Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


keskiviikko 10. helmikuuta 2021

Uutiskatsaus 6/2021


1. Innovaatio

Aloitetaan poikkeuksellisesti hyvällä uutisella. Ne ovat tunnetusti harvassa. Koronarokotteiden saatavuudessa on ongelmia ja niinpä rokotemäärät eivät riitä. Tämä ei ollut se hyvä uutinen.
Sairaanhoitaja keksi, kuinka ohjeen mukaan viiteen annokseen riittävän rokotepullon sisältö saadaankin riittämään seitsemään annokseen. Tämä tuottaa jo melkoisen aika- ja kustannussäästön. Tämäkään ei ollut se varsinainen hyvä uutinen.
Hyvä uutinen on se, että innovaatio otettiin käyttöön! Kuten jokainen missä tahansa isommassa organisaatiossa työskennellyt tietää, ruohonjuuritasolta tulevat hyvätkin ideat pyritään torppaamaan koska niihin ei ole saatu käytettyä kampaviinerikokouksia ja konsulttipalkkioita. En tiedä aiotaanko hoitajaa palkita jollain tavalla, mutta mitä tahansa hän tienaakin, se ei ole riittävästi.


2. Teuvo, maanteiden kuningas

Perussuomalaisten ”aina sattuu ja tapahtuu” -mies Teuvo Hakkarainen käväisi taas Hondurasissa tekemässä antirasistista työtä eli hommaamassa itselleen uuden morsiamen. Kihloja ei tosin ole vielä vaihdettu, kuten edellisen kanssa. Teuvo vaihtoi nuorempaan, edelliseen oli ikäeroa alle 30 vuotta, nyt meni karsintarajan yli. Tosin Dannyyn on vielä matkaa eikä niihin tuloksiin Teuvolla ole lain puitteissa mahdollisuuksiakaan vielä vuosikausiin. Toivotamme lykkyä pyttyyn ja parempaa tuuria kuin edellisellä kerralla, jolloin Teuvo valitteli morsiamella olleen liikaa rahareikiä paikattavaksi. Tarkempaa määrää Teuvo ei paljastanut, mutta lemppaamisesta päätellen niitä oli enemmän kuin naiselle normaaliksi katsottavat 1-3 kappaletta.


3. Suuressa maailmassa

Teukkaakin kovempi (sanavalinta tarkoituksellinen) naistenmies tuntuu olevan Thaimaan kuningas Rama X, joka antoi piupaut nykyajan vaatimuksille. Kunkku julisti rakastajattarensa kuningattareksi. Siis toiseksi sellaiseksi, ensimmäinen vaimo kun on yhä kuvioissa. Thaimaassa kuninkaan tekojen arvostelu on muuten vankilalla rangaistava rikos, joten ykkösvaimolla ei liene asiaan paljon sanomista. Varmuuden vuoksi ei tässäkään kuningasta arvostella, vaan kehutaan kelpo naismausta. Uusi kuningatar on esteettisesti varsin miellyttävän näköinen, vaikka ikää onkin kertynyt jo 36 vuotta. Eikä entinenkään, 42-vuotias kuningatar ole päästänyt itseään rupsahtamaan, joten 68-vuotiaalla kuninkaalla on pullat hyvin uunissa. Tosin luulisi kuninkaan parempia kolmasosia hieman kylmäävän, sillä kunkku on pistänyt kolme entistä vaimoa kierrätykseen. Iät poispotkittaessa olivat 34 vuotta, 34 vuotta ja 43 vuotta. Biologinen kello tikittää.


4. Tamperelaismies syytettynä sotarikoksista

Ai hitto, että piti tämäkin kokea. Sain kirjoitettua aiheesta harhaanjohtavamman otsikon kuin suomalainen media! Tosin on myönnettävä, että media ei vaivautunut tällä kertaa edes yrittämään – olisi ollut sentään aivan liian läpinäkyvää.
Tamperelaismies on siis sierraleonelainen Gibril Massaquoi, joka oli mitä ilmeisimmin riehunut Liberian sisällissodassa tappaen, ryöstäen, raiskaten ja popsien uhreja parempiin suihin. Todisteet ovat varsin väkevät, mutta oikeusperiaatteen mukaan pitää vielä puhua syytetystä. Suomeen hän oli päätynyt ryhdyttyään sotarikostuomioistuimen erikoistodistajaksi. Vastineeksi luvattiin turvapaikka jostain turvallisesta maasta. Valitettavasti Tarja Halonen oli hyväksynyt vuonna 2006 lain, jonka perusteella Suomeen päästettiin esimerkiksi Massaquoi. Moni muistanee myös ruandalaispastori Francois Bazaramban, joka eli ensin suomalaisten veronmaksajien kustantamassa vapaudessa 2003-2007 ja sittemmin elinkautisessa vankeudessa niin ikään suomalaisten kustannuksella. Wikipedia-artikkelin mukaan Bazaramban oikeusprosessi maksoi Suomelle 2,6 miljoonaa euroa ja tähän eivät sisälly sen jälkeiset vankeushoitokulut. Tästä voi ottaa arviota sille, kuinka paljon tapaus Massaquoi tulee maksamaan. HS:n kuukausiliitteessä oli erinomainen juttu (ei voi linkata), josta pystyi helposti arvioimaan että samassa hintaluokassa liikutaan jo nyt. Miestyövuosia on kulunut useita ja Afrikassa on reissattu monta kertaa. Varsinainen oikeusprosessi on vasta alkamassa.
Sodissa sattuu kaikenlaista. Tässäkin käydään oikeutta ihan turhaan. Riittäisi kun Massaquoi karkoitettaisiin takaisin kotimaahansa. Hän on tänne päässyt tietyin ehdoin ja nyt on käynyt ilmi, että väärin perustein. Kaikki olisivat tyytyväisempiä, paitsi tietysti ehkä Massaquoi itse ja onko sillä todellakin noin monen miljoonan euron merkitys? Etenkin kun on ihan selvää, että Massaquoi, Bazaramba ja ne irakilaiskaksoset ovat vasta alkua tälle sirkukselle. Ja varsinainen show tuntuu tästäkin tulevan, koska puolustus vetoaa nyt siihen, että aluksi vain harva todistaja tunnisti Massaquoin kuvista, sitten lähes kaikki. Tämähän todistaa vain todeksi sen vanhan stereotypian, että kaikki mustat näyttävät samalta. Minkä tiesi erinomaisen hyvin komediasarja Kupla jo vuonna 1979:

Ei mikään ihme ettei sarjaa näytetä enää uusintoina.


5. Toistuva uutinen

Blaablaablaa ... Mansur Nouruzi … jäkjäkjäk … kahdeksi vuodeksi ja yhdeksäksi kuukaudeksi vankeuteen … käläkäläkälä … lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, pakottamisesta seksuaaliseen tekoon ja törkeästä raiskauksesta … päläpäläpälä … Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi … jepjepjep.
(Huom. Koska tämä uutinen on joka uutiskatsauksessa, vain nimi, tuomion pituus, tekotapa ja tuomioistuimen sijainti vaihtelevat, katsoin parhaaksi jouduttaa lukemista jättämällä toistuvat osat pois.)


6. Motissa

On jälleen jokavuotisen ”mitä eroa on heitto-, pino- ja kiintokuutiolla” -jutun vuoro. Epäilen että valtaosa lukijoistani tietää sen mitä toimittajat yrittävät yleensä huonosti selittää, mutta tehdäänpä nyt asia selväksi:
Kiintokuutio = kuvittele yhtenäinen kuutiometrin kokoinen puumöykky.
Pinokuutio = se määrä klapeja, joka todellisuudessa mahtuu siististi pinottuna 1 m x 1 m x 1 m kuutioon = noin 0,67 kiintokuutiota.
Heitto- eli irtokuutio = kun klapikauppias kippaa peräkärristä kasan puita suloiseen sekamelskaan, se määrä puita joka on tällöin yhden kuutiometrin sisällä = noin 0,6 pinokuutiota = noin 0,4 kiintokuutiota.
Klapisäkki = se mitä huoltoasemalla myydään = yleensä 40 litraa = noin 0,067 heittokuutiota.
Ja sama toiseen suuntaan:
Heittokuutio = noin 15 klapisäkkiä.
Pinokuutio = noin 1,7 heittokuutiota = noin 25 klapisäkkiä.
Kiintokuutio = noin 1,5 pinokuutiota = noin 2,5 heittokuutiota = noin 37 klapisäkkiä.
”Klapi” tarkoittaa sellaista miehen käsivarren paksuista (huomaa, että koko vaihtelee kuten miehilläkin) puuta. Pituuksia on yleensä kahta, 32-senttinen kelpaa kaikkeen ja 50-senttinen yleensä lämmityskattilaan mutta ei takkaan tai saunan kiukaaseen. Hinnassa ei yleensä ole eroa.
Hinnat ilmoitetaan yleensä heittokuutioissa. Jos koivuklapia saa hintaan 50 € / heittokuutio, niin hinta on varsin halpa. Muut puulajit saa yleensä 20 % halvemmalla. Muista kuitenkin varmistaa, että kyseessä on kuiva puu. Märän (ei tarkoita uppotukkia, vaan äskettäin kaadettua ja pilkottua) puun hinta on yleensä 20 % kuivan alapuolella. Tässä polttopuumyyjä siirtää varastointikustannuksensa asiakkaalle, sillä tällaisten klapien pitää kuivaa noin vuoden päivät. Eli jos tarjotaan koivuklapia 40 euroa heittokuutiolta, niin se on melko varmasti märkää. Halvalla saa, mutta polttaa ei voi heti. Huomioi myös, että yleensä myyjä veloittaa tähän päälle myös kuljetuskustannukset. Eli jos puun hinta on korkeampi, niin voi olla että lähialueelle kuljetus on ilmainen.
Näillä ohjeilla ja yksinkertaisella perusaritmetiikalla pärjää jo riittävän hyvin, ellei nyt aio koko huushollia puulla lämmittää ympärivuotisesti. Ainakin sen verran pitäisi näillä tiedoilla osata laskea, että ymmärtää olla hankkimatta polttopuita huoltikselta tai Tokmannilta. Pikagooglauksella 40 litran klapisäkille näkyy olevan hintana 6,50 euroa. Tämä kerrottuna viidellätoista antaa heittokuution hinnaksi 97,50 €. Ei se nyt ihan tuplahinta ole, mutta eipä paljon puutukaan.
Pääasia ettei polttopuiden hankinnassa käy kuten entiselle Miss Suomelle Piritta Hagmanille, joka luuli tilanneensa vähän polttopuuta ja saikin monin verroin enemmän kuin luuli. Joka silti on vähän – tuo määrä palaa kovilla pakkasilla puulla lämpiävässä omakotitalossa parissa viikossa. Jutusta ei aivan tarkkaan käynyt ilmi paljonko hän luuli saavansa ja paljonko sai, mutta siinä todetaan ” en tiennyt kuinka paljon klapeja on kuutio ja saatoin tilata vahingossa pari”. Ilmeisesti piti siis tilata pari kassillista ja tulikin pari kuutiota, tosin kuvissa näkyvä määrä lienee jonkin verran enemmän kuin pari heittokuutiota. Tilaaja esittikin toiveen, että klapikauppojen nettisivuilla havainnollistettaisiin kuvalla, paljonko on yksi kuutio. Toisaalta jos pitää havainnollistaa paljonko on kuutio, niin eipä taida noista edellä kirjoitetuista ohjeista enää paljon hyötyä olla.


7. Suomalainen ravintola

Ihmetellä pitää, ettei kukaan ole keksinyt tuoda tätä Suomeen aiemmin. Nimittäin pizza-automaattia. Konseptihan on täydellinen tähän maahan. Pizza on helppoa ja hyvää pikaruokaa. Suomalaiset inhoavat sosiaalisia tilanteita. Nyt saa vastapaistettua pizzaa ilman sosiaalisia kontakteja. Mikäs sen parempaa, etenkin näin korona-aikaan. Tämähän on yrittäjälle suunnilleen kuin lupa painaa rahaa. Ja sitä se onkin: pizza valmistuu kolmessa minuutissa ja hinta näkyy videosta päätellen olevan kympin molemmin puolin valinnasta riippuen, 50 senttiä halvempi kylmänä. Tiedoksi että pakastepizzoja saa kaupasta kaksi viidellä eurolla eikä maussa ole merkittävää laatueroa. Ihme on, jos kilpailua ei tule, kun tuollakin automaattihinnalla asiakkaita riittää niin että jonoa on.


8. Leijonaa mä metsästän

Uusi dokumentti Cecil – todellinen leijonakuningas nosti jälleen uutisiin reilut viisi vuotta sitten sattuneen tapauksen. Tuolloin amerikkalainen hammaslääkäri oli safarilla Zimbabwessa ja ampui urosleijonan. Tästä nousi myrsky, koska kyseinen leijona sattui olemaan kuuluisuus. Cecil-leijonasta oli runsaasti kuvamateriaalia, koska tutkimusryhmä oli seurannut sen elämää alusta alkaen.
Lauman johtajauros oli ajanut Cecilin ja tämän veljen pois laumasta näiden vartuttua sen verran, että alkoivat muodostaa uhan johtajalle. Tämä on leijonilla normikäytäntö. Cecil veljineen onnistui valtaamaan uuden lauman sen vanhalta johtajaurokselta. Piakkoin käytiin kuitenkin valtakamppailu kolmen uuden leijonan kanssa, jolloin Cecilin veli kuoli ja Cecil menetti laumansa kolmikolle, jonka johtajan nimeksi tutkijat antoivat Jericho. Pian zimbabwelaiset salametsästäjät tunkeutuivat luonnonpuistoon ja surmasivat kaksi muuta urosta, jolloin myös Jericho katosi. Muutaman kuukauden kuluttua se ilmestyi takaisin – yhdessä Cecilin kanssa. Urokset hallitsivat siitä lähtien laumaa yhdessä. Eräänä päivänä Cecil kuitenkin poistui luonnonpuiston alueelta ja muuttui lailliseksi riistaksi päätyen jenkkimetsästäjän saaliiksi.
Seurauksena oli valtava paheksunnan vyöry. Epäiltiin luonnonpuiston menettävän matkailutuloja, kun suurin vetonaula oli poissa. Hammaslääkäri sai hevoskuormallisen paskaa niskaansa.
Kannattaa muuten kiinnittää huomiota siihen, että zimbabwelaiset salametsästäjät ampuivat aiemmin kaksi muuta urosleijonaa saamatta paskamyrskyä. Eivätkä taatusti maksaneet valtavia maksuja jenkkimetsästäjän tapaan. Maksuja, joilla leijonia suojellaan. Esimerkiksi vuonna 2013 Zimbabwessa ammuttiin viitisenkymmentä leijonaa safareilla. Köyhälle maalle tulot olivat melkoiset, joten hallituksella on intressi suojella leijonia. Cecil oli 13-vuotias; leijona tulee vanhaksi 10-15 vuoden iässä ja kuolee nälkään sen jälkeen. Nyt siitä otettiin hyöty irti muiden leijonien suojelemiseksi. Joka ei tosin tule kestämään loputtomiin. Zimbabwessa asuu melkein 15 miljoonaa afrikkalaista. Vielä vuoden 1921 väestönlaskennassa eli tasan sata vuotta sitten heitä oli 862 tuhatta. Väkiluku on 16-kertaistunut sadassa vuodessa. Keskimääräinen väestönkasvu on ollut 2,9 % vuodessa. Nykyään se on hidastunut 1,7 %:iin vuodessa, mutta tämä aiheutuu maastamuutosta – Zimbabwen maastamuuttoprosentti on 0,8 % vuodessa. Viidenkymmenen vuoden kuluttua zimbabwelaisia on tällä vauhdilla 50 miljoonaa – leijonille ei ole enää tilaa.
Nauttikaamme Afrikan luonnosta länsimaalaisten metsästäjien tuomilla suojelurahoilla vielä pari-kolmekymmentä vuotta, kunnes afrikkalaisten hillitön väestönkasvu pyyhkäisee maanosan luonnon mennessään.


9. Yksinäisen tähden valtio

”Lone Star State” on Teksasin lempinimi ja osavaltion lipussakin on yksi tähti tätä kuvaamassa. Nyt Teksasin republikaanien puheenjohtaja on nostanut esiin ajatuksen liittovaltiosta eroamisesta. Ainakin hän kannattaa lainsäädäntöä, joka antaisi asukkaille mahdollisuuden äänestää tästä.
Itse asiassa kyse olisi vain paluusta vanhaan. Teksas oli itsenäinen valtio vuosina 1836-1845. Tämän jälkeen se liittyi Yhdysvaltoihin – tai kuten teksasilaiset asian ilmaisevat, Yhdysvallat liittyi Teksasiin. Kosioretkiä asian tiimoilta oli tehty jo aiemmin, mutta pohjoisen osavaltiot suhtautuivat alkujaan nihkeästi. Teksasin mukaantulo unioniin koettiin uhkana, joka heilauttaisi tasapainoa unionissa pohjoisen kannalta ikävään suuntaan.
Tämä nostaakin esiin kysymyksen, mitä tapahtuisi laillisesti jos Teksas itsenäistyisi? Olisivatko voimassa Yhdysvaltain lait vai ne samat lait, jotka olivat silloin päteviä kun Teksas oli edellisen kerran itsenäinen? Jos jälkimmäinen, ehdotuksen tehnyt republikaanien puheenjohtaja Allen West kokisi omalla kohdallaan ikävän yllätyksen. Syy siihen, miksi pohjoisvaltiot eivät halunneet Teksasia unioniin oli näet se, että Teksasin mukaantulo keikautti osavaltioiden tasapainoaseman orjuuden hyväksyvien enemmistön puolelle luvuin 15-14.


10. Mitä tehdä kun rauhoitettu eläin syö rauhoitettua kasvia?

Otsikon filosofinen kysymys tuli heti mieleen, kun sai lukea AC Milanin Zlatan Ibrahimovicin saaneen keltaisen kortin hänen solvattuaan paikallisvastustaja Inter Milanin Romelu Lukakua. Zlatan oli sanonut Lukakulle ”Soita äidillesi ja mene tekemään voodoo-rituaalejasi!” Zlatan sai myöhemmin toisen keltaisen ja ulosajon taklauksen takia.
Voodoo-viittaus on peräisin väitteestä, jonka mukaan Lukaku kieltäytyi aikoinaan tekemästä jatkosopimusta Evertonin kanssa siksi, että olisi saanut voodoo-rituaalissa asiaa koskevan viestin. Väite kiistettiin myöhemmin, uskokoon ken haluaa.
Jalkapallossa on otettu nollatoleranssi rasismiin ja siihen nähden Ibrahimovicin keltainen kortti oli hämmentävän vähäinen sanktio. Tässä kävi erotuomarilta inhimillinen virhe. Rangaistusasteikon mukaan olisi pitänyt tulla punaista. Rangaistusasteikko tapauksessa, jossa pelaaja sanoo toiselle ”mene syömään banaaneja” tai jotain vastaavaa, on luntattavissa keltaisen ja punaisen kortin kääntöpuolelta ja epävirallisten tietojen mukaan se menee seuraavasti:
0 uhriutumispistettä – vapaapotku
1 uhriutumispiste – keltainen kortti
2 uhriutumispistettä – punainen kortti
3 uhriutumispistettä – kymmenen ottelun pelikielto
Uhriutumispisteiden määrä lasketaan vähentämällä loukatun uhristatuksesta (3 p neekerit, 2 p muslimit, 1 piste muut etniset, 0 p valkoiset) loukkaajan uhristatuspisteet.
Erotuomari suoritti korttiaan vilkaistuaan nopean laskutoimituksen 3 – 2 = 1 ja antoi Zlatanille keltaista. Tässä hän teki virheen, sillä sukunimestään huolimatta Zlatan ei ole muslimi, vaan katolilainen. Laskutoimituksen olisi pitänyt olla 3 – 1 = 2 ja punainen kortti.
Asteikkoa on moitittu epätäydelliseksi siksi, että se ei ota huomioon sitä mahdollista tapausta, jossa ylemmän uhristatuksen omaava solvaa alempaa ja laskun tulos on negatiivinen. Saamiemme epävirallisten tietojen mukaan FIFA ottaa jo ensi kaudeksi käyttöön taulukon jatko-osan:
-1 uhriutumispiste – peli saa jatkua
-2 uhriutumispistettä – vapaapotku loukkaajan joukkueelle
-3 uhriutumispistettä – keltainen kortti loukatulle
Tämä on vähintä, mitä FIFA voi tehdä vuosisataisen sorron kompensoimiseksi. Ja onhan se niinkin, että jos musta käskee valkoista syömään banaaneja, se on rohkea mielenosoitus valkoista ylivaltaa vastaan ja ansaitsee tulla asianmukaisesti banaaninvärisellä kortilla palkituksi.


11. Ennätykset paukkuvat

Eletään todella kovaa hallikautta. Naiset ovat paukutelleet vanhoja SE-tuloksia rikki kuin liukuhihnalta. Nooralotta Neziri juoksi kuudenkympin aitojen SE:n jopa kahdesti. Tuoreemman ajan 7,91 tason perspektiiviin asettamiseksi todettakoon, että se olisi edellisellä normaalisti kilpaillulla hallikaudella 2019 ollut maailmanlistan seitsemäs tulos ja meni kaikkien aikojen maailmanlistalla sijalle 89.
Ella Junnila puolestaan hyppäsi korkeuden SE:n 192. Tämä ei aivan yhtä kivikovaa tasoa ole, sillä olisi oltu hallikauden maailmanlistalla sijalla 21 ja kaikkien aikojen sadan parhaan joukkoon vaaditaan 196.
Eniten ilahdutti kuitenkin otsikkolinkissä oleva Lotta Kemppisen kuudenkympin sileän halli-SE 7,19. Muistan, kun olin sananmukaisesti vierestä katsomassa, kun vasta 14-vuotias Kemppinen starttasi Kalevan Kisojen satasen finaaliin Lahdessa 2012. Sillä kertaa tuli viimeinen sija, mutta hirvitti käykö tytölle kuten monelle tuonikäiselle huippulahjakkaalta näyttävälle käy. Vuosia näyttikin huonolta, kun kehitys tyssäsi vähän alle 12 sekunnin tasolle. Toissa ja viime vuonna ketsuppipullon korkki jo raottui ja tuloksena oli kaksi SM-kultaa. Nyt 60 metrin tuloksesta lähti melkein kymmenys pois, mikä lupaa hyvää kesälle. Ja ennen kuin joku sanoo että Suomen pikajuoksutaso on huono, niin muistutetaan kuka oli edellinen SE-nainen: Sisko Hanhijoki, EM-hallien pronssimitalisti 60 metrillä. Tasohahmotus: Kemppisen tuloksella oltaisiin kaksi vuotta sitten oltu maailmanlistan sijalla 22.
Miehet eivät ole vielä SE-tuloksia kirjoitelleet uusiksi, mitä nyt Toni Kuusela tempaisi Botniahallissa 80,46, joka lienee paras hallissa heitetty keihästulos. Varmoja tilastoja aiheesta ei ole, koska keihäs ei ymmärrettävistä syistä ole virallinen hallilaji. Botniahalli lienee ainoita paikkoja maailmassa, jossa keihäskisan voi järjestää sisätiloissa. Tehtiinpä hallissa aikoinaan epävirallisia 3000 metrin esteiden maailmanennätyksiäkin, koska sitä lajia ei luultavasti voi järjestää missään muualla koko maailmassa sisätiloissa. Keihäskisan saa kyllä pystyyn, kun hallissa on kokoa ja korkeutta, mutta eipä ole mahdollisuutta vesiesteeseen.


Loppukevennys: Nyt viihtyisi Wayne Gretzky toimistossaan

Waynen ”toimistoksi” tapasivat joukkuekaverit sanoa paikkaa vastustajan maalin takana. Tällä kertaa voi olla, että Wayne olisi menettänyt kiekon, sillä katse olisi harhaillut ihan muualle. Moskovan Spartak halusi nettisivuillaan vitsailla ja julkaisi kuvan vähäpukuisesta naisesta maalivahdin paikalla ”uutena maalivahtinaan”. Kuvakulma oli takaa ja sanottakoon että suojuksia ei liiemmin ollut. Kuten arvata saattaa, paskamyrskyhän tästä seurasi. Toisaalta pelipaikka olisi luonnollinen joillekin naisille. Muistan joskus vuodelta puumaila ja Jofa-kypärä jo siihen aikaan sopimattoman vitsin, jossa kerrottiin Ruotsin maajoukkueen uusi salainen huippukentällinen: hyökkäyksessä on kolme neekeriä tuomassa väriä kentälle, pakkiparina kaksi hinttiä jotka ovat hyviä pitämään perää, ja maalivahtina vanhapiika joka ei laske mitään sisään.

11 kommenttia:

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Jälleen oli Jaskalla huomiot kohdallaan! Muistelen muuten tuosta Cecilin tapauksesta aikanaan lukeneeni, että ko. hammaslääkäri oli eka ampumisellaan vain haavoittanut Cecilia. Tämä kykeni silti vielä pakenemaan vuorokauden verran, ennenkuin väsähti ja hampilääkäri pääsi viimeistelemään uljaan tekonsa. Muistini on mikä on, mutta näin muistan tsiikaamatta googlea.
Jos tässä joku on uljas, niin sehän on ukko-Cecil ! Juoksee nyt kuulaa ruumiissaan
vuorokauden verran, johan siinä heikompi kaatuis lähtötelineisiinsä!

Anonyymi kirjoitti...

Eikait se haittaa jos thaimaan kunkku ottaa noita rakastajia, ovathan kuitenkin täysikäsiä ..

-jpt-

Anonyymi kirjoitti...

Tuo pizza-automaatti on vähän huonoa muotoilua. Sehän ei tee pizzoja vaan vain paistaa ne. On olemassa myös pizzantekoautomaattikoneita, jotka tekevät alusta loppuun läpän. Sellainen ei kuitenkaan mahdu tuollaiseen koppiin. Itse konsepti on ikivanha ja jo muinoin oli Automat-nimisiä kolikkokoneita, joista sai lämpimän aterian. Tuon kapasiteetti on ilmeisesti 70 läppäää ja ne tehdään keittiössä ja tuodaan paikalle lokeroihin.

Mutta loistavaa kehitystä sinänsä. Ei tarvitse enään olla sosiaalinen vaan aterian saa ilman turhia kommunikaatioeleitä ja tervehdyksiä. Kapuassa on sama juttu itsepalvelukassojen kanssa. Ei enää sosiaalisuutta!1!!!

Anonyymi kirjoitti...

Mottia vaille

Mitä kello on? Mottia vaille - siis häh?

Kaikki sivistyneet tietävät, että varttia vaille. Mitäs tämä puihin liittyy ja miksi motti on yksi kuutiometri - mistäs se on neljännes?

No, kaadetaanpa koivuja ja pinotaan ne parin kyynärän mittaisina pätkinä kuivumaan. Sylen korkuiseen pinoon. Siis 2*1 kyynärä = 2 jalkaa = 594 mm *1 syli = 3 kyynärää = 1,781 - nykyisin ranskan vallankumouksen jälkeen metri kertaa kaksi. Ja sylen mittaisen pinon neljännes on sitten motti. Siis syli kertaa syli on yksi perusmitta. Elementary dear Watson.

Tästä näkeekin helposti, että yksi jalka on kätevä pikku tulisijan klapi, Kyynärä isomman ja kaksi kyynärää kunnollisen leivinuunin. Sylen mittainen halkaistu koivunpätkä on sopivaa pinottavaksi kuivumaan. Se on myös passelin mittainen reellä kuljetettavaksi metsästä kartanolle kuivumaan ja poltettavaksi. Sitä voi pinota rekeen poikittain. Huovinen kutsuu semmoista "juutalaispojaksi" - lie sodan jälkeisen ajan nimistöä. Parin metrin mittainen koivu halkeaa hyvin kirveellä, jos ei ole kovin kiero. Ja kiilalla vaikka olisi kuinka kiero. Halkaistuna kuivuu ja pinoutuu hyvin.

Kahden metrin mittainen ranka kahtia = kaksi halkoa. Yksi halko kahtia = kaksi ison pesän klapia. Yksi halko kolmeen osaan = kolme pikkupesän klapia. Yksi halko neljään osaa = neljä kamiinan klapia.

olenpa tullut pätkineeksi erinäisiäkin rankoja haloiksi ja halkoja klapeiksi. Nuo mitat sopii hyvin hmisvoimin käsiteltäviksi.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta uutinen 9:stä tuli mieleen, että samanlaistahan puuhattin kaliforniassa vuonna 2016 kun presidentinvaalien tulos oli epämieluisa. Tosin muistaakseni hieman epävirallisempien tahojen toimesta.

Anonyymi kirjoitti...

Uusi kuningas Maha Vajiralongkorn eli Rama X on ryvettynyt lukuisissa arvolleen epätyypillisissä skandaaleissa. Taustalta löytyy sen neljät avioliitot, lemmikkikoiransa ”ilmavoimien marsalkka” arvonimellä olleen puudelin kuninkaalliset hautajaiset jne…

On ollut kiihkeää salasuhdetta Thai Airways -lentoyhtiön entisen lentoemännän kanssa. Mia noi, ”pikkuvaimo” yleni rakettimaisesti kunkun oman henkilökohtaisen henkivartijakaartinsa varakomentajaksi sekä sai myöhemmin potkut ja arvonalennuksen. Nykyään on taas rakastaja/toinen vaimo.

Itse kuningas Rama X huitelee mieluummin Euroopassa. Kuningas oleskelee pääosin hotelli Sonnenbichlissä Garmisch-Partenkirchenissä. Hän elelee Baijerissa haaremineen yleellistä elämää. Hänen seurueeseensa kuuluu parinkymmentä naista. Ei kai ne risti-nollaa siellä pelaa?

Tavallisen thaimaalaisen raksaduunarin palkka on 300 bathia (n. 8€) päivä. Kuninkaan omaisuuden arvoksi on laskettu jopa 70 miljardia dollaria.

Kuten Aasiaa seuraavat tietävät, että tuolla entisen Siamin kuningaskunnassa on ollut poikkeustila päällä vuodesta 2014 lukien. Maata hallitsee enempi tai vähempi sotilasjuntta kuningasmielisine kannattajanineen.

heppa

Jaska Brown kirjoitti...

Terho Hämeenkorpi: Näinhän siinä kävi. Tosin kyseessä ei ollut luoti, vaan nuoli. Metsästys tapahtui jousella. Ensimmäinen nuoli haavoitti leijonaa ja toinen surmasi sen.

jpt: Tuohan on kuulunut talon eli kuningashuoneen tapoihin vuosisatoja.

Nimetön 12.31: Tarkoitin sosiaalisuuden puutteella pientä piruilua. Kyllä minä itse syön mieluummin ravintolassa, mutta ymmärrän kyllä jos jotkut suosivat automaattia.

Pyssymies: Joo, jätin nuo halkomitat pois koska arvelin että me jotka teemme ainakin osan polttopuistamme itse tietävät jo. Klapikauppaa käydään joka tapauksessa kooltaan polttovalmiilla puulla.

Nimetön 15.05: Niinhän sitä uhottiin tuolloin.

heppa: Onhan tuo kuningas kaikenlaista ehtinyt, vaan eiköhän iän myötä rauhoitu.



Veijo Hoikka kirjoitti...

8. Jos metsälle haluat mennä nyt

Etelä-Afrikka on "metsästäjien" paratiisi...

Cecil sentään pääsi yrittämään jatkaa elämäänsä Zimbabwen tutuissa maisemissa.
Toisin on Etelä-Afrikassa, joka lienee parhaiten tunnettu suuresta humanististaan nimeltään Nelson, Nelsona Mandela.

Suojeltu salaisuus sen sijaan on Etelä-Afrikan 'canned hunting'.
Siitä video:
https://www.youtube.com/watch?v=-eDDm_XKL2Y

Eli vähän niin kuin menisi lintumetälle naapurin kanatarhaan.
Etelä-Afrikan farmeilla jalostetaan erilaisia eläimiä, mm. antiloopin värin (esim. sininen tai punainen) voi valita. Ja bodybuildattuja jättiläisiä, tottahan toki. Kerran selailin lehteä, jossa näistä saaliseläimistä oli kuvia ja hinnatkin taisi olla esillä.

Toinen suosittu metsästysmuoto on 'white farmer hunting', jota saavat harjoittaa vain etelä-afrikkalaiset enemmistövähemmistöt, ilmaiseksi.
Siitäpä tarina: https://www.youtube.com/watch?v=p0DsttK-Hok

Voisikohan näille blm-aktivisteille ehdottaa Nobelin rauhanpalkintoa? No edes erityisapurahoja jaettavaksi valkoisia murhaaville mustille, onhan tuollainen toiminta stressiä ja tuskaa tekijälleen aiheuttavaa. Maria, mustia tuskanhuutoja etelästä, missä ihmisoikeudet ja humanismi?!

10. Mitä hä täh?

Aivan järkyttävää! Siis törkyistä rasismia! Tuollaisia nuo ruotsalaiset valkonaamat ovat. Sääliksi käyp tuota afrikan poikaa, Lakuko vai mikä hänen nimensä nyt oli.

Loppukevyet.
Molariksi ehdotan; kuka uskaltaa tuikata peilivälineen tuon verkonvartijan haarojen välistä peräkammariin?
https://www.essentiallysports.com/just-insanity-serena-williams/

Toisaalta, maalintekoa havitteleva pelaajahan näkee molarin yleensä etusuunnalta, joten ainakin kakkoskassariksi kelpaisi varmaan (saattaa silmissä hieman tähtäyspiste hypähdellä):
https://mvlehti.net/2019/09/29/paivan-kuva-ivanka-trump-kaansi-paat-ja-nostatti-kohun-ykssa/

Anonyymi kirjoitti...

Klapikaupassa käytetään kai enimmäkseen pusseja, klapisäkkejä tai suursäkkejä, Mutta perinteitä kunniottaen kunnon puulämmittäjä hommaa halkoja. Halko kestää varastointia kauemmin. Klapien suosio kaupan kohteena taitaa johtua halkaisukoneiden yleistymisestä.

Muuten syli on mainio mitta, metsässä sen saa koottua vähillä kävelyilla. Polttopuu kun kannattaa kaataa kohtapuoleen. Ja hangessa ei ole kiva raahata kovin pitkään matkan päähän rankoja tai halkojakaan.

Mottia vaille ykstoista

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Muistaakseni Jaska on joskus vertaillut tilastoja samankaltaisesti?

http://boysvswomen.com/#/

Jaska Brown kirjoitti...

Veijo Hoikka: Voi jumalauta. Enpä ollut kuullutkaan "canned huntingista". Eniten ihmetyttää ne ns. "metsästäjät". Tuohan on kuin kävisi metsällä navetassa. Ei sillä ole metsästyksen kanssa mitään tekemistä. Todellakin, kieltää pitäisi. Ikävä kääntöpuoli asiassa on tosin se, että tuo saattaa tosiaan olla ainoa tapa pitää Afrikan villieläimet elossa hillittömän väestönkasvun paineessa.
Sen sijaan se toinen video eli Etelä-Afrikan sorretun väestönosan tappamiset oli tuttua. Zimbabwesta mallia. Ja Burn-Loot-Murder -porukalle on jo ehdotettu rauhannobelia eli todellisuus ehti ennen satiiriasi. Kuten nykyään on tapana.

Pyssymies: Joo, klapikoneiden voiman huomaa siitä että haloilla ja klapeilla ei nykyään ole erityistä hintaeroa.

Nimetön: Jep, tässä. Kiitoksia paljon! Oli graafisesti havainnollisempi kuin omani. Siinä verrattiin amerikkalaisia high school -poikia (eli 17 ja alle) naisten olympiamitalisteihin yleisurheilussa ja uinnissa, omassani vertasin 15-vuotiaiden suomalaispoikien kausitilastoja suomalaisnaisten kausitilastoihin. Omani oli siinä mielessä tieteellisempi, että ikä oli standardoitu ja tilasto samoin, kun taas linkissäsi verrattiin yksittäisten kilpailujen tuloksia, joissa on enemmän sattumaa mukana. Linkkaamassasi vertailussa pojat ovat ylivoimaisia, omassani meni tasoihin. Sama ilmiö näkyi kuitenkin eli voimantuottolajeissa ylivoima oli selvä, kestävyydessä naiset pärjäävät keskenkasvuisille pojille.