Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


torstai 23. joulukuuta 2010

There is an island called Man

Arvelen, että Jaskan pauhantaa -blogin lukijoista melkoinen osa on ilkeitä netsejä. Heidänlaisiaan tuhmia poikia joulupukki ei muista lainkaan, pukki kun tunnetusti tuo lahjoja vain kilteille pojille ja tytöille. Tuhmille tytöille pukilla taas on muuta tarjottavaa. Joten tässä tuhmille pojille lahjoja korvaamaan tuhti lukupaketti jouluksi eli sarjassa maantieteellisiä erikoisuuksia vuorossa saaret. Pisteet sille, joka tajuaa otsikon sanaleikin! Ainakin likimain pinta-alan mukaisessa järjestyksessä:

Grönlanti on maailman suurin saari. Grönlannin korkein vuori, 3694-metrinen Gunnbjörn Fjeld on Pohjois-Amerikan korkein saarella sijaitseva vuori. Maan käsipallojoukkue on selvinnyt kolmesti MM-kisoihin, mikä on kolmesti useammin kuin esimerkiksi Suomi.

Uusi-Guinea on Oseanian sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan suurin saari ja suurin kahden maan (Papua-Uusi-Guinea ja Indonesia) kesken jaettu saari. Siellä sijaitsee myös korkein saarella oleva vuori, 4884 metriä korkea Puncak Jaya.

Borneo on Aasian suurin saari ja maailman ainoa kolmen eri maan (Indonesia, Malesia, Brunei) jakama saari. Mount Kinabalu (4101 m) on Aasian korkein saarella sijaitseva vuori. Borneolla on myös maailman pisin saarella sijaitseva joki, 1143 km:n pituinen Kapuas.

Madagaskar on Afrikan sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan suurin saari ja maailman suurin yhdelle ainoalle saarivaltiolle kuuluva saari. Saari on pitkään eristyksissä olleena sekä eläimistöltään että kasvistoltaan maailman merkittävimpiä.

Baffininsaari on Grönlantia lukuun ottamatta Pohjois-Amerikan suurin saari. Siellä sijaitsee suurin saarella oleva järvi, Nettilling. Asukkaita on vain vähän toistakymmentätuhatta.

Sumatra on suurin saari, joka kuuluu kokonaan Indonesialle. Kuitenkin Indonesialle kuuluvat osat sekä Borneosta että Uudesta-Guineasta ovat molemmat Sumatraa suurempia.

Honshu on Japanin pääsaari ja väkiluvultaan maailman toiseksi suurin saari. Asukasluvultaan suurin saarella sijaitseva kaupunki - Tokio - sijaitsee siellä.

Victoriansaarella ei ole tungosta: saarella on vähän yli sata neliökilometriä yhtä asukasta kohti.

Iso-Britannia on Euroopan suurin saari sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan. Se on myös suurin saari, joka on tunneliyhteydessä mantereeseen.

Ellesmerensaarelle ovat muuttaneet ilmeisesti ne Victoriansaaren asukkaat, jotka ahdistuivat väentiheydestä. Siellä on tilaa vähän toistatuhatta neliökilometriä jokaiselle asukkaalle.

Sulawesi, entiseltä nimeltään Celebes, on trooppisena saarena suomalaisen nimensä veroinen. Saari on tunnettu erikoisesta eläimistöstään.

Uuden-Seelannin Eteläsaari on maan kahdesta pääsaaresta hieman suurempi, mutta ihmisistä siellä asustaa alle neljäsosa.

Jaava on Indonesian vasta viidenneksi suurin saari, mutta silti yli puolet maan väestöstä asuu siellä. Samalla Jaava on väkiluvultaan maailman suurin saari.

Newfoundland on yksi Kanadan provinsseista, mutta harvempi tietää sen liittyneen Kanadaan vasta 1949. Ennen sitä se oli yksi Ison-Britannian dominioista.

Kuuba on paitsi Karibian suurin saari, myös kommunismin ja vanhojen amerikanrautojen ulkomuseo.

Islanti on maailman suurin vulkaanisesta toiminnasta syntynyt saari.

Hokkaidon yhdistää Japanin pääsaareen Honshuun maailman pisin vedenalainen tunneli, Seikan.

Hispaniola on Dominikaanisen tasavallan ja Haitin jakama saari, joka on asukasluvultaan Pohjois-Amerikan suurin. Saarella sijaitsee maailman matalin saarella oleva kohta, 39 metriä merenpinnan alapuolella oleva Enriquillo-järvi. Jos Grönlantia ei lasketa, on Hispaniolalla sijaitseva 3098-metrinen Pico Duarte Pohjois-Amerikan korkein saarella oleva vuori.

Sahalinin saarella Venäjällä ja sittemmin Neuvostoliitolla oli maaraja Japanin kanssa. Saaren eteläosa - japanilaisittain Karafuto - kuului Japanille vuoteen 1945 asti, kuten nykyisinkin kiistanalainen Kuriilien saariryhmä.

Sri Lanka eli Ceylon sijaitsee 50 kilometrin päässä Intiasta, mutta sitä yhdistää mannermaahan kalkkikivestä muodostunut matalikko, Aataminsilta. Matalikon väitetään olleen kulkukelpoinen vielä 1400-luvulla, kunnes myrskyt syvensivät salmea.

Tasmania oli alkukantaisimman tunnetun ihmisheimon asuinpaikka. Tasmanian aboriginaalit eivät osanneet tehdä tulta itse, vaikka kykenivät ylläpitämään metsäpaloista saamaansa hiillosta.

Devoninsaari on maailman suurin asumaton saari. Yli 55 000 neliökilometriä vapaata maata!

Aleksanterinsaari on Etelämantereen suurin saari. Se paljastui saareksi vasta 1940, koska sen mantereesta erottama salmi on jään alla.

Tulimaa on Etelä-Amerikan suurin saari ja yksi harvoista saarista, jotka on jaettu kahden maan (Argentiina ja Chile) kesken. Jos Etelä-Georgiaa ei lasketa Etelä-Amerikkaan kuuluvaksi, on Tulimaalla sijaitseva 2580 metrin korkuinen Cerro Darwin maanosan korkein saarella sijaitseva vuori.

Novaja Zemljan pohjoissaari olisi huomattavasti korkeammalla listalla, mikäli sitä lähes yhtä suuresta eteläsaaresta erottavaa, kapeimmillaan vain 600 metrin levyistä salmea ei olisi. Saari on tunnettu Neuvostoliiton ydinkoealueena, jossa on räjäytetty mm. kaikkien aikojen voimakkain ydinpommi.

Marajo Amazonin suistossa on maailman suurin makean veden ympäröimä saari. Vaikka saaren itäranta onkin merenrantaa, Amazonin valtavan virtaaman takia vesi on sielläkin makeaa.

Länsimaa on Huippuvuorten suurin saari. Vaikka saaristo kuuluukin Norjalle, myös muiden maiden kansalaisilla on oikeus hyödyntää saarten mineraalivaroja. Neuvostoliitto ja sittemmin Venäjä ovat pitäneet lähinnä poliittisista syistä kaivostoimintaa yllä.

Kyushu on suurin saari, jolla on siltayhteys itseään suurempaan maa-alueeseen, Honshun saareen.

Sisilia on Etna-tulivuoren ansiosta Euroopan korkein saari.

Bananal on maailman suurin joenhaarojen erottama saari.

Havaiji on saari, jolla sijaitsee juurelta mitaten maailman korkein vuori. Mauna Kea on vain vähän yli neljä kilometriä merenpinnan yläpuolella, mutta merenpohjan tasanko on kuuden kilometrin syvyydessä.

Cape Bretonin saari on suurin saari, jolta on siltayhteys (itse asiassa pengertie) mantereelle.

Leyte kuuluu Filippiinien saaristoon ja on tunnettu Leytenlahdella käydystä maailmanhistorian suurimmasta meritaistelusta.

Kerguelen on Ranskalle kuuluva saari Intian valtameressä. Sitä voi pitää eteläisimpänä Saksan miehittämänä alueena toisessa maailmansodassa, koska saksalainen kaapparialus Atlantis oli ankkuroituna autiolle saarelle korjaustöitä, muona- ja vesitäydennystä varten jouluna 1940. Yksi laivan merimiehistä on haudattu saarelle.

Itä-Falkland on Falklandsaarten kahdesta pääsaaresta suurempi. Siellä on noin kymmenen kertaa niin paljon asutusta kuin vain kahden kilometrin levyisen salmen siitä erottamalla Länsi-Falklandilla. On lähellä, ettei koko Itä-Falkland ole kahtia; saaren pohjois- ja eteläosia yhdistää vain parin kilometrin levyinen kannas. Saaret ovat tunnettuja vuonna 1982 käydystä Falklandin sodasta ja ilmastosta, joka on niin kurja ettei kelpaa edes puheenaiheeksi.

Sjellanti on Tanskan suurin saari ja samalla suurin saari, jolla sijaitsee myös mannerta omistavan maan pääkaupunki.

Guadalcanal, Salomonsaarten suurin saari, ei sotahistorian tuntijoille esittelyjä kaipaa.

Nias on saari, josta on vähemmän iloa Indonesialle kuin suomalaisille sanaristikoiden laatijoille.

Vendsyssel-Thy on uusin suurista saarista. Saari oli vuoteen 1825 asti Jyllannin niemimaan pohjoisosa, kunnes tulva puhkaisi Limvuonon kannaksen. Moni tanskalainenkaan ei luultavasti tajua, että kyseessä on saari.

Isabela on suurin Galapagossaarista, yli puolet koko saariston pinta-alasta. Jos haluaa kiusata ihmisiä, voi kysyä kummalla pallonpuoliskolla elää luonnonvaraisia pingviinejä. Oikea vastaus on, että molemmilla. Maailman pohjoisin pingviinilaji näet elää Galapagoksella, jossa päiväntasaaja kulkee mm. Isabelasaaren halki.

Etelä-Georgia on Etelä-Amerikan korkein saari, siellä sijaitsee lähes kolmekilometrinen Mount Paget. Saari lienee eteläisin paikka, jossa on käyty maasotaa; Falklandin sodan aikana britit valtasivat saaren takaisin sen miehittäneiltä argentiinalaisilta. Saari on tunnettu myös Ernest Shackletonin hätätilanteessa tekemästä saaren ylityksestä, minkä vuorikiipeilijät kykenivät ensi kerran toistamaan vasta vuosikymmeniä myöhemmin.

Euboia on vain niukasti saari; sitä erottaa mantereesta kapeimmillaan 38 metrin levyinen salmi. Ensimmäinen silta salmen yli rakennettiin vuonna 540.

Gotlanti on suurin kokonaan Itämeressä sijaitsevista saarista. Saaren suomenkielinen nimi on oikeastaan Vuojonmaa.

Manitoulin-saari Huronjärvessä on maailman suurin järvessä sijaitseva saari.

Reunion Intian valtameressä oli ensimmäinen paikka, jossa euro otettiin käyttöön käteisvaluuttana. Ranskalle kuuluvan saaren aika oli kaksi tuntia Suomea ja Kreikkaa edellä.

Rossinsaari on Antarktiksen korkein saari. Siellä sijaitsee 3794 metriä korkea Erebus, maailman eteläisin toimiva tulivuori.

Vozrozdenija oli ennen saari, mutta Aral-järven kuivuttua siitä on tullut niemi. Vaikka saarelle nykyään pääseekin periaatteessa maitse, vierailua ei uskalla suositella. Eristäytyneisyytensä takia saari näet valittiin Neuvostoliiton biologisten aseiden tutkimuskohteeksi. Saari kuuluu Kazakstanille ja Uzbekistanille, joilla on riitaa rajan tarkasta sijainnista. Epäselvää on se, haluaisivatko ne saaren itselleen vai haluaisivatko ne mieluummin naapurimaan ottavan sen riesakseen.

Teneriffalla sijaitseva 3718 metriä korkea Teide tekee siitä Afrikan korkeimman saaren.

Bioko on Afrikan korkein saari, mikäli Espanjalle kuuluvaa Teneriffaa ja Ranskalle kuuluvaa Reunionia ei lasketa. Yli kolmekilometrisen Pico Basilen lisäksi saarella sijaitsee Päiväntasaajan Guinean pääkaupunki Malabo.

Morotai Filippiineillä on saari, jolla toinen maailmansota lopullisesti päättyi. Amerikkalaisten vallattua Tyynenmeren saaria monet japanilaissotilaat kieltäytyivät antautumasta. He jäivät viidakkoon piileksimään ja jatkoivat taistelua. Yksi kerrallaan he jäivät kiinni, kuolivat nälkään tai sairauksiin. Viimeisenä jäi nalkkiin Morotain saarella yli 30 vuotta piileskellyt Teruo Nakamura joulukuussa 1974.

Oahu on pinta-alaltaan Havaijin saariryhmän vasta kolmanneksi suurin saari, mutta silti 80 % asukkaista asuu siellä. Saari on tunnettu luonnonsatamastaan, joka taas on tunnettu Japanin liittymisestä toiseen maailmansotaan.

Sansibar on entinen sulttaanikunta, josta tuli brittiläinen dominio. Siellä käytiin maailmanhistorian nopein sota, 38 minuuttia kestänyt konflikti sulttaanin ja brittien joukkojen välillä. (Tanskalaiset yrittivät sittemmin lyödä ennätyksen saksalaisten hyökätessä, mutta sakut pääsivät yllättämään eikä hallitusta saatu koolle ajoissa, joten Tanska antautui vasta kahden tunnin kuluttua.) Saari oli hetken aikaa itsenäinen valtio, mutta yhdistyi sitten Tanganjikan kanssa Tansaniaksi.

Sao Luis Brasiliassa on yli miljoonalla asukkaalla Etelä-Amerikan väkirikkain saari.

Rodos on monelle suomalaiselle tuttu lomakohde, mutta harvempi tietää Itä-Kreikan saariston Dodekanesian olleen vuonna 1911 lyhyen aikaa itsenäinen ja kuuluneen sitten Italialle vuoteen 1945 asti.

Okinawa, karaten kotisaari, vallattiin japanilaisilta rajuissa taisteluissa 1945. Noin miljoonan asukkaan saari oli Yhdysvaltain sotilashallinnon alla vuoteen 1972 asti.

Attu Aleuttien saariryhmässä Alaskassa on ainoa paikka, jossa Pohjois-Amerikan maaperällä käytiin taisteluja toisessa maailmansodassa. Japanilaiset miehittivät saaren 1942 ja amerikkalaiset valtasivat sen takaisin 1943. Taisteluissa kaatui lähes 6000 sotilasta. Saari on myös maailman läntisin paikka, mikäli rajana pidetään kansainvälistä päivämäärälinjaa. Linja tekee Aleuttien länsipuolella mutkan itään, jotta koko Alaska olisi samalla puolella.

Olkhon Baikal-järvessä on Aasian suurin järvessä oleva saari ja samalla suurin järvessä oleva saari, jolle ei ole siltayhteyttä.

Tsushima on tunnettu sen lähistöllä käydystä Venäjän-Japanin sodan meritaistelusta, jossa melkein vuoden ajan maapallon toiselta puolelta purjehtinut Venäjän Itämeren laivasto otti pahasti päihin. Taistelussa käytettiin ensi kerran merkittävissä määrin langatonta lennätintä, joten sen katsotaan aloittaneen elektronisen sodankäynnin historian.

Singapore on suurempi kahdesta (Bahrain on toinen) saarivaltiosta, joista on siltayhteys mantereelle.

Ahvenanmanner on Suomen suurin aito saari. Sitä suurempia ovat Soisalo (ei kelpaa, koska sitä ympäröivät vesialueet ovat eri korkeuksilla) ja Sääminginsalo (ei kelpaa, koska se on irrotettu mantereesta keinotekoisella kanavalla).

Samosir Toba-järvessä Sumatran saarella on maailman suurin saarella oleva saari, 630 km2.

Bornholm on Tanskan itäisin saari. Harvempi tietää, että se oli vuosina 1945-1946 Neuvostoliiton miehittämä. Venäläiset vetäytyivät saarelta, mutta miehityksen seurauksena NATO:n joukkoja ei saarelle saanut tulla, ainoastaan Tanskan omia sotilaita.

Mansaari on Isolle-Britannialle kuuluva itsehallintoalue Irlanninmeressä. Saari on tunnettu hännättömästä kissarodustaan, joka elää ja voi hyvin, toisin kuin manksin kieli, jonka viimeinen natiivi puhuja kuoli 1974.

Ukrewesaari Victoriajärvessä, Tansaniassa on Afrikan suurin järvessä oleva saari. Sen asukkaissa esiintyy runsaasti albinismia.

Mageröyan saarella sijaitseva Nordkapp on norjalaisten rahastusautomaatti silmään sahattaville turisteille; Euroopan pohjoisimpana kohtana markkinoitu näköalapaikka ei ole 1) Euroopan mantereella, 2) edes Norjan pohjoisin kohta (Huippuvuoret ja Karhusaari), 3) edes koko saaren pohjoisin paikka, vaan muutaman kilometrin päässä sijaitseva Knivskjellodden on vielä pohjoisempana!

Saint Helena Etelä-Atlantilla tunnetaan Napoleonin lopullisena karkotuspaikkana. Vastaaviin tarkoituksiin saarta käytettiin myöhemminkin; buurisodan aikana sinne kasattiin vaarallisimmat buurivangit, joukossa myös yksi suomalaisvapaaehtoinen joka kirjoitti kokemuksistaan kirjan.

Mayotte äänesti 1970-luvulla toisin kuin muut Komorien saaret. Muut halusivat itsenäisyyttä, Mayotte päätti pysyä Ranskan yhteydessä. Ainakin BKT/asukas laskettuna kannatti, se on lähes kymmenkertainen verrattuna Komorien valtioon. Kuinkahan korkea se mahtaisi olla ilman siirtomaaherrojen riistoa - vai mitä, vihervasurit?

Jan Mayen on Norjalle kuuluva saari Pohjois-Atlantilla. Saarella on yli kaksikilometrinen tulivuori ja se sijaitsee 70. leveysasteen pohjoispuolella, mutta siitä huolimatta hollantilaiset perustivat sinne valaanpyyntiaseman jo 1600-luvulla.

Ometepe Nicaraguajärvessä on maailman korkein järvessä oleva saari; sillä sijaitseva Concepcion-tulivuori kohoaa 1579 metriä järven pinnan yläpuolelle.

Bugalasaari Victoriajärvessä Ugandassa on maailman suurin sisämaavaltiossa oleva saari, 275 km2.

Malta on suurin saarista, jotka muodostavat samannimisen valtion. Valtion juuret ulottuvat Johanniittain ritarikunnan hallintoon. Toisen maailmansodan aikana Malta sai ensimmäisenä kollektiivisen Yrjön ristin kestettyään saksalaisten piirityksen.

Saint-Pierre ja Miquelon ovat Ranskalle kuuluvia saaria aivan Kanadan rannikolla. Vaikka Saint-Pierre on kooltaan vain vähän yli 10 % alueesta, siellä asuu 90 % asukkaista. Vastaavasti Miquelon kattaa melkein 90 % alueesta mutta vain 10 % asukkaista. Saarten välinen salmi on merimiesten vihaama äkäisten virtojensa takia ja saarten rannoilla onkin yli 600 haaksirikkoutunutta laivanhylkyä.

Hurissalo on Suomen sisävesien suurin saari ja samalla koko Euroopan suurin järvessä oleva saari, 174 km2.

Partalansaari häviää edelliset tittelit Hurissalolle vain neljällä neliökilometrillä, mutta on monin verroin kuuluisampi Sulkavan soutujen ansiosta.

Pääsiäissaari on tunnettu veistoksistaan ja ekokatastrofistaan.

Kinmen on yksi muutamasta Taiwanille kuuluvasta saaresta aivan Manner-Kiinan rannikolla. Kansallisten joukkojen hävittyä sisällissodan ne onnistuivat pitämään Taiwanin lisäksi nämä muutamat saaret hallussaan. Suhteiden ollessa kireimmillään kommunistisen Kiinan kanssa 50-luvulla saaren ja mantereen välillä ammuttiin tykkitulta puolin ja toisin.

Jersey on suurin Brittiläisistä Kanaalisaarista Ranskan rannikolla. Saarten lähes satatuhatta brittiä eli saksalaisten miehitysvallan alla 1940-45.

Kamaran on Jemenille kuuluva saari Punaisessa meressä. Jemenin ollessa kahtiajakautuneena se kuului Etelä-Jemeniin, vaikka matkaa emämaahan oli satoja kilometrejä ja Pohjois-Jemenistä sitä erottaa vain parikilometrinen salmi. Pohjois-Jemen valtasi saaren 1972 ja miehitti sitä maiden yhdistymiseen asti 1990.

Montserratin saarella asui yli 10 000 asukasta vuonna 1995, jolloin tulivuorenpurkaus tuhosi mm. pääkaupungin. Noin kaksi kolmasosaa asukkaista pakeni saarelta, nykyään osa on palannut ja Montserratilla asuu vajaa viisituhatta ihmistä.

Tinian on Pohjois-Mariaanien toiseksi suurin saari. Yhdysvaltojen vallattua sen 1944 siitä tehtiin lentotukikohta, josta lähtivät mm. atomipommit Japaniin pudottaneet B-29 -pommikoneet.

Tristan da Cunha on Isolle-Britannialle kuuluva saari Etelä-Atlantilla ja maailman eristynein asuttu paikka - lähimpään asuttuun saareen, Saint Helenalle, on 2430 kilometriä. Saaren vajaat 300 asukasta puhuvat eristyneisyytensä takia erikoista englannin murretta ja olivat vuosina 1961-63 evakuoituna emämaahan tulivuorenpurkauksen takia.

Robinson Crusoe on saari, jonne vuonna 1704 jätettiin merimies Alexander Selkirk yksin viideksi vuodeksi. Tämän inspiroimana Daniel Defoe kirjoitti kirjan Robinson Crusoe, tai kuten alkuperäinen nimi kuului, The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe of York, Mariner: who lived Eight and Twenty Years, all alone in an uninhabited Island on the coast of America, near the Mouth of the Great River of Oroonoque; Having been cast on Shore by Shipwreck, wherein all the Men perished but himself. With An Account how he was at last as strangely deliver'd by Pirates. Written by Himself. (Ja sitten vielä kehdataan syyttää Adolf Hitleriä pitkäpiimäisyydestä hänen annettuaan Mein Kampfin nimeksi aluksi Viereinhalb Jahre (des Kampfes) gegen Lüge, Dummheit und Feigheit.)

Saint Martin Karibialla on yksi harvoista jaetuista saarista ja ainoa paikka, jossa Hollannilla ja Ranskalla on maaraja.

Manhattanin saari on kokenut melkoisen arvonnousun; hollantilaiset ostivat sen intiaaneilta vuonna 1626 summalla, joka vastaa nykyrahassa noin 700 euroa.

Hongkongin saaren britit saivat kiinalaisilta oopiumisodan jälkeen 1841. Saari olisi periaatteessa voinut jäädä brittien haltuun mantereella olleiden alueiden vuokrasopimuksen (1898-1997) umpeuduttua, mutta britit näkivät parhaaksi palauttaa sen Kiinan yhteyteen. Vaikka saarta erottaa mantereesta vain kapea salmi, siltaa ei ole, kylläkin viisi tunnelia.

Ulleung-do on Etelä-Korealle kuuluva saari 120 kilometriä rannikolta itään. Saaresta ei kiistellä, toisin kuin siihen hallinnollisesti kuuluvien 87 km päässä olevien Liancourt Rocks -kallioluotojen omistuksesta. Kyseisillä luodoilla asuu kaksi korealaista.

Pohjois-Sentinel on Andamaanien saariryhmän läntisin saari. Saaren asujaimiston muodostaa Sentinel-heimo, joka on yksi maailman viimeisistä eristäytyneistä ihmisryhmistä. Heidän lukumääränsä arvioidaan olevan viidenkymmenen ja neljänsadan välillä. Edes heidän käyttämästään kielestä ei tiedetä mitään. Tuskin saadaan vähään aikaan tietääkään, asukkaat kun ovat melkoisen vihamielisiä saarelle yrittäviä kohtaan. Muutama vuosi sitten pari kalastajaa erehtyi nuolenkantaman päähän saaresta ja tapettiin välittömästi. Ruumiita hakemaan yrittänyt helikopteri joutui palaamaan tyhjin käsin nuolisateen takia.

Bouvetinsaari on Norjalle kuuluva jäätikkösaari Antarktiksen lähellä. Läheisyys on suhteellista, Bouvet on maailman eristynein saari, koska lähin maa-alue on Antarktis 1750 kilometrin päässä.

Diego Garcia on Brittiläisen Intian valtameren alueen suurin saari. Saaren tuhatkunta asukasta siirrettiin vuonna 1971 Mauritiukselle sotilastukikohdan tieltä.

Hawar kuuluu Bahrainille, vaikka matkaa emäsaarelle on kymmeniä kilometrejä ja saarta erottaa Qatarista vain kapea salmi.

Iso-Diomede on Beringinsalmessa sijaitsevista Diomedesaarista suurempi. Se pienempi kuuluu Yhdysvalloille, suurempi Venäjälle. Saaria erottaa toisistaan vajaan neljän kilometrin levyinen salmi. Kyseessä on ainoa paikka, missä maiden rajavartijat voivat katsella toisiaan. Kylmän sodan aikana salmi tunnettiinkin nimellä "jääesirippu".

Europa Mosambikin kanaalissa on suurin merialueen useista Ranskan hallinnoimista ja Madagaskarin vaatimista saarista. Monella saarista, myös Europalla, on pieni vartiojoukko.

Paalasmaa on Pielisen suurin saari, Suomen sisävesien suurin saari jolle ei ole siltayhteyttä ja Suomen sisävesien korkein saari, saaren korkein kohta on 132 metriä Pielisen pinnan yläpuolella.

Suursaari on suurin Suomenlahden saarista, pinta-alaltaan 21 km2 ja korkeutta sillä on peräti 173 m, joten sillä on hallussaan Suomen saarien korkeusennätys. Vastoin yleistä harhaluuloa se ei kuitenkaan ollut Suomenlahden väkirikkain saari ennen talvisotaa, Lavansaaressa oli enemmän asukkaita, Seiskarissa ja Tytärsaaressa (jossa on sijainnut jopa rautatie) selvästi vähemmän. Saarella käytiin "Lapin sodan ensimmäinen taistelu".

Iwo Jima on sotahistoriasta kiinnostuneille tuttu saari. Sen valtauksessa kaatui noin 18000 japanilaista vain 216 jäädessä henkiin, mutta harvempi tietää taistelussa kaatuneen japanilaiseverstin olleen ratsastuksen olympiavoittaja. Saari oli Yhdysvaltain miehittämä vuoteen 1968 asti.

Nauru, 21 km2, on maailman pienin saarivaltio. Asumiskelpoinen alue on vielä pienempi, koska yli 80 % saaresta on guanokaivostoiminnan autioittamaa. Naurulaiset ovat vaihtaneet muutamaan kertaan puolia Kiinan kysymyksessä, tunnustaen vuoroin kansantasavallan, vuoroin tasavallan, saaneet miljoonia taloustukea molemmilta tunnustamisen takia ja nauraneet koko matkan pankkiin.

Retusaari tunnetaan paremmin nimellä Kronstadt. Nykyään yli 40000 asukkaan saari on ollut Venäjän laivastotukikohta jo 300 vuotta. Parhaiten se tunnetaan bolsevikkeja vastaan tehdystä Kronstadtin kapinasta vuonna 1921.

Amantani Titicaca-järvessä lienee Etelä-Amerikan suurin järvessä oleva saari. Vain viisitoista neliökilometriä - Suomen järvissä on yli kolmekymmentä suurempaa saarta!

Foula on Shetlandsaarten kaukaisin saari. Saarella on parhaimmillaan asunut parisataa ihmistä, nykyinen väkiluku on kolmisenkymmentä. Siellä noudatetaan ainutlaatuista ajanlaskua: Ison-Britannian siirtyessä gregoriaaniseen kalenteriin 1752 Foula pitäytyi juliaanisessa. Kalenterit ovat sen jälkeen poikenneet toisistaan siten, että vuodet 1800 ja 1900 olivat juliaanisen kalenterin karkausvuosia, mutta eivät gregoriaanisen. Ensimmäisellä kerralla Foula noudatti juliaanista sääntöä, toisena gregoriaanista. Sen seurauksena saaren nykyinen kalenteri on 12 päivää gregoriaanista jäljessä ja päivän juliaanista edellä. Odotamme mielenkiinnolla, mitä saarella tapahtuu seuraavana poikkeusvuonna 2100.

Krakatau on tulivuorisaari Jaavan ja Sumatran välissä. Saari räjähti tulivuorenpurkauksessa 1883, surmaten noin 40000 ihmistä. Saaren keskelle syntyi kolmen jäännössaaren keskelle laguuni, johon alkoi muodostua uusi saari 1930. Nykyään saari kohoaa keskimäärin 6,8 metriä vuodessa laavavirran ansiosta.

Kookossaarten suurin saari on kooltaan vähän yli kuusi neliökilometriä, hieman alle puolet kokonaispinta-alasta. Saaret olivat käytännössä maailman viimeinen feodaalinen valtio, niiden muutamaa sataa asukasta hallitsi Clunies-Rossin perhe aluksi brittien, sitten Australian mandaatilla vuoteen 1978 asti.

Bikini toimi Yhdysvaltojen ydinkoealueena. Siellä räjäytettiin maailman ensimmäinen vetypommi 1954.

Clipperton on Ranskalle kuuluva pieni atolli Tyynellä valtamerellä keskellä ei-mitään. Lähin maa on Meksiko vajaan tuhannen kilometrin päässä. Atolli on ollut asumaton vuodesta 1938. Sitä ennen siellä harjoitettiin guanon louhintaa. Meksikon vallankumouksen aikana 1910-luvun puolivälissä huoltokuljetukset unohtuivat muutamaksi vuodeksi ja suurin osa asukkaista kuoli keripukkiin. Jäljelle jäi yhden miehen lisäksi 15 naista ja lasta. Lopun voi lukea tästä.

Grimsey. Islantia pidetään arktisena saarena ja useimmille onkin yllätys, että se on kokonaan napapiirin eteläpuolella. Islannin ainoa napapiirin pohjoispuolelle yltävä alue on Grimseyn saaren pohjoisosa.

Navassa on Yhdysvalloille kuuluva majakkasaari Haitin, Jamaikan ja Kuuban muodostamassa kolmiossa.

Pitcairn on tunnettu Bounty-laivan kapinallisten pakopaikkana. Saaren nykyiset 50 asukasta ovatkin kapinallisten ja polynesialaisnaisten jälkeläisiä. Itse Pitcairn on kooltaan alle viisi neliökilometriä, saariryhmän suurin saari Henderson on alaltaan kahdeksankertainen mutta asumiskelvoton.

Carolinesaari Kiribatilla on maailman itäisin paikka, mikäli rajana pidetään kansainvälistä päivämäärälinjaa. Linja tekee Kiribatin kohdalla mutkan länteen, jotta koko valtio saadaan samalle puolelle rajaa. "Väärällä" puolella rajaa oleminen ei saaren asukkaita hetkauta, koska saari on ollut asumaton vuodesta 1991 alkaen ja muutos linjan länsipuolelle tuli voimaan vasta 1995.

Hornossaari on Kap Hornin sijaintisaari, ei siis Tulimaa kuten usein luullaan.

Spratlysaaret, yhteispinta-ala alle viisi neliökilometriä, ovat noin 750 pientä asumatonta saarta Etelä-Kiinan merellä. Niistä kiistelee kuusi maata: Kiina, Taiwan, Vietnam, Malesia, Filippiinit ja Brunei. Saarista 45 on jonkin osapuolen miehittämiä. Saarilla itsellään ei ole kellekään mitään käyttöä, mutta niiden ja merialueen luonnonvarat saattavat osoittautua arvokkaiksi. Myös samankaltaisista Paracelsaarista kiistellään, mutta osapuolina ovat ainoastaan Kiina ja Vietnam.

Gruinardin saarella Skotlannin pohjoisrannikolla tehtiin toisen maailmansodan aikana kokeita biologisilla aseilla, tarkemmin sanoen pernarutolla. Maihinnousu saarelle oli ehdottomasti kiellettyä pitkään. Yli 40 vuotta myöhemmin alle kahden neliökilometrin kokoiselle saarelle ruiskutettiin 280 tonnia formaldehydiliuosta ja karanteeni päättyi muutamaa vuotta myöhemmin 1990.

Stephenssaarella Uudessa-Seelannissa esiintyi lentokyvytön isovilistäjä -niminen lintu, joka oli kuollut kaikkialta muualta sukupuuttoon. Kuoli pian myös tältäkin saarelta, koska majakanvartijoilla oli kissoja.

Suvereniteettisaaret ovat Tornionjoessa sijaitsevia, usein muotoaan ja sijaintiaan joen virtausten takia muuttavia saaria, joiden omistajat asuvat eri puolella valtakunnanrajaa kuin saaret itse ovat. Osa saarista kuuluu Suomelle, osa Ruotsille, mutta niiden omistajat ovat siis vastavuoroisesti naapurimaasta. Saarten ainutlaatuinen omistusoikeus tunnustettiin Haminan rauhassa 1812. Saarten erikoista järjestelyä on yritetty purkaa useita kertoja kahdensadan vuoden aikana, mutta tehtyjen sopimuksien monimutkaisuus ja sadat omistajat ovat tehneet sen käytännössä mahdottomaksi.

Seili on Turun saaristossa oleva saari, joka toimi Suomen spitaalisten karkotuspaikkana 1300-luvulta vuoteen 1785. Saarelle tulevien oli otettava mukaansa joko arkku tai puuta sen rakentamista varten eikä paluuta ollut. Sittemmin saarella toimi mielisairaala ja nykyään Turun yliopiston tutkimuslaitos.

Surtsey syntyi tulivuorenpurkauksesta Islannin etelärannikolle 1963. Saaren odotetaan katoavan aikanaan eroosion takia.

Helgoland on neliökilometrin kokoinen saari Pohjanmerellä Saksan rannikolla. Se kuului briteille 1807-1890, jolloin saari vaihdettiin Saksan kanssa Sansibariin. Fyysikoille saari on pyhää maata, koska Werner Heisenberg kehitti kvanttimekaniikan periaatteet siellä oleskellessaan. Toisen maailmansodan jälkeen saarta käytettiin pommimaalina 1945-1952, kovimmassa paukussa 1947 oli 6800 tonnia räjähteitä. Epäiltiin olevan mahdollista, että saari tuhoutuisi kokonaan. Näin ei sentään käynyt, mutta saaren muoto muuttui. Asukkaiden palatessa 1952 edessä oli melkoinen räjähteiden raivausoperaatio.

Kaffeklubben Grönlannin pohjoisrannikolla on maailman pohjoisin saari, kooltaan noin neliökilometri.

Marakib on Libyan suurin saari, pinta-ala noin neliökilometri. Se lienee suhteessa rannikkovaltion pinta-alaan laskettuna kunkin maan suurimmista saarista pienin, alle miljoonasosa koko maan pinta-alasta.

Monuriki Fidzillä oli elokuvan Cast Away - tuuliajolla autio saari. Suuri vääryys oli se, että Wilson-lentopallo ei päässyt edes ehdokkaaksi sivuosa-Oscariin. On se mennyt huonommillekin näyttelijöille.

Utö on Suomen eteläisin asuttu saari, noin 50 asukasta.

Palagruza on alle puolen neliökilometrin kokoinen kallioluoto keskellä Adrianmerta. Omistushistoria: -1861 Molempien Sisiliain kuningaskunta, -1873 Italia, -1918 Itävalta-Unkari, -1947 Italia, -1992 Jugoslavia, nykyään Kroatia. Että viitsivätkin vaivautua mokoman takia.

Ball's Pyramid on noin 30 hehtaarin kokoinen tulivuoren jäänne parinkymmenen kilometrin päässä Australiaan kuuluvasta Lord Howen saaresta. Saaren korkein kohta on 562 metriä merenpinnan yläpuolella ja se valloitettiin ensi kerran 1965.

Shag Rocks on kuuden kallioluodon läjä Etelä-Atlantilla keskellä ei-mitään ja ehkä maailman tylyin saariryhmä. Ensimmäinen maihinnousu sinne tehtiin helikopterilla 1956.

Pirunsaari oli Ranskan Guayanan vankisiirtolan pahamaineisin paikka. Toisin kuin Henri Charriere kuuluisassa kirjassaan Papillon kertoo, hän itse ei koskaan ollut vankina saarella, vaan mannermaalla.

Ellis Island on New Yorkin edustalla sijaiseva saari, joka toimi siirtolaisten tarkistuskeskuksena 1892-1954. On arvioitu, että saaren kautta kulki noin 12 miljoonaa siirtolaista. Vapaudenpatsas sijaitsee viereisellä Liberty Islandilla.

Ukonsaari Partalansaaren Kulkemusjärvessä lienee noin kymmenen hehtaarin suuruisena Suomen suurin saari saaressa.

Märket on Suomen läntisin piste ja pienin kahden maan (Suomi ja Ruotsi) jakama meren saari. Suomalaiset rakensivat saarelle majakan, jonka huomattiin myöhemmin sijaitsevan Ruotsin puolella. Siksi rajan kulkua muutettiin 1981 erikoisesti mutkittelevaksi, jotta majakka saatiin Suomen puolelle, molemmat maat saivat saaresta yhtä suuren osan eikä rantaviivan omistus muuttunut.

Deverallsaari Antarktiksella lienee maailman eteläisin saari.

Franchettisaaren Etiopiassa olevassa 103 metriä merenpinnan alapuolella olevassa Afrerajärvessä väitetään olevan maailman matalimmalla oleva saari. Jos näin on, niin ainakaan Kuolleessameressä tai Genesaretinjärvessä ei pitäisi olla saaria.

Victoriasaarella sijaitsevan järven saarella sijaitsevan järven saari on suurin "kolmoissaari", alaltaan noin 1,6 hehtaaria. Suomessa ei kolmoissaaria tiettävästi ole.

Orba Co -järvellä 5209 metriä merenpinnan yläpuolella sijainnevat maailman korkeimmalla olevat saaret.

Penon de Alhucemas, puolitoistahehtaarinen linnakesaari on Ceutan ja Melillan ohella yksi Espanjan siirtomaa-ajan jäänteistä Marokon rannikolla.

Bogskär, ehkä noin 500 neliömetriä, on virallisesti Suomen eteläisin kohta, mutta jos tarkkoja ollaan, aivan sen eteläpuolella on muutama luoto, joista eteläisin on parinkymmenen neliön kokoinen läntti.

Rockall Irlanninmeressä saattaa hyvinkin olla maailman luotaantyöntävin paikka. Strategiset mitat: pituus 31 m, leveys 25 m, korkeus 21 m, etäisyys lähimpään maa-alueeseen vähän yli 300 km. Kivi julistettiin Ison-Britannian alueeksi 1955 siinä pelossa että Neuvostoliitto hyödyntäisi aluetta, virallinen tunnustus omistukselle tuli 1972. Ensimmäinen maihinnousu luodolle onnistui 1811.

Suomen korkeimmalla sijaitseva saari lienee noin 200 neliömetrin kokoinen luoto 1025,5 m merenpinnan yläpuolella sijaitsevassa nimettömässä järvessä.

Scarborough-matalikko on ryhmä pieniä kareja, joiden omistuksesta kiistelevät Filippiinit, Kiina ja Taiwan. Kuten kuvasta näkyy, muulloin kuin tyynellä säällä ja laskuveden aikana saaria miehittävien joukkojen sotilaista pidemmät tarvitsevat kumisaappaita ja lyhyemmät snorkkelia.

Socotra Rock ei ole saari. Se on kivi juuri merenpinnan alapuolella keskellä Itä-Kiinan merta, 149 km lähimmästä maasta. Kiina ja Etelä-Korea riitelevät, kummalle kohouma kuuluu vaikka mikään kansainvälinen oikeus ei tunnusta muuta kuin merenpinnan yläpuolelle ulottuvat saaret eikä sellaista myrskyä olekaan että kivi edes vähän välkähtäisi aallonpohjassa.

9 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

Vaikuttava lista.

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos, mukava kirjoitus.

Tässä vielä oma panokseni aiheeseen.

Ironmistress kirjoitti...

Yksikään ihminen ei ole saari.

Ironmistress kirjoitti...

Pitcairn on vielä sikäli mielenkiintoinen paikka, että siellä puhuttu englanti on lähes samanlaista kuin 1700-luvun englanti. Eristyksensä vuoksi se ei ole muuttunut Bountyn ajoista. Pitcairn on lingvistien aarreaitta.

IDA kirjoitti...

Kiitoksia tästä lahjasta, uskallan nimittäin näin bännissä lukea sen ihan lahjana :D

New Founlandin Stephenvilleä on pakko mainostaa niille, jotka haluavat viettää syntistä elämää. En tiedä onko meno enää sellaista, mutta sen lähemmäs myyttistä villiä länttä lienee melko mahdoton päästä, mitä se aikanaan oli.

Itse loogikkona tulin siihen tulokseen, että tämän pikkukylän on pakko sijaita jonkin kansainvälisen huume- ja prostituutioreitin keskeisen solmun lähellä, mutta koska logiikka on puhdasta järkeilyä ajattelin, että mitäpä siitä, otetaan ilo irti.

;)

Jaska Brown kirjoitti...

Aivan oikein. Vapaasti kääntäen yksikään ihminen ei ole saari, mutta yksi saari on nimeltään Ihminen.

Hyvää joulua!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitos taas tuhdista tietopaketista sekä hyvää ja rauhallista joulua.

Unknown kirjoitti...

Ei kun jokainen mies on saari :)

Jaska Brown kirjoitti...

Olisiko sitten niin, että jokainen nainen on vuori, koska ne on valloitettava?