Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 4. tammikuuta 2022

Uutiskatsaus 1/2022


1. Valtiomiehen teko

Presidentti Niinistö piti puheen, joka herätti ansaittua huomiota ulkomailla. Erityisen ilahduttavaa oli lainaus Henry Kissingeriltä (98 vuotta ikää, yhä elossa ja antoi ainakin viime vuonna yhä lausuntoja): ”Silloin, kun sodan välttäminen on ollut joidenkin valtioiden ylimpänä tavoitteena, on kansainvälinen järjestelmä ollut armottomimman jäsenensä armoilla”. Tämä oli selvä kuittaus Venäjää kohti. Ulkomaalaiset tarkkailijat lukivat rivien välistä Niinistön uhkauksen: ”Jos Venäjä hyökkää Ukrainaan, Suomi liittyy Natoon.”
Natoon liittyminen olisi Suomelta selkeä viesti. Parempi ratkaisu olisi pysyä puolueettomana ja rakentaa puolustus siihen kuntoon, että hinta hyökkäykselle olisi liian kova. Tässä on kaksi perustavaa laatua olevaa ongelmaa: diktaattori on maailman huonoimmin informoitu henkilö (lisätietoja Stalinilta 1939) ja löytyykö Suomelta halua panostaa puolustukseen tässä määrin (kykyä löytyy kyllä). Pelkään pahoin että vastaus on ei. Silloin on parempi mennä Natoon.


2. Olalle vie!

Ruotsi on nostanut sotilaallista valmiuttaan Neuvostoliiton, hups, siis Venäjän uhan edessä. Tiettävästi toimenpiteet koostuvat maavoimien ritsakomppaniassa toisen kiven jakamisesta kaikille, laivaston kaarnavenelaivueen tuohipurjeen pujottamisella valmiiksi mastoon sekä paperilennokkilentueen siipien maalaamisesta naamioväreillä. Paljon muuta maan niinsanotusta puolustuskyvystä ei taidakaan karsimisten jälkeen olla jäljellä.


3. Mäiskis!

Kiinan ihmisoikeusrikkomuksista ja muista törttöilyistä tupataan yleensä olemaan hiljaa kuin kusi sukassa, koska Kiina nyt sattuu olemaan riittävän suuri. Antaapa olla jos joku merkityksettömämpi valtio kohtelisi vähemmistöjään kuten Kiina uiguureja.
Sinänsä tämä on Kiinan sisäinen asia. Jos haluaa kurmuuttaa kansalaisiaan ja valtaosa näistä on tilanteeseen tyytyväisiä eikä pane vastaan niin siinähän kurmuuttaa. Kokonaan toinen juttu on tapa, jolla Kiina puuttuu muiden maiden asioihin ja siinä tulisi osoittaa jämäkkyyttä. Aivan erityisesti Kiinan käytös Taiwania kohtaan on nelivuotiaan hiekkalaatikkotoiminnan tasolla.
Nyt Liettua osoitti ilahduttavaa suoraselkäisyyttä ja antoi Taiwanin perustaa maahan kaupallisen edustuston jopa sen omalla nimellä eikä jollain Taipei-peitteellä. Tästähän Kiina ei liiemmin tykännyt, etenkin kun Liettua suhtautuu melkoisen nuivasti kiinalaisiin vakoilupuhelimiin.
Kiina luulee että Liettua on pikkujuttu ja helposti kuriin saatavissa. Sopisi vähän miettiä kuinka Liettua toimi 30 vuotta sitten. Maata miehittävä Neuvostoliitto on vähän eri luokan uhkakuva kuin tuhansien kilometrien päässä sijaitseva savijalkainen jättiläinen. Käsittämättömintä on se, että muut maailman maat eivät ole tajunneet kuinka Kiina uhoaa ilman todellista voimaa. Maa ottaisi lusikan kauniisti käteen välittömästi kun kaikki maat ilmoittaisivat että solmimme muuten täydet diplomaattisuhteet Taiwanin kanssa, piditte siitä tai sitten ette.


4. Alkoholin väärinkäyttöä

”Jos kaikki Suomen järvet viinaksi muuttuisi…”. Näin ei sentään tapahtunut, mutta Afganistanissa sikäläiset raittiuspoliisit tekivät parhaansa kaatamalla 3000 litraa alkoholia Kabulin kanavaan. Toisaalta Afganistanissa sikäläisten vesistöjen muuttaminen viinaksi on sattuneista syistä helpompaa kuin Suomessa, niitä kun ei juurikaan ole. Tiedossa ei ole, oliko operaation jälkeen runsaasti kalamiehiä sankojen kanssa liikkeellä.


5. Maailman huonoin kaksoisolento

Pohjois-Korean kehno elintarviketilanne näkyy jo Kim Jong-unin laihtumisena. Hurjimmat väitteet esittävät, että kyseessä olisi Kimin kaksoisolento. Tämän täytyy olla kehnoin salaliittoteoria ikinä. Kuvitelkaamme Pohjois-Korean oppositiota:
- No niin jätkät, nyt ollaan saatu Kim III pois päiviltä.
- Mutta eihän me voida sitä maailmalle kertoa.
- Niin joo. Kaikkihan siitä tykkäisi kyttyrää, ei me voida kertoa että meillä on uusi johto. Pitää varmaan teeskennellä, että paksukainen on yhä elossa.
- Mitenkäs se tehdään?
- Mä tiedän. Hommataan kaksoisolento.
- Hyvä idea. Kaikki korealaiset näyttävät ainakin länsimaisista samalta.
- No siinä tapauksessa pitääkin tehdä muutos.
- Täh?
- Hommataan joku joka näyttää vähän Kimiltä mutta ei kuitenkaan. Sitten selitetään, että Kim on laihtunut.
- Joo, toi kuulostaa hyvältä. Tehdään se!


6. Patsaat kaatuvat

Aika aikaa kutakin. USA:n sisällissodassa etelän joukkoja komentaneen kenraali Robert E. Leen patsas siirrettiin pois paikaltaan Etelävaltioiden entisessä pääkaupungissa Richmondissa. Siellä se olikin ollut jo 130 vuotta, aina sen jälkeen kun katsottiin sopivaksi se pystyttää kansallisen trauman parantamisen takia. Nyt kansalla on uusi trauma ja siksi katsottiin aiheelliseksi kaataa patsas.
Odottelemme milloin Abraham Lincolnin patsaat saavat kyytiä. Lincoln oli, vaikka orjat vapauttikin, nykypäivän mittareilla todella rankan luokan rasisti. Lincolnin pyrkimyksenä oli mustien siirto pois Yhdysvalloista vapautuksen jälkeen ja hän piti mustia alempana rotuna. Siirto ei toteutunut ainoastaan siksi, että sen ajan logistiikka ei antanut myöten. Jos nykyajan kuljetusvälineet olisivat olleet käytössä, mustia olisi viety niin etteivät jalat olisi maahan tavoittaneet. Eipä olisi ollut George Floydia eikä mellakoita. Eikä USA olisi hajoamisen partaalla, mikä kehityssuunta oli selvillä jo parikymmentä vuotta sitten – ei yksikään kulttuuriltaan epäyhtenäinen maa voi pysyä kasassa ja tämä vahvistuu koko ajan. Tosin kaikki tämähän on toisarvoista siihen nähden, että nytpä USA saa olla maailman paras koripallomaa!


7. Varman päälle

Israelin perhelaki on aika tiukka. Jos on elatusvelvollinen, niin maasta ei ole asiaa pois olettaen että toinen osapuoli ryhtyy veemäiseksi (kuten normaalia) ja hakee maastapoistumiskiellon. Näin kävi myös australialaismiehelle, jolle oikeus lätkäisi poistumiskieltoa vuoteen 9999 asti. Voisi tietysti ihmetellä eikö vähempikin riittäisi, ehtiihän mies taatusti kuolla tuohon mennessä. Selitys löytyy tilastoista. Parempi pelata varman päälle, historiallisesti ottaen Israelissa on maailman suurin kuolleiden ylösnousemusprosentti!


8. Vastaväitteen aika

Olen useita kertoja kirjoittanut väestönkasvusta ja todennut, että meille on valehdeltu suut silmät täyteen: todellisuudessa kehitysmaiden, lähinnä Afrikan ja Lähi-idän väestönkasvu ei osoita mitään taittumisen merkkejä.
Nyt Hesari ilmoitti, että väestöräjähdys on sitten peruttu. Haastateltavana oli yksi maailman johtavista väestötieteilijöistä, Wolfgang Lutz.
Itse juttu osoittautui sitten vanhojen fraasien toistoksi. Tyttöjen koulutus, elintason nousu, blaa blaa. Lisäksi esimerkki otettiin Keniasta, joka onkin yksi niistä harvoista Afrikan maista joissa selvästi on jonkinlaista positiivista kehitystä havaittavissa. Jo on aikakin – sitten itsenäistymisen 1964 maan väkiluku on noin kuusinkertaistunut. Jos sama olisi tapahtunut Suomessa, niin täällä olisi nyt 27 miljoonaa asukasta. Kaikki maailman ympäristöongelmat aiheutuvat ainoastaan kehitysmaiden tolkuttomasta väestönkasvusta. Jos ympäristöongelmiin havahtumisesta eli noin 60 vuotta sitten väkiluku olisi kaikkialla maailmassa muuttunut samalla nopeudella kuin länsimaissa, planeetan luonnonvarat riittäisivät vallan mainiosti sivistyneeseen elintasoon kaikille.
Jutussa toistetaan myös se valhe, että väestö olisi kasvanut Afrikassa samalla tavalla kuin länsimaissa. Ei todellakaan ole. Kuten taannoin osoitin, joka ainoassa Afrikan maassa kasvuprosentti on viimeisen kuudenkymmenen vuoden ajan ollut suurempi kuin yhdessäkään Euroopan maassa koskaan tallennetun historian aikana – ja sitä on sentään kertynyt yleensä jo satojen vuosien ajalta. Niinpä Lutzin selitys siitä, että Afrikka ja Lähi-itä noudattaisivat eurooppalaista mallia, kaatuu jo alkuoletukseen. Tähän nähden on käsittämätöntä ajatella, että afrikkalaiset ja muslimit noudattaisivat eurooppalaista mallia myöhemminkään.
Olisihan tietysti positiivista, että olisin väärässä. Epäilen kuitenkin, että en ole.


9. Toistuva uutinen

Blaablaablaa ... Ahmed Al-Masri … jäkjäkjäk … kahdeksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen … käläkäläkälä …raiskauksesta … päläpäläpälä … Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi … jepjepjep.

(Huom. Koska tämä uutinen on joka uutiskatsauksessa, vain nimi, tuomion pituus, tekotapa ja tuomioistuimen sijainti vaihtelevat, katsoin parhaaksi jouduttaa lukemista jättämällä toistuvat osat pois.)


10. Rapautusta taas

Avopuolisot pääsevät leskeneläkkeen piiriin. Sopisiko kysyä, mitä merkitystä avioliitolla enää on? Jos haluaa aviopuolisoiden oikeudet, niin voi mennä naimisiin. Jos ei halua, niin miten niiltä voisi sitten välttyä? Aiemmin sillä, että ei mennyt naimisiin vaan eli susiparina. Nykyään ei enää onnistu. Mihin on viety ihmisiltä valinnanvapaus?


11. Vahingontekoa vai ei?

Eihän sitä tietenkään tiedä yksityiskohtia, mutta vaikea hahmottaa mitä tässä muuta olisi voinut olla. Espoolaismies tyhjensi (tämä kävi ilmi valvontakameroista) kaupan parkkipaikalla naisen pyöränrenkaan. Nainen lähti ajamaan, jolloin rengas rikkoutui. Oikeuteen ja vahingonkorvausta hakemaan. Tämäpä ei onnistunut, koska oikeus totesi ettei voinut näyttää, että renkaan rikkoutuminen olisi aiheutunut sen tyhjentymisestä (sinänsä totta). Mutta onhan tämä nyt oikeustajun kannalta kummallinen ennakkotapaus. Entäpä jos joku kävisi päästämässä vaikka koulun parkkipaikalla viidestäsadasta pyörästä ilmat pihalle? Eikö todellakaan tulisi mitään seurauksia?


12. Pisassa ollaan

Suomen Pisa-tulokset ovat kallellaan alaspäin kuin torni itse. Pisa tunnetusti mittaa sitä, missä maassa on kaikkein parhaimmat heikot. Suomi pärjäsi Pisassa niin kauan, kun täällä oli vielä suhteellisen vähän (olin jo kirjoittaa epähuomiossa ”kohtuullinen määrä”, mutta sehän tarkoittaisi nollaa mikä ei pitänyt paikkaansa) haittamamuja. Nyt on selvästi enemmän. Tähän kun lisätään se, että erehdyttiin rakentamaan ”avoimia oppimisympäristöjä”, jotka menivät läpi tyylikkään nimensä takia kun suunnittelijat eivät kehdanneet käyttää todellista työnimeä ”härdellibordelli”, niin muuta ei sitten tarvitakaan. Valitettavasti sitä muutakin tuli, mutta en nyt lähde tässä muutaman kuukauden takaista kirjoitustani enempää toistamaan, lukekaa linkistä jos faktat kiinnostavat.


13. Tää on viimeinen taisto

Ay-liike on aktivoitunut puolella jos toisellakin. Tämä on normaali reaktio työpaikkojen puolesta. Siis ay-liikkeen omien työpaikkojen. Aika on yksinkertaisesti ajanut vanhanmallisen ay-liikkeen ohi ja nyt yritetään takertua vanhoilla konsteilla entisiin asemiin sen sijaan, että lähdettäisiin oikeasti uudistumaan nykypäivään.
Tämä menee nyt näin, mutta mielenkiinnolla odotetaan jatkaako ay-liike kuihtumistaan vai kykeneekö se näiden pölyjen hälvettyä aloittamaan uudistumisensa.


Loppukevennys: Kepeät mullat

Enpä olisi uskonut että joskus loppukevennykseksi voi kirjoittaa nekrologin. Mutta vainaja huomioiden en epäile hetkeäkään etteikö hän hymyilisi pilven reunalla, mikäli osaisi suomea.
Olin tallentanut linkkikansiooni jutun koomikkolegenda Betty Whitestä tarkoituksena kommentoida sitä tässä uutiskatsauksessa. Kuinka ollakaan, vain pari päivää jutun julkaisemisen jälkeen White menehtyi rauhallisesti nukkuessaan.
Joitakin viikkoja sitten satuin eräänä viikonloppuaamuna aikaisin herättyäni joutessani katselemaan pätkää, johon oli koottu Suomessa esittämättömästä komediasarjasta Hot in Cleveland ns. hutiottoja eli uusiksi menneitä ottoja:

Kesken katsomisen Salli kömpi makuuhuoneesta herättyään ja kysyi, mikä tämä on. Sanoin että pätkiä komediasarjasta, jota ei ole Suomessa nähty. Salli vilkaisi ja kysyi, ovatko ruudussa näkyvät kolme viisissäkymmenissä olevaa naista päähenkilöt. Vahvistin että näin on. Salli totesi, että eikös nuo ole vähän vanhoja sinun makuusi. Vastasin että joo, mutta katsonkin tätä vain Betty Whiten takia. Kukas se on, kysyi Salli (hän ei koskaan katsonut sitä Suomessa nähtyä Whiten tunnetumpaa TV-sarjaa). Samalla Betty tulikin ruutuun ja sanoin että tuo. ”No nyt minä en kyllä ymmärrä enää mitään”, oli kommentti.
Suomessa Betty White muistetaan parhaiten Tyttökullat-sarjan naiivina Rosena. Jo tuolloin eläkeiässä ollut White oli yksi neljästä vanhasta naisesta, jotka asuivat samassa asunnossa Floridassa eläkepäivillään. Kolme muuta on mennyt manan majoille jo aikapäiviä sitten, mutta White – vaikka olikin vanhin näistä neljästä – oli edelleen voimissaan, vaikka tässä kuussa olisi tullut sata vuotta mittariin. Whiten ura lähti uuteen nousuun 88-vuotiaana vuonna 2010, kun hän oli Saturday Night Live -ohjelman vierailevana juontajana ja aloitti tähtenä aiemmin mainitussa Hot in Cleveland -sarjassa. Siellä hän pysyikin sitten 93-vuotiaaksi, aina sarjan lopettamiseen asti. Viimeiseksi rooliksi taisi jäädä äänirooli Toy Story 4 -elokuvassa 97-vuotiaana.
Betty White oli sellainen vanhus, joka jokainen haluaisi ikääntyessään olla. Oli jotenkin lohdullista, että hän eli täysillä loppuun asti ja kuoli yllättäen vain pari viikkoa ennen satavuotispäiväänsä. En olisi voinut kuvitella Bettyä puolitiedottomana sängyssä letkuissa kiinni.
Lopuksi vielä Tyttökultien parhaat palat liveshowsta Lontoossa:

12 kommenttia:

QroquiusKad kirjoitti...

1:
Pahin skenaario taitaa olla, että Suomi hakee NATO-jäsenyyttä, joka kaatuu Saksan raivokkaaseen vastustukseen;
onhan heidän saatava jatkossakin Ryssältä kaasua tuhottuaan ydinvoimansa.
2:
On Ruotsilla sentään jotain puruvoimaa tämän mukaan:
https://www.globalfirepower.com/country-military-strength-detail.php?country_id=sweden
En tosin ole aivan varma lähteen luotettavuudesta:
sen mukaan Ruotsin maanpuolustus olisi maailman 31. voimakkain, kun Suomi olisi vasta 56. sijalla.
3:
Lakki, lepo, lakki päästä Liettuan edessä! Lepo!
Kunpa Visegrád-maat irtautuisivat EU:sta muodostaen Visegrádin Liiton ja Baltian maat liittyisivät siihen. Se on tässä tilanteessa Suomen ainoa toivo selvitä.
4:
Taitaa se 3 000 litraa viinaa aika pian joessa lantraantua perin miedoksi.
5:
Kaipa se on edelleen Jong-un, joskin kutistuneena. Onko hänestä siis tullut Kim II/⅘?
6:
Alkuperäisen, virallisen oikeuslääkärin tekemän ruumiinavauksen perusteella George Floyd kuoli fentanyylin yliannostukseen, johon myötävaikutti kaksikin sydänsairautta. Tämä ei kelvannut demareille, jotka teettivät isolla rahalla yksityisellä julkkispatologilla valeruumiinavauksen, joka ylikäveli virallisen.
Hauska yksityiskohta on, että Floyd oli covid-positiivinen;
ellei hän olisi jäänyt poliisin haaviin, hän olisi hyvin todennäköisesti kuollut samana päivänä omia aikojaan ja listattu körinäraadoksi!
7:
Eihän tuon kaverin tarvitse lusia Israelissa vuoteen 9999, kunhan maksaa elarinsa ajallaan. Nuorempi mukula on nyt 10-vuotias, joten lusittavaa on enää toiset kahdeksan vuotta. Kaivakoon kuvetta!
8:
Meillehän valehdellaan koko ajan joka helvetin asiasta, paitsi urheilutuloksista ja sensellaisista. Ihmisen täytyy olla todella naiivi, jos uskoo yhdenkään viherkommunistien päästämän sanan.
10:
Kunhan vaginalliset ja penikselliset naiset saavat vielä jonkin aikaa pitää hauskaansa, lienee sallittu jo se oinoslainen avioliitto hauvelin kanssa. Saakohan se hauvelikin sitten leskeneläkkeen?
11:
Se 500 fillarin kumien tyhjentäminen käsiteltäisiin varmaan jonkinlaisen yleisvaarallisena tekona. Eri asia joka tapauksessa kohdistuessaan lukuisiin ihmisiin yhtä aikaa, eikä vain yhteen.
12:
Niinhän se edesmennyt Loka-Laitinenkin kysyi, miten muka voi olla maailman paras koululaitos sellainen, jossa nuoret eivät opi kirjoittamaan äidinkieltäänkään eivätkä muita kieliä, eivät osaa matematiikkaa eivätkä tunne oman tai muidenkaan maiden poliittista ja talousjärjestelmää eivätkä historiaa? Hän esitti seuraaviin PISA-kokeisiin tarkkailijoita, kuten epädemokraattisten maiden vilppivaaleihin.
Ilmeisesti niin tehtiinkin.
13:
Tuhotyttöjen pillutuksen tavoite on Suomen talouden totaalinen alasajo Vihreän Siirtymän nimissä, ja aayy toimii asiassa mukana Hyödyllisenä Idioottina.

Betty Whiten hahmo sarjassa "tyttökullat" oli norjalainen Rose Nylund, vaikka nimi ei ollut norjalainen eikä hahmo puhunut norjaa, paitsi siansaksana.
Mietin mitä mahtoivat ajatella asiasta norjalaiset, joilla sarja näkyi nimellä "Pantertanter". Ilmeisesti eivät panneet pahakseen, koska hahmohan ei ollut norjalainen eikä sitä oltu sellaiseksi ilmeisesti edes yritetty tehdä, olipahan vain yleispohjoismaalainen parodinen stereotyyppi.

Eläköön Kiinan tasavalta! kirjoitti...

Kohtaan 3. Olen viime aikoina huomannut että h-forumilla on pari aivan raivopäistä kiinanpuolustajaa. Mitään rotia ei tuntuisi olevan. Mikään Kiinaa arvosteleva kommentti ei jää rankaisematta. JOs esimerkiksi sanoo, että Kiinan talous on kuralla velkavipujen ja rahanpainamisen takia, niin se ei vain pidä paikkaansa, vaan on youtuben kiinanvastustajien probagandaa.

Yli puoli vuosisataa eläneenä olen huomannut ja moni talousoppinutkin väkevästi todistaa, että ns. uusi talous tulee epäsäännöllisen säännöllisesti ja kurallehan siitä joutuu kansantalous ja hetkeksi palataan järkevään talouteen kunnes joku taas keksii uusia teorioita talousnakkimiesten johdolla. Kiinassa rakennettiin muutamassa vuodessa 24000 km suurnopeusrautateitä ja nyt sitten ihmetellään, miten velka maksetaan kun käyttäjiä ei ole tarpeeksi esimerkiksi Xingkiangiin menevällä radalla, kun kiinalaiset eivät oikeasti saa matkustaa vapaasti hukou-järjestelmän takia. Korot kuitenkin juoksevat koko ajan. Velka tietysti on Kiinan rahasssa, joten sitä painamalla asiasta selvitään. Ehkä.

Evergrandea tekohengitetään koko ajan ja on vain ajan kysymys koska koko roska kaatuu, Honkongin ja Macaun välinen silta kärsii käyttäjäpulasta ja velka juoksee koko ajan. Roskataloutta pidetään väkisin pystyssä kasvojen menettämisen takia. Se on aasialaisissa kulttuureissa edelleen aika iso juttu. Kannattaa huvittaa itseään youtuben China observer-kanavalla.Betty Whitesta on netissä 40-luvun tissikuvia. Kiltit tytöt pääsee taivaaseen tuhmat mihin haluavat ja elävät sata vuotta.

Joppos123 kirjoitti...

NATO:n pitää liittyä samantien vaikka väitän, että hävittäjäkaupan myötä jenkkien aseellinen tuki mahdollisessa sodassa saataisiin ilman jäsenyyttäkin. Kansanäänestystä ei tule asiasta järjestää koska sen aikainen hybridisota yltyisi niin paljon ettei Erkkikään ottaisi selvää lopputuloksesta.
NATO:ssa on aika paljon ihan pilipalimaita kuten vaikkapa Romania, Bulgaria ja Liettua joiden edustajien asenne ei jäsenmaiden sotilaisiin operaatioissa on aina vituttanut.
Tässä vaiheessa iso hatunnosto Makedonian erikoisjoukoille jotka aina lähetettiin mitä kusisimpiin hommiin ja natinaa ei kuulunut missään vaiheessa vaikka välillä tappiot olivat aika kovia.
Ennen koronaa kävin pari kertaa kutsuttuna Skopjessa. Balkanin tunnettu vieraanvaraisuus piti huolen siitä, että oli aika railakkaita reissuja ja eivät antaneet meikän maksaa mistään.
Mitä tuohon NATO jäsenyyteen tulee niin nyt olisi tuhannen taalan paikka sitä hakea. Venäjän koko voima, 52-57 pataljoonan taisteluosastoa jäkittää Ukrainan rajalla. Niiden siirto meidän rajalle kestää vähintäänkin kaksi kuukautta ja siinä vaiheessa ollaan jo NATO:ssa.
Nyt valtionjohdolle kehoitus: HOPI HOPI.

Ironmistress kirjoitti...

Wikipediasta snipattua: Chauvinia vastaan nostetun rikoskanteen mukaan (poliisin oma sana siis) Floyd ei kuollut hapenpuutteeseen tai kuristamiseen. Hennepinin piirikunnan oikeuslääkärin tekemän alustavan ruumiinavauksen mukaan Floyd kuoli poliisin kovakouraisuuden, piilevien terveysongelmien sekä ”hänen elimistössään mahdollisesti olevien päihdeaineiden” vuoksi. Oikeuslääkäri julkaisi 1. kesäkuuta päivitetyn ruumiinavausraportin, jossa todetaan Floydin kuolinsyyn olleen ”sydäninfarkti, joka oli seurausta lainvalvojan kohdistamasta puristuksesta niskaan”. Lisäksi oikeuslääkärin mukaan Floydilla oli ”valtimonkovettuma- ja verenpainetauti” sekä ”fentanyylipäihtymys” ja viitteitä ”viimeaikaisesta metamfetamiinin käytöstä”. Floydilla oli myös covid-19-tartunta.

Floydin omaisten tilaaman riippumattoman ruumiinavauksen mukaan Floyd kuoli pitkäaikaisen paineen aiheuttamaan tukehtumiseen. Ruumiinavauksen suorittaneiden lääkäreiden mukaan niskaan ja selkään kohdistunut paine esti veren virtaamisen Floydin aivoihin.

Kaikenkaikkiaan ns. p*ska juttu. On muistettava, että USA:ssa poliisi on ammattitaidoton, heikosti koulutettu, liipaisinherkkä ja kärsii yleisestä ureakefaliasta. On todennäköistä, että perusterve mies olisi selvinnyt poliisin kovakouraisesta asiakaspalvelusta, mutta kun lisätään mukaan valtimonkovettuma- ja verenpainetauti, koronavirus ja fentanyyli, nuo kaikki yhdessä olivat fataali yhdistelmä.

Floyd todennäköisesti olisi myös selvinnyt brittiläisen tai suomalaisen poliisin asiakaspalvelusta, mutta ei amerikkalaisen. USA on rinnastettavissa poliisibrutalismin osalta aika hyvin Venäjään.

Strix Senex kirjoitti...

1. Valtiomiehen teko
Yksinkertaisen asian ymmärtäminen tuntuu joskus olevan vaikeaa. Varsinkin sellaisille, jotka saavat leipänsä sananselittämisestä. Tällaisen yksinkertaisen ihmisen mielestä Niinistön viesti oli yksinkertainen ja selkeä. Suomi päättää itse, hakeeko se Nato-jäsennyyttä vai ei. Sen asian kanssa ei kuitenkaan ole järkevää töytäillä. Lähinnä se vaikutti vastaukselta Putinin etupiiripuheisiin.

Tuntuu järkevältä suhtautumiselta. Suomi oli juuri tehnyt päätöksen F-35 hävittäjien hankinnasta, mikä oli varmasti selvä viesti siitä, että jos tarve tulee, hanttiin pannaan kaikin keinoin ja sitä varten hankitaan parhaat saatavissa olevat vehkeet. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö pyrittäisi pitämään muuten niin hyviä ja sopuisia välejä kuin mahdollista, vähän sen Teddy Rooseveltin neuvon ”speak softly but carry a big stick” mukaisesti.

Hölmöin menettely tietysti olisi se päinvastainen. Uhotaan isoilla ja ärhäköillä puheilla, mutta ei pidetä huolta omasta puolustuskyvystä eli kyvystä reagoida niistä puheista aiheutuviin vastatoimiin. Se puolestaan on juuri se Nato-kannatustaan suorastaan töytäilemällä julistamaan ryhtyneiden vihreiden tapa. Ne ensimmäiseksi pelättävät vastatoimet nimittäin eivät suinkaan ole sotilaallisia. Tällaisessa pitkään rauhallisen olleessa maailmankolkassa kynnys sotilaallisiin toimiin ryhtymisestä on niin korkea, että sellaiseen ei hevin ryhdytä. Sen sijaan muutaman kymmenentuhannen ”turvapaikanhakijan” toimittaminen rajan yli ei ole temppu eikä mikään. Ruotsikin sen teki muutama vuosi sitten. Ja sen uhkan torjuntaan vihreät eivät ole sen enempää halukkaita kuin kykeneviäkään. Pikemminkin päinvastoin.

2. Vastaväitteen aika
Hesarin toimitus on ilmeisesti kyllästynyt siihen, että sen ilmastopropagandajutut saavat aina peräänsä joukon kommentteja, joissa muistutetaan, että väestönkasvu ja liikaväestö on oikeastaan maapallon kaikkien suurien ongelmien ajuri, olipa kysymys sitten päästöistä, luontokadosta tai köyhyydestä. Sen takia se julkaisee toistuvasti tuota ”väestöräjähdys peruttu” juttuaan. Sen epärehellisyyttä analysoivia kommentteja se ei kyllä päästä läpi, mutta Ylen juttuja kritisoivien kommenttien hyväksyminen ei muutenkaan kuulu Ylen linjaan, ainakaan silloin, kun niissä käytetään asiallista kieltä ja asiallisia perusteluja.

Väestön kasvu on kyllä saatu pysähtymään tai hallitulle tasolle Amerikassa, Euroopassa ja Kiinassa. Väestöräjähdys jatkuu Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Tämän lisäksi Etelä-Aasia on pahasti ylikansoitettu. Köyhyys, päästöt ja korkea väentiheys on ratkaisematon yhtälö. Kiina onnistui ratkaisemaan köyhyyden ja väestönkasvun mutta hintana oli se, että sen päästöt ovat suuremmat kuin Euroopan ja USA:n yhteensä. Kiinan tapauksessa kyse oli vain yhden miljardin väestöstä. Etelä-Aasian ja Afrikan yhteenlaskettu väkimäärä on moninkertainen. Jostakin syystä jopa tällaisten, varsin selkeiden ja yksinkertaisten faktojen esittäminen toisiinsa yhdistettynä on Hesarille ylivoimaisen haasteellista.

Anonyymi kirjoitti...

Ei liity uutiskatsauksiin, mutta haluaisin esittää toivomuksen. Olisiko mahdollista kasata kokoelma valtaapitävien idioottimaisista sitaateista? Aikanaan oli mustalista.info niminen sivusto, joka pyöri saman idean ympärillä. Toimi hyvin poliittisen muistin jatkeena.

Anonyymi kirjoitti...


Tervehdys Jaska ja kommettilooran valveutuneet.

Tuo Nato-kiimainen vouhotus on tälle sarkahousukansalle vähä liikaa.
Näin oletan.
Viimeinen käytännön saavutus on Yugoslavian pommitukset.
Olen vierestä seurannut kun hävittäjät lähtivät iltalennolle.
Se jylinä käy palleaan.
Ja mikä oli lopputulos,huitaisu tyhjään.
Serbit osasivat väistää ja Pentagonille jäi Musta-Pekka.

Tätä asiaa viimeistellään nyt Bosnia-Herzegovinassa,suomen lorttomedia ei asiasta tietenkään tiedä mitään.
Kaikki Naton Pentagonin perseennuolenta on ollut turhaa rahanhaaskausta.
Vahinkoa on tullut paljon kun ei kulttuureita ymmärretä.
Koko arabian-kevät oli uskomaton rosvoretki.
Italian mafia rahtaa öljyä Libyasta kun sallivat valtion kultavarannon ryöstämisen.

Afganistanin rauhanretki tiedetään,hintaa tuli paljon mutta lisäähän se kansantuotetta
Suomi nuoleskeli Pentagonin saappaita siinä kuin muutkin euroopan asetehtailijat.
Ei ymmärretty kulttuurista mitään.

Vuorigorilla oppii kevyesti yli sata merkkikielen sanaa.
Se lopulta oppii käyttäytymään kuin ihminen.
Se ei ole viettänyt koraanikoulussa lapsuuttaan ja sisäsiittoisuus on eläinkunnassa
luontaisesti tabu.

Kiinassa piloille passatut penikat ovat nyt johtoasemassa ja niistä ei kannata huolta kantaa.Ylensyöneitä syöttiläitä yhtäkaikki.
Aina kun Taiwanin itsenäisyydestä luodaan joku uhkakuva,on kyse siitä että Pekingissä vallitsee erimielisyyttä.

Aivan samoin kuin nyt tapahtuu Kremlissä.

Regards:JosefAnonyymi kirjoitti...

Kohdasta 6:
Mahtoiko Lincoln tarkoittaa, että vapautetut mustat pitäisi suorastaan pakkosiirtää Afrikkaan? Vai halusiko hän vain järjestää heille siihen mahdollisuuden, kenties tosin samalla toivoen, että mahdollisimman moni heistä (vapaaehtoisesti) myös tekisi niin?

Jos kysymys oli jälkimmäisestä, Lincoln ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka sellaista suunnitteli. Olihan jo muutamia vuosikymmeniä ennen Yhdysvaltain sisällissotaa Länsi-Afrikan rannikolle perustettu Liberia vapautettujen amerikkalaisten orjien turvapaikaksi. Ja silloin hanketta oli kannattanut silloinen Yhdysvaltain presidenttikin, James Monroe, jonka mukaan Liberian pääkaupunki Monrovia on nimensäkin saanut.

Kenties heillä oli jonkinlaisena esikuvana Raamatun Exodus-kertomus, 2. Mooseksen kirjassa oleva kertomus israelilaisten Egyptistä lähdöstä. Silloinkaan heitä ei vain vapautettu orjuudesta, vaan he myös poistuivat maasta ja vaelsivat toiseen maahan, josta heidän esi-isänsä olivat aikoinaan Egyptiin tulleetkin. Tosin Raamatun mukaan kaikki israelilaisetkaan eivät tätä paluumuuttoa olisi halunneet, vaan vielä maasta lähdettyäänkin he vähän väliä napisivat Moosesta vastaan haluten palata Egyptiin. Tuskin he sentään uudestaan orjiksi halusivat, mutta heille olisi kelvannut, että he vapautettuinakin olisivat edelleen saaneet asua siellä, jos se vain olisi ollut mahdollista.

Tosin monet nykyaikaiset historioitsijat ovat kyseenalaistaneet koko kertomuksen ja pitäneet sitä pelkkänä legendana, siitä kun ei ole löytynyt mitään mainintaa egyptiläisissä lähteissä, joita on jälleen opittu lukemaan. Tai sitten Egyptissä orjina oli ollut vain pieni joukko israelilaisia, jotka onnistuivat pakenemaan ja joiden kertomukset lähdöstä ja matkalla koetuista merkillisistä seikkailuista kuitenkin olivat niin mieleenpainuvia, että myöhemmin koko kansa mielellään uskoi polveutuneensa noista paluumuuttajista, ja keksi kertomuksen yhteyteen vielä lisääkin ihmeitä. Mutta oli miten oli, vielä 1800-luvulla sitä kaiketi yleisesti pidettiin tosiasiana, ja ainakin kertomus oli erittäin tunnettu.

Jaska Brown kirjoitti...

Qroquius Kad: Ainoa mikä Visegradissa epäilyttää, on historiasta tuttu reunavaltiopolitiikka. Yleensä pienten yhteenliittymät eivät ole olleet kovin menestyksekkäitä isoja vastaan.

Eläköön Kiinan tasavalta: Minua on aina kummastuttanut joidenkin neuvo siitä, että kiinalaisten kanssa pitää olla kärsivällisiä koska he itse ovat. Sehän on pelaamista vastustajalle suotuisalla taktiikalla.

Joppos123: Samoihin johtopäätöksiin olen tullut. Tyypillistä: periaatteessa vastustan NATO-jäsenyyttä, mutta kun käytännöstä ei näytä tulevan mitään, niin kannatan sitä.


Ironmistress: Floydin tapaus oli vain ajan kysymys. Tarvittiin casus belli ja Floyd oli aikansa Sarajevon laukaukset.

Strix Senex: Tuo Hesarin juttu oli tosiaan kummallinen. Lutz on alan huippuja mutta onko hän sitä poliittisista syistä vai asiasyistä? Olen hieman selvitellyt hänen tutkimuksiaan ja alan kallistua politiikan puolelle.

Ano 14.00: Yrjöperskeles on tällaisia möläytyksiä koonnut. Tekisin mutta kun aika ei riitä.

Josef: En nyt saanut oikein kiinni punaisesta langasta.

Ano 14.17: Vaikeaa sanoa näin reilun 150 vuoden takaa mitä Lincoln todella tarkoitti. Mutta veikkaan kyllä erittäin isoin kertoimin että kyse oli logistisista rajoituksista - aikoinaan neekereitä rahdattiin jenkkeihin noin 0,6 miljoonaa mustaa ja se oli melkoinen ponnistus. Logistiikka ei juurikaan ollut parantunut valtamerikuljetuksissa vuoteen 1865 mennessä. Vapautettavia orjia oli noin neljä miljoonaa, eli ei mitään mahdollisuuksia roudata kaikkia takaisin Afrikkaan sisällissodasta taloudellisesti kärsineellä maalla. (Sivumennen huomautus. Vaikka olettaisimme että melkoinen osa orjiksi tuoduista kuoli matkalla eli kuvitellaan että Afrikasta lähti vaikka miljoona neekeriä, niin se tarkoittaa silti että heitä oli vuonna 1865 neljä miljoonaa. Tämä tarkoittaa että määrä oli nelinkertaistunut, mitä tuskin tapahtui Afrikan väkiluvulle samassa ajassa. Tästä voidaan päätellä että orjien elinolot olivat Amerikassa paremmat kuin vapaiden neekerien Afrikassa.)

QroquiusKad kirjoitti...

Visegrádin Liiton puruvoimana olisi tietysti NATO, se sama asia joka lienee toveri Josefin punaisena lankana:

NATO on täys paska, USA vielä suurempi paska ja ne joiden mielestä NATO ja USA ovat hyviä ovat kaikkein suurimpia paskoja.

Trilisser kirjoitti...

Ironmistress: Höpönlöpö. Herra Flloyd oli selvinnyt hengissä ihan sillä yksinkertaisella konstilla, että olisi käyttäytynyt normaalin ihmisen tavoin eli pysynyt kiltisti siinä poliisiautossa, pitänyt turpansa kiinni ja sen jälkeen olisi marssinut oikeudesta vapaana miehenä ulos (koska syyte väärästä rahasta olisi kaatunut, koska syyttäjän olisi pitänyt todistaa, että Floyd tietoisesti levitti väärää rahaa, ja lisäksi summa oli niin pieni, ettei tolkuissaan oleva syyttäjä olisi juttua edes vienyt oikeuteen). Mutta ei neekerille kelvannut, piti ruveta neekeröimään. Jokainen voi miettiä asian näinpäin: Floyd olisi ollut valkoinen 100 kg jämy ja Chauvin 65 kg neekeri. Olisiko mieltä osoitettu?

Sopisi jo lopettaa paskan suoltaminen ureakefalioista lähtien. Keskimäärin jenkkipoliisi on taatusti suomalaista poliisia vähemmän kusipäinen. Näkee jo siitä, miten suhtautudutaan siviilien aseenkantoon ja siviilien oikeuteen puolustautua asetta käyttäen. Suomalaiset poliisit ovat järkiään hoplofoobikoita.

Ironmistress kirjoitti...

Trilisser: Jälkiviisaus on aina kaikkein parasta viisautta, mutta tosiasia on, että amerikkalaisen poliisin ammattitaidottomuus yhdessä Floydin terveydentilan kanssa johti tarpeettomaan kuolemaan.

Se, että amerikkalainen poliisi on liipaisinherkkä, ammattitaidoton ja väkivaltainen verrattuna eurooppalaisiin virkaveljiinsä, on ns. truismi, eli sitä ei tarvitse erikseen perustella.

Se, että siviilit ylipäänsä joutuvat tarttumaan aseeseen, on merkki siitä, että itse koko yhteiskunnassa on perustavanlaatuisia ongelmia. Ratkaistaanko ne pyssynpaukuttelulla, on sitten eri asia. Näin yleisesti yksikään romaanisgermaanista siviilioikeutta noudattava yhteiskunta ei suhtaudu suopeasti siviilien oma-aloitteisuuteen aseidenkäytössä. Tapaoikeus, kuten amerikkalainen common law tai islamilainen sharia, on sitten oma lukunsa.