Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


perjantai 20. elokuuta 2021

Sivallus CCCLXXII

Käsittääkseni teologit ovat ratkaisseet sen ongelman, miksi Jumala antaa pahat teot anteeksi. Ratkaisematta lienee edelleen se arvoitus, miksi Jumala rankaisee hyvistä teoista.

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos jumala on kaikkivoipa, voiko se luoda niin suuren kiven ettei jaksa nosta sitä ..

-jpt-

Anonyymi kirjoitti...

Jos Jumala siis on kaikkivoipa, niin tietenkin hän voi luoda niin suuren kiven kuin hänen mielikuvansa sallii, mutta kaikkivoipana jän aina voi sen nostaa. Joten kysymys on melko absurdi.

Näin varsinkin, jos Jumala on kaiken luonut, niin maailmankaikkeudessa on niin valtavia kivikasoja, joita kutsutaan planeetoiksi tai tähtisumuiksi, että me emme edes kohuudella pysty niitä kuvittelemaan. Eli mitä se Jumala oikein on luonut?

Anonyymi kirjoitti...

Hmmm... Löytyneekö vastaus ehkä jostain teodikean ongelman sovelluksesta, kenties?

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Pahan_ongelma

Oikea vastaus siis lienee Perisynti™. Voi siis Aatami minkä teit, kun siihen Kiellettyyn Hedelmään kajosit! Toisaalta; eikös sekin mennyt niin, että Eeva tahtoi irrotella, ja Aatami sai kärsiä seuraukset? ;)

-J.Edgar-

Anonyymi kirjoitti...

Mutta kuka sen jumalan loi ?

-jpt-

Anonyymi kirjoitti...

.. Ps jumala on Morgan Freemanin näkönen heppu ja puhuu samallatavalla, jos on uskomista bruce taivaanlahja elokuvaan :P

-jpt-

QroquiusKad kirjoitti...

Jos on uskominen buddhalaisuuteen, ei jumaluus rankaise ketään hyvistä teoista, vaan edellisen elämän pahoista teoista. Niinpä ei tämän elämän pahoja tekojakaan anneta anteeksi vain, kun huomaa pyytää.

Minusta buddhalaisuus on ainoa maailmanuskonto, jolla on realistiset vastaukset Suuriin Kysymyksiin. Kristinusko puolestaan on keskeneräinen uskonto, jolla ei ole oikein mitään vastauksia, vaan se päinvastoin vastaa kysymyksiin esittäen ne muka salaviisaasti mysteereinä, jotka selviävät kenties tosiuskovalle tai sitten ei.

Sanalla sanoen:
kristinusko on kuin viisivuotiaan lapsen uskonto. Siksi sitä onkin ollut niin helppo levittää.
Mutta aikuisella pitäisi kyllä olla kehittyneempi uskontokäsitys.

Anonyymi kirjoitti...

Mistä ajatus, että Jumala ratkaisee hyvistä teoista? Tämä ei kaiketi kuulu kristinuskoon, jossa kehotetaan hyviin tekoihin. Hyvät teot eivät kuitenkaan riitä pelastukseen eli ihminen ei voi teoillaan lunastaa yhteyttä Jumalaan. Hyvät teot seuraavat uskoa tai ainakin niiden tulisi seurata.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Ja yhtenä päivänä Jumala loi ilmastonmuutoksen.
Sori siitä, Noah.

Ironmistress kirjoitti...

Ano: Yksikään hyvä teko ei jää rankaisematta.

https://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/NoGoodDeedGoesUnpunished

Ironmistress kirjoitti...

Ano: Jos sen kiven massa on suurempi kuin Oppenheimer-Volkovin massa, noin 2,3 Auringon massaa, niin se lakkaa olemasta kivi.

Se romahtaa mustaksi aukoksi.

Jaska Brown kirjoitti...

Kiitoksia kommenteista kaikille.

Jos uskoo ettei hyvistä teoista rangaista, niin on onnistunut elämään varsin pehmustettua elämää.
Jos kyseessä on se, että rangaistaan edellisen elämän pahoista teoista niin buddhalainen jumaluuskäsitys on vielä kieroutuneempi kuin kristittyjen. Mitä helvetin tekemistä minulla on sen kanssa mitä olen edellisessä elämässä tehnyt kun ei ole harmaintakaan muistikuvaa asiasta?
Jos Jumala luo niin ison kiven että se romahtaa mustaksi aukoksi, niin voiko hän muuttaa luonnonlakeja siten että se ei romahdakaan?

QroquiusKad kirjoitti...

Eihän näillä keksityillä rangaistusasioilla olekaan mitään tekemistä reiluuden, oikeudenmukaisuuden ja sensellaisen kanssa.
Buddhalainen näkemys on mielestäni ainoa edes jollain tapaa järkevä, eikä sekään ole sitä loppuun asti.

Mutta keksittyjä juttujahan nämä kaikki ovat;
miksi ne muuten opettaisivat keskenään ristiin?

Ironmistress kirjoitti...

JB: Kyllä voi, mutta samalla on pakko muuttaa koko universumin kaikkia lakeja, ja voi olla, että tällöin universumi on älylliselle elämälle elinkelvoton. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.