Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 1. syyskuuta 2020

Uutiskatsaus 36/2020


1. Tahallista koronaa

Varoitin viime keväänä kausityöläisten maahan päästämisestä. Eipä sitä kuunneltu. Nyt Intiasta tulleessa ryhmässä oli koronatartunta. Ryhmä kulki junalla melkein koko Suomen läpi. Enkö sanonut keväällä, että kaikki maahan tulijat karanteeniin, kunnes koronatestin tulos on selvinnyt, häh?
Hallituksen tarkoitus näyttää olevan koronaepidemian ylläpitäminen pienellä liekillä. Sitä ei haluta räjäyttää käsistä, koska silloin maa ajautuisi kaaokseen. Sitä ei myöskään haluta sammuttaa, koska hallituksen suosio on siitä riippuvainen.
Paitsi että. Äskeisen kappaleen ensimmäinen verbi oli "näyttää". Siltä tämä tosiaan näyttää, mutta en usko sen olevan totta, koska a) speissarihallituksella ei ole kykyjä laatia noin toimivaa suunnitelmaa ja b) ei varsinkaan halua kuunnella neuvoja niiltä jotka osaisivat tehdä toimivia suunnitelmia.


2. Tämäkin vielä

Jämsä koki kovia lakkauttamisuutisten yhteydessä. Ei, Jämsän kestävyysjuoksukarnevaaleja ei lakkauteta. Ei niin pahoja sentään. Meni vain paperitehdas. Mutta sitten tuli jatkokolaus. Sanna Marin ilmestyi paikkakunnalle ja lupasi: Emme jätä teitä yksin kriisin keskellä. Eiköhän, kuten Halla-aho jo totesikin, ongelma ole ollut se että demarit eivät ole jättäneet talouselämää yksin.
Aikoinaan sanottiin, että on vain yksi pahempi asia kuin tulla tsetseenien kaappaamaksi - tulla venäläisten pelastamaksi. Kotimaan katsauksen puolella voi todeta, että suurpääoman Suomen taloudelle tekemiä vahinkoja pahempaa ovat vain demarien talouteen kohdentamat tukitoimet.


3. Tähtiä tavoittelemassa

Jos demarit ovat pää pilvissä, niin keskusta tuntuu olevan vielä korkeammalla. Katri Kulmuni esitti oman avaruushallinnon perustamista Suomelle. "Sisunautit ja Suomesta laukaistut miehitetyt avaruuslennot tullaan vielä näkemään, ehdottaa Kulmuni."
Kulmunin lausunnosta näkee että luonnontieteellinen koulutus on todellakin paperinohutta. On tuo yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto vain jännä juttu, mitään ei opi mutta pätevyyden saa kaikkiin mahdollisiin hommiin.
Katrille pikkuinen arvoitus. Satelliitteja laukaistaan avaruuteen varsin harvasta paikasta tässä maailmassa. Laukaisupaikkoja eri maissa:
USA: Florida
Venäjä: Baikonur, Kazakstan (uusi rakenteilla Venäjän Kaukoitään)
Japani: Tanegashima, Kyushusta etelään
Intia: Andra Pradesh, Intian eteläkärjessä
ESA (Euroopan avaruusjärjestö): Ranskan Guyana
Ja se kysymys: Mikä näitä paikkoja yhdistää?
Vastaus: Ne kaikki sijaitsevat niin etelässä kuin mahdollista. Kiina olisi tässä suhteessa poikkeus, sillä maan tärkein laukaisupaikka on Ulko-Mongoliassa. Se on kuitenkin valittu ensisijaisesti sääolosuhteidensa takia ja maalla on kaksi laukaisupaikkaa aivan Etelä-Kiinassakin.
Mitä lähempää päiväntasaajaa laukaisu suoritetaan, sitä paremmin kyetään hyödyntämään Maan pyörimisliikettä eli sitä vähemmän tarvitaan polttoainetta eli hyötykuorma saadaan suuremmaksi. Tämä on perusfysiikkaa. Pohjoisin paikka, josta on koskaan lähdetty miehitetylle avaruuslennolle on Baikonur, noin 45 astetta pohjoista leveyttä eli 15 astetta Suomen eteläkärkeä etelämpänä, jos kohta Venäjä on laukaissut satelliitteja myös 62. leveysasteella olevasta Plesetskistä, mutta miehittämättömiä.
Jos Suomeen rakennettaisiin laukaisupaikka, se tuskin olisi kaupallisesti kannattava. Halvemmalla saa hyötykuorman kiertoradalle etelämpää. Mutta kokonaan toinen asia on se, jos ulkoavaruuteen olisikin tarkoitus ampua hyötykuorman sijaan haittakuormaa. Se olisi Suomessa varsin kannattavaa toimintaa.


4. Todennäköistä ja vähemmän todennäköistä

Jos vuosi sitten olisi tehnyt vuodelle 2020 ennusteita, niin yhdeksi epätodennäköisimmistä skenaarioista olisi noussut: Vihervasemmistolainen hallitus pistää rajat kiinni ja Teuvo Hakkarainen ei saa tuotua maahan hondurasilaista morsiantaan. Näin kuitenkin tapahtui. Mutta nyt on sitten käynyt Teuvollekin sama kuin monelle muulle suomalaismiehelle. Erohan siitä tuli, kun morsmaikku osoittautui Teuvon todistuksen mukaan taloudelliseksi hyväksikäyttäjäksi. Teuvo sentään ymmärsi viheltää pelin poikki ennen kuin rahaa kului tolkuttomasti. Moni ei ymmärrä ja se se vasta kalliiksi tulee. Miehelle. Jos taas nainen tuo kehitysmaasta puolison, se puolestaan tulee yleensä kalliiksi yhteiskunnalle.
Lopuksi pitää lainata Iltiksen jutun tahatonta huumoria Teuvon lausunnosta ex-kihlatustaan: "Rahareikiä Orantesilla oli paljon, Hakkarainen sanoo.". Tiedä sitten mikä on paljon, yleensä naisilla normaalimääränä pidetään jotain välillä 1-3.


5. Ratissa

Aikoinaan liikenteessä oli vain yksi autokoulun opetusluvan saamista vaikeampi asia ja se oli saada erikoislupa ajokorttiin alle 18-vuotiaana. Nykyään opetusluvan saa melkein kuka tahansa, mikä on parannus entiseen ja erikoisluvan saa samoin melkein kuka tahansa, mikä ei todellakaan ole parannus entiseen. On nimittäin todettu, että alle 18-vuotiaana ajoluvan saaneet ovat moninkertaisesti yliedustettuina törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisiin verrattuna vähän vanhempiin ikätovereihinsa.
Sanoin jo vuosia sitten jossakin tekstissä, että ajokortin saamisikää tulisi laskea - mutta tiukoin ehdoin. Esitin, että 15-18 -vuotias saisi kuljettaa autoa, mikäli viereisellä penkillä istuisi opetusluvan - nykyisillä ehdoilla - saanut huoltaja. Mutta ei muuten. Lisäksi esitin, että mopokortin saisi jo 14-vuotiaana - olettaen että peruskoulutodistuksen keskiarvo on vähintään 8,5. 15-vuotiaana sen saisivat vain ne, joilla se on vähintään 7,5, peruskoulun päästötodistuksen saaneista kortin saisivat ne joilla keskiarvo on vähintään 6,5. Muussa tapauksessa joutuisi odottamaan kortin saamista 18-vuotiaaksi. Eiköhän alkaisi kuperkeikkaikäisille opiskelu maistua.


6. Kovaa teetä

Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on mitä ilmeisimmin myrkytetty. Tapaus eteni täsmälleen vanhan mallin mukaan. Operaatio sössittiin siten, että hengiltä ei saatu. Virallinen taho ei sano paljon mitään. Venäläislääkärit tiedottavat "etteivät ole havainneet jälkiä myrkytyksestä". Varmaan puhuivat totta - vaikea havaita myrkytyksen jälkiä jos tutkii esimerkiksi sormenkynsien kuntoa. Virallinen taho ei sano paljon mitään. Lopulta saksalaissairaala toteaa jonkin epämääräisen myrkytystilan. Virallinen taho ei sano paljon mitään. Seuraavaksi tulee parin vuoden kuluttua tutkimusraportti, jossa syyttävä sormi osoittaa Venäjän valtionhallintoa. Virallinen taho ei sano paljon mitään.
Tämä on nyky-Venäjän strategia, jos joku ei ole sitä sattunut vielä huomaamaan. Lasketaan savuverhoa, tiedotetaan salamyhkäisesti, annetaan ristiriitaisia tietoja niin että kaikki ovat jo aivan sekaisin. Sitten kun virallinen raportti lopulta tulee, se enimmäkseen sivuutetaan koska raportteja on tullut jo niin paljon että niistä ei ota pirukaan selvää.
On täysin mahdollista, että Navalnyin myrkytys ei ole Venäjän valtiojohdon määräämä. Mutta se käyttäytyy tahallaan kuten se olisi. Kyseessä on yksinkertaisesti pelon kylväminen - katsokaa, mitä olemme ehkä tehneet. Toisaalta voi olla, että käsky myrkytykseen tuli korkeimmalta taholta. Ja voi olla myös, että käskyt olivat epämääräisiä ja myrkytyksen hoiteli alempi taho omasta aloitteestaan. Tällä ei ole mitään merkitystä lopputuloksen kannalta. Oleellista on se, että Venäjä lähettää viestin: katsokaa mitä olemme ehkä tehneet ja mitä olemme valmiita tekemään. Tämä on pelon politiikkaa ja sen pitäisi olla tuttua kaikille Venäjän historiaan edes pintapuolisesti perehtyneille. Kremlin valtiaat eivät ole muuttuneet mihinkään sitten Iivana III:n aikojen. Muutamia poikkeuksia on ollut, mutta heille on käynyt huonosti - Boris Godunov, Aleksanteri II, Nikolai II ja Mihail Gorbatsov vähemmän häikäilemättömistä esimerkkeinä. Godunovin jälkeen valtakunta syöksyi kaaokseen, Aleksanteri murhattiin, Gorbatsovilta hajosi koko valtio alta ja Nikolai II koki kaikki kolme. Sen sijaan Iivana Julma, Pietari Suuri, Katariina Suuri, Nikolai I ja Josif Stalin kuolivat vanhuuteen suuremmassa valtakunnassa kuin minkä olivat perineet. Samaan näkyy pyrkivän myös Vladimir Putin.


7. Kuten ennustettiin, mutta eri syystä

Hesarin jenkkilän kirjeenvaihtaja toteaa Yhdysvaltojen ajautuvan kohti kaaosta. Siinä hän on oikeassa. Tämä on ollut täysin odotettavissa ollut kehitys ja olen ennustanut sen jo vuosia sitten, myös tavan jolla se tulee tapahtumaan. Ennusteeni oli kuitenkin väärässä sekä syystä että ajankohdasta.
Nyt USA:ssa riehutaan siksi, että poliisi on ampunut perseileviä pikkurikollisia, jotka eivät ole totelleet heidän komentojaan. Nämä perseilijät vain ovat sattuneet olemaan mustia. Mellakoita ei ole noussut poliisien ampumista valkoisista perseilijöistä. Tämä siitä huolimatta, että on tilastollisesti helppoa laskea valkoisen rikollisen joutuvan poliisin ampumaksi huomattavasti todennäköisemmin kuin mustan rikollisen. Lainaan parin kuukauden takaista uutiskatsausta: Vuosina 2017-2019 poliisi ampui USA:ssa kuoliaaksi 1226 valkoista ja 667 mustaa. Osa näistä oli varmasti puhtaita vahinkoja, mutta voitaneen olettaa valtaosan tapahtuneen vakavien, vankeudella rangaistavien rikosten yhteydessä. Vuoden 2010 tilastojen mukaan vankilapopulaatiosta 40 % oli mustia ja 39 % valkoisia eli käytännössä yhtä paljon. Kuitenkin poliisi ampui valkoisia noin tuplasti sen määrän kuin mustia. Näin ollen voidaan päätellä, että mustan rikollisen joutuminen poliisin ampumaksi on huomattavasti epätodennäköisempää kuin valkoisen rikollisen.

Erityistä huomiota on saanut pari viimeistä julksuuteen noussutta tapausta. Ensimmäisessä poliisi ampui Jacob Blakea selkään. Toisessa poliisit antoivat rynnäkkökiväärillä aseistatuneen Kyle Rittenhousen kävellä ohitseen pidättämättä häntä, vaikka Rittenhouse oli juuri mahdollisesti ampunut kaksi miestä kuoliaaksi. Tarkastellaanpa tapauksia lähemmin ja kuvitellaan itsemme poliisin asemaan.
Tapaus 1: Poliisit käskevät miestä pysähtymään. Tämä ei välitä käskyistä, vaan menee autolleen ja kumartuu ottaakseen sieltä jotain.
Tapaus 2: Poliisit ovat valvomassa mellakkaa. Ohi kävelee mies rauhallisesti asetta kantaen. Hän ei selvästikään kuulu mellakoijiin, vaan vaikuttaa olevan osa kodinturvaajia. Samaan aikaan poliiseilla on kädet täynnä töitä mellakan hallinnassa ihmisten huutaessa ristiriitaisia väitteitä.
Kumman tapauksen esimerkkihenkilön itse tuntisit uhkaavammaksi?
Ensimmäisessä oli poliisien koulutuksen ja kokemuksen nojalla hyvin todennäköistä, että rikollinen - joka siis jo uhmasi heidän komentojaan - on hakemassa autosta asetta.
Toisessa tapauksessa Rittenhouse oli ampunut ensin miehen, joka hyökkäsi hänen kimppuunsa ja yritti käsikähmässä ryöstää hänen aseensa. Tämän jälkeen Rittenhouse yritti paeta paikalta, mutta mielenosoittajat juoksivat hänet kiinni ja alkoivat pahoinpidellä häntä. Ainakin yhdellä oli ampuma-ase. Tällöin Rittenhouse ampui toisen uhrinsa ja haavoitti kolmatta, jonka jälkeen hän pääsi pakoon. Helppo oli päästä, koska hän ei uhmannut poliisien komentoja, vaan ohi kävellessään toimi rauhallisin elein ja osoitti olevansa valmis antautumaan, mikäli hänet olisi haastettu.

Perseilijät ovat perseilijöitä rodusta riippumatta. Ongelma asiasta tulee siksi, että tietyissä ihmisryhmissä perseilijöitä on enemmän kuin toisissa. Eikä oikeastaan siitäkään, vaan siitä että ihmiset on aivopesty uskomaan, ettei tällaista tilastollista eroa ihmisryhmien välillä yksinkertaisesti voi olla olemassa. Kummallista että he sitten uskovat poliisien tekevän eron siinä, kuinka herkästi he ampuvat ihmisiä. Itse asiassa poliisit näin tekevätkin, mutta toisin päin kuin yleisesti luullaan. Kuten aiemmin todettiin, mustan rikollisen riski joutua poliisin ampumaksi on noin puolet siitä mitä valkoisen rikollisen.

En uskonut Yhdysvaltojen vajoavan tällaiseen kriisiin vielä. Odotin sitä vasta parinkymmenen vuoden kuluttua. Ja eri syystä. Sen sijaan tapa, jolla tämä etenee - mellakat, kahtiajako -, on täsmälleen odotusten mukainen.
Luulin, että kestää vielä parikymmentä vuotta kunnes Yhdysvallat kukoistukseen rakentaneen väestöryhmän suhteellinen osuus painuu niin alas, että ongelmat toden teolla alkavat. Nykyisin väestöosuuksin tämä kehitys on mahdollinen vain siksi, että eurooppalaisperäisestä väestöstä riittävän suuri osa on degeneroitunut pois eurooppalaisista arvoista. Tähän pääsyynä on demokraattisen puolueen vajoaminen sosiaalidemokratian tasolle. Kaksipuoluejärjestelmässä loikkaus demokraateista republikaaneihin on hankala, ja erityisen hankala se on nyt, republikaanien ollessa Trumpin ajassa. Kun maltillisempaa vaihtoehtoa ei ole tarjolla, demokraatit pysyvät puolueessaan vaikka se onkin muuttunut Yhdysvalloille tuhoisaksi.
Toiseksi erehdyin siinä, mikä tulee olemaan romahduksen aiheuttaja. Luulin, että sen tekee latinalaisperäisen väestön kasvu, koska tämä ryhmä ei ole sopeutunut edes kieleltään Yhdysvaltoihin. Näin ei ollut. Osaltaan siksi, että ryhmä ei ole vielä liian suuri, osaltaan siksi että Trumpin toimien takia sen kasvu ei ole ollut odotetun suuruista.
En uskonut, että romahdus alkaisi mustasta väestöstä. Näin siksi, että amerikkalaiset ovat tulleet toimeen vapaan neekeripopulaationsa kanssa jo 150 vuotta, osa heistä on sopeutunut hyvin yhteiskuntaan ja heidän aiemmin heikko asemansa on jatkuvasti parantunut. Mutta tässä ryhmässä on tapahtunut muutos, jonka tarkastelu on jäänyt vähälle huomiolle. Tämä muutos alkoi 1960-70 -luvuilla, mutta luultavasti jopa sen alullepanijat olisivat kauhuissaan, jos näkisivät mitä on seurannut. Martin Luther King, Muhammad Ali ja jopa Malcolm X häpeäisivät silmät päästään nähdessään nykyiset mustien asian omakseen ottaneet mellakoijat. Puhumattakaan heitä edeltäneistä mustan väestön sivistyneistä esikuvista, kuten Booker T. Washingtonista, Jackie Robinsonista ja Ralph Bunchesta. Kuka on mustan väestön suurin sankari tällä hetkellä? George Floyd, pikkurikollinen, narkomaani ja sosiaalielätti, mustien sorron sankarivainaja.
Ainoa tapa jolla musta väestö saa sivistyneistön kunnoituksen, on käyttäytyä kunnioituksen arvoisesti. Burn-Loot-Murder -porukan touhua katsellessa voi vain todeta, että on ihme ettei rasismia ole enemmän.


8. Malmö palaa - jälleen

Muslimit ovat riehuneet Malmössä, mutta pääuutinen on ollut se, että maasta on löydetty riehumisen tuomitseva imaami. Kyseessä on islamilainen versio maailman paskimmasta supersankarista, Thoughtsandprayersmanista. Muslimit voidaan jakaa kolmeen ryhmään: radikaalit, konservatiivit ja maltilliset . Radikaali haluaa tappaa länsimaalaiset, konservatiivi haluaa radikaalin tappavan länsimaalaiset ja maltillinen ei halua radikaalin tappavan länsimaalaisia mutta ei tee mitään estääkseen tätä.
Mellakoiden syynä oli tällä kertaa se, että tanskalainen äärioikeistolaisjohtaja Rasmus Paludan pyrki Ruotsiin polttamaan Koraania mielenosoituksessa. Huomatkaa, että en kirjoittanut äärioikeistolaisuutta lainausmerkkeihin. Kyse on tasapainosta. Tietyissä asioissa keskustan vaa'ankieli kun on jo niin paljon vasemmalla, että jopa tolkku on kiistatta äärioikeistollista.
No, joka tapauksessa kävi niin että Paludania ei päästetty maahan. Muslimit eivät tällä kertaa protestoineet avoimien rajojen puolesta, vaan siksi että kannattajat osasivat polttaa koraanin ilman Paludaniakin. Sen takia kannattaakin jo polttaa muutama auto ja erinäisiä kauppaliikkeitä. Entäpä jos nässä oli sisällä koraani tai parikin, kysyn noin muuten vaan viattomasti. Pitäisikö muslimien tällöin protestoida itseään vastaan vai onko tämä jotenkin eri juttu?
Paludan itse sai tässä äskettäin kolmen kuukauden vankeusrangaistuksen poltettuaan pekoniin käärityn koraanin. Tuomio tuli aivan aiheesta. Mennä nyt pilaamaan herkullinen pekoni tuolla tavoin.


9. Polkaisu julkisuuteen

Vihreiden virallinen maskotti, varapuheenjohtaja Fatim Diarra joutui kohun keskelle saatuaan aitoafrikkalaiseen malliin lahjuksena sähköpyörän Helkamalta. Ihan turhaa vellontaa mokomasta - kyseessähän oli varmaan normaali osa Helkaman tuotetestausohjelmaa. Nyt nimittäin tiedetään, että pyörän runko kestää kovankin rasituksen, jos se Fat im Diarran kropan kesti murtumatta!
Ennen muinoin Helkaman pyörät olivat vähän eri mallia...

Tässä ei voi olla näkemättä syvällisempää symboliikkaa. Aikoinaan, kun Helkama teki vielä pyöriä vain suomalaisille, piti valkoisten polkea ihan omin voimin. Nykyään mustat käyttävät valkoisten rakentamia apuvälineitä, jotka kiidättävät heitä eteenpäin valkoisten keksimien energiamuotojen avulla ilman että itse tarvitsee juurikaan asian eteen ponnistella. Ja itse vempele on vieläpä saatu valkoisten lahjana!


10. Ookkonää Oulusta, pelekääkkönää poliisia?

Ainakaan "oululaismies" Abdullah Khamees Salman Al-Gburia poliisin pelko ei pidätellyt. Yhdessä kaverinsa kanssa hän juotti 14-vuotiaan tytön humalaan, jonka jälkeen harjoitettiin seksiä, kuvattiin teko videolle ja jaettiin kavereille. Lopputulos veronmaksajien kustantama ilmainen elatus valtion täysihoidossa virallisesti kahdeksi ja puoleksi vuodeksi. Käytännössä valvotuissa oloissa hyvän käytöksen perusteella lyhyemmin ja sen jälkeen loppuelämäksi, mikäli viiteryhmän todennäköisyydet pitävät kutinsa.


11. Ookkonää Oulusta, pelekääkkönää poliisia, osa II?

Poliisin pelkoa eivät osoittaneet myöskään Oulun pizzamafian edustajat. Syytteet luettiin 22 eri kohdasta: "Rikosnimikkeinä ovat kiskonnantapainen työsyrjintä, kaksi törkeää velallisen epärehellisyyttä, viisi törkeää kirjanpitorikosta, kolme törkeää veropetosta, törkeä rahanpesu, kuusi rekisterimerkintärikosta, veropetos, kirjanpitorikos, törkeä petos ja petos." Kyseessä on tiettävästi uusi piirinennätys, mutta epäselvää on voidaanko ennätys hyväksyä, koska tekijä on turkkilainen eikä pohjalainen.


12. Osuipa omalle kohdalle

Sitten edellisen uutiskatsauksen allekirjoittanut on kokenut elämässään jotain uutta: olen nähnyt elämäni ensimmäisen varman tapauksen huumekaupasta. Miten sitä näin vanhaksi piti elää ennen tätä! Ehkä vastaus selviää seuraavasta kappaleesta. Jotain on nimittäin Suomessa muuttunut sitten niiden aikojen, kun jouduin pyörimään kaupungissa nykyistä useammin ja jopa asumaan siellä.
Olin sattumalta (tai no, ei se mikään sattuma ollut vaan olosuhteiden sanelema pakko) kävelemässä erään suomalaiskaupungin torin kulmalla. Vaikka oli kaunis iltapäivä, oli suhteellisen rauhallista, muita kulkijoita oli melko vähän liikkeellä. Kiinnitin huomiota muutaman metrin edessäni kulkevaan parivaljakkoon. Mies ja kansallispukuinen nainen. Ähä-ähä, väärin arvasitte! Kansallispuku ei ollut rahtihame, vaan afrikkalaisasu. Erinomaisen hyvin ruskettunut pariskunta, mutta ei vaikuttanut varsinaiselta pariskunnalta, ruumiinkieli ei täsmännyt. Miehen olemus oli löysän wannabegangstamainen. Pariskunnan kävelynopeus oli noin puolet omastani, vetelää lorvehtimista. Niinpä ohitin heidät ja jatkoin matkaani sen kummemmin asiaa ajattelematta. Jonkin ajan kuluttua pysähdyin ja jäin henkilökohtaisesta syystä odottelemaan. Pariskunta lorvehti paikalle, kulki ohitseni ja pysähtyi noin kymmenen metrin päähän. Siinä he palloilivat edestakaisin noin minuutin, jonka jälkeen paikalle pyöräili kolmas Yön Timo. Pysähtyi hetkeksi, ojensi miehelle pienen ruskeanvärisen paketin ja mies ojensi jotain paperia takaisin. Pyöräilijä jatkoi matkaansa ja pariskunta toiseen suuntaan. Sanaakaan tapaamisen aikana ei vaihdettu. Epäilen varsin vahvasti, että ojennettu paketti ei ollut kääreestään poistettua maitosuklaata ja vastineeksi saadut paperitkaan eivät vaikuttaneet monopolirahoilta.
Olisiko tällä uudella kokemuksella jotain tekemistä sen kanssa, että lorvehtivien perseiljöiden määrä kaupunkien kaduilla on selvästi kasvanut viime vuosina? Eipä omassa nuoruudessa näitä ollut juuri muita kuin vakiopuliukot, joita ei enää muuten ole lainkaan. Taisivat kuolla käytännössä sukupuuttoon tuossa 10-20 vuotta sitten, mutta ekologinen lokero on täyttynyt ylitsevuotavaiseksi asti ihan toisella lajilla.


13. Torilla tavataan!

Muistelen joskus kirjoittaneeni median keksivän suomalaisten NHL-pelaajien saavutuksista mitä ihmeellisimpiä ennätyksiä ja juhlistavan niitä. Muistelisin parodioineeni tätä tyyliin "Suomalaispelaaja oli ensimmäinen kanadalaisjoukkuetta edustanut vasen laitahyökkääjä, joka oli kentällä amerikkalaisjoukkuetta vastaan pelatussa vierasottelussa oman joukkueen puolustajan tehdessä ottelun toisessa erässä kaksi maalia viiden minuutin sisällä."
Todellisuus on parodiaa hurjempi. Otsikko oli: "Miro Heiskanen sai kiekkomaailman polvilleen - rikkoi NHL-legendan kivikovan ennätyksen". No, olihan tuossa totta pelaajat eli Heiskanen ja se NHL-legenda eli Paul Coffey. Mutta se ennätys: "Ensimmäinen alle 21-vuotias puolustaja, joka on tehnyt yhdeksässä pudotuspeliottelussa 12 tehopistettä." Epäilen silti, että kiekkomaailma tuskin putosi polvilleen ja epäilenpä myös, että NHL:n ennätyskirjassa ole erikseen kategorioita alle 21-vuotiaille tai yhdeksälle pudotuspeliottelulle, etenkään pelkästään puolustajille. Tosin uusin omistamani versio kirjasta on toistakymmentä vuotta vanha, voihan olla että sinne on nimenomaisesti lisätty tämmöinen kategoria.


14. Finni puristuksessa

Edellisessä uutiskatsauksessa surtiin Kari Niemi-Nikkolan lähtöä valmennusjohtajan paikalta. Nyt paikalle saatiin osaava mies, Jarkko Finni. Tyyli on varsin erilainen kuin hillityllä Niemi-Nikkolalla, mutta samaa pestiä voi tunnetusti hoitaa usealla eri tavalla oikein. Toivotamme uudelle pomolle voimia haasteellisessa tehtävässä, jossa painetta tulee monelta suunnalta!


Loppukevennys: Tulihan ne kiitokset!

Ex-jalkapallotähti Patrick Evra jakoi Instagramissaan koomikko Ismo Leikolan sketsin Afrikan nälänhädästä. Sketsin ovat varmaan kaikki nähneet, siinä Leikola kertoo kuinka häntä aina opetettiin lapsena syömään lautanen tyhjäksi, koska Afrikassa nähtiin nälkää (tässä suomenkielinen versio). Leikola toteaa, että hän teki työtä käskettyä, on nyt ylipainoinen ja toivottavasti ovat Afrikassa tyytyväisiä siitä mitä hän teki heidän hyväkseen. Evran jakamasta versiosta puuttuu sen loppuhuipennus, jossa Leikola ihmettelee missä viipyvät hänelle osoitetut kiitoskortit Afrikasta. Nyt sitten sellainen kiitos tuli, takuulla Leikolan näkyvyys kasvoi kummasti kiitos Evran! Tarkalleen ottaen tämä kiitos ei tullut Afrikasta, sillä Evra on synnyinmaansa Senegalin sijaan edustanut Ranskaa, jonne muutti vuoden ikäisenä. Mutta kyllä nämä kiitokset voi Afrikan piikkiin laittaa, sillä tulipahan jälleen kerran osoitettua että afrikkalaisen voi helposti tuoda pois Afrikasta, mutta Afrikkaa ei niin vain saakaan pois afrikkalaisesta!

10 kommenttia:

Snowcamo kirjoitti...

"Entäpä jos nässä oli sisällä koraani"

Tuossapa kaupallinen idea auton palovakuutukseksi! Halpahintainen, suurikokoinen ja ennen muuta erehtymättömästi koraanin näköinen koraani auton kojelaudalle sijoitettavaksi. Pitävä teippi takakannessa valmiiksi. Kannet tietysti riittää, ilman haitallista sisältöä, malli Ikea tai Asko.

Joku post-it -lappu tyyliin: "Burn me, this is being streamed to Youtube" lisäpelotteeksi.

Apoliteia kirjoitti...

Hyvä kollaasi jälleen kerran. Näistä on hyvä päivittää ja laventaa omaa uutisotantaa, joka tv-allergian seurauksena jää toisinaan hiukka rajalliseksi.

2. Merkillepantavaa on, että Marinin melodramaattinen sympatia-toivioretki koki melkoisen kolauksen; päivän päätapahtuma eli puhetilaisuus itse tehtaalla peruttiin, tai siirrettiin puukoululle, kun työntekijät eivät ottaneet vastaan pääspaissia tehtaalla. Syyksi ilmoitettiin että "työntekijät halusivat neutraalin ympäristön tilaisuudelle".

Just joo.

3. Hölmöähän se on laukaisupaikasta puhua, varsinkin kun viestin olisi muuttanut asialliseksi ja järkeväksikin muotoilemalla sen "avaruusteknologiaan panostamiseksi". Suomessa on jo parikin satelliitteja taivaalle ampuvaa firmaa (joista ensimmäinen, satun tietämään, ampuu omansa Intiasta & Venäjältä) ja muutenkin tällainen pikkutarkkuutta ja korkeaa laatua vaativa teollisuus sopii mielestäni suomalaiselle mielenlaadulle. Laukaista voidaan sitten mistä milloinkin. Mutta kun ei, Kulmunin höpötysten jälkeen kaikki vakavat avaukset tähän suuntaan voidaan kivasti nauraa ulos taas muutaman vuoden ajan. Huoh.

5. En oikein tiedä tuosta keskiarvovaatimuksesta. Oman kokemukseni mukaan eniten mopojen ja niiden tekniikan päälle ymmärtävän porukan, "mopopoikien" keskiarvot hajaantuvat tuonne 7.0-8.5 -välille. Vaikka tämä kieltämättä on myös se virittäjäporukka, sanoisin että heidän ajotaitonsa ja kulkuvälineen ymmärryksensä on paremmalla tasolla kuin hikarien. Mutta ehkä tämä oli tarkoituskin?

6. Stalin ei tosin tainnut kuolla vanhuuteen eikä kovin mukavissa merkeissä muutenkaan, niin kuin oikein onkin. Jumalaista ironiaa se, että mies menehtyy sairaskohtaukseen kun kukaan ei uskalla omine lupineen mennä tarkastamaan pääsihteerin kuntoa. Itse haluan ajatella Stalinin ratkaisevan suonen tukkineen kalkin olleen symbolista Enson sellua.

7. Black Lies Matter. Rittenhousen tapauksessa kaiken kruunaa se, että ennen asetumistaan iltavahtiin autokorjaamolle muutaman muun kanssa hän oli tehnyt päivävuoron hengenpelastajana. Pätevä kaveri ja mitä videoita olen nähnyt niin harkitseva ampuja, käytti vain välttämätöntä voimaa miltei liioitteluun asti.

8. Malmö on Malmö, vitsit kirjoittavat nykyään itsensä. Ja tosiaan, Overtonin ikkuna on tätä nykyä jo niin tavattoman leniniläisissä kehyksissä, että äärioikeistolaisuuden etuliitettä pitäisi jo voida kantaa kunnialla.

12. Todistettavasti voin sanoa, että ainakin meilläpäin (pikkukaupunki Pinnanmaalla) pulsuja on/oli vielä sitkeästi yhdessä puistossa. Vasta nyt, koronan vuoksi, kaupunki sai aikaan sen mikä sen olisi pitänyt tehdä jo monta kymmentä vuotta sitten; poisti pulsujen tukikohtana toimineen penkkikehän puiston keskeltä, näin vapauttaen puiston muidenkin ihmisten käyttöön ensimmäistä kertaa minun muistini aikana. Sine ira, mutta on se vaan ilo kulkea kauppaan ilman räkänaurun, tupakantumppien, lasinsirun virtsan- ja viinanhajun ja sivullisille huutelun rappiokonserttia.

Jaska Brown kirjoitti...

Snowcamo: Tuossapa tosiaan idea.

Apoliteia: Jep,Kulmunin olisi pitänyt puhua teknologiasta. Sitä tosiaan tarvitaan ja Suomella sitä jo onkin. Mopopojat ovat sitten ilmeisesti muuttuneet omista kouluajoista, silloin jos 20 %:illa keskiarvo oli yli 7, niin hyvä oli. Täällä Hornankuusessa viimeinen pultsari kuoli muutama vuosi sitten, lehdessä oli muistokirjoituskin. Kuulemma ihan mukava mies, en muualta tulleena ehtinyt tutustua.

Veijo Hoikka kirjoitti...

1. Inkkariflunssa.
Eipäs mollata hallitusta! Itse olemme aiheuttaneet hiilidioksidin ylituotannolla marjapopulaation liikakasvun, jonka purkamiseen eivät perussuomalaiset voimat riitä. Intialaisten vitsaukseksi tartutettu marjastuskausiflunssahan on tappavaa syyslukukausiflunssaa huomattavasti lievempi mitätön köhä. Tämä tieto on peräisin interglaciaalisen virologian erikoisasiantuntijoilta, joista erityisesti US:n puheenvuoron maailmanlakirjanoppinut tietäjä ja muutama kansainvälinen kaupparatsu ovat ansainneet päänsä yläpuolelle koronan, jonka vertaista ei ole yli kahteen vuosituhanteen nähty.

Toisekseen rokotusta kausiflunssan lievempiin muotoihin odotellessa on Saudi-Arabiassa kehitetty ryhmäterapia, jolla saavutetut tulokset ovat ruotsalaisen laumaimmuniteetin tasoa.
https://www.telegraph.co.uk/global-health/climate-and-people/investigation-african-migrants-left-die-saudi-arabias-hellish/

Jäämme odottelemaan lähteekö Suomen ulkoasiain sisäministeri Pekka-Maria tutustumiskäynnille Saudeihin. Sieltä voi sitten vaikka puhelimitse komentaa pari joutilasta virkamiestä hoitamaan näytepotilaiden lähettämisen Suomeen ryhmäterapian siemeniksi.

2. Entäs tämä?
Jos Rouva Vogue-Kansi vaivautuisi lukemaan seuraavan blogin kommentteineen, voisi hänelle valjeta mistä oikeen on kymysys.
Toki pitää palkata pari erityisasiantuntijaa selittämään blogin sisältö rouvalle. Toisen heistä on oltava tampereen murteen taitaja ja Tapparan kannattaja.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/veikkohuuska/ketka-omistavat-upmn-kuka-sanoo-pyoriiko-se-vai-eiko-pyori/

9. Lahjaneuvottelussa oli laitettu kovat panokset peliin: kumpi teistä haluaa minun istuvan ratsaille. Pyörä ehti ensin, toki pyyteli satulalta anteeksi.

Jos kommenttini ei edes hymyilyttänyt jotakuta, hän varmasti osaa nauttia Leikolan huumorista. Minä en. Joku huumorin kanssa ikänsä työskennellyt totesikin huumorin kuolleen.
Jotenkin vanhempi huumori napsaa paremmin, esim.:
https://www.youtube.com/watch?v=LS37SNYjg8w

Kahden vuoden karkoitus kirjoitti...

Kyky rassata mopoa

*on eri asia kuin*

Ajotaito

*on eri asia kuin*

Asenne



Tuumiskelee Bobrikov

Anonyymi kirjoitti...

Stalin kuoli warfariiniin. Rotanmyrkkyyn/verenoheuslääkkeeseen. Mitäs meni syyttelemään lääkäreitä salasliittoilusta. Oma vika.

Warfariini oli tuolloin aika tuntematon aine, hajuton ja mauton. Estää verta hyytymästä. tapaa sisäiseen verenvuotoon.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Kolmoskohta aiheutti täälläkin vaivaantuneisuutta kun aiheesta luki. Vaikka Baikonour onkin 45 asteen pohjoisella leveydellä niin sieltä ei laukaista raketteja suoraan itään koska kantoraketin ensimmäiset vaiheet tipahtaisivat Kiinaan. Tämä voisi aiheuttaa diplomaattisia haasteita. Itse asiassa kansainvälisen avaruusaseman inklinaatio (51,64 astetta) on pienin mitä Baikonourista pystyy laukaisemaan ilman että lentorata menee Kiinan yli.

Tämmöinen haittakuorma? http://prolificpencomics.net/comic/flat-earth-society/

Jaska Brown kirjoitti...

Veijo Hoikka: En usko, että pääspicen pää olisi sillä taajuudella, että hän kykenisi ymmärtämään vaikka se rautalangasta väännettäisiin.

Kahden vuoden karkoitus: On. Halusin vain sanoa, että jos johonkin raja asetetaan mopokortin saamiselle tms kypsyyttä vaativan toimenpiteen suorittamiseen, niin ikää parempiakin indikaattoreita löytyy.

Pyssymies: Varsin paljon mahdollista.

Nimetön: Joo, tuo Baikonurin valinta oli neukkuaikaan varmaan optimaalisin saatavissa oleva. Haittakuormavaihtoehdoista litteän maan kannattajat ovat niitä vähiten haitallisia.

Anonyymi kirjoitti...

En muista lääkärin nimeä, joka muistelmoi joitakin vuosia siten isä aurinkoisen tapausta. Muistaakseni lääkäri ja juutalainen, Lääkärislaliittoa väitettiin juutalaisten lääkäreiden salaliitoksi. Ironia jäi mieleeni. Stalin kuoli puhdistuksiensa uhrina tavallaan. Puhdistuksien, jotka jäivät toteutumatta.

Kumariini on samantaipainen aine, tappaa samalla mekanismilla. Tonkapapu ja kaneli sisältävät kumariinia. Eroaa sikäli warfariinistä, että haisee ja maistuu kivalta. Kumariinia käytettiin / käytetään hiirenmyrkkynä. Ei ilmeisesti kelpaa rotille.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Murrosikäisillä on aivoissaan samanlaisia muutoksia kuin psykopaateilla. Vaaleaa ainetta otsalohkoissa ylenmäärin.

Aivokuva ajokortin ehdoksi? Voisi olla ideaa.

Ongelmakuskeja on tyhmät, asenneongelmaiset, osaamattomat ja kypsymättömät. Kaksi ekaa ryhmää on osittain perinnöllisiä, älykkyys kun periytyy ja asenteetkin helposti. Tämä nähtiin joitakin aikoja sitten moporatsiassa, kun viritetyillä mopoilla kaahailleita nuoria noutamaan hälytetyt vanhemmat alkoivat sättiä poliisia. Että kyllä meidän poika/tyttö osaa ajaa / saa ajaa viritetylläkin mopolla, kaikkihan niitä virittelee. Ja ainakin yksi vanhempi oli päissään kuin käki, omalla autolla saapui paikalle. Lastaan noutamaan.

Mopoa voi muuten virittää ilman, että se pitää helvetillistä meteliä. Jos osaa ja älyää. Tyhmille möyhöille piisaa meteli.

Osaamattomuutta on muuten ajoneuvon käsittelyn osaamattomuuden lisäksi liikennesilmän puute. Liikennesilmää ei peltoautoilu pahemmin kehitä.

Taitava kuski selviää tilanteista joihin hyvä kuski ei joudu.

Pyssymies