Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 18. joulukuuta 2018

Uutiskatsaus 51/2018


Yleensä uutiskatsauksia on tullut kerran kuukaudessa. Nyt edellinen uutiskatsaus on vasta kahden viikon takaa, mutta tässä on sattunut ja tapahtunut sen verran, että uutta pukkaa.


1. Die Fahne hoch

Muutama vatipää teki taas suunnattoman hyvää työtä monikulttuurisen Suomen puolesta heiluttelemalla itsenäisyyspäivänä natsilippuja. Tyypit ovat niin tyhmiä, etteivät onnistuisi kaatamaan maihinnoususaappaastaan kusta pois, vaikka käskettäisiin lukea sen pohjaan kirjoitettu toimintaohje. Silti luulisi tajuvan, että tuollainen toiminta sataa monikulttuurisuuden laariin. Se kun tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden leimata kaikki Suomen etua ajavat.
Keskustelu hakaristilippujen kieltämisestä alkoi. Vaikka periaatteessa kannatankin ilmaisuvapautta, tällä kertaa taktisista syistä voisin kannattaa kieltoa. Eipähän olisi enää leimakirvestä käytössä.
Huvittava piirre asiassa on tietysti se, että punalippuja ei ole kielletty, vaikka kommunismi on saanut sentään paljon enemmän pahaa aikaan kuin natsismi. Olihan sillä moninkertainen toiminta-aika ja ennen muuta natsismi tuhoitui siinä missä kommunismi mutatoitui länsimaista sivistystä syövän lailla jäytäväksi vihervasemmistolaisuudeksi.


2. Dialogi kielletty

Vasemmistoliiton pj Li Andersson painoi paniikkinappulaa. Puolueen kansanedustaja Markus Mustajärvi oli erehtynyt käymään keskustelua Suomi Ensin -porukan kanssa. Sattumalta paikalle osunut Mustajärvi oli ainakin lehtiuutisen mukaan todennut seuraavasti:
– Seurasin heitä ja ajattelin, että sanonpa muutaman sanan siitä, että ei isänmaallisuus ole sinistä ja valkoista, vaan se on myöskin punaista.
Mustajärvi kertoi halunneensa puheessaan alleviivata sitä, että isänmaallisuus kuuluu kaikille.
– Minä kerroin omasta isästäni. Hän oli tulenpalava kommunisti, sotaveteraani, sotainvalidi, miinanraivaaja. Ei isänmaallisuus kuulu oikeistolle tai jollekin äärioikeistolle, Mustajärvi sanoo.

On kiva nähdä, että vasemmistoliitosta löytyy ainakin yksi kunnioitettava kansanedustajakin. Teksti oli täyttä asiaa. Ja ennen muuta suomalaiseen perinteeseen kuuluvaa dialogia vastakkaista näkemystä edustavien kanssa, mistä lätsä päästä.
Mutta Li ei tykännyt yhtään. Mistä annettakoon hänelle taktisessa mielessä täydet pisteet - onhan dialogi vastapuolen kanssa kiellettävä siinä pelossa, että omassa leirissä tapahtuisi järkevöitymistä.


3. Paniikkireaktio

Toinenkin puoluejohtaja eli Petteri Orpo sai vastaavanlaisen reaktion. Hän meni vetoamaan muihin puoluejohtajiin, että "ennen vaaleja ei käytäisi repivää keskustelua". Tämä olikin hyvä ajatus. Milläs muuten se oma valta-asema säilyisi. Onhan melkoinen riski, että keskustelussa kävisi ilmi totuuksia siitä, kuinka pahoin Suomen kansan etujen vastaisesti nykyhallitus on toiminut. Keskustelu poikki ennen kuin se ehtii edes alkaa.


4. Mielipiteenvapaus voi hyvin, faktavapaus ei

Laura Huhtasaari sai sitten kirjoituskiellon blogiinsa. Perustelussa ainoa yllättävä asia oli se, että semmoista ei tällä kertaa viitsitty edes antaa. Tämä on jonkinmoinen merkki järkevöitymisestä; on ehkä huomattu että perusteluna "sopimattomuudelle" kaikkine variaatioineen nauravat jo naurismaan aidatkin. Huomio näet kiinnittyy siihen, että yhtäkään tosiasiaa ei kyetä kumoamaan, tosiasiat ovat vain "sopimattomia".
Suomessa on erinomainen mielipiteenvapaus, sillä julki voi laittaa miten typerän mielipiteen tahansa ongelmitta. Faktavapautta täällä ei ole, sillä epämieluisten faktojen julkituojat sensuroidaan ja teilataan.


5. Tummat silmät, keltainen tukka...

Poliisi etsi Käpylässä tehdystä murhapolttoyrityksestä "keltahiuksista miestä". Muita tuntomerkkejä ei annettu.
Tunnustan syyllistyneeni etniseen profilointiin. Kun sanottiin "keltahiuksinen mies", mieleen nousi kuva Jukolan Juhanista. Todellisuudessa kyseessä oli Kenian Kipchirchir. Joka oli värjännyt hiuksensa keltaisiksi.
Myönnämme poliisille palkinnon Vuoden Harhaanjohtavimmasta Tuntomerkistä. Itse asiassa yritin keksiä kuvitteellista esimerkkitapausta vielä harhaanjohtavammasta tuntomerkistä, mutta mielikuvitukseni teki tenän.


6. Ei tullut työvoimapulanpoistajia, tuli työllistäjiä

Iltalehti selvitti, että vuonna 2017 Suomessa tehdyistä raiskauksista 12 % oli irakilaisten tekemiä. Se, mitä he eivät kertoneet oli, että irakilaisiksi ei laskettu niitä irakilaisia, jotka valitettavasti ovat Suomen kansalaisuuden saaneet. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asui vuonna 2017 noin 12 000 Irakin kansalaista. Koska raiskauksista 70 % oli kuitenkin Suomen kansalaisten tekemiä, tästä voidaan perusartimetiikalla laskea mielenkiintoinen fakta. Jos Suomen kansalaiset raiskaisivat yhtä tiheään tahtiin, raiskausten määrä Suomessa noin viisikymmenkertaistuisi.
Lisäksi on huomioitava yksi seikka. Suomalaisten - siis kantasuomalaisten - raiskaukset tapahtuvat usein kotona neljän seinän sisällä. Onko yhtäkään irakilaista koskaan tuomittu toisen irakilaisen raiskaamisesta? En ainakaan muista koskaan kuulleeni. Käsi pystyyn kaikki jotka uskovat ettei irakilaisten parisuhteissa esiinny lainkaan tällaista väkivaltaa.
Selityksiä ja syitä voidaan kyllä etsiä. Mutta niitä ei haluta löytää, vaikka sisäministerikin kommentoisi asiaa.
No, vaikka se olematon työvoimapula ei näillä poistukaan, niin tuleepa ainakin työllistymistä oikeusistuinten, poliisien, vanginvartijoiden ja sossutyöntekijöiden puolella. BKT kasvaa taas. Paitsi että Saksassa onnistuttiin vahingossa vapauttamaan yksi oululaisuuden rikastaja. Toivoa tietysti sopii, että kyseessä oli ns. "taktinen vapauttaminen" ja heppu katoaa kuin pieru Saharaan. Saksalaisethan ovat näissä tunnetusti näppäriä, kuten Baader-Meinhof -terroristiryhmän johtajien vankilassa tekemistä yhtäaikaisista itsemurhista muistetaan.


7. Mykkänen mykistyy

Joku meni näyttämään sisäministeri Mykkäselle kaavion Afrikan väestönkasvusta. Se oli ilmeiseti väritetty oikein, koska ministeri ymmärsi ainakin osittain. Ja tässä asiassahan osittainenkin ymmärtäminen riittää järkytykseen.
Jos joku ei ole vielä asiasta tietoinen, kannattaa oman mielenrauhansa uhallakin lukea, miten paha tilanne on (Afrikan väkiluku on kymmenkertaistunut viimeisen sadan vuoden aikana ja kasvuprosentti on nousussa, absoluuttisesta kasvusta nyt puhumattakaan), mitä tästä sitten seuraa (eli mikään maahanmuutto ei auta vaan ainoastaan huonontaa tilannetta) ja Mykkäsen itsensä kannattaisi lukea mitä Suomi voi tehdä selvitäkseen mahdollisimman vähällä tulevasta katastrofista.


8. Poliisin kortistosta työttömyyskortistoon

Japanin paikallismafia eli yakuza on ongelmissa. Poliisin tehostunut toiminta on saanut yt-neuvottelut käyntiin rikollisorganisaatioissa. Moni on lomautettu tai saanut kenkää. Jäljelle jääneet ovat joutuneet muuttamaan halvempiin toimitiloihin. Rikollisten määrä on kutistunut huippuvuosista neljäsosaan. Poispotkituilla on sopeutumisvaikeuksia yhteiskuntaan. Heidät näet tunnistaa yleensä ex-yakuzoiksi laajoista tatuoinneista. Moniin paikkoihin kuten joihinkin kylpylöihin on turha pyrkiä tatuointi ihollaan. Yakuzan tapoihin on myös kuulunut leikata sormesta nivel poikki epäonnistumisen merkiksi. Tatuointeja voi aina peitellä, mutta silikonisormen asentaminen on hankalampaa. Rikollisjärjestön jäsenille ei oikeastaan voi muuta todeta kuin lainata legendaarista Pulttibois-repliikkiä: "Mitäs läksit, kikkelis-kokkelis!"


9. Ei tärise eikä mahdu perseeseen

Eli mikä se on? No tietysti venäläisvalmisteinen perseentäristin.
Entä mikä se on, joka osaa matematiikkaa, piirtää, puhuu ja tanssii?
No se on tietysti venäläisvalmisteinen robotti.
Eikä siinä edes kaikki! Sinne sisään mahtuu jopa ihminen!


10. Tietoturvattomuutta

Trafi meni julkaisemaan kaikkien ajokortinomistajien tiedot nettisivuillaan. "Tiedot" tarkoittivat kenen tahansa ajokortin - siis minkä tahansa ajokortin - omistajan koko nimeä, asuinkuntaa ja syntymävuotta. Edes minkäänlaisia hakurajoituksia hakujen määrälle ei asetettu.
Ennen uutisen lukemista loppuun piti käydä hakemassa keittöstä maalarinteippiä, jotta sai alaleuan kiinnitettyä takaisin kohdilleen lattianrajasta.
Ikään kuin Trafi ei olisi koskaan kuullutkaan tietoturvasta. Aika monella on tässä maassa turvallisuussyistä salatut osoitetiedot. Joko henkilökohtaisista syistä tai, mikä vielä pahempaa, kansalliseen turvallisuuteen liittyvistä syistä. Palvelun avaamista perusteltiin sillä, että jokaisella on ollut aiemminkin oikeus kysyä tietoja ja tieto on tarpeellinen esimerkiksi haettaessa autoa koeajoon. Välikysymys Trafille: Oletteko kuulleet että ihmisellä on semmoinen läpyskä jota ajokortiksi kutsutaan ja josta asian voi lukea.
Jos joku yksityinen firma julkaisisi asiakasluettelonsa, seuraisi mahtavat sakot ja julkinen teilaus. Eihän nykyisin saa edes yläkoulu laittaa opiskelijaluetteloita seinälle, jotta voisi kesällä tarkistaa mille luokalle oma lapsi menee. Ja siellä näkyi ennen vain nimi, kun taas Trafi laittaa miljoonien ihmisten henkilötiedot vapaasti nähtäville nettiin.
Hämmentävää kyllä, Trafin johtaja kantoi vastuunsa töppöilyistä ja erosi. Tosin pesti olisi päättynyt parin viikon kuluttua joka tapauksessa.


11. Turpa kiinni rivissä!

Upseeri- ja aliupseeriliitto käyvät sanasotaa siitä, mihin tehtäviin aliupseereita voi laittaa ja mihin ei. Upseeriliitto pitää huolestuttavana sitä, että aliupseeri voisi toimia esimerkiksi reservinupseerin esimiehenä. Aliupseeriliitto taas sanoo, että kokenut aliupseeri on pätevämpi kuin reservinupseeri.
Siinä mielessä harvinainen kiista, että molemmat osapuolet ovat oikeassa. Tosin upseeriliitto on oikeammassa, koska aliupseeriliitto vaatii pätevyyden perusteella sitä esimiesasemaa. Tähän voi todeta sen klassisen että Suomi on tasa-arvoinen maa. Jos haluaa esimiesaseman niin aliupseeri on hyvä ja käy sen kadettikoulun. Se, että kokenut aliupseeri on upseeria pätevämpi, ei todellakaan tarkoita että hänen tulisi toimia upseerin tehtävissä. Onhan kokenut ylihoitajakin yleensä käytännön hoitotaidossa parempi kuin vastavalmistunut lääkäri, mutta ei hän silti ole lääkärin esimies.
USA:n armeijassa tällainen haaste eri kategorioiden välillä on osattu ratkaista tyylikkäästi. Arvostus kun on eri asia kuin arvoasema.


12. Pikku pikku bulleriina

Kansallisbaletissa vieraillut katsoja loukkaantui (nykysuomea: tarkoittaa henkistä pipiä eikä esim. permannon portailla kompurointia) nähtyään Tuhkimo-baletin toisen pahan sisarpuolen lihavaksi lyllertäjäksi puettuna. Tämä kun loukkasi kaikkia lihavia, kuulemma. Mitenkäs se toinen paha sisarpuoli, jolla ei ilmeisesti ollut vaahtomuovitoppauksia? Loukkaantuivatko anorektikot? Prokofjevin alkuperäistekstissä siskosten nimet kun ovat Худышки ja Кубышки eli Luiseva ja Paksu.


13. Fazerin paskanruskea

Sveitsiläistä tehtaanperustaja Karl Fazeria käytetään usein perusteluna sille, että maahan kannattaa tuoda lukutaidottomia matuja. Unohtaen että maahanmuutto länsimaista teki Suomesta länsimaan, maahanmuutto kehitysmaista taas tekee Suomesta kehitysmaan.
Fazerin tehdas on noudattanut imagoaan ja julkaissut klassisesta Fazerin sinisestä "Rakkautta" -version, joka on suunnattu tuota yhteiskuntamme suurinta uhkaa eli vihapuhetta vastaan. Tällä kertaa kopsahti omaan nilkkaan, kun menivät antamaan jokaiselle mahdollisuuden suunnitella oma suklaakääreensä ja tilata sellaisia. On muuten komea teksti, kun kalligrafia osuu harvinaisen hyvin kohdalleen Fazerin käyttämässä fontissa tekstissä "Vihapuhetta".
Historiantuntemattomuudella on hintansa. Jos suunnitteluosastolla oltaisiin oltu viisaampia, olisivat muistaneet kuinka kävi kun ihmisille annettiin jotain parikymmentä vuotta sitten mahdollisuus suunnitella oma postimerkkinsä. Palvelun mahdollisuus muistaakseni päättyi sattuneesta syystä lyhyeen.


14. Väärin pysäytetty

Mopokuski ajoi poliisia karkuun 70 km/h, mikä on ihan mielenkiintoinen nopeus mopolle. Ei totellut poliisin pysähtymiskäskyä. Mopo ajoi pimeässä illassa ilman valoja, mikä oli melkoinen liikenneturvallisuusriski. Poliisit kuuluttivat käyttävänsä kaasusumutinta, jos kuski ei pysähdy. Kuski ei pysähtynyt. Poliisi käytti sumutinta. Mopo lähti käsistä, kuski päin puuta ja loukkaantui.
Poliiseille luettiin syyte. Vika oli siinä, että normaaliin poliisivarustukseen kuuluva kaasusumutin ei ollutkaan siinä listassa, jossa luetellaan ajoneuvon pysäyttämiseen sallitut välineet. Käsittääkseni pistooli on siinä listassa. Olisi ilmeisesti ollut parempi käyttää pistoolia.


15. Olen 16 enkä voi todistaa sitä!

Kuten hyvin tiedetään, maahan saapuneet työvoimapulanpoistajat ovat yleensä 17-vuotiaita. Intian jalkapalloliigassa nähtiin historian nuorin maalintekijä 16-vuotiaan Gourav Mukhin laitettua Jamshedpurin riveissä Bengalurun verkon tötterölle. Paitsi että Viiksi-Vallu on jo 29-vuotias. Ja huijannut ikänsä jo kerran aiemmin. Vuonna 2015 hänet heitettiin pihalle Intian 17-vuotiaiden maajoukkueesta.
Tämän täytyy olla jo ikähuijauksen kauden kärkitulos. Joskus on tullut naureskeltua sille, kun kolmikymppiset Irakin pojat ilmoittavat naama pokerina olevansa 17 ja tättähäärät uskovat, kun muu olisi rasismia. Huvittava puoli on ollut se, että on erehtynyt kuvittelemaan kohtauksen neljänkymmenen vuoden päästä virallisesti kuusikymppisen ahmedin painaessa raskasta paskaduunia seitsemänvitosena, kun eläkkeelle pääsee vasta papereiden mukaisessa eläkeiässä. Mutta sitten tajuaa ajatusvirheensä.


Pakollinen loppukevennys: Luonnollista matkaa!

Tasa-arvosta ei ollut tietoakaan, kun Matkahuolto tempaisi: Tänään bussiin pääsee piparia näyttämällä!
Onhan sitä ennenkin matkoja maksettu piparilla, mutta siinä ei yleensä näyttäminen ole riittänyt. Toisaalta silloin ei kyseessä olekaan ollut joukkoliikenne.
Odottelemme kesälle myös miehille suunnattua kampanjaa. Juhannuksen alla saa ilmaisen matkan, kun vilauttaa lenkkiä!

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kohta 8.

Japanissa on mielenkiintoinen ihmisryhmä eräänlaisia kastittomia, joita kutsutaan yhteisellä nimellä burakumin. Nämä burakut ovat yhteiskunnan ulkopuolella ja huolimatta toimenpiteistä aseman parantamiseksi, oikeastaan mitään ei ole saatu aikaan, muuta kuin että ongelma on lakaistu tatamin alle. Internet tietää näistä ihmisistä jonkin verran, mutta uutta tietoa tulee vähän eikä aihetta haluta Japanissa tutkia. Yakuzan jäsenet ovat tuota väestöryhmää suurelta osin ja loput ovat etnisiä korealaisia, jotka kohtaavat hekin syrjintää huolimatta sukupolvien kestäneestä Japanissa asumisesta. Kyseisen väestön ammatteja ovat mm. huorat, pornonäyttelijät, teurastajat, nahkurit ym. ja jos esi-isä on joskus 300 vuotta sitten ollut puutarhuri, niin se on voi, voi.

Ulkomaille, mm. USA:han ja Etelä-Amerikkaan muuttaneet japanilaiset ovat myös olleet suurelta osin tuota väkeä. Ei mikään ihme, että ww2 aikana japanilaistaustaiset US-army -sotilaat eivät nähneet vaikeuksia taistella oikeita japanilaisia vastaan vaikka yleensä he taistelivat Euroopassa. Koska asia on vaiettu, niin moni amerikkalainen ei edes tiedä olevansa huono japanilainen, eikä asiaa auta, että jotkut neropatit ovat ottaneet asiakseen kirjoittaa mm. wikipediaan, että se ja se japanilaistaustainen on buraku-väkeä. Asiaa voisi suorastaan verrata siihen, että kenelle tahansa mustaihoiselle tokaisee, että "sinä se sitten olet peltonekrun jälkeläinen".

Internet tietää kertoa, että vuosia sitten japanilaisten työnantajien keskuudessa levisi "käsin kirjoitettu" luettelo asuinpaikoista ja sukunimistä, jotka paljastavat nämä ihmiset. Sinänsä hassua, että tuota "käsin kirjoitettua" luetteloa pidetään esillä vaikka hyvin suurella todennäköisyydellä listaus on jo siirretty digitaaliseen muotoon ja se leviää edelleen. Suuri internetjätti Google mokasi myös pahemman kerran digitoimalla vanhoja japanilaisia karttoja mapsiinsa. Internet kertoo lisää, mutta lyhyesti esille tuli vaiettua tietoa eli huonojen japanilaisten asuialueet. Vaikka nykynuoret eivät vaikenemisen takia tästä väestöstä tiedä, niin jo sukupolvi aikaisempaa porukkaa on edelleen jyvällä ja lasten puolisoehdokkaat tutkitaan tarkkaan.

Ihan vinkkinä, suomalaisen ei kannata Japanissa edelleenkään kertoa, jos ammatti on lihanleikkaaja tai suutari. Tai esitellä tatuointejaan.

Jaska Brown kirjoitti...

Toinen nimi burakuminille on eta. En tiennytkään, että tilanne on yhä noin paha. Muistan lukeneeni jo parikymmentä vuotta sitten yliopistoprofessorista, joka oli burakumin ja kamppaili heidän asemansa puolesta. Tuolloin oli keisarilliseen sukuun juuri naitu joku prinsessa ja tämä professori totesi, että olipa taas isku vasten kasvoja kun tuoreen prinsessan sukupuuta esiteltiin ja korostettiin, ettei siellä taatusti ole yhtään burakuminia.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Kohta 15.

Elä Jaska sure, vain 40% kärsii kyseisestä riskistä. :D

Ukkeli kirjoitti...

Neuvostoliiton hajoamisesta on kohta 27 vuotta. Niin se aika pakenee, ei uskoisi, tempus fugit.

Joskus olen miettinyt, mitä vasemmisto oikein oppi itäblokin kaatumisesta. Se ei oppinut, ettei sosialismi toimi. Vasemmisto oppi, että ei saa olla vertailukohtaa,

Kylmän sodan aikana näki selvästi, kumpi puoli onnistuu, kun vertaili Länsi- ja Itä-Saksaa. Siispä tuhotaan sosialismilla länsikin, pääteltiin, niin ei voi vertailla. Harmittavasti Japani vielä pyristelee vastaan ja osoittaa, että monikulttuurille on vaihtoehto.

Anonyymi kirjoitti...

Myös Saksassa ja miksei muuallakin Euroopassa on ollut alhaisempia ihmisiä tekemässä vähempiarvoisia tehtäviä:
Kunniattomat ammatit sisältävät mm. pellavankutojan, mikä saattaa aiheuttaa hämmennystä. Asia selkenee, kun tietää, miten pellavaa on valkaistu vanhoina aikoina. Saastaista hommaa läträtä kusen kanssa.

Jaska Brown kirjoitti...

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja: Juuri tuota tarkoitinkin.

Ukkeli: Jep. Vertailukohdan puute on vaarallista. Tosin jotkut eivät halua vertailla. Olihan länsimaissa hitosti populaa joka uskoi sosialismin hienouteen, vaikka oli helppoa nähdä miten asiat ovat. Aivan kuten nyt monet uskovat kulttuurien ja ihmisryhmien olevan samanlaisia, vaikka on helppoa nähdä miten asiat ovat.

Ano: Tunnetusti esim. pyövelit tulivat juuri tuollaisten ammattiryhmien piiristä. Valmiiksi saastainen ihmisten mielissä.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä käynytkään kuin strömsöössä:

https://yle.fi/uutiset/3-10564225

-J.Edgar-

Anonyymi kirjoitti...

"Keskustelu hakaristilippujen kieltämisestä alkoi. Vaikka periaatteessa kannatankin ilmaisuvapautta, tällä kertaa taktisista syistä voisin kannattaa kieltoa. Eipähän olisi enää leimakirvestä käytössä."

No itse asiassa on, tai siis oli.

"Analyysi: Onko 612 natsimarssi vai tavallisen kansan kulkue? Jos mietit, lue tämä"
[url]https://yle.fi/uutiset/3-9967028[/url]

"Kaduillamme marssii itsenäisyyspäivänä myös natseja – määränpäänä väkivaltainen vallankumous.
Itsenäisyyspäivän 612-marssi kokoaa kansallismielisen, maahanmuuttovastaisen ja äärioikeistolaisen rintaman voimannäyttöön viidennen kerran. Kulkueessa marssii myös PVL:n uusnatseja. Järjestäjän mukaan tälle ei ole esteitä."
[url]https://yle.fi/uutiset/3-10525075[/url]

Eli ihan sama, kielletäänkö se lippu vai ei. Kiellon jälkeen tähtäin vain siirtyy.
Lopulta jotain Outokummun marttajärjestön itsenäisyyspäivän kulkuetta vaaditaan kiellettäväksi. (Sorry Outokummun martat, tämä oli kuvitteellinen esimerkki)

Siirrät vain Overtonin ikkunaa väärään suuntaan.

Sanan- ja mielipiteenvapautta joko on tai sitä ei ole. No ifs or buts.

Timppa

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää settiä taas Jaskalta. Kiitos!
Vastaan kohtaan 10. Tietoturvattomuutta.
Ei Trafi tai sen pääjohtaja määrittele asioiden julkisuutta. Se tulee ministeriöistä lainsäädännön kautta. Kun laki asioiden julkisuudesta määrittää tietyt asiat julkiseksi, ne ovat julkisia. Ei Trafi voi alkaa niiden kanssa säätämään omia linjauksia. Eikä yksikään julkinen organisaatio. Jos joku kansalainen kysyy viranomaisorganisaatiolta asioita, jotka ovat lainsäädännän mukaan julkisia, on ne annettava. Ei ole mitään syytä olla niitä antamatta. Muuten valitus hallinto-oikeuteen ja virkamies saa ainakin huomautuksen. Joskus julkisuuslainsäädännön mukaiset tietopyynnöt ovat aika kinkkisiä. Niitä saavat viraston lakimiehet miettiä pää märkänä. Ei niitä osaa jotkut kirjaamon pienipalkkaiset työntekijät päättää.

Nämä Trafin tiedot ovat olleet lain mukaan julkisia v. 2012 lähtien. Aikaisemmin niitä piti vaan pyytää erikseen esim. sähköpostitse. Asia on siis ministeriön ja lain säätäjien syytä. Ei tämä ole tuon kenkää saaneen Trafin johtajan vika. Jos vikaa on jostakin haettava, syypää on ministeri Berner. Pakkohan se oli joku syntipukki kohuun löytää.

Asian syy on tämä: kun nettiin laitetaan paljon ihmisiä koskevia (lain mukaan julkisia) asioita, joita ennen piti erikseen tiedustella ao virastosta, asia muuttuu täysin. Tämä vääristää julkisuuslainsäädännön periaatteen täysin. Kuka hyvänsä voi tehdä itselleen näistä tiedoista henkilörekisterin (mistä on laissa tiukat kriteerit).

Jos kaikki valtion hallinnan tiedot (sinänsä julkiset) olisivat saatavilla netistä, olisi se kaikille tietojen kalastajille oikea aarrearkku. Haluaisitko sinä, että rakennuslupahakemuksesi, naapurin kuulemispyyntösi, liittymälupahakemuksesi, rantatontin ruoppauslupasi kaikkine liitteineen lukemattomien muiden julkisiksi määriteltyjen asioiden lisäksi olisivat yleisesti netissä nähtävillä?

Strix Senex kirjoitti...

”Laura Huhtasaari sai sitten kirjoituskiellon blogiinsa. … Suomessa on erinomainen mielipiteenvapaus, sillä julki voi laittaa miten typerän mielipiteen tahansa ongelmitta”
Usarin blogialustallakin saa näköjään täysin vapaasti propagoida huumeiden puolesta, Pohjois-Korean ja kommunismin puolesta. Saa myös kirjoittaa sukupuolivähemmistöjen mandaatilla niin räikeitä juttuja kuin suinkin osaa. Huhtasaaren synti oli ja on se, että hän kirjoittaa jokseenkin sujuvaa tekstiä ja käyttää maltillista kieltä. Kun ne kirjoitukset keräsivät joukoittain sellaisia kommentteja, että varsin keskinkertaisetkin jutut alkoivat näyttää kovasti fiksuilta, niin eihän siinä voinut muuta kuin viheltää pelin poikki. Huhtasaari alkoi näyttää aivan liian fiksulta niihin räksyttäviin vihervasemmistolaisiin kommentoijiin verrattuna.

Uskoakseni ei ole mikään sattuma, että hölmöjä saa kirjoittaa edellyttäen, että kielenkäyttö säilyy jotenkin aisoissa. Eivät pöljät kirjoitukset ole vaarallisia. Ne saavat vain kirjoittajan ja hänen viiteryhmänsä näyttämään pöljiltä. Harkiten kirjoitetut ja hyvin perustellut, mutta väärää ideologiaa edustavat jutut ovat vaarallisia. Siksi on käytävä nimenomaan niiden ja niiden kirjoittajien kimppuun.

Tätä samaa logiikkaa on käytetty, ehkä käytetään edelleen monien kommenttipalstojen moderoinnissa. Joskus aikoinaan tein Hesarin palstalle pieniä pistokokeita. Pienen ja siksi epätieteellisen otannan tulos oli se, että jos toimittajan artikkelia moitti kökköisellä ja vähän virheelliselläkin kommentilla, se meni hyvin läpi, mutta jos sitä kritisoi tarkasti, tasapainoisesti ja huolellisesti perustellen, silloin moderointi iski.

Jaska Brown kirjoitti...

J. Edgar: No mutta voisi Suomenkin syrjäseuduilla tapahtua vastaavaa... vaikka jotkut äärilestadiolaiset asialla.

Timppa: Aivan totta, tuon takia epäröinkin.

Ano: Jep, tiedot ovat periaatteessa julkisia. Mutta käytännössä mitähän Trafi olisi tuumannut, jos Venäjän tiedustelupalvelun asiamies olisi marssinut toimistoon ja pyytänyt kaikkien suomalaisten kaikki tiedot? Nyt nämä annettiin tarjottimella.

Strix Senex: Kuten olen asian ilmaissut: Kuvitellaan, että virallinen totuus on 2 + 2 = 5. Tällöin siitä poikkeavat väittämät voidaan jakaa kolmeen kastiin:
2 + 2 = 6. Hyväntahtoista naureskelua.
2 + 2 = 3. Yleistä kauhistelua muutaman hörhön ääriliikettä kohtaan, mutta kuten seuraavasta käy ilmi, nämä ovat hyödyllisiä vallanpitäjille (kuten hakaristilipun heiluttelijat nykyään)
2 + 2 = 4. Erittäin vaarallisia, koska heitä vastan ei pysty hyökkäämään järkiargumentein, ainoastaan tunteella. Leimakirveenä voidaan käyttää 2 + 2 = 3 -porukkaa: Mitä, haluatte siis muutosta siihen suuntaan kuin nuo ääriajattelijat?

Anonyymi kirjoitti...

Kohta 11: Eipä ole vaikea arvata että blogistin uran huippukohta on ollut 20-vuotiaana suoritettu haminalainen huuto- ja juoksukoulu.

Jaska Brown kirjoitti...

Ano teki aivan viime hetkillä vuoden kärkituloksen mahduttamalla samaan virkkeeseen neljä virhettä ja kruununjalokivenä viidentenä "eipä ole vaikea arvata että...". Edes haittamaahanmuuton kannattajien keskuudessa ei ole pystytty samaan, mikä toisaalta johtuu siitä että mahduttaakseen virkkeeseen viisi virhettä virkkeen tulee olla jo joltisenkin mittainen.

Anonyymi kirjoitti...

Arvoisa Jaska: kohta 11) hoitajat ja lääkärit eivät ole keskenään esimies asemissa, ts hoitajien esimies on hoitotieteen edustaja ja lääkäreiden lääketieteen. Toki sairaalan johtaja yleensä on hallintolääkäri, tosin nykyään esim kuntayhtymissä voi olla kaupallisen puolen toimitusjohtajakln. Lääkäri ja hoitaja ovat kuitenkin eri alojen osaajia (näkyy mm palkassa), joskin kokeneesta työparista on hän sitten lääkäri tahi hoitaja on aina vastavalmistuneelle hyötyä kliinisessä työssä.
Lääkäri ei siis anna "käskyjä" hoitajalle niinkuin esimerkkisi perusteella voisi ymmärtää. Ilmeisesti ajatusvirhe tullut tuossa?
Lisäksi esimerkiksi ylihoitajat ovat tänä päivänä täysin hallinnollinen porukka, joista monellakaan ei ole kliinisestä hoitotyöstä enää moneen vuoteen ollut kokemusta, joten siiinä mielessä melkoisella varauksella suhtautuisin molempiin...
Muutoin loistava kirjoitus

Jaska Brown kirjoitti...

Ano: Olet aivan oikeassa enkä suoranaisesti tuota kritisoimaasi tulkintaa tarkoittanutkaan, vetelin vain mutkia suoraksi. Tarkoitin sitä että noin yleisesti ottaen lääkäri määrää ja hoitaja toteuttaa, oli sitten kyse leikkaussalista tai lääkkeen annostelusta.