Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


lauantai 9. helmikuuta 2013

Välihuomautus 39: Lakki - päästä!

Tässä tulee tunnustus. Olen aina pitänyt taitoluistelua kivikovana lajina ja arvostanut sen huiput urheilijoina korkealle. Siis minä, sovinistinen grunt-machomies. No, miinuspuolena on tietysti arvostelulajin ongelma eli tuomaripeli. Mutta lajina se on erittäin vaativa ja todellista huippu-urheilua, jota katsoo mielellään.

No, etsiessäni tietoa erästä tulevaa viikkojuttua varten (saattaa ilmestyä tänä viikonloppuna tai joskus tulevaisuudessa) törmäsin tähän videoon. Olkaa hyvät, katsokaa ensin ja jatkakaa sitten lukemista.

...

Valitan videon ylivalottuneisuutta ja tärinää. Kyseessä on fanin kuvaama pätkä, ei mikään TV-lähetyksestä napattu.

...

Videossa luistelivat Ludmila Belousova ja Oleg Protopopov, pariluistelun kaksinkertaiset olympiavoittajat ja moninkertaiset maailman- ja Euroopan mestarit.

Saavutuksiin nähden esitys ei nyt mitenkään akrobaattinen ollut. Mutta siihen nähden oli, että esitys oli vuodelta 2011. Mies oli tuolloin 79-vuotias ja nainen 76. Hattu päästä.

Ollapa itse tuossa iässä vielä samassa kunnossa. Eikä toki mitään sitäkään vastaan olisi, että vaimo olisi vanhana yhtä sutjakka.

5 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Eikä toki mitään sitäkään vastaan olisi, että vaimo olisi vanhana yhtä sutjakka.

Tarkoittanet nykyistä vaimoasi...

Jaska Brown kirjoitti...

Jaa, eipä tullut muu edes mieleen...

Mutta rupesin kommenttisi luettuani ynnäilemään oman suvun geeniperimän olevan kyllä sellainen, että siinä vaiheessa kun Salli on 76, niin minä pusken jo koiranputkea Huitsinnevadan hautuumaalla mitä suurimmalla todennäköisyydellä.

Anonyymi kirjoitti...

Taitoluistelu on ainoa "urheilulaji", jonka kilpailuja seuraan edes satunnaisesti (no, Suomen jääkiekkomatsit myös, jos Suomi pääsee pelaamaan MM/Olympia-voitosta). Tässäkin tosin katson etupäässä pariluistelua ja naisten yksinluistelua. Jäätanssia joskus, mutta poissa ovat ne päivät, kun tapitin silmä kovana suosikkiparini menoa. Anissina/Peizerat lopettivat jo jokunen vuosi sitten, näet. Siinä oli sikäli erikoinen jäätanssipari, että heille yksi tyyppiliike oli nosto, jossa nainen nostaa miestä. Tässä kohtaa huomautettakoon, että jäätanssissa "nostoksi" lasketaan liike, jossa luistelija kannattelee pariaan niin, ettei tämä kosketa jäätä. Ei siis ole tarpeen välttämättä nostaa tätä erityisen ylös.

Miesluistelijoista taitotasolla suosikkeihini kuuluivat Philippe Candeloro, jolla oli kyllä taipumusta tehdä kummallisuuksia jäällä, ja Evgeni Plushenko (Venäjä nyt onkin taitoluistelun suurvalta). Mielikuvani Plushenkosta ihmisenä ei ole hirveän erityinen, mutta luistelijana tyyppi on aivan käsittämätön. Kaikkein korkeimmillaan taito on silloin, kun se näyttää olevan ihmiselle helppoa kuin leikin teko ja Plusheko kuuluu juuri tähän kategoriaan.

Jaska Brown kirjoitti...

Muistelen että jäätanssissa oli ainakin joskus rajoitus, että vyötärölinjan yläpuolelle ei saa nostaa. Tuo "nainen nostaa miestä" -pari oli jäänyt minunkin mieleeni.

Anonyymi kirjoitti...

No jos oli niin eipä ole enää. Hurjimmat nostot on tosi hurjia jäätanssissa; mies nostaa naisen kokonaan päänsä yläpuolelle. Eikä vain se vaan kaikki ne, miten nosto alkaa, miten laskeudutaan jne. Välillä sitä ihmettelee, miten kukaan ei loukkaannu. :D

Silti jotenkin pelottavampia ovat taitoluistelun heittonostot - ne, missä mies nostaa naisen, heittää tämän ilmaan ja nainen tekee kiertohypyn ilmassa. Melkein joka kerta pelkään, että nainen tulee turvalleen alas. Jossain olympialaisissa kävikin huonosti, kun kiinalaisparin nainen tuli jotenkin pahasti jaloilleen, mutta vetivät silti ohjelman loppuun ja saivat hopeaa/pronssia, en muista tarkkaan. Mutta kyllähän se loukkaantumiseen johti. Tosin, ei ollut pahimmasta päästä. Muistan erään venäläisparin, jonka naisosapuoli sai valtavan viiltohaavan kasvoihinsa, kun pyörivät piruetissa liian lähekkäin ja jollain toisella aukesi osa selkää. Auts.

Taitoluistelun sääntöjähän uudistettiin muutama vuosi sitten, mikä oli loistava muutos ja mielestäni paransi huomattavasti lajin "vakavasti otettavuutta". Aiemmin tuomareilla oli oikeasti ihan liikaa valtaa ja esim. mokailuistahan tuomarit vähensivät, mitä huvitti. Nyt mokasta lähtee aina tasan yksi piste, ei enempää eikä vähempää. Selkeää.