Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Enklaavit ja eksklaavit

Enklaavi on alue, joka on kokonaan jonkin toisen valtion alueen ympäröimä.
Eksklaavi on puolestaan alue, joka on erillään valtion pääasiallisesta alueesta.
Sanan tiukassa merkityksessä enklaaviksi tai eksklaaviksi hyväksytään vain sellainen alue, joka ei rajoitu miltään osaltaan mereen.

Useimmissa tapauksissa enklaavi on myös eksklaavi. Jos valtioon A kuuluu alue B, joka sattuu olemaan valtion C sisällä, B on sekä enklaavi että eksklaavi. Jos alue B taas sijaitsee valtion C ympäröimänä muuten, mutta rajoittuu osin myös mereen, se on ainoastaan eksklaavi mutta ei enklaavi. Mikäli valtio A puolestaan sijaitsee kokonaan C:n sisällä, se on ainoastaan enklaavi mutta ei eksklaavi.

Periaatteessa enklaavit ja eksklaavit voidaan määritellä myös valtion sisäisille hallintoalueille. Esimerkiksi Suomessa on useita tapauksia, joissa kuntaan kuuluu pieni toisen kunnan sisällä sijaitseva alue. Sen sijaan ns. reikäleipäkunnat ovat lähes täysin kadonneet maalaiskuntien liityttyä vastaavaan kaupunkiin - paitsi tietysti mikäli enklaavikunta sattuu olemaan rikas ja ruotsinkielinen. Seuraavassa on kuitenkin rajoituttu valtioiden välisiin tapauksiin.


1. Alueet, jotka ovat sekä enklaaveja että eksklaaveja

Llivia on Espanjan eksklaavi Ranskassa. Vuoden 1659 Pyreneiden rauhassa sovittiin alueen siirtyvän Ranskalle, mutta sopimukseen tuli huolimattomuusvirhe, koska siinä mainittiin vain kylät. Llivia taas oli kaupunki, minkä takia se jäi osaksi Espanjaa.

Büsingen on Saksalle kuuluva eksklaavi Sveitsissä. Paikallinen jalkapallojoukkue pelaa Sveitsin neljännellä sarjatasolla. Vuonna 1918 paikkakunnalla järjestettiin kansanäänestys, jossa 96 % asukkaista halusi liittyä Sveitsiin. Liitos ei kuitenkaan toteutunut, koska Sveitsillä ei ollut luovuttaa mitään sopivaa aluetta korvaukseksi Saksalle. Sen sijaan toinen Saksan eksklaavi, kolme taloa ja tusina asukasta käsittänyt Verenahof, siirtyi Sveitsin omistukseen vaihtokaupassa 1967.

Baarle-Hertog on Belgialle kuuluva pikkukaupunki Hollannissa. Tarkemmin sanoen Baarlen kaupunki on jaettu maiden kesken siten, että Belgian alue koostuu 20 erillisestä pikkueksklaavista, joista pienin on pinta-alaltaan 2632 neliömetriä. Näiden eksklaavien sisällä puolestaan on seitsemän Hollannille kuuluvaa eksklaavia. Rajan kulku on niin monimutkainen, että jotkin talot kuuluvat osin kumpaankin maahan. Aikoinaan hollantilaisten ravintoloiden piti sulkea ovensa ennen belgialaisia, jolloin rajalla sijaitsevan baarin asiakkaat yksinkertaisesti siirtyivät rajalinjan toiselle puolelle.

Sankovo-Medvezhye on Venäjälle kuuluva eksklaavi Valko-Venäjällä, vain 800 metriä varsinaisesta rajasta. Tämä tuskin haittaa venäläismielistä presidentti Lukashenkaa.

Brittien Kyproksessa ylläpitämän sotilastukikohdan sisällä on kaksi kyproslaista kylää, Ormidhia ja Xylotymvou.

Sastavci Bosnia-Hertzegovinassa on Serbian sisällä.

Artsvashen on Armenian eksklaavi Azerbaidzanissa, azerien miehittämä vuodesta 1992 alkaen. Alunperin armenialainen väestö on karkoitettu alueelta.

Yuxari Askipara on Armenian sisällä, mutta kuuluu virallisesti Azerbaidzanille. Armenian armeija miehittää kylää ja azeriasukkaat on karkotettu Azerbaidzaniin.

Barxudarli on Armenian sisällä, mutta kuuluu virallisesti Azerbaidzanille. Armenian armeija miehittää kylää ja azeriasukkaat on karkotettu Azerbaidzaniin.

Karki on eksklaavin eksklaavi, koska se on osa Azerbaidzanille kuuluvaa Nahitsevania, vaikka sijaitseekin Armenian sisällä. Armenia on miehittänyt sitä kuten kahta muutakin vastaavaa enklaavia Vuoristo-Karabahin sodasta 1992 alkaen.

Ferganalaakso Uzbekistanin, Tadzikistanin ja Kirgisian rajalla on täynnä eksklaaveja. Uzbekistanissa on yksi Kirgisian ja yksi Tadzikistanin eksklaavi. Kirgisiassa on neljä Uzbekistanin ja kaksi Tadzikistanin eksklaavia. Tadzikistanissa ei ole eksklaaveja.

Madha on Omanille kuuluva alue Arabiemiraattien sisällä.

Nahwa on Arabiemiraateille kuuluva eksklaavi äsken mainitun Omanin eksklaavin Madhan sisällä.

Intian-Bangladeshin rajalla on varsinainen eksklaavikeskittymä. Intian hajotessa itsenäistymisen yhteydessä 1947 Intiaksi ja Pakistaniksi (josta Bangladesh 1971 itsenäistyi), raja vedettiin suunnilleen asujamiston uskonnon mukaan. Seurauksena Intian puolelle rajaa jäi 92 Bangladeshin eksklaavia, pinta-ala yhteensä 47,7 km2. Toisaalta Bangladeshin puolella rajaa on 106 Intian eksklaavia, pinta-ala yhteensä 65,52. Ikään kuin tässä ei olisi tarpeeksi, 21 Bangladeshin eksklaaveista on Intian eksklaavin sisällä, samoin kuin kolme Intian eksklaaveista Bangladeshin eksklaavin sisällä. Kaiken huippu on suurin Intian eksklaavi. Sen sisällä on Bangladeshin eksklaavi, jonka sisällä on Intian eksklaavi. Tämä vajaan hehtaarin kokoinen pläntti on siis Intiaa, jota ympäröi Bangladesh, jota ympäröi Intia, jota ympäröi Bangladesh, kuten kartasta näkyy. Tullimuodollisuudet ovat tiettävästi hankalat.


2. Alueet, jotka ovat enklaaveja mutta eivät eksklaaveja

Lesotho sijaitsee kokonaan Etelä-Afrikan sisällä.

San Marino on kokonaan Italian ympäröimä.

Vatikaanivaltio sijaitsee ei ainoastaan Italian, vaan yhden ainoan kaupungin eli Rooman sisällä.


3. Alueet, jotka ovat eksklaaveja mutta eivät enklaaveja

Nahitsevan on Azerbaidzanille kuuluva alue, jota erottaa emämaasta kolmisenkymmentä kilometriä leveä kaistale Armeniaa. Se ei ole enklaavi, koska sitä ei ympäröi yksi maa vaan peräti kolme: Armenia, Iran ja Turkki.


4. Alueita, joille pääsee emämaasta maitse vain käymällä toisen valtion alueella, mutta vesitse käymättä toisen valtion alueella

Kaliningrad ympäristöineen kuuluu Venäjälle, josta sitä erottaa Liettua. Alunperin kaupunki oli nimeltään Königsberg, mutta saksalaisten otettua turpiinsa toisessa maailmansodassa Itä-Preussi jaettiin Puolan ja Neuvostoliiton kesken. Neuvostoliittoon kuulunutta osaa ei liitetty Liettuaan, vaan Venäjään, joten se jäi Neuvostoliiton hajottua erillisalueeksi.

Cabindaa erottaa Angolasta Kongon demokraattinen tasavalta. Cabindan vastarintaliike on julistanut alueen itsenäiseksi, mutta sen paremmin Angola kuin kukaan muukaan ei ota tätä vakavasti.

Oecussi-Ambeno Timorilla kuuluu Itä-Timorille, vaikka sitä erottaakin siitä Indonesialle kuuluva alue.

Temburong kuuluu Bruneille, mutta maitse sinne pääsee vain Malesian kautta.

Dubrovnikin kaupunkia Kroatiassa erottaa emämaasta muutaman kilometrin levyinen alue Bosnia-Hertzegovinan ainoaa rannikkoa.

Musandam on Omanille kuuluva niemenkärki, jota erottaa emämaasta Arabiemiraateille kuuluva alue.

Campione d'Italia on Luganojärven rannalla oleva pikkukaupunki, joka kuuluu Italialle, vaikka onkin Sveitsin ympäröimä. Kaupunkiin pääsee Italiasta Sveitsin puolella käymättä vain järveä pitkin. Maata pitkin Italiaan on vain kilometri, mutta vuoristoisen maaston takia matka tietä pitkin on moninkertainen. Kaupungissa käytetään frangeja ja se on Sveitsin tullialueella.

Copacabana Boliviassa sijaitsee Titicaca-järven rannalla siten, että maitse sinne pääsee vain Perun kautta.

Dubki Peipsijärven rannalla on kokonaan Viron ympäröimä Venäjälle kuuluva kylä.

Mohawk-territorio Yhdysvalloissa kuuluu osittain Kanadaan, mutta maitse Kanadan puoleiseen osaan pääsee vain USA:n kautta.

Point Roberts Washingtonin osavaltiossa on muuten Kanadalle kuuluvan niemen kärjessä.

Northwest Angle kuuluu Yhdysvalloille, mutta sitä rajaavat Kanada ja Lake of the Woods -järvi. Elm Point lähettyvillä on toinen samanlainen paikka, kuten myös Alburgh Vermontin osavaltiossa.


5. Esimerkkejä muista erikoistapauksia

Jungholz ja Kleinwalsertal sijaitsevat Itävallassa, mutta niihin pääsee maanteitse vain Saksan kautta. Ennen Euroopan unionin rajamuodollisuuksien purkamista ne kuuluivat Saksan tullialueeseen. Jungholzia yhdistää muuhun Itävaltaan vain yksi ainoa rajapiste.

Campobellosaarelle päästäkseen on kuljettava USA:n puolella olevaa siltaa pitkin, vaikka saari itse onkin Kanadassa.


6. Entisiä tapauksia

Itä-Preussia erotti muusta Saksasta surullisenkuuluisa Puolan käytävä.

Länsi-Berliini oli Itä-Saksan sisällä ollut, kolmen länsivallan Berliinin miehitysvyöhykkeistä koostunut alue. Itä-Berliini puolestaan oli Neuvostoliiton vyöhykettä. Länsi-Berliinillä itsellään oli useita pieniä eksklaaveja Itä-Saksassa, kuten Steinstücken. Se lakkasi olemasta eksklaavi, kun Saksojen hallitukset ja miehitysvallat pääsivät sopimukseen aluevaihdosta, jossa Länsi-Berliini sai kapean käytävän Steinstückeniin. Ongelman vaihdossa aiheutti se, että Itä-Saksan rautatieverkosto kulki käytävän ali. Sopimuksessa päätettiin, että Steinstückenin Länsi-Berliiniin yhdistävä silta ja ilmatila sen yllä kuuluvat länteen, kun taas sillan alapuolinen osa itään.

Walvis Bay oli Etelä-Afrikalle kuulunut satama Namibiassa. Alue palautettiin Namibian yhteyteen 1994.

Gwadar oli Omanille kuulunut alue Pakistanissa vuoteen 1958 asti.

Kowloonin muurikaupunki oli Hongkongiin unohtunut alue, jossa valta periaatteessa kuului Kiinalle mutta käytännössä rikollistriadeille.

7 kommenttia:

Ironmistress kirjoitti...

Oma erikoisuutensa ovat suomalaiset "reikäleipäkunnat", jossa kunta tai kaupunki on kokonaan toisen sisällä. Yleensä kyseesä oli kaupunki ja sitä ympäröivä maalaiskunta. Viimeinen tällainen jäljellejäänyt lienee Kauniainen, joka on kokonaisuudessaan Espoon sisässä. Joku espoolainen voisi valaista asiaa paremmin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Jaa, olipa melko mielenkiintoinen yleistietopläjäys. En minä noista tiennyt ennen kuin ton Itä-Preussin, joka on vaihtanut omistajaa aika ajoin plus ton Nahitsevanin. Vielen danken und natürlich voimia eloon.

Ironmistress kirjoitti...

Hyrsylän mutkasta oli tulla aikoinaan tällainen. Raja kulki Karjalassa muutoin kuin viivoittimella vedettynä, mutta Hyrsylässä oli outo suolisolmu. Syynä oli, että rajaa vedettäessä vastassa oli muuan isäntä, jonka "suku oli maksanut verot Ruotsiin ikimuistoiset ajat". Niinpä raja vedettiin siltä kohden mutkaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Jaska, osaatko saksaa? Löysin tämmöisen.

Jaska Brown kirjoitti...

IM: Jep, Grankulla on reikäleipäkuntien viimeinen mohikaani. Hyrsylän mutkasta taas olen kuullut väitteen, että suomalaiset juottivat venäläiset rajaa käytäessä kokovartalopuudutukseen.

Vieras: Ja, ich verstehe Deutsch. Mielenkiintoinen, etenkin se osio josta pääsi Saksan siirtomaiden historiaan. Corto Maltese -fanina kiinnosti kovasti.

Tammenterho kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Jaska Brown kirjoitti...

Kiitos vihjeistä, Tammenterho! Pitää yrittää saada ainakin tuo Jacobsin kirja kynsiinsä jostakin, kuulostaa todella mielenkiintoiselta.