Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 16. huhtikuuta 2019

Vaalivalvojaiset


Kansa on jälleen puhunut, pulina alkakoon!

Käydään vaalitulos läpi puolue puolueelta, paikkamäärän mukaisessa järjestyksessä:

SDP 40
Tämä oli yli kymmenen edustajan puolueiden osalta vaali-illan selvästi odotetuin lopputulos. Mistä tahansa kansasta löytyy aina vähintään yksi viidesosa, jotka ovat sekä tyhmiä että selkärangattomia. Jos vain toinen ehto täyttyisi, löytyisi sopivampikin puolue äänestettäväksi. Tällä kertaa tämä lukumäärä riitti viemään SDP:n suurimmaksi puolueeksi, koska mikään muu puolue ei saanut enempää ääniä.
Tyhmäksi kutsuminen on tietysti rumaa ja tuomittavaa, erityisesti silloin, kun se sattuu olemaan totta. Typeriksi SDP:n äänestäjiä ei kyllä voi kutsua. SDP on – ainakin lyhyellä tähtäimellä – heidän kannaltaan hyvä vaihtoehto, koska sosialismin tarkoitus on ottaa rahat pois ahkerilta ja kyvykkäiltä, jotta ne voitaisiin jakaa laiskoille ja tyhmille. Pitkällä tähtäimellä tämä toki lienee vahingollista jopa SDP:n äänestäjille kansakunnan köyhtyessä, mutta jos demareiden äänestäjät osaisivat ajatella pitkällä tähtäimellä, eivät he olisikaan demareiden äänestäjiä.

PS 39
Perussuomalaiset sai vaaligrafiikoiden mukaan lystikkäästi ristiriitaisen tuloksen. Päällimmäisenä näkyi punaisella -0,2 % eli ääniosuuden lasku edellisiin eduskuntavaaleihin nähden. Välillä häveliäästi huomautettiin, että paikkamäärä eduskunnassa kylläkin yli kaksinkertaistui: 17 muuttui lukuun 39. Tähän nähden tulosta on pidetty jopa erinomaisen hyvänä.
Todellisuudessa tulos oli välttävä. Perussuomalaisille on pelattu tuhannen taalan paikka, mutta sen hyödyntäminen epäonnistui taas kerran. Tällä kertaa selitykseksi ei kelpaa edes Soini, sillä ainutlaatuisesti rottalauma ui kohti uppoavaa laivaa jo pari vuotta sitten. Kirjoitin jo seitsemän vuotta sitten toimintaohjeet, joita persut vain sitkeästi kieltäytyvät noudattamasta. Nyt perkele se lusikka kauniisti käteen! Ennen kaikkea pistäkää se rekrytointi kuntoon. Ehdokaslistat saataisiin monin verroin paremmaksi. Tähän lisään Halla-aholle yhden henkilökohtaisen ohjeen: sanoit moneen kertaan, että olet vastuussa perussuomalaisten äänestäjille. Tämä on tietysti totta, mutta vielä enemmän olet vastuussa koko Suomen kansalle. Myös niille, jotka eivät perussuomalaisia äänestäneet – vielä. Näin sanomalla lienee todennäköisempää, että he seuraavissa vaaleissa äänestävätkin. Sulje heidät sisään, älä ulkopuolelle.

Kokoomus 38
Vaali-illan suurin yllätys oli kokoomuksen jättipotti. En olisi ikinä uskonut, että maasta löytyy noin paljon typeriä ihmisiä, jotka kuvittelevat äänestävänsä 1980-luvun kokkareita. Mutta toisaalta. Muutama hyppäsi kristillisdemokraatteihin, mutta muuten kokoomuksen perinneyhdistys äänesti edelleen samoin käytännön pakosta. Ei tällä porukalla ollut mitään muita vaihtoehtoja. Nukkuviin ei voi jäädä, kun äänestäminen koetaan kansallisvelvollisuutena. Vanhan luokittelun mukaiset vasemmistopuolueet (nykyään Suomessa ei ole yhtään ainutta oikeistopuoluetta) eivät tietenkään tule kysymykseen. Maalaisliittoakaan ei oikeastaan voi äänestää. Eikä nyt ainakaan perussuomalaisia, kun ainoat mediat joita seuraa kannetaan aamuisin kotiin tai katsotaan telkkarista. Kirkkovenettäkään ei viitsi lipukkeeseen piirtää siinä pelossa, että se laskettaisiin feministipuolueen ääniin. Ei kokoomusta äänestetty juuri lainkaan sen linjan takia, vaan siksi, että 1) joko muut vaihtoehdot uskottiin vielä huonommiksi tai 2) äänestettiin kokoomuksen viime vuosituhannen linjan takia, kun pää elää vielä keskimäärin Koiviston aikaa, nuoremmilla Ahtisaaren ja vanhimmilla Kekkosen.

Keskusta 31
Maalaisliiton romahduksen syy keskittyy Ouluun. Oulusta on lähtöisin Sipilä ja matuskandaalien vaihe nro 1. Sipilän epäonnistumisen takia maalaisliiton kannatus laski kuusi prosenttiyksikköä ja loput Oulun alueella, missä romahdus oli lähes kaksinkertainen. Ei yllätyksiä täällä.

Vihreät 20
Tasa-arvopuolue on kaikista puolueista selvästi tasa-arvoisin, sillä sen kansanedustajista on 85 % naisia. Täydellinen tasa-arvo jää vain 15 % päähän.
Eduskuntaan pääsi myös Pirkka-Pekka Petelius, jonka egoparkaa käy sääliksi. Mies on tottunut viimeiset 40 vuotta olemaan Suomen parhaita koomikoita, mutta tässä porukassa hän ei pääse lähellekään naurettavuuden keskitasoa.
Parhaiten sekopäisyyttä kuvastaa suhtautuminen ilmastonmuutokseen, jonka torjuminen oli puolueen johtava vaaliteema. Yhdessä haittamaahanmuuton lisäämisen kanssa. Mikä jopa monikymmenkertaistaa jokaisen Suomeen tulevan haittamaahanmuuttujan hiilijalanjäljen, puhumattakaan siitä että se voimistaa maapallon ainoaa todellista ympäristöongelmaa sallimalla kehitysmaiden hillittömän väestönkasvun jatkumisen.
Toiseksi parhaiten sekopäisyyttä kuvastaa tasa-arvopuolueen into tuottaa maahan porukkaa kulttuureista, jotka eivät todellakaan tasa-arvoa kannata. Vihreiden naisten järjettömyys on parasta mainosta islamille – ei uskonto joka pitää naisen hellan ja nyrkin välissä voi kovin paha olla, jos sen vaihtoehto on vihreä naiskuva.

Vasemmistoliitto 16
Nyt pitää tehdä jotain yllättävää ja kehua vassareiden äänestäjiä. He haluavat toisten rahat itselleen, mutta omaavat sen verran selkärankaa että sanovat sen suoraan. Niitä jotka haluavat samaa mutta joilla ei ole tätä selkärankaa, kutsutaan demareiksi. Tosin tämä selkärankaissakki ei kata kaikkia vasemmistoliiton äänestäjiä. Joukkoon mahtuu myös paljon sellaisia, joilta pitäisi ottaa äänioikeus pois, koska he ovat saaneet Suomen kansalaisuuden väärin perustein.

RKP 10
RKP:n tulos ei ollut mikään yllätys. RKP voi tehdä ihan mitä tahansa ja saa silti aina sen 4-5 prosentin ääniosuuden kaikissa vaaleissa.

Kristillisdemokraatit 5
Kristillisdemokraatteja äänestettiin näinkin paljon lähinnä Päivi Räsäsen takia. Kristillisdemokraatteja ei äänestetty yhtään enempää lähinnä Päivi Räsäsen takia.

Liike Nyt 1
Äkkiseltään luulisi, että vihreisiin nähden toista ääripäätä sukupuolijakaumassa edustaa Liike Nyt ja sen ainoa edustaja Harry Harkimo. Näin ei kuitenkaan ole, sillä tilanne on aika tarkkaan fifty-fifty. On se Hjallis nimittäin sen verran vittumainen mies.

Siniset 0
Näissä vaaleissa ainoa puolue, jonka vaalitulos nosti hymyn huulille. Joksikin aikaa. Enpä olisi uskonut, että jonain päivänä kävisi Sampo Terhoa sääliksi, mutta nyt kyllä kävi niljakkeen selittäessä suorassa TV-lähetyksessä kuinka vaalitulos oli itse asiassa ihan hyvä. Vaikka päässä takoo taatusti koko ajan se, että tekemällä kesällä 2017 toisenlainen valinta hän olisi ollut luultavasti 2023 Suomen suurimman puolueen pj ja todennäköinen pääministeri eikä poliittinen ruumis.
Sinisistä haluaisin tietää vielä yhden asian ennen porukan hautaamista historian armolliseen hämärään. Kusettiko Soini koko jengiä kaiken aikaa vai ihanko aikuisten oikeasti hän kuvitteli omaavansa edes jonkinlaisen henkilökohtaisen kannatuksen? Jos kuvitteli, kuinka helvetin pihalla realiteeteista oleva ulkoministeri meillä on ollut viimeiset neljä vuotta? Jos taas kusetti, niin ei voi muuta kuin ihailla pokkaa – heppu on tasan tarkkaan tiennyt että vuoden 2007 jälkeen puoluetta ei äänestetty hänen takiaan vaan hänestä huolimatta.


Sitten henkilökohtaisempaan osioon. Tällä kertaa eduskuntaan valittiin kaksi henkilökohtaista tuttua. Tutuiksi lasken henkilöt jotka tietävät kuka minä olen eli sanovat kadulla vastaan tullessa moro ensin, jos en ehdi itse huomata. Tarkoitan siis että tuntevat minut siviilissä, ei blogikirjoittajana. En tiedä tunteeko yksikään kansanedustaja tätä blogia, mutta päätösten tasosta voi arvella että ei. Näiden kahden lisäksi eduskunnassa on muutama kansanedustaja, joiden kanssa olen tavalla tai toisella ollut tekemisissä. Puolueita on useita. Sanottakoon että ei vakuuta, ei todellakaan. Vain yksi sellainen, jota olisin voinut äänestää (oli eri vaalipiirissä). Toinen, joka on kohtuullinen mutta ei sen enempää. Kolmas on ikätoveri, joka oli hänet nuorena tuntiessani vetelä ja epäluotettava mulkvisti, mutta on voinut toki kehittyä. Muut ovatkin sitten sellaisia että en voi käsittää miten heille voidaan antaa minkäänlaista päätösvaltaa.


Ja lopuksi hallituskuviot. Yleinen näkemys on että hallitusneuvotteluista tulee poikkeuksellisen pitkät ja vaikeat. Saattaa käydä täysin toisinkin. Tilanne on paikkamäärillä laskien näennäisessä umpisolmussa. Tästä seuraa, että mahdollisten ratkaisujen määrä on melkoisen vähäinen, joten niistä voidaan tehdä valinta hyvinkin nopeasti. Kokeilemalla Hesarin ”kokoa hallitus palkkeja klikkaamalla” -toimintoa pääsee aika nopeasti selville harvoista käyttökelpoisista vaihtoehdoista. Oletetaan kuitenkin, että vähemmistöhallitusta ei tule, mikä sekin olisi tietysti mahdollinen:
A) Normiratkaisu: Pohjana SDP + KOK (Kepu oppositioon). 78 paikkaa ei vielä riitä alkuunkaan, ei edes yhdessä KD:n ja RKP:n kanssa (93). Apuun tarvitaan joko vihreät tai vasurit. KOK tuskin menee molempien kanssa samaan hallitukseen, ellei saa RKP:tä mukaan. KD tuskin lähtee mukaan, joten RKP tarvitaan. Tällöin SDP + KOK + RKP –koalition lisäksi tarvitaan joko vihreät (108) tai vasurit (104). Molemmat niukkoja, vasurivaihtoehto sekä aatteellisesti epäilyttävä että liian niukka. Johtopäätös: SDP + KOK + VIH + RKP (108) + mahdollisesti VAS (124).
B) Aagh punamultaa: SDP + KEPU + VIH + VAS (107). Olisi Kepulta aika röyhkeä veto lähteä tuommoisen vaalitappion jälkeen hallitukseen, mutta Kepuhan pettää aina. Tällä kertaa luulisi kuitenkin Kepuakin hirvittävän mennä näin vasemmistolaiseen menoon mukaan, joten tämä kuulostaa aika epätodennäköiseltä. Neljän vuoden päästä Kepua ei äänestettäisi kuin säälistä.
C) Härski yllätysveto: SDP + KOK + KEPU (109). Vihreät ja vasurit oppositioon, mahdollisesti apupuoluelisänä RKP (119) tai KD (114) tai jopa molemmat (124). Tästä vaihtoehdosta olisi se ilo, että sen pitäisi osoittaa hidasjärkisemmillekin että Suomessa on oikeasti vain kolme puoluetta eli perussuomalaiset, vihervasemmisto ja järjestelmäpuolue.
D) Kusetus: SDP suorittaa epäonnistuneet tunnustelut ja jää suosiolla oppositioon. Hallituspohjana PS + KOK + KEPU (108) todennäköisesti höystettynä KD:llä (113). Operaation suurvoittaja tulee olemaan SDP, joka pystyy tykittämään oppositiosta neljän vuoden päästä veret seisauttavan vaalivoiton. Suurin häviäjä on PS, joka joutuu välttämättä tinkimään lupauksistaan liikaa. Tämän vaihtoehdon toteutuminen on kiinni PS:n vallanhimosta. Eli ei tule tapahtumaan, ellei sitten Halla-aho osoittaudu Soiniakin taitavammaksi valehtelijaksi.

Kuten tarkkaavainen lukija huomaa, näissä vaihtoehdoissa ei – viimeistä utopiaa lukuun ottamatta – ole vaihtoehtoa, jossa perussuomalaiset olisivat mukana. Ennen vaaleja laskin, että perussuomalaisten pääsy hallitukseen edellyttää ehdottomasti sitä, että se on suurin puolue. Tällöin olisi tapahtunut seuraavaa, olettaen että persut pitävät vaalilinjansa edes suurin piirtein:
– 45 paikkaa: Mahdollista, mutta hyvin epätodennäköistä että hallituspaikka tulee.
46 – 55 paikkaa: Edelleenkään ei riittävästi siihen, että järjestelmäpuolue ei saisi hallitusta kasaan. Hankalampaa se olisi, mutta todennäköisesti onnistuisi.
56 – 65 paikkaa: Todennäköistä että pääministeripaikka tulee. Apuun tarvitaan SDP/KOK/KEPU ja apupuolue tai pari, mutta vallanhimo riittänee näille siihen, että ne tinkivät järjettömyyksistä. Olisi kuitenkin mahdollista, että persut syrjäyttävä koalitio saataisiin aikaan.
66 – 75 paikkaa: Tässä vaiheessa pääministeripaikan syrjäyttäminen vaatisi jo lähes kaikkien muiden puolueiden yhteistyötä. Ei mahdotonta, mutta varsin epätodennäköistä.
76 – paikkaa: Tämän syrjäyttäminen olisi jo vallankaappaus.

Perussuomalaiset eivät näissä vaaleissa saavuttaneet sitä asemaa, että hallitukseen kannattaisi mennä. Se olisi vaatinut vähintään 50 kansanedustajaa. Nyt viisainta on odottaa seuraavat neljä vuotta ja rakentaa se oma pelitapa vihdoinkin kuntoon. Kun asiat hoidetaan oikein, seuraavissa vaaleissa yli 60 kansanedustajaa on realismia. Olettaen että järjestelmäpuolue jatkaa asioiden tekemistä väärin. Vihervasemmistoon voi tässä luottaa varmasti. Järjestelmäpuolueen näkemykset voivat hyvinkin järkevöityä ja kuten Halla-aho totesi, tämähän on itse asiassa tavoitekin.


P.S. Vaalien ohella jännitettiin lepakkolätkän MM-finaalia Suomi-USA. Suomen jatkoaikamaalin hylkäämisestä on turhaan moitittu tuomareita. Tuomarilinja on naisjääkiekolle asianmukainen: tuomiot ovat päin vittua.

6 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Marhaba!

Setä Jaskan kirjoitustyyli pitää lukijan otteessaan.

Vaaleista ei tainnut kauheasti jäädä jälkipolville kerrottavaa. Kokoomuksen oikea siipi on nyt ratkaisevassa asemassa. Luultavasti Orpo vie joukkonsa kuihtuvan demaripuolueen aisankannattajaksi - vaihtoehto nro yksi.

Tai sitten Halla-aho - joka ei halua pääministeriksi - antaa sen pestin Orpolle. Näin Orpo saisi päteä pääministerinä neljä vuotta ja päättää uransa Kremlissä/Brysselissä.

Halla-aho saisi valtion kirstunvartijan roolin, jossa ei siivuja höylätä vaan kirveellä katkotaan monikulttuurisen Hydran päitä.

Pöpilä pääsee syyskuussa hermolomalle, ja Tuusulan Kanki pääsisi kiertämään maalimaa ulkokanisterin vaativassa roolissa.

Kun ensi kertaa Suomen historiassa oikeasti inhottu "oikeisto"hallitus sai mandaatin jatkaa, olisi kummallista jos se vanhin "oikeisto"puolue vapaaehtoisesti lähtisi kannattelemaan Rinteen aisaa.

Vasarahammer kirjoitti...

Persut on vahvoja Uudenmaan kehyskunnissa mutta suurimmassa vaalipiirissä on yksi heikko lenkki ja se on väkirikkain kunta Espoo, jossa kannatus oli vain 11%.

Espoossa on enemmän äänestäjiä kuin Satakunnan vaalipiirissä ja kaupungissa on alueita, joilla kulttuurin rikastuminen on Itä-Helsingin tasoa.

Sattumoisin Espoo on myös entisen puheenjohtajan kotikaupunki. En tiedä, onko tällä tekemistä heikon menestyksen kanssa.

Tuumailija kirjoitti...

Kiitokset analyysistä. Sellainen teksti on hyvä, joka herättää pohtimaan ja vaihtamaan ajatuksia. Laitan siis lusikkani soppaan:

Mielestäni olet liian ankara persuja kohtaan ja kerron kaksi perustelua. Ensinnäkin lähtökohdat. Persut joutuivat lähtemään kesällä 2017 todella vaikeasta, rikkonaisesta ja sekavasta tilanteesta liikkeelle, kassakavalluksineen päivineen, ja kannatusprosentit keikkuivat vielä viime syksynä pahimmillaan alle yhdeksän prosentin. Ponnistus siitä toiseksi suurimman puolueen asemaan oli uskomaton työ, kun otetaan huomioon että vastapuolella oli käytettävissään koko valtamedian tuki. Yli 50-vuotiaat ovat suuri äänestäjäkunta, joista edelleen valtaosa muodostaa käsityksensä Ylen ja Hesarin perusteella. Tälle PS ei voi vielä mitään.

Toinen perustelu on inhimillinen jaksaminen. Harva meistä on superihminen; jaksamisellakin on rajansa ja moni teki vaalityötä oman työnsä ohessa. Moni vaalityöhön lähtenyt saattoi uhrata henkilökohtaisen maineensa sosiaalisissa piireissä. Todellinen paikkamäärien nousu ei ollut vain yhtä, vaan parikymmentä. En ymmärrä miten näet tämän vain välttävänä tuloksena, kun kyseessä on jättiläismäinen vaalivoitto. Jos kesän 2017 petkua ei olisi tapahtunut ja paikkojen lisäys olisi ollut sama kuin nyt oli, niin PS olisi noin 60 edustajalla ylivoimaisesti suurin puolue.

Viisi ohjettasi ovat sinänsä hyviä ja herättävät seuraavia ajatuksia:

1. Kokemattomuus: Tässä Soinin petku valitettavasti toi harmillisesti takapakkia. Etenkin Sampo Terhon ja Simon Elon kaltaisten lupaavien poliitikonalkujen menetys oli suuri menetys. Mutta asiaa ei auta surkutella, ja toisaalta persuilla on edelleen useita jo useammankin kauden poliitikoita. Tilanne paranee uuden kauden myötä edelleen. Eli tämä kohta on petkusta huolimatta osittain toteutunut ja toteutuu edelleen. Lisäksi sama ongelma on monilla muillakin puolueilla, sillä näissä vaaleissa valittiin runsaasti ensimmäisen kauden tulokkaita.

2. Soini: Päästy eroon, eli tämä kohta on toteutunut. Näissä vaaleissa saatiin korjattua Soinin petkun aiheuttamat vauriot. Nyt on paremmat lähtökohdat toimia kuin koskaan ennen.

3. Rahankäyttö: Tästä en osaa muuten sanoa, mutta otan kantaa tuohon loistavaan opintomatkaideaan. Jenkit jos ketkä osaavat markkinoinnin. Seuraavat USAn pressanvaalit ovat puolentoista vuoden päässä. Niistä saatuja oppeja voisi koeponnistaa jo Suomen seuraavissa kuntavaaleissa, tsekata mikä tepsii ja mikä ei, ja sitten hyödyntää jalostunutta tietoa ek-vaaleissa 2023.

4. Imago: Sanoisin, että molempia tarvitaan. Pitää olla toki positiivisesti isänmaallinen, mutta myös protesti muille. Tämä yhdistelmä olisi toimivin.

5. Rekrytointi: Tässäkin olet mielestäni ehkä liian ankara. Ehdokkaiden kerääminen etenkin pikkupaikkakunnilla voi olla vaikeaa, sillä se voi olla monille sosiaalinen itsemurha. Sama pätee akateemisissa piireissä, jotka ovat voimakkaasti vihervasemmistolaiskokoomuslaisia. Tiedän itsekin tapauksia, joissa ihminen on suljettu ulos akateemisesta kaveripiiristään sen jälkeen kun tuli ulos persukaapista. Olen myös ollut aikoinaan töissä demarivoittoisessa tehtaassa, jossa monet työntekijät alkoivat syrjiä ja halveksia persujen kuntavaaliehdokkaaksi lähtenyttä työkaveria.

Joka tapauksessa näen tilanteen valoisampana kuin ennen. Itse asiassa noista viidestä ohjeestasi tärkein oli nimenomaan Soinista eroon pääsy, koska hän oli koko homman suurin haitta ja jarrumies. Loput korjaantuvat ajan kanssa, kun puolue vakiinnuttaa asemiaan poliittisella kentällä ja saa lisää kokemusta. Muut puolueet sulkevat PS:n nyt oppositioon, mikä on itse asiassa vain hyvä seuraavia ek-vaaleja ajatellen. Kun utopistit paskovat tämän maan neljässä vuodessa sellaiseen kuntoon että heikompaa hirvittää, niin jytky muuttuu tulivuorenpurkaukseksi 2023.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Ex-humoristi Pirkka-tuote Petelius valittiin isolle näyttämölle, saas nähdä peseekö nykyisten v-lehtien toimittajien suosikkiministerien parodiat. Haussa huumoripuolelle oli myös vaativamman huumorin edustaja (olis päässy eduskuntaankin mutteivät ottaneet):

https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/14fa8b91-60f6-4f12-96fe-230c721aafd7

Todisteena hänen vaikeahkosta huumoristaan olkoon:

https://areena.yle.fi/1-4420453

Jos purasee, katso koko sarja!

Naisten ämmämmien kiakko: aamuvarhaiseen asti katsoin matsia (elän useamman tunnin aikaanne edellä). Koskaan ennen en ole nähnyt suorassa lähetyksessä tehtävän oikeusmurhaa. Yksi videoita tuijottava saksalainen (akka?) päätti riistää Suomelta sen pelillä voittaman maailmanmestaruuden. Tais olla viimenen kerta kun katson akkain nujakointiurheilua. Ajatelkaapa, jos kyseessä olisi ollut miesten kiakon maailmanmestaruus katkolla ja joku video-Dietrich olisi tehnyt saman tempun esim. kanadalaisille.

Räty oli oikeassa: Saksa on paska maa.

Lauri Stark kirjoitti...

Lätkätappion todistaminen suorassa lähestyksessä pani niin pahasti vituttamaan, että vaalitukokset eivät juuri hetkauttaneet. Etäisesti lohtua muistuttavan tunteen kyllä soi sinisten nolla paikkaa. Mikään määrä tappioita ei voi olla heille liikaa.

Jaska Brown kirjoitti...

Kumitonttu: Tarkoitus oli kirjoittaa ihan asiallisesti, mutta oli liian monta herkkupalaa ja lipsahti veetuiluksi, joten annoin palaa. Siksi tässä on tunniste "Pakinavieras". Ja alkaa näyttää pikkuisen uhkaavalta, että PS taipuu kokkareiden seireenikutsun edessä. Sitokaa nyt varmuuden vuoksi Halla-aho mastoon kiinni ja tunkekaa kaikille muille mehiläisvahaa korviin (Odysseuksensa lukeneet ymmärtävät)! Tosiasioista olisi kuitenkin tingittävä liikaa ja sitten kävisi kehnosti. En kylläkään vielä usko että PS hallitukseen menisi, mutta todennäköisyys tälle kasvoi reilusti eilen.

Vasarahammer: Hyvät huomiot Espoosta. Siellä eletään vielä vanhamedian kuplassa eikä hektisessä menossa ole aikaa pohtia elämää syvällisemmin. Mutta kyllä todellisuus vielä läpi pääsee.

Tuumailija: Totta, olin ankara. Olet oikeassa siinä, että ihmisen resurssit ovat rajalliset. Mutta organisaation kuntoon luomiseen ei tarvita kuin yhden ihmisen työpanos - kunhan se työ tehdään oikein.

Veijo Hoikka: Jep, kyseinen heppu keräsi isomman äänisaaliin kuin moni istunut kansanedustaja. Melkein kahdeksankertaisesti vaikkapa Simon Eloon nähden. Tosin ulkoinen olemuskin on luontaantyöntävyydessään vain kahdeksasosa Elosta.

Lauri Stark: Pitää ottaa huumorilla. Videotarkistus kesti Cooperin testin verran siksi, että erotuomari yritti selvittää mihin vittuun se kiekko katosi.