Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


lauantai 10. syyskuuta 2016

Uusinta: Naisen logiikasta

Lukijalle: Tämä juttu seitsemän vuoden takaa on historiallinen. Siinä näet sai bloginimensä Ylin Johtava Pääinkvisiittori eli rakas vaimoni Salli. Hän on näiden kirjoitusten viimeinen lukko, jonka suodattimen läpi kaikki tekstit kulkevat. Varsin harvoin hän mitään asiatekstiin tulevia muutoksia ehdottaa, korjailee lähinnä kirjoitusvirheitä joita enimmäkseen syntyy siitä, kun olen lauseen ensin kirjoittanut ja sitten muuttanut sitä vähän, mikä on jättänyt jonkin sanan väärään taivutusmuotoon. Joskus hän sanoo painavan sanansa, jolloin tekstistä jää osa sensuurin kynsiin. Vain kerran on kokonainen blogiteksti jäänyt julkaisematta sensorin määräyksestä. Kuten yleensä, jälkeenpäin ajatellen vaimo oli oikeassa.
Tämän tekstin perusteella varmaan monet - etenkin naispuoliset - lukijat ihmettelevät vieläkö olemme yhdessä. Vastaus on että kyllä sitä edelleen samassa osoitteessa asutaan. Ja muroja sekä pähkinöitä syön edelleen:


Syön aamuisin muroja. Vaimolla (sovitaan että hän on nimeltään Salli ;-D) on tapana kaataa murot siististi lasi- tai muovipurkkeihin alkuperäisestä pakkauksestaan. Joskus purkki tyhjenee aamupalalla eikä Salli Brown jostain syystä sitä huomaa täyttää. Tällöin seuraavana aamuna minä otan muroja suoraan alkuperäisestä pakkauksesta enkä täytä lasipurkkia. Kuten jokainen naimisissa oleva tietää, tällainen toiminta tai siis tässä tapauksessa toiminnan puuttuminen herättää joskus jonkin verran keskustelua.

Tähän asti olen selvinnyt selittämällä, että minulle on yhdentekevää, kaadanko murot alkuperäisestä pakkauksesta vai lasipurkista. Aikoinaan S.B. kysyi, enkö sitten halua, että hän siirtää murot lasipurkkiin. Vastasin, että se on ihan hänen valintansa, koska hänkin niitä joskus käyttää. Varmemmaksi vakuudeksi lisäsin, että minusta on kivaa, että hän niin tekee. Miehen on aina syytä kehua vaimoa, jos tilaisuus siihen tarjoutuu. Ei ole niin erityistä väliä, onko kehuihin jotain syytä.

Tässä päivänä muutamana hän kuitenkin yllätti minut kaatamasta pähkinöitä (joita syön murojen kanssa) pussista lasipurkkiin. Seurasi hämmästystä kummastusta siitä, miksi teen tällä tavalla pähkinöiden, mutta en koskaan murojen kanssa. Ja kuten aviomiehet tietävät, ennen kuin ehdin koota itseni selitystä varten, närkästyminen siitä että hän joutuu aina laittamaan murot purkkiin.

Ei auttanut muu kuin antaa yksityiskohtainen selitys siitä, miten miehen logiikka toimii.

Aluksi kerroin, että ei mies oikeasti laske asioita niin tarkasti kuin tulen esittämään. Todellisuudessa miehen päähän on sisäänrakennettu systeemi, jolla hän tekee päätökset parissa hetkessä. Olen nyt kuitenkin purkanut tämän salamaprosessin paloiksi ja hidastanut sitä noin satakertaisesti, jotta systeemi tulisi ymmärrettäväksi myös sille sukupuolelle, jolle looginen ajattelu on tunnetusti hankalaa.

Ensinnäkin tulee ymmärtää, että miehen tavoite kaikessa hänen toiminnassaan on minimaalinen vaiva ja maksimaalinen hyöty. Tässä yhteydessä tilanne on vielä yksinkertaisempi, koska hyöty (syöminen) on joka tapauksessa vakio, joten ei tarvitse tehdä punnitusta vaivan ja hyödyn välillä. Kyse on ainoastaan vaivan minimoimisesta.

Ongelman liikkeelle sysännyt kysymys oli siis: miksi täytän pähkinäpurkin, mutta en muropurkkia.

Aloitetaan pähkinöistä. Pähkinät ovat kilon painoisessa muovisessa pussissa. Jos pähkinöitä kaataa pussista suoraan lautaselle, kohtaa seuraavat ongelmat:
1) Pähkinöitä tarvitsee vain vähän, mutta helposti liikkuvina niitä rojahtaa usein liikaa.
2) Pähkinäpussin kulmaan voi leikata vain suhteellisen pienen reiän, joka tukkeutuu helposti ja purkautuessaan aiheuttaa ongelman 1.
3) Pähkinäpussi ei ole itsekantava, eli sitä on säilytettävä vaakatasossa. Tällöin sen yläpää on rullattava, etteivät pähkinät valuisi kaappiin, kun hyllyllä olevaa pussia pakostakin joskus vahingossa tönäisee. Vastaavasti pussi on tietysti joka kerran rullattava auki, kun pähkinöitä tarvitsee.
Jos pähkinät kaataa purkkiin, joutuu näkemään vaivan joka on suuruudeltaan 20 yksikköä. Koska pussillinen pähkinöitä tekee kaksi purkillista, vaiva on yhteensä 40. Kun pähkinöitä kaataa purkista lautaselle, vaivan suuruus on noin 5 yksikköä. Yksi pähkinäpussillinen riittää 20 aamupalaan, joten vaiva on yhteensä 5 * 20 = 100 yksikköä. Kokonaisvaiva menettelytavasta pähkinät purkkiin on siis 40 + 100 = 140 yksikköä.
Jos taas pähkinöitä kaataa suoraan pussista lautaselle, vaivan suuruus on noin 10 yksikköä, koska pähkinöitä on selvästi vaikeampaa kaataa pussista kuin purkista. Tämä tarkoittaa, että kokonaisvaiva tästä menettelystä on 10 * 20 = 200 yksikköä.
Vaihtoehtoiset menetelmät antavat siis vaivoiksi 140 ja 200 yksikköä. Siksi kannattaa valita pähkinät purkissa -menetelmä.

Sitten tarkastellaan muroja. Murojen tähtääminen purkkiin on vaikeampaa kuin pähkinöiden, koska toisin kuin pähkinäpussin kulma, muropaketin suuaukko ei mahdu purkista sisään vaan on oltava varovainen. Tosin se on myös nopeampaa, joten vaiva on loppujen lopuksi yhtä suuri. Murojen kaataminen purkkiin on myös hankalampaa kuin murojen kaataminen lautaselle, koska lautasen tähtäyspinta-ala on ratkaisevasti suurempi kuin purkin. Kilon muropaketin kaataminen purkkiin on vaivaltaan noin 2 * 20 = 40 yksikköä.
Murojen kaataminen purkista lautaselle taas on vain aavistuksen verran helpompaa kuin murojen kaataminen laatikosta lautaselle. Tämä johtuu siitä, että laatikosta kaadettaessakaan murot eivät liiku yhtä ärhäkästi kuin pähkinät ja aukko taas on niin suuri, että tukkeutumisvaaraa ei ole. Muropaketti on myös itsekantava, joten sotkeutumisriski on pienempi kuin pähkinöillä. Purkin etu laatikkoon nähden on lähinnä siinä, että läpinäkyvästä purkista on helpompi arvioida sopiva kaatamisnopeus. Sanotaan, että purkista kaatamisen vaiva on 5 yksikköä per kerta ja laatikosta kaatamisen 7 yksikköä.
Lisäksi muroja kuluu aamupalalla monin verroin enemmän kuin pähkinöitä. Oletetaan, että kilon laatikko riittää viideksi kerraksi. Tällöin kokonaisvaiva purkista kaatamisessa on 40 + 5 * 5 = 65 yksikköä ja laatikosta kaatamisessa 7 * 5 = 35 yksikköä.
Siksi selviää pienemmällä vaivalla, kun kaataa murot suoraan laatikosta.

Tämän takia mies siirtää pähkinät purkkiin, mutta ei muroja. Selvitäkseen vähemmällä vaivalla.

Tämä prosessi tapahtuu miehen aivoissa sekunnin murto-osissa. Mies ei kiinnitä siihen mitään huomiota. Hän osaa kyllä useimmiten selittää sen, jos tarve vaatii. Kuten edellä on tehty.

Naisen logiikka taas toimii toisin. Naiselle työn määrällä ei ole merkitystä, vaan sillä, että saa puuhastella. Jos hänellä tietyllä hetkellä ei ole mitään erityistä tekemistä, hän ottaa murolaatikon ja tyhjentää sen purkkiin. Onhan totta, että murot on hieman helpompi sitten aikanaan kaataa lautaselle purkista kuin laatikosta.

Nainen ei kiinnitä huomiota kokonaisuuteen, vaan yksityiskohtiin. Hän ei ajattele, että murojen tai pähkinöiden kaataminen purkkiin ja niiden kaataminen lautaselle ovat osa samaa prosessia. Naiselle ne ovat erillisiä tapahtumia. Siksi nainen saattaa avoimesti hämmästellä, miksi mies on niin hölmö, että kaataa muroja suoraan laatikosta, vaikka olisi helpompaa kaataa purkista. Mies voi tietysti yrittää selittää asian yksinkertaisesti. Vaihtoehto A: murot kaadetaan laatikosta. Vaihtoehto B: murot kaadetaan ensin laatikosta JA sitten purkista. Kumpi aiheuttaa enemmän työtä?
Valitettavasti tämä ei mene naiselle jakeluun, koska hän ei näe tilannetta prosessina. Nainen ajattelee, että eihän murojen kaatamista purkkiin voi laskea, koska sehän on jo tapahtunut, mikäli murot kerran ovat jo purkissa.

Sama ilmiö on havaittavissa työelämässä. Eräs kaveri totesi miesten ja naisten sijoittamisen eri työtehtäviin toimivan parhaiten yksinkertaisella säännöllä. Naiset on asetettava tehtäviin, joissa tärkeää on työn tekeminen. Eli se, että koko ajan tapahtuu jotakin ja hypitään tehtävästä toiseen. Miehet taas on asetettava tehtäviin, joissa tärkeää on aikaansaaminen. Eli se, että saavutetaan tietty tulos.

Jos työtehtäviin sijoittelu tehdään täsmälleen päinvastoin, miehet stressaantuvat tehtävässä, jossa tapahtuu koko ajan eikä ole hetken rauhaa, kun jatkuvasti tulee keskeytyksiä ja häiriöitä. Naiset taas eivät kykene suoriutumaan prosessista, koska eivät ymmärrä kokonaisuutta ja asioiden välisiä yhteyksiä, ns. punaista lankaa.

P.S. Että mitenkö Salli Brown otti selitykseni? No, sanottakoon että keksin yhden hyvän syyn lisää sille, miksi murot kannattaa pitää pahvilaatikossa. Jos ne olisivat olleet lasipurkissa, kuhmut eivät olisi vieläkään parantuneet.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niinhän se havukkaahaon ajattelijaki totesi tähtiä katellessa, että kaksi suurta mysteeriä maailmassa on toinen on pappatunturin startti ja toinen naisen logiikka (voi olla että musitin tekstin muodon väärin,mutta sou vat:))

-jpt-

Ironmistress kirjoitti...

Ehdottomasti kuivamuona lasi- ja muovipurkkeihin.

Syystä että muro- ja jauhotehtaissa pesii syöpäläisiä, kuten rohmu- ja hinkalokuoriaisia, joita saattaa tulla ei-toivottuina vieraina myyntipakkausten mukana koteihin ja joiden eksterminointi on sitten kauniisti sanottuna Schmerz im Arsch.

Kun jauhot, murot, leseet, hiutaleet ja suurimot ovat purkeissa, syöpäläiset (jos niitä on) eivät pääse niistä mihinkään pois lisääntymään ja täyttämään maata, ja jos niitä ilmenee, niin taloudellinen tappio on pienempi (vain purkillinen roskiin eikä koko ruokakaappia). On totta, että kuivamuonaa on huomattavasti vaikeampaa ottaa purkeista muonituskäyttöön kuin myyntipakkauksesta, mutta myyntipakkaukset eivät pidättele syöpäläisiä.

Anonyymi kirjoitti...

Matruuna! Huhut kuolemastanne ovat liioiteltuja. Otanpa tässä nyt puheeksi;
Pääseekö blogianne vielä lukemaan jotenkin? Vastatkaa vaan tähän jos haluatte sillä tavoittamisenne on tavan hiilen äyskäröijälle muutoin hieman hankalaa.

Kiitos myös Jaskalle, allekirjoitan.

Erkki

Jaska Brown kirjoitti...

jpt: Elokuvassa Akaton mies todetaan jotain siihen tyyliin, että kolme on ihmisjärjellä käsittämätöntä laitetta maailmassa: yksi on mopon sytytysjärjestelmä, toinen on moottorisahan ilmanputsari ja kolmas on nainen.

IM: Siispä lisätään laskelmaan todennäköisyys sille, että elintarvikkeessa on syöpäläisiä mikä on ainakin empiiristen kokemusteni nojalla hyvin lähellä nollaa. Tai sitten tämä on taas niitä juttuja, että vastoin kaikkea järkeä nainen on taas oikeassa.

Erkki: Kiitoksia.

Ironmistress kirjoitti...

Jaska, meillä on käynyt niin että jauhopaketin mukana tuli hinkalokuoriaisia. Onneksi meni purkkiin - muuten niitä hävitettäisiin yhäkin.

Niitä käsittämättömiä juttuja on vielä automaattivaihteisto. Moni on purkanut sellaisen, mutta harva laittanut takaisin kokoon.

Becker kirjoitti...

Itse syön kahta eri sorttia mysliä aamuisin. Toisessa (Lidl)niistä on jo pähkinöitä ja kummatkin sortit ovat pusseissa jotka pysyvät pystyssä. Vaimoni myös ehdoitti aikoinaan purkkiin kaatamista, johon totesin että mitä h..vetin järkeä siinä nyt on. Kukaan muu taloudessa ei siis syö mysliä. Mahdollisuus jonkun ötökän löyttymiseen on minimaallinen. Jos sellainen löytyy, niin tuskin on tarvetta oksentamiseen tai pyörtymiseen.