Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 20. lokakuuta 2020

Uutiskatsaus 43-2020


1. Supermaa

Eksoplaneettoja etsiessä on löydetty planeetta, jolla on jopa paremmat edellytykset elämälle kuin maapallolla. Toistaiseksi parhaiten kriteerit täyttäväksi arvellaan 24 ehdokkaasta erästä noin 3000 valovuoden päässä Joutsenen tähdistössä sijaitsevaa planeettaa. Peruskriteerit ”paratiisiplaneetalle” ovat: 1) Sijaitsee elämänvyöhykkeellä, eli tähteä ympäröivällä vyöhykkeellä, jolla lämpötila on sopiva nestemäisen veden esiintymiseen. 2) Emotähti on viileä G-tyypin pääsarjaan kuuluva tähti, kuten Aurinko, tai K-tyypin kääpiötähti. 3) On noin 10 prosenttia Maata suurempi. 4) Pinnan lämpötila noin 5 astetta Maata korkeampi. Viideskin – salattu – kriteeri ilmeisesti täyttyy. Vihjeeksi kriteeristä vanha scifi-vitsi:
K: Miksi Star Trekissä ei ole muslimeita?
V: Koska se tapahtuu tulevaisuudessa.


2. Vakoa kynnettäväksi

Pääspice Sanna Marinin poseerattua ”korumallina” avokaulaisessa puserossa ilman rintaliivejä nousi kohu. Monet pitivät tekoa pääministerin arvovaltaa halventavana ja muutenkin sopimattomana. Aivan turhaan. Jos pitää listata asioita, mitä Sanna Marin on pääministerikaudellaan tehnyt, tämä menee ehdottomasti parhaiden asioiden joukkoon, ellei jopa listaykköseksi. Kiva kuva katseltavaksi ja ainakaan tästä ei ole mitään harmia kansalle, toisin kuin useimmista muista tempauksista.
Sitä paitsi, kuvastihan Sanna Marin avokaulaisessa asussa mitä täydellisimmin Suomen valtion taloudellista tilannetta: paljastettu vajaus.


3. Ja tämäkö tuli yllätyksenä?

Perhevapaat syövät eläkettä siihen malliin, että puhutaan ”äitisakosta”. Yleensä kun se on äiti joka viettää pidempään kotona hoitamassa lapsia. Tämän seurauksena eläke on aikanaan pienempi. Tämä nyt pitäisi olla jokaisen täysijärkisen tiedossa muutenkin. Ja tiedoksi että tämä ei ole nollasummapeli. Jos isä ottaa osan äidin hoitovapaista, putoaa vuorostaan hänen eläkkeensä. Tämä kuulostaa nollasummapeliltä, vaan eipä ole sitä. Puhtaasti laskennallisesti lapsia hoitamassa kannattaa olla sen puolison, jolla on huonompi palkka. Sekä senhetkisen tilanteen että eläkkeen kannalta.
Ja ennen muuta tässä ei ole kysymys rahasta, vaan lapsista. Uskallan puhua kokemuksesta. Aivan varmasti olisin jäänyt lasten ollessa pieniä vuorostani kotiin enemmän, jos kyse ei olisi ollut puhtaasti laskennallisuudesta. Silloisessa elämäntilanteessa todettiin että lasten kannalta käytännössä sama kumpi on kotona, mutta taloudellisesti parempi että se on Salli, mitä nyt minä otin silloisen systeemin mukaiset lisäksi tulleet isyysvapaat maksimina.


4. Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan

Näin sanovat Olaus Petrin 1500-luvulla kokoamat tuomarinohjeet. Ne oli tapana painaa lakikirjoihin heti alkuun. Nyttemmin kokoelmat ovat siirtyneet nettiin ja päätellen lopputuloksista myös Olaus Petrin ohjeet ovat päässeet unohtumaan.
Olen aiemminkin kirjoittanut tapauksesta, jossa mies määrättiin maksamaan elatusmaksuja avioliitossa syntyneelle lapselle, jonka biologinen isä hän ei ole. Nyt tuli hovioikeuden vahvistus asialle: maksettava on. Siviilioikeuden professorin mukaan oikeus ei voinut tehdä muuta päätöstä, koska se olisi ollut yksiselitteisesti laiton. Mies oli näet myöhästynyt isyyden kumoamisessa noudatettavasta kahden vuoden määräajasta parilla kuukaudella.
Loogisesti tilanne on siis seuraava: miestä on petetty ja hän joutuu maksamaan petoksesta aiheutuvia kustannuksia kahdeksantoista vuoden ajan. Jos tämä on laki, emme elä oikeusvaltiossa.


5. Huutavan ääni korvessa

Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin on monessa asiassa ollut järjen ääni tässä maassa. Niin nytkin. Jälleen kerran erinomainen kolumni aiheesta ”miksi pitää tuomita 17 sekunnissa”. Someraivo syttyy helposti, kun joku suuttuu ja laumasielut seuraavat perässä. Lukematta alkuperäistä toteamusta ja tilannetta, joka saattaa olla aivan erilainen kuin mitä rynnätään tuomitsemaan.


6. Et tottele vai?

Hyvä esimerkki pikatuomitsemisesta saatiin pari viikkoa sitten, kun joku anarkistipoppoo päätti pysäyttää liikenteen Helsingissä. Poliisi kantoi ituhipit pois ja nämä palaisivat takaisin. Sen jälkeen poliisit esittelivät kaasusumutetta ja sanoivat että täältä pesee jos ette usko. Eivät uskoneet ja sieltä pesi. Johan liimatilhet katosivat.
Tästä nousi sitten kauhea älämölö. Väkivallattomia mielenosoittajia suihkutetaan kaasulla!
Kyse on yksinkertaisesti siitä, että poliisilla on tärkeämpääkin tekemistä kuin kannella kohta takaisin käveleviä pellejä pois kadulta. Jos poliisi sanoo mitä seuraa jos et tottele, niin kannattaa totella. Ihan sama kuin näissä Amerikan ampumistapauksissa. Poliisi huutaa että seis tai ammun niin silloin kannattaa vetää liinat kiinni.
Jokainen yhteiskunta perustuu väkivaltaan. Anarkistipoppoo on itse ensimmäisenä huutamassa poliisia paikalle, jos he joutuvat ongelmiin. Väkivallattomasti toimivia ei saa vastustaa väkivallalla? Okei, siinä tapauksessa pankki voi tyhjentää anarkistin tilin omaan käyttöönsä. Ihan vain väkivallattomasti. Mitäpäs sitten teet? Paha on anarkistin mennä pankijohtajan kanssa neuvottelemaan jos tämä ei suostu, joten ei muuta kuin itkemään yhteiskunnalle. Yhteiskunta lähettää kirjeen pankinjohtajalle että palautapa rahat. Pankinjohtaja sanoo että enpä taida viitsiä. Yhteiskunta toteaa että sittenpä lähdet vankilaan. Pankinjohtaja sanoo että enpä taida viitsiä. Milläs kuskaat ellet väkivallalla?


7. Suunta kohti Ruotsia

Viron sisäministeri Mart Helme muistetaan Suomessa lausunnosta, jossa hänen sanottiin vähätelleen pääspice Marinia ”myyjätyttöseksi”. Tässähän oli ainakin yksi virhe, ei Helme vähätellyt myyjiä vaan sitä että Marinilla ei ollut eikä ole mitään kokemusta työelämästä politiikan ulkopuolelta aikuisiällä. Toisesta mahdollisesta virheestä en mene takuuseen, mutta saamieni tietojen mukaan Sanna Marin pidettiin kaukana kassakoneesta, koska hänen ei uskottu osaavan ottaa asiakkailta maksua oikein. Tämän tarinan uskottavuutta tietysti vahvistaa se, että pääministerinäkin hän keskittyy ensisijaisesti rahan jakamiseen eikä sen hankkimiseen.
Helme on taas kerran avannut sanaista arkkuaan ja tiedotusvälineiden mukaan kehottanut maan homoja muuttamaan Ruotsiin. Tästä on vedetty kunnolla herneet sieraimiin. Toisaalta enpä usko että täsmälleen päinvastainen lausuntokaan olisi aiheuttanut suvaitsevaisissa piireissä suvaitsevaisuutta. Mitähän siitäkin olisi tullut, jos Helme olisi kehottanut ruotsalaisia heteroita muuttamaan Viroon? Itse asiassa kyse oli siitä, että Helme vaati kansanäänestystä avioliittolaista. Hänen mielestään avioliitto tulisi säilyttää miehen ja naisen välisenä. Ja jos tämä ei kelpaa, niin sopii muuttaa vaikka Ruotsiin. Mikä onkin täysin looginen toteamus.


8. Byromania

Amerikkalaislehti New Yorkerin veteraanitoimittaja on hyllytetty työtehtävistään. Hän oli ollut normaaliin tapaan etäkokouksessa, mutta unohtanut kameran päälle. Siinä joutessaan hän oli sitten ryhtynyt vemputtamaan työtovereiden suureksi – hmmm, osalla järkytykseksi ja osalla varmaan huviksi.
Tapauksessa ihmetyttää eniten kuusikymppisen miehen kova mieskunto. Mitä helvetin superviagraa hän on nauttinut, kun pystyy kiihottumaan kokouksen aikana? Vai onko kyseessä maailman harvinaisin perversio – kokouksesta kiihottuminen. Jumaleisson, miten sairasta voi siinä tapauksessa ollakaan! On sadomasokismia ja ties vaikka mitä, mutta tuolle ei taida olla edes nimeä. Byromania?


9. Painimaaottelu Kiina-Taiwan

Fidzin pääkaupunki Suvassa käytiin Kiinojen välinen painimaaottelu. Kommunisti-Kiina eli Manner-Kiina ja Kansallinen Kiina eli Taiwan eivät suvaitse toisiaan diplomaattisesti lainkaan ja muutenkin kehnonlaisesti. Sääntö on selvä: jokainen maa saa tunnustaa vain yhden Kiinan. Niinpä ne maat, jotka tunnustavat toisen, joutuvat katkaisemaan diplomaattisuhteensa toiseen. Tunnetuin esimerkki tästä nähtiin 1971, jolloin Kansallinen Kiina menetti YK:n paikkansa kommunisteille. Tällä hetkellä Peking johtaa Taipeitä selvästi, sillä Taiwanilla on diplomaattisuhteet vain viiteentoista maahan: Guatemala, Honduras, Vatikaani, Haiti, Paraguay, Nicaragua, Swazimaa, Tuvalu, Nauru, Saint Vincent, Saint Kitts, Saint Lucia, Belize, Marshallsaaret ja Palau. Suuri osa näistä maista on ostettu isolla rahalla ja on vain ajan kysymys, milloin Peking tarjoaa enemmän jos katsoo sen tarpeelliseksi.
Toisaalta Taiwanilla on etuja valvottavana ympäri maailmaa, koska maassa tuotetaan paljon esimerkiksi tietotekniikkaa. Niinpä maalla on ”kaupallisia edustustoja” ilman diplomaattisuhteita monessa maassa, myös Suomessa. Ja Fidzillä. Pari viikkoa sitten Taiwan järjesti itsenäisyyspäivän juhlat, jonne ilmestyi kaksi Pekingin edustajaa kuokkimaan. Tarkoitus oli kuvata vieraita tiedustelutarkoituksiin. Noin virallisesti sanoen. Käytännössä tämän olisi voinut hoitaa huomaamattomammin edustuston ulkopuolella. Todellisuudessa tarkoitus oli saada aikaan konflikti ja tässä onnistuttiinkin. Kaksikko sai piestyä taiwanilaisen diplomaatin sairaalakuntoon ja poliisi joutui kuskaamaan kiinalaiset pois paikalta. Pekingin mukaan tämä johtui taiwanilaisten ”valheellisista syytöksistä”. Itse ottelu päättyi siis Kiinan 1-0 -voittoon Taiwanista, mutta kotijoukkueen protesti on yhä käsittelyssä.


10. Viisi vuotta etuajassa

Libanonilainen muutti Saksaan, pärjäsi hyvin ja haki maan kansalaisuutta. Tämä myönnettiinkin 2015 – tai hilkulla oli. Hän nimittäin kieltäytyi kättelemästä kansalaisuutta tarjoavaa naista uskonnollisista syistä. Siihen tyssäsi. Nyt oikeus antoi asiasta päätöksen ja totesi maahanmuuttoviraston toimineen oikein. Mahtoi harmittaa – vuonna 2020 olisi varmasti selvinnyt ilman kättelyä.
Toisaalta täytyy kunnioittaa libanonilaisen periaatetta. Hän ei taipunut uhan edessä kättelemään. Olen aivan varma, että jos Suomessa olisi sama säädös voimassa, moni kättelisi saadakseen kansalaisuuden. Vaikka onkin sitä mieltä, että naista ei tule kätellä. Raiskaaminen on eri juttu, kunhan muistaa olla kättelemättä.


11. Puolikas takana

Olen antanut kertoa itselleni, että joku Veronica Verho on maan suosituimpia sometähtiä. Osoituksena siitä, että kaikki sometähdet eivät ole tyhjänpuhujia, Verho vetäisi Helsinki City Run -puolimaratonin. Loppuaika oli 1.57.21. Tiedoksi että tämä ei ole mikään turha tulos. Naisten yleisen sarjan yli 900 juoksijan joukossa se riitti sijaan 178. Klassinen vertailukohta on Cooperin testi – tuolla juoksuvauhdilla Cooper olisi taittunut tulokseen 2157 metriä. Ei kummoinen, mutta kun niitä pistää kymmenen peräkkäin niin sopii mennä yrittämään. Noin keskimäärin tuohon aikaan puolimaratonin juoksevat pistelevät Cooperin testissä 2500 metriä, vaihtelu lienee plusmiinus 200 metriä. On Verho ainakin paremmassa kunnossa kuin varusmiehet keskimäärin, heillä Cooperin keskiarvo oli vuonna 2019 häpeälliset 2358 metriä. Ja on vielä huomioitava, että varusmieheksi eivät nykyään edes pääse heikommat tapaukset.
Onnea Verholle, toivottavasti tämä innostaa nuoria juoksemaan!


Loppukevennys: Lentopalloa

Olen minä iskenyt huonompienkin passareiden tarjoilemista palloista.

10 kommenttia:

QroquiusKad kirjoitti...

Uutimessa 8 on kyseessä byrofilia.
Uutimeen 6 täytyy taas siteerata Timo Hännikäisen teoksen "Sanansäilä: kirjoituksia 2008-2016" sivuja 184-85.

"Mitään uskottavaa selitystä sille, miksi valtiolliset rakenteet ja taloudellis-poliittiset hierarkiat ovat ylipäätään kehittyneet, anarkistit eivät ole koskaan osanneet antaa. Heimoyhteisöjä tutkineilla antropologeilla ja muilla tiedemiehillä on asialle hyvin yksinkertainen selitys: kun yhteisön väkiluku nousee yli kymmeneen tuhanteen, yhteisön asioita on mahdoton ratkaista vapaalla keskustelulla avoimissa kansankokouksissa. Silloin syntyvät heimokunnat, päällikkökunnat ja viimein valtiot virkamiehineen, vakinaisine armeijoineen, erillisine oikeuslaitoksineen ja yhteiskuntaluokkineen. Anarkistit kannattavat tällaisten orgaanisesti kehittyneiden rakenteiden purkamista jonkinlaisella vallankumouksella, mutta ilmeisen harvat heistä haluavat palata metsästykselle, keräilylle ja pienimuotoiselle viljelylle perustuvaan maailmaan, vaan enemmistö heistä uskoo suurten korkean teknologian yhteiskuntien olevan hallittavissa ruohonjuuritalolta.

Anarkistisesta yhteiskunnasta puuttuisi se tehokas ja uskottava voimakeinojen varanto, joka viime kädessä pitää yhteiskuntia koossa. Jokainen laki ja sääntö on kuollut kirjain, ellei sen rikkojaa voida pidättää, vangita tai ääritilanteessa surmata. Kyseessä on klassinen vangin pulma: kaikessa ihmisten välisessä kanssakäymisessä rauhanomainen yhteistyö on paras vaihtoehto, mutta kiusaus petokseen tai väkivaltaan on niin suuri, että jo pelko muiden petollisuudesta tai väkivaltaisuudesta saa monet harkitsemaan veneestä hyppäämistä ristiriitatilanteessa. Tällaiset tosiasiat hämärtyvät helposti suhteellisen pitkään vakaina pysyneissä moderneissa yhteiskunnissa, joissa valtion väkivaltamonopoli on absoluuttinen. Mutta jo jokaisen poliisin vyöllä riippuva virka-ase kertoo, että väkivalta on edelleenkin järjestyksen tae."

Anonyymi kirjoitti...

K: Miksi Star Trekissä ei ole muslimeita?
V: Koska se tapahtuu tulevaisuudessa. Teknologisesti edistyneessä tulevaisuudessa.

Oikeasti, taanoi lueskentelin opusta, jossa pohdittiin älyllisen, teknisesti edistyneen sivilisaation mahdollisuutta maailmankaikkeudessa. Siis, sitä missä kaikki on - miksei älyllisistä elämä näy eikä kuulu. Yksi sivilisaation loppu nähtiin olevan fundamentalismi, joku uskonto tms. meemi ottaa vallan ja lopettaa tutkimuksen ja tekniikan edistymisen. Kenties näin on käynyt jo, eivätkä siksi ota maahan yhteyttä, vääräoppiseen maahan tai eivät tuhlaa luonnonvarojaan moiseen turhuuteen tai jotain. Maapallolla tämmöinen meemi on islam. Jos se valtaa euroopan, loppuu tutkimus ja tekniikan edistyminen. Koska älyllinen vapaus katoaa.

Ei koraanissa puhuta mitään kvanteista - niitä siis ei ole, eikä näin ollen tarvetta tutkia. Dzinnejä on ja niitä pitää tutkia, koraania ja haditheja tavaamalla.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Pitääpä tunnustaa etäkokouspuuha: Olen nukkunut etäkokouksissa.

Lieventävä asianhaara on se, että osaan herätä sekunnin murto-osassa, kun tulee minua koskeva asia keskusteluun. Tämä on pitkän harjoituksen tulos. Sairaaloiden syysteemien päivityksien etäpäivystäjän hommassa kuuntelin puhelinta ja heräsin oitis, kun minua kutsuttiin. Kutsuttiin selvittämään jotain hämärää ongelmaa. Näitä päivityksiä tehtiin öisin, viikonloppuisin. Ja työmäärä hieman vaihteli, joskus vain päivystin - otin siis rahaa vastaan siitä, että voi olla, että minua vaivataan. Ja välillä piti asennella kymmeniä työasemia etähallinnan kautta. Ja joskus minä olin se joka päätti: Ei onnistu, aika ei riitä, liikaa ongelmia: ROLLBACK heti käyntiin.

Ihan normikamaa on etäkokouksissa kahvin keittely ja sanomalehden luenta. Vinkki: kamera pois päältä ja langattomat kuulokkeet käyttön. Ruohonleikkuu ei onnistu, kuulokkeiden kantama ei riitä. Pahus.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

"Poliisi huutaa seis tai ammun" varmaan blogistiki tietää, että tuossa tilanteessa riippuu juokseeko se juoksija kohti vai poispäin, se on aika iso ero, että tuossa asiassa Yhdysvalloissakin on tullut ihan oikein poliisille tuomio taposta, kun on ampunut miestä selkään, johan se vanhoissa jenkkilänkkäreissäkin oli että raukat ampuu selkään ..
Suomessa on vaan to asia vedetty sitten aivan toiseen äärimäisyyteen, mutta en kyllä haluis jenkkien tyyliäkään noissa Suomeen rantautuvan..


-jpt-

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Ulla Appelsin on todella huutavan ääni korvessa valtamediassa. Saa nähdä, kuin kauan saa olla.. Omistaja kun on suuri ja mahtava sanomamedia.

Veijo Hoikka kirjoitti...

5. Huutavan ääni korvessa.

Täältä ei akkain huuto kuulu. Silti vaikeroivat, sillä kausiflunssa on jatkunut jo kohta vuoden, vaikka tämänkertainen kausiflunssa on siis niiiiin paljon lievempi kuin se oikea tappajaflunssa, joka ei sentään kuitenkaan sotke businessmaailman kuvioita. Minua lukuunottamatta kukaan ei tunne ketään, joka olisi sirastanut mokoman köhän.

No ehkä joku on jotakin merkille pannut:
23.10. klo 15.33 Sairaalahoitoa vaativa korona on viisi kertaa tappavampi kuin influenssa https://yle.fi/uutiset/3-11212596

Niin, muttei nyt ei pidä unohtaa sitä, että kausiflunssan hoitoon tarvitaan 3-4 pv:n sairausloma, kun sen sijaan koronaloma kestää yleensä vain parisen viikkoa. Talousihmiset ovat toki tämän huomioineet kommenteissaan.

Be careful in there!

Jaska Brown kirjoitti...

Qroquius Kad: Byrofilia, kyllä niin, mutta jotenkin "byromania" kuulosti hauskemmalta. Hännikäinen määritteli anarkistisen yhteiskunnan varsin hyvin.

Pyssymies: Kuten olen todennut, en ole lainkaan huolissani islamin uhasta, vaan länsimaisen yhteiskunnan haluttomuudesta käsitellä sitä.
Olen nukkunut etäkokouksessa minäkin. Tässä taannoin Salli otti valokuvan kun vetelen sängyssä hirsiä kuulokkeet korvillani.

jpt: Onhan siinä eroa, mutta jos poliisin käskyjä ei tottele niin sitten on lainsuojaton ja sillä selvä.

Terho Hämeenkorpi: Luulisin että varsin pitkään. Media heittelee koepalloja ja ryntää sitten siihen suuntaan, mistä saa parhaan vastineen. Appelsin on koepallo. Jos palaute on positiivista, laiva kääntyy siihen suuntaan.

Veijo Hoikka: Korona on poliittinen valinta. Olisi suhteellisen helppoa estää sen leviäminen Suomeen ja jatkaa täällä elämää ihan normaalisti. Vaatii vain tiukat toimenpiteet ja nopean reagoinnin. Mutta tunnetusti vallanpitäjille pienen kriisin ylläpito on hyödyksi.

Anonyymi kirjoitti...

Ihmiskunta on matkalla tähtiin. Islam on todellinen uhka tälle matkalle. Koska islam pysäyttää kehityksen. Sopii katsoa mitä islamilainen maailma on saanut aikaan tieteen alalla - ei mitään, ei yhtään mitään. Afrikasta ei ole apua, eikä eteläamerikasta. USA on neekeröitymässä hyvää vauhtia. Australia on liian pieni ylläpitämään kehitystä. Eurooppa on välttämätön ja islamin uhkaama.

Pääsemmekö tähtiin, minä en pääse. Mutta tavoite on tähdissä, ihmiskunnan tavoite.

Pyssymies

QroquiusKad kirjoitti...

Tähtiin voi päästä muutenkin, kuin Lucyn timanttien kautta:

https://www.youtube.com/watch?v=Rui0hzN-EFE

Jaska Brown kirjoitti...

Pyssymies: Minun puolestani tähtiin lähteminen voitaisiin ihan hyvin aloittaa muslimeista. Kunhan lähtisivät kaikki.