmoittamia, ehkä lähdekritiikki on paikallaan.

Sosiaalisessa mediassa Venäjä on jo lyöty. Lyöty se on ekasta päivästä lähtien, mutta ei sotilaallisesti, Ukraina voittaa poliittisesti mutta saattaa hyvinkin hävitä sodan.

Olemme tulleet sodassa vaiheeseen jossa kivojen meemien ja venäläisille naureskelun aika Twitterissä on ohi. Kohta alkaa sota.

En uskonut Venäjän hyökkäykseen koska pidin sitä järjettömänä. Järjetöntä sotaa ei voi voittaa. Näköjään Putin klikkeineen on hullumpi kuin uskoin ja heidät täytyy saada sivuun. Sen taas ydinasevallassa voi tehdä vain oma kansa.

klova kirjoitti...

Vielä Venäjän tavoitteista. Tuskin pyrkivät tai edes pystyvät koko maan valtaukseen.Kiova, Harkov ja maakannas Krimille ovat varmaan ensitavoitteita. Ehkä linja Dneprille ja itä-ukrainan haltiunotto.
Mitä Venäjä tekee alueella mikä on pommitettu ja asutettu vihamielisillä asukkailla?


QroquiusKad kirjoitti...

Kyllähän tuo venäläisten taktiikka, operaatiotaito ja strategia Ukrainassa näyttävät varsin oudoilta ja kysymyksiä herättävältä, kun muistamme heidän sotilaalliset huippusaavutuksensa ja ihmeaseensa kuluneelta vuosikymmeneltä:

heidän paanssariaseensa iskunyrkki on T-14 Armata -supertaisteluvaunu, joka tuhoaa kaiken maailman Leopardit ja Abramsit tuosta vaan!
Heillä on superohjus, joka hujahtaa USAan muutamassa minuutissa eikä sitä voi torjua!
Heillä on supertorpedo, joka livahtaa Atlantin halki USAan ja vaikka maailman ympäri!

Paitsi että...
Missä se T-14 nyt oikein on?
Aivan:

se on siellä, missä muutkin Putinin Wunderwaffet.

Nyt on nähty, mitä se Venäjän sotilasmahti oli.
Sotilaallisen kehitysmaan propagandaa. Samaa kamaa kuin Irakin aikoinaan.
Sitä kyllä jauhettiin siinä määrin, ettei mikään ihme jos siihen alettiin uskoa sellaisenaan.

Voittamaton Puna-armeija on kuitenkin historiassa loistavan Suur-Saksan Wehrmachtin rinnalla ja siellä molemmat pysyvät.

Strix Senex kirjoitti...

Jo tässä vaiheessa on selvää, että Putin on epäonnistunut. Sotilaallisesti hän voi lyödä Ukrainan, mutta hän on nyt saanut Venäjän kupeeseen 40 miljoonaisen kansan, joka vihaa niin häntä kuin Venäjääkin sydänjuuriaan myöten. Kansan muisti on tällaisissa asioissa hyvin pitkä ja kun muistiin palautuu myös Stalinin pakkokollektivisointi, joka oli käytännössä suoranainen kansanmurha, viha vain syvenee ja muisti pidentyy.

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta venäjän syrjäytettyjen tsaarien listasta puuttuu muuan viiksivallu, J. Stalin. Myrkytettiin Warfariinilla, siis nykyisellä marevan-lääkkeellä tai rotanmyrkyllä. Keksimällä lääkäreiden salaliiton sai lääkärinsä itsepuolustukseksi tappamaan itsensä.

Pyssymies

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Jaskan otsikko tuo mieleen Juhani Ahon: "Hajamietteitä kapinaviikoilta". Siis 1918:sta on kysymys. Kannattaa lukea!

Tuhka kirjoitti...

Tuhka on nähnyt näkemyksiä että Putinin ja nykyinen johto on pistänyt kaikki peliin. Sen on saatava Ukraina. Ukraina on euroopan vilja-aittaa, mustan mullan aluetta, sen lisäksi mineraaleja ja liuskekaausa tulevaisuudessa. Puhumattakaan maa-alueesta sekä pääsystä mustallemerelle.

Jos hän häviää hän on hävinnyt ja seurauksena voi olla hengenlähtö tai vankila, sama varmasti pätee jossain määrin häntä tukeville tahoille. Voi olla että ne ovat valmiit hyväksymään vuosien tai jopa vuosikymmenen pakotteet jos he vain saavat Ukrainan koska seuraavina vuosikymmeninä sen arvo kattaa nykyiset menot.

Lisää verta vain maahan, kyllä se sota ampulla päättyy. Sääli vain tavallisia ihmisiä.

Ironmistress kirjoitti...

Nyt on yhteislaulun aika! Morgoth on osoittanut, että hän tottavie ansaitsee sen nimen, jolla ruukinmatruuna on kutsunut häntä vuodesta 2012 alkaen ja että hän on meidän aikamme Hitler. Luultavaa on, että ukrainalaiset rakastavat häntä samalla innolla kuin irlantilaiset Oliver Cromwellia - tai suomalaiset Josif Stalinia.

HITLER OF OUR TIME (Young Ned on the Hill - The Pogues)

Have you ever looked the Europe's map and heard Ukrainians cry
And seen the Swastika black as night upon a windswept sky?
Or seen the Red Star glowing - and heard the rockets fly
To know that's where the Patriots do die

Since Putin crossed the border and invaded Ukraine's lands
the Patriots are deemed to fight at the woods and steppes and sands
Noble men with wills of iron who are not afraid to die
And who'll fight with Slavic honor held on high

Curse upon you, Vladimir Putin!
You who raped your neighbour lands!
I hope you'll be rottening down in Hell
for the horrors that you sent
to the misfortunate Ukrainians
whom you robbed their life and lands
"For United Rus'!" May you burn in Hell tonight!

On all these years I've tried to speak of a crook by name and deed
Who wants to rebuild Soviet Union with blood and force and steel
His name evokes sheer horror and is filled with blood and crime
His deeds have demonstrated he's the Hitler of our time!

And he has bombed their homes and fortunes, even drove them from their lands
He has tried to break their spirit but he'll never understand
The love of dear old Ukraine that will counter war and crime
as Putin's demonstrated he's the Hitler of our time!

Curse upon you, Vladimir Putin!
You who raped your neighbour lands!
I hope you'll be rottening down in Hell
for the horrors that you sent
to the misfortunate Ukrainians
whom you robbed their life and lands
"For United Rus'!" May you burn in Hell tonight!

Curse upon you, Vladimir Putin!
You who raped your neighbour lands!
I hope you'll be rottening down in Hell
for the horrors that you sent
to the misfortunate Ukrainians
whom you robbed their life and lands
"For United Rus'!" May you burn in Hell tonight!

Kirous, kalma, Josef Stalin!
Raiskasit sä Karjalan
toivoin että Helvetissä
näemme sinun palavan!
Isäin' perinnön sä riistit
meidät ajoit evakkoon
liekit Helvetin sua ainiaan nuolkoon!