Huomautus: Tämä teksti on selite, jonka voi lukea tutkiessaan niitä tilastoja, joita olen kaikkien aikojen keskiarvoista laatinut. Myöhemmin tähän alle tulee myös hakemisto, jossa on suorat linkit eri lajeihin.
Joskus taannoin mieleen juolahti uusi tapa tilastoida urheilusuorituksia. Entäpä jos maailmanennätys ei olisikaan yksittäinen paras tulos vaan useamman tuloksen, esimerkiksi kymmenen uran parhaan, keskiarvo? Tai vähintäänkin että maailmanennätyksiä olisi kahdenlaisia: yksittäisten huipputulosten ennätys (eli nykyinen tapa) ja sen rinnalla se uran kymmenen parhaan tuloksen keskiarvo? Samalla voisi myös normaalin "kaikkien aikojen tilaston" rinnalle pistää "kaikkien aikojen tilaston" keskiarvojen mukaisessa järjestyksessä.
Idea tällaiseen tilastointiin tuli joukkuelajeista. Siellähän esimerkiksi yhden kauden ennätykset ja koko uran ennätykset rankataan yhtä arvokkaiksi suorituksiksi. Miksei yleisurheilussa voisi toimia samoin? Otsikoitavaakin tulisi useammin, kun keskiarvo-ME:tä hallussaan pitävä saisi sitä parannettua jo sillä, että tekisi kaikkien aikojen kymmenenneksi parhaan tuloksensa.
Toisena vaihtoehtona pohdin sitä, että ennätys laskettaisiin kunkin kauden parhaan henkilökohtaisen tuloksen mukaan. Kymmenen parasta kautta. Tämä olisi kuitenkin vielä epäoikeudenmukaisempaa, sillä päästäkseen listoille urheilijan tulisi käytännössä olla vähintään 25-vuotias - ja tällöinkin se kymmenes tulos olisi 16-vuotiaana tehty. Plus sitten se tosiasia, että monella maailmanhuipullakaan ei välttämättä edes uran päättyessä ole tulosta kymmeneltä eri vuodelta. Tämän takia päätin pitäytyä alkuperäisessä ideassa kymmenen parhaan tuloksen keskiarvosta.
Pienenä ongelmana tässä on lähinnä pitkillä juoksumatkoilla esiintyvä erikoisuus. Kaikki huiput eivät välttämättä ole saaneet kymmentä tulosta kyseisellä matkalla kasaan. Esimerkiksi vuoteen 2017 asti maratonin ME:tä hallussaan pitänyt Dennis Kimetto oli juossut vasta kuusi maratonia loppuun eikä saisi siksi edes tulosta kymmenen parhaan keskiarvoja laskiessa.
Näissä tilastoissa lasketaan jokaisen urheilijan kymmenen parhaan suorituksen keskiarvo hänen koko uransa ajalta. Idea on "uudenlaisen ennätystilaston" luominen. Tässä listauksessa kun urheilijan tulos - yleensä myös sijoitus - muuttuu joka kerran, kun hän tekee tuloksen, joka on parempi kuin uran siihen asti kymmenenneksi paras. Mallia on otettu joukkuelajeista, joissa päästään otsikoimaan aina, kun joku nousee seuran kaikkien aikojen eniten syöttöpisteitä kolmannessa erässä keränneiden alle 25-vuotiaiden leftin pelaajien listan sijalta yhdeksän kahdeksanneksi.
Tällainen tilasto antaa paremman kuvan koko uran suorituksista kuin yksi mahdollisesti osin satunnainen huipputulos.
Tilastoon on kelpuutettu vuoden 2018 loppuun mennessä tehdyt suoritukset. Sisä- ja ulkoratatuloksia ei ole eroteltu, molemmat on hyväksytty.
Mahdollisista virheistä vastaan itse yhdessä Tilastopajan kanssa. Niitä on kolmea tyyppiä:
1) Teknisiä kirjoitusvirheitä saattaa olla, mutta toivottavasti ei.
2) Listojen loppupäässä on periaatteessa mahdollista, että joku urheilija puuttuu. Esimerkiksi tämän systeemin koeajossa 10000 metrillä maailmantilaston sadan parhaan joukkoon riittää keskiarvo 27.56,779. Tällöin pitäisi periaatteessa tarkistaa kaikkien aikojen parhaiden tulosten listalta kaikki ne urheilijat, joiden ennätys on 27.56,77 tai parempi. Heitä on kaikkiaan 712 kappaletta. Käytännössä huonoin ennätys, jolla päästiin listalle oli 27.40,69 sijalla 373. Se oli ainoa sijan 350 jälkeen tullut. Muistaakseni lopetin tarkistamisen sijan 450 jälkeen. Periaatteessa on tietysti mahdollista, että joku olisi juossut kympin kymmenen kertaa välille 27.45 - 28.00 eikä koskaan kovempaa ja pääsisi listalle, mutta epäilen.
3) Tuloslistat eivät ole Tilastopajassa menneeltä vuosituhannelta täydellisiä. Tästä aiheutuu lähes varmasti joitakin virheellisyyksiä. Varma tuntomerkki tästä on esimerkiksi se, että palvelun kansainväliseltä puolelta puuttuu sellaisia suomalaisurheilijoiden tuloksia, jotka löytyvät kansalliselta puolelta. Esimerkiksi Lasse Virén ei olisi yltänyt maailman kympin tilastoihin kansainväliseltä puolelta löytynein tuloksin (tämä ei siis tarkoita kansallisia/kansainvälisiä kilpailuja, vaan Virénin tuloslistasta löytyi kansalliselta puolelta ulkomailla käytyjä kilpailuja, joita ei kansainväliseltä puolelta löytynyt).
Suomalaisten tilastoihin on kelpuutettu tulokset niiltä osin, kun henkilö on tuloksen tehdessään ollut Suomen kansalainen.
Miksi Saksassa ajettiin autolla torille?
23 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti