Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 14. heinäkuuta 2020

Työturvallisuusriski


Kun taannoin kävin läpi kansanedustajien listaa vuodesta 1907 alkaen selvittääkseni edustajien sukulaisuussuhteita, kiinnitin huomiota siihen että varsin moni alkuaikojen kansanedustaja oli kuollut väkivaltaisesti. Päätin samalla vaivalla tehdä näistä tiedoista koosteen.

Väkivaltaiseksi kuolemaksi laskettiin murha, sodassa kuoleminen, teloitus sekä tähdellä merkittyinä rajatapauksina vankeudessa kuoleminen. Osalla luetelluista kuolinsyy on epäselvä, mutta todennäköisesti joko teloitus tai kuolema vankeudessa. Epäselvät ja vankilassa kuolleet on merkitty tähdellä, varmasti väkivaltaisesti kuolleet ovat ilman merkintää.

Kaikkiaan noin 80 kansanedustajana ollutta on kokenut väkivaltaisen kuoleman. Koska kansanedustajana on ollut kaikkiaan noin 2605 henkilöä, kuolemanriski ammatissa on hieman yli 3,0 %. Tosin viime aikoina työturvallisuustekijöissä on tapahtunut huomattavaa paranemista, viimeisin väkivaltainen kuolintapaus on vuodelta 1944.
Selvästi yleisin kuolinsyy on teloitetuksi tuleminen. Tämän kohtalon on varmuudella kokenut 42 kansanedustajaa. Heistä lähes puolet eli 19 teloitettiin 1918, kaikki Suomessa. Yksitoista oli SDP:n edustajia eli valkoisten teloittamia ja kahdeksan oikeistopuolueiden edustajia eli punaisten teloittamia. Loput teloitukset tapahtuivat Neuvostoliitossa, yksi vuonna 1922, neljä vuonna 1937 ja 18 vuonna 1938.
Vankeudessa on varmuudella kuollut 20. Heistä 12 kuoli Suomessa 1918-1923, kaikki SDP:n kansanedustajia. Loput kahdeksan kuoli Neuvostoliiton vankileireillä 1937-1944. Todennäköisesti kuusi muutakin joko kuoli Neuvostoliiton vankileireillä, mutta varmaa tietoa ei ole teloitettiinko heidät, kuolivatko vankeudessa vai katosivatko jäljettömiin vapauduttuaan.
Murhatuksi on tullut kuusi kansanedustajaa. Suomessa tapahtuneista murhista yksi on ollut yksityisasiaan liittyvä, yksi poliittinen ja yhden motiivi on epäselvä, todennäköisesti poliittinen. Neuvostoliitossa vuonna 1920 tapahtuneet kolme ns. "Kuusisen klubin murhaa" olivat poliittisia.
Voi todeta, että Neuvostoliittoon pakeneminen ainakin numeroiden valossa oli vasemmistolaisilta (joita kaikki olivat, vapaussodan jälkeen SDP:läisiä ja 1920-1930 -luvuilla SSTP:n tai STPV:n edustajia) vikatikki. Suomessa teloitettiin tai vankeudessa kuoli sodan jälkeen 23 vasemmistolaista, kun taas Neuvostoliitossa saman kohtalon koki vähintään 34, todennäköisesti 40.
Sodassa on kuollut varmasti viisi kansanedustajaa. Kolme heistä Suomen armeijan sotilaina (yksi talvi- ja kaksi jatkosodassa), yksi puna-armeijassa Venäjän sisällissodassa ja yksi siviilinä Neuvostoliitossa ilmapommituksen seurauksena. Lisäksi yksi kansanedustaja katosi vapaussodassa jäljettömiin.

Lainaan viimeviikkoisen uutiskatsauksen kohtaa 15:
Loppujen lopuksi nykypäivänä selvitään helpolla. Ei pelkoa kyydityksistä ja remmiapelleista kuten 1930-luvulla, puhumattakaan vuoden 1918 teloitusryhmistä. Mielenkiintoinen kysymys onkin, ovatko edustajat - lähinnä perussuomalaisten - yhtä kovasta puusta veistettyjä kuin 1920-30 -lukujen kommunistit, jotka olivat valmiita istumaan vankilassa ja turvasäilössä vuosikausia puolustaakseen asioita, joihin uskovat? Luultavasti eivät. Jos olisivat, he puhuisivat paljon suoraviivaisemmin tosiasioista. Kommunisteilta olisi paljon opittavaa poliittisesta rohkeudesta. Etenkin kun kommunistit uskalsivat puolustaa vapaudellaan ja hengellään aatetta, joka oli selkeästi valuvikainen, kun taas nationalismi ja kansallisvaltiot ovat tuottaneet käytännössä kaiken länsimaisen sivistyksen. Toisaalta ehkä tässä onkin selitys. Kommunistin täytyy olla fanaattinen, koska valhetta ei voi puolustaa muuten kuin olemalla fanaattinen. Totuuden puolustaja taas voi epäröidä, eikä ole valmis kuolemaan ajatustensa puolesta, koska hän tuumii että saattaa kenties sittenkin olla väärässä.
Lista Suomessa poliittisista syistä vankilassa lusineista kansanedustajista on melkoisen pitkä ja koostuu itsenäisyyden aikana lähes täysin kommunisteista. Hatunnosto poliittisesta rohkeudesta, mutta alapeukku naiiviudesta. Ja useampia alapeukkuja naiiviudesta poliittisista syistä Venäjällä itsenäistymisen jälkeen istuneille. Eipä tuolta listalta kovin montaa rajan yli loikannutta puutu ja puuttuvistakin suuri osa taidettiin ampua ilman oikeudenkäyntiä.

Väkivaltaisesti tai vankeudessa (myös todennäköiset mukaanlukien) kuolleiden kansanedustajien jakauma puolueittain:
SDP 51
STPV 9
SSTP 6
Suomalaiset 5 (neljä punaisten teloittamina 1918, yksi murhattu 1911)
Nuorsuomalaiset 3 (punaisten teloittamina 1918)
Maalaisliitto 2 (toinen punaisten teloittamana 1918, toinen murhattu 1915)
IKL 2 (toinen kaatui talvi-, toinen jatkosodassa)
Edistyspuolue 1 (itsenäisyyden ajan ainoa poliittinen murha)
Kokoomus 1 (kaatui jatkosodassa)

Istuvia kansanedustajia on kuollut väkivaltaisesti yhdeksän. Kuusi teloitettiin tai kuoli vankeudessa vapaussodassa (kolme molemmin puolin), kaksi on murhattu ja yksi kaatui jatkosodassa. Lisäksi viisi kansanedustajaa on kuollut vankeudessa vapaussodan jälkeen siten, että vankeuteen joutuessaan he olivat vielä istuvia kansanedustajia, mutta eivät enää kuollessaan. Kaikki viisi olivat SDP:n edustajia.
Luettelon edustajista miehiä on ollut 74 ja naisia vain kuusi, kaikki SDP:n edustajia ja kaikki Neuvostoliitossa. Naisista neljä teloitettiin, yksi kuoli vankeudessa ja yhden kohtalo on epäselvä, todennäköisesti kuoli vankeudessa.

Vuosittain luettelo on seuraava:
1911 1
1915 1
1918 27
1919 6
1920 3
1922 2
1923 1
1937 4
1938 18
1939 4
1940 2
1941 4
1942 1
1944 1
Tuntematon 6
Tuntemattomat luultavasti kuolivat Stalinin puhdistuksissa 1930-luvulla, paitsi yksi aikaisintaan 1941 vankileirillä.

42 (joista kuusi epävarmoja) kohtasi loppunsa Neuvostoliitossa ja 37 Suomessa. Lisäksi yksi kaatui sodassa Neuvostoliiton alueella, mutta Suomen armeijassa.


Luettelo aakkosjärjestyksessä:

*Airola, Matti
SDP:n kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Stalinin puhdistuksissa hänet tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen 1938, jossa hän kuoli 12.10.1939.

*Alavirta, Toivo
SDP:n kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Stalinin puhdistuksissa hänet tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen 1937, jossa hän kuoli 23.6.1940.

*Allila, Aleksander
STPV:n entinen kansanedustaja siirtyi Neuvostoliittoon 1932. Seuraavana vuonna hänet nähtiin elossa työleirillä, joka jäi viimeiseksi havainnoksi hänestä.

Eloranta, Voitto
Entinen SDP:n kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Hänet tuomittiin Kuusisen klubin murhien pääsyyllisenä kuolemaan ja teloitettiin 9.11.1922.

Forsten, Aino
SDP:n kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Stalinin puhdistuksissa hänet teloitettiin 27.11.1937. Hänen veljensä, entisen kansanedustaja Jussi Rainion olivat valkoiset teloittaneet vapaussodan loppuvaiheessa.

Gylling, Edvard
Punaisten ylimpään johtoon kuulunut SDP:n kansanedustaja Gylling pakeni Neuvostoliittoon, jossa hänet teloitettiin 14.6.1938.

Hakkinen, Juho
SDP:n entinen kansanedustaja ammuttiin Viipurin vankileirillä toukokuussa 1918.

Havas, Väinö
Kokoomuksen kansanedustaja lähti vapaaehtoisena rintamalle sekä talvi- että jatkosodassa, vaikka kansanedustajat oli vapautettu sotapalveluksesta. Kapteeni Havas kaatui komppanianpäällikkönä Suojärvellä 42-vuotiaana 21.8.1941. Hän on ainoa sodassa kaatunut istuva kansanedustaja.

Hiidenheimo, Pentti
Punaiset surmasivat suomalaisen puolueen entisen kansanedustajan 16.2.1918.

Hirvikanta, Valde
Suomalaisen puolueen entinen kansanedustaja murhattiin kotiovelleen 2.10.1911. Murhaaja ampui välittömästi itsensä. Murhan motiivin epäillään olleen poliittinen, mutta siitä ei ole täyttä varmuutta.

Hjulgren, Sofia
SDP:n kansanedustaja teloitettiin vapaussodan jälkeen 22.5.1918.

*Hokkanen, Evert
SDP:n entinen kansanedustaja vangittiin vapaussodan jälkeen ja hän kuoli vankilassa 26.6.1918.

Hurmevaara, Herman
SDP:n entinen kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Sieltä hän siirtyi pian Ruotsiin, josta hänet karkotettiin 1930 takaisin Neuvostoliittoon. Stalinin puhdistuksissa hänet tuomittiin vastavallankumouksellisuudesta kuolemaan ja teloitettiin 16.2.1938.

Häkkinen, Samuli
SDP:n kansanedustaja vangittiin vapaussodan aikana ja teloitettiin 6.5.1918.

Ikonen, Leander
Nuorsuomalaisten kansanedustaja murhattiin punaisten suorittamassa Viipurin lääninvankilan joukkomurhassa 27.4.1918.

Ikonen, Oskari
SDP:n kansanedustaja tuomittiin vapaussodan jälkeen elinkautiseen valtiopetoksesta, mutta armahdettiin jo 1920. Hän loikkasi poikansa kanssa Neuvostoliittoon 1927, jossa hänet pidätettiin vastavallankumouksellisuudesta 1937 ja teloitettiin 21.4.1938.

Jokinen, Väinö
SDP:n kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon, jossa hänet tapettiin Kuusisen klubin murhien yhteydessä 31.8.1920.

Kaipio, Oskar
SDP:n entinen kansanedustaja teloitettiin Uudellakirkolla 3.5.1918.

Kallio, Väinö
STPV:n entinen kansanedustaja siirtyi Neuvostoliittoon 1932. Stalinin puhdistuksissa hänet tuomittiin vastavallankumouksellisuudesta ja teloitettiin 9.2.1938.

Karhinen, Hanna
Entinen SDP:n kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Stalinin puhdistuksissa hänet tuomittiin kuolemaan vakoilijana ja teloitettiin 27.9.1938.

Kirjarinta, Jalmari
SDP:n kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Hänet teloitettiin Stalinin puhdistuksissa 8.1.1938.

*Kirves, Juho
SDP:n kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Hän kuoli mahdollisesti Stalinin puhdistuksissa, mutta varmaa tietoa ei ole.

*Kohonen, Hanna
SDP:n kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Hänet tuomittiin 1937 vastavallankumouksellisuudesta kymmeneksi vuodeksi vankileirille, jossa hän kuoli 22.2.1944.

Korhonen, Kaarlo
SDP:n kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Hänet tuomittiin 1937 vastavallankumouksellisuudesta kuolemaan ja teloitettiin 11.2.1938.

*Kronqvist, Efraim
Entinen SDP:n kansanedustaja kuoli vankileirillä 22.5.1918.

*Kujala, Jussi
Entinen SDP:n kansanedustaja kuoli Sörnäisten vankilassa 1.7.1919.

Kyhälä, Kalle
STVP:n kansanedustaja kyyditettiin Neuvostoliittoon 1930, jonne hän myös jäi. Stalinin puhdistuksissa hänet tuomittiin vakoilijana ja teloitettiin 22.9.1938.

Käkelä, Elias
Entinen SDP:n kansanedustaja ammuttiin vankileirillä Lappeenrannassa 29.4.1918.

*Laine, Wilho
SDP:n entinen kansanedustaja kuoli vankeudessa 21.5.1918.

*Lankila, Jukka
SDP:n kansanedustaja vangittiin vapaussodan jälkeen ja kuoli Sörnäisten vankilassa espanjantautiin 15.4.1919.

*Lapveteläinen, Taavetti
SDP:n kansanedustaja tuomittiin elinkautiseen vapaussodan jälkeen ja kuoli vankeudessa todennäköisesti aivoverenvuotoon 1.7.1919.

*Latva, Toivo
STPV:n entinen kansanedustaja siirtyi Neuvostoliittoon 1931. Stalinin puhdistuksissa hänet tuomittiin 10 vuodeksi vankeuteen 1937. Myöhemmistä vaiheista ei ole tietoa, luultavimmin hän kuoli vankileirillä.

Lehmus, Juho
SDP:n kansanedustaja jäi valkoisten vangiksi Tampereella ja teloitettiin seuraavana päivänä 6.4.1918.

Lehokas, Vilho
Entinen SDP:n kansanedustaja vangittiin Viipurissa ja ammuttiin vankileirillä toukokuussa 1918.

*Lehtinen, J.K.
SDP:n kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Hänet vangittiin Stalinin puhdistuksissa 1937 ja hän kuoli ilmeisesti vankileirillä 15.11.1937.

*Lehto, Arvo
Lapuan liike muilutti SSTP:n kansanedustajan itärajan yli 1930. Hän säästyi Stalinin vainoilta, koska hänet oli lähetetty Suomeen 1937. Seuraavana vuonna hän siirtyi Ruotsiin, jossa hänen turvapaikka-anomuksensa hylättiin (tuohon aikaan Ruotsilla oli vielä tervettä itsesuojeluvaistoa haittamaahanmuuton suhteen, toim. huom.). Hän palasi Neuvostoliittoon 1940. Syksyllä 1941 hän pakeni suomalaisten hyökkäystä Petroskoista lautalla, joka syttyi pommituksessa tuleen. Lehto hukkui Ääniseen yritettyään pelastautua uimalla.

*Lehtosaari, Jukka
SDP:n kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Hän palasi seuraavana vuonna salaa Suomeen, jäi parin kuukauden kuluttua kiinni ja oli vankilassa vuoteen 1926 asti. Sitten hän palasi Neuvostoliittoon, jossa hänet Stalinin puhdistusten yhteydessä pidätettiin 1938 ja tuomittiin viideksi vuodeksi vankileirille, jossa hän kuoli 2.9.1939.

Lepola, Kalle
SDP:n kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Hän palasi Suomeen 1922 ja oli poliittisista syistä vankilassa 1922-1926, jolloin hänet luovutettiin vankien vaihdossa Neuvostoliittoon. Lepola vangittiin Stalinin puhdistuksissa 1937, tuomittiin kuolemaan vakoilusta ja vastavallankumouksellisuudesta ja teloitettiin 15.11.1937.

Letonmäki, Maikki
SDP:n kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Hänet tuomittiin Stalinin puhdistuksissa kuolemaan ja teloitettiin 15.11.1937.

Lindqvist, Konsta
SDP:n kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Hänet ammuttiin Kuusisen klubin murhissa 31.8.1920 Pietarissa.

*Lonkainen, Matti
SDP:n kansanedustaja vangittiin vapaussodan jälkeen ja kuoli kuritushuonevankina Helsingin kirurgisessa sairaalassa 14.11.1918.

Lumivuokko, J. H.
SDP:n kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Hänet vangittiin Stalinin puhdistuksissa, tuomittiin kuolemaan ja ammuttiin 26.2.1938.

*Manner, Kullervo
SDP:n kansanedustaja ja punaisten johtaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Stalinin puhdistuksissa hänet tuomittiin 1935 kymmeneksi vuodeksi pakkotyöhön vankileirille, jossa hän kuoli 15.1.1939. Kuolinaika selvisi Suomessa vasta Neuvostoliiton hajottua, sitä ennen kuolinpäiväksi oli raastuvanoikeuden päätöksellä julistettu 1.1.1971.

Meriläinen, Kalle
Lapuan liike kyyditsi STPV:n kansanedustajan Neuvostoliittoon 1930. Hän jäi sinne, tuomittiin Stalinin puhdistuksissa vastavallankumouksellisuudesta kuolemaan ja teloitettiin 21.9.1938.

Merinen, J. R.
Valkoiset teloittivat SDPn entisen kansanedustajan Tyrväällä 20.4.1918.

Mikkola, Antti
Punaiset hakivat nuorsuomalaisten kansanedustajan asunnostaan Helsingistä vapaussodan alettua ja teloittivat hänet seuraavana päivänä 1.2.1918.

*Mäkelin, Yrjö
SDP:n entinen kansanedustaja kuoli Etsivän Keskuspoliisin sellissä 18.9.1923. Epäselvää on, johtuiko kuolema luonnollisista syistä.

*Mäkelä, Santeri
SDP:n kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Hän kuoli joskus vuosien 1937-38 vaiheilla, mutta on epäselvää teloitettiinko hänet, kuoliko hän vankeudessa vai ehkä jopa luonnollisen kuoleman.

Mäki, Jaakko
SDP:n kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Hänet teloitettiin Stalinin puhdistuksissa 14.1.1938.

*Nahkala, Antti
SSTP:n entinen kansanedustaja loikkasi Neuvostoliittoon 1932. Stalinin puhdistuksissa hänet tuomittiin vakoilijana kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen 1938. Hän kuoli vankileirillä 17.8.1942.

*Nurminen, Julius
Entinen SDP:n kansanedustaja vangittiin vapaussodan jälkeen ja kuoli Tammisaaren vankileirillä 24.7.1918.

*Nurmiranta, Pekka
SSTP:n kansanedustaja pakeni Ruotsiin 1923, josta hän seuraavana vuonna siirtyi Neuvostoliittoon. Hänet tuomittiin vastavallankumouksellisuudesta kuudeksi vuodeksi vankeuteen 1941. Myöhemmistä vaiheista ei ole tietoa, mutta hän mahdollisesti kuoli vankileirillä. Hänet julistettiin kuolleeksi 17.12.1979.

Nyström, Väinö
Suomalaisen puolueen entinen kansanedustaja Nyström joutui punaisten vangitsemaksi viljan kätkemisestä syytettynä. Hänet surmattiin nykyisen Nokian kaupungin alueella Siuron sillalla ja ruumis heitettiin Siuron koskeen 31.1.1918.

Perälä, Juho
Lapuan liike kuskasi SSTP:n kansanedustajan itärajan yli 1930. Perälä jäi maahan, jossa hänet tuomittiin Stalinin puhdistuksissa vastavallankumouksellisuudesta kuolemaan ja ammuttiin 20.1.1938.

Peura, Juho
SDP:n entinen kansanedustaja teloitettiin Tampereella 26.5.1918.

Pietinen, Matti
Nuorsuomalaisten entinen kansanedustaja murhattiin punaisten suorittamassa Viipurin lääninvankilan joukkomurhassa 27.4.1918.

Pohjaranta, Väinö
STPV:n kansanedustaja loikkasi Neuvostoliittoon 1930. Stalinin puhdistuksissa hänet tuomittiin vastavallankumouksellisuudesta ja teloitettiin 4.10.1938.

Pulkkinen, Hannes
SSTP:n entinen kansanedustaja loikkasi Neuvostoliittoon 1924. Stalinin puhdistuksissa hänet tuomittiin kuolemaan vakoilusta ja vastavallankumouksellisuudesta ja ammuttiin 3.4.1938.

Pykälä, Kalle Kustaa
Maalaisliiton kansanedustaja ammuttiin ikkunan läpi kotitalonsa saunaan 2.10.1915. Epäiltyä murhaajaa ei saatu koskaan kiinni. Murhan motiivi ei ilmeisesti ollut poliittinen, vaan kosto.

Rainio, Jussi
SDP:n entinen kansanedustaja pidätettiin vapaussodan loppuvaiheessa ja teloitettiin viisi päivää myöhemmin 10.5.1918. Hänen sisarensa, entinen kansanedustaja Aino Forsten teloitettiin Stalinin vainoissa 1937.

Raitanen, Albert
Entinen SDP:n kansanedustaja katosi vapaussodan loppuvaiheessa Lahden taistelussa toukokuun alussa 1918.

Rantanen, Samuli
Valkoiset teloittivat SDP:n entisen kansanedustajan Seinäjoella 3.2.1918.

Rikkonen, Juho
Entinen SDP:n kansanedustaja teloitettiin Viipurin vankileirillä toukokuussa 1918.

Ritavuori, Heikki
Sisäministeri ja Edistyspuolueen kansanedustaja Ritavuori murhattiin kotiovelleen Helsingissä 14.2.1922. Kyseessä on itsenäisen Suomen historian toistaiseksi ainoa kiistatta poliittinen murha.

*Rytkönen, Anni
Entinen SDP:n kansanedustaja siirtyi 1927 Neuvostoliittoon. Hänet vangittiin Stalinin puhdistuksissa 1937 tai 1938, jonka jälkeen hänestä ei ole mitään tietoja.

Saari, Ernst
Suomalaisen puolueen kansanedustaja oli punaisten vankina ja teloitettiin Tampereella 29.3.1918.

Sainio, Jussi
SDP:n kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Hänet ammuttiin Kuusisen klubin murhissa 31.8.1920.

*Salin, Eetu
SDP:n maineikas puhuja tuomittiin vapaussodan jälkeen kuolemaan, mutta tuomio muutettiin kymmenen vuoden kuritushuonerangaistukseksi. Salin kuoli Sörnäisten vankilassa 6.4.1919.

Salo, Asser
STPV:n kansanedustaja pakeni Ruotsiin 1930, missä hänelle ei myönnetty turvapaikkaa. Sieltä hän siirtyi Neuvostoliittoon, jossa hänet teloitettiin Stalinin puhdistuksissa 11.2.1938.

Salomaa, Tyyne
Entinen SDP:n kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen Neuvostoliittoon. Stalinin puhdistuksissa hänet tuomittiin kuolemaan ja ammuttiin 26.2.1938.

Simojoki, Elias
Entinen IKL:n kansanedustaja lähti talvisodassa vapaaehtoisena rintamalle rykmentin pastoriksi. Hän kaatui 25.1.1940 Impilahdella mentyään lopettamaan rintamalinjojen väliin jäänyttä haavoittunutta hevosta.

Somersalo, Arne
IKL:n entinen kansanedustaja, everstiluutnantti Somersalo kaatui jatkosodassa Kiestingissä 17.8.1941.

Suosalo, Kalle
Valkoiset teloittivat SDP:n entisen kansanedustajan Pietarsaaressa 2.3.1918.

Suutala, Oskari
SDP:n kansanedustaja Suutala kuoli Sörnäisten vankilassa keuhkotautiin 25.2.1919.

Tabell, Emil
Lapuan liike kyyditsi STPV:n kansanedustajan Neuvostoliittoon 1930. Hänet tuomittiin Stalinin puhdistuksissa vastavallankumouksellisuudesta kuolemaan ja teloitettiin 7.12.1937.

Telkkä, Nestori
SDP:n entinen kansanedustaja pakeni vapaussodan jälkeen vankileiriltä Neuvostoliittoon. Siellä hän liittyi puna-armeijaan ja kaatui taistelussa 18.10.1919.

Toppinen, Kalle
SSTP:n entinen kansanedustaja pelkäsi joutuvansa Suomessa vangituksi ja siirtyi Neuvostoliittoon 1933. Ojasta allikkoon, Stalinin puhdistuksissa hänet tuomittiin vastavallankumouksellisuudesta kuolemaan ja teloitettiin 5.3.1938.

Tulikoura, Juho
Entinen maalaisliiton kansanedustaja joutui vapaussodassa punaisten vangiksi. Hänet teloitettiin Kouvolassa 25.4.1918.

Usenius, Arthur
SDP:n kansanedustaja oli vapaussodan ajan Ruotsissa punaisten edustajana ja jäi sinne sodan päätyttyä. Hän siirtyi Neuvostoliittoon 1920, sai Stalinin vainoissa kuolemantuomion ja teloitettiin 27.11.1937.

*Valjakka, Albin
SDP:n kansanedustaja vangittiin vapaussodan jälkeen. Hän kuoli vankileirillä Viipurissa 29.6.1918.

Vesa, August
SDP:n entinen kansanedustaja teloitettiin Kotkassa 1.5.1918.

Virta, Jalmari
STVP:n kansanedustaja loikkasi Neuvostoliittoon 1930. Stalinin puhdistuksissa hänet tuomittiin vakoilusta ja vastavallankumouksellisuudesta kuolemaan ja teloitettiin 21.1.1938.

Vänniä, Kalle
Punaiset vangitsivat suomalaisen puolueen entisen kansanedustajan ja ampuivat hänet 16.4.1918.

3 kommenttia:

QroquiusKad kirjoitti...

Noissa Elias Simojoen ja Väinö Havaksen kaatumisissa oli kyllä mukana melkoisen vahva itsetuhoinen käyttäytyminen, niin etttä niitä voisi oikeastaan sanoa itsemurhiksi toisen kautta.
Havas jätti jopa eräänlaisen itsemurhaviestin runonsa "Testamentti pojalleni" muodossa.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Blogin lista tulisi saada kansanedustajien tarkasteltavaksi, ja kehoittaa heitä miettimään hyvin syvällisesti sen sisältöä. Historialla kun on kuulemma tapana toistaa itseään.

Jaska Brown kirjoitti...

Qroquius Kad: Havaksesta en muista kuulleenikaan, Simojoesta kyllä. Ja itse asiassa se kolmaskin sodassa kaatunut eli Somersalo oli enemmän tai vähemmän hullunrohkeudesta aiheutunut.

Veijo Hoikka: Niinpä. Nykyään on vain kehitetty hienostuneempia sortomenetelmiä kuin teloitukset.