Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 24. toukokuuta 2022

Joku odottaa kirjettäsi


Kirjoitin viime viikolla välihuomautuksen Suomen NATO-hakemuksesta. Siihen olin liittänyt kuvan Repinin kuuluisasta maalauksesta ”Zaporogit kirjoittavat pilkkakirjettä Turkin sulttaanille” ja todennut, että kuvassa Suomen hallitus kirjoittaa NATO-hakemusta.

Huomautus oli pelkkiä kuvia syvällisempi monestakin syystä. Olihan kyseessä maalaus Ukrainassa sijaitsevan Zaporizzjan kasakoista, jotka haistattivat pitkät maahantunkeutujille. Tällä hetkellä Zaporozzjan kaupunki on yhä Ukrainan hallussa venäläisten vallattua alueen eteläosan.
Taidemaalari Ilja Repin oli itsekin ukrainalainen. Ennen lokakuun vallankumousta hän asui huvilallaan Terijoen Kuokkalassa ja jäi sinne vallankumouksen jälkeen aina kuolemaansa 1930 asti. Bolshevikeille hänkin haistatteli pitkät eikä houkutuksista ja kulttimaineesta huolimatta suostunut palaamaan Neuvostoliittoon.
Kirsikkana kakussa on se, että zaporogit kirjoittivat vastauskirjeensä Turkin sulttaanille, joka vaati heitä alistumaan. Nytkin Turkin valtaapitävä sulttaani Recep Tayyip Erdoğan vaatii kaikenlaista hyväksyäkseen Suomen ja Ruotsin NATO:on.

Todellisuudessa asia on aivan toisin. Mikäli Erdoğanilla olisi vain kaksi vaihtoehtoa eli hyväksytäänkö Suomi ja Ruotsi NATO:oon vai ei, hän ei epäröisi hetkeäkään hyväksymispäätöksessään. Paraatiovista sisään vaan. Erdoğanin temppuilussa on kyse tyypillisestä turkkilaisesta sivistymättömästä basaarimeiningistä: yritetään repiä itselleen kaikki mahdolliset edut tinkimällä, huijaamalla ja teeskentelemällä.
NATO:n kannalta paras ratkaisu (siitä olen edelleen eri kannalla että tämä olisi Suomen kannalta paras ratkaisu) olisi sanoa Erdoğanille että turpa kiinni turkkilainen ja lusikka kauniisti käteen. Ja jos ei suostu, niin Turkki ulos NATO:sta. Ainakin Kreikka kannattaisi taatusti Turkin ulospotkimista ja olisipa niistä lampaannussijoista lopultakin jotain hyötyä eikä pelkkää kulupuolta. (Tässä vaiheessa alan jo kallistua sille kannalle että NATO:on liittyminen olisi Suomen kannalta hyödyllisyydeltään jo lähes neutraali ratkaisu.) Tällöin NATO:sta tulisi aidosti sivistyneitä arvoja kannattavien valtioiden liitto.
Tämä taas avaisi mitä loistavimpia, joskin epätodennäköisiä mahdollisuuksia. Kun enää ei tarvitsisi välittää turkkilaisista, NATO voisi muuttua länsimaisten arvojen puolustajaksi ja sen myötä EU. On tietysti turha toivoa, mutta tämä on toisaalta paras joskin ohkainen oljenkorsi siihen, että länsimaiset arvot kokisivat uuden nousun. Tällöin länsimaista laivattaisiin pihalle koko se tänne tunkeutunut asiaankuulumaton sakki, joka vastustaa länsimaisia arvoja. Turkki olisi ihan hyvä kohdemaa sillekin. Tässä tapauksessa NATO ja EU todellakin puolustaisivat sivistystä ja Suomen paikka olisi kuulua molempiin.

Tätä ihmettä odotellessa paljastetaan sitten, mistä tässä kirjoituksessa on varsinaisesti kyse. Tutkiva journalismimme ja tiedusteluverkostomme on näet saanut käsiinsä sekä Erdoğanin Suomeen ja Ruotsiin lähettämän nootin että luonnoksen vastaanottajamaiden yhteisestä vastausviestistä Erdoğanille.

Tässä ensin Erdoğanin kirje:

Minä sulttaani, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan; Muhammedin poika; auringon ja kuun veli; Jumalan pojanpoika ja varakuningas; Turkin, Bosporin, Pohjois-Kyproksen, Ylä- ja Ala-Anatolian hallitsija; keisareiden keisari; hallitsijoiden hallitsija; poikkeuksellinen ritari, ikuisesti voittamaton; Hagia Sofian moskeijan vankkumaton vartija; Jumalan itsensä valitsema luottomies; muslimien toivo ja lohtu; kristittyjen voittaja ja suuri puolustaja - käsken teitä, Suomen ja Ruotsin johtajia, vaatimaan NATO:a liittymisenne ehtona ottamaan minut takaisin F-35- ja F-16 -ohjelmiin, toimittamaan minulle kottikärrykaupalla euroja ja dollareita, ja lopettamaan vaivaamiseni haittamaahanmuuttoa rajoittavalla politiikallanne.

Sauli Niinistö käväisi sitten viime viikolla Ruotsissa ja väsäsi yhdessä pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa vielä lähettämistään odottavan seuraavanlaisen vastauksen:

Suomen ja Ruotsin hallituksilta Turkin sulttaanille!

Sinä, turkkilainen perkele ja perkeleen kirottu veli ja ystävä, Luciferin itsensä sihteeri. Mikä pirun ritari olet, kun et pysty edes nujertamaan siiliä paljaalla perseelläsi. Paholainen paskoo ja hallituksesi syö tuotokset. Sinä, sinä nartunpenikka, et rupea ryppyilemään sivistyskansoille; me emme tunne pelkoa leukojenlouskutustasi kohtaan, maalla ja merellä me rakennamme raja-aidat ählämeille ja naisimme äitiäsi, ellei se olisi niin saatanan ruma.

Sinä Putinin lakeija, Bosporinsalmen soutuveneilijä, turkkilainen kamelinperseentähystäjä, Pohjois-Kyproksen lampaannussija, ylemmän ja alemman Anaalitolian sikopaimen, armenialainen sika, ankaranpuoleinen rosvo, tataarikunnan portto, Armenian hirttomies, ja koko maailman ja maanalaisen narri, idiootti Jumalan silmissä, käärmeen pojanpoika ja satiainen konstantinopolilaisen huoran pillukarvoissa. Sian kärsä, tamman perse, teurastamon piski, kahden tuuman lerppakulli, nussi äitiäsi!

Näin julistavat skandinaavit, senkin lurjus. Et pääse edes paimentamaan kristittyjen sikoja, saati että sinulle annettaisiin länsimaista teknologiaa hajotettavaksi. Me päätämme tähän nyt, koska sinä et tietäisi aikaa elleivät länsimaalaiset olisi keksineet kelloa ja kalenteria; itse olette keksineet vain vesipiipun hasiksen polttamista varten; siksi voisit pussata persettämme mutta emme siihenkään suostu, koska emme halua paskamme likaantuvan!

Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson, kaikkien eurooppalaisten puolesta.

12 kommenttia:

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Kyllä vain, ei hullumpaa kirjeenvaihtoa. Vähän tuohon tyyliinhän Iivana Julma ja Juhana III (vai Kustaa Vaasa?) viestittelivät toisilleen 1500-luvun toisella puoliskolla. Kiitos, että sait vanhan kirjeenvaihdon päivitetyksi !

Anonyymi kirjoitti...

No totahan diplomatia pohjimmiltaaan on vai se verhoillaan kukkaiskieleen.
Ihmettelijä.

Anonyymi kirjoitti...

Eikä aikaakaan, kun turkkilainen riehaantui. Kuinkas sattuikaan:
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/us/e24faf1b-88c1-460e-bbf6-779f55490552

hepp<

KLS kirjoitti...

Huh huh!
Ergodan voi kyllä kehua itseään.
Mutta vakuutan, etteivät Sauli Niinistö eikä Magdalena Andersson ikänä kirjoittaisi noin rumia.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä asiasta sanotaan Naton peruskirjassa: Voidaanko siitä erottaa jäsenvaltio ja jos niin millä ehdolla?
Tähän mennessä niin ainakaan ei ole vielä kertaakaan tapahtunut.
Eikä siitä tietääkseni mikään maa ole eronnutkaan. Ranska kyllä 1960-luvulla uhkasi erota, mutta ei lopulta eronnutkaan, vaikka jäikin pois eräistä Naton yhteisistä sotaharjoituksista.

Anonyymi kirjoitti...

Joku vuosi sitten vastaava ja pieni pilkkaruno sai Erdoganin tuohduksiin ja vaatimaan rangaistusta:

https://suomenkuvalehti.fi/ulkomaat/kiista-pilkkarunosta-jatkuu-turkin-presidentti-erdogan-vaatii-yha-tuomiota-saksalaiselle-tv-tahdelle/

"Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin asianajaja on jättänyt Mainzin syyttäjävirastoon valituksen niin sanotussa Böhmermann-jutussa. Sen lisäksi hän on nostanut asiassa yksityisen kanteen, jonka käsittely alkaa Hampurissa marraskuussa." Tämä v. 2016

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi 24. toukokuuta 2022 klo 13.48 kirjoitti:
"Mitä asiasta sanotaan Naton peruskirjassa: Voidaanko siitä erottaa jäsenvaltio ja jos niin millä ehdolla?"

Jukka Tarkka on blogissaan pohtinut tätä Turkin erottamisasiaa.

KUINKA PÄÄSTÄ EROON HÄIRIKÖSTÄ
https://jukkatarkka.blogspot.com/2022/05/kuinka-paasta-eroon-hairikosta.html
acc


Anonyymi kirjoitti...


Turkissa uhataan Natosta eroamisella, jos Suomi ja Ruotsi eivät täytä Turkin vaatimuksia.

24.05.2022
Turkey threatens to leave NATO due to possible Finland and Sweden's entry
https://english.pravda.ru/news/world/152033-turkey/

QroquiusKad kirjoitti...

Onkohan se uhkaus vai lupaus?

Anonyymi kirjoitti...

Jos ja kun Erdogan vaatii Suomesta ja Ruotsista palautettaviksi niitä hänen mielestään terroristi-kurdeja, niin mielestäni toihan olisi win-win-tilanne kummallekin osapuolelle. Lähetetään Turkkiin kaikki kurdit ja pitäköön hyvänänsä!

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla.


- Soomepois Eestist -

Jaska Brown kirjoitti...

Terho Hämeenkorpi: Kustaa Vaasa kirjoitti aikoinaan sellaisia myllykirjeitä, että Kekkosellakin olisi noussut tukka pystyyn.

Ihmettelijä: Jokuhan sanoi, että diplomaattiset kommunikeat ovat kuin bikinit: paljastavat paljon mutta piilottavat silti tärkeimmät.

heppa: Basaarimeininkiä.

KLS: Joo, mutta sitä ne ajattelevat. Ainakin Niinistö.

Ano 13.48: Kuten jäljempänä todettiin, kellekään ei ilmeisesti tullut edes mieleen että joku haluaisi erota NATOsta.

Ano 15.59: Haastekirjelmää odotellessa...

acc: Olisi voitto NATOlle, tappio Turkille.

Ano 10.31 ja Qroquius Kad: Toivotaan että häipyvät, NATO jäisi sivistysliitoksi.

Soomepois Eestist: Eihän Turkki halua kurdeja takaisin. Kukapa haluaisi, paitsi ruotsalaiset aikoinaan?

QroquiusKad kirjoitti...

Iivana Julman kanssa kävi kirjeenvaihtoa Pitkän vihan 1570-95 aikana Juhana III, jonka legitimiteetin ensinmainittu eräässä kirjeessään kiisti pilkkaamalla vallananastajaksi ja alhaissyntyisen vallananastajan pojaksi;

olihan Juhana kaapannut vallan veljeltään Eerik XIV:ltä.
Kustaa Vaasa puolestaan oli todellakin ollut maalaisaatelinen, joka oli johtanut Ruotsin vapaussotaa Kalmarin Unionista Kristian II Tyrannia vastaan ja voittanut.

Juhana vastasi tallaamalla Iivanan varpaille tuplasti aloittaen vuonna 1581 seuraavan kirjeensä:
"Me Juhana, Jumalan armosta Svean, Götan ja Venden kuningas, Suomen, Viron, Karjalan, Inkerin ja Selonin viidenneksen suuriruhtinas..."

Ensimmäinen tallaus oli muistuttaa olevansa ensin kuningas ja sitten suuriruhtinas ynnä muuta, kun Iivanan oma titulatuuri alkoi "Moskovan suuriruhtinas ja koko Venäjän maan tsaari" ynnä muuta.
Juhana oli siis korkeampi hallitsija kuin Iivana, julistaen lisäksi hallitsevansa Iivanan hallussa tuolloin ja hänen seuraajansa hallussa meneillään olleen sodan päättymisenkin jälkeen olleita alueita.

Näin hallitsijoiden välinen lällättely kohotti Suomen suuriruhtinaskunnaksi!