Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Kekseliäs viikatemies

Jokaiselle meistä tulee lähtö ennemmin tai myöhemmin. Useimmiten sitä kuolee tylsästi johonkin sairauteen, sairaskohtaukseen tai tavanomaisessa onnettomuudessa. Joskus viikatemiehellä on kuitenkin taipumusta osoittaa huumorintajuaan.

10. Näyttelijätyyli
Brittiläisen näyttelijä Gareth Jonesin roolihahmon TV-näytelmässä Underground piti saada sydänkohtaus. Show esitettiin vuonna 1958 ja monen tuon ajan TV-ohjelman tapaan suorana lähetyksenä. Ryhmä näyttelijöitä keskusteli kameran edessä odottaen Jonesin roolihenkilön saapumista. Jones käveli heitä kohti ja lyyhistyi yhtäkkiä maahan. Ajoitus oli hieman pielessä, kohtaus tuli suunniteltua aiemmin. Jones todettiin kuolleeksi, mutta "show must go on" ja näytelmä vietiin loppuun. Jonesin osuudet improvisoitiin.

9. Puputyyli
A-vitamiinin esiastetta karoteenia on runsaasti porkkanoissa ja se tunnetusti parantaa näköä - vai oletteko koskaan nähnyt jänistä jolla olisi silmälasit? Vuonna 1974 brittiläinen terveysfanaatikko Basil Brown päätti hankkia kunnon terveysvaikutukset ja joi lähes 50 litraa porkkanamehua 10 päivässä. (50 litraa? Kuinka helvetin paljon porkkanoita siihen vaaditaan?) Valitettavasti A-vitamiinista voi saada yliannostuksen. Tästä syystä inuitit eivät koskaan syö jääkarhun maksaa. Porkkanamäärä sai Brownin maksan sanomaan poks ja viikatemies heilautti työkaluaan.

8. Kirjahyllytyyli
Vuonna 2006 Mariesa Weberin perhe ja ystävät ihmettelivät, kun hänestä ei ollut vähään aikaan kuulunut mitään. Etsinnät eivät tuottaneet tulosta. Vanhempiensa kanssa asunut 38-vuotias nainen näytti kadonneen jäljettömiin. 11 päivää viimeisen havainnon jälkeen hänen siskonsa huomasi jalan pilkistävän kirjahyllyn takaa. Tutkimus päätyi johtopäätökseen, jonka mukaan Weber oli yrittänyt kytkeä television johtoa kirjahyllyn takana olevaan pistokkeeseen ja jäänyt jumiin. Hänen äitinsä oli kyllä havainnut "kumman hajun" muutaman päivän kuluttua, mutta syyttänyt siitä rottia. Tapaus on siinä mielessä itselleni läheinen, että huonolla tuurilla kirjahylly olisi saattanut kerran tehdä pahaa jälkeä. Nuorena huoneessani oli seinään pultatut tangot (en ikinä muista systeemin nimeä, mutta asiaa tuntevat tietävät mitä tarkoitan) ja niissä metallipidikkeillä kiinnitetyt hyllyt. Seinän alapuolella oli sänky. Eräänä päivänä tankojen pultit pettivät pidettyään sitä ennen parikymmentä vuotta. Noin kaksisataa kiloa tavaraa, lähinnä kirjoja, romahti sänkyyn. Onneksi päivällä eikä yöllä. Olin huoneessa, mutta selin sänkyyn.

7. Jyväjemmarityyli
ELO eli Electric Light Orchestra oli suhteellisen suosittu rockbändi 70- ja 80-luvuilla. Yksi bändin soittajista oli Mike Edwards. Vuonna 2010 hän ajeli kaikessa rauhassa valtatietä brittiläisellä maaseudulla pakettiautollaan. Aina siihen asti, kun pellolta vieri 600-kiloinen heinäpaali - dinosauruksenmuna, kuten niitä kutsutaan - auton päälle.

6. Ihmisoikeustyyli
Derek Kieper oli amerikkalainen yliopisto-opiskelija, joka puolusti tiukasti ihmisten oikeutta tehdä omat valintansa ilman pakkoa. Niinpä hän luonnollisesti vastusti lakia, joka pakotti käyttämään turvavöitä. Varmaan arvaattekin, kuinka viikatemies korjasi hänet vuonna 2005. Kaksi muuta autossa ollutta - kuljettaja ja toinen matkustaja - selvisivät lievin vammoin.

5. Lehmätyyli
Sitä nukkuu kaikessa rauhassa omassa vuoteessaan, kun katon läpi romahtaa lehmä. Olisihan sinänsä rauhallista kuolla nukkuessaan, mutta lehmä. Sitä paitsi brasilialainen Joao Maria de Souza ei kuollut heti, vaan hänen reisiluunsa murtui ja hän menehtyi sisäiseen verenvuotoon sairaalassa muutamaa tuntia myöhemmin. Kyseessä ei ollut Monty Python -ryhmän lehmäkatapultti, vaan läheiseltä maatilalta karannut kanttura, joka oli kävellyt jyrkkään rinteeseen päättyvälle katolle.

4. Naisautoilijatyyli
Saudi-Arabiassa naiset eivät saa ajaa autoa. Australiassa saavat. Saudit taitavat kuitenkin olla oikeammassa. 24-vuotias musliminainen oli pukeutunut oikeaoppisesti burkhaan ajaessaan karting-autoa. Burkha lepatti tuulessa ja osa siitä takertui karting-auton pyöriin. Isadora Duncan sai nykyaikaisemman seuraajan. Tapaus opetti, että naisten ei tosiaankaan pidä ajaa autoa - se on vaarallista. Tosin voisi myös todeta, että ongelma ratkeaisi, jos ei pukeutuisi jätesäkkiin. Mutta sehän on monikulttuuria.

3. Lakimiestyyli
Clement Vallandigham oli aiempi Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen, joka kautensa jälkeen palasi lakimiehen tehtäviin. Vuonna 1871 hänen puolustettavanaan oli mies, jota syytettiin saluunatappelussa tehdystä murhasta. Puolustus nojasi oletukseen, jonka mukaan murhattu oli itse aiheuttanut aseen laukeamisen. Vallandigham demonstroi valamiehille, miten tapaus olisi voinut olla vahinko. Hän esitti väitetyn murhan uhria ja veti taskustaan aseen ampuen sillä samalla tyhjän laukauksen. Tai siis laukauksen, jonka piti olla tyhjä. Asianajaja kuoli seuraavana päivänä. Puolustus oli kuitenkin riittävän vakuuttava ja syytetty vapautettiin. Tätä voisi kutsua asialle omistautumiseksi ja suositella monelle muullekin lakimiehelle samaa menetelmää. Ironista on se, että vapautettu syytetty ammuttiin neljä vuotta myöhemmin kuoliaaksi baaritappelussa.

2. Hengenpelastajatyyli
Vuonna 1985 New Orleansin hengenpelastajat kokoontuivat juhlaan. Siihen oli aihetta, koska ensimmäinen uhriton uimakausi oli juuri päättynyt. Juhlien jälkeen yksi osanottajista, Jerome Moody (joka ei kuitenkaan itse ollut hengenpelastaja, vaan vieras), löydettiin hukkuneena uima-altaan pohjasta. Juhlissa oli läsnä lähes sata hengenpelastajaa, joista neljä oli työvuorossa.

1. Ihannetyyli
Nigerialainen herrasmies Uroko Onoja oli mennyt naimisiin kuudennen vaimonsa kanssa. Ymmärrettävistä syistä hän oli kovasti innostunut harjoittamaan aviollisia velvollisuuksia nuorimman vaimonsa kanssa, jolloin viisi vanhempaa vaimoa tunsivat itsensä syrjäytetyiksi. Niinpä he liittoutuivat yhteen ja vaativat hra Onojaa tekemään sen mitä miehen täytyy tehdä uhkailemalla tätä veitsillä ja muilla terävillä työkaluilla. Niinpä Onoja ryhtyi hommiin. Sivumennen sanoen, se että saa stondiksen kun uhataan veitsellä, kertoo lujasta luonteesta. Neljä ensimmäistä vaimoa sai mitä halusi, mutta viidennen tullessa vuoroon vaimot huomasivat miehen lakanneen hengittämästä. Tarina ei kerro, lerpahtiko. Joka tapauksessa viikatemies korjasi omansa. Tästä täytyy kyllä sanoa, että jos ja kun joskus on kuoltava, niin parempaa lähtöä on vaikea kuvitella. Tiedossa ei ole, mainittiinko muistokirjoituksessa fraasi "kuoli onnellisena läheisimpiensä ympäröimänä".

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jossain tv-n valaanpyytäjädokumentissa mainittiin tapaus,jossa mies oli kävellyt kuolleen valaan päällä rannalla.Nahka petti ja äijä hukkui(tai tukehtui kaasuihin).

Imulippo kirjoitti...

Jokunen vuosi sitten muistaakseni Darwin-palkinto jaettiin porukalle (ilmeisesti lapsettomia) humalaisia nuoria, jotka olivat ajan kulukseen repineet STOP-merkkejä irti maasta pick-uppinsa kyytiin ja jääneet sitten itse rekan alle.

Kumitonttu kirjoitti...

No jo on tapoja lähteä. Oma suosikkini oli se newyorkilainen nörtti, joka päätti laihduttaa syömällä kaalikeittoa koko viikonlopun. Koska oli talvi ja kämppä vetoisa, mies teippasi kaikki oven ja ikkunan raot. Tiistaina ihmeteltiin töissä miehen kuulumisia...

Lauri Stark kirjoitti...

Toinen elokuvaesimerkki, joka tulee mieleen, on Poltergeist -elokuvasarjan näyttelijäkaartia vaivanneet kuolemantapaukset. Kyseessä on siis vanhasta kulttikauhuelokuvasta ja sen jatko-osista, joten neljän näyttelijän kuolemat ihan ymmärrettävästi kiihottivat yleisön mielikuvitusta synnyttäen tarinan kirouksesta.

Anonyymi kirjoitti...

Ihme, ettet maininnut tätä kaveria:
http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Milligan

Jaska Brown kirjoitti...

Imulippo: Tuo Darwin-palkinto on riemastuttava, ehkä joskus kirjoitan siitä viikkojutun.

Kumitonttu: Lienee urbaani legenda, vaikka armeijan hernekeittopäivät kokeneena en yhtään ihmettelisi.

Korppi on oikeus: Tuota en tiennytkään, erikoisia sattumia.

Anonyymi: Eikös brittipoliitikkojen yleisimpiin kuolinsyihin kuulu muovikassi päässä nahkavaatteet yllä tukehtuminen?

Anonyymi kirjoitti...

Suhtautuminen viimeiseen tapaukseen jonain vitsinä tai "ihannetilanteena" kertoo kyllä paljon yleisestä asennoitumisesta miehiin, jota ei edes huomata, koska se on niin normaali. Nähdään kaksi oletusta:
1)miestä ei voi raiskata (tai ainakaan miehen raiskaamista ei travitse ottaa vakavasti)
2)miehet oletetaan "panokoneiksi", jotka vain haluavat seksiä ja kun sitä saa niin pitäisi olla tyytyväinen olosuhteista riippumatta.

Käytännössä siis kyse on joukkoraiskauksesta. Itse blogisti on aiemmissa teksteissä kokeilla temppua "vaihdetaan roolit" maahanmuuttokriittisissä teksteissä. Olisiko naisen kuolemaan johtava joukkoraiskaus samanlainen "ihannekuolema"?

Jaska Brown kirjoitti...

Anonyymi, pipon kiristinremmi löysemmälle. Huumoria saa heittää. Rikos mikä rikos, mutta on siinä koominen puolensa.
Ja vakavammin. Ei mahdu jakeluun, miten voisi saada erektion jos ei halua. Ainakaan viisi kertaa putkeen. Useimmilta ei onnistuisi, vaikka haluttaisikin. Ja jos ottaa kuusi vaimoa, niin ottaa tietyn riskin. Kyllä varmaan monet vitsailisivat, jos joku bimbo lähtisi kuuden arabinuorukaisen mukaan iltayöstä heidän kämpilleen tarkoituksena "katsella mielenkiintoista taidegrafiikkaa", mutta sitten tapahtuisikin jotain muuta.