Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


lauantai 25. joulukuuta 2021

Uusinta: Pudotuspeliä

Lukijalle: Muistan hyvin, kun tätä kirjoitusta tein. Se on niitä erikoisimpia tilanteita, kun olen blogiin kirjoittanut. Juttu on julkaistu joulupäivänä 2009. Kirjoitin sen töissä. Silloisella työpaikallani oli nimittäin tietyistä turvallisuuteen liittyvistä syistä jonkun käytävä joulupäivänä kahteen kertaan. Homma ei kuulunut oman palkkaluokkani tehtäviin, mutta sanoin että voin sen hoitaa, kun sain vastapainoksi jättää erään tilaisuuden väliin aiemmin. Työnantajallekin tämä sopi, ei tarvinnut maksaa vahtimestarille ylimääräistä joulupäivältä. Menin työpaikalle ja näiden kahden tehtävän välisenä parin-kolmen tunnin aikana kirjoitin tämän tarinan, kun ei ollut muutakaan tekemistä enkä viitsinyt käydä kotona kääntymässä. Joten mikäs sen sopivampi aika päivittää tämä kuin tasan tusina vuotta myöhemmin.
Tekstissä esitetyt eri jalkapallosarjojen taulukot on laskettu vuoden 2009 sarjojen mukaan. Nyt olen täydentänyt tekstiä siten, että laskin samat tiedot vuonna 2021 päättyneiden sarjojen mukaan. Olen kyseisistä sarjoista luetellut systeemin kannalta oleelliset kärkipään seurat sekä putoamiskamppailua käyneet:


Jalkapallo, tuo pallopeleistä konservatiivisin. Laji on oleellisesti sama kuin viisikymmentä tai jopa sata vuotta sitten. Heitetään aikakoneen avulla tuon ajan parhaat pelaajat nykypäivään, niin he pärjäävät kohtuullisesti. Huippuja he eivät enää olisi, mutta menisivät joukon jatkona. Vaan tehdäänpä sama missä tahansa muussa palloilumuodossa, niin pelaajat hyvä jos tunnistavat lajin samaksi. Jalkapallon sääntömuutokset viimeisen viidenkymmenen, jopa sadan vuoden aikana ovat olleet vähäisiä. On käsittämätöntä, että esimerkiksi ajanotto toimii edelleen samalla periaatteella kuin taskunauriiden aikakaudella. Jos joku keksisi jalkapallon nyt ja esittäisi tuon kaltaista ajanottosysteemiä, niin pihalle naurettaisiin.

Merkittävimpiä jalkapallon ja muiden pallopelien välisiä eroja on se, että vain ani harvoissa kansallisissa sarjoissa runkosarjan päälle pelataan pudotuspelit. Tämä on ymmärrettävää, koska jalkapallossa satunnaisuus yksittäisessä pelissä on suurempaa kuin muissa lajeissa eikä pitkiä pudotuspelejä voi lajin tiukasti kalenteriin sidotun aikataulun takia pelata. Cup-kilpailut korvaavat osaltaan tätä, mutta eivät kompensoi useimmiten toteutuvaa parin viimeisen sarjakierroksen tarpeettomuutta.
Toki pudotuspelejä on jalkapallossakin kokeiltu, joskin huonolla menestyksellä. Suomessa pelattiin mestaruussarjan päätteeksi pudotuspelit 1983-84. Systeemi oli kopioitu mistäs muualta kuin länsinaapurista, jossa se oli käytössä 1982-90. Tästä voimme päätellä, että suomalaiset olivat valmiimpia myöntämään vikatikin, kun taas hurrit pysyivät omassa virheessään sitkeämmin kiinni.

Pudotuspelejä ei kannata siis jalkapalloon tuoda. Niiden sijaan uutta jännitystä viimeisille kierroksille toisi kahden ylimääräisen kierroksen lisääminen sarjaohjelmaan. Näiden pelien tulokset laskettaisiin sarjataulukkoon sellaisenaan ja niissä kohtaisivat kutakuinkin samoille sijoille osuneet joukkueet.
Pelejä olisi kaksi sen takia, että jokainen joukkue saisi kotiottelun. Viimeisellä kierroksella kohtaisivat joukkueet, jotka varsinaisen (yleensä kaksinkertaisen) sarjan jälkeen olisivat sijoilla 1-2, 3-4, 5-6 ja niin edelleen. Kotietu kuten mainittu. Viimeistä edellisellä kierroksella olisivat pelanneet joukkueet 2-3, 4-5, 6-7 ja niin edelleen siten, että sarjan viimeinen joukkue kohtaisi sarjan kärkijoukkueen kotonaan.

Tällä systeemillä olisi nykyistä paljon todennäköisempää, että mestaruus ratkeaisi vasta viimeisellä kierroksella, samoin putoaminen. Vieläpä siten, että mestaruuden ratkaisevassa ottelussa pelaisivat sarjan kaksi parasta joukkuetta.

Systeemi on suunniteltu siten, että runkosarjan jälkeen sarjaa johtavalla joukkueella on kotietu viimeisessä ottelussa ja mahdollisuus voittaa mestaruus, vaikka viimeistä edellisessä ottelussa kävisi miten tahansa. Olkoon runkosarjan jälkeen johtava joukkue A, toisena oleva B jne, viimeinen joukkue Z.
Tällöin viimeistä edellisellä kierroksella mestaruuden kannalta ratkaisevat ottelut ovat B-C ja Z-A. B-C –ottelussa todennäköisin lopputulos on B:n voitto (hieman parempi joukkue, kotietu, todennäköisesti mahdollisuus mestaruuteen siinä missä C:llä luultavasti ei enää ole). Z-A ottelussa A todennäköisesti voittaa, mutta Z:n mahdollisuudet ovat myös hyvät (kotietu, taistelu veitsi kurkulla putoamista vastaan).
Viimeisellä kierroksella kohtaavat sitten A ja B ottelussa, joka saattaa hyvinkin ratkaista mestaruuden. Jos A voittaa, se voittaa mestaruuden lähes varmasti (vain erikoinen maalierotilanne saattaa muuttaa asiaa, erittäin epätodennäköistä). Jos tulee tasapeli tai B voittaa, niin viimeistä edellisen kierroksen tuloksista samoin kuin tietysti runkosarjasta riippuu mestarin nimi. Toki on erittäin tasaisessa sarjassa mahdollista sekin, että C (tai periaatteessa jokin muukin joukkue) voittaa mestaruuden.
Myös putoamiskamppailu saa aivan uutta väriä, riippuen siitä kuinka moni joukkue on putoamassa suoraan ja kuinka moni joutumassa karsimaan. Jos suoraan putoavia joukkueita on kolme, lienee järkevintä että kaksi huonointa eivät edes pelaa viimeisiä otteluja vaan ensimmäisellä lisäkierroksella sarjaa johtava joukkue matkaa kolmanneksi huonoimman vastustajaksi.

Mutta se spekulaatioista, sitten käytäntöön. Tarkastellaan perusteellisimpana esimerkkinä kauden 2009 veikkausliigaa. Sarjataulukko oli seuraava:

HJK 52
FC Honka 49
TPS 49
MIFK 43
Inter 40
Haka 37
TamU 37
VPS 35
MyPa 34
Jaro 32
FC Lahti 31
KuPS 23
JJK 16
RoPS 16

Sitten kuvitellaan, että tähän päälle pelattaisiin kaksi lisäkierrosta. Tässä mallissa ensimmäinen ylimääräinen ottelukierros olisi:
FC Honka - TPS
MIFK - Inter
Haka - TamU
VPS - MyPa
Jaro - FC Lahti
KuPS - JJK
RoPS - HJK

Päätöskierros olisi:
HJK - FC Honka
TPS - MIFK
Inter - Haka
TamU - VPS
MyPa - Jaro
FC Lahti - KuPS
JJK- RoPS

Mikäli oletamme ylimääräisten kierrosten päättyvän samoin kuin vastaava ottelu runkosarjassa, sarjatilanne ensimmäisen ylimääräisen kierroksen jälkeen olisi:
HJK 52
FC Honka 50
TPS 50
MIFK 46
Inter 40
Haka 40
MyPa 37
TamU 37
VPS 35
Jaro 32
FC Lahti 34
KuPS 26
RoPS 19
JJK 16
Merkittävimmät muutokset olisivat HJK:n RoPS:ille kärsimän tappion aiheuttamia. Päätöskierroksella mestaruus ratkeaisi HJK-Honka -ottelussa ja suora putoaminen JJK-RoPS -pelissä.

Lopullinen sarjataulukko olisi:
HJK 54
FC Honka 51
TPS 51
MIFK 47
Haka 43
Inter 40
TamU 40
MyPa 38
FC Lahti 37
VPS 35
Jaro 33
KuPS 26
RoPS 20
JJK 17
Mestari olisi sama kuin nytkin. Suoraan putoaisi RoPS:in sijaan JJK. Sarjataulukon keskivaiheilla mielenkiintoinen muutos olisi FC Lahden kahden sijan nousu.

Lisäys 25.12.2021: 2021:
HJK 59
KuPS 58
SJK 48
Inter 45
Ilves 36

IFK Mariehamn 30
AC Oulu 23
KTP 11
Eli kärjessä menisi todella jännäksi. HJK toki oletettavasti kukistaisi KTP:n vieraissa, mutta luultavasti myös KuPS voittaisi SJK:n kotonaan, sillä SJK pelaisi vain pronssin varmistamisesta. Sijoille 2-4 sijoittujille oli tarjolla paikka Konferenssiliigan 1. karsintakierrokselle ja sen SJK oli jo varmistanut. Niinpä mestaruus varsin todennäköisesti ratkeaisi viimeisen kierroksen HJK-KuPS -ottelussa. Euroliigapaikat olisivat muuten ratkenneet, ainoastaan voittajan ja kakkosen asema olisi ollut epävarma.
Häntäpäässä KTP oli jo putoamisensa varmistanut. Samoin AC Oulun joutuminen putoamiskarsintaan oli jo selvää.


Sitten lisäidea. Jos ylimääräisten kierrosten pisteet saisi kaksinkertaisina, niin tilanne ensimmäisen kierroksen jälkeen olisi:
HJK 52
FC Honka 51
TPS 51
MIFK 49
Haka 43
Inter 40
MyPa 40
TamU 37
FC Lahti 37
VPS 35
Jaro 32
KuPS 29
RoPS 22
JJK 16
Kutakuinkin samat toteamukset kuin äskenkin. Merkittävimmät muutokset olisivat HJK:n RoPS:ille kärsimän tappion aiheuttamia. Päätöskierroksella mestaruus ratkeaisi HJK-Honka -ottelussa, paitsi jos se päättyisi tasan, jolloin TPS:llä olisi MIFK:in voittamalla mahdollisuus mestaruuteen ja suora putoaminen JJK-RoPS -pelissä.

Ja tuplapisteillä lopullinen sarjataulukko olisi
HJK 54
FC Honka 53
TPS 53
MIFK 51
Haka 46
TamU 43
FC Lahti 43
MyPa 42
Inter 40
VPS 35
Jaro 34
KuPS 29
RoPS 24
JJK 18
Mestari olisi sama kuin nytkin. Suoraan putoaisi RoPS:in sijaan JJK. Sarjataulukon keskivaiheilla mielenkiintoinen muutos olisi FC Lahden kolmen sijan nousu ja Interin peräti neljän sijan putoaminen.

Tarkastellaan Veikkausliigan 2000-luvun sarjataulukoita jalkapallohistorian sivustolta. Katsotaan joka vuodesta, mitä kahdella viimeisellä kierroksella olisi voinut tapahtua mestaruuden ja putoamisen kannalta. Oletetaan normaalit lisäpisteet eli ei kaksinkertaistusta.

2009 tilanne oli siis se, että kolmella joukkueella oli mahdollisuus mestaruuteen. B-C –ottelun voittajana B kohtaisi viimeisellä kierroksella hyvin todennäköisesti mestaruuden ratkaisevassa ottelussa A:n vieraissa. Jos C olisi voittanut, sillä olisi mahdollisuus mestaruuteen voittamalla D, mikäli A menettäisi riittävästi pisteitä. Alapäässä kaksi viimeistä ratkoisi, kumpi putoaa suoraan.

2008 B:n olisi käytännössä pitänyt voittaa C ja A:n pelata tasan tai hävitä Z:aa vastaan, jotta mestaruus olisi ratkennut viimeisessä pelissä. Putoajaan ja karsijaan lisäkierrokset eivät olisi vaikuttaneet.

2007 mestari olisi ollut selvillä, mutta putoamiskamppailu olisi käyty kolmen viimeisen seuran välillä ja lähes mikä tahansa lopputulos olisi ollut mahdollinen.

2006 mestaruus oli lähes varma, sen vaihtuminen olisi edellyttänyt A:lta kahta tappiota ja B:ltä kahta voittoa. Yhden joukkueen vajauksen takia putoamiskamppailua ei olisi ollut.

2005 mestaruus olisi ratkennut viimeisellä kierroksella, jos A ei olisi voittanut Z:aa eikä olisi käynyt tasapeliä sekä A-Z että B-C –ottelussa. Putoamiskamppailussa kaksi viimeistä olisivat ratkoneet suoran putoamisen ja karsimisen.

2004 mestari olisi ollut selvillä. Kaksi viimeistä olisivat ratkoneet kumpi putoaa suoraan ja kumpi karsii.

2003 A:n voitto Z:sta olisi ratkaissut mestaruuden ennen viimeistä kierrosta, samoin tasapeli mikäli B ei olisi voittanut C:tä. Kaksi viimeistä olisivat ratkoneet kumpi putoaa suoraan ja kumpi karsii.

2002 sarjasysteemi oli ylempine ja alempine jatkosarjoineen erilainen. Oletetaan, että niiden sijasta olisi pelattu kaksi lisäkierrosta samoin putoamissäännöin. Tällöin A:n voitto Z:sta olisi ratkaissut mestaruuden ennen viimeistä kierrosta, samoin tasapeli mikäli B ei olisi voittanut C:tä. Kolme viimeistä olivat niin lähellä toisiaan, että lisäkierrokset olisivat voineet sekoittaa pakan miten tahansa.

2001 kaksi parasta oli vain pisteen päässä toisistaan, joten mestaruus olisi todennäköisesti ratkennut vasta viimeisellä kierroksella. Viimeinen joukkue olisi voinut välttää suoran putoamisen ja viimeistä edellinen karsinnan, tai olisi voinut pudota suoraan.

2000 A:n voitto Z:sta olisi ratkaissut mestaruuden ennen viimeistä kierrosta, samoin tasapeli mikäli B ei olisi voittanut C:tä. Toisaalta C olisi voittanut mestaruuden, mikäli A olisi hävinnyt molemmat lisäpelit ja C voittanut molemmat. Alapäässä putoajalla oli pieni mahdollisuus välttää suora putoaminen.

Yhteenveto: kymmenestä kaudesta todennäköinen lopputulos olisi ollut seuraava.
Mestaruus olisi ratkennut
- lähes varmasti vasta viimeisellä kierroksella: kahdesti (-01, -09)
- todennäköisesti viimeistä edellisellä kierroksella: kolmesti (-03, -05, -08)
- lähes varmasti viimeistä edellisellä kierroksella: kolmesti (-00, -02, -06)
- ennen lisäkierroksia: kahdesti (-04, -07)

Putoaminen ja karsiminen olisivat ratkenneet:
- varmasti vasta viimeisellä kierroksella: kahdesti (-02, -07)
- lähes varmasti vasta viimeisellä kierroksella: kahdesti (-05, -09)
- todennäköisesti viimeistä edellisellä kierroksella: kolmesti (-01, -03, -04)
- lähes varmasti viimeistä edellisellä kierroksella: kerran (-00)
- ennen lisäkierroksia: kerran (-08)
Lisäksi -06 putoamiskamppailu olisi ratkennut ilman lisäkierroksia vähäisemmän joukkuemäärän takia.

Johtopäätöksenä todetaan, että lähes varmasti joka kaudelle kahden lisäkierroksen systeemi olisi tuonut lisää panosta otteluihin ja jännitystä loppukauteen. Eikä tässä ole huomioitu sitä, että myös Eurocup-paikat ratkeavat sarjasijoitusten perusteella, mikä tuo oman värinsä systeemiin.

Vertailun vuoksi tarkastellaan, miten systeemi olisi kauden 2009 mestaruuksien suhteen toiminut muutamassa muussa Euroopan liigassa. Jos suoria putoajia on kolme, oletetaan että viimeiset kaksi suljetaan pois lisäkierroksilta, jolloin joukkueeksi Z tulee kolmanneksi viimeinen joukkue.

Valioliigassa ManU olisi voittamalla Newcastlen vieraissa varmistanut mestaruutensa. Tasapeli ja luultavasti häviökin olisi riittänyt, mikäli Liverpool ei olisi voittanut kotonaan Chelseaa. Jos mestaruus ei olisi ratkennut, niin viimeisessä ottelussa Liverpoolin olisi pitänyt kukistaa ManU vieraissa voittaakseen mestaruuden.
Putoamiskamppailussa Hull-Sunderland –ottelun voittaja olisi selvinnyt kuiville. Newcastle olisi luultavasti selvinnyt, jos olisi voittanut viimeisessä ottelussa Hullin vieraissa, olisi Newcastle-ManU –ottelussa käynyt miten tahansa. Jos Newcastle ja Hull olisivat voittaneet ainakin yhden ottelun, Sunderlandille olisi käynyt köpelösti jos se olisi hävinnyt molemmat ottelunsa.

Lisäys 25.12.2021: 2021:
1. Manchester City 86
2. Manchester United 74
3. Liverpool 69
4. Chelsea 67
5.Manchester United 66
6. West Ham 65
7. Tottenham 62
8. Arsenal 61
9. Leeds 59
10. Everton 59
11. Aston Villa 55

17. Burnley 39
18. Fulham 28
19. West Bromwich 26
20. Sheffield United 23
Mestaruus oli jo selvä. Mutta europaikoista käytäisiin kahdella viimeisellä kierroksella kiivas kamppailu. Sijat 1-4 tarkoittavat Mestarien liigan lohkovaihetta, sijat 5-6 Eurooppa-liigan lohkovaihetta ja sija 7 Konferenssiliigan play-off -kierrosta. Mestareiden liigaan varmoja olivat vain kaksi ensimmäistä, sijoilla 3-6 olevat ratkoisivat kaksi muuta paikkaa. Vähintään Eurooppa-liigaan paikkansa oli varmistanut viisi joukkuetta, kuudennesta paikasta otattaisivat sijoilla 6-10 olevat joukkueet. Vähintään Konferenssiliigaan pääsyn oli varmistanut kuusi joukkuetta, seitsemännestä paikasta kamppailisivat sijoilla 6-10 olevat
Häntäpäässä kolme viimeistä putoaa ja ne paikat olisivat jo selvät.


Serie A:ssa Inter olisi varmistanut mestaruuden jo runkosarjassa. Yläpäässä kamppailu olisi käyty ”vain” euroliigapaikoista.
Peräpäässä Torino olisi saattanut säästää sarjapaikkansa kaatamalla viimeisessä ottelussa Bolognan, jolloin myös Chievo olisi saattanut huonolla tuurilla pudota.

Lisäys 25.12.2021: 2021:
1. Inter 91
2. Milan 79
3. Atalanta 78
4. Juventus 78
5. Napoli 77
6. Lazio 68
7. Roma 62
8. Sassuolo 62
9. Sampdoria 52

15. Spezia 39
16. Cagliari 37
17. Torino 37
18. Benvento 33
19. Crotone 23
20. Parma 20
Mestaruus oli selvä. Sijat 1-4 Mestareiden Liigan lohkovaiheeseen, sijat 5-6 Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen ja sija 7 Konferenssiliigan play-off -kierrokselle. Ainoastaan Inter on varma Mestareiden liigaan, kolme puuttuvaa paikkaa ratkeaisi joukkueiden 1-5 kesken. Eurooppa-liigan toinen paikka ratkeaisi Lazion, Roman ja Sassuolon kesken, tosin Lazion pitäisi hävitä ja Roman tai Sassuolon voittaa molemmat pelinsä jotta tilanne muuttuisi. Lazio pääsisi joka tapauksessa vähintään Konferenssiliigaan.
Kolme huonointa putoaa, Crotonen ja Parman tilanne on selvä. Benevento saattaa säilyä, mikäli voittaa molemmat ottelut. Oletetaan että näin käy. Jälkimmäinen peleistä on Torinoa vastaan viimeisellä kierroksella, jolloin Torinon säilyminen on kiinni siitä onko se voittanut Cagliarin vieraissa – tasapeli ei riitä. Mikäli on, niin Cagliari on vastaavasti pakkovoiton edessä viimeisellä kierroksella Speziaa vastaan vieraissa. Myös Spezialla on mahdollisuus pudota, mutta se edellyttäisi jo melkoisia ihmeitä. Beneventon tuplavoiton lisäksi Torinon pitäisi voittaa Cagliari vieraissa ja Spezian kokea tuplatappio vieläpä siten, että Benveneto saisi niissä kahdessa pelissä kirittyä kiinni Spezian 19 maalin maalieroedun.


La Ligassa Barcelona olisi varmistanut mestaruuden jo runkosarjassa, euroliigapaikkojen suhteen tilanne olisi ollut hyvin kiharainen.
Putoamiskamppailussa lisäkierroksilla ratkeavassa viimeisen putoajan paikassa olisi ollut erittäin mielenkiintoinen tilanne. Peräti kuudella seuralla olisi ollut mahdollisuus pudota eikä putoaja olisi voinut mitenkään olla selvillä ennen viimeistä kierrosta!

Lisäys 25.12.2021: 2021:
1. Atletico Madrid 86
2. Real Madrid 84
3. Barcelona 79
4. Sevilla 77
5. Real Sociedad 62
6. Real Betis 61
7. Villarreal 58
8. Celta Vigo 53
9. Granada 46

14. Levante 41
15. Getafe 38
16. Alaves 38
17. Elche 36
18. Huesca 34
19. Valladolid 31
20. Eibar 30
Mestaruus ratkennee viimeisen kierroksen Madridin paikallisderbyssä Atletico-Real. Tältä voi välttyä vain siten, että Atletico voittaa Eibarin vieraissa ja Real ei voita Barcelonaa kotonaan. Sijat 1-4 Mestareiden Liigan lohkovaiheeseen, sijat 5-6 Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen ja sija 7 Konferenssiliigan play-off -kierrokselle. Mestareiden Liigan paikat ovat selvät. Samoin pistetilanteesta huolimatta Eurooppa-liigan paikat, sillä seitsemäntenä oleva Villarreal varmisti paikan Mestareiden liigaan voittamalla Eurooppa-liigan. Sen sijaan Celta Vigo saattaisi nousta Villarrealin ohi ja napata Konferenssiliigan paikan.
Kolme huonointa putoaa. Eibar on varma putoaja. Kaksi muuta putoajaa ratkotaan sijoilla 15-19 olevien kesken siten, etta ainakin toinen putoaja on sijalla 18-19 oleva. Valladolid saattaa säilyä, jos ottaa tuplavoiton, Elche ja Huesca pelaavat tasan ja Elche häviää Alavesille siten, että maaliero kasvaa riittävän suureksi Valladolidin säilymisen kannalta.


Bundesliigassa Wolfsburg olisi varmistanut mestaruutensa, jos olisi voittanut tai pelannut tasan ja Bayern München hävinnyt ensimmäisen lisäkierroksen ottelunsa. Bayernin voittaessa ja/tai Wolfsburgin hävitessä mestaruus olisi ratkennut viimeisellä kierroksella ottelussa Wolfsburg-Bayern. Myös kolmantena olleella Stuttgartilla olisi ollut pieni mahdollisuus mestaruuteen.
Putoamiskamppailu (kaksi suoraa putoajaa, yksi karsija) olisi ratkennut vasta viimeisellä kierroksella riippumatta siitä, olisiko suorat putoajat otettu mukaan niille vai ei.

Lisäys 25.12.2021: 2021:
1. Bayern München 78
2. RB Leipzig 65
3. Borussia Dortmund 64
4. VfL Wolfsburg 61
5. Eintracht Frankfurt 60
6. Bayer Leverkusen 52
7. Union Berlin 50
8. Borussia Mönchengladbach 49
9. VfB Stuttgart 45
10. SC Freiburg 45
11. 1899 Hoffenheim 43
12. Mainz 05 39
13. FC Augsburg 36
14. Hertha BSC 35 15. Arminia Bielefeld
16. FC Köln 33
17. Werder Bremen 31
18. Schalke 04 16
Normaaliin tapaan Bayern on varmistanut mestaruutensa hyvissä ajoin. Sijat 1-4 Mestareiden Liigan lohkovaiheeseen, sijat 5-6 Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen ja sija 7 Konferenssiliigan play-off -kierrokselle. Sijat 1-2 ovat jo varmoja Mestareiden liigaan. Borussia Dortmundin putoaminen kolmossijalta Eurooppa-liigaan vaatisi siltä tuplatappiota, Eintracht Frankfurtilta joko tuplavoittoa jolloin Wolfsburgin pitäisi kukistaa Dortmund noin viiden maalin erolla tai sitten Eintrachtilta tasapeliä Wolfsburgia vastaan ja noin kymmenen maalin murskavoittoa Leverkusenista riippuen siitä kuinka isolla maalierolla Dortmund häviää pelinsä. Käytännössä neljännen paikan ratkaisevat siis Wolfsburg ja Eintracht. Vähintään Eurooppa-liigan paikan on varmistanut viisi joukkuetta, kuudennesta sijasta kamppailevat joukkueet 6-8. Konferenssiliigan paikkaan on mahdollisuus joukkueilla 6-10.
Kaksi putoaa, yksi karsintaan. Schalke on varma putoaja. Werder Bremenillä on teoreettinen mahdollisuus säilyä suoraan, mutta se edellyttää tuplavoiton lisäksi sopivaa ristiinpelaamista muilta. Sen sijaan tuplavoitolla joukkue varmistaa vähintään karsintapaikan. Tappio Kölnille varmistaisi putoamisen. Suoraan putoamiseen saattaisivat päätyä joukkueet 13-17, tosin Augsburgilla tämä mahdollisuus olisi hyvin teoreettinen. Karsijan paikalle on mahdollisuus täsmälleen samoilla joukkueilla. Itse asiassa ainoat joukkueet, joilla ei kahdella lisäkierroksella olisi mitään panosta putoamisen tai europaikkojen suhteen, olisivat sijoilla 11 ja 12.


Allsvenskanissa AIK:lla oli kolmen pisteen johto ennen Göteborgia, joka puolestaan oli kaksi pistettä Elfsborgia edellä. Kaikilla kolmella siis periaatteessa mahdollisuus mestaruuteen, mutta AIK:n ote vaikutti aika tukevalta. Ratkaisu olisi mennyt viimeiseen kierrokseen, jos AIK ei viimeistä edellisellä kierroksella olisi saanut enemmän pisteitä kuin Göteborg.
Putoamissääntö sama kuin Bundesliigassa, jos suorat putoajat olisi otettu mukaan lisäkierroksille, niin Hammarbyn kohtalo olisi ollut jo selvä ja Örgrytenkin epätoivoinen. Jos ei olisi otettu, Djurgårdenilla olisi ollut pieni mahdollisuus välttyä karsinnoilta (kuten olisi tietysti ollut silloinkin, jos suorat putoajat olisivat olleet mukana lisäkierroksilla).

Lisäys 25.12.2021: 2021:
1. Malmö FF 59
2. AIK 59
3. Djurgårdens IF 57
4. IF Elfsborg 55
5. Hammarby IF 53
6. Kalmar FF 47

9. Mjällby AIF 38
10. Varbergs BolS
11. IK Sirius 37
12. BK Häcken 36
13. Degerfors IF 34
14. Halmstads BK 32
15. Örebro SK 18
16. Östersunds FK 14
Mestaruuteen on mahdollisuus neljällä joukkueella. Tosin Elfsborgin osalta tämä edellyttäisi tuplavoittoa, Malmön ja AIK:n tasapeliä, Malmön tappiota Östersundille ja AIK:n tappiota Djurgårdenille (viimeisessä periaatteessa riittäsi tasapelikin, mutta tällöin Elfsborgin pitäisi voittaa ottelunsa vähintään neljän maalin yhteiserolla, samon periaatteessa Malmö voisi pelata tasan myös Östersundin kanssa mutta tällöin Elfsborgin maalieron kahdessa viimeisessä ottelussa olisi oltava vähintään 12 maalia). Mestari Mestareiden Liigan ensimmäiselle karsintakierrokselle, muut mitalistit Konferenssiliigan toiselle karsintakierrokselle. Yksikään joukkue ei ole varmistanut europaikkaansa. Viidentenä olevana Hammarbyllä on mahdollisuus selvitä Konferenssiliigaan tuplavoitolla ja muiden sopivalla ristiinpelaamisella.
Kaksi putoaa, kolmas karsintaan. Putoajat ovat selvillä. Karsijaksi saattaa päätyä sijoilta 10-14. Sijoilla 10 ja 11 olevilla joukkueilla on yhtä paljon pisteitä, mutta Varbergin maaliero on selvästi parempi. Sijalla 11 oleva Sirius päätyisi karsintaan, jos ottaisi tuplahäviön, Halmstad ottaisi tuplavoiton ja Degerfors voittaisi Häckenin niin suurella maalierolla (luultavasti noin kolmella maalilla) että ohittaisi Siriuksen. Siriuksen kanssa samassa pistemäärässä sijalla 10 olevan Varbergin karsinta edellyttäisi melkoista pyörittelyä: otettava tuplatappio, Häcken ei saa hävitä Siriukselle (luultavasti pakko voittaa, sillä tasapeli veisi tasapisteisiin, koska sen on pakko hävitä toinen ottelunsa eikä maaliero tällöin luultavasti riitä koska sen on hävittävä tämä ottelu vähintään 15 maalin erolla), Degerforsin voitettava Häcken ja hävittävä Halmstadille siten, että saa kuitenkin kirittyä Varbergin 14 maalin edun kiinni, Halmstadin voitettava myös Örebro.


Esitin lisäkierrosten ideaa eräälle valtakunnan merkittävälle jalkapallovaikuttajalle muutama vuosi sitten. Ei ottanut tulta, veikkaan että kyseessä oli NIH-ilmiö. Jos joku näkee systeemissä jotain vikaa, niin otan mielelläni kritiikkiä vastaan.

2 kommenttia:

Trilisser kirjoitti...

Onko ideaa kokeiltu missään?

Jaska Brown kirjoitti...

Ei ole. Enkä usko että tullaan koskaan kokeilemaankaan.