Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 9. marraskuuta 2021

Uutiskatsaus 45/2021


1. Kerrankin asiaa Ylellä

Toki juttu on jo kaksi vuotta vanha, mutta kommentaattori linkkasi sen. Kirjoitin viime viikolla jutun, jota pidän ehkä koko bloggaushistoriani tärkeimpänä. Siinä laskelmat ja graafit osoittavat selkeästi, että maapallolla on tasan yksi ympäristöongelma: kehitysmaiden väestönkasvu. Ylen juttu uskalsi sivuta tätä jo pari vuotta sitten, täsmälleen niin ansiokkaasti kuin julkisuudessa uskaltaa kirjoittaa.
Toki jutussa oli puutteensa. Esimerkiksi looginen virhe, jossa todettiin: Lundin yliopisto kohahdutti kaksi vuotta sitten tutkimuksella, jossa listattiin eri elämänvalintojen vaikutusta hiilijalanjälkeen. Ylivoimaisesti tehokkain keinoista oli tehdä vähemmän lapsia.
Tämähän ei ole ollenkaan tehokkain keino. Vielä tehokkaampi lyhyellä tähtäimellä on tehdä itsemurha. Pitkällä tähtäimellä tehokkain on hankkia enemmän lapsia. Tällöin katoaa haittamaahanmuuton perustelu väestön vähenemisestä ja mitä vähemmän haittamaahanmuuttoa, sitä enemmän populaatio koostuu ihmisistä, jotka ratkaisevat ongelmia enemmän kuin niitä aiheuttavat.
Toisaalta jutussa kerrotaan myös suoraan syy, miksi väestönkasvusta ei voida puhua: ”keskustelu väestönkasvun rajoittamisesta tarjoaa suoraa polttoainetta rasistisille ja muukalaisvihamielisille kannoille.” On siis parempi antaa maailman tuhoutua kuin puhua ikävistä asioista.
Jutussa kuitenkin uskalletaan sanoa ääneen osa siitä, mistä vaietaan: ”Miltei kaikki nousu tulee Afrikasta. Aasiassa kasvu on jo taittumassa.” Tämäkin on vain osatotuus. Aasiassa kasvu on taittumassa maissa, joissa vallitsee edes jonkinlainen sivistys. Lähi-idässä se jatkuu yhä, paitsi että osa kasvusta on siirtynyt lähi-itäläisten väestönkasvuksi länsimaissa. Lisäksi jutussa ei uskalleta kunnolla kritisoida Kuznets-käyrää, jonka ideana on virallisesti hyväksytty totuus: nopea kasvu, hidastuminen ja tasaantuminen. Tämä malli toimii valitettavasti vain länsimaissa. Kehitysmaissa, etenkin Afrikassa, oikea malli on: menneisyyden supernopea kasvu, nykyisyyden kasvun jatkuminen ja tulevaisuudessa odottava katastrofi. Afrikan maiden väestönkasvuprosentti on jatkuvasti 2-3 prosentin luokkaa, kun Euroopan maissa se ei käytännössä koskaan ylittänyt edes yhtä prosenttia. On käsittämätöntä, että mallin odotetaan toimivan kun jo pelkkä lähtötilanne on täysin erilainen! Lisäksi Afrikan maat ovat nyt siinä vaiheessa, jossa Euroopassa kasvu taittui. Afrikassa se ei ole taittunut, päinvastoin useissa maissa kasvuprosentti on jopa noussut.


2. Rokotekriittisyys nostaa päätään

Alan vähitellen hivuttautua kohti rokotekriittisten leiriä. En siksi että minulla olisi ollut rokotteista oireita. En siksikään että kaksi rokotettakaan ei suojaa ja kolmatta yhtä tehotonta puuhataan. Vaan siksi että Jari Tervo, johon luotan suuresti, lausui näkemyksensä. Kolumnissaan hän haukkui rokotekriittiset maan rakoon. Jos joku joka on yhtä suurella prosentilla väärässä asiakysymyksissä sanoo näin, niin kyllä se herättää epäilyksiä.


3. Kaikki ovat tasa-arvoisia, mutta toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset

Helsingin kaupunki ilmoitti luopuvansa lihan tarjoamisesta kaupungin tilaisuuksissa, mutta rajasi kuitenkin ”arvovieraat” eli kaikkein juhlallisimmat tilaisuudet tämän ulkopuolelle. Jotenkin hämärästi muistin syövereistä pyrkii esiin oppi, jossa sanottiin että johtajan tulee näyttää esimerkkiä.
Joka tapauksessa, mikäli satun joskus olemaan tilaisuudessa jossa Helsingin kaupunki tarjoaa ruuat, lupaan tilata pizzataksin paikalle. Oletan että saan sentään käyttää kaupungin tarjoamia ruokailuvälineitä vai saastuvatko ne lihansyönnistä?
Tarkemmin ajatellen tässä olisikin loistava bisneksen paikka. Kuvitelkaa nyt, että joku yrittäjä ottaisi selvää milloin on Helsingin kaupungin tilaisuus ja parkkeeraisi liikuteltavan snägärikojunsa pihaan. Tai pizzafirma tarjoaisi alennusta ryhmätilauksesta – taksi kurvaa pihaan, porukka hakee pizzat ja marssiin kaupungin ruokapöytiin syömään.


4. Logiikkaa yli ymmärryksen

Helsingin seudun liikenne (HSL) esitti tarkistusmaksun nostamista 80 eurosta 100 euroon. Vasemmiston valtuutetut älähtivät, sillä tarkistusmaksun nostaminen ”osuisi erityisesti vähäosaisiin”. Ja minä kun luulin että se osuisi erityisesti rikollisiin. Tarkistusmaksulta on helppo tapa välttyä ja se on maksaa matkalippu.
Loogisesti tämä on ihan sama kuin jos vasemmistoliitto vaatisi myymälävarkauksiin puuttumisen lopettamista siksi, että niihin puuttuminen aiheuttaa varkauksiin syyllistyville ongelmia ja mahdollisesti jopa merkinnän rekisteriin. Tai mistäs minä tiedän etteivätkö jo tällaista lausuntoa rustailisi, tunnetusti kun on vaikeaa keksiä mitään niin typerää ettei vihervasemmisto sitä kannattaisi.


5. Varoitusteksti

Carl Barksin vanhoista Aku Ankka -joulusarjoista koostettiin uusi kirja. Ajan hengen mukaisesti siihen liitettiin varoitus: ”…Tarinoissa esiintyy välillä asenteita ja näkemyksiä esim. perhe-elämästä, tieliikenteestä ja siipikarjan hoidosta, jotka saattavat vaikuttaa auttamattoman vanhanaikaisilta ja jopa vastuuttomilta. Uskomme lukijoiden osaavan tulkita ne ajankuvaksi, ei elämänohjeiksi. Toimitus”. Tiedossa ei ole, viittaako ”siipikarjan hoidon” vanhanaikaisuus siihen että ankoilla ei ole housuja.
Itse asiassa tämä varoitustekstin lisääminen voisi olla hyvä asia. Nykyisin kun esitetään ajan hengen mukaisia näkemyksiä, niihin tulisi liittää teksti: ”…Tässä esiintyy järjestelmällisesti asenteita ja näkemyksiä esim. perhe-elämästä, seksuaalisuudesta ja politiikasta, jotka saattavat vaikuttaa auttamattoman epäloogisilta ja jopa vastuuttomilta. Uskomme lukijoiden osaavan tulkita ne ajankuvaksi, ei elämänohjeiksi.”


6. Reppu ja reissumies

Reissumies jää jatkossa hyllyyn, sillä firma päätti uudistaa leipäpussiaan monimuotoisuuden nimissä tarkoituksena, että yhä useampi mies tulisi hyväksytyksi sellaisena kuin on. Valitut kolme uutta pärstää pussiin olivat turkkilainen transu, suomalainen narkkari ja neekeririkollinen. Näihin sitä varmaan tyypillinen suomalainen reissumies samaistuukin. Ei sitten käynyt mielessä että pyytäisi poseeraamaan kolme ihan tavallista suomalaista miestä, vaikka putkiasentajan, luokanopettajan ja opistoupseerin?
Tietysti tässä sopii toivoa, että ”Reissumies” osoittautuisi enteeksi. Tästä mallia narkkareille, kriminaaleille ja haittamamuille: reppu selkään ja mars mahdollisimman kauas.


7. Toistuva uutinen

Blaablaablaa ... Aziz Nita Bouhout ja Ilham Abdeselam Mohamed … jäkjäkjäk … kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen sekä kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen … käläkäläkälä … törkeästä huumausainerikoksesta … päläpäläpälä … Helsingin käräjäoikeus tuomitsi … jepjepjep.
(Huom. Koska tämä uutinen on joka uutiskatsauksessa, vain nimi, tuomion pituus, tekotapa ja tuomioistuimen sijainti vaihtelevat, katsoin parhaaksi jouduttaa lukemista jättämällä toistuvat osat pois.
Tällä kertaa vielä lisäys. Uutisessa rikoksen tehneeseen seurueeseen viitattiin ”espanjalaisperheenä”, vaikka nimet olivat suunnilleen niin kaukana José Gonzalezista kuin mahdollista!)8. Turhia syytöksiä

Joku TV-ohjelma oli saanut huomattavaa negatiivista julkisuutta, kun sen osallistujista yksi onkin syytettynä törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Eikä siinä kaikki, toinenkin ohjelmaan osallistunut sai tuomion laittomasta uhkauksesta ja taloussotkujakin on riittävästi. Tästä on sinänsä turha ohjelma saanut turhaa kuraa niskaansa. Tämähän on vähän sama kuin aikoinaan Paleface sai turhaa kuraa, kun hänen rasismin vastaisella videollaan esiintynyt arabi olikin tehnyt rasistisen murhan tappamalla ikääntyneen suomalaisen. Ei ole ohjelman vika vaan suorastaan välttämätöntä että jos siinä esiintyy neekeri tai arabi, niin rikostuomio löytyy huomattavalla todennäköisyydellä.
Tasapuolisuuden nimissä on toki mainittava, että myös kyseisessä ohjelmassa esiintyvillä suomalaisilla on rikoksia tilillään. Seura tekee kaltaisekseen.


9. Laiva kääntyy

Otsikkolinkki vie Iltalehden pääkirjoitukseen, jossa todetaan Suomen olevan Ruotsin tiellä jengirikollisuudessa. Jutussa tuodaan haittamaahanmuuton vaikutus esiin hämmästyttävän suoraan, jopa lähes realistisella tasolla. Monia muitakin vastaavia juttuja on parin viime viikon aikana näkynyt. Tästä se alkaa, toteaisi optimisti, mutta odotamme imperiumin vastaiskua jossa todetaan että vika on kotouttamisen epäonnistumisessa. Mikä ei kyllä pidä paikkaansa – kotouttaminen on onnistunut yli kaikkien realististen odotusten, se on kotoutuminen joka on epäonnistunut. Kaikkein aikaansaavinta ja tehokkainta työtä on rasismin vastainen työ – on todella käsittämätöntä että rasismia esiintyy niin vähän kun katsoo millaista jälkeä haittamaahanmuutto tekee.
Ruotsin tiellä siis ollaan ja se on vähintäänkin vaarallista, sillä Ruotsi on jo nyt Euroopan vaarallisin maa. Oleellisin ero murhissa on vieläpä se, että Ruotsissa ne ovat matujen jengiväkivaltamurhia, joissa toki kuolee puolivahingossa myös ihmisiä siinä missä Suomessa suurin osa henkirikoksista on ryyppyporukoiden jäsentenvälisiä – toistaiseksi.
Syyksi rikollisuuden nousuun tarjotaan tietysti COVID-sulkutoimenpiteitä, jotka ovat iskeneet pahiten Helsinkiin. Tosin näiden toimienpiteiden osasyynähän on tietysti jälleen kerran haittamaahanmuutto, sillä kuten tilastot osoittavat niin sairastuneiden määrä on tässä ryhmässä moninkertainen. Eli ollaan takaisin lähtöruudussa syyn suhteen.
Ratkaisuksi on puolestaan tarjottu dialogia, jonka kuvitus on jostain käsittämättömästä syystä päässyt läpi. Haittamaahanmuuttajien ongelmiin hakevat ratkaisua suomalaiset, joita avustaa yksi harvoista työtä tekevistä somaleista – työtä, johon ei olisi mitään tarvetta ilman somaleita. Ironiaa parhaimmillaan.
Hyvä asia kuitenkin on, että vähitellen suomalaisnuoriin kohdistuvasta väkivallasta aletaan puhua ja jopa julkaistaan tekijöiden tuntomerkkejä pelkäämättä rasistiksi leimautumista.
Slummiutuminen on hyvässä vauhdissa. Tästä seuraa suomalaisen koulutuksen koko ajan kiihtyvä rapautuminen. Kun Suomessa syntynyt haittamamujen jälkeläinen tulee alakouluun, suomen kielen taito on keskimäärin 2,5-vuotiaan suomalaisen tasolla. Ei näistä enää saada ”työvoimapulan” paikkaajia, ainoastaan elättejä. Eivätkä toistakymmentä vuotta Suomessa eläneet vanhemmat pärjää vanhempainvartissa ilman tulkkia. On tämä vain aika kumma, sillä joka ainoa tietämäni Suomeen muuttanut itäaasialainen on osannut suomea vuoden kuluttua paremmin kuin yksikään tietämäni Suomeen muuttanut arabi tai neekeri kymmenen vuoden kuluttua. Tämä varmaan aiheutuu siitä, että itäaasialaisia on tuettu enemmän kuin muita.


10. Riskiryhmää

Afganistanissa vaarallisiin ammatteihin kuuluvat kaikki, mutta heti sikafarmarin perässä hyvänä kakkosena taitaa tulla dj:n duuni. Tämä koettiin hääjuhlissa, joissa erehdyttiin soittamaan musiikkia. Paikalle hyökkäsivät talibanin asemiehet, jotka tappoivat kolme ja haavoittivat useita.
Tiedossa ei ole, esitettiinkö seuraavissa juhlissa tunnettu afganistanilaiselokuva Yhdet häät ja neljät hautajaiset.
Tiedossa ei myöskään ole, tapahtuiko isku lieventävien asianhaarojen vallitessa eli soittiko dj Antti Tuiskua.


11. Sleepy Joe

Joe Biden oli nukahtaa ilmastokokouksessa. Tätä pidetään merkkinä hänen etenevästä dementiastaan. Kyllähän asia on toisaalta niin, että jos tylsässä kokouksessa viitsisi olla koko ajan skarppina torkkumisen sijaan, se olisi ennemminkin merkki dementiasta. Tämä olikin yksi etätyön eduista, kun saattoi ottaa rennommin kuin normikokouksessa. Kerrankin Salli ihmetteli mikä meteli työhuoneesta kuuluu ja otti sitten salaa kuvan, kun kuorsasin työhuoneen lattialle rahtaamallani patjalla kuulokkeet korvilla. Yritin jälkeenpäin väittää etten olisi nukkunut, mutta todisteet olivat vakuuttavat.


12. Alma

Vihdoinkin kirjallisuudentutkimuksessa on huomattu asia, jonka totesin jo parikymmentä vuotta sitten. Yleisesti ollaan oltu sillä kannalla, että Väinö Linnan suurteoksessa Täällä Pohjantähden alla ei ole päähenkilöä, tosin jotkut ovat pitäneet sellaisena Koskelan Jussia, jotkut Akselia, tasa-arvolaiset jopa Elinaa ja metailijat Pentinkulman kylää. Mutta teoksessa on yksi ainoa henkilö, joka on mukana alusta loppuun toisten syntyessä ja kuollessa. Alma Koskela, josta ei paljon puhuta eikä häntä liiemmin kuvailla. (Tai no, onhan Janne Kivivuorikin, mutta hän on romaanin alussa juuri puhumaan opetteleva taapero.) Mutta joka kerran kun teoksessa tapahtuu jotain tärkeää, Alma on puolihuomaamattomana sivussa mukana. Kun Koskelan pojat lähtevät talvisotaan ja Juhani toteaa isoveljiensä hävinneen näkyvistä riihen taa, Alma sanoo vaimeasti kamariin mennessään:
- Niin. Riihen taka ne aina häviää… Riihen taka meiltä hävitään kun lähdetään… Kapinaan taikka sotaan, ammuttavaksi taikka työhön… Mihinkä kullonkin mennään...
Jos teoksesta pitäisi valita yksi repliikki joka sen tiivistää, se olisi tuo. Eikä ole sattumaa että sen sanoo nimenomaan Alma, vieläpä vaimealla äänellä.


13. Nappulakenkää

Espanjalainen tv-kommentaattori sai potkut syyllistyttään kahteen kardinaalivirheeseen. Ensimmäinen oli luulla, että mikki on kiinni. Toinen oli se, että hän erehtyi tällöin sanomaan pikimustasta ranskalaispelaajasta ”Tämä jätkä on tummempi kuin asunsa”. Seuraava pysäkki olikin sitten lopputilin kuittaaminen. Tämä siitä huolimatta, että pelaaja itse vakuutti ettei loukkaantunut kommentista, mistä hänelle propsit. Saas nähdä missä vaiheessa ei saa enää kertoa edes pelaajien pituuksia, ikää tai mitään muutakaan ominaisuutta. Sukupuolen mainitseminen lieneekin jo kiellettyä.


14. Epäonnistunutta kotoutumista

Lupaava venäläiskiekkoilija Artur Kajumov, Lokomotiv Jaroslavin miehiä ja Chicago Blackhawksin varaus, alkoi valmistella siirtymistään rapakon taakse sopeutumalla jo valmiiksi sikäläisiin juhliin eli viettämällä Halloweenia. Ihan putkeen ei sinänsä hyvässä tarkoituksessa tehty juhliminen mennyt. Halloweenina kun on tarkoitus pukeutua epäuskottaviksi mielikuvitusolennoiksi. Kajumov taas oli vetäissyt kaavun päälleen, rätin päähänsä ja leikki-Kalashnikovin kouraansa. Somemyrsky oli valmis. Sen siitä saa, kun rikkoo koodia ja pukeutuu realistiseksi hahmoksi mielikuvitusolennon sijaan.


15. Piiskaa vai pulttipistooli?

Nykyaikainen viisiottelu aikoo luopua ratsastuksesta ainakin osin Tokion olympiaskandaalien takia. Ratsastuksen korvannee pyöräilyn maantieajo, eikä maastopyöräily kuten kuusi vuotta sitten ehdotin. Tämä olisi ollut lajin alkuperäisen idean eli taistelulähetin tehtävän mukaista.
Seuraus lajinvaihdosta on nyt se, että nykyaikaisen viisiottelun lajeista kolme on maantiepyöräily, juoksu ja uinti. Tuleeko mieleen jotain toista olympialajia, jossa olisivat jo nyt samat lajit? Olisiko tämä laji mahdollisesti suositumpi? Onko viisiottelun asema olympialajina jo lähtölaskennassa?
Joka tapauksessa mikäli asiaa ajattelee asianomaisten eli hevosten kannalta, niin nyt ei enää tule piiskaa. Toisaalta hevosten tarve vähenee, kun viisiottelijoiden ei tarvitse enää harjoitella ratsastamista. Odotettavissa on meetvurstin hinnanlasku raaka-aineen määrän kasvaessa.


16. Ansiot suorituksen mukaan

Oletteko kuulleet, että Juventuksella on suomalaispelaaja? En ollut minäkään. Tarkemmin sanottuna Juventuksen naisjoukkueen riveissä pelaa suomalainen Tuija Hyyrynen, silloin kun vaihtopenkiltä kentälle komennetaan.
Itse juttu keskittyy siihen epäkohtaan, että naisjalkapalloilijat tienaavat vähemmän kuin miesjalkapalloilijat. Maailman parhaiten tienaavan naisjalkapalloilijan palkka on noin puoli prosenttia parhaiten tienaavan miesjalkapalloilijan palkasta. Olisihan se mielenkiintoista jos ansiot olisivat tasa-arvoisia. Silloin yksikään naisjalkapalloilija ei tienaisi senttiäkään. Brasilian naisten maajoukkue pelasi taannoin harjoitusottelun Gremion C-junioreita vastaan ja hävisi 6-0. Luuletteko että Gremion C-junioreille maksetaan saman verran kuin Brasilian maajoukkuenaisille?
Tilanne on ihan sama kuin jos motokuskeiksi pitäisi palkata samalla palkalla sellaisia jotka niittävät puuta nurin vain kymmenesosan siitä mitä normikuskit.
Sitten testi: missä arvokisoissa Suomen jalkapallomaajoukkue pelasi ensi kertaa?
Vastasitko että vuoden 2021 EM-kisoissa? Vai osasitko arvata että kyseessä on ansa? Jos vastasit ”vuoden 2021 EM-kisoissa”, olet sovinisti. Jos osasit arvata että kyseessä on ansa etkä silti osannut vastata oikein mutta muistit vuoden 2021 EM-kisat, sitten vasta sovinisti oletkin. Oikea vastaus on vuoden 2005 EM-kisat, joissa pelasi naisten jalkapallomaajoukkue. Tämän jälkeenkin naiset ovat pelanneet kahdesti EM-kisoissa. Jostain syystä näitä ei vain lasketa.
Jos haluatte tasa-arvoa, ryhtykää yleisurheilemaan. Siellä palkkiot ovat samat.


17. Odotetut pohjat

Vanhojen Malminkartanon portaiden ennätysmies Jouko Juntunen, 400 ja 800 metrin juoksija, ilmestyi sitten uusiin portaisiin ja runttasi odotetusti parhaan ajan. Ainoa mikä yllätti oli ero muihin – listakakkosen aikaan on matkaa käsittämättömät seitsemän sekuntia! Juntunen on rakenteeltaan kuin luotu porrasjuoksuun. 185-senttinen kroppa ei ole liian pitkä eikä liian lyhyt, lisäksi Juntusella on hieman kokoistaan juoksijaa lyhyemmät jalat jotka auttavat portaissa. Mietityttää mitä Michael Johnson olisi mahtanut parhaina päivinään saada aikaiseksi. Kaikkein oleellisin osa suorituksessa oli kuitenkin Juntusen tekniikka. Näki että porrasharjoituksissa on vietetty aikaa. Jos laskisi suhdeluvun maakontaktin pituus per ilmalentoon kestänyt aika, se olisi Juntusella aivan ylivertainen. Porrasjuoksun salaisuus on se, että ponnistaa nopeasti ja antaa vapaan jalan lentää rauhassa riuhtomatta. Jos ilmalennon aikana kiskoo jalkaa väkisin eteenpäin, hapot iskevät paljon aiemmin.


Loppukevennys: Alien-huumoria

Totesin jo vuosia sitten, että pienillä vihreillä miehillä on mahtava huumorintaju. Miksi muuten he ilmestyisivät vain totaalisille hörhöille, joita ei kukaan usko?
Eräs loistavimmista ulkoavaruuden olioiden kohtaamisesta kertovista elokuvista on Ensimmäinen yhteys. Siinä Jodie Fosterin esittämän astrologin tutkimusryhmä saa viestin alieneilta:

Suodatuksen ja zoomauksen jälkeen käy siis ilmi, että vegalaiset lähettivät takaisin ensimmäisen Maasta sieppaamansa kuvalähetyksen, joka oli saksalaisten lähetys Berliinin olympialaisten avajaisista, Adolf Hitlerin osuus. Tästä syntyikin mukava soppa, kun alienien epäiltiin olevan natseja.

Paljon uskottavampi versio olisi ollut alienien trollaus. Ei, tämä ei ole sama video kuin äskeinen vaikka alkaakin samoin. Kärsivällisyyttä:

12 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Jari Tervo on yksi niistä, joiden kanssa eri mieltä oleminen tarkoittaa, että olet todennäköisesti oikeassa. Erkki Tuomioja on toinen vastaava tapaus.

Tosin sokea kanakin voi löytää jyvän.

Pertti Ilmari kirjoitti...

Kyllä Suomen jalkapallomaajoukkueen ensimmäinen osallistuminen arvokisoihin tapahtui paljon aikaisemmin. Samoissa kisoissa myös Hannes Kolehmainen onnistui erinomaisesti.

Strix Senex kirjoitti...

2. Rokotekriittisyys nostaa päätään
Tässä piilee pieni ajatuksellinen ansa. Vaikka Jari Tervo ajaa lähes säännönmukaisesti vääriä asioita, hän ei tee sitä 100 % varmuudella. Niinpä, vaikka useimmiten tekee oikean valinnan, jos valitsee Tervon kannalle vastakkaisen näkemyksen, näin ei kuitenkaan tapahdu aina. Jos siis joskus tuntuu siltä, että Tervo olisi oikeassa, omaa mielipidettään ei kannata oitis hylätä vaan kannattaa huolellisesti tarkistaa, sattuisiko hän todellakin olemaan tällä kertaa poikkeuksellisesti oikeassa.

Tätä sivuavasta asiasta muuten kirjoitti aikoinaan C. Northcote Parkinsson. Hänen mukaansa firmalle on tavattoman hyödyllinen sellainen kaveri, joka on lähes aina oikeassa. mutta huomattavan hyödyllinen on myös sellainen kaveri, joka on aina väärässä. Mutta sellainen kaveri, joka on vain useimmiten väärässä, on täysin hyödytön.

4. Logiikkaa yli ymmärryksen
Kyllä vasemmistoliitto ja vihreät on tässä tarkastusmaksuasiassa täysin looginen. Tätä tukee myös tämä myymälävarkausesimerkki. ”Loogisesti tämä on ihan sama kuin jos vasemmistoliitto vaatisi myymälävarkauksiin puuttumisen lopettamista siksi, että niihin puuttuminen aiheuttaa varkauksiin syyllistyville ongelmia ja mahdollisesti jopa merkinnän rekisteriin”.

Käytännössä juuri näin meneteltiin., kun Braxin aikana poistettiin sakk0jen muuntorangaistus. Sehän tarkoitti sitä, että nämä ”vähäosaiset” tosiasiallisesti vapautettiin rangaistuksista, sillä näpistyksestä voi määrätä vain sakkoja, joita puolestaan ei saada perittyä. Kun muuntorangaistus, hyvin vahvasti lievennetyssä muodossa palautettiin, sitä vastustivat vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat.

6. Reppu ja reissumies
Fazerin mainonnasta vastaava porukka syyllistyi nyt synneistä pahimpaan eli naiiviuteen. Mainonnassa tämä tapahtuu yleisimmin siinä muodossa, että tehdään muodikkaiksi ja ajan hengen mukaisiksi kuviteltuja mainoksia, tuotteiden nimien muutoksia ja vastaavia, joilla yritetään myötäillä jonkun äänekkään porukan mielipiteitä. Tulokset ovat poikkeuksetta pinnallisia, kömpelöitä ja lapsellisia niin tarkoitetun kohderyhmän kuin muidenkin mielestä. Niinpä esimerkiksi eskimopussit eivät enää voi olla eskimopusseja, eikä kukaan enää niitä hyllystä löydäkään. Varmaan joku kauppatieteilijä hoksaa tehdä tästäkin aiheesta tutkimuksen, jossa selvitetään, kuinka paljon kampanja maksoi ja kuinka suuri myynnin putoaminen siitä seurasi. Jos tätä ei ole vielä hoksattu, jätän idean opiskelijoiden vapaasti käytettäväksi.

Qroquius Kad kirjoitti...

1:
Minkäpä sille väestönkasvulle voi niin kauan, kuin holtittomasti lisääntyville Afrikan kädellisille lähetetään kehitysapua, että jaksavat lisääntyä?
2:
Körinärokotteiden tarpeettomuudesta ja koko touhun uskonnollissävyisyydestä on olemassa jo niin paljon faktaa, että covid-pappien propaganda alkaa jo vedellä viimeisiään.
Ei siihen enää juoppojareja tarvita vahvistajaksi.
3:
Herrat ovat herroja ja me mieluusti lukeutuisimme heihin.
Koska meidän kannaltamme valitettavasti Elämän Suuren Pelin kortit on jaettu näin, me järsimme jäistä lanttua katsellen, kun lantunsyöntiin komentajat mässäilevät pihvillä.
4:
Milloinpa kommunistit eivät olisi suosineet rikollisuutta, joka heidän mielestään johtuu vain yhteiskunnallisesta epätasa-arvoisuudesta.
En tiedä, miten he selittävät valkokaulusrikollisuuden.
5:
Jos järki joskus palaa Länteen, ei tällaisia varoitustekstejä tarvita;
järki-ihmiset ymmärtävät itsekin ja järjettömiähän ei voi koskaan valistaa.
6:
Tämän pitäisi olla vain marraskuun ajan kestävä projekti, mutta saas nähdä mitä tulee sen jälkeen, nyt kun pää on saatu auki muuallakin kuin kemumatujengin potkimalla kantasuomalaisella teinillä.
8:
Ohjelmaan on haettu pimpseitä pissiksiä ja ihanan vaarallisia jännäpoikia, joten kaikenhan pitäisi olla kohdallaan.
9:
Kun tilanne on niin paha, että liian moni suomalainen joutuu päivittäisessä elämässään kokemaan kulttuurinrikastuksen todelliset seuraukset, eipä niistä ole enää järin järkevää valehdella.
Se, että YlenAnto ja Hell-Sinkin Totuus sen kun jatkavat valehteluaan johtuu toki siitä, ettei niiden toimituksissa ole sitä järkeä.
10:
Luonnonvalintaa. Olisihan heidän pitänyt käsittää, mitä talipannujen valtakunnassa voi tehdä ja mitä ei.
Oppivatpa yleisössä olleet olemaan!
11:
Washingtonin Wanha Mies ei osallistu ilmakehän päästöjen vähentämiseen omakohtaisesti:
https://www.thesun.co.uk/news/16659706/camilla-joe-biden-breaking-wind-cop26-chat/
12:
Oikeastaan sääli, että monelle lukijalle jäänevät mieleen Almasta ne viimeiset repliikit, jotka eivät ole aivan yhtä tasokkaita kuin siteerattu.
13:
Emmeköhämme kohta ala saada nähdäksemme potkupalloa, jossa Afrikan kädellisen estäminen tekemästä maalia on rasismia, josta rangaistaan rangaistuspotkulla ilman maalivahtia.
Seuraavassa vaiheessa rasismista tuomitun joukkueen on pelattava loppupelikin maali tyhjänä, kunnes joku keksii senkin olevan rasismia.
15:
Eivät hevoset mihinkään katoa talleilta niin kauan kuin tallipäälliköt tarvitsevat heppatyttöjä omiin tarkotuksiinsa:
https://www.is.fi/yleisurheilu/art-2000008388891.html
16:
Nainen nousi vapaaottelukehään miestä vastaan ja siinä kävi kuten kaikkien olisi pitänyt ymmärtää:
https://www.is.fi/urheilu/art-2000008380603.html
Metkaa oli, että uutimen mukaan moni järkyttyi suunniltaan taaphtuneesta! Oliko yleisö siis kansoitettu interperspirationalistisilla feminiitoilla, jotka täysin vakavissaan kuvittelivat naisen voittavan?
Ilmeisesti, kun turpaansa saaneella naisellakin oli hieman outoja terveisiä.

Asuuko Vegassa vegaaneeja? Heidän fanittamansa Hitlerhän ei aivan sellainen ollut, vaan söi joskus kalaa eli oli pescovegetaari.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Kohdassa 4.
"...Loogisesti tämä on ihan sama kuin jos vasemmistoliitto vaatisi myymälävarkauksiin puuttumisen lopettamista siksi, että niihin puuttuminen aiheuttaa varkauksiin syyllistyville ongelmia ja mahdollisesti jopa merkinnän rekisteriin. Tai mistäs minä tiedän etteivätkö jo tällaista lausuntoa rustailisi, tunnetusti kun on vaikeaa keksiä mitään niin typerää ettei vihervasemmisto sitä kannattaisi."

Elä hyvä mies toivoasi menetä, kyllä se sieltä tulee.
Ameriikan mailla taitavat jo jossain länsirannikolla jättää kokonaan mm. myymälävarkaat syyttämättä jos kerralla asiakkaan mukaan lähtevän tavaramäärän arvo alittaa 950 USD.
Ja jos edes poliisikaan vaivautuu paikalle.

https://en.wikipedia.org/wiki/2014_California_Proposition_47

https://timesofsandiego.com/opinion/2021/06/16/its-time-for-californians-to-recognize-that-prop-47-criminal-justice-reform-failed/

Jokainen voi halutessaan laskea kuinka monen työtunnin nettopalkka menee 950 tienaamiseen.

Ironmistress kirjoitti...

Presidentti ampuu kovilla: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008392736.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=promobox

Jälleen yksi syy olla äänestämättä vasemmistoa.

Anonyymi kirjoitti...

Etätyön etuja

Jaska on oivaltanut tärkeimmän, univaje vähenee. Olen ollut erilaisissa järjestelmäpäivityksissä päivystävänä työasema-asentajana parikymmentä vuotta. Siinä oppii nukkumaan läppäri sylissä, luurit korvilla – puhelimen ja tietsikan, chatti, zoomi tai puhelu herättää. Olen oppinut heräämän hetkessä kun kuuluu avainsana tai kutsu. Työantaja maksaa vuorokautista ja viikoittaista ylityötä nukkumisestani. Nukkumiseni on tiedossa mutta kokemuksesta kannattaa maksaa, kaikki ongelmat on jo tullut kohdattua. Ja kun osaan herätä hetkessä, on ihan sama nukunko vai sinnittelenkö mitään tekemättä hereillä.

Nyt kirjoittelen päivitys-päivystyksen ohessa, omassa sängyssä, oma ja työnantajan kone sängyssä mukana. Aamulla, laskuni kukaan neljältä päivitys ohi. Toisella korvalla ginihammas-luuri puhelimeen toisella lankaluuri tietsikkaan.

Hyvät unenlahjat on hyödyksi, aiemmin automatkoilla osasin nukahtaa, oltiin menossa tai tulossa, kisoihin, kalaan tai muuten vaan korpeen reippailemaan.

Pyssymies

Jaska Brown kirjoitti...

Vasarahammer: Niin, eivät Tervo ja Tuomioja erehtymättömiä ole. Saattavat, piru vie, olla joskus vahingossa oikeassa.

Pertti Ilmari: Olympiakisoja ei ole ollut tapana laskea jalkapallossa arvokisoiksi. Ei ainakaan MM-kisojen aloittamisen 1930 jälkeen. Sitä paitsi teknisesti ottaen Suomi ei selvinnyt vuoden 1912 olympiakisoihin, koska mitään karsintaa ei ollut, riitti kun ilmoittautui. Sama juttu vuosien 1936 ja 1952 kisoissa, joissa Suomi oli myös mukana. Karsinnat olivat käytössä vasta 1956 kisoista alkaen ja niistä Suomi on selvinnyt kerran eli 1980, jolloin Suomi sai boikottiin liittyneen Norjan paikan.

Strix Senex: 2. Niinpä. Tervon osumatarkkuus ei sentään yllä nollaan prosenttiin, missä on pieni riski olemassa.
4. Noinhan se tosiaan olikin, enpä älynnyt tuota lisätä.

Qroquius Kad: 4. Valkokaulusrikollisuushan johtuu kapitalistin ahneudesta. Köyhälistörikollisuus taas ei johdu ahneudesta.
5. Varoitusteksti olisi aiheellinen tähän päivään. Eikä se järki koskaan itsestään kehity, sitä pitää kehittää.
16. Joo, erityisen huvittavaa oli naisen uho siitä että ensi kerralla hän sitten voittaa.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja: No huh huh. Kalifornia avaa siis portit anarkiaan. Kannattaa siis varastaa kerralla aina sopivan vähän, niin pääsee hyvin palkoille.

Ironmistress: Ampuisikin kovilla, mutta vain pälpättää. Rokan Anttia lainatakseni, kun saa ensin muutaman nurin niin johan hiljenee toistenkin vauhti.

Pyssymies: Hyvät on unenlahjat.

Anonyymi kirjoitti...

"Kajumov taas oli vetäissyt kaavun päälleen, rätin päähänsä ja leikki-Kalashnikovin kouraansa."

Tuota noin, tuo ase jonka kanssa Kajumov tuossa poseeraa, saattaa olla jopa aitokin. Veikkaisin että Saiga (AK:n puoliautomaattinen "siviilimalli", noita näkee toisinaan Suomessakin esim. reserviläiskivääreinä, kuten eräällä tuttavallani), lippaan mallista päätellen .223-kaliiberissa (eli ei aivan niin käyrä kuin normi-AK:ssa, ja hieman lyhyempi). Voipi tietysti olla myös airsoft-ase, useimmat niistäkin kun ovat nykyjään siinä määrin realistisen näköisiä, että niiden erottaminen aidoista pelkän ulkonäön perusteella on vaikeaa jo asiantuntijallekin. Mutta yhtä kaikki, ihan tyylikkäät asut pariskunnalla, täytyy sanoa. ;)

-J.Edgar-

Affu kirjoitti...

Mielenkiintoista, että noinkin fiksu mies kuin Jaska on vasta harkitsemassa siirtymistä rokotekriittiseksi. Näin synnynnäisenä toisinajattelijana en koskaan lakkaa ihmettemästä meidän ihmisten eri taajuista ymmärrystyyliä.

Jaska Brown kirjoitti...

J.Edgar: Joo, tarkemmin katsoen näyttää pienikaliiberisemmalta. Enpä tunne Venäjän aselainsäädäntöä, miten helposti mahtaa siellä tuon tason aseistusta yksilöhenkilö saada.

Affu: Olen aina ollut rokotekriittinen. En ota koskaan influenssarokotusta. Jäykkäkouristuspiikit olen ottanut, samoin lapset ovat saaneet normaalin rokotusohjelman mukaiset rokotteet. Koronaa pidin normi-influenssaan nähden eri juttuna. Tarkemmin sanoen eri juttuna siksi, että tähän varianttiin ihmiskunnalla ei ole riittävää luontaista vastustuskykyä ja tarttuvuuskin on ainakin joissakin olosuhteissa eri luokkaa. Jos nyt kysyttäisiin, otanko kolmannen piikin huomenna vastaus olisi ei. Seuraan tilannetta omien ensi käden lähteideni kautta. Nämä lähteet ovat mitenkään yksityiskohtiin menemättä varsin hyvät. Tällä hetkellä narratiivi on: kaikki voivat saada tartunnan, rokottamattomien riski on suurempi, vakavan sairastumisen riski on rokottamattomilla vähintään kymmenkertainen, haittamamujen osuus tartunnoissa on moninkertainen ryhmän suhteelliseen kokoon nähden. Mikäli rokotettujen osuus tartunnoissa ja ennen muuta vakavissa sairastumisissa kasvaa toisen rokotteen tehon vähenemisen myötä, otan kolmannen piikin. Jos ei kasva, en ota.

Affu kirjoitti...

Jaska, hyvä että sinulla on mielipide, vaikka erilainen kuin itselläni. No, ensi talvi flunssineen tulee muuttaamaan monen mielipidettä.