Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Kenraaliharjoitus


Jossain päin Kiinaa, lähitulevaisuudessa

Lin Jicheng piti kasvonsa peruslukemilla kuullessaan Wangin kysymyksen. Heikkohermoisempi ja huonommin valmistautunut olisi hätkähtänyt. Lin oli kuitenkin odottanut asian nousevan esiin, itse asiassa hän oli jopa arvannut kysymyksen sanamuodon täsmälleen oikein. Hän tiesi myös olevansa kuivilla. Lin rykäisi kurkkunsa selväksi.
- Ennen operaatioon ryhtymistä tiedettiin, että yllätyksiä tulee. Se, millaisia tulisi, oli epävarmaa. Kaikki tapahtuneet asiat olivat mahdollisten skenaarioiden listalla.

Kysymyksen esittäjä vaikutti tyytymättömältä.
- Listanne oli niin pitkä, että siinä tuli katettua varmaan kaikki mahdolliset vaihtoehdot. Suurin osa niistä ei koskaan toteutunut.

Lin piti äänensävynsä rauhallisena.
- Kuten sanoin, oli hyvin epävarmaa mitä tapahtui. Tärkeimmiltä osiltaan kaikki sujui kuitenkin odotetusti.
- Jaa odotetusti? Mutta tapahtui paljon muutakin kuin odotettuja asioita.
- Jotka kaikki olivat mahdollisten listalla.

Kysyjä oli aikeissa jatkaa inttämistään, mutta hänen naapurinsa ehti ensin.
- Tämä on sivuseikka. Tapahtui mitä tapahtui. Kokonaisuudessaan saavutimme sen mitä halusimmekin.

Xu Xiaoguang vaikeni ja katsoi muita läsnäolijoita. Tiedustelupalvelun operaatiopäälliköllä oli tässä kokouksessa enemmän painoarvoa kuin pelkkä virka-asema edellytti. Itsevarmuus kuulsi äänestä hänen jatkaessaan.
- Oleellista on se, mitä tapahtuu varsinaisessa operaatiossa. Tämä oli vasta kenraaliharjoitus. Toveri Lin, sanoitte että operaation eteneminen on helpommin ennustettavissa kuin kenraaliharjoituksen. Voisitteko perustella?

Lin huokaisi helpotuksesta. Xun tuki oli elintärkeää hänen kannaltaan. Ei sen takia että hän haluaisi tämän operaation toteuttaa. Se ei ollut hänen päätettävissään, joten hän pragmaattiseen tapaansa ei vaivannut sillä päätään. Tukea tarvittiin siksi, että hän halusi säilyttää oman asemansa.
- Kyllä, juuri näin on. Monesta syystä.

Ulkoministeriön virkamies Wang Guofeng oli saanut horjutetun itseluottamuksensa takaisin.
- Voisiko toveri Lin avata meille tätä. Miksi kenraaliharjoituksen eteneminen oli vaikea ennustaa ja miksi varsinainen operaatio on helpommin ennustettavissa?

Lin tunsi olevansa entistä varmemmalla pohjalla. Hän nousi paikaltaan ja otti nipun papereita.
- Olen tähän koostanut vertailut kenraaliharjoituksen ja operaation eroista. Luvallanne jaan teille jokaiselle kopiot. Jokaisella sivulla on yksityiskohtaisempi selvitys tietystä aspektista, ensin kaikki kenraaliharjoitukseen liittyen, sitten samassa järjestyksessä operaatioon. Tulette huomaamaan, että operaation eteneminen on huomattavasti yksinkertaisempaa ennustaa kuin kenraaliharjoituksen. Pyydän teitä avaamaan aina kyseisen sivun selvityksessä, siinä on selventäviä graafeja.

- Ensimmäinen sivu. Tiesimme, että epidemian piti käynnistyä uskottavasti. Wuhan oli siksi mitä sopivin paikka. Eläintori sijaitsi käytännöllisesti katsoen tutkimuslaboratorion naapurissa. Niinpä pystyimme jättämään hämärän peittoon, mitä todella tapahtui. Ikävä puoli oli tietysti se, että Wuhan oli ulkomaiden kannalta syrjäinen, joten emme voineet jättää viruksen levittämistä ulkomaille sattuman varaan. Se piti tehdä erittäin varovasti ja tarkkaan ajoitetusti. Tämä oli kuitenkin suhteellisen riskitöntä ja onnistui täydellisesti.

- Toinen sivu. Emme tunteneet kovin hyvin COVID-19 -viruksen leviämisprosessia. Oletimme sen toimivan samaan tapaan kuin muilla koronaviruksilla. Näin olikin, tosin se oli sieltä ärhäkämmästä päästä, kuten epäilimmekin. Leviämisprosessin etenemistä oli vaikea ennustaa myös siksi, että se tapahtui antamamme alkusysäyksen jälkeen satunnaisesti. On myönnettävä, että olimme melko onnekkaita, kun Wuhanin eristäminen ajoissa sai epidemian käytännössä pysähtymään Kiinassa. On muuten todettava, että olimme onnekkaita myös siinä, että länsimaat eivät ihmetelleet kuinka saimme sen - sittemmin tarpeettomaksi osoittautuneen - koronasairaalan rakennettua Wuhaniin niin nopeasti.

- Kolmas sivu. Emme myöskään tunteneet riittävän hyvin viruksen todellista vaikutusmekanismia ihmiskehoon. Me olimme testanneet sitä kuolemaantuomituilla, joten jotakin tiesimme. Silti sen vaikutukset olivat osin yllätyksellisiä. Tiesimme jo, että osa tartunnan saaneista oli oireettomia. Se mitä emme voineet tietää, oli viruksen vaarallisuuden odotettua suurempi kasvu iäkkäiden keskuudessa. Valitettavasti meillä ei ollut kontrolliryhmässä lainkaan iäkkäitä kuolemaantuomittuja koehenkilöinä, joten jouduimme tältä osin tekemään mallinnuksen muiden koronavirusten perusteella. Tässä COVID-19 osoittautui jossain määrin poikkeavaksi ja tappavammaksi, mikä toisaalta oli kannaltamme parempi.

- Neljäs sivu. Tiesimme kohtuullisen hyvin, kuinka länsimaat olivat varautuneet epidemiaan. Tunsimme käytettävissä olevien maskien määrän, terveydenhuollon kapasiteetin ja osin jopa hätäsuunnitelmat. Mallinnuksemme epidemian etenemisestä sitten, kun ensimmäinen tartunta on havaittu, pitivät melko hyvin paikkansa. Kuten odotimme, Etelä-Korea, Japani ja Taiwan onnistuivat pysäyttämään viruksen etenemisen tehokkaasti, kun taas Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on totuttu suurempiin yksilönvapauksiin epidemioiden ollessa muutenkin vieraampia, joten niissä COVID-19 levisi voimakkaammin.

- Viides sivu. Varsinaiset torjuntatoimet. Kuten jo edellisellä sivulla todettiin, reaktiot olivat odotetut. Onneksemme eri maissa reagoitiin eri tavoin, yhtenäistä linjaa ei ollut. Tämä antoi meille arvokasta lisätietoa siitä, miten erilaiset torjuntatoimet tehoavat.

- Kuudes ja viimeinen sivu. Rokote. Sitä ei vielä ole sen paremmin meillä kuin muillakaan, mutta halusimmekin testata, kuinka nopeasti muualla reagoidaan, kuinka paljon resursseja rokotteen kehittämiseen ollaan valmiita laittamaan ja kuinka paljon testivaiheita ollaan hätätilassa valmiita ohittamaan.

Lin kohotti katseensa ja veti henkeä.
- Tämä kaikki sujui odotusten mukaisesti, sillä odotimmekin odottamattomia tapahtumia. Mutta operaatiosta saimme tarvittavat tiedot. Voimme melkoisella varmuudella olettaa seuraavan epidemian iskiessä toimien olevan samantapaisia.

Wang yskähti ja esitti taas kysymyksen.
- Sanoitte että seuraavalla kerralla ennustaminen on helpompaa. Voisitteko perustella tämän?

Lin vilkaisi operaatiopäällikkö Wun suuntaan. Tämä nousikin ylös ja vastasi:
- Sovimme Linin kanssa, että minä vastaan tämän B-operaation kysymyksiin. Ennen kuin aloitamme, vastaan siihen kysymykseen mitä ei ole vielä edes esitetty.
- Olemme kyllä tietoisia, että se ei onnistunut, keskeytti Wang, ja jatkoi:
- Mutta kaikki läsnäolijat eivät ole, joten olkaa hyvä.
Wu rykäisi.
- Korkein johto antoi meille toistakymmentä vuotta sitten tehtävän. Olimme silloin jo aloittaneet soluttautumisen Afrikkaan. Samalla oli tullut ilmeiseksi, että yhden lapsen politiikasta ja kaikista muista toimenpiteistä huolimatta Kiinan, Keskustan Valtakunnan, kuten keisarit aikoinaan osuvasti sanoivat, resurssit eivät voi mitenkään riittää tämän väestömäärän elintason nostamiseksi sille tasolle, mikä oli tavoitteeksi asetettu. Niinpä käänsimme katseemme Afrikkaan.

Lin keskeytti.
- Meille annettiin tehtäväksi kehittää virus, joka pystyisi lukemaan ihmisen genomin riitävän tarkasti ja iskemään vain tiettyihin väestöryhmiin. Tämä ei onnistunut. Saavutimme kuitenkin kaikki muut tavoitteet: pitkä itämisaika, herkkä tarttuvuus, suuri kuolleisuus. Sekä pari muuta asiaa, joista kohta lisää raportissa.

Wu oli Linin puhuessa siirtynyt paikaltaan tämän viereen ja avasi kansionsa uudelleen.
- Pyydän teitä jälleen avaamaan kansionne sivu kerrallan, tällä kertaa suunnitelma B:n kohdalta.

- Ensimmäinen sivu. Levittäminen alkaa sillä, että lähetämme tarkistuslähetystön lähes kaikkiin Afrikan maihin, joissa meillä on projekteja käynnissä. Siis yhden lähetystön, joka liikkuu erittäin nopeasti kiertäen viitisentoista maata kahdessa viikossa. Kuinka ollakaan, virus leviää tämän lähetystön mukana Afrikkaan. He eivät ehdi tavata omia työntekijöitämme, vaan ainoastaan kyseisten maiden johtavia virkamiehiä. Eli henkilöitä, jotka ovat erittäin tehokkaita viruslinkoja. Samanaikaisesti järjestämme Afrikassa konferenssin, johon on kutsuttu kaikista projektimaistamme edustajia. Kuinka ollakaan, tämä konferenssi päättyy samana päivänä kuin lähetystömme saapuu Afrikkaan poiketen ensimmäisenä tällä paikkakunnalla tuomassa tervehdyksensä yhteistyökumppaneillemme. Jotka palaavat pian omiin maihinsa virusta levittäen.

- Toinen sivu. Leviämisprosessi tunnetaan paremmin kuin COVID-19 -viruksella. Tiedämme viruksen tarttuvan ilmateitse ärhäkästi, tiedämme sen olevan tekemiemme geenimuunnosten takia poikkeuksellisen vastustuskykyinen UV-valolle eli Afrikan auringolle - mutta sietävän poikkeuksellisen huonosti kylmiä lämpötiloja. Niinpä ajankohta virusiskulle on loppuvuodesta. Virus leviää väistämättä Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan, kyllä joku tartunnan saaneista afrikkalaisvirkamiehistä sinne matkustaa. Mutta siellä se ei leviä niin tehokkaasti ja tiedemiehet ovat ymmällään aluksi. Samoin tämän viruksen genomissa ei ole merkittäviä variaatioita, joten se ei mutatoidu edes sitä vähää kuin COVID-19 teki, joten ennustettavuus on lähes sataprosenttinen.

- Kolmas sivu. Kuolemaantuomituilla tehdyillä kokeilla olemme havainneet kuolleisuuden nousevan jopa 90 %:iin tartunnan saaneista. Onneksemme pääsimme kokeilemaan myös muutamalla afrikkalaisella ja huomasimme, että eroavaisuutta ei tässä ole. Näyte oli tosin pieni, mutta emme voi ottaa useampia riskejä. Niinpä vaikutusmekanismi on hyvin yksiviivainen, toisin kuin erittäin suuren hajonnan omaavalla COVID-19 -viruksella.

- Neljäs sivu. COVID-19 -epidemian ansiosta länsimaat ovat varautuneet. Onhan tiedossa, että jonain päivänä tulee uusi pandemia. Varastot ovat täynnä maskeja, niitä riittää kaikille. Yhteiskunnan sulkemisesta ja rajoituksista on kokemusta. Sen sijaan Afrikassa ei ole varauduttu mitenkään, Etelä-Aasiassa ja Etelä-Amerikassa vain vähäisissä määrin.

- Viides sivu. Kuten äsken todettiin, toimivat yhteiskunnat ovat valmiit. Rajoitukset isketään päälle nopeasti. Etenkin koska tämä alkaa Afrikasta, länsimailla on jo tietoa sairauden tappavuudesta ja valmius on suurempi. Afrikka taas on niin sekaisin normitilassakin, että tehokkaita rajoitustoimia ei ole saatu aikaan.

- Kuudes sivu. Rokote on jo valmis ja sitä on testattu. Virallisesti tämä virus on lepakoista leviävä ja sitä on tutkinut laboratorio, joka ei ole tehnyt ihmiskokeita, mutta valmistanut rokotetta. Käytännössä me tiedämme jo rokotteen tehoavan kuolemaantuomituilla tehdyistä kokeista. Kyse on vain siitä, kuinka nopeasti länsimaat ovat valmiita ottamaan riskin "testaamattomasta" rokotteesta. Samoin tietysti meidän teeskennelty riskimme, kun rokotamme oman väestömme. Rokotteen tuottamiseen tarvittava välineistö on erittäin kehittynyttä ja yksityiskohtaista, mutta tuotantomäärää tehtaassa voidaan nostaa hyvin nopeasti suureksi. Ja kuinka ollakaan, tämä tehdas tuhoutuu tulipalossa siinä vaiheessa kun rokotetta on riittävästi meidän ja länsimaiden tarpeisiin. Kestää aikansa, että tuotanto saadaan käyntiin joko täällä Kiinassa tai muualla.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Gao Wenhe kohotti kätensä.
- Mikä on ennusteenne kuolleisuudesta?
- Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kuolleisuus tulee nousemaan noin 85 prosenttiin väestöstä, plusmiinus viisi prosenttiyksikköä, Lin vastasi.
- Entä muualla?
- Se on vaikeampi ennustaa. Mallimme kertovat Afrikan tilanteen varsin hyvin. Viruksella on peräti kolmen viikon itämisaika. Ennen puhkeamista suuri osa on saanut jo viruksen, puhkeamisen ja varotoimien käynnistämisen välillä tartunnan saaneiden määrä moninkertaistuu, varotoimet tulevat liian myöhään eivätkä taikauskoiset afrikkalaiset niitä noudata ja vaikka noudattaisivatkin, on jo enimmäkseen liian myöhäistä. Muualla kuolleisuus riippuu ensisijaisesti siitä, missä vaiheessa virus ehtii livahtamaan maahan. Mikäli se alkaa levitä vasta kolme viikkoa Afrikan jälkeen, kuolleisuus on lähes nolla. Tarttuvuusluku saadaan länsimaissa arviomme mukaan puristettua alle yhden jo viikossa hälytyksen jälkeen. Kyse on vain siitä, kuinka moni on ehtinyt altistua. Toivomme, että mahdollisimman harva. Sitten kyse on rajoitusten kattavuudesta ja toimivuudesta, joiden uskomme olevan korkealla tasolla. Lopulta siitä, kuinka nopeasti rokote hyväksytään. Niin, ja tietenkin viruksen heikko kylmänsietokyky auttaa länsimaita, mutta ei Aasiaa ja Etelä-Amerikkaa.

- Entä jos jäämme tästä kiinni, Gao kysyi.
- Sama kysymys esitettiin Hitlerille ennen holokaustia, Wu vastasi. Hitler kysyi kuinka moni muistaa armenialaisten kansanmurhaa 1915.
- Mutta holokaustin muistavat kaikki, Gao huomautti.
Wu naurahti kylmästi.
- Kuinka monta armenialaista osaatte nimetä? Juutalaisia tunnette paljon. Heillä kyse oli siitä, että kulttuuri takasi tiedon säilymisen. Kuinka monta afrikkalaista tiedemiestä tai kulttuurihenkilöä osaatte nimetä?
- Totta, sanoi Gao. - Voi jopa olla että, ... tai no, antaa olla. Pääasia että pyrimme varjelemaan länsimaita. Jos Intia tässä ottaa vähän takkiinsa, niin sehän on vain bonusta. Ja loppujen lopuksi Intialla ei ole merkitystä, jos me saamme Afrikan haltuumme. Miten on, kenraali?

Kenraali Liang Dejin hymyili.
- Me kykenemme ottamaan Afrikan hallintaamme varsin helposti, kun suurin osa afrikkalaisista on raivattu alta pois. Meillä on rakennettuina tukikohtia ympäri Afrikkaa, joita voimme hyödyntää avustusretkikuntien varjolla. Tämä käy yhtä sujuvasti kuin Krimin valtaus Putinilta. Länsimailla on kädet täynnä töitä pandemian pysättämisessä. Sillä välin me hoidamme tarvittavat toimenpiteet ja jäljelle jää vain tapahtuneiden tosiasioiden tunnustaminen. Me olemme ydinasevaltio. Afrikan tukikohtien varmistamisen jälkeen kykenemme siirtämään sata miljoonaa siirtolaista parissa vuodessa Afrikkaan, viidessä vuodessa kaksisataa miljoonaa jolloin olemmekin jo enemmistö siinä maanosassa.

Yksi, tähän asti ääneti ollut mies puhui.
- Kaikki suunnitelmat ovat siis valmiit. Virus on valmiina levitettäväksi ja rokotetuotanto kunnossa?
- Kyllä, Lin vastasi.
- Levittämisoperaatio on valmis toteutettavaksi?
- Valmis, Wu vastasi.
- Diplomaattiset valmistelut suoritettu?
- Tehty, Wang vastasi.
- Avustusretkikunniksi naamioitujen joukkojen siirtosuunnitelma kunnossa?
- Kunnossa, vastasi kenraali Liang.
- Siirtolaisuusasian suunnitelmat valmisteltu?
- Logistiikka valmiina, vastasi Gao.

- Vielä pari kysymystä epidemologi Linille. Sanoitte, että vain tiettyihin väestöryhmiin vaikuttavaa virusta ei onnistuttu kehittämään. Onko tämä mahdollista? Ja jos ette tiedä, niin sanokaa se. Edistyittekö ollenkaan tällä alalla?
- En tiedä onko se mahdollista. Minkäänlaista edistystä ei saavutettu. Voi olla että joku tekee läpimurron vaikka huomispäivänä, mutta minkäänlaisia merkkejä siitä ei ole. Oma arvioni on, että seuraavan kymmenen vuoden aikana ei tule tapahtumaan, mutta tämä ei ole paljon arvausta kummempi arvio.
- Toinen asia. Onko teidän näkökulmastanne nyt otollinen hetki toimia?
- Voin vastata vain virologina ja epidemologina. Kyllä. COVID-19 -epidemia on jo ohi, joten varotoimia ei ole ja ihmisetkin ovat jo tottuneet takaisin normaaleille tavoilleen. Samalla länsimaissa viruksen torjuntavalmius on edelleen suuri. Toisaalta geeniteknologia kehittyy koko ajan. Parin vuoden kuluttua todennäköisyys sille, että jäämme tästä kiinni, on jo suurempi. Jos tämä operaatio toteutetaan, tämän vuoden lopussa on paras hetki aloittaa.

Mies nousi pöydän äärestä. Hänen teki mieli kääntyä kohti ikkunaa ja katsella siitä ulos. Tässä bunkkerissa ei kuitenkaan ikkunoita ollut. Hän käveli seinän viereen ja käänsi selkänsä muille kokouksen osanottajille.
Päätös olisi hänen, yksin hänen. Hän tuijotti koristeetonta seinää pitkään, punniten samoja seikkoja joita oli lukenut aluksi summittaisina jo vuosia sitten ja yksityiskohtaisemmin viime kuukausina. Samoin kuin näitä tietoja, jotka oli juuri äsken saanut. Hän kuulosteli selkänsä taakse, mutta kokoushuoneessa vallitsi hiirenhiljaisuus. Hänen vastuullaan oli Kiinan tulevaisuus, kiinalaisten asema maailman johtavana kansakuntana. Operaation toteuttaminen olisi uhkapeliä. Sen onnistuminen takaisi valtavan menestyksen, sen epäonnistuminen saattaisi syöstä Kiinan maailman hylkiöksi, jopa hävittyyn ydinsotaan, lähes täydelliseen tuhoon. Operaation toteuttamatta jättäminen taas takaisi sen, että Kiinan nousu hiipuisi resurssien loppuessa.
Lopulta hän kääntyi huoneeseen päin ja katseli odottavia kasvoja.
- Olen tehnyt päätökseni.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ilkka Remes on tainnut kaapata Jaskan blogitilin. Tai onko päinvastoin, Jaska ideoi Remeksen kirjat?
-koppelo

Anonyymi kirjoitti...

Tuntuu realistiselta.

Kun nyt ollaan näin isoja asioita miettimässä, niin tulee esille toinen saman suuruusluokan ongelma eli islam. Miten se saadaan poistettua planeetaltamme.

Acc

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kirjoitus on hyytävä mutta ei millään muotoa mahdoton. Onhan maailmassa – hyvinkin korkeissa portaissa – ihmisiä, vaikutusvaltaisia sellaisia jotka ymmärtävät minkä uhan väestöräjähdys aiheuttaa. Epäilemättä niitä on Afrikassakin tosin ehkä hyvin vähän. Sillä afrikkalaiset tietävät että Eurooppa on suostunut toimimaan afrikkalaisen ylijäämäväestön laskimpärinä. Mitä itse kirjoitukseen tulee niin se oli onnistunutta scifiä (tai jotain sinnepäin) ja valittu maa oli oikea. Veikkaisin, että Kiina on ainoa jolla on sekä kyky että härskiys toteuttaa tuo suunnitelma. No, ehkä Venäjäkin mutta sehän ei ole suunnannut mielenkiintoaan Afrikkaan samalla lailla.

Tuumailija kirjoitti...

Jännittävä ja hyvin kirjoitettu. Tästä foliolippikseni tykkää.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Juurikin noin. Lähitulevaisuus on jo saavutettu. Kertomus ei ole sanasta sanaan totta, mutta sisällöltään virheetön.

Koronaviruksen kohdalla olemme saaneet vastaanottaa follow-the-science - tyyppistä infoa, joka on muunnettu kansalle sopivaan eli ymmärrettävään muotoon totuusmedian ja muiden politiikkaa harrastavien toimesta. Eräs tällainen fuckta on kasvomaskit.

Kasvosuojusten hyödystä koronavirustartunnan ehkäisyssä on käyty kiivasta keskustelua sekä myös tehty arvovaltaisia tieteellisiä tutkimuksia.

https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/ad7e15cc-827c-43f0-a1a9-998fd47da23e

"Kangasmaski kerää tehokkaasti uloshengitettyjä mikrobeja."
Ilmeisesti mikrobien liikenne on vain yhteen suuntaan, koska:
"Kankaiset kasvomaskit eivät toimi suojaimina."
Eli maskiin tarraavat vain potilaan uloshengityksen mukana kulkevat mikrobit.
Olisi odottanut myös tasa-arvon huomioon ottavaa roisketestiä. Roiskauttajana olisi voinut hyvin olla etnisesti tummempi hahmo.

____________

VTT:n uutisia:

https://www.vttresearch.com/sites/default/files/2020-05/Mediainfo14052020-kangasmaski-simulaatio-teollinentuotanto.pdf

Marttaliiton ohjeiden mukaan ommelluista maskeista vedettiin seuraavat tieteelliset johtopäätökset:

"Heikosta suodatustehokkuudesta johtuen suojuksia ei suositella hyödynnettävän myöskään ns. siviilikäytössä tai toiminnoissa, joissa STM on ohjeistanut kankaisten suojaimien käyttöä."

"Bakteerikasvu oli käyttämättömissä kangasmaskeissa noin 10 kertaa vähäisempää kuin tunnin ajan käytetyissä kangasmaskeissa."
Miten tämä tieto liittyy viruksia vastaan suojautumiseen?
__________________

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/ohjeita-kansalaisille-koronaviruksesta/kankaisten-kasvomaskien-kaytto-koronaviruspandemian-aikana

"Kasvomaski voi estää virusta kantavaa ihmistä tartuttamasta muita. Kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta. Jos maskia käyttää väärin, se voi jopa lisätä koronaviruksen tartunnan riskiä."
"Kasvomaskien käyttö saattaa vähentää hengitystie-eritteiden (pisaroiden) leviämistä ympäristöön. Näin ne voivat vähentää myös oireettomien viruksen kantajien aiheuttamia tartuntoja."
Väite, että kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta on perusteeton, koska sitä ei ole tutkittu. Väite, että maski voi jopa lisätä tartunnan riskiä kuulostaa jo laittomalta uhkaukselta.

(jatkuu...)

Veijo Hoikka kirjoitti...

(...jatkuu)

https://cdn.huoltovarmuuskeskus.fi/app/uploads/2020/04/14174045/Asiakasraportti_VTT-HVK.pdf

Testin (surullisenkuuluisat maskit testipenkissä) tarkoituksen sanottiin olleen: "Toimeksiannon tavoitteena oli määrittää asiakkaan toimittamien hengityksensuojainten ja kirurgisten suu-nenäsuojusten suodatustehokkuus eli hiukkaserotusaste."
Eli siis pyrittiin kai antamaan selvitys maskien kelpoisuudesta suojaamaan esim. koronavirusta vastaan.
Testissä suojain asetettiin tiiviisti reunoistaan tutkimuslaitteeseen, jonka avulla ohjattiin ilmavirta kulkemaan läpi materiaalin, josta maski oli valmistettu. Tällä perusteella tehtiin johtopäätökset maskin kelpoisuudesta, mutta vain materiaalin osalta. Tutkimuksessa ei selvitetty maskien vuotoa reunoistaan silloin, kun se on asetettu kasvoille. Eli sen antamaa suojaa partikkelien kulkeutumisesta ihmiseen hengitysteitse ei tutkittu. VTT:n testiaparaatin asettaminen kasvoille lienee hieman hankalaa.

_______

Maskien oikeaoppinen (?) käyttö
Maskeja on jos jonkinlaista sorttia, kuten kuvissa näkyy:

https://www.google.com/search?sxsrf=ALeKk01aN7j3w2zTrgO_U7iZkWULKklK-w:1589944770852&source=univ&tbm=isch&q=face+masks+pictures&sa=X&ved=2ahUKEwiVpZ3qvcHpAhWSyqYKHdmTCHEQsAR6BAgJEAE&biw=1234&bih=569

Yleisimmin käytettävät suojukset ovat kuvissakin näkyviä suorakaiteen muotoisia lämpäreitä, jotka astetaan nenän ja suun suojaksi korvan taakse asetettavan joustavan silmukan avulla. Osa hengitysilmasta kulkee maskin läpikin, suuri osa maskin reunojen alitse. Rillit huurtuvat.

Maskien tyypeistä ja käytöstä on olemassa paljon ohjeita, esim. pakkoenglanniksi:
https://www.healthline.com/health/coronavirus-mask#protection

Paljon näytetään käytettävän myös nenän alapuolelle asetettavaa mallia, jota tuskin voi suositella edes ruotsalaisille.
_______

Loppuvinkki: tavanomaiset halpamallit saa tiiviimmin istumaan pujottamalla kumilenksu niin, että maskin yläreunaa kiinnittyvä lenksu pujotetaan korvan alitse ja alareunan kiinnitys suuntaa korvan yläpuolelle, eli tehdään kahdeksikko lenksusta. Tällöin posken kohdalle tuleva poimu laajenee, mutta sen voi hyvin sulkea paperinitojalla, minkä jälkeen maski on paljon tiiviimpi. Rillit eivät huurru.

Onko suojuksista hyötyä? Riippuu monista seikoista, kuten asia on myöskin muunlaisten suojuksien kohdalla. Jokainen päättäköön omalla kohdallaan käyttääkö mitään vai edes toiseksi parasta.
http://www.suojaliivi.fi/suojaliivien-standardit

Ei ole olemassa tietääkseni yhtään tutkimusta, jossa olisi verrattu koronovirukseen sairastuneiden määriä kasvomaskeja (ja niiden eri tyyppejä) käyttävien ja alastonkasvojen välillä. Suomessahan niitä voi suositella käytettäväksi vain jos niitä joskus saadaan.

Kuva suojatumisasukokonaisuudesta, jonka toivon tulevan käyttöön myös Suomessa:
https://www.rt.com/russia/489144-tula-nurse-protective-suit-bikini/

Jaska Brown kirjoitti...

koppelo: Kiitoksia. Remeksen muutama ensimmäinen kirja oli - parista plagioidusta pätkästä huolimatta - erinomainen, mutta sen jälkeen on tullut enemmän kioskikirjallisuustasoa.

Acc: Saisikos viruksen, joka tarttuu kajahtaneisiin? Kiitos.

Yrjöperskeles: Kiina ei tee mitään pyytettömästi. Itse asiassa Kiina ei yleensä tee edes itseään hyödyttäviä asioita, jos ne hyödyttävät jotakuta muuta edes yhtä paljon, saati sitten enemmän. Se että Kiina on ottanut vahvasti jalansijaa Afrikassa, voi tarkoittaa vain yhtä asiaa: jotain taka-ajatusta.

Tuumailija: Tässä ei tosiaan tarvitse olla foliopipo kireällä, vaan löysä foliolippis riittää.

Veijo Hoikka: Maskien - edes omatekoisten - käytön epäilijöille minä ihmettelen paria asiaa. Ensinnäkin, jos maski ei auta, niin miksi meitä kehotetaan aivastamaan hihaan? Toiseksi, jos maski on viruspesä, niin siinä olevat virukset ovat maskin pitäjästä itsestään lähtöisin ja käsittääkseni käytön jälkeen ei ole tarkoitus hieroa maskia lähimmän vastaantulijan naamatauluun.
Mitä tuohon venäläiseen hoitajaan tulee, niin muistan kun joskus taannoin kävin sairaalassa katsomassa kaveriani ja meillä oli pitkä filosofinen keskustelu aiheesta "pitäisikö sairaanhoitajille tehdä mustien alusasujen käyttö pakolliseksi ja jos niin millä kriteereillä". Aivan tarkkaan lopputulokseen ei päästy, mutta siitä olimme yksimielisiä että olisimme molemmat olleet vapaaehtoisia arviointikomiteaan.

Veijo Hoikka kirjoitti...


Janne Salosen ansiokkaassa blogissa valotettiin maskeihin liittyviä keskeisiä ongelmia

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannesalonen11/viisikko-selvittaa-maskin/

Mm:
Kertakäyttönenäliinaan saa aivastaa, kangasnenäliinaan ei.
Kangashihaan pitää aivastaa kaupassa.

Ongelma jälkimmäisessä on että entä jos ei aivastuta? Saako kaupassa silti käydä, aivastamatta?

____

Kannattaa lukea koko artikkeli!

Anonyymi kirjoitti...

Masked Listener unmask masks:

Maskeja on monenlaisia, itsetehtyjä kangasmaskeja, lääketieteellisiä maskeja - siis niitä hoitsujen ja lekureiden operoidessa käyttämiä, FFP2- tai FFP3-suojaintason maskeja, moottoroituja hiukkasmaskeja, kaasunaamareita NBC-suodattimin. Guy Fawkes -maskeja, nenäpäivä-neniä. Mustiksen ja batmanin-maskeja. Clark Kentin prillejä.

Japanissa tavataan käyttää flunssa-aikana ja usein muutenkin maskia yleisillä paikoilla liikuttaessa. Erikoisesti liikuttaessa ruuhkassa. Maskin tarkoitus EI ole suojata maskin pitäjää tartunnalta, Vaan aivastelevaa maskeerattua paheksunnalta. Ja muita tartunnalta, jonkun verran.

Muiden suojaus on tarkoituksena myös lääkärien, kiurgien ja hoitajien käyttämällä littanalla maskilla. Vähän niin kuin se keltainen mokkula rynkyn piipun päässä. Ko. maski tietysti suojaa käyttäjää hieman. Jos joku pärskäyttää päin pläsiä, niin siihen maskiin ne pärskeet jää. Ja visiiriin tai suojalaseihin.

OT: Muuten viimeksi hammaslääkärissä minulle - potilaalle, laitettiin suojalasit. Ampujanlasit. Tismalleen samanlaiset kun omani, siniseen vivahtavan pinkit. Saman merkkisetkin vielä. Löytyy multa keltaisetkin, vihertävät, meripihkan väriset, rusehtavat, kirkkaat peilipintaiset ja tietysti ihan kirkkaita jokunen. Ja pari visiiriä, ohut ja paksu. Ohut riittää noelle ja roskille, paksu pikapurkautuvalle aseellekin. Ja nakskakkoselle, kohtiammutulle.

Kantajaansa suojaavat sitten FFP2- tai FFP3 -maskit, enemmän tai vähemmän tehokkaasti. Noissa on jo uloshengitysventtiili, voi siis käyttää rasittamatta itseään kovasti hengitysvastuksella. Maksimi käyttöaika oli kai tunnin tai kaksi. Suojaa siis käyttäjää, vähemmän muita. Suojalasit tai visiiri tehostaa suojausta, pärskeitä vastaan erikoisesti.

Moottoroitu, huppuun suodatettua ilmaa puhaltava, on kevyempi pitää ja mukavampi. Moottorin ääni harmina. Suodattimia on monentasoisia. Home- ja asbestisuodattimet kai yleisimpiä. NBC:kin saa koplattua käyttöön. Suojaa ensisijaisesti pitäjäänsä. Leikkaussaleissa on molempiin suuntiin suojaavia käytössä.

Nasse, kyösti suojaa sitten NBC-suodattimen kanssa, erikoisesti taikaviitan kanssa, ihan miltä vaan. Havu vielä tehostaa suojaustasoa. Uudemmassa intin naamarissa voi imaista pillillä kaffetkin. Siviilimaskien ja vanhojen kyöstien kanssa pari tuntia maksimi käyttöaika. Kahvitunti pitää pitää, muuten ei hyvä heilu.

FFP2-tasosta alkaen muuten pitäisi miettiä vaatetustakin, pitää olla helposti pestävää ja mieluusti aika suojaavaa. Villapaita ei ole hyvä valinta. Eikä T-paita. Eikä edes Dragon Skin.

Tuossa Janne Salosen blogissa kommentit on ihan hillittömän huskoja ja osuvia.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Ihokarvat pystyynnostattavan todenmukainen kertomus. Kiitos.


-Tvälups-

Jaska Brown kirjoitti...

Veijo Hoikka: Hyvin uskottavaa tekstiä speissarihallituksen päätöksentekoprosesseista.

Pyssymies: Enpä ole päässyt tuota sikanassen uudempaa versiota kokeilemaan. Kuulostaa käyttökelpoiselta.

Tvälups: Kiina ei tee mitään pyyteettä. Joku syy sillä on Afrikassa toimimiseen. Itse jutusta totean, että kirjoitin sen yhdeltä istumalta enkä ole erityisen tyytyväinen kirjalliseen tasoon, mutta hyvä jos kelpasi.

Qroquius Kad kirjoitti...

Jos se voisi olla totta, eikä unta pettävää, sanoi Satu Pentikäinen.
Mutta tarina oli taas kerran erinomainen, eikä ainakaan minulla ole valittamista sen kirjallisesta tasosta.

Ja silti:
varo mitä toivot; se voi toteutua, sanoi Aisopos!
Jos bloggauksen tarina toteutuisi, Kiinasta tulisi Pallomme hallitseva supervalta. Olisiko se parempi vain huonompi asiaintila nykytilanteeseen nähden?