Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 12. tammikuuta 2021

Uutiskatsaus 2/2021


1. Tulta munille

Ykkösuutinen on luonnollisesti Washingtonin mellakointi. Kyseessä eivät siis ole rauhanomaiset protestit, joiden aikana pistetään paikat paskaksi ja palamaan. Nämä ovat Burn-Loot-Murder -porukan touhua. Mikäli näiden erottaminen on vaikeaa, niin tässä ohjeet:
- yksityisomaisuuden tuhoaminen: rauhanomainen protestointi; julkisen rakennuksen valtaus: vallankaappausyritys
- liikkeiden ryöstely: rauhanomainen protestointi; sähköpostien kuvaaminen näytöltä: vallankaappausyritys
- mielenosoittajat pahoinpitelevät sivullisia: rauhanomainen protestointi; poliisi ampuu mielenosoittajia: vallankaappausyritys
- asiat kärjistyvät pimeän turvin: rauhanomainen protestointi; kaikki tapahtuu kirkkaassa päivänvalossa: vallankaappausyritys
- mellakoitsijoiden enemmistö mustia: rauhanomainen protestointi; enemmistö valkoisia: vallankaappausyritys.
Eiköhän näillä tuntomerkeillä pysty erottamaan.
Vakavasti puhuen: Capitol Hill on Yhdysvaltojen hallituksen symboli. Mitä kertoo Yhdysvaltojen heikkoudesta, kun sitä ei pystytä puolustamaan edes käytännössä aseetonta joukkoa vastaan? Ei muuta kuin tulta munille, kun saa muutaman nurin niin johan hiljenöö toistennii vauhti, kuten Rokan Antti aikoinaan opasti.
Syyllisyyttä mellakoista pistetään Trumpin niskoille. Aivan yhtä suuri syyllinen on Joe Biden. Jos vaalit olivat rehelliset, miksi Biden torppaa kaikki tutkimusyritykset? Jos hän todella yrittäisi yhdistää maan, hän osoittaisi huolensa vaalivilpin epäilijöille vaatimalla asian perusteellista selvittämistä.


2. Se on menoa nyt

Yhdysvallat on kriisissä, josta se luultavasti selviää. Väliaikaisesti. Maan lähtölaskenta on jo menossa. Tämän ennusti brittihistorioitsija Paul Kennedy jo vuonna 1988 kirjassaan Suurvaltojen nousu ja tuho. (Sivuhuomautus: Muistini alkaa pätkiä. Olin aivan varma, että tuo teos kuuluu kirjastooni, mutta eipä sitä löytynytkään luettelosta. Ilmeisesti teos teki aikoinaan niin suuren vaikutuksen, että kuvittelin omistavani sen ja nyt kun aioin selailla sitä, huomasin että eipäs onnistukaan.) Kennedy oli aivan oikeassa, mutta jos oikein muistan, hän jätti perusteluistaan pois yhden oleellisen asian. Kun muutama vuosi sitten kirjoitin oman arvioni USA:n menestyksen syistä ja maan tulevaisuudesta, nostin väestönlaadun yhdeksi viidestä selityksestä. USA:n noustessa johtavaksi valtioksi sata vuotta sitten maan väestöstä oli eurooppalaisperäisiä 89 %. Nykyään on enää 72 % ja määrä on voimakkaassa laskussa.


3. Työvoimapulattomuus

Suomessa on pilvin pimein työttömiä rakennusalan ammattilaisia sekä myös sellaisia työttömiä, jotka ilman alan koulutusta kykenisivät tekemään ainakin joitain rakennusalan töitä. Hallitus ei tästä välitä, vaan antaa tuoda ulkomailta rakentajia. Tulijoita on 20-25000. Ilman koronatestejä, koska tulevat töihin. Asumaan kimppakämpissä, joissa tauti leviää. Halpatyövoimaa, joka tekee valmista sutta. Vieden palkkansa ulkomaille.
En tiedä onko Suomi Hölmölä, mutta ainakin täällä on onnistuttu organisoimaan politiikka siten, että sinne valikoituu lähes pelkästään Suomen etua vastustavia päättäjiä.


4. Toistuva uutinen

Blaablaablaa ... Amir Hussein Ghasem … jäkjäkjäk … neljäksi vuodeksi vankeuteen … käläkäläkälä … 16-vuotiaan tytön törkeästä raiskauksesta … päläpäläpälä … Helsingin hovioikeus kovensi tuomion … jepjepjep.
(Huom. Koska tämä uutinen on lähes joka uutiskatsauksessa, vain nimi, tuomion pituus, tekotapa ja tuomioistuimen sijainti vaihtelevat, katsoin parhaaksi jouduttaa lukemista jättämällä toistuvat osat pois.)


5. Naimakauppoja

Suomessa on pakkoavioliiton uhrien auttamisjärjestelmässä tällä hetkellä 120 asiakasta. Niitä tuskin olisi lainkaan, jos maassa olisi noudatettu järkevää maahanmuuttopolitiikkaa. ”Suomessa esiintyvistä pakkoavioliitoista yleisimpiä ovat tapaukset, joissa alaikäinen tyttö on naitettu jo kotimaassaan itseään vanhemmalle miehelle. Täysi-ikäisenä tyttö tulee lapsien kanssa Suomeen, missä turvapaikan saanut mies asuu jo. Vaihtoehtoisesti koko perhe tulee yhtä aikaa Suomeen hakemaan turvapaikkaa.”
Ainoa asia, mitä lainsäädännössä on saatu asian tiimoilta aikaan, on avioliiton solmimiskielto alle 18-vuotiaille. Tämä tuskin on auttanut yhteenkään tapaukseen, koska ne ovat lainauksessa kuvatun tapaisia. Sen sijaan se vei suomalaisilta mahdollisuuden mennä naimisiin erityisluvalla alaikäisenä. Tunnen henkilökohtaisesti ihmisiä, jotka ovat näin tehneet. Tämän vajavaisen otannan perusteella sanoisin, että kyseiset avioliitot ovat kestäneet keskimääräistä paremmin. Taas yksi haittamaahanmuuton takia suomalaisten elämää vaikeuttamaan tullut asia, kun tällaisia liittoja ei enää voi solmia.


6. Lunastusoikeus

Monen taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä on pykälä, josta harvat ovat tietoisia. Lunastuslausekkeen avulla saa talossa osakkeen omistava oikeuden lunastaa talosta myyty asunto ostajan nenän edestä, jos tarjoaa saman kuin ostaja. Lauseketta käytetään harvoin, mutta se on kuitenkin usein olemassa. Eräs tuttuni omistaa asunnon kerrostalosta, jossa on kuulemma kirjattu yhtiöjärjestykseen, ettei osaketta saa myydä mustalaisille. Mikäli näin olisi tapahtumassa, taloyhtiö käyttäisi lunastusoikeutta. Kuulostaa uskomattomalta, mutta taloyhtiö on perustettu 1950-luvulla eikä kukaan varmaan ole sen jälkeen lukenut yhtiöjärjestystä riittävän tarkkaan läpi. Paitsi tietysti ne osakkaat, jotka osaavat pitää suunsa kiinni yhteisen edun nimissä.


7. Kun ei ole muutakaan kehuttavaa

Hesari haastatteli muodista kiinnostuneita ”suomalaisnuoria”. ”Jos sä et tiedä, mikä on LV, sä et tiedä mitään”, sanoo yksi jutussa haastateltu. Epäilen että tämä nuori tuskin tietää sellaisia asioita, joilla saa vaikkapa ylioppilaskirjoituksissa hyviä arvosanoja, joilla pääsee yhteiskuntaa hyödyttäviin töihin. Mutta eiväthän ne toki mitään merkitse Vuittoniin verrattuna.
Yrjöperskeles ruotikin jo ”suomalaisnuorten” todellisuuden. Jutussa kiinnitti erityisesti huomiota pari yksityiskohtaa. Sekä Väntänen, Bakkali, Richardson, Kasongo että Ahmed toteavat, että saadakseen rahaa vaatteisiin pitää mennä töihin. Väntänen toteaa: ”Teen opiskelujen ohella töitä baarimikkona ja varastomiehenä jäähallilla. Lisäksi olen kesät töissä festivaaleilla.” Muiden bisneksistä ei kerrota halaistua sanaa. Miksiköhän? Olisikohan syy siinä, että jutussa mainituilla ulkomaalaisnimisillä ilmeisillä loiseläjillä ei ole käytännössä lainkaan laillisia tuloja. Porukan äyrikuninkaan vuositulot olivat alle 2000 euroa, millä saa yhden Canada Goose -takin. Tätä Hesarin toimittaja ei selvittänyt, mutta onneksi on valveutuneita kansalaisia.
Vanha suomalainen sananlasku sanoo, että ”rumat ne vaatteilla koreilee” ja harvoin osuu sananlasku yhtä hyvin kohdalleen. Suhtautukaamme jutun haastateltuihin ymmäryksellä. Kuka tahansa, joka olisi yhtä ruma ja tyhmä, yrittäisi kompensoida sitä jollakin. Ikävä vain, että tämä tapahtuu näiden yksilöiden kohdalla todennäköisimmin yhteiskunnan kustannuksella ja rikollisella toiminnalla.


8. Osumaa päähän

Virheiden entinen puoluesihteeri Panu Laturi joutui reilu vuosi sitten raa’an pahoinpitelyn uhriksi. Sattumalta kadulla vastaan tullut, laittomasti maassa oleillut afrikkalainen sai kahdeksan vuoden vankeustuomion piestyään Laturin siihen kuntoon, että hän joutui viettämään lähes vuoden sairaalassa. Nyt hän on päässyt jo palvelutaloon, mutta liikkuminen sujuu edelleen pääosin pyörätuolilla. Haastattelussa hän varoittaa nuoria päähän lyömisestä, jonka seuraukset saattavat olla erittäin vakavia. Omassa kirjoituksessaan hän toteaa, ettei ole pahoinpitelyn takia muuttanut kantaansa maahanmuutosta: ”Tekijä olisi yhtä hyvin voinut olla epätoivoiseen tilaan joutunut kantasuomalainen.”
Samalla logiikalla voi todeta, että parhaillaan Etelä-Suomessa vallitsevassa ajokelissä (hirmuinen lumipyry) jos ajaa sataakahtakymppiä ulos tieltä ja jää henkiin, voi todeta että ”ihan yhtä hyvin onnettomuus olisi voinut sattua kuudenkympinkin vauhdissa”. Tiedossa ei ole kuinka monta kertaa Sudanin poika löi Laturia päähän, mutta logiikan tasosta voi päätellä lyöntejä olleen ainakin joko yksi liikaa tai yksi liian vähän.
Toivotamme Laturille voimia eloon ja pikaista paranemista sekä kaulasta alas- että ylöspäin.


9. Vapaata kasvatusta

Suomessa on perheitä, joiden lapsille näytetään terroristijärjestöjen propagandavideoita. Tällä kertaa media ei sentään viitsinyt otsikoida ”suomalaisperheiden lapsille…”. Ongelmaa yritetään ratkaista lastensuojelun konstein. Eli olemattomin konstein. Vihjeeksi kerrottakoon, että Suomessa ei olisi tällaisia perheitä, mikäli niitä ei tänne päästettäisi ja vahingossa tänne päässeet karkoitettaisiin sinne minne kuuluvat. Tulisi huomattavasti halvemmaksi ja tulos olisi sataprosenttisen varma.
Huvittavaa asiassa on se, että asiasta huolestuneet eivät tajua olevansa rasisteja. Hehän asettavat lastenkasvatuksessa länsimaalaiset arvot islamilaisten edelle. Tunnetusti islamofobi on henkilö, joka uskoo muslimien noudattavan islamin oppia.


10. Pihalla

Vähän toisenlaista mallia näyttää Leo, 11 vuotta. Hän muutti telttaan nukkumaan. Omalla kotipihalla on tullut nyt nukuttua puolitoista vuotta, kesät talvet. Teltan alle on laitettu eristeeksi styroksia, joka ratkaisee talvitelttailun oleellisimman ongelman eli kylmän maapohjan. Leon äiti toteaa oleellisen: ”Hän on pysynyt todella hyvin terveenäkin”. Tapaa voi suositella kaikille lapsille – ulkoilma pitää sairaudet poissa. Nykyään ollaan aiheesta huolissaan siitä, että lapset ovat liikaa sisätiloissa. Ulkona nukkuminen ratkaisee ainakin raittiin ilman puutteen.


11. Äidin kullat

Iltalehden kolumnisti Sanna Ukkola tykitti erinomaisen tekstin nykypäivän hienohipiäisistä loukkaantujista. Kaiken huippuhan oli se, kun teatterikorkean opiskelijat ahdistuivat Shakespearen ei-niin-feministisistä näytelmistä. Kolumni oli niin hyvä, että siihen ei ole muuta lisättävää kuin se, että nykypäivän äidin kullat eivät olisi kestäneet viime vuosituhannen puolella peruskoulun yläasteella tai lukiossa yhtä välituntia.


12. Naurettavien tilanteiden mies

Edellisen uutisen aiheeseen otti kantaa myös Rowan Atkinson, jonka hahmoista Mr. Bean ei ole erityisen poliittisesti korrekti Mustasta Kyystä nyt puhumattakaan. Atkinson vertasi cancel-porukkaa keskiaikaiseen noitavainohysteriaan, mikä onkin osuvin vertaus mitä on kuultu. Logiikka onkin täsmälleen samalla tasolla kuin noitavainoissa:



13. Pelottavaa

Ilta-Sanomat hakee kesätoimittajia. Mikä on kampanjan teema? Onko se tiedonvälitys? Ei ole. Mainosotsikkona on: ”Haluatko todelliseksi vaikuttajaksi?”
Tämä on pelottavinta mitä olen nähnyt pitkään aikaan.
Toimittajan tehtävänä ei siis ole välittää tietoa, vaan vaikuttaa. Erityisen pelottavaksi tämän tekee se, että nyt haetaan kesätoimittajia. Joilla ei ole sen paremmin elämänkokemusta kuin tietoakaan. Vakinaisilla toimittajilla sentään on elämänkokemusta. Kokonaan toinen asia on se, käyttävätkö he sitä. Toimittajan työn kuvaushan on se, että hän kirjoittaa asiasta jota ei ymmärrä ihmisille jotka eivät siitä tiedä. Useita kertoja haastateltavana olleena voin sanoa, että onnistunut lehteen päätynyt juttu on ollut sellainen, jossa toimittaja ei ole edes yrittänyt kirjoittaa sitä omin sanoin vaan juttu on ollut melkein yhtä hyvä jonka haastateltava olisi itse kirjoittanut.


14. Pohjan tähteet

Historioitsija Teemu Keskisarja kirjoitti kolumnin Väinö Linnasta. Vuosikymmeniä on kiistelty juupas-eipäs -linjalla siitä, missä määrin Pohjantähti on totuudellinen kuvaus vapaussodasta. Kolumni ei ole pilattu sen paremmin pituudella kuin yksisilmäisyydellä. Lyhyessä kirjoituksessa on tiivistetty oleelliset oikein. Pohjantähti ei ole sen paremmin totuudenmukainen kuin sen vastainenkaan. Se on kaunokirjallinen tuote, joka jättää osan kokonaisuudesta pois ja korostaa tiettyjä osia. Sen ansio on siinä, että se on luultavasti saanut sadattuhannet kiinnostumaan aiheesta ja selvittämään lisää. Lisäpisteet Keskisarjalle siitä, että hänellä oli kanttia moittia Linnan kuvausta herrasväestä. Siinä missä Linna osasi tehdä loistavia kansantyyppejä, hänen säätyläisensä olivat karikatyyrin karikatyyreja.


15. Mikropiirin tarpeessa

Rokotevastaisten piirissä levisi kulovalkean lailla uutinen mikrosirusta, jonka väitettiin sisältyvän koronarokotteeseen. Liitteenä oli kytkentäkaavio. Asiantuntijat tunnistivat kaavion nopeasti. Se oli sähkökitaran säröpedaalin siru.
Toisaalta ne, jotka uskovat rokotteen mukana saavansa mikrosirun kroppaansa, todellakin tarvitsisivat sellaisen.


16. Minne kolumnit katoavat?

Olen kritisoinut kovalla kädellä hallituksen typeryyksiä koronapandemian hoidossa. En ole ottanut kantaa siihen, onko korona todella niin vaarallinen sairaus että kaikki toimet olisivat tarpeellisia. (Siis sairauden vakavuuden takia – kaikki tehdyt toimet eivät olisi olleet tarpeellisia, jos olisi tehty muita järkeviä toimia kuten rajojen tehokkaampi sulkeminen ja karanteenit.) En katso omaavani riittävää pätevyyttä kommentoidakseni.
Sain toissapäivänä lukijalta linkin lääkärin kirjoittamaan kolumniin, joka oli erinomainen. Pistin sen heti muistiin tätä kirjoitusta varten. Lyhyesti kuvattuna siinä osoitettiin, että koronakriisin hoidon hinnaksi on tullut paljon enemmän kuin yleensä ihmiselämän pelastamisen rajahintana on pidetty. Lukija epäili, että ei kestä kauan kunnes Uusi Suomi poistaa tämän kolumnin. Hymähdin mokomalle epäluuloisuudelle. Vaan kuinkas sitten kävikään, kun tätä juttua varten klikkasin linkkiä: ”Pahoittelut. Etsimäänne sivua ei ole olemassa.”
Mitä helvettiä sananvapaudelle oikein tapahtuu? Onneksi netti muistaa eli tässä on kirjoituksen kopio.


17. Maailman tyhmin kiristys

Nettipornosivut tekevät samaa kuin kaikki muutkin sivustot eli keräävät kävijädataa. Tätä sitten pelätään, että joku kaappaa tiedot ja kiristää niillä. Pysähdytäänpä hetkeksi miettimään. Sovitaan vaikkapa, että Hornankuusen kappalaisen salainen pahe on sadomasopornon katselu. Sitten sähköpostiin lävähtää kiristyskirje, jossa uhataan lähettää kaikille työkavereille tieto, että pastori Usko Armainen katselee sadomasopornoa. Parasta maksaa bitcoineja tilille, tai muuten…
Tässä vaiheessa Uskon pitäisi pysähtyä hetkeksi ajattelemaan. Kuka tahansa voisi lähettää työkavereille viestin, että pastori Armainen katselee homopornoa – mikä ei pidä paikkaansa. Mitä eroa tällä on sadomasopornolla kiristävään viestiin? (Paitsi tietysti se, että nykykirkossa homopornoharrastus saatetaan katsoa plussaksi, mutta ei nyt sotketa sitä tähän.) Ei kukaan tiedä mitä pastori tekee vapaa-ajallaan. Oletettavasti hän ei ole kertonut kavereilleen sadomasoharrastuksestaan – ja jos on, niin sitten kiristys on varsinkin turhaa, koska kaikki tietävät jo. Kiristys on täysin tyhjä ase ilman todisteita. Eikä kiristäjillä ole mitään muuta esittää kuin väitteensä, vierailuloki (jonka voi väittää väärennetyksi) ja Armaisen IP-osoite (jonka on voinut kaapata miltä tahansa sivustolta), joten koko uhkaukselle voi nauraa. Tai tehdä vaikka joutessaan rikosilmoituksen. Ainoastaan jos kiristäjillä on hallussaan Armaisen läppärikameralla kuvattua dataa pastorista masturboimassa nahkahuppu päässään, saattaa olla aihetta huoleen.
Nettikiristys uppoaa vain hyväuskoisiin. Joita on riittävästi, muuten ei olisi kiristäjiäkään.


18. Raskaat mullat

Jälleen yksi yleisurheilun olympiavoittaja on poistunut keskuudestamme. Tällä kertaa vuorossa oli vuoden 1980 kuulantyönnön kultamitalisti Vladimir Kiselov. Kyseinen kuulafinaali muistetaan Suomessa siitä, että yksi mitalisuosikeista oli Reijo Ståhlberg. Neljänneksi jääneen suomalaisen kisan pilasivat tuomarit, jotka tulkitsivat hänen sormiteippauksensa sääntöjen vastaisiksi. Tunnetusti tuomarit olivat puolueettomia niissä kisoissa ja keihäänheiton aikanakin aukoivat ja sulkivat stadionin portteja ihan vain sattumanvaraisesti eivätkä antaakseen tuulietua ja eivät suinkaan tulkinneet kolmiloikassakaan ME-mies Oliveiran hyppyjä turhaan yliastutuiksi. Dopingtestitkin menivät mallikkaasti, kukaan ei kärynnyt koko kisoissa. Tosin pahat kielet väittävät, että Kiselovin näytettä ei olisi voitu edes tutkia, koska koko koeputki liukeni hänen kustuaan siihen. Mies oli oman kertomansa mukaan uransa aikana viidesti teho-osastolla annostelun karattua lapasesta. Siihen nähden saavutettu 64 vuoden ikä oli kovempi suoritus kuin kultamitali. Eipä oikeastaan voi toivoa muuta kuin raskaita multia, kevyiden multien toivominen olisi kuulantyöntäjän tapauksessa etikettivirhe.


Loppukevennys: Ei mitään uutta auringon alla

Tutkijat havaitsivat ensimmäistä kertaa laboratorio-oloissa ns. Kleinin paradoksin eli hiukkasten tai aaltojen kulkemisen aineen läpi niiden lainkaan heikentymättä. Koe suoritettiin ääniaalloilla muovinpalojen läpi.
Eihän tässä ole mitään uutta. Minäkin olen asunut sellaisessa kämpässä, että naapurihuoneesta tuleva ääni ei vaimentunut yhtään. Taisipa jopa seinän läpi kulkiessaan voimistua.

15 kommenttia:

Nils- Aslak kirjoitti...

Nämä Jaskan uutiskatsaukset ovat aivan erinomaisia, koska minullakin paljon nettiä selaavalla menee aina jotakin ohi.

Ja varsinkin Ylen ja Hesarin jutuissa on katsottu olevan pakko kirjoittaa asiasta, mutta sillä tavalla ettei se kiusallinen totuus pääsisi leviämään. Jätetään se pihvi kokonaan pois, tai peitetään se jollain epäolennaisella.

Pertti Ilmari kirjoitti...

Lääkärin kirjoitus oli mielenkiintoinen. Itse olen seurannut koronaepidemian kehitystä EU:n ja Yhdysvaltojen osalta ja eilisen tiedoilla Ruotsia suurempi koronakuolleisuus oli seuraavissa maissa: Belgia,Slovenia, Italia, UK, Tsekin tasavalta, Bularia, USA, Unkari, Kroatia, Espanja ja Ranska. Jostain syystä Romania on pudonnut tarkastelustani, mutta luultavasti sekin kuuluisi tuohon joukkoon.

Anonyymi kirjoitti...

Koronan uhka ja toteutunut todellisuus.

Olen ehkä keskimääräistä paremmin informoitu tästä korona-kalabaliikista. Parin isohkon terveysalan toimijan yhteyshenkilönä IT-hommiin kun toimin. Tulee jutusteltua epävirallisestikin asioista. Semmoisten hemmojen kanssa jotka oikeasti tietävät.

Uhkana on koronaviruksen nopea muuntuvuus, RNA-virus kun luonnostaan muuttuu nopeasti. Se pitäisi saada kierrosta pois nopeasti. Kiina muni sen alun torjunnan, päästi maailmalle.

Sen leviäminen eikä tappavuus ei ole ollut niin paha kuin keväällä näytti. Mutta se voi tulla niin pahaksi. Kun se mutatoituu nopeasti.

Nyt se on vanhusten uhka, hoitolaitoksiin levittyään vakava tappaja. Mutta se on myös nuoremmille uhka, on tappanut ja vammauttanut nuoria, perusterveitä ihmisiä. Erityishankaluutena kummallisia komplikaatioita.

Se EI ole flunssa, ei vaikka osalle, aika suurelle osalle se ei ole kummoisempi sairaus. Sillä on muuntumistaipumus - ja sitä kauhistellaan. Se on ihmiselle uusi virus.

Toinen uhka on kuormittavuus sairaanhoidolle. Joka vuosi influenssakausi kuormittaa hoitoa ja tehohoitoa rajoille asti. Erikoisesti tehohoito on kiikun kaakun, sitä kun ei ole mahdollista laajentaa nopeasti. Ei ole hoitajia, ei tiloja, ei koneita - eikä rahaa. Teho-osastot eivät ole suuren suuria kalleutensa vuoksi. Ja helposti tarttuva tauti, joka vaatii tehohoitoa on hankala. Mistä lisää hoitajia, jos hoitajia alkaa muuttua nopsaan hoidettaviksi.

Ruotsissa se tappoi vanhuksia hoitokodeissa, kun ei ollut sopivaa lääkäriä lisähappea määräämään. Eikä sopivaa hoitajaa sitä annostelemaan. Eikä niitä happivärkkejä. Oikeasti, ei niihin happiviiksiin olisi tarvittu kummoistakaan koulutusta, ei naamariinkaan. Mutta ei ollut pulloja, ei ollut kiinteitä jakeluletkuja, ei ollut viiksiä - eikä ollut lääkäriä määräämään lisähappea.

Taloudelle korona ja sen estotoimet on silkkaa myrkkyä. Vasta rokote voi lopettaa sulut ja muut taloutta kuristavat touhut.

Etätyön vaikutuksista ei vielä ole oikein selvää kuvaa - uhka vai mahdollisuus? Työpaikkaruokalat /ravintolat ainakin ovat kärsineet. Samoin bensakauppiaat. Osa etätyöpariskunnista alkaa olla aika kyllästyneitä toisiinsa jo, kuulemma. Työpaikoilla ei tieto kulje enää kahvihuoneissa, eikä synny epävirallisia verkostoja.

Ja niin: Minne kolumnit katoavat? - uhka sananvapaudelle ainakin korona näyttää olevan. Kun toimittelijat mielestään on lääkäriä pätevämpiä lääketieteilijöitä.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Pastori Usko Armainen ja maailman tyhmin kiristys.

Ihan ekaksi pikku tietoturvavinkki* vuosien takaa: peitä läppärisi kamera ja mikrofoni. Ei pelkästään salakatselun ja -kuuntelun varalta vaan salasanan vuotamisen ehkäisemiseksi. Kas, kameran kuvasta voi saada salasanan selville. Vaikka et pitäisikään peililaseja, silmistä heijastuu näppis. Ja äänestäkin voi päätellä mitä näppäimiä hakkaat. Lisäksi, jos et osaa sokkona kirjoittaa 10-sormisysteemillä, paljastuu katseesi suunnasta, mitä kirjainta naputat.

Läppäri, jolla EN osallistu etäpalavereihin on saanut kameran ja mikin peitoksi aikoja sitten paikkatäpän.

Miten usko edes paljastuu, miten sivu XXXPron saa selville kuka sitä selaa? No, Usko tietenkin kirjoittaa sen, rekisteröityy. Tai ostaa luottokortillaan lisänähtävää. Tai todistaa olevansa yli 18-vuotias.Onneksi olkoon.

Muut konstit on sitten hankalampia, koneen nimi toki paljastuu sivulle ja käyttäjätunnus. Jos Usko on fiksu ja nimeä koneensa HP-Laptop ja käyttäjätunnuksensa vaikka BZ-17 ei sivusto paljoa kostu. Toki Usko on tyhmä ja nimeää koneensa Pastori Armainen ja käyttäjätunnuksensa Usko. Fiksu ylläpito antaa koneelle nimen vaikka LP11007 ja käyttäjänkin nimeää vaikka pasusar. Arvo tuosta sitten oikea nimi.

Jos pastori on ollut tollo ja jää kuviin naama punaisena, omalla luottikortillaan sivustolle kirjautuneena, ei silti kannata maksaa. Ei siitä mitään hyötyä ole. Seinäkiistoa kehiin vaan.

*Semmoisiakin läppäreitä on, joissa se kamera pitää itse kääntää / painaa esille. Ei etänä oikein taitavaltakaan hakkerilta onnistu.

Pyssymies

Jaska Brown kirjoitti...

Nils-Aslak: Kiitoksia. Olen joskus kuvaillut median tapaa kirjoittaa tietyistä asioista vertauksella, jossa tehtäisiin juttu teollisuuslaitoksesta. Jutussa kuvailtaisiin parkkipaikkaa ja siivoojien työtä sanomatta sanaakaan siitä mitä laitos tuottaa.

Pertti Ilmari: Kuten totesin, en osaa sanoa asiasta mutta kirjoitus oli tosiaan mielenkiintoinen.

Pyssymies: Ensimmäisessä viestissäsi kertomasi vahvistaa sitä mihin olen itse päätynyt. Eli viruksen on ollut pakko muuntautua rajoitustoimien takia. Ilman rajoituksia se olisi voinut olla tappavampi, kun kaikki muunnokset olisivat päässeet leviämään. Nyt liian nopeasti ja tehokkaasti tappavat versiot eivät etene.
Toisesta viestistä; jos Usko on rekisteröitynyt omalla nimellään, mitä sekään loppujen lopuksi todistaa? Kuten totesit, seinäkiistoa kehiin vaan. Kyllähän kuka tahansa saa selville Hornankuusen kappalaisen nimen ja sitten vain voi väittää että on muuten vakiokävijä pornosivuilla.
Onko muuten kovin yleistä että läppärikameran tai mikin kautta on tietoja ongittu?

Uncle Le Club kirjoitti...

Tuo kohta 7. Lakia rikkovat pykälät katsotaan vanhentuneiksi. On vaan katsottu, ettei noita vanhoja yhtiöjärjestyksen tarvitse muuttua ihan vaan käyttämään syistä (rahanmeno/viranomaisten tasoittaminen).

Anonyymi kirjoitti...

Läppärin kameran ja mikin kautta salasanan urkintaa demottiin jo vuosia sitten tietoturvakonferensissa. Käytön yleisyydestä on vähän vaikea sanoa mitään järkevää, mistä tieto on vuotanut on jälkeenpäin vaikeata sanoa. Niitä vakoiluohjelmia oli taannoin paljon. Sittemmin virustorjunta oppi ne tunnistamaan ja hävittämään. Ongelma on, ettei tarvita mitään vakoiluohjelmaa, sopiva vika koneen ohjelmistoissa riittää. Salakatselussa tietsikan kameran on ohittaneet nettiin liitetyt tyhmästi konfatut valvontakamerat. Keylogger on kätevämpi salasanan selvittäjä, mokkula tai ohjelma.

Ammattikäyttöön tehdyissä läppäreissä semmoinen piiloon painuva / kääntyvä kamera on aika yleinen nykyään. Ja minullla on irtokamera etäkokouksia varten, saa olla aika fakiiri joka sen hakkeroi koneeseen kiinni etäyhteydellä. Sen saa lisäksi parempaan paikkaan kuin kiinteän kameran - näytön sivuun / näyttöjen väliin. tai prompterin taakse - no siellä se on etäpalaveristudiossa muutenkin.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Pihalla - Takavuosina, kun asuin kesät saaressa teltassa - elettiin 70-lukua - minun oli vaikea tottua sisällä nukkumiseen. Nukuin ikkuna auki pakkasiin asti. Samoin kävi sittemmin 80-luvulla, kun retkeilin koko kesäloman, oli tosi vaikea tottua ummehtuneeseen sisäilmaan. Ja taas nukuin pakkasiin asti ikkuna auki.

Raikkaassa ilmassa saa hyvin nukuttua, teltassa on lähinnä hankalaa kömpiä yli huurteisen nurmen aamusuihkuun sisälle.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Koronasta voihan se olla että tällä todellakin kenraaliharjoitellaan tuleviem mahdollisten vakavampien ja kymmeniä kertoja tappavimpia tautien varalta, niin kuin blogisti kerrans sanoi, toinen aisa on sitten että nyt suomessa on tilastoutu että koronaan oli kuollut muutama sata ihmistä ja kun kausiinfulenssien kuolee keskimäärin 1000 ihmistä vuodessa, mutta tässäkin se kun mennään hysterian puolelle ainaki tuntuu siltä, niin sitten kun todella paha tauti lähte leviään ihmiset enään oikein usko ..

-jpt-

Veijo Hoikka kirjoitti...

16. Minne kolumnit katoavat

Bittiavaruuteenhan ne. Jotkut siirretään räväkämmille sivuille.

Vuosikausiflunssa korona on saavuttanut täyden vuoden iän. Pesee siis mennen tullen kausiflunssan kestokyvyn. No ei kuole kaikki potilaat, mutta ainahan noita kaatuu. Monisairaat vanhukset ovat niitä, jotka kuolevat. Eli siis monisairaat on uhanalainen ihmisryhmä. Montakohan prosenttia suomalaisista on ylipainoisia, verenpainetautia potevia, sokeritautisia, ryyppyhenkilöitä, tupakkihenkilöitä jne? Heistä ei-vanhukset kuuluvat siis tehohoitoon hyväksyttäviin koronapotilaisiin. Mikähän se ikäraja olisi teholle pääsyyn? Vai onko ennen tehohoitoa seulottavissa ne poissuljettavat potilaat, joilla "heidän elämänlankansa olisi puhallettu poikki vähäpätöisemmälläkin sairaudella" (Mehiläisen kirurgin siro ilmaus). Eli koronalle kuitenkin vähäpätöistä merkittävämpi arvotus sairautena...

Tuo kolumni ei muuten kadonnut minnekään, vaan se siirrettiin pitävämmälle alustalle MV-lehteen.

Jos haluaa laajempaa tietoa koronasta, kannattaa varmastikin lukea muitakin tiedonantajia kuin MV-lehteä sekä puoluepoliitikkojen ja muiden markkinahenkilöiden kannanottoja.

Koronan aiheuttamista jälkivaivoista on alkanut tulla ilmi enenevässä määrin tietoa, esim. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-long-term-effects/art-20490351 Eli ei kaikkien tarvitse kuolla, vähemmälläkin saa ongelmia yhteiskunnalle aikaan. Mitähän jännää on vielä tulossa, en lyö mistään vaihtoehdosta vetoa.

Olisikohan aika ratkaisuja etsittäessä erottaa toisistaan koronan aiheuttamat lääketieteelliset ongelmat ja koronasta aiheutuvat talousongelmat. Ensimainitut suosittelen jätettäväksi lääketieteellisiin tutkimuksiin ja hoitoihin perehtyneille asiantuntijoille. Talousongelmien ratkaisu kuuluisi talousasiantuntijoille, mutta heillä näyttää olevan Musta Pekka kourassa, koska mitään merkittäviä ratkaisukeinoja ei näytä olevan: https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/71657bf2-6e07-49c2-901c-c186e13636a4

Jos haluatte nähdä suomalaisen salaliittosketsin, niin suosittelen katsomaan: https://areena.yle.fi/1-50278156

Vasarahammer kirjoitti...

Moskovan olympialaisissa 1980 tapahtui kaikkea mielenkiintoista. Yleisurheilussa ottaisin ulkomuistista seuraavat kilpailut:

Kolmiloikassa suosikki Joao Carlos de Oliveiran hypyt liputettiin säännöllisesti yliastutuiksi samoin kuin aussiloikkarien. Voittajaksi selvisi toimitsijoiden avustuksella Neuvostoliittoa edustanut Viron SNT:stä kotoisin ollut Jaak Uudmäe.

Kiekossa Kuuban edustaja Luis Delis heitti pitkiä heittoja. Valitettavasti toimitsijat mittasivat ne väärästä paikasta. Siksi voittajaksi selvisi Neuvostoliiton Viktor Rashtshupkin eli mies, josta kukaan ei ollut kuullut eikä kuullut voiton jälkeenkään.

Keihäänheitossa tulivat sitten nämä portinavaukset, joiden ansiosta Neuvostoliittoa edustanut Latvian SNT:sta kotoisin oleva Dainis Kula voitti kilpailun.

Muuta en nyt tällä erää muista.

Anonyymi kirjoitti...

Keväällä YLEn toimittaja hieman ohjeistetiin olemaan kysymättä ajankohtaislähetyksissä asiantuntijoilta "likaa" maskien ja vastaavien riittävyydestä
Samaa tapahtuu nytkin.
Rokotteet eivä riitä 4.5 miljoonalle.

Tammi-kesäkuussa 2 rokotusta per nuppi
Kesä- joulukuussa on rokotettava aiemmin rokotetut ja uudet rokotettavat
Noin joulukuussa on rokotettava tammi-joulukuussa rokotetut.

Laskekaapa itse kuinka monta rokotetta tänä vuonna tarvitaan... 10 miljoonaa rokotetta kuulema Suomi saamassa kuluvan vuoden aikana.

Anonyymi kirjoitti...

Koronatoimien tärkein eli rajavalvonta ontuu. Kotimainen kanta saatiin suomen kansalaisten ansiosta kesällä tukahdutettua. Mutta mm Skopjesta saatiin uutta virtaa tilalle. Rajavalvonta on kuulemma keksitty aikoinaaan kulkutautien pysäyttämiseski. Näin luin keväällä
sen tarkemmin tarkistamatta. On ankaria kehoituksia ja suosituksia. Virolaista raksaduunaria tuskin kiinnostaa edes vapaaehtoiseen testiin mennä.

Itse kirjoitus oli pääasiassa huono. kausi-influenssaa paisuteltiin ja Koronaa vähäteltiin.

Lääkärin perustelujen logiikka ontuu ja olivat yksi yhteen semmoisille
maahanmutto teorioille. Tyyliin ongelmaa ei ole koska koronaa/haittanamamua suomessa on niin vähän ja influenssa/kotoperäiset aiheuttavat enemmän ongelmaa. Nyt kun korona/maahanmutto on vähäistä niin ilmeisesti kaikki rajoitteet/rajat pitää avata.
Influenssa/suomalaiset viisinkertaisesti.

Pitää katsoa sinne missä ongelma on.
Jo nyt maailmanlaajuisesti korona on tappanut 10kertaa enemmän kuin kausi influenssaa.

Korona tappaa vanhuksia. No niin jokavuotinen influenssa ja korostetummin. Influenssan vanhuksia ei rekisteröidä niin helposti niin se toki nostaa kuolmeisuutta mutta niin keski-ikää.
0-50 vuotiaita jotka luotettavemmin tilastoidaan niin suomen koko 51v tilastohistoria jos oikein laskin 204.
Perussa 3500 puolen vuoden aikana. Suomi ei ole kuin 6xperu. Ruotsissakin on ollut rajoituksia ja silti 113 0-50v vastaa n 60 suomessa. Etnistä tilastoa ei ole saatavilla.


Rotuerottelu maassa näkee että perää on.
N.Y.C tilastoista Hispaanit on yliedustetuna.

Kuolleisuutta voidaan arvioida missä ollaan pitkällä. Pahimmillaan näkee Brasialian Manauksen hautaustilastosta. Epidemian ollessa toista kertaa päällä päästään ihan koviin, satoja prosentteja ylikuolleisuutta. Ja sairaalat täyttyvät.


Kaikesta huolimatta korona on silti vain prosenttiluokan tappaja, influenssa promilleluokan. Se on silti riittävän vaarallinen kulkutauti sivuvaikutuksineen 10×sairaalahoidon tarve 10xtehohoidon tarve 10xjälkioireet 10xpotentiaalisia isäntiä 10xarvaamattomuus. Logaritminen vaikutus. Influenssa on se mitä liiotellaan. Espanjantaudit on sitten erikseen




Jaska Brown kirjoitti...

Uncle le Club: Noinhan se on. Lakikirjassa oli vielä pitkään majesteettirikos ja muita vastaavia.

Pyssymies: Helppoahan tuo osaavalle on, ja siksi kannattaakin teipata kamera kiinni.

Veijo Hoikka: Katsoin tuota Ylen pätkää kulkutautimyönteisistä. Onpahan sakkia. Toivotaan että hra Darwin karsii idioottigeenejä.

jpt: Kirjoitin jo vuosi sitten, että tämä on todellisuudessa kenraaliharjoitus. Teoriassani on vain se vika, että siinä tapauksessa päättäjät tietävät mitä tekevät. Enkä oikein nykyisten päätösten valossa tiedä onko pelottavaa se että he eivät tiedä vai se että he tietävät ja tekevät näitä päätöksiä tahallaan eivätkä typeryyttään.

Vasarahammer: Niin tosiaan, tuon Delisin tapauksen unohdinkin. Eipä ulottunut sosialistinen veljeys valtameren yli Kuubaan asti.

Nimetön 20.07: Jos noin on, niin yksinkertainen aritmetiikka on tosiaan kyseessä.

Nimetön 10.42: Juuri tuota olen koronakriisin hoidossa kritisoinut. Maa kiinni kolmeksi viikoksi, kaikille ulkomailta tuleville pakollinen testaus, tulosten valmistumisen ajaksi vanhaan armeijan kasarmiin karanteeniin. Suomen koronaongelma on ratkaistu, ja jos jossain pääsee irti niin kyseinen kunta sulkuun kahdeksi viikoksi. Mutta kun hallitus haluaa polttaa tätä kriisiä hiljaisella liekillä suosionsa takia.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Eipä juuri ole näkynyt tilastollisia faktoja ja analyysejä Suomen johtavilta meedioilta seuraavilta osin:

Euroopan johtajaosavaltiot Saksa, Ranska ja Belgia (EU:n pääkaupunki): Koronatartunnat per miljoona asukasta 42421, kuolemat per miljoona 1132.

Suomen vastaavat luvut 7274 ja 111. Eli kertaluvut kertovat Suomen heikosta integroitumisesta EU:hun ja riittämättömästä taakanjaosta, vai mitä?

Ruotsi sentään pääsee lukemiin 51658 ja 1019, laumaimmuniteetti puree! Ruotsilla toki apuna kulttuurikoronalähettiläät kaukaisista maista;
https://www.breitbart.com/europe/2020/12/27/almost-half-of-swedish-coronavirus-icu-patients-are-migrants/

Briteillähän rikastustoimet tuottivat hyvän tuloksen: 49882 ja 1132. Eipä auta vaikka uppoavan veneen perässä on Johnson.

Elättivaltiot Italia, Espanja ja Portugal 47194 ja 1123, joten Suomenkin avustukset menevät hyviin kohteisiin.

Jean-Claude Junckerin ottokoti Luxemburg pärjää myöskin hyvin kovien poikien ja tyttöjen luokituksessa, 77360 ja 874.

Eli muistakaa: kaikki hyvä nyt ja tulevaisuudessa on saavutettavissa vain noudattaen EU:n johtajien ohjeita ja määräyksiä sekä Ruotsin esimerkkiä.