Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


perjantai 12. toukokuuta 2023

Välihuomautus 160 : Venäläiset kisoihin


Venäläisillä on kova hinku päästä olympialaisiin ja muihinkin kansainvälisiin karkeloihin mukaan. Jotkut helpommin lahjottavissa olevat lajiliitot ovatkin jo taipuneet, usein ikävin seurauksin eli moni sivistynytkin maa boikotoi kisoja venäläisten läsnäolon takia.

On esitetty erinäköisiä ratkaisumalleja, kuten perinteinen ”osallistutaan itsenäisinä urheilijoina” tai ”osallistumisoikeus sallitaan niille, jotka irtisanoutuvat hyökkäyssodasta”. Ensimmäinen vaihtoehto on jo nähty ja kehnoksi koettu, sillä mitä eroa on Venäjällä ja ”Venäjän riippumattomilla olympiaurheilijoilla”, ei edes edustusasun värit. Jälkimmäinen taas sotkee politiikan perusteellisesti urheiluun ja hurjimmillaan toisi Putinille näppärän propagandatempun mahdollisuuden: urheilija sanoutuu irti ja heti kisojen päätyttyä kumoaa lausuntonsa.

Koko ongelmaan on olemassa yksinkertainen ratkaisu.

Venäläisille urheilijoille myönnetään väliaikainen edustusoikeus Ukrainan riveissä. Ukrainan olympiakomitea – tai kansallinen lajiliitto muissa kisoissa – saa tehdä päätöksen hyväksyykö se venäläisurheilijan sinikeltaisiin väreihin. Tuskin ukrainalaiset kieltäytyvät, jos venäläistähdet ilmoittavat haluavansa edustaa Ukrainaa protestiksi ja kisoihin päästäkseen. Ymmärrettävästi he olisivat tällöin Ukrainan liiton alaisia ja sen mahdollisen kurinpitosäädösten piirissä, joten mikään silmänlume ei tulisi kysymykseen. Tuskinpa venäläiset veisivät yksilölajeissa yhdenkään ukrainalaisen paikkaa. Jos vaikka naisten korkeushypyssä kaksi ukrainalaista täyttää rankingvaatimukset MM-kisoihin, voidaan kolmas Ukrainan edustusasu antaa rankingin selvittäneelle venäläiselle. Joukkuelajit olisivat toki poikkeus, mutta Ukrainalla olisi ainakin jääkiekossa paremmat menestysmahdollisuudet, jos joukkueeseen saisi vaikka kentällisen verran Venäjän maajoukkuemiehiä.
Tämä väliaikainen edustusoikeus on voimassa tasan niin kauan kunnes Venäjä hyväksytään maana mukaan takaisin kansainväliseen urheiluun. Sen jälkeen väliaikaisesti Ukrainaa edustaneet Venäjän kansalaiset palaavat Venäjän edustajiksi ilman karanteenia. Luonnollisesti Venäjän paluun ehtona on se, että näihin urheilijoihin ei kohdisteta mitään sanktioita.

Tätä ajatusta saa ja kannattaa välittää eteenpäin, olkaa hyvä!

5 kommenttia:

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Jaskan esittämä ratkaisuehdotus on vähintäänkin mielenkiintoinen. Voisi jopa panna vipinää esim. "erityisoperaation" päättämiseen... Toinen puoli on kyllä se, että Venäjälle palaavat "maanpetturit" alkaisivat kummasti putoilla parvekkeilta tai jopa kuolla "myrkkysieniä" syötyään, sillä Henki on altis - ja liha heikko - hiukan siteeraten Raamatun tekstiä.

Qroquius Kad kirjoitti...

Idea on erinomainen ja siksi se ei kelpaa yhdellekään lajiliitolle saati Ölunviakömiteälle.
On ne Ryssän lahjukset niin makioita ja runsaita.

Anonyymi kirjoitti...

Kannatan!

Vaan kuinkas valko-venäläisten kanssa?
EU-lipun alla ja -väreissä?
FU 2ways eli win-win..


-Tvälups-

Qroquius Kad kirjoitti...

Valko-Ryssän ei pidä sallia osallistua mihinkään ihmisten kisoihin, ennen kuin ovat osoittaneet palanneensa valkoruteeneiksi.
Nyt siihen on tilaisuus, kun varatsaari Lokasanko on heikossa hapessa eikä tsaari Putler pysty estämään, lilluessaan kurkkuaan myöten Ukrainan suossa.

Belarus on traktorimerkki.
Maan oikea nimi on Valko-Rutenia (Білорутенія, White Ruthenia, Weißruthenien).

Anonyymi kirjoitti...

Onkohan ralliautoilu lajina yksilömoniottelua?