Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Välihuomautus 122 : Arvot pohjalla

Twitterin parodiatili "Keijo Kaarisade" on suljettu, koska tiliä ei enää tunnistanut parodiaksi. Mutta Keijo jatkaa sissitoimintaa lehtien palstoilla. Viimeisimpänä nimimerkki "Arvo Pohjalainen" kirjoitti Aamulehdessä otsikolla "Akateeminen sivistys on paras ase sananvapauspopulismia vastaan". Kirjoituksessa todistettiin vastaansanomattoman mitäänsanomattomalla tyylillä sananvapaus populismiksi. Läpi meni että heilahti. Luulisi että edes nimimerkki olisi herättänyt epäilyjä, mutta ei tunnu toimittajien penaalin varustukseen kuuluvan kynänteroitinta.

Olisi luullut myös lehdistössä olevan jo yleishälytyksen päällä, sillä Keijo oli tehnyt jo saman tempun Turun Sanomille nimimerkillä "Aisa Kantola" (heh) ja pistänyt naistutkimusta halvalla otsikolla "Yliopistokulttuurimme on tippumassa kansainvälisen kehityksen kelkasta". Kirjoituksen kappaleiden alkukirjaimista muodostui teksti "Keijo Kaarisade" siltä varalta, ettei joku hidasälyisempi (kuten Turun Sanomien toimittaja) vielä "Aisa Kantolasta" tajunnut parodiaa.

Hesarin toimitukseen on tiettävästi hankittu jo laatikollinen vaseliinipurkkeja odottamaan Keijon parodian läpimenoa. Sen pitäisi olla lähes väistämätöntä, ellei mielipidepalstoja lakkauteta varotoimenpiteenä sananvapauspopulismin varalta. Eiväthän toimittajat edes jälkeenpäin tajua mitä tapahtui. Turun Sanomatkin tyytyi poistamaan kirjoituksen verkosta (painetusta lehdestä sitä on vaikeaa jälkeenpäin tehdä) sillä perusteella, että "kirjoitus on tehty väärän nimen turvin". Aamulehti pisti vielä paremmaksi kehittämällä aivan uuden parodian asteen: itseään tajuamattoman itseironian. Toteamus kuului: "Olemme poistaneet mielipidekirjoituksen, koska sen lähettäjä esiintyi väärällä nimellä. Kirjoitus itsessään oli hyvien tapojen rajoissa eikä esimerkiksi sisältänyt olennaisesti virheellisiä tai loukkaavia väitteitä."

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Keijo Kaarisadetta ei erota parodiaksi johtuen polliisin tviiteistä jotka ovat niin parodiaa niin parodiaa että.
Toimituksiin lähetettävä iso lasti Son Lönsonin genitaalihiekkaa!!
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Tämähän herättää jo uteliaisuutta. Miten se "Aisa Kantolan" parodinen kirjoitus kuului? Ehtikö joku kopioida sen talteen silloin kuin se oli vielä Turun Sanomien nettisivuilla? Onko jokin kopio siitä yhä luettavissa joltakin muulta verkkosivulta?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tuo Aamulehden kuivan maan meriselitys veti kyllä tähän astiset pohjat. Tään nykylinjanhan kiteytti se jonkun toimittajan mielipidekirjoitus joskus vuonna 2006 (en muista enää missä lehdessä, mutta paperiversio oli) jossa hän totesi että yhteiskunnallisten mielipiteitten esittäminen pitäisi sallia vain asiaan koulutetuille toimittajille. Jotain sellaistakin siinä oli että asioita kommentoiva muurahaiskansalainen nakertaa toimittajan leipää.

Qroquius Kad kirjoitti...

Ano 28.4. klo 19.22:

Tuosta osoitteesta löytyy:

https://web.archive.org/web/20190312130054/https://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/4505194/Lukijalta+Suomalainen+yliopistokulttuuri+on+tippumassa+kansainvalisen+kehityksen+kelkasta

Anonyymi kirjoitti...

Tästä tuleekin mieleen eräs salaviesti, jonka Arnold Schwarzenegger lähetti Kalifornian kuvernöörinä k.o. osavaltion lakeja säätävälle elimelle.

Kappaleiden alkukirjaimista muodostuu näppärä alatyylinen kehotus, jota en hyvien tapojen kunniaksi kehtaa/viitsi tähän suomentaa :-)


- Soomepois Eestist -

Veijo Hoikka kirjoitti...

Keijo Kaarisade näytti, miten apinaa skoijataan. Eli puetaan sanoma sellaiseen muotoon, että huumorintajuttomat itkupotkusuvakit, jsn-reviisorit ja vihapuhesherlockholmesit eivät sitä ymmärrä.

YrjöP viimeisimmässä tarinassaan pisti kaverinsa kanssa pölykapselit itämään hyvien lannoitteiden kera. Niinkin se käy.

Keijo Kaarisade kylvi siemenen, nyt on muiden aika alkaa tosissaan liittyä viljelytalkoisiin. Toki moni on sitä tehnyt jo aiemminkin. Tämä jos mikä on todellista hiilijalatonta tiedon viljelyä. Gretekin varmasti peukuttais.

Jaska Brown kirjoitti...

Huru-ukko: Keijon teksteissä oli toki se pikku vika, että ne ovat hieman liian loogisia ollakseen riittävän epäuskottavia.

Ano: Qroquius Kad ehtikin jo ansiokkaasti antaa linkin, jossa on muutama huvittava kommenttikin mukana. Tässä vielä suora linkki kuvaan, jossa alkuperäinen juttu näkyy selvemmin kuin päätekstissä olleessa Suomen Uutisten linkissä.

Yrjöperskeles: Joo, tuota Aamulehden selitystä luin kuin hepreaa oikealta vasemmalle, kuin japania ylhäältä alas ja varmuuden vuoksi vielä alhaalta ylös enkä tullut hullua hurskaammaksi. Taisivat tosiaan tulla kusetetuiksi ilman että edes tajusivat sitä.

Soomepois Eestist: Jep, kommentoin silloin Arskan tempausta tuoreeltaan.

Veijo Hoikka: Näissä parodioissa on tietysti se riski, että edistykselliset tahot huumorintajuttomina eivät niitä ymmärrä (mikä ei ole vaarallista) ja ryhtyvät toteuttamaan niiden ehdotuksia (mikä on helvetin vaarallista).

Vasarahammer kirjoitti...

Ihmeellistä on myös joissakin piireissä vallitseva sokea usko asiantuntijoihin, vaikka esimerkiksi ihmisoikeusasiantuntijat ovat järjestään laitavasemmistolaisia joukossa mm. yksi entinen SKP:n keskuskomitean jäsen.

Keijo Kaarisade on jo kaksi kertaa trollannut valtamediaa onnistuneesti (Aisa Kantola ja Arvo Pohjalainen). Kirjoitukset ovat menneet sukkana läpi, vaikka ne paljastuvat parodiaksi jokaiselle, joka on vähänkään lukenut vastaavaa tekstiä.

Paavo Haavikon aforismi kuuluu: "Heitä ei voi parodioida, koska he tekevät sen itse."

Tämä ei pidä paikkaansa. Kyllä voi parodioida mutta se johtaa helposti tilin sulkemiseen sosiaalisessa mediassa ja poliisitutkintaan.Nämä asiat taas eivät naurata lainkaan. Jari Taposen pöyristyttävän typerät twiitit herättävät ehkä hilpeyttä mutta Taponen kuitenkin laskee leikkiä tosissaan.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt en tajunnut. Miten kappaleiden alkukirjaimista muka muodostuu nimimerkki "Keijo Kaarisade"? Jos kaikki kappaleet otetaan huomioon, alkukirjaimista ei muodostu mitään merkityksellistä, ainoastaan merkityksetön kirjainjono KSVEUHISSJYOYS. Jos taas otetaan huomioon vain lihavoidut laajempien osioiden alkusanat, niistä kylläkin muodostuu teksti KEIY, joka etäisesti muistuttaa nimeä Keijo, mutta koko nimeä Keijo Kaarisade en saanut niistä mitenkään aikaan. En myöskään rivien alkukirjaimista. Ei sitä mitenkään saada myöskään ottamalla jokaisen kappaleen alusta esimerkiksi kaksi tai kolme kirjainta.

Jaska Brown kirjoitti...

Vasarahammer: Asiantuntija voi olla ja yleensä onkin oikeassa, mutta varsin usein asiantuntija ei näe metsää puilta. Esimerkiksi haittamamut kotoutuvat paremmin, jos kotoutukseen tungetaan miljoonia per lärvi. Tämä ei silti tarkoita että he kotoutuisivat hyvin, ainoastaan paremmin. Eikä se varsinkaan tarkoita sitä, että kotoutukseen pitäisi rahaa haaskata.

Ano: Teksti oli ilmeisesti kappalejaettu vähän eri tavalla kuin Keijo oli tarkoittanut ja ilmaisin itse asian epäselvästi. Etunimi tulee kappalejaosta ja sukunimi viimeisen lauseen lopusta. Tässä täsmennettynä:

Etunimi:

Keskustelu akateemisesta...
Englannissa asuvana...
Ilmiselvästi suomalaisille...
Jo nykyisten leikkausten...
On parempi oppia...

Sukunimi:

Suomessakin voitaisiin tavoitella Koulutuksen Arkeen AntiRasistista Itsetietoisuutta - Sitä Aikamme Dekolonisaatio Edellyttäisi.

Strix Senex kirjoitti...

"Kirjoituksessa todistettiin vastaansanomattoman mitäänsanomattomalla tyylillä sananvapaus populismiksi".

No mutta, onhan me pitkään tiedetty, että ei media kannata sananvapautta, se kannattaa lehdistönvapautta ja ne ovat kovasti eri asioita. Sananvapaus on epäilyttävä ja paheksuttava asia jota harrastavat populistit ja muut kerettiläiset epämääräisissä blogeissa ja verkkolehdissä ja ties missä. Oikeaa sananvapautta harjoittavat vain Tampereen Yliopiston ja Helsingin Sanomien toimittajakoulun kasvatit ja heidän privilegiokseen se tulisi myös varata ammattikuntalaitoksen pyhimpien keskiaiksisten perinteiden mukaisesti.

Jaska Brown kirjoitti...

Strix Senex: Ha! Hyvin tiivistetty. Tosin ehkä vähän vapaamielisempi linja on se mitä he haluavat: "Jos joku muu haluaa sanoa jotain julkisesti, hänellä on täysi oikeus näin tehdä kunhan me ensin hyväksymme sisällön."

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos selvennyksestä. Tämähän selvitti asian.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Minullakin oli tyttöystävä, nuorempana. Kömpelyyteni käsittelytehtävissä kasvatti meistä loistavia sinkkuja. Näin kuulin hänenkin kertoneen.