Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 14. kesäkuuta 2011

Sivallus CLXXXI

Brittilehti Monocle-lehti listasi maailman parhaat asuinpaikat. Ykköseksi tuli eräs Suomen laitamilla sijaitseva paikkakunta. Jos kyseinen syrjäinen rannikkokaupunki oli vertailun paras, en edes halua tietää millaisia persläpiä ne muut olivat.

9 kommenttia:

AuvoT kirjoitti...

Ko uutista lukiessa jäi ihmettelemään olisiko jossain konseptit menneet hieman sekaisin. Esim pääkaupunkimme sai kiitosta "kansainvälisistä mahdollisuuksista". Mielikuvitus ei riitä käsittämään miten tämä on mahdollista.

Kari Rydman kirjoitti...

Johan minä sen arvasinkin, että suomalaiset suuttuvat pahanpäiväisesti tästä uutisesta. Varmaan Ilta-Sanomat lähettää Monoclelle oikaisuvaatimuksen, niinkuin se lähetti Newsweekillekin. On tämä kyllä niin aurinkoista ja positiivista kansaa... :)

Markku kirjoitti...

Aika diipadaapaa tällaiset tutkimukset ovat. Ei se Helsinki mikään huono globaalissa vertailussa ole, mutta että paras - vaikea uskoa. Etelä-Suomi on ilmastoltaan karski paikka, jossa kaikki on törkeän kallista. Mutta niin on joku Oslokin.

Tuollaissa vertailuissa pitäisi ensin sopia keiden näkökulmasta tutkitaan. Lapsiperheiden? Sinkkujen? Vanhusten? Vaihtoehtoväen? Asumisen hinta/laatu -suhde koskee kaikkia ja työllisyys lähes kaikkia. Lapsiperheitä kiinnostaa päivähoito, koulujen taso, yleinen turvallisuus ja muu vastaava. Itse voisin kuvitella, että paras paikka asua lapsiperheen näkökulmasta voisi olla jokin keskisuuri kaupunki Sveitsissä (en tosin tiedä mitään Sveitsin koulu-, päivähoito- ja muista lapsiperheiden kannalta olennaisista systeemeistä). Maassa on hyvin korkea tulotaso, loistava infra, Pohjoismaita parempi ilmasto (paikallisilmastoja joka makuun pienellä alueella) ja keskeinen sijainti Euroopassa.

Jaska Brown kirjoitti...

Kaikille: Sivallus ei suuntautunut siihen, että stadi olisi huonompi kuin muut vertailussa mukana olleet. Päinvastoin, uskoisin vilpittömästi että se on niistä paras - jo pelkästään siksi että siellä ei VIELÄ ole lähiöitä, joissa autot palavat ja poliisi on lainsuojaton. Piiskanisku suuntautui siihen perverssiin ajatukseen, että suurkaupunki olisi jollain tavoin ihmiselle soveltuva asuinpaikka, mistä aiheesta olen pari vuotta sitten kirjoittanut.

Joku pikkukaupunki Sveitsissä voisi monelle olla varmasti ihanteellinen paikka, kunhan siellä ei puhuttaisi sitä schwytzzzzerdutschschschsia, mistä ei tahdo saada pirukaan selvää. Mutta kaikkiallahan on puutteensa.

Ja mistäpäs minä tietäisin, jos Helsinki olisi viime vuosina muuttunut paremmaksi - olen viimeksi käynyt kantakaupungissa viisi vuotta sitten. Pariin vuoteen en ole muistaakseni käynyt Lappeenrantaa (eliittikisat!) etelämpänä, mutta tänä kesänä pitäisi rahdata itsensä Turkuun Kalevan Kisojen takia...

AuvoT kirjoitti...

Tällaisen vertailun lopputulos riippuu vahvasti siitä miten eri kriteerejä painotetaan.

On Helsinki muuttunut paremmaksi, 70-lukuun verrrattuna on ilme, rakennukset ja viheriöt siistiytyneet, autokanta parantunut, ihmisten pukeutuminen muuttunut vauraammaksi (mutta ei "huolitellummaksi"), palvelu hieman parantunut, tyylikahviloita tullut lisää - erityisesti 90-2000-luvuilla.

Mutta meiltä puuttuu vuoristo, lämmin meri, taidetta on kovin vähän, terveydenhuoltosysteemi on sekava, joskin melko hyvälaatuinen, asuntokanta ei ole lapsiystävällistä ja on pientä ja kallista, kevyen liikenteen väylät - niitä on mutta sekavia, pitkä pimeä kolea liukas ja tihkusateinen talvi.

Ja onhan sitä kansainvälisyyttä tullut lisää, erityisesti itä-Helsingin puolelle.

Mutta tulos tosiaan riippuu siitä mitä painottaa...

Anonyymi kirjoitti...

Jaskan kommentista päätellen voi hyvin tulla johteiseen, että sijoitus mainitun listan kärkipäässä johtuu epätodennäköisyydestä joutua tekemisiin suomalaisen yleisturhailun kanssa.

Ja tarkemmin ajatellen, noinhan sen täytyy ollakin.

Markku kirjoitti...

Sveitsissähän puhutaan isoista kielistä myös ranskaa ja italiaa.

Anonyymi kirjoitti...

Oletko ottanut kommenttien ennakkotarkastuksen käyttöön? Kirjoitin kommentin tuohon parin vuoden takaiseen juttuun.

Jaska Brown kirjoitti...

Vieras, ennakkotarkastus on käytössä jutuissa joiden parasta ennen -päivämäärä on kahta viikkoa vanhempi. Tämä siksi että muuten niihin ilmestyviä kommentteja ei todennäköisesti huomaisi.

Kommenttien julkaiseminen puolestaan yleensä viivästyy, koska en käy blogissa kovin usein ja vielä harvemmin kirjaudun sisään ja huomaan vanhoihin juttuihin ilmestyneet kommentit. Kuten kellonajoista olet ehkä huomannut, minulle blogiaika tarkoittaa noin kello kuutta aamulla enkä kirjaudu läheskään joka päivä...