Yleisurheilukausi alkaa olla muutamaa maastokisaa vaille paketissa, joten on aika päivittää viimevuotinen lista suomalaisen kestävyysjuoksun lupauksista.
Kahtena edellisenä vuonna listalla on ollut 60 juoksijaa, joista jokaisesta on esitetty lyhyt kommentti. Tällä kertaa formaatti on muuttunut. Listalle on otettu sata lupausta, mutta eri painotuksin. Kymmenestä ensimmäisestä on ainakin pyritty tekemään tarkempi seulonta. Sijoille 11-50 rankatuista on tehty parin lauseen summaus. Sijoille 51-100 sijoitetuista on mainittu vain perusfaktat ilman analyysiä.
Edellisten vuosien tapaan listakelpoisia ovat 15-24 -vuotiaat eli vuosien 87-96 välillä syntyneet. Painotus on pelkässä kestävyysjuoksussa eli matkoilla 3000 m - maraton. Keskimatkojen juoksijoita on listalla vain, mikäli heidän arvioidaan mahdollisesti siirtyvän pidemmille matkoille ja siellä myös menestyvän. Listan järjestys on tietysti mielipidekysymys. Juoksijat on yritetty asettaa järjestykseen sen mukaan, mitä uran aikanaan päätyttyä on todennäköisesti jäänyt viivan alle. Esimerkin vuoksi verrataan kahta kuvitteellista juoksijaa. 24-vuotias, muutaman vuoden jo Suomen huippujen tuntumassa roikkunut juoksija ei koskaan saa arvokisamitalia, tuskin edes edustusta, mutta nappaa lähes varmasti SM-mitalin tai maajoukkuepaikan, ellei ole niin jo tehnytkin. 15-vuotias junnusarjojen huippu saattaa jonain päivänä nousta palkintopallille olympialaisissa, mutta toisaalta on huomattavasti todennäköisempää, että ura hiipuu aikuisten sarjaan siirtyessä ja Kalevan Kisojen pistesijatkin jäävät haaveeksi. Toinen juoksijoista on varma sijoitus ilman merkittäviä menestystoiveita, toinen taas iso riski suurella mahdollisuudella. Rankingissa nämä juoksijat saattavat olla peräkkäin jossain sijojen 30-40 välillä.
Juoksijoiden järjestys ja kommentit on kirjoitettu sillä perusteella, mitä olen omin silmin radan varrella nähnyt, Tilastopajan tietokannasta ja muista lähteistä lukenut. Sisäpiirin tietoa on muutamasta juoksijasta, mutta niitä en ole käyttänyt. Listalla ei tuijoteta niinkään sijoitusta ikäluokan SM-kisoissa, vaan ikäluokan tasoa kyseisessä lajissa. Esimerkiksi estejuoksussa taso poikien junnusarjoissa on – no jaa, jääköön sanomatta. Tytöissä taas esteissä on vastaavasti kivikova 19-sarja, kun taas 22-sarja ei ole mistään kotosin.
Edellisvuotiselta listalta viisi urheilijaa tuli yli-ikäiseksi ja putosi siksi pois. Muista syistä pois pudonneita oli seitsemän. Paluun listalle teki yhdeksän, jotka olivat listalla toissa vaan ei viime vuonna. Pääosin tämä johtui listan laajenemisesta kuudestakymmenestä sataan juoksijaan. Täysin uusia listanimiä on 43, joista kahdeksan on ensi kertaa listakelpoisia eli -96 syntyneitä. Korkeimmalle päässyt listatulokas on sijalla seitsemän.
Jokaisen juoksijan kohdalla lukee listasijoitus. Suluissa sijoitus listoilla 2010 ja 2009, jos x niin ei listalla ko. vuonna, jos ei sulkuja niin tullut listakelpoiseksi vasta tänä vuonna. Jos suluissa on vain x, niin ei ole ollut aiemmin listalla, jos vain luku niin ei ole ollut kaksi vuotta aiemmin vielä listakelpoinen. Nimestä on linkki Tilastopajan tietokantaan, sitten seura ja syntymävuosi. Lopuksi vielä pikatiivistelmänä kauden tärkeimmät saavutukset.
1. (3-1) Sandra Eriksson, IF Nykarlebynejden, -89
KK-1/esteet, halli-SE-22/3000, MM-ae/esteet, tilasto-1/esteet
Sandra palaa listaykköseksi, vaikka ennätykset eivät kolmosen sileän hallitulosta lukuun ottamatta särkyneet. Huipulle pyrittäessä tärkeimmät lihakset löytyvät näet korvien välistä ja niiden kunto tuli tällä kaudella osoitettua. Kilpailuun valmistava kausi meni täysin poskelleen vamman takia ja juoksuaskelia pääsi ottamaan vasta alkukesästä. Niinpä vielä heinäkuussa meno oli täysin ponnettoman näköistä. Teknisesti hyvää, mutta voimatonta. Elokuussa kuntoa oli jo riittävästi rutiinimestaruuteen Turussa, mutta kauden onnistunein juoksu tuli Lappeenrannassa. Kova paikka ja pää kesti. Ilahduttavaa oli myös se, että estetekniikka parani selvästi – aitominen onnistui jo molemmilla jaloilla. Jos harjoituskausi menee onnistuneesti, SE kaatuu ensi kesänä rytisten. Blogi.
2. (2-14) Ossi Kekki, Lahden Ahkera, -93
SM19-1/maantie
Jalkavaiva koko viime syksyn ja keväällä jo juoksijoiden ammattitaudiksi muodostunut mykoplasma, silti kympin tiejuoksun SM paljasti, että kykyjä löytyy pidemmillekin matkoille. Kesä tauolla vammojen takia, vain yksi kasisatanen vaatimattomalla tuloksella. Syksyllä paluu hölkkäkisassa taas hyvällä tuloksella.
3. (1-7) Saara Nikander, Länsi-Uudenmaan Urheilijat, -94
SM17-2/maantie ja maasto
Tällä kaudella tuloskehitys ei mennyt samaa tahtia eteenpäin kuin aiemmin. Positiivista on kuitenkin se, että mitään nuorille naisille 16-17 iässä tyypillistä tulosnotkahdusta ei silti tullut. Taso oli käytännössä sama kuin viime kesänä, joten odottelemme ensi vuotta suurella mielenkiinnolla.
4. (21-x) Meri Rantanen, Nummen Kipinä, -93
SM19-1/maasto, maantie, 1500 ja 5000, KK-4/5000, EM19-4/1500, EM19-5/5000, tilasto-3/3000, tilasto-4/1500 ja 5000
On sitä ennenkin kehitysharppauksia nähty, mutta että melkein puoli minuuttia tonnivitosella, vajaa minuutti kolmosella ja minuutti neljäkymmentä vitosella. Jotain rajaa, hei! Kasvuikä on ohi, tekniikka toimii ja kun asenne vaikuttaa olevan kohdillaan, niin tulosta syntyy. Pitkät vipuvarret tuovat etua, mutta ovat tietysti tekninen haaste harjoittelun koventuessa. Mahdollisuuksia on vaikka mihin.
5. (11-16) Sanni Klemelä, Forssan Salama, -90
KK-4/10000, tilasto-4/puolimaraton, tilasto-6/10000, tilasto-8/5000
Asennetta on vaikka muille jakaa ja ehkä pitäisikin liiat antaa pois. Juoksi SM-maastoissa jaloilla joilla tervejärkinen ei olisi edes kävellyt. Parannuttuaan nousi tuhkasta kuin Feeniks-lintu ja askel toimi paremmin kuin koskaan ennen. Seuraukset olivat mielenkiintoiset: jäi kolmoseen asti ennätyksistään selvästi, mutta vitonen parani selvästi, puhumattakaan onnistuneista kympin ja puolimaratonin debyyteistä. Tulevaisuuden päämatka yhä arvoitus, mutta vähintään vitonen.
6. (12-27) Miro Laurila, Karhulan Urheilijat, -88
halliSM-1/3000, KK-2/800 ja 1500, tilasto-4/800 ja 1500
Halli-SM kolmosella oli upeaa nähtävää. Siihen nähden oli lievä pettymys, että kesällä kolmosen ja vitosen enkat eivät menneet päreiksi. Syy oli jalassa ollut hermovamma, joka esti kovat valmistavat harjoitukset. Kausi meni nopeuden kehittämiseksi, joten keskimatkojen ennätykset paranivat roimasti ja Turusta tuli tuplahopea ko. matkoilla. Kuitenkin vitosella tuli viime vuonna nuorten mestaruus. Jos tavoitteena on ollut ensin rakentaa kroppa oikeaan juoksunopeuteen lyhyemmillä matkoilla ja siirtää sitten sama tekniikka kestämään pidemmän aikaa, niin voimme kokea lähivuosina kummia...
7. (x) Oona Kettunen, Karhulan Katajaiset, -94
SM17-1/maasto, 3000 ja esteet, eyof-4/esteet, MM19-9/esteet, KK-4/esteet, tilasto-5/esteet, tilasto-10/1500
Laittoi eri estematkoilla kaikki 17-vuotiaiden SE:t täysremonttiin. Tonnivitonen kerran, kakkonen kolmesti ja kolmonen kahdesti. Hirmuraju kehitys viime vuodesta, jolloin jäi pois tältä listalta ensimmäisten joukossa. Yhdeksäs ikäluokkansa MM-kisoissa. Erinomainen esimerkki siitä, että lajinvalinnalla ei ole kiirettä: oli viime talvena neljäs hiihdon SM-kisoissa eikä ilmeisesti vieläkään ole päättänyt kumpi ompi kaunihimpi. Toisaalta yhden huippukauden perusteella ei kuitenkaan uskalla laittaa listalla tämän korkeammalle. Karhulan tyttöpetojen yhteisblogi.
8. Johanna Matintalo, Liedon Parma, -96
KK-2/800, SE15 ja SE17/800, tilasto-4/800
Tuli listakelpoiseksi vasta tänä vuonna, olisi ollut jo aiemminkin korkealla. Olisi nytkin korkeammalla, mutta pitkät matkat on viisaasti jätetty vielä väliin. Tämä siitä huolimatta, että sukset jalassa kilpailumatkat ovat pidempiä. Menestystä on tullut lumellakin, viime talven Hopeasompa-mestari. Turun Kalevan Kisoissa räväytti todella komeasti juoksemalla hopealle ja ikäluokkansa kauden maailman kärkituloksen. Vaikka juoksuradalla lento on komeaa, jalat tuntuvat muuten olevan maassa ja se on hyvä merkki jatkon kannalta.
9. (41) Joonas Rinne, Saarijärven Pullistus, -95
SM16-1/800 ja 3000
Räväytti Ruotsi-ottelussa rikkomalla 16-vuotiaiden SE:n kasilla. Huolestuttavaa stipendien saamisen kannalta tietysti oli se, että ennätyksen entinen haltija oli SUL:n nykyinen puheenjohtaja... Hallinnut ikäluokkansa SM-kisoja viimeiset pari vuotta. Kun tuossa iässä on jollakin matkalla miesten TOP 20-ssä, niin merkit ovat hyvät – etenkin kun juoksutapa on rohkea.
10. (5-3) Pekka Toivola, Joensuun Kataja, -89
SM22-1/maasto, tilasto-10/puolimaraton
Tänä kesänä lievää taantumaa tuloksissa. Voitti keväällä ikäluokkansa maastomestaruuden ylivoimaisesti ja veteli syksyllä kolme puolimaratonia komeasti. Maratondebyytti Frankfurtissa päättyi keskeytykseen, mutta kyllä se siitä.
11. (4-6) Oskari Pennanen, Juuan Jänne, -91
SM22-1/3000
Keskimatkoilla edelleen tasaista kehitystä, mutta jäi ennätyksestään vitosella eikä debyyttikausi kympillä vastannut odotuksia. Kun päämatkana tulee joka tapauksessa olemaan joko pitkät ratamatkat tai maantie, niin haasteena on kehittyneen nopeuden siirtäminen kestopuolelle.
12. (18-29) Juho Jumisko, Lapin Lukko, -94
SM17-1/maantie, maasto ja 3000, eyof-7/3000, halliSE17/1000
Kehittyi kovasti, kruununa komea ennätys ja seitsemäs sija Euroopan nuorten olympiafestivaalien kolmosella Turkissa. Hallissa ikäluokan SE tonnilla. Kympin tiejuoksun mestaruus 33 minuutin pintaan 17-vuotiaana kertoo sekin jotain.
13. (14-x) Nina Chydenius, Viipurin Urheilijat, -90
SM22-1/maasto, KK-6/5000 ja 10000, tilasto-5/10000, tilasto-8/3000, tilasto-10/5000
Esiintyi räväkän asiallisesti Urheilulehden isossa jutussa. Maastoissa näytti lupaavalta, mutta osin kyseessä oli N22-sarjan aneemisuus. Murtautui maajoukkueeseen, mutta loppukesä ei kulkenut ennätystahdissa. Blogi.
14. (31-x) Arttu Vattulainen, Joensuun Kataja, -91
SM22-1/5000, KK-6/10000, tilasto-9/5000, tilasto-10/10000
Paransi ennätyksiään selvästi, oli KK-kympillä kuudes ja voitti ikäluokan mestaruuden vitosella. Tähtäin asetettu pitkille ratamatkoille.
15. (23-59) Kristiina Mäki, Lahden Ahkera, -91
SM22-1/1500 ja 5000, KK-5/1500 ja 5000, tilasto-6/1500, tilasto-9/5000
Tsekin mestaruuskisoissa mitali tonnivitoselta, pistesijat kolmoselta ja kympiltä. Kalevan kisoissa pisteille tonnivitosella ja vitosella, molemmilla matkoilla nuorten mestaruus.
16. (37-x) Viivi Rantanen, Nummen Kipinä, -93
EM19-10/esteet, SM19-1/esteet, tilasto-7/esteet, tilasto-9/3000
Sattuneista syistä keräsi sileiltä matkoilta kasan himmeämpiä mitaleja 19-sarjassa, otti toki kultaa esteissä. Reilut ennätysparannukset joka matkalla ja nuorten EM-esteiden kymmenes sija lupaavat hyvää.
17. (6-10) Tuomas Jokinen, Turun Weikot, -87
Ei saavutuksia
Ei kisan kisaa koko kesänä. Sitten menee ja tempaisee lokakuussa kympin maantiellä alle 32 minuutin. Ota tuosta nyt sitten selvää, kun aiempien vuosien perusteella mahdollisuuksia olisi vaikka mihin.
18. (10-8) Anette Haukilahti, Alatornion Pirkat, -93
Ei saavutuksia
Tämä kausi meni penkin alle, mutta teki lupaavan paluun maastokatsastuksissa. Odottelemme PM-kisoja mielenkiinnolla.
19. (9-5) Riku Marttinen, Heinolan Isku, -87
KK-3/1500, tilasto-7/1500
Maileri on väläytellyt mahdollista osaamistaan pidemmillä matkoilla lähinnä maastossa, vitosen ja kympin tulokset eivät ole ainakaan vielä säväyttäneet. Blogi.
20. (27-25) Kalle Keskipoikela, Lapin Lukko, -92
SM19-1/1500 ja 5000
Kirivoimaa ja junnumestaruuksia riittää, tänä vuonna ikäluokan mestaruus sekä vitosella että tonnivitosella. Kun kestävyys kehittyy, voi olla etenkin taktiikkakisoissa kova luu.
21. (58) Minttu Hukka, Karhulan Katajaiset, -95
SM17-1/3000 ja esteet
Ikäluokkansa tyttöjen selvä ykkönen. Voitti tyttöjen Ruotsi-ottelussa esteet, väläytteli kykyjään jo SM-maantielläkin ja juoksi ennakkoluulottomasti Kalevan Kisojen tonnivitosella. Karhulan petotyttöjen yhteisblogi.
22. (24-x) Ilona Välimäki, Uudenkaupungin Kenttäkarhut, -92
SM19-3/maasto
Hallitsi viime kaudella 19-vuotiaiden maastoja ja maantietä. Tällä kaudella samassa ikäluokassa jäi sijoille ynnä muut kovan 93-vuosikerran takia, mutta rikkoi kuitenkin lupaavasti ennätyksensä radalla.
23. (x) Martti Siikaluoma, Kangasalan Kisa, -92
SM19-1/maasto, KK-10/5000
Kumpi on päälaji, juoksu vai suunnistus? Mahdollisuuksia on molemmissa, tällä kaudella maastomestaruus, hyvä juoksu KK-vitosella (vaikka oman ikäluokan kisoissa jäikin hopealle) ja kympin paras suomalainen karnevaaleilla.
24. (25-x) Ville Heikkilä, Lammin Säkiä, -92
SM19-2/1500
Ei onnistunut napsimaan mestaruuksia SM-kisoissa, mutta paransi vitosen ennätystään roimasti ja juoksi kympin debyyttinsä mukavasti.
25. (x-35) Tommi Sundell, Porin Yleisurheilu, -90
SM22-1/800 ja 1500, KK-5/1500, KK-6/800, tilasto-6/1500, tilasto-7/800
Biologian opiskelija vetäisi tonnivitosella sekunnit järjestelmällisesti ihan uudelle kymmenluvulle. Viittaa siihen, että pidemmilläkin matkoilla voisi olla saumoja, jos kokeilumieltä riittäisi.
26. (x) Elisa Karhu, Turun Urheiluliitto, -92
KK-10/5000
Täysin puun – eikun rapakon – takaa Suomeen ja Kalevan Kisojen kymmenes sija vitosella. Sekä vitosella että kympillä heti TOP 10-listan takana, ei huonosti alta kaksikymppiseltä.
27. (45-13) Johanna Peiponen, Rovaniemen Lappi, -90
SM22-3/maasto, tilasto-5/puolimaraton
Vielä keväällä maastoissa sekä kesällä karnevaaleilla meno oli jäykkää, mutta parani syksyä kohti. Todellinen räväytys puolimaratonilla 1.18 pintaan, vaikka Ruskamaratonin puolikkaan tulosten yleistä kovuutta on ennenkin vähän ihmetelty.
28. (48-x) Jaakko Nieminen, Jyväskylän Kenttäurheilijat, -87
tilasto-4/10000, tilasto-9/3000, tilasto-10/5000
Juoksee enimmäkseen Ameriikoissa, missä opiskelee Kennesaw'n yliopistossa. Vitonen 14.40 ja debyyttikymppi puolen tunnin pintaan. Blogi.
29. (x) Ester Schulman, Porvoon Urheilijat, -94
SM17-1/maantie
Vasta toisella kilpailukaudellaan saavutti jo Suomen mestaruuden 17-vuotiaissa. Listasijoituksen kannalta oleellista on se, että mestaruus tuli kympin tiejuoksussa.
30. (x) Ilari Piipponen, Karhulan Katajaiset, -88
KK-8/1500
Pisti ennätykset täysremonttiin viime kaudella. Kahdeksas KK-tonnivitosella, mutta oliko matkavalinta sittenkin väärä?
31. (46-x) Camilla Richardsson, Vasa Idrottssällskap, -93
SM19-2/maantie, KK-9/esteet, tilasto-8/esteet
Jäi alkueriin nuorten EM-esteissä. Tiejuoksun SM-hopea kertoo kestävyysominaisuuksien olevan kunnossa, samoin kävelyn (!) nuorten PM-kulta.
32. (19-50) Kaisa Tyni, Haminan Ponteva, -90
SM22-2/800, SM22-3/1500, KK-7/800, KK-9/1500, tilasto-7/3000, tilasto-8/1500
Keskittynee jatkossakin keskimatkoille. Kolmosen Suomen tilastoissa tämän kauden seitsemäs, pidempiä matkoja ei ole radalla edes kokeillut.
33. (42-x) Pihla Hokkanen, Savonlinnan Riento, -93
SM19-3/maasto, tilasto-10/esteet
Ennätykset joka matkalla, mitä juoksi. Tulevaisuuden päämatka lienee esteet, joissa karsiutui alkuerissä nuorten EM-kisoissa.
34. (13-x) Sofie Lövdahl, Vasa Idrottssällskap, -93
SM19-2/1500
Sekunnin kymmenyksen tappio Jämsän karnevaalien esteissä ikätoveri Hokkaselle pudotti pois nuorten EM-kisoista. Lievä revanssi KK-tonnivitosella sijoin 11-12. Tämän kauden tulokset näillä kahdella olivat muutenkin lähes identtiset, ainoa ero on siinä että Lövdahl hiihtää kilpaa. Kotisivu.
35. (x) Tommi Hytönen, Kenttäurheilijat-58, -90
KK-9/10000
Juniorisarjojen menestys ei vakuuta, mutta KK-kympin yhdeksäs sija, puolimaratonin 1.11 ja raamit vakuuttavat.
36. (38-x) Rami Tuokko, Naantalin Löyly, -87
KK-3/esteet, tilasto-4/esteet, tilasto-10/3000 ja 5000
Uusi viimevuotisen KK-pronssin esteissä ja alitti yhdeksän minuutin haamurajan.
37. (28-23) Eeva Sajanti, Seinäjoen Seudun Urheilijat, -87
KK-6/esteet, tilasto-4/esteet, tilasto-10/3000
Tekee hyviä tuloksia, mutta ongelma on siinä, että ne ovat olleet kutakuinkin samalla tasolla vuodesta 2004 lähtien. Tällä kaudella ennätysparannus kolmosella.
38. (17-2) Joonas Lehtinen, Turun Urheiluliitto, -88
KK-7/1500
Keskimatkojen enkat niukasti uusiksi, mutta pidemmillä meni taantuman puolelle. Päämatkat ilmeisesti jatkossakin lyhyempiä.
39. (x-45) Lotta Suikki, Juvan Urheilijat, -88
KK-9/10000, tilasto-8/puolimaraton
Kahden lapsen äiti piti viime vuoden taukoa, mutta palasi nyt radoille selvin ennätysparannuksin. KK-kympin yhdeksäs sija, mutta 1.20 pintaan vetäisty puolimaraton kertoo enemmän tulevaisuudesta.
40. (16-21) Tapani Kärjä, Kalajoen Junkkarit, -88
Halli-11/3000
Nopeudenhakukausi – keskimatkoilla ennätykset, pidemmillä ei kulkenut. Jos nopeus saadaan yhdistettyä ilmeiseen kestävyyslahjakkuuteen, mahdollisuuksia löytyy.
41. (x) Venla Majapuro, Ilmajoen Kisailijat, -92
SM19-3/3000
Paransi vitosen ennätystään melkein minuutilla Kalevan Kisojen 13. sijalla ja muutkin matkat kasia lukuunottamatta kulkivat entistä vauhdikkaammin. Jos kehitys pitkillä matkoilla jatkuu samaan malliin, hyvä tulee.
42. (x) Henri Vanha, Oulun NMKY:n Urheilijat, -89
KK-11/5000, SM22-4/1500 ja 5000
Mitaleita ei tänä vuonna tullut, mutta reilut ennätysparannukset kertovat potentiaalista. Samoin hyvä juoksu KK-vitosella.
43. (35) Eveliina Määttänen, Keski-Uudenmaan Yleisurheilu, -95
SM16-1/800
Lyhensi kilpailumatkojaan tälle kaudelle, siksi sijoitus putosi. Onnistunut estejuoksu tyttöjen maaottelussa kertoo, että pidempien matkojen potentiaalia löytyy.
44. (x) Antti-Pekka Niinistö, Turun Weikot, -90
KK-14/1500
Työtapaturma: viime vuonna silloinen 22-vuotiaiden maastomestari tipahti vahingossa listalta. Korjataan erhe; vaikka tämänvuotiset sijoitukset eivät olleet vastaavia, tipahti ennätyksistä sentään jonkin verran löysää pois.
45. (22-49) Panu Jantunen, Parikkalan Urheilijat, -89
SM22-2/800, KK-8/800, tilasto-5/800
Paransi ennätystään kasilla. Pidemmät matkat eivät kuitenkaan tänä vuonna kulkeneet, siksi pudotus alaspäin.
46. (x) Samuel Rautiainen, Viipurin Urheilijat, -94
SM17-2/maantie
Lyhyemmillä matkoilla nopeus ei näytä riittävän, mutta otti 17-vuotiaiden SM-maantiellä hopeaa. Juossut jo puolimaratoneja, ennätys 1.14.22.
47. (26-55) Zenitha Eriksson, IF Nykarlebynejden, -92
SM19-1/800, KK-6/800, tilasto-8/800
Putosi listalla alaspäin ainoastaan siitä syystä, että päämatka nyt ja tulevaisuudessa on ilmeisesti 800 metriä. Ei juossut pidempää matkaa tänä vuonna kertaakaan, ellei SM-maastoja (kymmenes 19-vuotiassa) huomioida.
48. Johanna Halonen, Alatornion Pirkat, -96
Ei saavutuksia
Listalla viimevuotisen 13-vuotiaana napatun 17-sarjan maastomestaruuden ansiosta. Tällä kaudella miltei täysin pelistä poissa.
49. (x) Melese Lanki, Vehkalahden Veikot, -94
SM17-2/3000
Sai tänä vuonna ikäluokassaan SM-hopeaa kolmosella ja voitti poikien 1500 metriä Ruotsi-ottelussa. Uutena tulokkaana raakile, mahdollisuudet vielä tuntemattomat.
50. (x-32) Karin Storbacka, IK Falken, -87
KK-1/800 ja 1500, tilasto-1/800 ja 1500
KK-tuplamestari 800 ja 1500 metrillä on pakko nostaa listalle, vaikka pidemmille matkoille siirtyminen vaatisikin pysyväislaatuisen mielenhäiriön.
51. (x) Anna-Kaisa Saari, Ylivieskan Kuula, -95, SM16-2/3000
52. (52) Markus Hietanen, Lapin Lukko, -95, SM16-2/3000
53. Ida Räty, Helsingin Kisa-Veikot, -96, SM15-1/2000
54. (x) Jonas Ingo, Vasa Idrottssällskap, -95, SM16-1/esteet
55. (x) Vesa Linnamaa, Noormarkun Nopsa, -94, SM17-1/esteet
56. (51-x) Jaakko Piesanen, Saarijärven Pullistus, -93, SM-19-2/maantie
57. (x) Aleksi Uusipere, Espoon Tapiot, -94, SM17-2/esteet
58. (x) Veera Sahlberg, Turun Urheiluliitto, -91, SM22-6/maasto
59. (x) Anni-Maria Määttä, Oulun Pyrintö, -95, SM16-3/3000
60. (43-x) Victor Lövdahl, IF Femman, -91, SM22-3/maantie
61. (36-26) Anne Pentinmäki, Jalasjärven Jalas, -93, KK-17/5000
62. (x) Ville Lampinen, Kenttäurheilijat-58, -94, SM17-1/800
63. (x) Sanni Massinen, Jalasjärven Jalas, -93, KK-18/5000
64. (57-x) Jimmy Finnholm, IK Falken, -91, SM22-1/esteet, tilasto-9/esteet
65. (x) Markus Hämäläinen, Haminan Ponteva, -92, SM19-3/maantie
66. (x) Sallamari Koskinen, Ilmajoen Kisailijat, -94, SM17-1/800, KK-8/800
67. (x) Venla Lehtonen, Imatran Urheilijat, -95, SM16-4/3000
68. (40-19) Tuomo Salonen, Espoon Tapiot, -89, halliSM-4/1500
69. Sakari Ylönen, Oulun Pyrintö, -96, SM15-1/2000
70. (44-x) Mikaela Söderström, Porvoon Urheilijat, -92, KK-16/1500
71. Joonatan Syrjänen, Helsingin Kisa-Veikot, -96, SM15-1/800
72. (x) Heidi Marttinen, Heinolan Isku, -90, tilasto-9/800
73. (x) Hannu Granberg, Lahden Ahkera, -90, tilasto-10/esteet
74. (49-40) Sara Kuivisto, Porvoon Urheilijat, -91, halliSM22-1/1500
75. Antero Luotonen, Naantalin Löyly, -96, SM15-2/2000
76. (20-4) Saara Skyttä, Liedon Parma, -87, ei saavutuksia
77. (x) Marianne Pitkänen, Kuopion Sisu-Veikot, -94, SM17-2/800
78. (x) Rita Karjalainen, Parikkalan Urheilijat, -94, SM17-3/3000
79. (x) Roosa Lahtinen, Tampereen Pyrintö, -94, SM17-3/1500
80. (39-24) Sara Sajanti, Seinäjoen Seudun Urheilijat, -87, ei saavutuksia
81. Silja Meronen, Orimattilan Jymy, -96, SM15-3/2000
82. (x) Miika Pajukangas, Kaustisten Pohjan-Veikot, SM19-5/5000
83. (x) Iida Haataja, Lapin Lukko, -94, SM17-4/maasto
84. (33-20) Toni Lempinen, Turun Urheiluliitto, -92, SM19-8/maasto
85. (50-x) Heidi Pappila, Raision Kuula, -89, KK-4/800, KK-7/1500, SM22-1/800, SM22-2/1500, tilasto-5/800, tilasto-7/400, tilasto-9/1500
86. (x) Johannes Brunila, Turun Urheiluliitto, -88, KK-13/esteet
87. (54-47) Joonatan Oporta, Turun Urheiluliitto, -89, KK-13/10000
88. (x) Emma Hyyppä, Lahden Ahkera, -95, SM16-3/esteet89
89. (x-17) Miika Eskuri, Oulun NMKY:n Urheilijat, -94, SM17-4/3000
90. (x) Eetu Lindfors, Karhulan Katajaiset, -90, SM22-5/1500
91. (x-42) Aurora Holopainen, Porvoon Urheilijat, -92, SM19-3/1500
92. (x) Ossi Hakulinen, Espoon Tapiot, -93, SM19-1/esteet
93. (x) Reima Laakkonen, Joensuun Kataja, -89, KK-14/10000
94. (x) Tiia Taipale, Turun Urheiluliitto, -87, KK-8/esteet, tilasto-9/esteet
95. (34-46) Aleksi Ikonen, Joensuun Kataja, -89, ei saavutuksia
96. (x-53) Anni Hemminki, Rovaniemen Roadrunners, -90, SM22-2/maasto
97. (x) Ville Rokala, Orimattilan Jymy, -89, SM22-3/esteet
98. (x) Maria Miettinen, Leppävirran Viri, -91, SM22-1/esteet
99. (x-54) Elli Hemminki, Rovaniemen Roadrunners, -90, SM22-4/maasto
100. Isabelle Sandås, Lappeenrannan Urheilu-Miehet, -96, SM15-2/2000
Vasemmistoliitto avaisi rajat Putinin hybridisodalle
4 tuntia sitten
2 kommenttia:
Nimimerkki "Tomi" kommentoi vahingossa väärään tekstiin tähän liittyvän kysymyksen:
Kuinka hyvin pystyt seuraamaan suomalaista juoksukenttää, eli kuinka monet kisat käyt seuraamassa paikan päällä? Eikö se käy kukkaron päälle?
Vastaan: Viime kesänä kävin reiluna kolmenakymmenenä päivänä katsomassa kisoja paikan päällä. Näin useimpia listalla olevia juoksijoita useita kertoja. Täytyy silti tunnustaa, että listalla on neljä juoksijaa, joiden en ole nähnyt kisaavan livenä, vaan olen joutunut turvautumaan muihin lähteisiin.
Useimmat paikalla näkemäni kisat olivat toki sellaisia, joissa omia suojatteja oli mukana.
Kukkaron päälle tämä tietysti käy, mutta lienee silti harrastuksista sieltä halvimmasta päästä. Kustannukset kun koostuvat lähinnä ajokilometreistä, pääsymaksua Suomessa peritään yleensä vain Kalevan Kisoihin, Eliittikisoihin ja Tähtikisoihin, parilla poikkeuksella. Ja noihinkin valmentaja pääsee yleensä ilmaiseksi, jos oma suojatti juoksee.
Näitä on mukava lukea yli vuosikymmen myöhemmin. Vaikeaa tuo ennustaminen on. Jos 14-15 -vuotias huippulupaus on aikuisten SM-mitaleilla, niin kyseessä on upea saavutus. Mielenkiintoista nähdä, leviääkö Jakob Ingebrigtsenin tuoma innostus Suomeen. Tanskasta, Ruotsista ja Norjasta löytyy jo juniorisarjoista kavereita, jotka vetävät 5000m selvästi alle 14 minuutin ja 3000m lyhyellä halliradalla alle 8 minuutin (esim. Joel Ibler Lillesø, Axel Vang Christensen, Jonathan Grahn). Yhteistä näyttää olevan, että näillä kavereilla P13 tonnin ajat olivat kaukana samanikäisten suomalaisten kärjestä. Mielestäni se kertoo sen, että pikkujunnuissa ei todellakaan ole mikään pakko kaivaa kaikkea potentiaalia esiin juoksemalla kymmeniä tonnin kisoja kesässä ja siihen vielä päälle melkein sama tahti halleissa.
Lähetä kommentti