Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


lauantai 10. lokakuuta 2020

Uusinta: Sun Tzu ja haittamaahanmuutto

Lukijalle: Kerrataan yli kaksituhatta vuotta vanhoja kiinalaisen strategin Sun Tzun ohjeita siitä, kuinka toimia kun Valtakuntaa uhkaa vihollinen. Tällä kertaa haittamaahanmuutto:

"Sota on Valtion elinkysymys, elämän tai kuoleman piiri, tie säilymiseen tai tuhoon. Sen huolellinen tutkiminen on välttämätöntä."

Näillä sanoilla kiinalainen kenraali Sun Tzu aloitti noin 2500 vuotta sitten teoksensa Sodankäynnin taito. Teos on idän ohella myös lännessä inspiroinut lukemattomia sotilasjohtajia Napoleonista Mannerheimiin. Sotateoriassa se ja Clausewitzin klassikko Vom Kriege ovat kaksi kaikkien aikojen tärkeintä teosta. Sun Tzun kirjaa on käytetty liikkeenjohdon oppikirjana, urheilussa taktisena oppaana ynnä lukuisilla muilla aloilla. Luen itsekin kirjan noin kerran vuodessa läpi ammatillisista syistä.

Kuinka Sun Tzun opit sitten purevat nykypäivän tilanteeseen, jossa islam levittäytyy Eurooppaan? Tosiasiahan on, että me olemme jo sodassa. Kuten Sun Tzu sanoo: Sotataidon huippu on vihollisen kukistaminen ilman taistelua. Mitä muutakaan tämä on kuin matalan intensiteetin sotaa? Tämän tosiasian hyväksyminen on avain siihen, miten Sun Tzun kirjoituksia voidaan soveltaa nykytilanteeseen.

Haittamaahanmuuton ymmärtämisessä oleellinen ongelma on se, että tässä yritetään selittää järjettömyyttä järjellä. On turhaan yritetty etsiä järjellisiä motivaatioita niille, jotka kannattavat massamaahanmuuttoa. Hurjan pyörittämisen jälkeen vaskooliin on jäänyt ainoastaan maailmaasyleilevä "kaikkia on autettava", johon ei pure edes se, että kuka enää auttaisi kehitysmaita jos länsimaatkin muuttuvat kehitysmaiksi. Tai mikään muukaan logiikka. Toisin sanoen massamaahanmuuton kannatuksen selittää ainoastaan pelkkä typeryys. Tämä nyt ei ole sinänsä mikään yllätys, koska Adlai Stevensonia lainatakseni "vaalien voittamiseen ei riitä ajattelevien ihmisten kannatus, vaan tarvitaan enemmistö." Kummallista on se, että millä ihmeellä tämä metelöivä lauma on saatu masinoitua länsimaisen sivistyksen tuhoa kannattavaksi viidenneksi kolonnaksi. Ei tarvitse pukeutua kovin paksuun foliohattuun ajatellakseen, että tämän takana täytyy olla jokin järkevä suunnittelu, joka on saanut sekä median että kansalaisjärjestöt määkimään lammaskatraana ja länsimaisen sivistyksen puolustajat demonisoitua.

Toki todennäköisempi ja uskottavampi selitys on silkka typeryys ilman mitään suurempaa suunnitelmaa takana. Mikäli näin on, ihmiskunnalla ei taida olla paljon toivoa. Niinpä tutkitaan sitä mahdollisuutta, että tässä on vastassa jokin konkreettinen vihollinen, jolloin Sun Tzun oppeja voidaan soveltaa.

Sun Tzu käsittelee teoksessaan kahden armeijan välistä taistelua eli käytännössä kahden kenraalin kamppailua, sillä kenraalithan armeijat muovaavat ja päätökset tekevät. Lähdetään nyt siitä olettamuksesta, että länsimailla on vastassaan jokin sellainen taho, joka käy suunnitelmallista sotaa meitä vastaan. Ainakin yksi tämän tahon strategisista operaatioista on länsimaiden selkärangan mädättäminen sisältäpäin. Tämän olettamuksen jälkeen voidaan tarkastella, kuinka hyvin Sun Tzun opit selittävät tätä kamppailua, miten parhaillaan tapahtuvat asiat ovat ymmärrettävissä ja kuinka käännämme taistelun voitoksemme.

(Huomautus: Käytän sitaateissa ensimmäistä Sodankäynnin taidon suomenkielistä käännöstä vuodelta 1981. Uudempi, suoraan kiinan kielestä tehty käännös vuodelta 2005 on ehkä täsmällisempi, mutta vanhan käännöksen teksti on sujuvampaa ja ehkä jopa uskollisempi alkuperäisteokselle, koska ei pyri sanatarkkaan käännökseen. Esimerkiksi avauslause kuuluu uudessa käännöksessä seuraavasti: "Sota on valtion elinkysymys, kuoleman tai elämän tanner, tie olemassaoloon tai tuhoon. On välttämätöntä tutkia sitä huolellisesti." Asiasisältö on sama, mutta vanha käännös on selvästi iskevämpi ja sujuvampi.)

Moraalisella vaikutusvallalla tarkoitan sitä, mikä saa alamaiset elämään sopusoinnussa hallitsijoidensa kanssa, niin että he seuraavat näitä elämässä ja menevät kuolemaan tuntematta kuolemanpelkoa.
Otetaan esimerkiksi toisen maailmansodan historia. Yllä mainittu periaate oli voimassa kaikissa sotaa käyneissä maissa, enemmän tai vähemmän. Tosiasia on, että jos Natsi-Saksalla olisi ollut vastassaan nykyisessä moraalisessa tilassa olevat länsimaat, hakaristilippu liehuisi koko Euroopan yllä edelleen. Selvästikin jokin on mädättänyt selkärankamme.

Kaikki sodankäynti perustuu harhaanjohtamiseen.
Lukekaa mitä tahansa valtamediaa ja selvittäkää sitten, miten asia on oikeasti tapahtunut. Sumuverhoa lasketaan kaikkien epämiellyttävien tapausten ylle.

Saata hänen kenraalinsa raivon valtaan ja hämmennä hänet.
Vastassa ei ole selkeä, armeijamaisesti organisoitu vihollinen, vaan satapäinen Hydra.

Uskottele olevasi heikompi ja rohkaise hänen ylimielisyyttään.
Jokaiselle hulluudelle löytyy aina ymmärtäjiä, jotka pitävät muslimeja niin ali-ihmisinä, etteivät vaadi ylimielisyydessään heiltä samoja pelisääntöjä kuin länsimaalaisilta.

Kun hän on yhtenäinen, aiheuta hajaannusta.
Tämä on ainakin onnistunut; välinpitämättömiä lukuun ottamatta länsimaalaiset ovat jakautuneet enimmäkseen ääripäihin. Eli äärioikeaan ja ääriväärään.

Hyökkää siellä, missä hän ei ole valmistautunut, ryntää hyökkäykseen kun hän ei odota sinua.
Kuten historia osoittaa, kaikissa suurissa, valmistelluissa tapahtumissa kuten olympialaisissa muslimiterrorin uhka on viimeisinä kymmeninä vuosina ollut tilastollisesti laskien nolla. Lähes kaikki iskut ovat tulleet suojaamattomiin, pehmeisiin kohteisiin.

Vaikka olemmekin kuulleet ajattelemattoman nopeista toimista sodassa, emme ole vielä nähneet älykästä operaatiota, jota olisi pitkitetty. Sillä koskaan ei ole käyty pitkittynyttä sotaa, josta maa olisi hyötynyt.
Liittouma voitti Irakin sodan 2003. Siitä on kolmetoista vuotta. Ihan sama kuin levottomuudet olisivat jatkuneet Saksassa vielä vuonna 1958.

Sodassa on siten ensisijaisen tärkeää hyökätä vihollisen strategiaa vastaan.
Länsimaiden voittostrategia historiallisessa kilpailussa on ollut sivistys, joka on lävistänyt koko kansakunnan rikkaimmasta köyhimpään. Tällä hetkellä meillä on ensimmäinen nuorisosukupolvi, jonka yleissivistys on heikompi kuin vanhemmillaan. Kiitos koulutuksen tason laskun, josta melkoinen osa aiheutuu haittamaahanmuuton suoranaisista riesoista ja sen aiheuttamista kustannuksista, jotka kertautuvat kantaväestön koulutukseen.

Sen jälkeen on paras hajottaa hänen liittoumansa.
Eli kansallisen yhtenäisyyden murentaminen sekavan monikulttuuripullamössön tieltä.

Tämän jälkeen paras vaihtoehto on hyökätä hänen armeijaansa vastaan.
"Armeijalla" tulee tässä käsittää ihmisiä sinänsä. Terrori-iskuihin turvaudutaan kuitenkin suhteellisen harvoin, niiden kokonaishaitat ovat selvästi pienemmät kuin haittamaahanmuuton muut kustannukset.

Huonoin toimintalinja on hyökätä kaupunkeja vastaan. Hyökkää kaupunkeihin vain kun ei ole mitään muuta vaihtoehtoa.
Tässä uudempi suomennos on parempi: Huonoin vaihtoehto on hyökätä linnoitettuihin kaupunkeihin. Oletteko nähneet terroristien iskevän armeijan kasarmeille?

Saavuttaaksesi varmasti sen, mihin hyökkäät, hyökkää paikkaan, jota vihollinen ei suojele. Voidaksesi pitää mitä puolustat, puolusta paikkaa johon vihollinen ei hyökkää.
Eli isketään heikkoihin kohteisiin. Pidetään oma valta-alue omalla maalla eikä edes yritetä ottaa virallisesti haltuun länsimaiden ghettoja - vielä.

Vihollinen ei saa tietää, missä aion ryhtyä taisteluun. Sillä jos hän ei tiedä, missä aion taistella, hänen on valmistauduttava monissa paikoissa. Ja kun hän valmistautuu monissa eri paikoissa, on vastus valitsemassani kohdassa vähäinen.
Maahan tunkeutuminen on helppoa siksi, että rajoja ei voida vartioida joka paikassa riittävän tehokkaasti. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että luvatta maahan tulleet ajetaan pois välittömästi heidän jäätyään kiinni.

Voittamattomuus riippuu omasta toiminnasta, vihollisen haavoittuvuus hänestä.
Islamilaiset maat ovat onnistuneet myymään länsimaalaisille myytin itsestään uhreina. Mikä on aika huvittavaa siihen nähden, että niiden harvojen varakkaiden muslimimaiden vauraus johtuu siitä, että ne sattuvat istumaan öljylähteiden päällä. Eikä öljylle olisi mitään käyttöä, ellei länsimainen sivistys olisi luonut sitä tarvitsevaa teknologiaa ja infrastruktuuria, joka mahdollistaa öljylähteiden hyödyntämisen. Islamilaisen terrorin takia voisi tietysti boikotoida islamilaisten maiden valmistamia tuotteita, mutta kun sellaisia ei ole. Mitä länsimaiden haavoittuvuuteen tulee, teknologiamme on täysin ylivertaista muslimimaihin nähden. Meidän haavoittuvuutemme korreloi täydellisesti moraalisen rappion tilan kanssa.

Ne, jotka eivät käytä paikallisia oppaita, eivät pysty hyödyntämään maaston tarjoamia etuja.
Tämä on helppo käsittää. Islam levittäytyy sivistysmaihin ja hyödyntää siellä asuvia muslimeja.

Paikalliset agentit ovat niitä vihollisalueen ihmisiä, jotka otamme palvelukseemme.
Länsimaiset islam-larppaajat, jotka ovat kääntyneet muslimeiksi.

Salaiset agentit ovat niitä vihollisen virkamiehiä, jotka otamme palvelukseemme.
Se virkakoneiston osa, joka mädättää länsimaisen yhteiskunnan perustaa rakentamalla muslimeille erioikeuksia.

Armeijalta voidaan ryöstää sen taistelutahto ja sen komentajalta viedä rohkeus.
Kun länsimaalaisia syyllistetään olemattomasta rasismista, tarkoitus on muuttaa heidät apaattisiksi ja pelokkaiksi.

Kun vihollisen lähettiläät puhuvat nöyrästi, mutta hän jatkaa valmistelujaan, hän lähtee hyökkäykseen.
Jokaisen terrori-iskun jälkeen vakuutellaan, kuinka tämä ei ole "oikeaa islamia" ja samaan aikaan haittamaahanmuutto jatkuu.


Tämä kaikki on jo tapahtunut. Tästä eteenpäin kyse on enää siitä, kuinka länsimaiden tulee toimia voittaakseen. Myös siihen Sun Tzu antaa selkeät ohjeet:

Sotaoperaatioiden vaikein ongelma on asettua vihollisen asemaan ja nähdä hänen suunnitelmansa sisältäpäin.
Meidän ymmärryksemme islamista on pahasti puutteellinen. Emme tunne Koraania, meillä ei ole riittävästi arabian kieltä hallitsevia asiantuntijoita. Meidän on perehdyttävä viholliseen paremmin. Ennen muuta on pyrittävä ymmärtämään, miksi niin suuri osa länsimaalaisista haluaa oman kulttuurinsa tuhoa.

Keskitä voimasi vihollista vastaan, ja tuhannenkin li'n päästä voit tuhota hänen kenraalinsa. Näin saavutetaan oma päämäärä taitavasti ja älykkäästi.
Viedään sota vihollisen maaperälle, kuten myös Clausewitz opetti. Tässä tarkoitetaan etenkin vaikuttamista länsimaiden yleiseen mielipiteeseen. Sen luulisi olevan helppoa - ei tarvitse tehdä muuta kuin kertoa totuus. Käytännössä tämä on hankalaa siksi, että on jo niin kauan kerrottu valheita kulttuurien samanarvoisuudesta.

Sulje solat, peruuta passit, katkaise yhteydenpito vihollisen lähettiläisiin ja määrää temppelineuvosto toteuttamaan suunnitelmat sinä hetkenä kun vihollisuudet aloitetaan.
Haittamaahanmuutolle on laitettava välittömästi totaalinen esto. Tai tarkemmin sanoen, kyllä länsimaihin saa tulla muslimeja, kunhan koko ajan lähetämme pois useampia kuin tulee tilalle. Onhan olemassa se pieni mahdollisuus, että muslimimaihin palaa joitakin järkeviä, jotka ovat nähneet todelliset syyt länsimaiden menestykseen ja yrittävät rakentaa oman maansa paremmaksi.

Kun vihollinen jättää sinulle tilaisuuden, käytä se pikaisesti eduksesi. Ennakoi hänen toimensa ja valtaa jotain hänelle arvokasta. Etene salaisen aikataulun mukaan.
Islamin ainoa vauraus perustuu öljyyn. Yksi mahdollisuus islamin musertamiseksi on poistaa länsimaiden riippuvuus tästä luonnonvarasta hyödyntämällä muita energiamuotoja tai omia öljylähteitä, kuten öljyhiekkaa. Länsimaissa mädätys perustuu viestintään. Vaihtoehtoisten viestintäkanavien luominen saattaa pakottaa valtamedian muuttamaan linjaansa, kun lukijat vähenevät.

Sodan doktriinin mukaan on seurattava vihollisen tilannetta taistelun ajankohdan päättämiseksi.
Ennen kaikkea kyse on siitä, milloin länsimaalaisten mitta on tullut täyteen.

Ole aluksi ujo kuin neito. Kun vihollinen jättää sinulle mahdollisuuden, ole nopea kuin jänis, eikä hän pysty kestämään iskuasi.
Kuten Sun Tzu totesi, pitkittyneet kampanjat eivät hyödytä ketään. Iskun on oltava nopea, tehokas, päättäväinen ja ennen kaikkea riittävän kova, jotta se on ratkaiseva.

On viisi luonteenpiirrettä, jotka kenraalissa ilmetessään ovat vaarallisia.
1. Jos hän on uhkarohkea, hänet voidaan surmata.
2. Jos pelkuri, vangita.
3. Jos pikaistuva, petkuttaa.
4. Jos hänen kunniantuntonsa on liian herkkä, häntä voi herjata.
5. Jos hän on sääliväinen, häntä voi ahdistaa.
Näistä ainakin kolme keskimmäistä viidestä sopii muslimeihin kuin suutarin sormi sian perseeseen. Ensimmäinenkin jossain määrin, viides tuskin. Joka tapauksessa yksikin riittäisi, kunhan vastustaja on päättäväinen ja hänen heikkouttaan osataan hyödyntää.

Voiton saavuttaminen heikkoa vihollista vastaan on helppoa, jos on tahtoa ja noudattaa Sun Tzun ohjeita:

Sen vuoksi selvitä itsellesi vihollisen suunnitelmat ja tiedät, mikä strategia menestyy ja mikä ei.
Pakota hänet liikkeeseen ja varmistu hänen liikkeidensä kaavasta.
Arvioi hänen valmistelunsa ja varmistu näin taistelukentästä.
Suorita tunnusteluja ja selvitä, missä hänen voimansa on vahva ja missä riittämätön.
Kaavojen ja hahmojen pohjalta laadin suunnitelmat voittoa varten, mutta rahvas ei tätä ymmärrä. Vaikka kaikki näkevät ulkoiset ilmiöt, ei kukaan ymmärrä kuinka olen luonut voiton.
Siksi, kun olen saavuttanut voiton, en toista taktiikkaani, vaan vastaan muuttuviin olosuhteisiin lukemattomin eri tavoin.
Armeijaa voidaan verrata veteen, sillä samoin kuin vesi välttää ylämaata ja kiiruhtaa alaville maille, välttää armeija voimaa ja iskee heikkouksiin.
Ja kuten vesi muovaa uomansa maaston mukaan, niin armeija rakentaa voittonsa suhteessa viholliseen.
Ja kuten vedellä ei ole pysyvää muotoa, ei sodassakaan ole pysyviä olosuhteita.
Näin sitä, joka osaa saavuttaa voiton muuttamalla taktiikkaansa vihollisen tilanteen muuttuessa voidaan kutsua jumalaiseksi.

Me olemme paljon vahvempia kuin muslimit. Jos länsimaat haluasivat, ne voisivat perustaa Kaaban aukiolle jättimäisen sikalan. Islam on olemassa vain länsimaiden armosta. Se ei muodosta minkäänlaista uhkaa länsimaille. Todellinen uhka on länsimaiden sisäinen haluttomuus sivistyksen puolustamiseen.
Usein esitetään kysymys:
- Oletko huolestunut islamin vaikutuksesta länsimaihin?
Siihen ainoa oikea vastaus on:
- Ei, en ole ollenkaan huolestunut islamista. Olen huolestunut länsimaiden haluttomuudesta käsitellä islamia.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Amen.

Tuossa jo tulikin tärkein.

Lisäisin tärkeisiin kirjoihin Musashin: Viisi piiriä, Maa, vesi, tuli, tuuli, tyhjyys. - Vai mitä se nyt suomeksi onkaan. (Minulla on vain englanninkielinen versio aiheesta.)

Pitkitetyistä operaatioista sopii malliksi myös Afganistan . Mitä ja miksi siellä vielä nysvätään? Olisi oitänyt pistää talibanit hengiltä ja paikat paskaksi. Ja häipyä pois. Kaikkein parasta olisi ollut laittaa B52:set asialle ja pommittaa maa takaisin kivikauteen.

No, USA teki virheen jo Suezin kriisin aikaan, olisi antanut ranskan ja iso-britannian hoitaa homma loppuun. Oikeastaan siirtomaista luopuminen oli virhe, ainakin aikataulu oli aivan liian nopea.

Pyssymies

Jaska Brown kirjoitti...

Pyssymies: Musashi löytyy myös omasta hyllystäni. Itse en oikein päässyt siihen kunnolla sisälle, oli jotenkin turhan epämääräisesti kirjoitettu tämmöiselle suoraviivaiselle tahvolle kuin minä.
Minua on ihmetyttänyt suuresti, että jenkit ihmettelevät mikä on kun he eivät onnistu tuomaan demokratiaa valloittamiinsa maihin. Eivät vain tajua, että pitäisi käyttää sitä samaa strategiaa jolla he onnistuivat tuomaan demokratian omaan maahansa: tapetaan alkuperäisväestö lähes sukupuuttoon ja asutetaan maa eurooppalaisilla. Tällä kertaa voitaisiin vielä ottaa oppia edelliskerran virheestä ja jättää afrikkalaiset rahtaamatta paikalle.

Anonyymi kirjoitti...

Musashin kirjan idea on KISS. Kep It Simple, Stupid.

Omaa käännöstäni, ulkomuistista: Kun kävelet taisteluun, kävele niin kuin olisit menossa torille kalaa ostamaan... Kun viillät, älä ajattele viiltäväsi kevyesti, älä ajattele viiltäväsi voimakkaasti. Kun viillät, viillä...

Sitä en ymmärrä mikä iili amerikkalaisilla on sen demokratian kanssa, istuttais vaan passelin diktaatorin hoitamaan hommat. Tai antais olla omillaan ja karsis tarpeen tullen hankalat ukot pois. Mieluiten B52:lla tai muulla omille joukoille turvallisella tavalla. Darvinismia kehiin vaan, kyllä se siitä.

Eurooppalaisia ei enää kiinnosta muuttaa muualle? Olisiko irak mukava paikka, lämmin ainakin olisi. Kun alkuasukkaat olisi häädetty reservaattiin (tapettu) olisi se aika turvallinenkin, kai. Demokratiakin varmaan olisi helppoa saada aikaan pikku väestönvaihdolla.

Pyssymeis

Tuumailija kirjoitti...

Välillä sitä iskee pessimismi ja taisteluväsymys. Vaikka nuivat ovat olleet äänessä jo viitisentoista vuotta tms., niin yhä suurin osa varsinkin vanhemmasta väestöstä on ihan silkkaa sokeaa valtamediaan luottavaa väkeä. Sapettaa todella kun oma seitsemänkymppinen isäukkoni on aivan totaalisesti median talutusnuorassa, ilman ainuttakaan oikeasti omaa mielipidettä. Totesin kuitenkin jo ajat sitten, että turha äijän kanssa on näistä asioista tapella ja kiistellä; hän tulee menemään hautaan asti järjestelmäuskovaisena. Ja hänen kaltaisensa ihmiset ovat niitä jotka pitävät, ymmärtämättömyyttään, tätä kaameutta yllä. Kuin tavalliset saksalaiset, jotka kannattivat natseja eivätkä tienneet mitään holokaustista. Surullista. He ovat koko ikänsä kasvaneet ja tottuneet siihen, että valtio on huolenpitäjä joka välittää omistaan. Heille ei yksinkertaisesti voi missään olosuhteissa mahtua päähän ajatuskaan, että Suomen päättäjissä olisi henkilöitä, jotka toimivat aktiivisesti omaa kansaansa vastaan. Ja varoittajia he pitävät hulluina. Toivotonta.

On vaikea keksiä miten monikulttuurihulluutta vastaan voisi taistella menestyksekkäästi. Sillä on puolellaan vallanpitäjät, media, opetus ja oikeuslaitos. Sama toivoton apatia on varmaan Pohjois-Korean kansalla: tiedetään että paskaahan tämä on, mutta kun ei voi mitään. Luin kerran pohjoiskorealaisen loikkarin haastattelun, jossa hän sanoi että länsimaat ovat väärässä jos odottavat että P-Korea tulee romahtamaan sisältäpäin. Se ei ole muuttumassa yhtään mihinkään. Vain ulkopuolelta tuleva voima voi auttaa.

Jokaisen vallanpitäjän ensimmäinen asia on betonoida valtansa. Niin tekee Suomen järjestelmäkin. Persuja ei tulla päästämään hallitukseen elleivät he saa ehdotonta enemmistöä. Ja on vain ajan kysymys, milloin muut haluavat kieltää PS-puolueen toiminnan.

QroquiusKad kirjoitti...

Itse muistan Musashin erottaneen iskun viillosta siten, että kun isket, iske kovaa. Vaikka viiltäisit lujastikin niin, että vihollisesi kuolisi sihen paikkaan, se on silti vain viilto.

Tämä opetus oli ymmärrettävä jollain tasolla, joskaan ei ehkä aivan loppuun asti:
näin länsimaisesta näkövinkkelistä ei oikein ymmärrä mitä väliä on sillä, kuoliko kaksintaistelun vastustaja iskuun vai viiltoon?

Vaikein ymmärrettävä oli klassinen kehoisku, tai jotain sinnepäin:
iske vasemmalla olkapäällä mieli vapautuneena, kunnes vihollinen on kuollut.

Tullaan miekkamatsiin, joka voitetaan taklaamalla vastustaja hengiltä tämän voimatta vastustaa?

Anonyymi kirjoitti...

Ongelmana on kontekstin puute, ei Musashi ole näyttämässä mitä tarkoittaa. Eikä meillä ole tietoa kaikesta muissa miekkakouluissa opetetusta. Sama vika HEMA:n kanssa, tiedämme mitä Johannes Liechtenauer kirjoitti, mitä tarkalleen tarkoitti on vähemmän selvää. Emme siis tiedä menneiden aikojen itsestäänselvyyksiä.

Sekä Johannes L että Musashi kijoittivat edistyneille harrastajille - mitä nämä tiesivät ja pitivät itsestään selvinä, emme tiedä. Mutta sen tiedän, että Viisi piiriä on hyvin hyödyllinen opus monen homman ammattilaiselle.

Iskeä pitää hengellä, keholla ja terällä. Itse näen tämän kehoituksena olla hienostelematta miekan kanssa, ei pidä kikkailla. Pitää iskeä tappamisen tarkoituksesa, koko voimalla ja tarpeellisen tarkasti. Pitää olla suunnitelma mutta kun tilaisuus tulee pitää iskeä koko voimalla - vaikka se rikkoisikin suunnitellun hienon liikesarjan. Vastustajan kuolema on tavoite, ei tyylipisteet.

Vaikka myyntimies voi tästä oppia, että ei myyntipuhetta tarvitse höpöttää loppuun, kaupat voivat syntyä nopeamminkin. Ei pidä kompastua omaan näppäryyteen.

Pyssymies

Jaska Brown kirjoitti...

Pyssymies: Niin, kun en ole alan harrastaja niin Musashi ei varmaan siksi avaudu.

Tuumailija: Toisaalta voi ajatella mitä sitten tapahtuu jos media alkaa suoltaa toisenlaista propagandaa. Tai ehkä on parasta olla ajattelematta.

Qroquius Kad: Kuten Pyssymies totesi, vähät hienosta liikesarjasta, vaan tavoite on tärkeä.

Hep0nen kirjoitti...

Muistelen jostain lukeneeni katanatekniikoista, että oikea käsi määrää iskun suunnan, vasen antaa voiman. Kirjassa Musashia moitittiin liian brutaalista tekniikasta, hän kun käytti toisinaan kahta miekkaa ja iski hienostelematta ja voimalla.