Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


maanantai 21. maaliskuuta 2022

Uutiskatsaus 12/2022


1. Hyytävää realismia

Blogistikollega Yrjöperskeles kirjoitti 7-8 vuotta sitten kolmiosaisen kirjoituksen vaihtoehtoisesta, vuoteen 2002 sijoittuvasta historiasta. Siinä Neuvostoliitto oli palannut takaisin vuonna 1996 tehdyssä vallankaappauksessa. Kuusi vuotta myöhemmin se sitten hyökkäsi Ukrainaan ja samalla mm. Suomeen. Tarina on hyytävällä tavalla samankaltainen kuin ne tapahtumat, joiden keskellä olemme nyt, 20 vuotta myöhemmin. Toivoa vain sopii että loppu olisi yhtä onnellinen. Tässä linkit, otsikot ovat omani (sori Yrjö):
Osa I: Myrskypilvet kerääntyvät
Osa II: Sodassa suunnitelmat kariutuvat aina
Osa III: Viholliselta varastettu jokerikortti


2. Oppia hakemassa

Otsikkojutun kavereille kävi sitten maitojunat. He olivat lähdössä Ukrainaan sotimaan, mutta värväyskeskus käännytti heidät sotakokemuksen puutteen takia. Tämä on hieman kummallista, sillä perinteisesti Suomen armeijaa on piireissä arvostettu ja usea muu suomalainen on jo vapaaehtoisena maassa. Sinänsä toiminta on periaatteessa vähemmän suotavaa, mutta tunnetusti sodat loppuvat sotimalla. Sitä paitsi johan Clausewitz käski lähettämään upseereita vieraiden maiden sotiin kokemusta hakemaan, jos ei satu olemaan omia tarjolla. Kun muistellaan viime sotien kokemuksia sekä ulkomailta vaikutteita hakeneista suomalaisupseereista (mm. Marokon ja Espanjan kauhut) ja mietitään vielä siihen päälle, kuinka Suomen sodissa hankittu kokemus kelpasi sodan jälkeen (mm. Marttisen miehet ja ainoa suomalainen, jota John Wayne on esittänyt), niin ei kokemuksen hakeminen voi maanpuolustuksen kannalta kovin huono asia olla.


3. Kokemusta hakemassa

Venäjän armeijan suorituskykyä Ukrainan sodassa on pidetty aiheestakin huonona. Tämän perusteella on arvioitu, että Venäjän armeijan uhka on oletettua vähäisempi. Lisäksi arvioidaan kuluvan vuosia, että materiaalimenetykset tulevat korvattua.
Mitenkään maalaamatta piruja seinille esitän kysymyksen: tulisiko mieleen historiasta tilannetta jossa venäläiset tekivät pienempään maahan invaasion, joka ei mennyt ollenkaan suunnitelman mukaan, materiaali- ja henkilöstömenetykset olivat melkoiset ja jonka seurauksena venäläisten suorituskyky arvioitiin huonoksi? Vielä lisäkysymys: vieläpä siten että venäläiset ottivat opikseen virheistään ja reilua vuotta myöhemmin havaittiin suorituskyvyn olevan huomattavasti arvioitua parempi ja materiaalia olevan reilusti kuviteltua enemmän.


4. Kiinalainen juttu

On täysin epäselvää, kuinka paljon Kiina tiesi Venäjän aikeista, kuinka paljon Kiina on Venäjää tukenut ja onko Venäjä tosiaan pyytänyt Kiinalta apua. Ilmiselvää on, että Kiina tiesi hyökkäysvalmiudesta, todennäköisesti aikeistakin ja kenties ajankohdastakin. Väitetään, että Kiina olisi pyytänyt Venäjää lykkäämään hyökkäystä olympialaisten yli. Luultavasti Venäjä ei näin tehnyt, mutta toivoi tietysti kovasti että Kiina olisi pyynnön esittänyt – se olisi tarkoittanut että Kiina olisi ollut palveluksen velkaa. Todennäköisimmin venäläiset yrittivät Ukrainalle uhittelemalla saada Kiinan juksattua tähän pyyntöön. Diplomaattisen pelin suurmestareita molemmat, joten luultavasti Kiina – vaikka olisi aikeista tiennytkin – ei tähän ansaan langennut koska laski ettei Venäjä kuitenkaan hyökkää vielä olympialaisten ollessa käynnissä.
Kiinan politiikassa on vain yksi varma asia: Kiina tukee Venäjän hyökkäystä tai vastustaa sitä ainoastaan oma etu mielessään. Kiina katsoo kieli pitkällä Siperian resursseja ja sen edun mukaista on Venäjän heikentäminen kuitenkin siten, että se ei ajaudu täydellisen sekasorron tilaan. Vaarallista leikkiä sinänsä.


5. Aivot vuotavat

Venäjältä Putinin takia paenneet ovat olleet maansa koulutetuinta väkeä, mikä taas ei tiedä hyvää Venäjän tulevaisuudelle. Stalin onnistui pudottamaan maan keskimääräistä ÄO:ta monta pykälää eliminoimalla kirotut intellektuellit ja hänen fyysisesti pieni mutta ihailumäärältään suuri faninsa Putin näyttää viimeistelevän oppi-isänsä työn.


6. Historia kertoo toisin

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson vaikuttaa suhteellisen jämäkältä naiselta. Nyt hän totesi, että on itsestään selvää, että Ruotsi ei olisi passiivinen mikäli Suomeen hyökättäisiin. Tämä tulkittiin siten, että Ruotsi avustaisi Suomea. Osio ”itsestään selvää” ei kyllä ole niin itsestään selvää historian valossa. Talvisodassa tuli toki tarvikeapua, mutta jatkosodassa jopa vapaaehtoisten tuloa vaikeutettiin ja Lapin sodassa tyydyttiin siihen että Ruotsin sotakorkeakoulun kurssi seurasi Tornionjoen länsirantaa pohjoiseen käytännön oppia kiikaroimassa sitä mukaa kun suomalaisten hyökkäys eteni.


7. Kelkka ei käänny

Otsikko väitti ruotsidemokraattien kääntäneen kelkkansa pakolaisten suhteen, sillä puolue hyväksyy Ukrainasta paenneet naiset ja lapset. Todellisuudessa minkäänlaista kelkankääntöä ei ole tapahtunut. Toistaiseksi ruotsidemokraatit ovat vastustaneet sitä, että maahan lappaa terveitä asekuntoisia miehentekeleitä maista, jotka eivät ole joutuneet ulkovallan hyökkäyksen kohteeksi, joiden levottomuudet aiheutuvat ainoastaan keskinäisistä levottomuuksista ja joilla ei ole aikomustakaan palata takaisin kotimaahansa. Ukrainasta tällaisia ei tule siitäkään syystä, että maasta eivät saa poistua 18-59 -vuotiaat miehet. Paitsi tietysti jos nämä eivät ole ukrainalaisia.


8. Riittävän kaukana Putinista

Aikoinaan Radio Jerevanilta kysyttiin, ovatko neuvostovirkamiehet uskollisia vaimoilleen työmatkoillaan. Radio Jerevan vastasi: ”Muista emme tiedä, mutta ainakin sankarilliset kosmonauttimme.” Nykypäivänä voisi kysyä, uskaltavatko venäläisvirkamiehet kritisoida Ukrainan erityisoperaatiota. Vastaus näkyy kuuluvan, että ainakin kosmonautit. ISS:lle saapuneet venäläiskosmonautit olivat näet tarkoituksellisesti pukeutuneet normaalista poikkeaviin sinikeltaisiin väreihin. Tästä voidaan päätellä kaksi asiaa. Ensinnäkin kosmonautit ovat turvassa Putinin pitkältä kädeltä ollessaan avaruudessa. Toiseksi he uskovat Putinin valtakauden päättyvän lähiaikoina, sillä avaruustaksi tuskin tulee hakemaan kosmonautteja takaisin. Ja vaikka tulisikin, he eivät välttämättä suostu lähtemään ennen Putinin vallastasyöksyä.
Venäjän avaruushallinto tietysti kiisti kaiken toteamalla että sinikeltainen on Moskovan teknillisen valtionyliopiston väri. Tässä vaiheessa muistutetaan vanhasta totuudesta: yksikään asia ei ole luotettavasti todistettu ennen kuin Venäjä kiistää sen.


9. Kaksihaarainen kieli

Sodan ensimmäisiä taisteluja oli Käärmesaaren valtaus. Ukrainan alkuperäisten tietojen mukaan sekä julkaistun äänitteen perusteella saaren vartiojoukko vastasi venäläisen sotalaivan antautumiskehoitukseen noin vapaasti kääntäen kehoittaen venäläisiä suorittamaan masturbointitoimenpiteen yläraajallaan ja kaatui viimeiseen mieheen. Sittemmin Ukraina on täsmentänyt, että osa miehistä saattoi joutua elossa sotavankeuteen. Venäjä puolestaan kertoi, että 82 miehen vartiojoukko antautui ehdoitta sotavangeiksi. Tämä vahvistaa Ukrainan version 13 miehen lukumäärän sekä tiukan vastarinnan suunnilleen oikeiksi, sillä Venäjän normaalissa tiedotuksissa valehtelukerroin kymmenen on standardiasetus. Suomenkin sotahistoriasta muistetaan partisaanien hyökkäys siviililinja-auton kimppuun, jossa sai surmansa neljä matkustajaa. Partisaanit ilmoittivat päämajaan tuhonneensa sotilaskolonnan ja surmanneensa 63 sotilasta ja 36 siviiliä. Partisaanien puolustukseksi on toki sanottava, että aseettomien surmaluvut olisivat olleet suuremmat, elleivät partisaanit olisi pelästyneet luodin vioittamaa auton äänitorvea, joka alkoi soida jatkuvasti.


10. Adomir Putler

Putin pisti sen verran päätään ulos bunkkerista, että piti hyytävän puheen. Jotenkin tulee mieleen toinenkin diktaattori, jonka golfpeli päättyi myös pallo hukassa bunkkerissa. Silloinkin puheet kovenivat sitä mukaa kun konkurssi lähestyi.


11. Huonoin hybridioperaatio ikinä

Venäjän suurlähetystö julkaisi twiitin, jossa kehotti Suomessa asuvia venäläisiä ottamaan yhteyttä heihin kohdistuneista ihmisoikeusrikkomuksista. Twiitti ymmärrettiin välittömästi oikein eli tarkoituksena oli kerätä todistusaineistoa Suomea vastaan. Ikään kuin todistusaineiston olemassaolo tai sen puuttuminen olisi koskaan ollut mikään syy Venäjän operaatioille. Tällä kertaa operaatio oli kuitenkin niin tökerö, että suorastaan epäilyttää sen lanseeranneen virkamiehen tehneen tämän jäynä mielessä tahallaan.
Joka tapauksessa toivon, että jokainen tätä blogia mahdollisesti lukeva venäjäntaitoinen vastaa suurlähetystön sähköpostiin ja toteaa, että heitä vastaan on tehty ihmisoikeusrikkomuksia Venäjän virkamiesten toimesta, jotka pyrkivät vaikeuttamaan heidän elämäänsä, saamaan heidät epäilyksenalaisiksi ja estävät heidän integroitumistaan länsimaiseen yhteiskuntaan.


12. Katso kuka varoittaa

Pääspice Sanna Marin tapasi Saksan liittokansleri Olaf Scholzin ja varoitti tätä sinisilmäisyydestä Venäjän tavoitteiden suhteen. Tilanne on oikeasti aika ilmeinen, jos jopa Sanna Marin kykenee varoittamaan sinisilmäisyydestä.


13. Kun aika on

Koska on todennäköistä, että Putin joutuu jonkin ajan kuluttua luopumaan tsaariudestaan ja Venäjä on jonkin aikaa sekasortoisuuden tilassa, Suomella on tuolloin tuhannen taalerin paikka. Aikoinaan Pariisin rauhansopimuksen rajoituksista sanouduttiin irti Neuvostoliiton hajottua. Nyt olisi aika irtautua yhtä lailla vanhentuneesta Ahvenanmaan sopimuksesta. Viime vuoden lopussa hiljaisesti perhepiirissä satavuotispäiväänsä juhlinut sopimus on nykyaikaisen aseistuksen myötä käytännössä vanhentunut. Johan jatkosodan alkajaisiksikin tuli melkoinen kiire, saati sitten nykyaikana. Kun Putin putoaa valtaistuimelta, niin äkisti sama operaatio pystyyn kuin reilut 80 vuotta sitten.


14. Toistuva uutinen

Blaablaablaa ... Mohamed Ibrahim Hassan … jäkjäkjäk …kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistukseen … käläkäläkälä … raiskauksesta … päläpäläpälä … Turun hovioikeus tuomitsi … jepjepjep.
(Huom. Koska tämä uutinen on joka uutiskatsauksessa, vain nimi, tuomion pituus, tekotapa ja tuomioistuimen sijainti vaihtelevat, katsoin parhaaksi jouduttaa lukemista jättämällä toistuvat osat pois.)


15. Tumpeluus tuoksuu

Järjestyksenvalvojaa yritettiin ampua Sörnäisten metroasemalla. Ase ei lauennut, koska patruuna oli ladattu lippaaseen väärinpäin. Tämä herättää kysymyksen, miten helvetissä patruuna ylipäätään saadaan lippaaseen väärinpäin ja kuka voi olla niin tampio, että kuvittelee luodin olevan takana ja hylsyn edessä. Tekijä oli sentään 27-vuotias mies eli luulisi olevan armeijan käynyt … ei mutta hetkinen, tämähän tapahtuikin Sörnäisten metroasemalla … niin tosiaan, nyt taisi löytyä uskottava selitys etenkin koska sitä ei jutussa mainita.


16. Lupaava otsikko

Otsikossa kaikki oli kunnossa: ”Tutkimus: Homomiehet kouluttautuvat muita miehiä pidemmälle, ja syy voi löytyä heteromieskulttuurista”.
En voisi olla enempää samaa mieltä. Jos allekirjoittanutkin olisi hyödyntänyt elämässään tehokkaasti sen ajan, joka on kulunut naisten ymmärtämisen (turhaan) yrittämiseen tai vonkaamiseen, olisin varsin todennäköisesti jo ehtinyt kehittää SEKÄ kylmäfuusioreaktorin ETTÄ syöpärokotteen.
Itse jutussa ei sitten tähän sinänsä ilmeiseen ajatukseen viitattu, vaan jossiteltiin kaikenlaisilla jonninjoutavilla syillä. Ainoa vähän sinne päin viittaava toteamus oli ”Osalla kyse voi olla siitä, että tukahduttaa oman seksuaalisuuden teini-iässä, jolloin energiaa seksi- ja seurusteluasioiden sijaan voi käyttää opintoihin.”
Sinänsä voi kyllä olla totta, että ”Heteroseksuaalisessa poikakulttuurissa koulunvastaisuus on yksi vahva juonne. Mittleman arvelee, että homoseksuaaliset pojat välttyvät tältä asenteelta, joka haittaa koulunkäyntiin panostamista.” Mutta tässä pitäisi pohtia syytä ja seurausta. Aika varmasti poikien arvosanat pomppaisivat keskimäärin kahdella pykälällä ylöspäin, jos teinityttöjen housut kastuisivat todistuksen kympeistä eikä viritetyistä mopoista. Eli löytyisikö se todellinen syy poikien huonompaan koulumenestykseen kuitenkin tyttöjen parinvalintapreferensseistä, jotka lienevät syy poikien ”koulunvastaisuuteen”?


17. Kultaa Ukrainaan!

Ukrainalainen korkeushyppääjä Jaroslava Mahutših joutui pakenemaan Venäjän ”erikoisoperaatiota” ensin maansa sisällä ja sitten rajojen ulkopuolelle. Reissun aikana ei liiemmin harjoiteltu. Mahutšihin matka päättyi toistaiseksi Belgradiin, jossa järjestettiin halliyleisurheilun MM-kisat. Siellä mitalisuosikin kisa näytti päättyvän pronssimitaliin, mutta kolmannella hypyllä ylittyi 200. Tämä olisi tuonut hopeaa, sillä saman korkeuden ylittäneellä Australian Eleanor Pattersonilla oli parempi pöytäkirja. Rimaa nostettiin kahdella sentillä. Patterson pudotti ensimmäisellään, Mahutših ylitti. Roolit kääntyivät toisinpäin eli nyt Mahutšihin pöytäkirja oli parempi ja hänellä oli ote kultamitaliin. Koska 202:n ylitys ei enää olisi Pattersonille riittänyt, hän siirsi kaksi jäljelle jäänyttä yritystään seuraavaan korkeuteen 204. Kaksi pudotusta ja maailmanmestaruus sotaa käyvään Ukrainaan! Mahutšihin surunsekaista riemua on vaikea kuvitella.
Toivoa sopii, että tämä suoritus antaa omalta osaltaan ukrainalaisille taistelutahtoa. Etsimättä nousee mieleen Taisto Mäen ME kympin juoksussa, historian ensimmäinen puolen tunnin alitus toisen maailmansodan jo puhjettua talvisodan kynnyksellä.


18. Kuultakoon toistakin osapuolta

Anatoli Tymoštšuk pelasi Ukrainan riveissä hurjat 144 jalkapallomaaottelua. Viisi vuotta sitten päättyneen uransa jälkeen hän ryhtyi normaaliin tapaan valmennuspuuhiin ja on viime vuodet työskennellyt Zenit Sankt Petersburgin apulaisvalmentajana. Nyt Ukrainan jalkapalloliitto on riistänyt häneltä valmennuslisenssin ja kaikki tittelit sekä asettanut hänet elinikäiseen toimitsijakieltoon, koska hän ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
Oikeudenkäynnin periaatteena on jo roomalaisten ajoista ollut ”kuultakoon toistakin osapuolta”. Näin ei ole Tymoštšukin kohdalla tehty. Tymoštšuk on vaiennut, mutta hän ei ole myöskään kannattanut hyökkäystä. Ennen tuomiota hänelle olisi pitänyt suoda mahdollisuus lausua oma näkökantansa. Saattaisiko olla jopa niin, että Tymoštšuk ei ole suutaan avannut siksi että hän pelkää Pietarissa ollessaan vähän isompienkin asioiden kuin työpaikkansa puolesta?
Enin mitä olisi pitänyt tehdä, olisi ollut antaa Tymoštšukille uhkavaatimus siitä, että hänen on poistuttava Venäjältä ja otettava paikkansa Ukrainan riveissä.


Loppukevennys: Ei olla kusessa

Dieselpolttoaineen saatavuus on uhattuna siihen tarvittavan lisäaineen puutteen takia, mikä toisaalta on hyvä uutinen kaltaisilleni kuskeille joita dieselin tankkaaminen alkoi korkean hinnan takia alkuvuodesta hirvittää entistä enemmän. Kohta ei tarvitse maksaa maltaita dieselistä, jos sitä ei ole! Pula aiheutuu siitä, että Venäjältä ei saada dieselpolttoaineen vaatimaa (tai jos tarkkoja ollaan, moottorien ympäristösäädösten vuoksi tehtyjen säätöjen vaatimaa) Adblue-liuosta. Liuoksen pääasiallinen ainesosa on urea. Tiettävästi saatavuusongelman syynä ei ole Venäjään kohdistetuissa pakotteissa, vaan siinä että kaikki maassa tuotettu urea tarvitaan Vladimir Putinin päähän (joka onkin kuvissa aika turvonneen näköinen).

12 kommenttia:

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Kiitos historjoista, Jaska !
Just eikä melkein, paitsi yhden kohdalla viilaisin pilkkua tai paremminkin täydentäisin: Nimittäin Kutonen: Ruotsista tuli talvisodan aikana paljon tarvikeapua ja - myös n. 8000 vapaaehtoista - "Finlands sak är vår!" Marski huomioi tämän avun erinomaisessa päiväkäskyssään 14.3.1940.

Kunnia kunnioitettaville!
Olin kesällä 1971 Ruotsissa Gislavedissa opintorahoja tienaamassa paikallisessa romuraudan sulattamossa. Yksi työnjohtajista, jonka käskyjen mukaan vedettiin kaapelia maastoon, oli mielestämme vittumainen mies, jota haukuskeltiin iltaisin työkseen. Mutta kun joku meistä finskeistä oli saanut tietää, että tuo työnjohtaja oli talvisodan ruotsalaisia vapaaehtoisia, muuttui suhtautumisemme täysin!
Siitä lähtien haukkuminen muuttui arvostukseksi. Tehtiin se, mitä piti - niinkuin hänkin oli tehnyt aikanaan!

Qroquius Kad kirjoitti...

1:
Fakta saavuttaa fiktion tai toisin päin:
https://en.wikipedia.org/wiki/Debt_of_Honor sekä
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Running_Man_(King_novel)
2:
Nuo sotavapaaehtoisemme eivät ole välttämättä olleet parasta ainesta:
https://murha.info/rikosfoorumi/viewtopic.php?f=6&t=35081
3:
Tiettyjä yhtymäkohtia Talvisotaan tässä kyllä on.
Siksi olisi syytä liittyä NATOon nyt kun Ryssä on heikko ja kiinni Ukrainassa, eikä odottaa sen vahvistumista ja hyökkäystä Suomeen.
4:
Amerikkalaisten sanotaan pelaavan pokeria siinä missä venäläiset shakkia. Kiinalaiset pelaavat omaa shakkiaan
https://fi.wikipedia.org/wiki/Xiangqi
ja selvästi paremmin kuin ryssät nykyään.
5:
Ryssän aivovuoto on pelkkä plussaa;
sitä nopeammin Imperialistinen Roistovaltio luhistuu lopullisesti kehitysmaaksi, joka ei voi enää uhata ketään.
6:
Mitäpä Suomi olisi Jatkosodassa tehnyt Ruotsin avulla, kun oli voimakas liittolainen?
Sellainen, jota nykyään ei tunnuta millään haluavan, vaan halutaan olla yksin kuin Talvisodassa tai kuin Ukraina nyt.
7:
Eihän Visegrád-maillakaan ole mitään pakolaisia vastaan.
Valloittaja-maahantunkeutujat ovat asia erikseen.
8:
Mistä Jerevanin Radion väki tietää, mistä kosmonautit keskenään nauttivat kiertoradalla?
9:
Jos Ryssällä olisi Käärmesaaren puolustajia sotavankeina, miksi se on heittänyt menemään mahtavan propaganda-aseen:
vankien tuominen kameroiden eteen sanomaan nimensä, arvonsa ja tunnusnumeronsa ja kertomaan vangiksijäämisensä yksityiskohdat?
Ei kai vaan siksi, ettei heillä ole Käärmesaaren vankeja?
10:
Ehkäpä lähitulevaisuudessa Vapaalla Venäjällä tehdään elokuva, jonka bunkkerikohtaus on yksi yhteen tuon kanssa, mutta Hitler-hahmon paikalla on Putin-hahmo.
Tämä ottaa vapisevalla kädellään (Putlerinkin on arveltu saattavan kärsiä parkinsonismista) päästään lukulasit ja paiskaa lattiaan.
Sitten alkaa karjunta, jota kuuntelevat hikoillen yleisesikunnan, GRU:n, FSB:n ja SVR:n kenraalit.
11:
Onneksi Suomen valtamedia on lopettanut ääärrrioikeistojahtinsa.
Olisi todella naiivia kuvitella, ettei sitä olisi seurattu Ryssissä hyvin tarkoin, keräten tsuhnien omin sanoin antamia todistuksiaan maansa olevan natsien vallassa ja kaipaavan kipeästi Ystävämaa Venäjää auttamaan denatsifioinnissa.
12:
Manna Sariini teki vain saman mitä pieni Greta:
esitti kameroiden edessä ulkolukuna hänelle opetetun läksymantran ymmärtämättä mitään sen sisällöstä.
13:
Ehkäpä samaan syssyyn voisi irtisanoutua Pariisin rauhan rajamuutoksista ja saada takaisin Petsamo ja Liinahamarin satama.
14:
Tämä oli pahempi kuin yleensä, eli tyttö/nainen menee tunkeutujan asunnolla viettämään laatuaikaa ilmavan riisin ja hauskojen pelihetkien merkeissä ja järkyttyy suunniltaan tullessaankin raiskatuksi.
Tämä ibrahim oli käynyt käsiksi kadulla kävelevään pahaa-aavistamattoman tyttöön, raahannut asuntoonsa ja raiskannut siellä.
Kukaan ei ole turvassa.
15:
Kyllä kätevältä käy mikä vaan ja toisinpäin.
16:
Opiskelumenestys liittynee bottom-poikiin, eli naismaisena osapuolena esiintyviin:
koululaitoshan on suunniteltu tyttöjä varten, ja sellaisiahan bottom-pojat oikeastaan ovat.
Top-pojat pelaavat jääkiekkoa ja hakkaavat heikompiaan, menestyen koulussa kuten heterokaltaisensakin.
18:
Meillä ihmetellään, miksei Sauli Väinämö sano selvästi NATO-kantaansa.
Onhan selvä, että mies pelkää Putinia kakka jäykkänä ja syytä onkin:
pidän hyvin mahdollisena, että Putler on uhannut suoraan Sauli Väinämöä NATOon littymisen henkilökohtaisista seuraamuksista.
Lapsi saa novitšokia, mutta Runotytölle annetaan polomiunilla hidas kuolema.
Sauli Väinämö itse saa jäähakun päähänsä, vaikka Meksikoon karkaisi!

Ironmistress kirjoitti...

Tänään ilmoitettiin, että kuudes slobon kenraali on mennyt kaputt.

Kuusi kenraalia, yhdeksän everstiä ja everstiluutnanttia, ja yksi sotaherra. Tällaista dekapitaatiota ei mikään armeija kestä pitkään.

Ironmistress kirjoitti...

Slobo on keksinyt munakennopanssaroinnin: https://www.youtube.com/watch?v=sfULgjATtuE

Tuplavee kirjoitti...

Vääräleukana herää mieleeni mahdollisuus, että tuhoon tuomittuihin hyökkäyksen osiin ja varusmiesten "motivointiin" olisi sijoitettu poliittisesti hankalia upseereita, jotka on tulkittu mahdollisiksi uhiksi Vladimir I:selle. Näiden sotilaallinen ja poliittinen vaikutusvalta saataisiin tuhottua joko (sinänsä mahdottomien) tehtävien totaalisella epäonnistumisella tai veljeskansan armollisella luodilla. Selittäisi osaltaan vanhan kaluston käyttämisen, huonon menestyksen ja tiedustelun näennäisen täydellisen epäonnistumisen... Toki voi olla, että wunderwaffe-pärinät (Poseidon, hypersooniset ohjukset, Armata & Pak-Fa projektit etc.) ovat vieneet rahat tavanomaisilta joukoilta.

Jaska Brown kirjoitti...

Terho Hämeenkorpi: Joo, kyllähän Ruotsista apua tuli talvisotaan eikä maa nyt ihan toimettomana ollut jatkosodassakaan, mitä nyt ehti niiltä kiireiltä kun toimitti Saksaan rautamalmia.

Qroquius Kad: Noista sotavapaaehtoisista vähän tuollaista epäilinkin. Jos on Suomen armeijan käynyt niin se on yleensä ollut ihan riittävä kriteeri missä tahansa eli jotain hämärää oli.

Ironmistress: Tuo esiupseerien määrä on Venäjän kokoiselle armeijalle pisara meressä. Eivät kenraalit mitään ihmesakkia ole. Lisää voi aina ylentää. Colin Powell kertoo muistelmissaan hyvän tarinan aiheesta. Jenkeillä on tapana koota ensimmäisen tähtensä saavat yhteiseen tilaisuuteen. Siellä useamman tähden omaava puhuja totesi seuraavaan tapaan: Tällä tasolla kilpailu on niin kovaa, että mikäli teitä kuljettanut bussi olisi tuhoutunut, olisimme voineet huomispäivänä ylentää tilallenne saman määrän everstejä emmekä olisi huomanneet mitään eroa tasossa.
Toki komennus Ukrainan sotaan muuttuu vähemmän houkuttelevaksi, mutta ei sillä komentajien laatuun ole havaittavaa vaikutusta.
Panssaroinnissa täytetyt munakennot toiminevat ihan näppärästi. Telaketju on heikoin osa, siihen tepsii vaikka vanha kunnon kevyt kertasinko. Vaan eipä tepsi enää jos edessä on vähänkin pahvilevyä jämäkämpää estettä.

Tuplavee: Perinteinen tapa sodassa on kuluttaa ensin vanhempi materiaali ja vähäarvoisemmat joukot. Tämä viittaa jopa siihen, että ehkä Putinin tavoite olikin saada aikaan jäätynyt konflikti (ei toki ihan näin jäätynyttä...). Jos olisi haluttu vallata Ukraina kirurgisella iskulla, olisi käytetty terävintä keihäänkärkeä. Tai ehkä näin olikin tarkoitus koska Lugasta lähtenyt maahanlaskudivisioona joutui kääntymään takaisin kun lentokentän valtaus ei onnistunut. Sitten jäätiin jumiin ja sotimaan heikompien joukkojen kanssa. Eli oliko slobon tarkoitus ottaa vain aivan terävin kärki sekä tueksi vanhempaa materiaalia ja jättää keskitason kama pois? Ja sitten terävä kärki pettikin ja nyt ollaan tässä. Strategiasuunnittelun klassinen virhe: oletetaan että vihollinen pistää hanttiin mutta ei yhtään sen kovempaa kuin minkä oma suunnitelma kestää ja unohdetaan laatia suunnitelma sen varalta että vihollisen vastarinta onkin pikkuisen kovempaa.

Tuplavee kirjoitti...

Eli tavoitteena lamauttaa vihollisen taistelutahto nopealla pääkaupungin valtaamisella/eristämisellä ja logistiikkaketjut katkaisemalla, jonka jälkeen omat B- ja C-luokan osastot ottavat kulutustappiot mutta marssivat silti vihollisen yli... Eikös Vanjalla pitäisi olla riittävästi kokemusta kummaltakin puolelta tätä yhtälöä ymmärtääkseen, ettei se aina ihan noin mene.

Tosin käsittääkseni Putin on aika vanhanaikainen, ei käytä internetiä, vanha puhelin ja muut vastaavat värmeet ja hänelle asti päätyvä tieto suodattuu piene lähipiirin läpi. Vähän kuin Aatu ja Bormann, joka sihteerinä hallitsi tapaamisia johtajan kanssa.

Laivastonorsu kirjoitti...

"Aika varmasti poikien arvosanat pomppaisivat keskimäärin kahdella pykälällä ylöspäin, jos teinityttöjen housut kastuisivat todistuksen kympeistä eikä viritetyistä mopoista."

Uskon teinipoikien olevan hyvin huonoja teinityttöjen housujenkastelun optimoimisessa, ei ainakaan oman muistin mukaan mopot sitä tehneet. Teinityttöjä kuten muitakin sukukypsiä naisihmisiä saa sosiaalisella statuksella, eli jos homot poikkeavat heteroista näkyy se naismaisuuden lisäksi sillä, että välittää statuksesta vähemmän. Itse luulen mopoilun liittyvän miehiseen vimpaimista ja vauhdista kiinnostumiseen ja homoja tämä kiinnostaa vähemmän koska he ovat keskimäärin vähemmän miehisiä.

Anonyymi kirjoitti...

Helkkari löysin teikäläisten pressa ehdokkaan: https://markovapa.fi/pressaksi/ toi on just se kuva mikä on kaikista urheilija tapauksista tuo kokoomus kruunaa sen. Jos tuo on "ansio" luettelo niin on ainakin pätevä muiden rahoilla elelija. Bingo ja pamaus!

Jaska Brown kirjoitti...

Tuplavee: Tunnetusti diktaattori on maailman huonoimmin informoitu ihminen.

Laivastonorsu: Sosiaalisesta statuksesta tässä onkin kysymys. Mopot eivät ehkä sinänsä kostuttaneet, mutta kyseessä on korrelaatio jonkin kolmannen tekijän X kanssa eli tämä X korreloi sekä mopoilun että kosteusprosentin kanssa.

Ano: Siinä on kuperkeikkamaisteri heittänyt muutaman kuperkeikan liikaa.

Ironmistress kirjoitti...

Nyt alkaa sitten likapyykin pesu. Stasi-lista on julkaistu.

https://suomensotilas.fi/2022/03/24/stasi-lista/

AT kirjoitti...

Noissa YrjöP:n tarinoissa on se ero todellisuuteen, että niissä ensin Neuvostoliitto oli riittävän tyhmä julistaakseen sodan koko rintaman mitalla kerralla, ja lisäksi vielä monet muut valtiot liittyivät varsin helposti sotaan mukaan. Tällä hetkellä Ukraina joutuu taistelemaan käytännössä yksin, olkoonkin että Venäjää rangaistaan taloudellisesti varsin rankasti.

Silti toivoisi, että loppuratkaisu olisi jotakin samankaltaista.. Venäjän hajoaminen pienempiin osiin, joiden olisi helpompi kehittyä parempaan suuntaan kuin yhden diktaattorisen jättivaltion.