Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 12. lokakuuta 2021

Uutiskatsaus 41/2021


1. Sähkö ei tulekaan töpselistä!

Tutkijat kertoivat sen minkä pitäisi olla jokaiselle lukiofysiikan lukeneelle itsestäänselvyys: energiaa ei synny tyhjästä. Aurinkopaneeleihin tarvittava materiaali on louhittava kaivoksista. Sähköautoihin tuleva virta on tuotettava jossain eivätkä akutkaan itsestään autoon ilmesty.


2. Kenen on vastuu?

Laskelma osoitti, että Suomi on suurimpia syyllisiä ilmastonmuutokseen. Kun laskettiin kulutus per lärvi, suomalaiset olivat kärjen tuntumassa.
Tehdäänpä realistisempi laskelma.
Suomessa on viitisen miljoonaa asukasta. Sovitaan että jokainen kuluttaa tällä hetkellä yhden hölönmölön verran luonnonvaroja. Suomen kokonaiskulutus on siis viisi miljoonaa hölönmölöä. Yksi hölönmölö per asukas on maailman kärkiluokkaa eli suomalaiset ovat pääsyyllisiä.
Kuvitellaanpa sitten että Suomessa asuisi vain kaksi miljoonaa asukasta. On varsin selvää, että tällöin olisi väljempää ja näillä asukkailla olisi suhteellisesti isommat asunnot, useammalla olisi kesämökki ja ehkä isompi autokin. Tällöin kulutus olisi vaikkapa 1,5 hölönmölöä per asukas eli aivan maailman kärkeä. Mutta kokonaiskulutus olisikin vain kolme miljoonaa hölönmölöä verrattuna nykyiseen viiteen miljoonaan. Eikö tämä olisi maapallon kestokyvyn kannalta parempi? Ei otsikossa käytetyn tilastoinnin mukaan.
Kuvitellaanpa vielä, että Suomen väkiluku olisi viimeisen kuudenkymmenen vuoden ajan kasvanut samaan tahtiin kuin Afrikassa. Silloin Suomessa olisi nyt kaksikymmentä miljoonaa asukasta. Elintasomme olisi selvästi alhaisempi. Sanotaan että kulutus olisi vaikkapa 0,5 hölönmölöä per asukas. Kokonaiskulutus olisi tällöin kymmenen miljoonaa hölönmölöä eikä viisi miljoonaa. Mutta otsikon laskutavan mukaan Suomi olisi paljon vähemmän syyllinen.
Todellisuudessa Suomi on edelleen luonnonvarojen nettotuottaja. Meidän asukaslukumme on niin pieni, että meidän luonnonvarojen tuotannollamme pystytään korvaamaan melkoinen siivu muiden maiden ylikulutusta.
Maapallon ainoa todellinen ongelma on kehitysmaiden väestönkasvu. Sivistyneiden maiden väkiluku on pysynyt käytännössä samana viimeiset 50 vuotta, mahdollinen väestönkasvu joissakin maissa on aiheutunut lähes kokonaan kehitysmaista tapahtuneesta maahanmuutosta. Jos maapallon väkiluku olisi sama kuin 50 vuotta sitten, mitään ylikulutuksen ongelmia ei olisi.
Kehittyneiden maiden syyllisyys maailman ympäristöongelmista rajoittuu pääosin siihen, että olemme erehtyneet viemään kehitysmaihin tehomaatalouden ja lääkintähuollon asettamatta niiden ehdoksi väestönkasvun lopettamista. Eikä tarkemmin ajatellen kyseessä ole todellakaan mikään pieni vastuuttomuus kehittyneiltä mailta.


3. Kuka ja miksi?

Näin käski kysyä toveri Vladimir Iljits Lenin aina silloin, kun tapahtuu jotain odottamatonta. Tällä kertaa vastaus kysymykseen ”kuka” on helppo: kaima-Vladimir on kaiken takana. Sen sijaan ”miksi” on vielä pahasti avoinna.
Kyse on siis siitä, että Venäjän kruununtavoittelija Georgi Romanov meni naimisiin Iisakin kirkossa Pietarissa mahtihäissä. Mies on liikemaailmassa töissä toimitusjohtajana, mutta raha on pääosin perittyä. Eräiden arvoiden mukaan sitä on kutakuinkin 1,5 miljoonaa dollaria. Aika paljon rahaa, mutta silti 1500 arvovieraan häät kuulostavat aika hulppealta. Tosin voihan olla että morsmaikun (italialainen parempien piirien tytär) suku kuittasi osuutensa laskusta.
Tämä ei kuitenkaan selitä sitä, miten mahtoi Iisakin kirkon vuokraus onnistua. Puhumattakaan televisioinneista. Ei tällainen kävisi päinsä ilman Putinin antamaa vihreää valoa.
Kysymys kuuluukin, mitä Putin tavoittelee? Tähän asti Romanovien nykyhaarat on yritetty vaieta kuoliaaksi Venäjällä. Mikäli tavoite on niinkin hurja kuin monarkian restaurointi, Georgi Romanov on mitä mainioin valinta – siis Putinin kannalta. Nykyään 40-vuotias aatelinen on koko elämänsä ajan valmistautunut tähän. Hänen kunnianhimoinen äitinsä on ajanut pojan pääsyä valtaistuimelle, vaikka tavoite on ollut äärimmäisen epärealistisen oloinen. Tsaariksi päästäkseen tämä sukuhaara on valmis Putinin sätkynukeiksi ilomielin. Jopa paljon innokkaammin kuin lailliset perilliset.
Asia on näet niin, että Georgi Romanov on tsaarien Venäjän kruununperimyslain mukaan tsaariksi kelvoton. Hänen isoisänsä, kruununtavoittelija, suuriruhtinas Vladimir oli Romanov-suvun päämies ja laillinen kruununperijä, vaikka olikin vain hyvin etäistä sukua viimeiselle tsaarille Nikolai II:lle. Bolsevikit olivat tehneet melkoisen apuharvennuksen suvussa, joten Vladimir päätyi kruununperijäksi vaikka olikin vasta Nikolain serkun poika. Mutta Vladimirilla itsellään ei ollut lainkaan poikia ja Paavali I:n lain mukaisesti hänen ainoa lapsensa Maria ei ollut kruununperijä, kuten ei myöskään hänen poikansa Georgi. Tällä hetkellä laillinen kruununperijä on 98-vuotias Andrew Romanoff, amerikkalainen Nikolai I:n pojanpojanpojanpoika. Jolla on kolme kuudenkympin molemmin puolin olevaa poikaa, joilla kellään ei ole poikia. Tähän nähden voisi olla varsin mahdollista, että Putin vetäisee Georgin ässänä hihastaan tsaariksi.
Mutta Putinin tuntien hänellä on ässä ässänkin takana. On täysin mahdollista, että Georgi – jolla ei siis ole laillista perimysoikeutta – on vain koepallo. Todellinen tuleva tsaari voisi aivan hyvin olla muuan Rostislav Romanov, 36-vuotias taiteilija. Hän on ainoa Romanovin suvun jäsen, joka on muuttanut – joskin väliaikaisesti – takaisin Venäjälle, jossa hän asui 2009-2011 oppiakseen isiensä kieltä paremmin. Hän on myös naimisissa ja hänellä on 2013 syntynyt poika eli Paavalin lain mukainen kruununperimys olisi turvattu. Rostislav on myös pitänyt varsin matalaa profiilia, joka sopisi Putinin suunnitelmiin. Kun nykyinen päämies Andrei Romanoff lähivuosina kuolee, hänen kolme iäkästä poikaansa voidaan hyvin ohittaa koska heillä ei ole poikia. Seuraavana mieslinjassa on vuorossa juuri Rostislav Romanov, tsaari Nikolai I:n pojanpojanpojanpojanpoika. Sattumoisin hän on myös Aleksanteri III:n tyttärenpojanpojanpoika. Sen lähemmäksi Venäjän kruunua ei voi päästä, sillä Nikolai II:n jälkikasvua ei ole ollut elossa yli sataan vuoteen. Kukapa olisi sopivampi veto Putinin valinnaksi Venäjän tsaariksi kuin näin vahvoilla sukusiteillä varustettu ehdokas, joka on lisäksi vieläpä tuleva laillinen vallanperijä, toisin kuin julkisuudessa esiintyvä sulhasmies Georgi?


4. Oman oksan sahaamista

Harvoin näkee sellaista ihmettä, että virkamies sahaa omaa oksaansa ja pyrkii vähentämään työmääräänsä. Parkinsonin lain mukaan jokaisen virkamiehen tavoite kun on virastonsa hallintohimmelin kasvattaminen, jotta pääsisi paremmille palkoille esimiesasemaan. Tällä kertaa kuitenkin ulkomaalaisvirasto Migri on nähnyt, että ollaan menossa liian pitkälle ja asettui poikkiteloin sisäspice Maria Ohisalon perheenyhdistämissuunnitelmille.
Tämä lienee hallintohistoriassa ainutlaatuista. Migri tajuaa, että jos nykyistä menoa jatketaan, ei heidän palkoilleen löydy enää maksajia. Tämän pitäisi olla melkoinen hälytysmerkki.
Mainittakoon lopuksi, että Jaska kannattaa lämpimästi perheenyhdistämisiä. Kunhan se yhdistäminen ei tapahdu Suomeen.


5. Toistuva uutinen

Blaablaablaa ... Ashkan Shirzei … jäkjäkjäk … kuuden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen … käläkäläkälä … törkeästä lapsenraiskauksesta ja kolmesta törkeästä raiskauksesta … päläpäläpälä … Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi … jepjepjep.
(Huom. Koska tämä uutinen on joka uutiskatsauksessa, vain nimi, tuomion pituus, tekotapa ja tuomioistuimen sijainti vaihtelevat, katsoin parhaaksi jouduttaa lukemista jättämällä toistuvat osat pois.)


6. Kirjausvirhe vai ennakkotieto?

Otsikko kertoi, että 38 prosenttia raiskauksista epäillyistä on ulkomaalaistaustaisia. Luku kuulosti melkoisen isolta jopa näin realistin korviin. Kohta julkaistiinkin korjattu tieto. Alkuperäisessä tilastossa oli kirjausvirhe, yksi raiskuri oli laitettu vahingossa 131 tapaukseen syylliseksi. Oikea prosenttiluku olikin 30 prosenttia.
Jotenkin tuli mieleen että otsikointi olisi voitu hoitaa myös seuraavaan tapaan:
”Olemme kurkkuamme myöten paskassa!”
”Ei sittenkään – olemme paskassa ainoastaan kainaloitamme myöten!”
Toisaalta voisi tietysti epäillä, että kyseessä oli ennakkotieto. Voihan olla että parin vuoden kuluttua ulkomaalaistaustaisten osuus todella on se 38 prosenttia. Tämä ei kuitenkaan luultavasti tule toteutumaan. Tilastoinnissa ulkomaalaistaustaisten osuus on näet jopa vähentynyt. Jotain tekemistä tällä saattaa olla sen kanssa, että yhä useampi raiskausikään tullut Mohammad ja Abdi on syntynyt Suomessa ja tilastoidaan suomalaiseksi.


7. Pitääkö tätä oikeasti kysyä?

Äskettäin poistui joukostamme legendaarinen kynänkäyttäjä Aarno Laitinen. Ilta-Sanomien entinen päätoimittaja Tapio Sadeoja maalasi kolumnissaan Laitisesta erinomaisen kuvan rohkeana kiellettyjen tosiasioiden ääneen sanojana. Hän kuvaili 1970- ja 80-lukujen ”tukahduttavaa poliittista ilmapiiriä”, jossa monet toimittajat vaikenivat tai vaiennettiin. Sadeoja kysyi, toistaako journalismi 1970-luvun virheet.
Suomalaisen journalismin tasosta kertoo pelottavan paljon se, että tätä tarvitsee edes kysyä.
Neuvostoliiton romahdettua koettiin lyhyt vapauden aika 1990-luvun taitteessa. Se on mennyttä. Miettikääpä seuraavaa: ei ole olemassa mitään sellaista asiaa, jonka voi nykyään sanoa julkisuudessa mutta ei olisi voinut sanoa kolmekymmentä vuotta sitten. Sen sijaan on paljon sellaisia asioita, jotka olisi voinut sanoa julkisuudessa kolmekymmentä vuotta sitten mutta ei voi sanoa nyt.


8. Rock-ote

Pääpuolue demarit ilmoitti taannoin, että rajoituksia puretaan kunhan rokotekattavuus nousee 80 prosenttiin. Toisaalta he ilmoittivat myös että rajoituksia puretaan lokakuussa. Tästä seurasi ristiriita, mikä oli odotettavissa. Demarit kun kykenevät ymmärtämään vain lineaarisen mallin, jonka mukaan rokotekattavuuden piti nousta vaaditulle tasolle hyvissä ajoin jo syyskuussa. Vaan kun malli onkin logaritminen eli kattavuuden kasvu hidastuu sitä mukaa mitä lähemmäs sataa prosenttia päästään.
Onneksi demareilla on tähänkin pomminvarma konsti eli tosiasioiden kiistäminen. Tällä kertaa he valitsivat sen, että unohdetaan 80 prosentin rokotekattavuus. Tämä tapahtui kätevimmin siten, että demarien sekä nykyiset (Sanna Marin), tulevat (Nasima Razmyar) että entiset (Tarja Halonen) johtohahmot alkoivat käyttäytyä viestinnässään kuin mitään epidemiaa ei enää olisikaan. Vähän samaan tapaan kuin vuosi sitten demarit käyttäytyivät siihen tapaan kuin meillä olisi musta surma riesanamme.
Toki demarit sen verran tunnustavat epidemiaa, että kannattavat lämpimästi rokotepassin käyttöönottoa. Onhan se jälleen askel kohti totalitaarista yhteiskuntaa ja mikäs sen parempi demareiden kannalta.
Rokotevastaisuus sinänsä on ymmärrettävä ilmiö. Se on tieteellisin perustein selitettävissä. Ei kuitenkaan biologisin, vaan psykologisin. Rokotevastaiset voidaan näet jakaa kolmeen kategoriaan.
Ensinnäkin ovat täyshörhöt, jotka eivät sinänsä ole psykologisessa mielessä mielenkiintoisia.
Toinen ryhmä eli noin yleensä täysijärkiset ihmiset ovat. Tässä porukassa on paljon perussuomalaisten kannattajia ja sille löytyy psykologinen selitys. He ovat aiheesta kokeneet, että hallitus tekee typeriä ratkaisuja maahanmuutossa, EU:ssa, sosiaalituessa ja monissa muissakin asioissa. Sitten sama hallitus neuvoo ottamaan rokotteen. Toisaalta rokotteen ottaminen on näistä asioista ainoa, joka on jokaisen omassa päätäntävallassa. Niinpä seuraa psykologinen torjuntareaktio. Ei tuossa sen kummemmasta asiasta ole kyse. Kuvitelkaapa huviksenne, että hallitus olisikin ottanut koronarokotteisiin epäilevän linjan eikä olisi hankkinut niitä mahdollisten sivuvaikutusten pelossa. Aivan varmasti vähintään puolet tähän ryhmään nykyään kuuluvista ”rokotevastaisista” hommaisi pimeitä rokotteita ulkomailta.
Kolmas ryhmä on haittamaahanmuuttajat, joille rokotteen pistäminen ei ymmärrettävästi poikkea voodoo-nuken pistelystä mitenkään – kumpaankin liittyy täysin selittämättömiä taikavoimia. Niinpä uskotaan että koronaa voi torjua yhtä hyvin yrittiteellä kuin rokotteella. Lisäksi vielä epäluottamus viranomaisiin, mikä kertoo lähinnä siitä että tällaista kulttuuria ei Suomeen tarvita.
Kahteen ensimmäiseen näistä kolmesta ryhmästä ainakin osittain tepsisi kuitenkin lompakkoon osuva konsti. Lääkintöneuvos Heikki Pälve ehdotti äskettäin kirjoituksessaan, että koronaan sairastuva rokottamaton vastaisi taudin hoidon kustannuksista itse joko kokonaan tai osittain. Tähän on vankat tilastolliset perustelut, sillä rokottamattomien sairastumisriski on suurempi ja ennen muuta tehohoitoon joutumisen riski jopa kymmenkertainen. Tästä voisi laskea, että maksettavaksi tulevan osuuden suuruus olisi 90 %. Toki tähän pitää vielä ottaa rokotteen aiheuttamien sivuoireiden (yleensä kuumeilu, allekirjoittanut ja kaikki läheiset ovat selvinneet ilman) kustannuksista yhteiskunnalle kertynyt summa, rokottamattomilla kun näitä oireita ei ole. Sanotaan nyt vaikka 80 % korvausvelvollisuus ja annetaan vielä tukkualennus siten, että rokottamattoman sairastuessa koronaan hänen tulisi korvata 50 % mahdollisista hoitokustannuksista (osahan sairastaa käytännössä oireetta eli ei tarvitse hoitoa), toki vaikka kahdenkymmenentuhannen maksukatolla. Eiköhän alkaisi rokotekattavuus lisääntyä ja jos on sitä mieltä että koronaa ei ole niin eihän rokotetta sitten tarvita. Näinhän rokotevastaiset ajattelevat. Ja se vapaus heille suotakoon. Suurin osa rokotetta ottamattomista on kuitenkin niitä, jotka ovat olleet välinpitämättömiä. Tämä sanktio tehonnee heihin parhaiten ja se riittänee koronan tukahduttamiseen. Rokotevastaisistakin sanktio tehonnee ainakin osittain kahteen ensimmäiseen ryhmään. Ikävä puoli asiassa on toki se että kolmanteen ryhmään eli haittamaahanmuuttajiin tämä ei vaikuttaisi millään tavalla, koska veronmaksajat kustantavat heille kuitenkin ilmaisen elämän lisäksi myös ilmaisen sairastamisen.


9. Uskottava roolijako

Kun tehdään elokuvia tai TV-ohjelmia historiallisista henkilöistä, tapana on etsiä mahdollisimman paljon roolihahmoa muistuttava näyttelijä ja parannella tulosta vielä meikkauksella. Kuinka vanhanaikaista, tuumasivat britit ja rekrytoivat Henrik VIII:n vaimon Anna Boleynin rooliin pikimustan Jodie Turner-Smithin. Ilman jauhotuskäsittelyä. Tämä kun on niin edistyksellistä.
Odottelemme milloin vaikkapa historiallisista rooleistaan tunnettu Meryl Streep pääsee esittämään Winnie Mandelaa. Tai miksipä ei saman tien Nelson Mandelaa. Ei kannata pidättää hengitystään. On näet olemassa jännä keksintö nimeltä kaksoisstandardi. Katsotaanpa mitä Wikipedia sanoo tilanteesta, jossa valkoinen esittää mustaa: kyseessä on ”valkopesu elokuvissa”, kun taas jos musta esittää valkoista, kyseessä on ”värisokea roolijako”.
Muistakaa hyvät ihmiset ongelmilta välttyäksenne: Kaikki muu on rasismia paitsi mokutus ja mokutuskin on rasismia, jos sitä tekee valkoinen heteromies!


10. Patologinen amnesia

Kroatiasta löydettiin nainen, joka puhui täydellistä englantia mutta ei osannut kertoa kuka on. Hän ei osannut kertoa itsestään mitään. Tämän täytyy olla kaikkien aikojen pahin muistinmenetys – nainen joka ei kykene puhumaan itsestään! Myöhemmin naisen henkilöllisyys selvisi hänen tuttaviensa tunnistettua hänet kuvista.


11. Olisiko sittenkin pitänyt pudottaa hanskat?

Ukrainan jääkiekkoliigassa Kremenchukin pelaaja Andrei Deniskin teki anteeksiantamattoman virheen hermostuessaan HC Donbassin amerikkalaisvahvistus Jalen Smereckiin. Hän teki eleen, jossa oli kuorivinaan banaania ja syövinään sitä. Smereck sattuu olemaan tummaihoinen. Deniskin sai 3 + 10 ottelun pelikiellon ja melkoisen mediakohun. Smereck ilmoitti ettei aio pelata ennen kuin Deniskin poistetaan koko liigasta.
Jälkeenpäin ajatellen Deniskiniä varmaan harmittaa, ettei tullut mäiskineeksi Smereckiä turpiin. 15 senttiä ja 24 kiloa ukrainalaista pienempi jenkki olisi ollut kevyttä kauraa käsittelyssä. Olisi selvinnyt lyhyemmällä pelikiellolla ja vähemmällä kohulla. Tuskin Suomessakaan olisi uutisoitu Ukrainan liigassa tapahtuneesta tappelusta.
Yhteiskunnassamme on jotain perustavalla tavalla pielessä, kun suunsoitosta tai elehdinnästä saa rajummat tuomiot kuin väkivallasta. Tämähän nähtiin esimerkiksi Glen Kamaran tapauksessa, kun Slavia Prahan tsekkipelaaja Ondrej Kudala sai kymmenen ottelun pelikiellon rasistisesta solvauksesta, jota ei pystytty todentamaan vaan piti luottaa Kamaran sanaan. Kamara puolestaan löi Kudalaa ja sai kolmen ottelun pelikiellon. Äskettäin Kamara palasi Glasgow Rangersin kanssa Prahaan pelaamaan tällä kertaa kaupungin toista seuraa Spartaa vastaan. Yleisö buuasi joka kerran kun Kamara koski palloon. Kävisikö mielessä että kyseessä ei välttämättä ollut rasismi vaan oikeutettu ärtymys epäoikeudenmukaisesta tuomiosta? Ja miettikääpä sitä että tässä buuaajat olivat vieläpä paikallisvastustajan kannattajia. Tunnetusti paikallisvastustajia ei jalkapallossa liiemmin rakasteta, mutta tsekit näyttävät inhoavan enemmän epäoikeudenmukaisuutta kuin paikallisvastustajaa.


12. Cooper-arviointi

Kirjoitin joitakin vuosia sitten Cooperin testin arvosteluasteikon:
1600-2000: Asennevamma.
2000-2400: Huono kunto.
2400-2800: Kohtalainen kunto.
2800-3200: Hyvä kunto.
3200-3600: Todella kovakuntoinen tyyppi, josta puhutaan kaveriporukassa ihaillen.
3600-4000: Kivikova huippukuntoilija tai -urheilija eli hiihtäjä tai suunnistaja.
4000-4400: Laiska, umpisurkea, rapakuntoinen vetelys - eli suomalainen kestävyysjuoksija.
4400-4800: Maailman huippujuoksija.

Kannattaa kiinnittää huomio tuohon neljän tonnin kohdalla olevaan rajaan. Jokainen Kalevan Kisoihin asti pääsevä mieskestävyysjuoksija pistelee neljä tonnia Cooperissa milloin tahansa. Mutta juoksepa Cooperissa 3800 metriä, niin olet ihmemies.
Tämä nähtiin äskettäin, kun vieremäläinen 18-vuotias lukiolainen vetäisi Cooperin testissä 3830 metriä. Lehdet ylistivät huipputulosta ja sen tekijää käsittämättömäksi lahjakkuudeksi. Olihan tulos kova ja kaverilla voisi olla oikeanlaisella harjoittelulla mahdollisuuksia kilpailuissakin. Mutta kilpatason tuloksiin on vielä pitkä matka. Jos hän kykenisi ylläpitämään tuota vauhtia vielä vähän reilun kilometrin pidempään (mikä ei tietenkään käytännössä onnistuisi), vitosen aika olisi aika tarkkaan 15.40. Tuolla ajalla hän olisi oman ikäluokkansa tämän kauden Suomen tilaston yhdeksäs.
3000 metrin väliaika 3830 metrin Cooperissa on tasaisen vauhdin taulukolla aika tarkkaan 9.44. Jos huomioi pidemmän matkan vaikutuksen, niin lukiolainen lienee 3000 metrillä noin 9.30 -kunnossa, luultavammin yli kuin alle. Suomessa oli tänä vuonna 11 17-vuotiaiden sarjan juoksijaa, jotka vetelivät 3000 metriä alle 9.30. 17-vuotiaat eivät yleensä juokse 5000 metriä, joten siitä on vaikeaa tehdä vertailua. Samaten 15-vuotiaiden ja sitä nuorempien pääasiallinen kilpailumatka on 2000 metriä, joten sieltäkään ei löydy juuri tilastotietoa. Paitsi että sattumalta tämänvuotinen 15-vuotiaiden tilastoykkönen on juossut 3000 metriä. Aika oli 9.02,31, mikä Cooperin testin tulokseksi muutettuna on luultavimmin noin 3900 metriä. Eli 18-vuotiaan 3830 metriä ei todellakaan ole mikään tulevan olympiavoittajan suoritus, mutta lupaa kyllä hyvää kansallisella tasolla. Pari vuotta järjestelmällisempää treeniä, niin paikan Kalevan Kisoihin pitäisi aueta. Nimimerkillä ”kokemusta löytyy”.


Loppukevennys: Upottakaa käännös!

Youtubessa on mahdollista kytkeä päälle ”tekstitykset” -toiminto useimmissa videoissa. Tällöin tietokone kirjoittaa kuulemansa perusteella automaattisesti tekstit, joka toimii enemmän tai vähemmän onnistuneesti. Ilmeisesti videon sisällä on asetettu oletusarvo kieleksi, jolloin kone luonnollisesti tekstittää valitun kielen mukaisesti. Ikävä yllätys koetaan silloin, kun valittu kieli onkin erilainen kuin videossa puhuttu. Näin tapahtuu esimerkiksi kuulussa elokuvassa Upottakaa Bismarck, josta tässä päivänä muutamana kävin etsimässä paria kohtausta. Sattui puolivahingossa olemaan tekstitys päällä. Luonnollisesti elokuva on englanniksi, mutta se alkaa aidolla saksankielisellä dokumenttipätkällä Bismarckin vesillelaskusta. Vähään aikaan ei tullutkaan elokuvan katsomisesta mitään, kun Youtube oli tekstittänyt saksaa englanniksi. Katsokaa itse, mutta muistakaa klikata tekstitys päälle:

Siltä varalta, että tekstitysautomaatio paranee hahmottamaan kielenkin, kirjoitan tähän tekstityksen jälkipolville ihasteltavaksi:
I’m more in built in favor one oil olive
oil crisis or if the pair two homes
eclipta fewer medina unreason height he
touted as mesh things from stock ships
as the veggie box is a hot furnace these
thousand cotton grows and inhaled
methodist health cancer starts on from
the strip on a prescription ones 150
centimeter caliber
massive leadership and anna one zinc bar
of a stone
slap to piss balls were design an
elemental on the ankle and despiseth and
pantsless fever gamer
no advice that don’t smash Wildeve Tigan
that’s the door to Proteus with Jaden
finder a flame and God.

18 kommenttia:

Trilisser kirjoitti...

Jaska, miksi juuri kirunakarunakoronan kohdalla pitäisi rokotuksesta kieltäytyvän maksaa kulut, koska juopot eivät maksa juomisensa kuluja, tupakoitsijat eivät tupakoinnin haittoja jne? On moraalisesti täysin kestämätöntä vaatia tiettyä toimintaa asiassa X, mutta olla vaatimatta vastaavaa kaikissa muissa X:ää faktisesti vastaavissa asioissa. Kaikki tai ei mitään, muu on kaksinaismoralismia.

Mitä tulee noihin YouTuben automaattiteksteihin, niin eivät ne toimi kunnolla edes englantia englanniksi tekstittäessä.

Anonyymi kirjoitti...

8.) Jo silloin, kun Suomessa (koronan alkuaikoina keväällä 2020) alkoi Etelä-Suomen sairaaloissa olla tehohoitopotilaita hoidettavana, oli selviö että hoidettavista on -ja oli- merkittävä pääosa tätä etnisesti parempaa kunniakansalaisväkeä ja näitä haittamaahanmuuttajia. Impivaaralaisia, kantasuomalaisia oli letkuissa vähemmistö.

Tätä(kään) ei varmaan saa sanoa vieläkään koska rasssisssmi. Kuten arvata saattaa, media oli tästä täysin hiljaa. Monenmoisissa tilastoissa oli ja esiteltiin sairastuneet pelkkinä numeroina kuinka vaarallinen tauti on kyseessä. Oli myös maita, ja olen nähnyt tilastoja, joissa sairastuneet luetteloitiin jopa etnisyyden/kansallisuuden perusteella.

heppa

Anonyymi kirjoitti...

Koronapassi on tarpeeton ja totalitaristinen. Kulujen itse maksaminenkin on ogelmallinen vaihtoehto. Parempi keino on vaatia rokottamattomia käyttämään vaikka huomioliiviä. Periaattellisesti tämä ei eroa mitenkään tupakille haisevista tupakoijista tai vanhalle viinalle haisevista juopoista. Tupakoijan tunnistaa myös keltaisista sormista ja kädessä pidettävästä tupakista. Sama juttu ördäävien juoppojen kanssa.

Juoppoudesta ei tiettävästi pääse eroon piikillä, eikä edes kahdella. Sama koskee tupakointia. Rokottamattomuudesta taas pääsee, Minut on rokotettu covidia vastaan kolmasti, aikaa siihen on kulunut noin tunti. Käsi oli arjka yhden päivän, olin hieman väsynyt yhden päivän. Ja eka rokote ei aiheuttanut yhtään mitään oireita.

Niin, ja minunlaisilleni immunosupressiivejä popsiville riskiryhmäläisille pitäisi myöntää lupa ampua nämä rokottamattomat itsepuolustukseksi.

Ihan sama onko joku taudinlevittäjä tyhmyyttään, mulkuuttaan vai muusta syystä.

Pyssymies

Trilisser kirjoitti...

Pyssymies: Juoppoudesta ja tupakoinnista pääsee eroon paljon helpommin kuin piikillä. Ei vaadi yhtään mitään. Itse asiassa vaatii vähemmän kuin juopottelu tai tupakoinnin jatkaminen.

Ja minä tiedän varmaksi 5 rokotettua ja heistä 3 sai kovan kuumeen ja oli työkyvyttöminä useamman päivän. Yhden sairastaneen tiedän ja hänellä (n. 45 v. mies) tauti oli tasoa tavallinen yskä).

Jaska Brown kirjoitti...

Trilisser: Ei tässä puhuttu tupakan ja alkoholin aiheuttamista kustannuksista mitään. Mistä sait sen käsityksen että en kannattaisi niiden haittojen maksattamista käyttäjillä?
Tuo otoksesi ei riitä tilastollisesti yhtään mihinkään. Ja tavallaan se silti vahvistaa sen mitä sanoin: jos korona on kerran haitaton yskä, niin sittenhän ei ole mitään syytä ottaa rokotetta joten ei ole pelkoa siitäkään että joutuisi maksumieheksi.
Automaattitekstitys on tietysti huono, mutta muutaman kerran olen klikannut sen päälle siksi että joku sana on jäänyt epäselväksi ja kumma kyllä, se saattaa sen puuttumaan jääneen sanan uusintakerralla napata joko oikein tai riittävän oikein siihen että tajuan mistä oli kyse.

heppa: Jep. Sattuneista syistä minulla on tässä maakunnassa tietolähteet ytimessä ja tiettyjen etnisyyksien määrä potilaista ei vastaa millään logiikalla heidän todellista osuuttaan.

Pyssymies: Koronapassin ainoa tarkoitus on totalitarismi. Halukkaat pystyvät helposti kiertämään sen rajoitukset eli se haittaa ainoastaan vain kunniallisia, lainkuuliaisia kansalaisia. Juoppouden ja tupakoinnin lopettaminen on helppoa, kuten Trilisser totesi: ei tarvitse tehdä mitään. Mutta kuten muutkin idealistiset ajatukset, tämäkin toimii vain teoriassa. Jos on riippuvuus, niin vieroitusoireet ovat melkoiset.

Anonyymi kirjoitti...

Kohtaan 8.
Se 'Turun Mengele' joka haluaa maksattaa juutalaisten hoidot heidän omista pusseistaan on nimeltään PÄLVE (Ä-kirjaimella).

Noin 15 viimeistä vuottaan työelämässä istui Lääkäriliiton johtajana tyrmäämässä lääkärien koulutusmäärien lisäämisen.

Jaska Brown kirjoitti...

Ano: Kirjoitusvirhe korjattu, kiitoksia. Ihan vain uteliaisuuttani kyselen mitähän tekemistä juutalaisilla mahtaa asian kanssa olla? Käsittääkseni ne ovat taikauskoiset muslimit jotka ovat rokotevastaisia, eivät juutalaiset.

Anonyymi kirjoitti...

Itselleni kävisi hyvin se että rokottamattomat maksavat oman hoitonsa tapauksissa missä hoitoon joudutaan koronan vuoksi. Ei kuitenkaan silloin jos hoitoon joutuu muun sairauden takia ja pcr-testillä on arvottu potilaalle positiivinen tulos. Suurin osa "koronapotilaista" kun olisi sairaalassa joka tapauksessa riippumatta siitä onko heidän testitulos positiivinen tai negatiivinen. Tietysti myös rokotetut saisivat itse maksaa rokotehaitoista koituvat kustannukset ja monissa tapauksissa myös vakavat sairastumisensa.

AaJii kirjoitti...

Kauankohan jalkapallossa meinataan jatkaa tuota nöyristelyä... eikun polvistelua?

Anonyymi kirjoitti...

1930- ja 40-luvuilla jaoteltiin väki herrarotuun ja untermensch:eihin.
- Ja untermenschit joutuivat maksamaan ylläpitonsa työskentelemällä herrarodulle.

2020-luvulle jaotellaan väki rokotettuihin ja rokottamattomiin.
- Ja rokottamattomattomien ehdotellaan maksavan hoitonsa omilla rahoillaan.

https://en.wikipedia.org/wiki/Untermensch

Erich Koch:ia mukaellen:

Me olemme rokotettuja joiden tulee muistaa, että alhaisinkin rokotettu on 1000 kertaa arvokkaampi kuin rokottamattomat.

https://en.wikipedia.org/wiki/Erich_Koch


QroquiusKad kirjoitti...

Minä kannattaisin, että liikenneonnettomuuksien uhrit joutuisivat maksamaan hoitonsa täysimääräisesti omasta pussistaan:
heidän vaivansahan on itseaiheutettu, olisivat pysyneet kotonaan!

Sama juttu jos joku leipoisi covid-piispa Pälveä lärvään niin, että tämä herää neurologisella osastolla:
ei kun maksamaan hoitolaskunsa itse, mitäs ärsytti ihmisiä!

Itse asiassa minusta kaikkien muiden paitsi synnynnäisten sairauksien hoito pitäisi maksaa täysimääräisesti omasta pussista, sillä kaikki muut ovat itseaiheutettuja!

Ja jos tämä kuulostaa kusipäisyydeltä, sitä on covid-piispa Pälveenkin mäkätys:

tästä todellisuudessa influenssaa vaarattomammasta taudista on tehty poliittinen uususkonto, jonka papisto nauttii narsistisesti rajattomasta vallastaan kylvää taloudellista tuhoa ja inhimillistä hätää ympäriinsä muka hyväntekijöinä.

Strix Senex kirjoitti...

Kenen on vastuu?
Jälleen kerran, ei ensimmäistä eikä viimeistä kertaa, esitetään väitteitä Suomen suuresta syyllisyydestä ilmastonmuutokseen. Jälleen kerran, ei ensimmäistä eikä viimeistä kertaa, nämä väitteet osoitetaan perusteettomiksi. Jälleen kerran osoitetaan, että ongelman perussyy on liikaväestö ja väestön kasvu.

Perättömien väitteiden oikaisu asiatiedoilla on tietysti tarpeen ja hyvä mutta se jättää
huomiotta tuon propagandan perusmekanismit. Lähtökohtaisesti kyse on vallan tavoittelusta syyllisyydentuntoa lietsomalla. Siis se sama systeemi, jota uskonnon nimellä toimivat uskonnot ovat käyttäneet kautta aikain. Se viesti voidaan pelkistää muotoon: ”Te olette vaivaisia syntisiä. Katukaa, nöyrtykää, antakaa merille rahanne ja alistukaa meidän valtamme alaisiksi”. Ja se toinen propagandan perusmekanismihan on jatkuva toistaminen, toistaminen, toistaminen täysin piittaamatta siitä, että väitteet on toistuvasti kumottu ja vääräksi osoitettu.

Muuten olen sitä mieltä, että tätä "katukaa, köyhtykää, typistykää ja kurjistukaa" ohjelmaa parempi tavoiteasetanta on sen vanhan utilitaristisen ohjelman päivitetty versio, jonka mukaan tavoitteena tulee olla mahdollisimman paljon hyvinvointia, niin henkistä kuin aineellistakin, mahdollisimman suurelle osalle väestöstä mahdollisimman kestävällä tavalla. Ja sen yhtälön ratkaiseminen osoittaa varsin pian, että väestön lisäämisen tuloksena on yhä vähemmän hyvinvointia yhä pienemmälle osalle väestöstä, ja sekin vähä kestämättömällä tavalla.

Tupla-J kirjoitti...

Näkyy korrelaatio ateismin ja sokean rokoteuskovaisuuden kanssa toimivan täälläkin.

Mitäpä tuosta sanomaan; ne, jotka ovat asian suhteen informaation tavoitettavissa, on tavoitettu jo ajat sitten.

Anonyymi kirjoitti...

Wuhanin nuha ei ole aina mikään lievä tauti. Se on välillä tappava tauti ja nyt se on usein teholle vievä tauti. Ja tässäpä sen yksi hankaluus, se on ilmateitse tarttuva tauti. Siis potilas saastuttaa sen huoneen ilman jossa sairastaa - teho-osastoilla ei ole karanteenikoppeja vaan samassa huoneesa on useampia potilaita. Sama hoitaja voi valvoa useampaa potilasta, kunnella piippareita ja tähyillä valoja, tarkkailla potilaita. Eristyshuoneeseen pitää hoitajan pukea suojavarusteet ja eristystilasta poistuessaan poistaa ne. Nyt alkaa hoitajat jo kypsyä tähän ja muuhun ylimääräiseen hommaan. Lisäksi huoneet uhkaa loppua. Jos joudut kolariin tms. ja sitä myöten teholle niin onko tarjolla puhdasta huonetta - tämä huolettaa lääkäreitä. Ai, mistäs tiijän - no palaverikaffen ja kampaviinerin kansa on tullut usein puheeksi. Ja aika moni infektiolääkäri on kertonut sen koronapassin olevan nyt turha ja ainoa konsti ulos koronaongelmasta olevan rokotekattavuuden tai sairastavuuden leviäminen, siis immuniteetti jommallakummalla tavalla.

"Näkyy korrelaatio ateismin ja sokean rokoteuskovaisuuden kanssa toimivan täälläkin."- mitähän tämä nyt on tarkoittavinaan? Missähän kohtaa raamattua sanotaan, että rokotteet ei toimi?

Pyssymies

Jaska Brown kirjoitti...

Ano 7.20: Noinhan juuri kirjoitin. Se 50 % sisälsi reilusti todellisuuden ylittävän tasauksen rokotteen aiheuttamista haitoista sekä rokotuskustannuksista. Jos mentäisiin täyskorvauksella niin siinä tapauksessa tapauksien suhteessa laskien rokottamattomien pitäisi maksaa 90 %.

AaJii: Tasan niin kauan kuin se on muodikasta. Ihan kuin silloin 1930-luvulla, kun maajoukkueet tekivät Hitler-tervehdyksen Saksan vierailuilla, se kun oli silloin muoti-ilmiö siinä missä polvistuminen nyt.

Strix Senex: Olisihan se mukavaa jos tosiasiat väestönkasvusta kelpaisivat perusteluiksi, mutta kun ne eivät ole muodissa.

Ano 12.45, Qroquius Kad, Tupla-J ja muut rokotekommentoijat:
Täsmennän ehdotustani. Katsotaan lopussa mitä jää viivan alle suhteessa rokotetut / rokottamattomat. Se osapuoli joka jää tappiolle hoitokustannuksissa eli on suhdelukuaan enemmän kuluttanut terveydenhuollon resursseja, maksakoon.
Tähän ehdotukseen ei voi olla muuta kuin tyytyväinen. Rokotevastaisetkin ottanevat tämän riemusta kiljuen vastaan, sillä heidän filosofiansa mukaan rokotteista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos näin on, niin rokotteen ottaneiden kulut (rokotteet ja siitä huolimatta tulleen koronan hoitokulut) ovat per lärvi suuremmat kuin rokotteen ottamatta jättäneiden kulut (jotka koostuvat pelkästään heidän hoitokuluistaan) ja ottamatta jättäneet selviävät ilmaiseksi.
Minun puolestani jättäköön rokotuksen ottamatta tai ottakoon rokotuksen ken haluaa. Kunhan on valmis sitten vastaamaan huutoonsa. Itse valitsin rokotuksen ja minun puolestani sopii mainiosti, että maksan siitä sekä mahdollisesta koronaan sairastumisestani koituvat kulut mikäli käy ilmi että rokotuksen ottaminen tulee yhteiskunnalle keskimäärin kalliimmaksi kuin ottamatta jättäminen. On huvittavan surkuhupaisaa kun rokotevastaiset vetävät herneet nenään siitä että heitä kehotetaan maksamaan kulut, joita heidän mukaansa ei voi edes tulla koska rokote ei suojaa.
Ainoa selitys mikä on jäänyt toistaiseksi antamatta on seuraava, mikä täten kaikesta huolimatta rokotekriitikoille vihjattakoon: rokote aiheuttaa sen, että rokotteen ottaneet levittävät rokotteen muuntamaa koronaa rokotetta ottamattomiin, jotka olisivat muuten pysyneet terveinä.

QroquiusKad kirjoitti...

Ei se körinä päälle tosissaan käydessään ole mikään lievä tauti, mutta todennäköisyys edellämainittuun on verrattavissa negatiiviseen loton pääpottiin.
Covidin tarttuvuus on huonompi kuin kausi-influenssan ja tartunnan vaikutukset valtavan paljon vähäisemmät;
suurin osa ei edes tiedä saaneensa tartuntaa.

Maassamme on nyt vähän päälle 1 000 körinään kuollutta (eli suunnilleen se määrä, jonka kausi-influenssa olisi niittänyt ilman Parhaan Pääministerin Tuhanteen Vuoteen, Manna Sariinin loisteliasta neroutta!), joiden mediaani-ikä on 82 vuotta ja joilla on ollut hyvänlainen määrä muita sairauksia.
Ja tatta-daa:

korona on ollut näissäkin tapauksissa pääasiallinen kuolinsyy THL:n omin kriteerein laskettuna ainoastaan alle 50 tapauksessa!

Älkää minua uskoko, uskokaa asiantuntijoita, sanoi pieni Greta.
Lukekaa siis tuolta, mitä oikeat lääketieteen asiantuntijat sanovat omalla nimellään ja naamallaan tästä Mustasta Surmasta, joka tappaa talossa ja puutarhassa ellei noudata covid-papiston palvontamenoja viimeisen päälle:

https://beta.oikeamedia.com/o1-166805

Olen tosin varma, ettei kelpaa, koska uskonnostahan tässä on kyse, papistoineen ja intomielisine uskovaisineen.

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta värisokeasta roolijaosta, rita hayworth - avain pakoon Morgan freeman sopii hyvin kyllä siihen rooliin, vaikka kirjassa oli kait valkoinen tms.
Ja sehän onkin romaani, historiallinen teos ..
Morgan Freemanin ääni on sellanen että se tunnistaa missävain ..

-jpt-

Anonyymi kirjoitti...

.. Siis romaani, ei historiallinen teos :)

-jpt-