Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 21. joulukuuta 2021

Uutiskatsaus 51/2021


1. Nyt ei liiemmin naarata

Pohjois-Korea muistelee Rakkaan Johtajan Kim Jong-Ilin lusikannurkkaanheittämisen ME-tulosta kymmenen vuoden takaa. Muiston kunniaksi on maassa kielletty nauraminen 11 päivän ajaksi. Tunnetusti diktatuurissa pakollista on kaikki se, mikä ei ole kiellettyä. Tästä on tehty kertaalleen poikkeus ja se oli tasan kymmenen vuotta sitten Kimin kuoltua. Silloin pohjoiskorealaisille annettiin kaksi vaihtoehtoa: joko itkee tai sitten itkee ja itkee.


2. Hyviä uutisia Keniasta

Kenia kielsi muovipussien käytön neljä vuotta sitten. Ainakin Hesarin jutun mukaan tulokset näkyvät. Maa ei ole enää muiden kehitysmaiden tapaan muoviroskan peittämä.
Ota se, mikä on hyvää, tuli se mistä tahansa. Kenian esimerkkiä tulisi seurata myös länsimaissa, vaikka täällä muoviroska saadaankin melkoisen hyvin talteen. Sitten kun Kenia seuraisi länsimaiden esimerkkiä ja pysäyttäisi hillittömän väestönkasvunsa.


3. Herhiläisen seuraaja

Odotetusti Suomen seuraavaksi hävittäjälentokoneeksi valittiin F-35. En ole ottanut prosessiin millään muotoa kantaa missään vaiheessa, sillä tässä kohtaa oma asiantuntemukseni on siinä onnellisimmalla mahdollisella vyöhykkeellä. Se tarkoittaa sitä että en tiedä asiasta riittävästi sanoakseni näkemykseni ja toisaalta tiedän kuitenkin niin paljon, että ymmärrän pitää suuni kiinni.
Ainoastaan strategisella tasolla voi todeta sen, että Suomi ei voi panostaa määrään. Niinpä strategisesti oikea valinta on löytää kone, jonka tehosuhde on riittävän hyvä. Ilmeisesti tältä kannalta katsoen F-35 oli paras valinta maailman parhaille hävittäjälentäjille, jollaisiksi suomalaiset on muutaman kerran kansainvälisissä vertailuissa havaittu. Myöskin se, että vasemmistoliitossa hankintaa pidetään virheenä, on vahva viite siitä että ratkaisu oli oikea.


4. Toistuva uutinen

Blaablaablaa ... Karrar Hussein Sadeq Sadeq … jäkjäkjäk … seitsemän vuoden vankeuteen … käläkäläkälä … murhan yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta … päläpäläpälä … Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi … jepjepjep.
(Huom. Koska tämä uutinen on joka uutiskatsauksessa, vain nimi, tuomion pituus, tekotapa ja tuomioistuimen sijainti vaihtelevat, katsoin parhaaksi jouduttaa lukemista jättämällä toistuvat osat pois.)


5. Pienimmän riesan tie

Valtiontalouden tarkastusvirasto on joutunut itse tarkastuksen kohteeksi monenlaisten epäiltyjen väärinkäytösten takia. Y ksi näistä tapauksista oli tilanne, jossa viraston johtaja Yli-Viikari oli tehnyt sopimuksen viraston ylitarkastajan jäämisestä töistä pois. Sopimuksen mukaan ylitarkastajalle maksettiin kahden vuoden aikana 57 000 euroa siitä, että hän ei tee mitään. Sivuhuomautuksena on todettava, että Suomessa on useita sellaisia virkamiehiä, jotka tienaavat suunnilleen tuon verran vuodessa ja olisi parempi, että he eivät tekisi mitään samalla palkalla, tulisi halvemmaksi.
Tapausta tarkemmin tuntematta julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella kyseessä on ollut inhimillinen tragedia. Aiemmin ilmeisesti työnsä hyvin hoitanut ylitarkastaja ei enää kyennyt muuttuneessa maailmassa hoitamaan työtään vaaditulla tavalla. Tällaisia tapauksia tulee silloin tällöin ja jokainen pidempään työelämässä ainakin johtotehtävissä ollut on nähnyt näitä. Vastoin yleistä harhaluuloa kyse ei normaalisti ole siitä, etteikö työntekijä kykenisi omaksumaan uudenlaista työnkuvaa. Kyse on yleensä siitä, että kokenut työntekijä tuntee muuttuneen työnkuvan aiempaa huonommaksi ja turhautuu. Yleensä täysin oikein perustein. Tällöin vaihtoehdot ovat yleensä ainakin spesifeillä erikoistumisaloilla melkoisen vähissä. Ne ovat lähinnä itsepetos eli työn jatkaminen aivot narikassa -periaatteella, uudelleenkouluttautuminen tai eläköityminen kultaisella kädenpuristuksella.
Tällä kertaa, syystä tai toisesta, päädyttiin viimeiseen. Inhimillisesti ratkaisu oli oikea ainakin työntekijän itsensä kannalta, ehkä jopa kansantaloudenkin kannalta. Vaikuttaa siltä, että tässä pyrittiin löytämään se pienimmän riesan tie. Valitettavasti, kuten niin kovin usein, pienimmän riesan tie oli pykälien vastainen.


6. Piikillä

Uudessa-Seelannissa nousi kohu, kun mies otti saman päivän aikana kymmenen koronarokotetta. Ilmeisesti maksua vastaan, jotta tietyt rokotevastaiset saisivat merkinnän rokotteesta ottamatta sitä itse. Kauanpa se kestikin. Olen nimittäin tietoinen siitä, että samaa on tapahtunut Suomessakin. Otettu rokotteita toisen puolesta tai väärennetty todistuksia. Ainakin omien rokotekokemusten perusteella helppoa kuin mikä. Kummallakaan kerralla ei kysytty mitään papereita, sen kuin ajanvaraus oli kunnossa niin lykkäsivät piikin olkavarteen. Tosin toisella kerralla piikittäjä oli henkilökohtainen tuttu, joten eipä siinä olisi papereita tarvinnutkaan. Mutta aivan hyvin joku muu olisi voinut käydä minun puolestani minun nimelläni ottamassa rokotteen ja niin olisin aivan hyvin voinut vilautella väärennettyä koronapassia.
En tiedä mikä tässä asiassa on huolestuttavinta. Sekö että viranomaiset ovat liian tyhmiä tajuamaan tämän helpon huijausmahdollisuuden eli koronapassi on tehoton vai se, että he sen tajuavat ja ajavat koronapassia siitä huolimatta eli koko systeemin tarkoitus on ihmisten valvonta eikä koronan torjunta.


7. Epäkohta ja kuinka se korjataan

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen teki merkittävän linjauksen twiittaamalla: ”UPM teki keväällä päätöksen siitä, että selittämättömät palkkaerot naisten ja miesten välillä poistetaan.”
Feministit kiittelivät päätöstä kovasti. Olisiko kannattanut ensin hieman harkita. Ensinnäkin Pesonen ei sanonut, että tämä tarkoittaisi palkankorotuksia. Toiseksi kyseessä olivat vain ”selittämättömät palkkaerot”. Kolmanneksi ja tärkeimmäksi tulee huomioida, että palkkaeroja voi selittää monella eri tavalla ja vain osa niistä on feministeille suosiollisia. Noin ylipäätään samanpalkkaisuutta voi vaatia viiden eri asteikon mukaan:
1) Sama palkka samasta tuloksesta
2) Sama palkka samasta työtehtävästä
3) Sama palkka samasta työmäärästä tehtävästä riippumatta
4) Sama palkka kaikista töistä työmäärästä riippumatta
5) Sama palkka, teki töitä tai ei
Näistä viimeinen kuuluu lähinnä vasemmiston politiikkaan eikä ole yrityksen asia. Neljästä muusta voisin kokemuksen perusteella uumoilla, että kaksi on naisille suosiollisia, yksi säilyttää nykytilanteen ennallaan ja yhdessä tuloerot miesten ja naisten välillä kasvavat entisestään.


8. Miehen kylkiluu

Telkkarissa alkaa uusi sarja Papisto, joka esittelee neljä tavalla tai toisella erikoista suomalaispappia. Joukossa ei kuitenkaan ole yhtään sellaista, joka olisi saanut nykyisellä arvomaailmallaan olla pappina sata vuotta sittenkin. Epävarmaa on se, olisiko tällainen pappi ollut sentään liian radikaali esiteltävä vai onko kyse siitä että nykypapistossa ei ole yhtään ainutta sellaista enää jäljellä. Veikkaan jälkimmäistä siitä syystä että tuskin sata vuotta sitten olisi löytynyt yhtään sellaista pappia, jota tuomiokapituli ei olisi nykypäivänä pistänyt viralta.
Joka tapauksessa linkkijutussa pääosaan pääsee yksi papeista, nainen jota on kutsuttu ”seksipapiksi”, koska ”hän on pitänyt netissä seksikoulua ja kirjoittanut aiheesta avoimesti myös blogissaan.” Otsikossa hän toteaa pitävänsä ulkonäköään Jumalan lahjana.
Tästä tuli mieleen se vanhapiika, joka vuosikymmeniä sitten kävi kysymässä papilta, onko se ylpeyttä ja syntiä, kun hän katsoo peiliin ja toteaa, kuinka kaunis hän onkaan. Jolloin pappi vilkaisi vanhapiikaa ja jyrähti: ”Ei se ole synti, se on erehdys”.


9. Miinat kentällä

Pysytään tulenarassa aihepiirissä eli naisten ulkonäössä. Armeijassa tapahtunut seksuaalinen ahdistelu on noussut puheenaiheeksi. Tuomittavaa, väärin, blaablaablaa, näinhän se on. Mutta kyllähän asia on myös niin että sitä saa mitä tilaa. Silloin kun itse kävin armeijan, ei naisia siellä vielä ollut. Ja kyllähän asia on niin, että se juttujen taso siellä oli taatusti monin verroin törkeämpää kuin nykyään. Mutta ei kukaan sitä seksuaalisena ahdisteluna pitänyt. Siitä yksinkertaisesta syystä että läsnä ei ollut naisia. Nykypäivänä varusmiestä vietäisiin putkaan (tai enhän minä tiedä, ehkä putkakin on nykyään epäinhimillisenä kielletty) niin ettei jalat maata tavoittaisi, jos tuvan pöydän ääressä sattuisi joku kantapeikko kuulemaan senaikaisia juttuja. Joita kantapeikot päästelivät silloin itsekin.
Lähinnä ihmetyttää miten henkisesti kastroituja nykyjampat ovat, kun ylipäätään pystyvät suorittamaan palvelusta naisten läsnäollessa. Ei olisi omana armeija-aikana todellakaan onnistunut, kyllä pillu pyöri jokaisen mielessä ilman että pillua oli lähimmän kymmenen kilometrin säteellä.
Naisten vapaaehtoinen asepalvelus on sinänsä positiivinen asia, mutta suorittakoot sen omissa oloissaan. Kyllä miesten pitää saada olla edes sodassa kaikessa rauhassa.


10. Nappeja kauluksessa

Naisten asepalvelukseen tulosta on jo niin pitkä aika, että kohta ensimmäiset naiset lienevät jo kenraalikunnassa. Yksi oleellinen rajapyykki saavutettiin itsenäisyyspäivänä, kun ensimmäinen nainen ylennettiin korkeimpaan mahdolliseen reserviarvoon eli majuriksi. Onnea! Tuli mieleen kun eräs kaverini ylennettiin taannoin tähän vastaavaan arvoon. Porukassa pohdittiin, että pitääköhän paikkansa reservissäkin se vanha armeijan viisaus, että ”majurina mies on tyhmimmillään”. Perusteluna tälle esitetään yleensä se, että siinä arvossa kaikki koulussa opittu on jo unohtunut ja elämänkokemusta ei vielä ole tarpeeksi. Kohde itse epäili että kyllä taitaa väitteessä olla vinha perä. Sitä ei vielä tilastollisesti riittämättömän otannan takia pysty sanomaan, päteekö myös se että majurina nainenkin on tyhmimmillään.


11. Kalliolle, kukkulalle, rakennan minä majani...

Kanadalainen vuorikiipeilijä Don Bowie on alansa huippuja maailmalla. Nyt hän on tehnyt uransa merkittävimmän valloituksen ja huiputtanut parhaat kukkulansa ryhdyttyään parisuhteeseen kiipeilyvalmennettavansa, entisen Miss Suomen Lotta Hintsan (joka on ehdottomasti yksi kaikkien aikojen parhaista alallaan hänkin) kanssa. Onnea parille!


12. CCCP

Venäjä pelasi Eurohockey-turnauksessa ”retropelipaidoissa”. Eli CCCP-tunnuksissa. Odottelemme seuraavaksi Saksan ilmestyvän jäälle hakaristipaidoissa. Muuten sama asia, mitä nyt kommunismi sai aikaan vielä enemmän tuhoa.
Vakavasti puhuen on huolestuttavaa, kuinka Venäjä alkaa muistuttaa yhä enemmän Neuvostoliittoa. Tämä on traagista paitsi lännen, myös ennen muuta Venäjän itsensä kannalta. Tosin kehityshän on siinä mielessä loogista, että Venäjä on aina onnistunut sössimään tilaisuutensa nousta todelliseksi suurvallaksi muutenkin kuin kooltaan ja ehkä sotilaallisesti. Pietari Suuren jälkeen Venäjä ei kehittynyt yhteiskunnallisesti siinä missä muut siihen aikaan autoritääriset kansakunnat. Juuri kun reilut sata vuotta sitten Venäjän teollisuus ja yritteliäisyys alkoi kehittyä, tuli kommunismi ja pilasi asiat. Ja nyt Venäjällä olisi miljoonan ruplan paikka nousta maailman johtavaksi valtioksi. Eurooppa rappeutuu moraaliseen heikkouteensa, Kiinalla ei ole riittävästi resursseja väestöönsä nähden, Japanilla ei ole riittäviä resursseja mihinkään nähden, USA romahtaa väestöpohjansa heikkenemiseen ja muuta maailmaa ei kannata edes mainita. Venäjällä on valtavat raaka-aineresurssit, koulutettu eurooppalainen väestö ja ydinase eli ulkoista uhkaa ei ole. Valttikortit käsissä ja mitä nämä helvetin pöljät menevät tekemään? Muistelemaan nostalgialla ihmiskunnan historian epäonnistuneinta yhteiskuntakokeilua ja rakentamaan sitä uudelleen.


Loppukevennys: Poliisikoira

Vanha poliisivitsi: miksi poliisilla on kaksi aivosolua enemmän kuin poliisikoiralla? No, siksi että poliisi ei kakkisi keskelle katua virantoimituksessa.
Tämä realisoitui todellisuudeksi, kun Philadelphian poliisi esitteli koiraosastonsa toimintaa Flyersin kotihallin jäällä. Otsikon linkin videon katsomista ei suositella. Tiedossa ei ole, korjattiinko jäljet harjalla ja rikkalapiolla. Toivottavasti kotijoukkueen pelaajat eivät kuitenkaan yrittäneet pistää kikkareita mailalla roskiin, sillä Flyersin kausi on mennyt sen verran kehnosti että tiedä mihin olisivat lämäreillään osuneet.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

F-35

Pari vassaria alkoi samantien narista hankinnasta, no tämähän on tuttua mutta eivät kai ole vieläkään huomanneet: Neuvostoliittoa, kommunismin ihmemaata ei enää ole. Nykyään on fasistinen, ”imppperialistinen”, militaristinen putlerismin kyllästämä diktatuuri venäjä. Mutta minkäs ryssän kätyrit luonnolleen voivat,

Ja joku juoppo elokuvamaakarikin liittyi kuoroon, rikkaan perheen kermaperse kakara. Odotamme vielä besserwisser v. niinistön kantaa ja jari pervon tuomiota.

Pyssymies

Qroquius Kad kirjoitti...

1:
Kyllä me voimme katsella Kim-dynastian touhuja päätämme puistellen, mutta kuinka paljon paremmin meillä menee?
Jos pillutus käskee ensi vuonna kansalaiset kulkemaan julkisilla paikoilla kalsarit päässä ja lyijykynä molemmissa sieraimissa tai muuten kaikki kuolevat körinään justiinsa, niin täällähän aletaan kulkea kalsarit päässä.
2:
Liian hyvää ollakseen totta. Ja koskas Hell-Sinkin Totuudesta sellaista saa lukea muualta kuin urheilutuloksista?
3:
Aamen.
5:
Toteutuiko tässä nyt Peterin periaate?
6:
Covid-papisto tietää erittäin hyvin, ettei loputtomilla tööttäyksillä ole vaikutusta muuhun kuin heidän lääkefirmoja pursuileviin osakesalkkuihinsa.
Lisäksi heitä motivoi valta, joka houkuttaa heidänkaltaisiaan narsisteja kuin paska kärpästä.
7:
Selittämättömät palkkaerot poistetaan yrittämättäkään selvittää niitä?
Tykkäisiköhän Peso-Jusa jos hänet vaikkapa anaaliraiskattaisiin ja poliisi toteaisi, että selvittämätön rikos poistetaan, joten häntä ei kosakaan raiskattukaan?
8:
Kulkeekos tämä Koivu-Ellu Rakel Liekin polkuja:
ensin hän menestyi urallaan märkäpillupornohuorana, kunnes vaihtoi alaa yhtä menestyksekkääksi YlenAnnon hiekkapillusuvakkihuoraksi?
9:
Ensin halutaan inttiin näyttämään, että ollaan yhtä kovia kuin miehet paitsi kovempia. Sitten itkettää ja ällöttää ja pierettää ja paskattaa, kun puhutaan tisseistä ja perseestä.
Vastaavasti edesmennyt Keskiolutkommando esitteli varuspimpsakkeen, jota kiukutti kun ei saanut kävellä käytävällä tissit paljaina.
Ja rauhanturvaajaksi se Meri-tytteli vielä haluaisi. Ei se rauha ainakaan hänen yksikössään säily, kun sinne tulee tuollainen vinkuprinsessa.
10:
Kyse lienee aktiivimajureista;
res.majurin napithan ovat palkinto yhteiskunnallisesta toiminnasta.
11:
Minusta tämä kiipeilijätär oli aidompi ollessaan Se Näkyvä Lotta, joka julkaisi itsestään eroottisia kuvia eikä leikkinyt Maailman Suurinta Seikkailijatarta.
12:
Ei tietenkään olisi ollut sama asia:
Gross-Deutschland hävisi sotansa CCCP:tä vastaan USAn suosiollisella avustuksella.
Vaan saas nähdä miten Venäjän käy, kun miesten keskimääräinen elinikä lähenee vodkan alkoholiprosenttia ja Kiina katselee Siperiaa kuin kypsynyttä hedelmää, joka on kohta valmis putoamaan. Sitten eivät resurssit lopu, ja Afrikassa riittää lisää.

Poliisikoira oli siis harvinaisen fiksu, kun ymmärsi mitä Flyersin peli on ollut ja demonstroi sen yleisölle.

Ironmistress kirjoitti...

Voissa paistettu, olomuoto muuttumaton. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/16c9f27f-99a1-466e-a3ee-644a336c876b

Funkystock kirjoitti...

10
Periaatteessa reserviläinen voi ylentyä everstiluutnantiksi asti. Tiedän yhden tapauksen, jossa pelkällä RUK-taustalla ilman puolustusvoimien tai puolustushallinnon työkokemusta on napit saatu. Tämä on kuitenkin harvinaisuudessaan loton täysosumaa vastaava mahdollisuus.

12
Taloudellisesti hyvin toimiva yhteiskunta edellyttää yksityisomistuksen turvaa. Venäjällä sellaista ei ole milloinkaan ollut ja tuskin aikanamme edes tulee olemaan. Yrittäjät eivät voi olla täysin varmoja siitä, saavatko pitää riskiotostaan saamat hyödyt itsellään vai ei. Lopputuloksena yhteiskunta pyörii enimmäkseen luonnonvaroista saatavalla tulolla.

Asiasta toiseen. Putin haluaa Ukrainan. Itse asiassa hänen kannaltaan tilanne on otollisempi kuin koskaan ennen. Sodan uhka on todellinen ja jopa raskasta pioneerikalustoa on jo toimitettu raja-alueelle. Tuleva vuosi näyttää, tapahtuuko jotain vai onko kaikki vain bluffia.

kauko kaipuu kirjoitti...

Kiinalla ei resurssit lopu. Niitä hommattu Afrikasta ja Aasiasta. Yhteistyö Venäjän kanssa takaa, että Kiinan ei tarvitse välittää sen enempää Yhdysvalloista, kuin EU:sta.
P.S Mihin ihmeeseen Venäjä tarvitsee Euroopan köyhintä valtiota?

Qroquius Kad kirjoitti...

Mihinkäkö Imperialistinen Roistovaltio Ryssä tarvitsee entisiä neuvostotasavaltoja? No tuossa Iltalehden linkissähän se kerrottiin.
Koska Baltian maat ovat NATOn suojassa, kohdistaa Ryssä mielenkiintonsa ennen pitkää luoteisrajalleen korjatakseen vuonna 1917 tapahtuneen ja 1939-40 sekä 1944 uudistuneen Historiallisen Vääryyden.

Jaska Brown kirjoitti...

Pyssymies: Taannoin tämä ohjaaja Nauriskäkihän ilmoitti muuttavansa pois Suomesta, jos maa liittyy NATOon. Ilmeisesti sitten pysyvästi Portugaliin, jossa hän on jo puoliksi asunutkin... logiikka huipussaan!

Qroquius Kad: Kohtaan 9: Kun tosiaan skaalaa omiin inttimuistoihin, niin ei siitä olisi mitään tullut jos naisia olisi ollut paikalla. Oltaisiin joka jannu oltu rangaistavien penkillä.

Ironmistress: Neuvostoliiton kaipuussa on kyse pitkälti samasta asiasta kuin demarien äänestämisessä. Rahaa on jaettu niin että sitä ei enää riitä ja sitten kun muut hoitavat asiat kuntoon, ihmetellään kun ilmaista rahaa ei enää olekaan ja äänestetään demareita.

Funkystock: Putin haluaa Ukrainan ja paljon muutakin. Itse asiassa kaiken. Kyse on vain siitä minkä hän uskoo mahdolliseksi.

kauko kaipuu: Kiina hankki jalansijaa Afrikasta. Voi arvella miksi.

Qroquius Kad 2: Venäjä tarvitsee alusmaita surkean kansallisen itsetuntonsa pönkitykseen sen sijaan että rakentaisi itsestään todellisen supervallan.