Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


torstai 7. joulukuuta 2023

Sivallus CD

Keskinkertaisuuden voittaminen väittelyssä on helppoa.
Fiksun voittaminen väittelyssä on vaikeaa.
Typeryksen voittaminen väittelyssä on mahdotonta.

10 kommenttia:

QroquiusKad kirjoitti...

Kaikki on suhteellista.
Jussi Halla-aho scriptasi, liekö jotakuta siteeraten, että jos keskustelijoiden älykkyysosamäärissä on yli 20 ero, käy keskustelu mahdottomaksi.

Olisiko noin aina?
Jos toisen ÄO on 90 ja toisen 111, on älykkäämmän epäilemättä varsin vaikeaa saada itsensä ymmärretyksi toiselle, joka ei pysty ymmärtämään eikä tuottamaan seitsemää sanaa pitempiä lauseita.
Vaan entä jos toisen ÄO on 130 ja toisen 151?

Kalle Pelttari kirjoitti...

Kovastihan tuo Iltalehden toimittaja Kreeta Karvala yritti Halla-ahoa haastattelussaan jauhottaa, mutta taisi käydä päinvastoin. Siinä oli varmasti se 20 pinnaa ÄO-eroa, enkä nyt viitsi sanoa kumman eduksi.

Anonyymi kirjoitti...

Siltikin iltis jaksaa yrittää jauhoja levitellä, ainakin nettilehdessään: Jussi Halla-aho valehtelee. Eli tuosta haastattatelusta irroitettu lauseenpätkä jota ei selitetä tai julkaista, että mihin kokonaisuuteen se liittyy. Nn, karva-reetta on karva reetta vaikka sen nurmella pyörittäisi. Yhtä suuria persujen "ihailijoita" molemmat.
Huru-ukko

Tapio Suhonen kirjoitti...

Naulan kantaan...

Strix Senex kirjoitti...

Erityisesti piti paikkansa se, että typerystä on mahdoton voittaa väittelyssä. Sellaisella kun ei ole sen enempää ymmärrystä kuin tietoakaan, puhumattakaan siitä, että sellainen edes haluaisi ymmärtää tai kuunnellakaan. Sellainen vain suoltaa ulos sitä, mitä sisällä sattuu olemaan. Tällaiset tyypit lienevät kaikille tuttuja noilta kommenttipalstojen trolliosastoilta joilla sellaiset näyttävät hankkivan sisältöä elämäänsä huomiota kerjäämällä. Maksaako joku "yleishyödyllinen yhdistys" heille moisesta tukea, en tiedä, mutta enpä hämmästyisi, jos niinkin tapahtuisi.

Ironmistress kirjoitti...

Ah, vanha kunnon kommunikaatioväli. Leta Hollingworthin ja Grady M. Towersin mukaan tuo kommunikaatioväli on 30 pistettä (kaksi sigmaa) kumpaankin suuntaan.

Mutta tilanne voi todellisuudessa olla vielä hullumpi. Davisin yliopiston professori Dean Keith Simontonin mukaan tuo "ymmärrysikkuna" (window of comprehension) on vain yksi keskihajonta (15 pistettä) kumpaankin suuntaan.

Tuo, mitä blogi-isäntämme esittää, tunnetaan myös nimellä Levyn 4. laki. Rukoile aina, että vastustajasi on roisto. Roistoilla on taipumus olla rationaalisia, ja on aina mahdollisuus, että voit voittaa heidät älyllisin keinoin. Siitä 1. korollaari on Hyväntahtoiset ajatukset tekevät käytöksestä irrationaalista, 2. korollaari Hyväntahtoisia ajatuksia on paljon vaikeampaa vastustaa kuin suoranaista pahuutta ja 3. korollaari Hyväntahtoisia ajatuksia, joihin sisältyy typeryys, on mahdotonta vastustaa järkipohjalta.

Jaska Brown kirjoitti...

Qroquius Kad: Tilanne on sama. Kommunikaatio onnistuu vain asioissa, joita alemmalla ÄO:lla varustettu kykenee ymmärtämään ja silloinkin vain, mikäli toinen kykenee muuntamaan viestintänsä vaaditulle tasolle.
Olen kirjoittanut asiasta taannoin.

Kalle Pelttari: Jokaisen poliitikon velvollisuus on valehdella, mikäli se on kansakunnan edun mukaista. Jo Kekkonen kirjoitti tästä nimimerkillään Liimatainen.

Huru-ukko: Kätevä tapa on tosiaan napata irrallinen lausuma ja tulkita sitä pahantahtoisesti väärin.

Tapio Suhonen: Kiitoksia.

Strix Senex: Pahinta on että tahallaan trollaavaa on aika vaikea erottaa rehellisestä typeryksestä. Etenkin jos ensimmäinen onnistuu ujuttamaan tekstin joukkoon kirjoitusvirheen tai pari.

Ironmistress: Viittaan yllä linkattuun kirjoitukseen, jossa oletan tunneälyn olevan samalla tavoin jakaantunut kuin ÄO ja näiden olevan toisistaan riippumattomia. Tästä seuraa kommunikaatiovälin olevan keskimäärin kaksi sigmaa ja syvällisen suhteen välin yksi sigma, mutta vaihtelun olevan näissä yksilöllistä.
Ennen muuta on tärkeää erottaa toisistaan tyhmyys ja typeryys. Esimerkiksi Pekka Haavisto ei missään nimessä ole tyhmä, ainoastaan erittäin typerä. Yleisesti ottaen tyhmä ei kykene ymmärtämään mitä on pielessä, typerä taas kykenee mutta uskoo siinä olevan jonkin väärinkäsityksen ja kaiken kuitenkin toimivan pohjimmiltaan siten kuten hänen ideologiansa olettaa.

Anonyymi kirjoitti...

"Jokaisen poliitikon velvollisuus on valehdella, mikäli se on kansakunnan edun mukaista. Jo Kekkonen kirjoitti tästä nimimerkillään Liimatainen."

Ilman ns. Valkoisia Valheita maailma romahtaisi päivässä. Ikävää, mutta niin se vain menee. Ja siihen sosiaaliseen ja diplomaattiseen peliin on vain sopeuduttava, kukin tavallaan ja tyylillään. Ja itsekin tuohon törmää harva se päivä. Kuten johan joku Dostojevski kirjoitti aikanaan mainion (joskin hieman raskaslukuisen) romaanin henkilöstä, joka aina katsoi velvollisuudekseen puhua aivan kaikissa tilanteissa pelkkää totuutta... Jokin I-alkuinen nimi sillä taisi olla, no enpä muista sen tarkemmin näin aamutuiman unenpöpperössä...

-J.Edgar-

Anonyymi kirjoitti...

Vai ei 20 välisten aivojen kommunikointi onnistu! Takavuosina istahdin Freukkareiden laulu
lusolistin Pekka Myllykosken pöytään hänen valmistautuessaan konsertoimaan. Molemmat tulivat ymmärretyiksi. Ja Pekka taatusti oli yli 20 pinnaa edellä.
Googlatkaa. Siis Pekka.

Jaska Brown kirjoitti...

J.Edgar: Näin on.

Ano: Onnistuuhan se. Jos ei onnistuisi, kaikki vajaamielisten hoito ja erityisopetus olisi mahdotonta. Se vain vaatii toisen osapuolen säätävän viestintänsä sopivalle tasolle, mikä ei kaikilta onnistu.