Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


keskiviikko 13. heinäkuuta 2022

Uutiskatsaus 28/2022


1. Onko tämä oikeasti jollekulle uutinen?

FBI ja MI5 varoittavat yrityksiä, että Kiina yrittää varastaa niiden teknologian.
Ihanko totta?
Toisaalta tämähän on mitä mainioin uutinen. Yritykset osaavat toivottavasti suojata salaisuuksiaan jatkossa paremmin. Toivottavasti eivät kuitenkaan riittävän hyvin. Ihannetilanne olisi se, jossa kiinalaiset saavat teknologian käyttöönsä siinä vaiheessa, kun se on juuri korvautumassa uudella. Tällöin heillä ei olisi tästä kovin merkittävää hyötyä. Toisaalta jos he saisivat sen vielä myöhemmin, silloin he joutuisivat panostamaan omaan tuotekehitykseensä, mikä olisi lännelle myös riski.


2. Tukikohtia

Venäjän duuman puhemies Vjatseslav Volodin ärähti, kun Lappeenrannan päättäjien keskuudessa spekuloitiin kaupunkiin mahdollisesti sijoitettavasta NATO-tukikohdasta. Volodinin omin sanoin: ”Naton tukikohtien rakentaminen ei suojele Suomea tai Ruotsia. Päinvastoin. Se asettaa vaaraan sotilasinfrastruktuurin läheisyydessä sijaitsevien kaupunkien asukkaat.”
Pohditaanpa hetki tämän lausunnon logiikkaa. Kukahan tämän vaaran mahtaa aiheuttaa? Ja eikös tämä nyt osoita, että se vaaran aiheuttava taho on uhkaava Suomelle. Ja minkäs takia sinne NATO:on nyt oltiinkaan menossa? Olisikohan se turvan hakeminen tältä uhkaavalta taholta? Vai mahtaako Volodin tarkoittaa, että NATO:n jäsenyys muuttaa aina niin ystävällisen Venäjän (muistelen että itärajalla on kirjoitetun historian aikana rähinöity jonkin laskelman mukaan 42 kertaa) uhaksi Suomelle? Ja mikäli tarkastelemme asiaa tilastollisella todennäköisyydellä, niin NATO on ollut olemassa 73 vuotta ja kuinkahan monen NATO-maan kimppuun on Moskovasta määrätty hyökkäys tänä aikana? Ei-NATOmaihin kyllä aika pahuksen monen.


3. Välttämättömyydestä hyve

Pikkupoliitikot Venäjällä kuten ex-leikkipresidentti Medvedev voivat uhota halunsa mukaan, mutta Vladimir I Pieni suhtautui rauhallisesti Suomen NATO-jäsenyyden. Putin on aina ennenkin osannut tunnustaa tosiasiat. Minkäs hän tälle mahtaa, paitsi mitä nyt yrittää ostaa turkkilaiset. Sitä paitsi Venäjän tiedustelu on mitä ilmeisimmin osannut vetää oikeat johtopäätökset jo aikapäiviä sitten. Suomen NATO-jäsenyys ainoastaan vahvistaa olemassaolevan asiaintilan. De facto Suomella on ollut jo lähes jäsenyyttä vastaavat turvatakuut viimeistään Reaganin presidenttikaudelta lähtien.


4. Ei me mutta kun nuo toiset

Turkki pistää kapuloita rattaisiin Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyydelle sen minkä ehtii etuja saadakseen. NATO:a perustettaessa eivät, pöljät, huomanneet että jäsenyydestä poispotkimisellekin pitäisi tehdä prosessi. Toisaalta ymmärrettävää, sillä jos sotilasliitossa olisi tällainen erottamispykälä, niin sehän tarkoittaisi että toiset voisivat tiukan paikan tullen heittää jonkun jäsenen pedoille. Mutta tällöin olisi pitänyt vastaavasti huomioida se, että liiton jäseneksi olisi pitänyt ottaa vain sivistyneitä maita eikä jotain helvetin Turkkia.
Turkin viimeisin tempaus oli kieltäytyä luovuttamasta Haitin presidentin murhasta epäiltyä Haitiin, koska olisi perusteltua uskoa tämän joutuvan Haitissa kidutetuksi. Hemmetti, olisivat palauttaneet hepun ja lähettäneet mukana muutaman kurdien kuulusteluissa meritoituneen sähköjohdinasiantuntijan mukaan valvomaan että kuulustelu tapahtuu Turkin poliisin sääntöjen mukaisesti.
Alkaa epäilyttää että koko tempaus oli Turkin turvallisuuspoliisin juoni. Kun tieto siitä että Turkki kieltäytyy luovuttamasta jotakuta kidutuksen pelossa kantautuu maanpaossa olevien kurdijohtajien korviin, on olemassa kohtuullisen suuri mahdollisuus siihen että nämä saavat nauraessaan sydäninfarktin.


5. Rajat kiinni

Eduskunta hyväksyi itärajan sulkemisen mahdolliseksi, mikäli Venäjä pyrkii tunkemaan haittamamuja Suomeen. Tämä onnistui, vaikka vihervasemmisto yritti Suomelle haitalliseen tapaansa jarruttaa asiaa.
Koska laki on nyt hyväksytty, voin vihdoinkin avata sanaisen arkkuni tässä asiassa.
Ehkä joku lukija on saattanut ihmetellä, miksi en ole tämän vuoden puolella sanonut sanaakaan aiheesta ”entä jos Venäjä aloittaa hybridivaikuttamisen turvapaikanhakijoilla”. Tästähän on spekuloitu palstakilometreittäin lehdistössä. Itse kirjoitan paljon haittamaahanmuutosta ja Venäjästä. Miksi olen ollut sitten hiljaa?
Vastaus on yksinkertainen. Tässä kävi juuri kuten arvelin. Siksi että arvioin Putinin ja FSB:n tällä kertaa erehtyvän. En halunnut ottaa sitä minimaalisen pientä riskiä, että kirjoittamiseni olisi saattanut vaikuttaa joko Venäjän arvioon tai eduskunnan lainsäädäntöprosessiin.
Arvioin, että vastoin spekulointeja Venäjä ei ryhdy tunkemaan haittamamuja Suomeen. Kuten ei ruvennutkaan. Venäjä kärsi jo melkoisen arvovaltatappion Puolan ja Liettuan rajoilla. Se ei ollut valmis samaan Suomessa. Venäjä arvioi torjunnan riskin liian suureksi. Uskon että Venäjä teki tässä virhearvion. Suomi ei olisi halunnut ottaa riittävän kovia konsteja käyttöön Puolan tapaan. Suuri osa yrittäjistä olisi päässyt läpi romauttamaan Suomen taloutta entisestään.
Tämä uhka otettiin kuitenkin tosissaan ja siksi laki säädettiin. Jos sitä ei olisi otettu tosissaan eli uskottu minun tapaani, että Venäjä ei tätä konstia käytä, lainsäädäntöä ei olisi nähty tarpeelliseksi.
Nyt laki on voimassa. Ja hyvä niin. Vaikka Venäjä ei koskaan tätä käyttäisikään (mikä sekin on mahdollista suhdanteiden muuttuessa) on päivänselvää, että jonakin päivänä haittamamut yrittävät vyöryä tuhoamaan Suomea entistä voimakkaammin. Ja silloin meillä on laki turvanamme, kunhan sitä vain käytetään.


6. Toistuva uutinen

Blaablaablaa … Abdulrahman Bash, Osamah Ibrahim Habeeb Al Yasari ja Othman Ghadif Khalaf … jäkjäkjäk …Viiden vuoden ja kuuden kuukauden, seitsemän vuoden sekä kuuden vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen … käläkäläkälä …törkeästä lapsenraiskauksesta, seksuaalipalveluiden ostamisesta nuorelta, törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä … päläpäläpälä … Oulun käräjäoikeus tuomitsi … jepjepjep.
(Huom. Koska tämä uutinen on joka uutiskatsauksessa, vain nimi (joka sattuneesta syystä pitää oikeinkirjoituksen varmistamiseksi aina copypasteta linkin jutusta), tuomion pituus, tekotapa ja tuomioistuimen sijainti vaihtelevat, katsoin parhaaksi jouduttaa lukemista jättämällä toistuvat osat pois.)


7. Kuinka kirjoittaa totuudenmukainen juttu totuutta väistellen

Ilta-Sanomat harjoitti tutkivaa journalismia entisen liikenneministeri Anne Bernerin hölmön tölväyksestä eli taksitoiminnan vapauttamisesta. Naistoimittaja ajoi saman matkan eri takseilla kymmenen kertaa. Epäselvää hinnoittelua, eksymistä, pimeää taloutta, kyytiin repimistä, ahdistelua.
Ainoa viittaus siihen mistä todella on kyse: ”Hämmennyn ja pyydän häntä englanniksi olemaan koskematta. Kolmas kuski tulee väliin, toteaa tilanteen olevan hallinnassa ja kehottaa minua seuraamaan ensimmäistä kuskia. Tämä nappaa laukkuni ja viskaa sen autonsa takakonttiin.”
Voi miettiä miksi ihmeessä toimittaja puhuu Suomessa taksikuskille englantia. Oikea vastaus on se, että toimittajat harvemmin puhuvat orienttia tai afrikkaa ja taksikuskit harvemmin puhuvat suomea tai muitakaan sivistyskieliä.
Vihjeeksi muuten taksin tilaajille, että nykyinen koodi on ”haluaisin premium-taksin”.


8. Uhrilammas

Helsingin yliopiston metsäasemalla on perinteisesti pidetty kesäisin lampaita, jotka on sitten syksyllä teurastettu ja metsätieteen opiskelijat ovat ne popsineet suihinsa. Nyt tämä Lampaansyöjien perinne katkaistaan, kun valveutuneisuus sai jälleen yhden erävoiton.
Ymmärrän kyllä, että cityvihreät ovat vieraantuneet todellisuudesta, mutta miksi ihmeessä pitää vieraannuttaa muutkin?


9, Rodina kutsuu poikaansa

Venäläinen jääkiekkomaalivahti Ivan Fedotov suunnitteli siirtyvänsä NHL:ään, mutta matkaan tulikin asepalveluksen kautta kulkeva mutka. Se siitä tulee kun jää olympialaisissa hopealle.
Todellisuudessa kyseessä on ilmiselvä näpäytys. Jääkiekkoilijat ja muut vastaavat saavat yleensä vapautuksen, mutta Fedotovista haluttiin tehdä varoittava esimerkki. Venäjän lainsäädäntö asiassa on varsin yksikäsitteinen. Yhtä yksikäsitteistä on lain soveltaminen: sitä sovelletaan silloin kun katsotaan tarpeelliseksi. Tämä on orwellilaisen yhteiskunnan määritelmä. Loogisesti tilanne on sama kuin jos hengittäminen julistettaisiin rikolliseksi. Tällöin kaikki ovat rikollisia ja heistä voi sitten pidättää kenet tahansa ikinä katsoo sopivaksi ja tuomita tämän sellaiseen rangaistukseen kuin katsoo sopivaksi ja kaikki on täysin laillista.
Se mikä Venäjältä puuttuu, on ihmisten yhdenvertaisuus lain edessä. Laki on sama kaikille, mutta sitä voidaan soveltaa vain niihin joihin halutaan. Toisiakin laki koskee, mutta sen rikkomisesta ei ole seurauksia. Paitsi jos joutuu epäsuosioon.
Tuomio voi tulla mistä tahansa ja se voi olla miten ankara tahansa. Moskovan kaupunginvaltuutettu Aleksei Gorinov sai seitsemän vuotta arvosteltuaan sotaa. Ja mitä tarkoittaa seitsemän vuotta? Se voi olla mitä tahansa kotiarestista syöpäläisiä kuhisevaan väkivaltarikollisten eristysleiriin Siperiassa. Mielivaltaista tämäkin.
Tätä on tietysti helppo kauhistella täältä rajan toiselta puolelta. Mutta kovin kaukana samasta tilanteesta ei olla täälläkään. Mielivalta oikeuskäytännössä koskee toistaiseksi ainoastaan tilanteita, joissa rikoksentekijä on ns. edistyksellistä ryhmää uskonnollisesti, rodullisesti tai aatteellisesti ja niissäkin vain lähinnä sananvapausrikoksia. Toisilla on enemmän vapautta kuin toisilla. Tästä on kuitenkin helppo liukua entistä mielivaltaisempaan järjestelmään. Kun yksi osa-alue laissa tulkitaan jo eri tavalla eri ihmisille, on vain ajan kysymys että se laajenee. Ja niille jotka protestoivat että tässä käytettiin kaltevan pinnan argumenttia, tiedoksi: kaltevan pinnan argumentti on todellinen ja sitä ei uskalleta poistaa argumentointivirheiden listalta ainoastaan siitä syystä, että sen poistaminen johtaisi myös muiden epävarmalla olevalla pohjalla olevien argumenttien kriittiseen tarkasteluun.


10. Joukkuelajit ja yksilölajit

ADHD voi olla supervoima urheilussa, kertoi otsikko. Tämä on aivan totta. ADHD on etu tilanteessa, joka tulee esiin yllättäen ja samanaikaisesti on hallittava useita eri ärsykkeitä. Analyyttinen luonne menee sekaisin yllättävässä ja moniärsykkeisessä tilanteessa yrittäessään suunnitella siinä missä ADHD on jo toiminut sen paremmin ajattelematta. Tämä on etu sellaisissa tilanteissa, joissa nopea toiminta on toiminnan laadusta riippumatta parempi vaihtoehto kuin sinänsä oikea ratkaisu liian myöhään. Eli useimmissa joukkuepeleissä tai vauhtilajeissa, joissa tilanteet tulevat äkkiä eteen. Sen sijaan esimerkiksi yleisurheilussa jopa räjähtävät lajit kuten pika-aidat ovat etukäteen tarkkaan mietittyjä suorituksia. Jos niissä tulee jotain yllättävää, peli on jo menetetty. Ei siis ole mikään ihme, että joukkue- ja yksilölajien urheilijat ovat eri puusta veistettyjä. Enpä nyt tältä istumalta muista yhtäkään menestynyttä yleisurheilijaa, joka ei olisi analyyttinen, pisteestä pisteeseen pohtiva luonne. Toisaalta tällaisia löytyy myös joukkuelajeista, eli toiseen suuntaan se ei näytä olevan mikään este.


11. Kohti taivaita

Ruotsin seiväskomeetta Armand Duplantis rikkoi ulkoratojen ME:n hyppäämällä 616. Sisäradoilla, joissa seiväshyppääjiä eivät yllättävät tuulenpuuskat vaivaa, hän on hypännyt jopa 620, mikä on virallinen ME. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan 630 on mahdollinen. Tämä kuulostaa uskomattomalta, mutta ei ole sitä.
Aikoinaan Serhi Bubka ylitti 614. ME kesti pitkään, aina siihen asti kunnes Renaud Lavillenie kykeni parhaimmillaan ollessaan sitä parantamaan. Bubka puolestaan ei ennätyksensä hypätessään 1993 ollut parhaiden vuosiensa kunnossa. Bubka näet korotti ME:tä yleensä sentin kerrallaan, koska sai jokaisesta ennätysparannuksesta palkkion. Hän ei parhaimmillaan ollessaan koskaan koetellut todellisia rajojaan. Useimmat asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että Bubkalla oli joskus 1990-luvun vaihteessa 625:n, ehkä jopa 630:n ainekset olemassa.
Duplantis on yhtä hyvä. Ehkä jopa parempi, sillä hän on yhtä nopea kuin Bubka, ja vaikka ilmeisesti hän onkin heikompi kuin vanttera Bubka, hän on kymmenen kiloa kevyempi ja hänellä on parempi tekniikka. Ja Duplantisilla on kanttia. Olin aikoinaan paikan päällä katsomassa, kun Duplantis määräsi riman yli kuuteen metriin, jota ei ollut koskaan ylittänyt. Kaverin ilmekään ei värähtänyt täydellisestä keskittymisestä. Sillä kertaa kuutonen jäi vielä tekemättä, mutta nykyään se on rutiinitulos – mitä se ei Bubkalle koskaan ollut. Tällä kaudella Duplantis on kilpaillut kaksitoista kertaa ja niissä tulos on alkanut kuutosella kymmenen kertaa. Bubkan paras kausi oli 1991, jolloin tulos alkoi kuutosella niin ikään kymmenen kertaa – mutta kilpailuja oli 19.
Duplantisin ennätystehtailussa on kyse siitä, minkä linjan hän valitsee. Nostaako ennätystä sentti kerrallaan vai pistääkö rima saman tien aivan huippukorkeuteen? Seiväshyppy on erittäin herkkä laji ja ennätyskorkeuksissa vaaditaan lähes täydellistä hyppyä. Duplantis oli nostanut riman 619:ään kolmessatoista kilpailussa ennen kuin neljännessätoista tärppäsi – ja se tapahtui kolmannella yrityksellä. Hän pudotti siis 619 nelisenkymmentä kertaa ennen onnistumistaan. Sen vastapainoksi 620 onnistui heti seuraavassa kilpailussa, tosin vasta kolmannella yrityksellä. Duplantisin tasolla 620 vaatii todella onnistuneen hypyn – mutta on yli 50 % todennäköisyys sille, että hypyllä jolla hän selvittää 620 menisi myös 625. Toisin sanoen: miksi pistää rima 621:een kun voi todennäköisesti siihen riittävällä suorituksella mennä myös 625? No, tietysti siksi että jos seuraavassa kisassa ME on 625, jää tuloksesta 622 ennätysbonus saamatta.
Kyse on siis siitä, haluaako Duplantis paljon ennätysbonuksia vai riskillä ”kuolematonta” tulosta.


Loppukevennys: Bonnie Jovi

Nykyajan menestyneimpiä hittinikkareita on Desmond Child, joka on kynäillyt aika monta kappaletta esimerkiksi Aerosmithille, Alice Cooperille, Cherille, Kissille – ja myös suomalaiselle The Rasmukselle.
Mies on myös aika monen Bon Jovin hitin takapiruna, esimerkkinä You Give Love A Bad Name. Myös Bonnie Tylerille on tullut tekaistua muutama hitti, kuten If You Were A Woman (And I Was A Man).
Childin tekeleitä on moitittu joskus siitä, että ne muistuttaisivat kovasti toisiaan. Olisikohan noin vai ovatko syytökset liioiteltuja:

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Villimiehenranta – NATO:n tukikohta

Keväällä muuan proffa lappeenrannan tekulta ehdotti, että paikkaseudulle sopisi oikein hyvin yksi USA:n panssariprikaati. Sulkisi nimittäin hyökkäysreitin kohti helsinkiä - *ja uhkaisi sopivasti koiviston satamaa ja miksei pietariakin. Rauhoittaisi imperialistista, militaristista seikkailupolitiikkaa kummasti.

Onhan näitä proffia muttei tämä proffa ole mikään martin sheisse tai muu taajamaoriginelli, ei - on Jukka Kemppinen.

*Tämä siis oma analyysini asiasta.

Pyssymies

Professori kirjoitti...

Kiitos jälleen nipusta teräviä huomioita! Tuosta Turkki-jutusta sen verran, että taas tuli osoitetuksi, kuinka tahaton huumori on aina parasta huumoria.

Anonyymi kirjoitti...

Kehitysapua kiinaan

On se kumma juttu, kiinalaisia kiinnostaa suomi kovasti. Paikallinen AMK ja Tekninenkin korkeakoulu on kiinalaisia puolillaan. Opiskelemassa ilmaiseksi ja oppimassa yrityksissä niiden suunnitelmia. Mutta miksi suomi kustantaa opiskelua / vakoilua?

Kun kiina päätti sallia kapitalismin ja markkinatalouden, niin suomalaisia oli neuvomassa. Esimerkiksi, ettei kannata sekoittaa samaan erään sekundaa ja priimaa – koko erä kun on sitten sekundan hintaista. Peräkkäisten erienkin on syytä olla samaa laatua, huijaus ei kannata pitemmän päälle. Yritystä kyllä piisasi, mm. eka erä kaiverrustalttoja oli teräkseltään ainakin bahcon veroisia, seuraava ei kestänyt edes balsan kaiverrusta, PRKL! Ja toisaalta ruuvarit oli kovuudeltaan ihan mitä sattui, hinta vaan oli sopiva, noin pennin kipale laivassa sanghaissa tai hongkongissa. Kaupassa vitosen laarissa, ihan hyvää bisnestä. Ainoa harmi näissä oli se, että terä oli kromattu. Nimittäin terästä sai kestävän takomalla kylmänä*, se muovautumiskarkeni oikein kivasti. Mutta se tyhmä kromaus hankaloitti temppua.

*Joo joo, tiijän: kylymän rauvan seppä joutuu helevettiin. Sen terän lämmitys, karkaisu ja päästö on liian hankalaa. Kas kun se muovikahva...

Pyssymies

Bobrikov kirjoitti...

Kiitos taas tästä pläjäyksestä.

Joku on joskus minulle kertonut jonkun joskus laskeneen (suhtautukaa siis varauksella), että Venäjällä kokonaisveroaste olisi yli sadan prosentin, jos kaikki mahdolliset pakolliset maksut huomioidaan. Kaikki olisivat siis jo lähtökohtaisesti rikollisia. Sitten voidaan tarpeen mukaan tuomita.

Bobrikov

QroquiusKad kirjoitti...

1:
Kyllä.
Se on joillekin uutinen, ja valitettavasti on sitä vielä tämän suoran varoituksenkin jälkeen.
2:
Suomeen on nimenomaan saatava NATO-tukikohtia, joissa on jatkuvasti USAn ja vähintään kahden muun jäsenmaan maajoukkoja 24/7/365.
Lisäksi lento- ja laivastotukikohtiemme on oltava ympärivuotisten säännöllisten mahdollisimman usean jäsenmaan yhteisten harjoitusten tyyssijoja.
Enkä panisi lainkan pahakseni hankkia Suomeen ydinasetta, joka maalitetaan Vladorgoth Putauronin kulloiseenkin olinpaikkaan jatkuvalla päivityksellä.
3:
Vaikka Vladorgoth on Suomen suuntaan hiljaa, hänen urukinsa ja muut örkkinsä räyhäävät sitäkin enemmän.
Saas näkyä mitä sieltä kiusantekoa sieltä keksitään, mutta siinä kaikki.
4:
Ei Turkkia tarvitse erottaa.
Sehän on kuin mahtiklubin jäsen, joka ainoana vastustaa häiriköintimielessä kahta uutta ulkojäsentä, jotka kaiki muut suorastaan ovat pyytäneet klubiin.
Kun kaikki paitsi häirikkö ovat hyväksyneet ulkojäsenet varsinaisiksi, häiriköltä kysytään mitä hän sanoo?
Jos vastaus on öyhötystä, kerhotalon ovien lukot vaihdetaan ja kaikki klubin jäsenet katkaisevat suhteensa häirikköön.
Siinähän sitten seisoo sateessa oven takana yrittäen sornata toimimatonta avaintaan lukkoon, kun kaikki muut sosialiseeraavat sisällä kutsuvieraidensa kanssa, joihin suhtaudutaan kuin täysjäseniin.
5:
Aamen.
7:
Tuossa YLEnannon uutimessa
https://yle.fi/uutiset/3-12495595
asianlaita ilmaistaan niin, että kaikki normaaliälyiset ymmärtävät mistä populasta on kyse.
Valitettavasti suuri osa suomalaisista äänestäjistä ei tuohon joukkoon kuulu.
8:
Länsimaiden yliopistolaitos on kauttaaltaan niin kulttuurimarxismin rämettämää, että se olisi kerta kaikkiaan ajettava alas ja perustettava uudestaan.
Kaikki KGB:n soluttamat ja heidän solutuksensa kautta mädätysvirkoihin päässeet vitunvirkkauksen professorit ja pillunkarvoistaennustamisen päivystävät dosentit on erotettava ja valtion virkoihin säädettävä pätevyysvaatimukseksi turhaketutkintojen sijasta soveltuva ammatillinen tutkinto.
9:
En lainkaan hämmästyisi, vaikka Fedotoville sattuisi kuolemaan johtava onnettomuus.
Ihan vaan uudeksi näytteeksi, että Imperialistinen Roistovaltio Ryssä tekee mitä tahtoo kaikille itseään heikommille.
Vahvempiaan se pelkää paskat housussa.
10:
Urheilun ulkopuolella ADHD on mainittu mahdolliseksi eduksi työtehtävissä, joissa on tehtävä useaa asiaa samanaikaisesti tarvitsematta saada niitä itse valmiiksi, toimien siis osana työryhmää jonka yhteisvastuulla lopputulos on.
Toimii varmaan samalla periaatteella joukkuelajeissa.
11:
Nothing ventured, nothing gained.

Onko tämä Desmond kenties se, josta Laura Närhi laulaa "Child is my name" tähän tapaan
https://www.youtube.com/watch?v=pHCwLA_nOvI

Jaska Brown kirjoitti...

Professori: Kiitoksia. Näitä kertyy aina, olisi kiva jos saisi linkkikansioon laitettua enemmän hyviä uutisia.

Pyssymies: Ihan samanlaista kokemusta kiinalaisesta laadusta. Joskus saa ihan käsittämättömän laadukasta kamaa halvalla. Joskus taas ihan käyttökelvotonta kuraa. Eikä oma asiantuntemukseni riitä tunnistamaan kaupassa kumpi on kyseessä, kun sitä ei näy hintalapustakaan. Ja aika usein pyrkivät peittämään senkin että tuote on tehty Kiinassa. Itse asiassa pari päivää sitten katselin kaupassa moottorisahoja. Ihan laatumerkkinä pitämiäni tuotteita oli hyllyssä. Vieressä oli pino laatikossa olevia sahoja samaa merkkiä. Laatikoissa luki venäjäksi "Valmistettu Kiinassa". Vaikka kuinka katselin eri puolilta, missään kohtaa laatikkoa en nähnyt samaa tekstiä millään sivistyskielellä.

Bobrikov: Tuo oli uutta, mutta en kyllä hämmästele. Venäjällä on mahdoton noudattaa lakeja, koska ne ovat kohtuuttomia ja muuttuvat niin tiheään, ettei kukaan pysy kartalla.

Qroquius Kad: 7. Olipa tuossa Ylen uutisessakin niin hienosti kierrelty että se muistutti kakka-emojia.
10. Hyvä pointti tiimityöstä. Pistänpä korvan taakse käytännön soveltamista varten.

Konitohtori kirjoitti...

Laki rajavartiolain muuttamiseksi oli pelkkää Eduskunnan kesäteatteria. Käytännössä mikään ei muuttunut. Putin voi edelleenkin dumpata vaikka miljoona läpsyttelijää Suomeen ja varusmiehet kantaa niiden laukut kiltisti sisään.

Esityksen kohta:

"16 § Rajanylityspaikan väliaikainen sulkeminen, rajanylitysliikenteen rajoittaminen ja kansainvälisen suojelun hakemisen keskittäminen"

Toiseksi viimeinen kappale sanoo:

"Tässä pykälässä tarkoitetuilla toimenpiteillä ei saa estää Suomen kansalaiselle kuuluvaa oikeutta saapua maahan tai jokaisen oikeutta lähteä maasta eikä loukata vapaata liikkuvuutta koskevan Euroopan unionin lainsäädännön piiriin kuuluvien henkilöiden oikeuksia eikä kenenkään oikeutta kansainvälisen suojelun saamiseen."

Lähde: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_94+2022.aspx

Eli laissa on takaportti, johon sisäministeriö tulee vetoamaan kun massat ovat rajalla ja mitään ei jälleen kerran voi tehdä.

Propsit Junes Lokalle (tämänkin) asian esille tuomisesta.

KLS kirjoitti...

Olikohan tuo Volodinin lausuma katsottava suoranaiseksi uhkaukseksi, että jos Lappeenrantaan tai muualle Venäjän rajan läheisyyteen perustetaan Naton tukikohta, se tullaan tuhoamaan ohjuksilla tai ilmapommituksilla. Ja silloin oheisvahinkona tuhoutuu myös joukko lähellä olevia siviiliasuntoja.

QroquiusKad kirjoitti...

Vladorgoth ymmärtää oikein hyvin, että jos Ryssä laukaisee NATO-Suomeen yhdenkin ohjuksen, siitä seuraa sellaiset vastatoimet ettei Ryssästä jää sen jälkeen muuta kuin pieniä örkkivaltioitä rähisemään keskenään.

Mitä tulee itärajan pitävyyteen, on se ja sama millaisia rajansulkemislakeja sitten onkaan käytettävissä, jos pimpsallitus haluaa päästää maahamme rajattomasti ihania suklaasimmuja tyydyttämään haisevan ympärileikatun kyltymätöntä himoaan.

Sama asia kuin rauhan ajan kuolemanrangaistus:
se poistettiin 1949, koska sitä ei oltu käytetty vuoden 1825 jälkeen.
Ei oltu käytetty kun ei haluttu käyttää.
Pelkkä turha pykälä siis.

Anonyymi kirjoitti...

Kiinalaista laatua

Yksi selittävä tekijä, ainakin terästuotteiden osalta oli yhden ostoasiamiehemme kertoma: kirveenteriä käsitetään ISO häkillinen kerrallaan. Siis kuumennettiin uunissa. Lämpisikö kaasulla vai millä. en tiijä. Sitten karkaistavat terät pudotettiin öljyyn koko häkillinen, häkissä. Päästö purkamatta teriä häkistä. Ei suuri ihme, että laatu hieman vaihteli. Kummallisinta oli se, että teräs oli hyvää ja karkeni hyvin, piti teränsä. Ei lohkeillut. Kas, meillä oli muuan sepintään innostunut hemmo töissä, kokeili kelvottomian pehmeitä teriä karkaista & päästää, hyvin onnistui. Harmillista on terien tyhmä malli, pelkkiä kaatoteriä tarjolla, ei halkaisuteriä lain. Ja pirun isoja teriä. Mitä niillä kukaan tekee. Ainakaan suomessa. Bonuksena varsien surkea puu, napsahtaa omia aikojaan poikki mutta on liimattu silmään ihan pirusti kiinni.

Aluvanteet on toinen kummajainen, markkinoiden halvinta raaka-ainetta aluvannetehtaalle on kiinalaiset valmiit vanteet.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Seiväshypystä muutama myöhästynyt kommentti.

Duplantis teki ensimmäisen ulkoratojen maailmanennätyksensä Roomassa syyskuussa 2020 tuloksellaan 615.

Lavillenie asetti riman Donetskin hallikisoissa 2014 korkeuteen 616 siksi, että Bubka oli 19 vuotta aiemmin ylittänyt samassa hallissa 615.

Ulkoratojen ME on yleensä ollut parempi kuin sisäratojen. Kuutosella alkavien ennätysten kaudella ne ovat olleet aina lähellä toisiaan, kunnes Duplantis kahdessa vuodessa venytti eron viiteen senttiin hallituloksen hyväksi. Paluu normaaliin järjestykseen tapahtui kuitenkin nyt heinäkuun MM-kisoissa ulkoratatuloksella 521.

IAAF yhdisti sisä- ja ulkoratojen maailmanennätykset vuoden 2020 alusta alkaen yhdeksi ”absoluuttiseksi” tilastoksi, mutta ei taannehtivasti vaan vain sen jälkeen syntyvien ennätysten osalta. Tämä ei kuitenkaan poistanut mielenkiintoa pitää epävirallisesti yllä erillisiä halli- ja ulkoratojen maailmanennätystilastoja, joten palattiin ikään kuin aikaan, jolloin sisärataennätykset olivat vain epävirallisemmin ”maailman parhaita” tuloksia. Täysin samalle viivalle IAAF:n silmissä molemmat maailmanennätykset tulivat vasta 1987.

Muutos koski myös Suomen ennätyksiä ainakin aikuisten sarjassa. Jani Lehtonen hyppäsi hallissa 583 mutta ulkona vain 582. Samoin Bubka hallissa 615 ja ulkona 614.

Parhaiden hyppääjien hyppytekniikoissa ei voi sanoa olevan mainittavia paremmuuseroja. Erilaisista ruumiinrakenteista johtuen löytyy pieniä tyylieroja, mutta erot tuloksissa tulevat pääosin juoksuvauhdin nopeuseroista, ja pieneltä osin myös ponnistusvoimasta. Monen painoiset ja pituiset hyppääjät ovat päässeet korkealta. Tuloksen 602 hypännyt Lisek painaa 25 kiloa enemmän kuin Duplantis ja Lavillenie, ja Bubka painoi noin 10 kiloa enemmän.

Myötätuulesta olisi periaatteessa suuri apu, varsinkin kun myötätuulen voimakkuudelle ei ole säännöissä ylärajaa. Ongelmana on kuitenkin askelmerkin asettaminen myötätuulen voimakkuuden mukaiseksi. Ponnistus ei saa tulla optikohtaan verrattuna yhtään ”lankun takaa” eikä yhtään ”yliastutuksi”. Lisäksi juoksun tasapainoa voi häiritä, jos myötätuuli painaa vauhdin aikana yläviistossa kannettavan seipään kärkeä alaspäin.

On luontevaa yrittää parantaa maailmanennätystä vain yhdellä sentillä kerrallaan. Siinä tilanteessa liikutaan alueella, jossa kukaan ihminen ei ole koskaan käynyt. Olisi vaikeaa motivoitua ylittämään aita sieltä, missä aita EI OLE matalin. Bubkakin tosin siihen motivoitui, kun hän yritti ”kuolematonta” tulosta eli kuutta metriä. Hän paransi maailmanennätystä silloin vuonna 1985 kuudella sentillä 594:stä. Yhteensä seitsemän kertaa hän teki maailmanennätykseen suuremman kuin yhden sentin tulosparannuksen.

Uskon, että 615 oli kutakuinkin se tulos, johan hänellä parhaimmillaankin oli mahdollisuus yltää. Hän teki maailmanennätyksiä kymmenen vuoden ajan. Siihen ajanjaksoon mahtui niin paljon tilaisuuksia ennätysparannuksiin, että mitään ratkaisevaa hidastetta ei tullut siitä, että useimmiten ennätys parani vain yhdellä sentillä. Vuonna 1991 kuusi metriä oli hänelle hyvinkin rutiinitulos jos hän sen peräti 10 kertaa ylitti.

Minkälainen laskelma voisi antaa tulokseksi, että Duplantiksella ”on yli 50 % todennäköisyys sille, että hypyllä jolla hän selvittää 620 menisi myös 625”? Tätä ei lainkaan tue se tieto, että ennätysparannukseensa 618 – 619 hän joutui tekemään ensin 41 epäonnistunutta yritystä.

Nyt tosin empiirisesti hänen 621:n ylityksestään jollakin uudella videointitekniikalla pääteltiin, että ilmaa oli välissä pienimmilläänkin juuri tuo neljä senttiä :)

Jaska Brown kirjoitti...

Tuo 50 % arvio perustui siihen, että onnistuneen ja epäonnistuneen maksimaalisen yrityksen ero seiväshypyssä on iso. Karkeasti kuvaillen: jos seiväshyppääjä lähtee yrittämään korkeutta joka on 20 cm alle hänen maksimaalisen suoritustasonsa, hypyn maksimikorkeuden keskihajonta saattaa olla esimerkiksi 10 cm. Jos taas hän lähtee yrittämään korkeudesta, joka on 5 cm alle hänen maksimaalisen suoritustasonsa, maksimikorkeuden keskihajonta saattaa olla esimerkiksi 40 cm. Eli isoissa korkeuksissa otetaan suurempia riskejä suorituksen onnistumisen kanssa kuin pienemmissä korkeuksissa. Tästä seuraa esimerkiksi sellainen vekkuli asia, että jos seiväshyppääjän maksimaalinen suoritustaso on 600 ja rima on 580, hän menee yli suuremmalla todennäköisyydellä kuin riman ollessa 595 ylittäisi kyseisellä hypyllä 580. Koska maksimaalisen suoritustason lähellä hypyn epäonnistumisen todennäköisyys on paljon suurempi kuin kauempana maksimaalista suoritustasoa. Siksi maksimin lähellä onnistunut hyppy saattaa hyvinkin olla niin korkea, että ollaan aivan maksimin vieressä, vaikka rima olisikin 5-10 cm alempana. Duplantisin tämänhetkinen ehdoton maksimi lienee noin 630. Niinpä kun rima on 620, onnistuminen on varsin epätodennäköistä mutta kun se osuu kohdalle, on lähes 50 % mahdollisuus että saman tien olisi mennyt 625. Kuten viimeisimmässä ME-hypyssä kävikin.