Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


maanantai 20. toukokuuta 2019

Välihuomautus 124 : Shitra


Suomen itsenäisyyden juhlarahasto eli Sitra perustettiin 50-vuotiaan itsenäisyyden kunniaksi 1967. Alkuperäinen toimeksianto kuului: "Eduskunta perustaa Sitran lahjaksi 50-vuotiaalle Suomelle. Tehtäväksi annetaan kilpailukyky ja kasvu, eli huomisen menestyvä Suomi." Tarkempi, nykyinen määritelmä on "Sitran tehtävä on rakentaa huomisen menestyvää Suomea, ennakoida yhteiskunnan muutosvoimia ja niiden vaikutuksia, etsiä uusia käytännön toimintamalleja ja vauhdittaa kestävään hyvinvointiin tähtäävää liiketoimintaa."

Kuten kovin usein julkishallinnossa käy, virta vie ihan muualle ja alkuperäinen tarkoitus - tässä tapauksessa suomalaisten menestys ja hyvinvointi - jäävät pölyttymään korulauseisiin. Näin on käynyt myös Sitran viimeisimmässä raportissa. Siinä on laskeskeltu jälleen kerran nuo moneen kertaan nurin kumotuilla virheellisillä periaatteilla tehdyt laskelmat, joiden mukaan suomalaisten tulisi lopettaa lihansyönti, muuttaa kaupunkeihin ja ylipäätään tehdä suunnilleen kaikki muu ilmastonmuutoksen torjumiseksi paitsi lopettaa hengittäminen.

Laskelmien logiikkaa voi verrata siihen, että senegalilaisten pitäisi pukeutua toppatakkeihin siksi, että Suomessa on kylmä.
Tehty perusvirhe on se, että lasketaan paljonko maapallolla on väestöä, paljonko on resursseja ja jaetaan nämä keskenään. Sitten huomataan, että Suomessa kulutetaan enemmän, joten täältähän pitää leikata. Tämä on sama logiikka kuin siinä, että koska maapallon keskilämpötila on talvisin mitä on, niin ei muuta kuin villahousut jalkaan siellä Senegalissa.

Suomen - ja osin myös muiden länsimaiden - kulutus mahdollistuu siitä yksinkertaisesta syystä että täällä on vähän väestöä. Äsken mainitun Senegalin väkiluku oli vuonna 1957 2,8 miljoonaa, Suomen 4,3 miljoonaa. Vuonna 2017 Senegalin väkiluku oli 15,3 miljoonaa, Suomen 5,5 miljoonaa. Jos Suomen väkiluku olisi kasvanut samassa suhteessa, täällä olisi nyt 23,5 miljoonaa asukasta.

Tehdäänpä hieman olettamuksia ja laskelmia siitä, mitä Sitran laskelma tässä tilanteessa tarkoittaisi.

Olkoon kulutusmäärän yksikkö uniitti, lyhenne U. Olkoon suomalaisten todellinen kulutusindeksi asukasta kohti 100 U. Tällöin suomalaisten kokonaiskulutus on 550 MU eli 550 miljoonaa uniittia, koska suomalaisia on 5,5 miljoonaa.
Sitran raportin mukaan suomalaisten päästöjä tulisi vähentää vuoteen 2030 mennessä 75 % eli arvoon 25 U/asukas (olettaen että väkiluku on vakio) ja kokonaiskulutuksessa arvoon 137,5 MU. Tämä asukasta kohti laskettu arvo lienee siis jonkinlainen globaali tavoite.
Mikäli Suomen väkiluku olisi kasvanut samaa tahtia kuin Senegalin ja elintaso olisi täällä sama kuin nykyään, kulutusindeksi asukasta kohti olisi edelleen 100 U, mutta kokonaiskulutus 2350 MU.
Suomen suurempi väkiluku ei lisäisi maapallon väkilukua millään tavoin merkittävästi. Muutoksen suuruusluokka olisi pari promillea, joten tuo 25 U/asukas maapallolla täsmäisi yhä. Mutta tällöin Suomen kokonaiskulutuksen leikkaus 75 %:illa toisi kokonaiskulutukseksi 587,5 MU. Mikä on enemmän kuin nyt on. Ja mistä vaaditaan leikkaamaan, koska se on virheellisesti laskettu asukasta kohti. Mutta Sitra olisi tyytyväinen, kun suomalaiset eläisivät yhtä köyhästi kuin muutkin.

Jos maapallon väkiluku olisi kasvanut viimeisen 60 vuoden aikana samaa tahtia kuin Suomen väkiluku, täällä asuisi nyt 3,6 miljardia asukasta. Alle puolet siitä mikä on todellinen tilanne.
Sitran laskelmien mukaan Suomea tulee rangaista siitä, että täällä väestöpolitiikka on hoidettu suhteellisen järkevästi. Toki tänne on harmillisesti päästetty haittamaahanmuuttajia. (Käytetään oikeita nimityksiä, kuten Laura Huhtasaari vaalitentissä järkyttäessään Eero Heinäluomaa. Lauran olisi pitänyt kuitata, että "haittamaahanmuuttaja" on paljon realistisempi termi kuin "voimavara". Jos tietyistä maista tuleva maahanmuutto tekee Suomesta keskimäärin huonomman paikan, mitä muuta se sitten on kuin haittamaahanmuuttoa - paitsi tietysti hyötymaahanmuuttoa haittamaahanmuuttajan itsensä kannalta sekä niiden puolueiden kannalta, joita hänen oletetaan aikanaan äänestävän.)

Varsin hypoteettinen ja suuresti yksinkertaistettu laskelma siitä, mitä haittamaahanmuutto aiheuttaa suomalaisten kulutukselle. Tällä hetkellä maassa on toistasataatuhatta haittamamua ja voidaan olettaa, että vuoteen 2030 mennessä on puoli miljoonaa jälkeläiset mukaanlukien. Oletetaan väkiluvuksi 5,5 miljoonaa. Ilman haittamamuja se olisi viisi miljoonaa. Tällöin Suomen kokonaiskulutus 550 MU jaettuna viidelle miljoonalle suomalaiselle tekisi 110 U. Kymmenen prosentin nousu elintasoon ilman haittamaahanmuuttoa!

Tässä vielä järkiperäiset laskelmat siitä, mikä on maapallon ainoa todellinen ongelma ja missä se on. Vihje: Ongelma ei ole länsimaissa eikä varsinkaan Suomessa. Paitsi tietysti siinä mielessä, että täällä ei haluta ymmärtää mitä pitää tehdä.

Ei kommentteja: