Lukijalle: Sun Tzu opetti aikoinaan, että on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää vastapuolen ajattelua. Niinpä kertaillaan neljän vuoden takaista yritystä:
Yli kaksituhatta vuotta sitten kreikkalaiset tekivät näppärän keksinnön ja aksiomatisoivat matematiikan. Sitä ennen matematiikka oli ollut luonnontiede. Mittailtiin suorakulmion sivuja ja huomattiin että katsos kehveliä, kun pituuden kertoo leveydellä, saadaan pinta-ala. Sitten tuli Eukleides ja osoitti matemaattisesti tämän olevan totta. Samoin kuin monta muuta asiaa voidaan osoittaa aukottomasti tosiksi.
Näin yleisesti luullaan. Totuus on kuitenkin jotain muuta.
Eukleides ei osoittanut suorakulmion pinta-alaa aukottomasti todeksi. Eikä mitään muutakaan. Hän ainoastaan osoitti, että nämä asiat ovat tosia, mikäli noudatetaan hänen esittämiään aksioomia. Aksioomat ovat tietynlaisia peruslauseita, joiden oletetaan olevan tosia ja joista muut lauseet ovat loogista seurausta. Tunnetuin Eukleideen viidestä aksioomasta on epäilemättä yhdensuuntaisuusaksiooma, jonka mukaan kaksi yhdensuuntaista suoraa eivät leikkaa toisiaan.
Yleisesti uskottiin vuosisatojen ajan Eukleideen aksioomien olevan ehdottomia totuuksia. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Ainoa ehto aksioomien valinnalle on näet se, että niiden tulee olla keskenään ristiriidattomia. Valitsemalla aksioomat toisin saadaan toisenlaista matematiikkaa. Eukleideen geometria kuvasi hyvin ihmisaistein havaittavissa olevaa maailmaa, mistä seurasi yleinen ja virheellinen uskomus sen absoluuttisesta totuudesta. 1800-luvulla löydettiin kuitenkin epäeuklidisia geometrioita, joissa esim. yhdensuuntaisuusaksiooma ei ollut voimassa, kuten hyperbolinen geometria. Niiden aksioomat olivat keskenään ristiriidattomia, joten järjestelmät olivat kelvollisia. Ne kuvasivat yleensä malleja, joiden käsittäminen ihmisaistein on lähes mahdotonta. Malleja, jotka eivät kuvanneet jokapäiväisessä elämässä havaittavia asioita, vaan olivat hyödyllisiä esim. pohdittaessa maailmankaikkeuden muotoa. Mikäli näiden aksioomajärjestelmien avulla yrittää rakentaa taloa, se ei pysy pystyssä. Se ei silti tarkoita sitä, etteivätkö järjestelmät olisi oikein – mutta ne ovat oikein vain omassa järjestelmässään.
Jotain hyvin samankaltaista on nähtävissä nykypäivän yhteiskunnallisessa keskustelussa. Geometriassa vastaava tilanne olisi seuraava. Ei auta, vaikka kuinka osoittaa rautalangasta vääntäen, että kolmion kulmien summa on 180 astetta. Toinen väittää kivenkovaan sen olevan enemmän, jolloin rautalangan omistaja polttaa loputkin päreensä idiotismin edessä.
Ehkä kyse ei olekaan idiotismista. Kyse saattaa olla erilaisesta aksioomajärjestelmästä, joka on sinänsä ristiriidaton. Edellisessä esimerkissä henkilö A käytti euklidista geometriaa, kun taas henkilö B pallogeometriaa, joten molemmat olivat oikeassa omassa aksioomajärjestelmässään, vaikka olivatkin eri kannalla kolmion kulmien summasta. Vastaavasti henkilön A aksioomajärjestelmän kulmakivenä saattaa olla esimerkiksi se, että kaikkia ihmisiä tulee kohdella samanarvoisesti heidän syntyperästään riippumatta, kun taas henkilön B aksioomajärjestelmässä tulee aksiomaattisesti suorittaa ns. positiivista diskriminaatiota. Mikä on sovittamaton ristiriita järjestelmien välillä.
Kumpikaan järjestelmä ei ole sen paremmin oikeassa kuin väärässäkään. Ne vain tuottavat erilaisen yhteiskunnan aivan kuten geometriassa erilaiset aksioomat tuottavat erilaista geometriaa. Kokonaan toinen juttu on sitten se, millaista geometriaa tarvitaan tai millainen yhteiskunta halutaan rakentaa. Euklidisen tasogeometrian avulla saadaan aikaan kerrostalo. Jos pitäytyisi hyperbolisessa geometriassa, talo ei pysyisi pystyssä koska hyperbolinen geometria ei ole tarkoitettu rakennusinsinöörin työkaluksi. Samaten euklidinen geometria ei auta maailmankaikkeuden muodon selittämisessä.
Kun asiaa ajattelee tältä kannalta, moni kummallisuus selittyy. Esimerkiksi Erkki Tuomioja on todella fiksu mies, mutta järjestelmällisesti väärässä. Paitsi tietysti oman aksioomajärjestelmänsä puitteissa oikeassa. Ikävä puoli Suomen kansan kannalta on tietysti se, ettei kyseinen aksioomajärjestelmä kuvaa havaittavaa todellisuutta kovin hyvin.
Olen ennenkin yrittänyt mennä vastapuolen pään sisälle ja ymmärtää. Toisenlaisen aksioomajärjestelmän kautta ajattelu antaakin näennäiselle mielettömyydelle hyvän selityksen. En nyt ryhdy sen kummemmin vastapuolen aksioomia pohtimaan, mutta voi lähteä siitä melko turvallisesta olettamuksesta että niihin jossain muodossaan kuuluu se, että huonosti meneviin asioihin löytyy syy valkoisesta miehestä. Tästä voi sitten lähteä loogisesti seuraamaan ajatusmallia ja kuten huomataan, se on varsin ristiriidaton. Kun oma aksioomajärjestelmäni eli Jaskan järjestelmä nyt on mitä on, niin kutsutaan tällaisen toisen järjestelmän omaavaa henkilöä vaikka yhden kirjaimen erolla Juskaksi (valitun nimen yhteydet olemassaoleviin henkilöihin ovat täysin tahattomia), eräänlaiseksi Anti-Jaskaksi.
Tässä välissä on kuitenkin huomautettava, että toki suurin osa suvaitsevaistosta ei ajattele asioita näin selkeästi, vaan kulkee ainoastaan lauman ja hyvän fiiliksen mukana toimien ristiriitaisesti. Sama pätee toki myös meihin Voiman Pimeän Puolen kulkijoihin – asioiden aksiomatisoijat ja loogisesti etenijät ovat kaikkialla harvassa. Suurin osa ihmisistä on vain sillejä silliparvessa kääntyen aina samaan suuntaan kuin naapurikin.
Äskettäin järjestettiin nenäpäiväkeräys. Samanlaisia keräyksiä järjestettiin silloinkin, kun olin lapsi. Niissäkin kerättiin rahaa köyhän Afrikan hyväksi. Nykypäivänä Afrikka on suhteessa sivistysmaihin ihan yhtä köyhä kuin silloinkin. Ainoa merkittävä ero on siinä, että sen väkiluku on kolminkertaistunut. Tästä Juska päätyy täysin loogiseen johtopäätökseen, että tuolloin jokunen vuosikymmen sitten Afrikkaa ei avustettu tarpeeksi. Jos näin olisi toimittu, niin Afrikka olisi tänä päivänä kukoistava manner. Joten kehitysapua on lisättävä, tuumii Juska.
Tilanne on kuitenkin se, että väkiluvun kasvun myötä Afrikan ja Lähi-Idän kantokyky ei riitä. Niinpä sieltä pyritään siirtolaisiksi sivistysmaihin. Tämähän on ihan ymmärrettävää. Islamistakin on monia eri suuntauksia, joita yhdistää vain yksi asia: kaikkien niiden kannattajat haluavat pois islamilaisista maista. Juskan logiikassa on täysin selvää, että tämä tulee sallia ja rajat avata. Eli hänen aksioomajärjestelmäänsä kuuluu vapaa liikkuvuus. Tämän seuraus kylläkin on se, että hallitsematon väestönkasvu kehitysmaissa jatkuu ja liikaväestö ainoastaan dumpataan länsimaihin. Mutta se ei ole ristiriidassa Juskan aksioomien kanssa.
Ongelmia tästä kieltämättä aiheutuu. Juskan aksioomiin kuuluu varmaan myös luonnonsuojelu. Nyt maapallon kantokyky alkaa ulvoa sietämättömissä lukemissa, kun ihmiskunnan kulutukseen tarvittaisiin jo kohta kahden maapallon tuotanto. Juskalle tämä ei muodosta ristiriitaa rajojen avoimmuuden kanssa, koska länsimaathan niitä resursseja eniten kuluttavat. Paitsi että:
1) Esimerkiksi Suomi tuottaa yli kaksi kertaa niin paljon luonnonvaroja kuin kuluttaa.
2) Afrikkalainen moninkertaistaa hiilijalanjälkensä muuttaessaan kylmempään ilmastoon korkeampaan elintasoon.
3) Siinä missä sivistysmaissa edes yritetään tehdä asialle jotakin, kehitysmaissa nakataan luonnonvarojen käytölle pitkät paskat.
4) Esimerkiksi Arabiemiraateissa eli rikkaassa kehitysmaassa luonnonvaroja käytetään 12-kertaisesti verrattuna alueen luonnonvarojen tuotantoon - vähän eri juttu kuin Suomen 0,5-kertaisuus. Jos kehitysmaalaisilla olisi mahdollisuus kuluttaa luonnonvaroja yli kapasiteetin, näin tapahtuisi.
Hyvänä esimerkkinä Juskan ajatusmallista oli äskettäin Hesarissa ollut lista Pohjoismaiden 15 keinosta, jotka pelastaisivat maapallon ilmastonmuutokselta. Joka ainoa niistä oli kuin laastari valtimoverenvuotoon. Millään ei ole minkäänlaista tehoa, ellei kehitysmaiden väestönkasvua saada pysähtymään. Eikä se suinkaan ollut listassa. Itse asiassa ainuttakaan noista viidestätoista keinosta ei edes tarvittaisi, mikäli kehitysmaat olisivat noudattaneet Pohjoismaiden keinoa: Pidetään väkiluku alhaisempana kuin ekologinen kapasiteetti. Tämän ehdon täyttävät Pohjoismaista kaikki muut paitsi Tanska, jonka kulutus on noin 1,3 kertainen tuotantoon nähden.
Juskalle tämä ei ole ongelma siksi, että nämä ongelmat ratkeavat kyllä, kunhan kehitetään sopiva teknologia.
Teknologian kehittämiseen taas vaaditaan työvoimaa, jota Juskan logiikassa saadaan kehitysmaalaisesta maahanmuutosta. Juskan aksioomiin kun kuuluu se, että ihmisryhmillä ei ole mitään eroja. Ei ainakaan älykkyydessä. Mikä on varsin käsittämätön ajatus niin biologian, tilastotieteen kuin tutkimustenkin näkövinkkelistä. Plus sitten siihen päälle kulttuuri, joka useissa tapauksissa on esteenä kehitykselle. Tästä joku muu voisi loogisesti todeta, että:
1) Ei kannata ottaa maahan porukkaa, jonka älli ei riitä sivistyneessä yhteiskunnassa toimimiseen.
2) Kehitykselle ja sivistykselle vihamieliset kulttuurit tulee kitkeä pois kuin rikkaruohot.
Mutta nämä eivät ole yhteensopivia Juskan järjestelmän kanssa, joten hän "ratkaisee" ongelman (1) massiivisin tukitoimin ja ongelman (2) soveltamalla kulttuurirelativismia, jonka takia kaikilta ei vaadita samoja asioita, vaan jotkut ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.
Lopullisena niittinä Juska voi todeta, että maapallolla on tosiaankin liikaa ihmisiä ja niitä ei pidä enää hankkia lisää. Niinpä hän keksii jonkin syyn pysyä lapsettomana, mikä antaa muille tilaa. Tai ainakin hän kehottaa länsimaalaisia olemaan hankkimatta lapsia siksi, että maapallon väkiluku kasvaa niin valtavaa tahtia. Tässä logiikassa globalisoidaan lokaali ongelma eli eihän länsimaiden ongelma ole väestönkasvu. Sen sijaan kehitysmaiden on. Juskan ratkaisu muistuttaa tämmöisen toisen aksioomajärjestelmän omaavan mielestä sitä, että Suomessa ruvettaisiin säästämään vettä siksi että siitä on Saharassa pula ... ai brrgele, mutta niinhän sitä jo tehdään. Siis korjataan toisinpäin: länsimaalaisten lastenhankintalakko maailman väestönkasvun pysäyttämiseksi on sama kuin Keniassa pukeuduttaisiin tammikuussa toppavaatteisiin siksi että Suomessa on kylmä.
Mikäli länsimaalaiset eivät lisäänny, kehitysmaalaiset muuttavat länsimaihin ja lisääntyvät yhtä hillittömästi kuin ennenkin. Paitsi Juskan järjestelmässä, jossa he muutaman sukupolven kuluttua muuttuvat länsimaiselle tasolle. Ja samalla ratkeavat kaikki muutkin ongelmat, kun maahanmuuttajien kehittämät teknologiset innovaatiot otetaan käyttöön.
En voi sille mitään, että Juskan ja hänen heimolaistensa maailmankuvasta tulee mieleen keskiaikainen geosentrinen maailmankuva, jossa maapallo oli avaruuden keskipiste ja kaikki planeetat sekä Aurinko kiersivät sitä. Tämähän oli ihan uskottava siihen asti, kunnes alettiin tehdä tarkempia havaintoja ja parempia laskelmia. Tällöin havaittiin, että eihän tämä nyt ihan putkeen mennyt. Mutta aksiooma - kaikki kiertää Maata - oli aksiooma ja jos todellisuus näytti olevan sen kanssa ristiriidassa, niin sen pahempi todellisuudelle. Silloin järjestemää paikattiin. Todettiin, että ympyränmuotoiset kiertoradat eivät riitä, vaan niihin piti lisätä episyklejä, toisin sanoen silmukoita jotka aiheutuvat kiertoradan sisällä olevista kiertoradoista. Kuvaajana tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Mars kiersi systeemin mukaan Maata näennäisesti ympyränmuotoista rataa pitkin, mutta teki silloin tällöin silmukan radallaan. Vastaavalla tavalla voi toki paikata systeemin virheitä loputtomiin: aina kun löytyy uusi poikkeama laskelmiin (jota ei voi virheellisenä havaintona enää kiistää, tämä toki on aina ensimmäinen yritys), lisätään jokin mielenkiintoinen kommervenkki vanhaan teoriaan. Uuteen aksioomajärjestelmään siirtyminen oli ideologisesti erittäin raskasta, vaikka aurinkokeskinen malli selittikin taivaankappaleiden liikkeet täydellisesti ja yksinkertaisesti. Sitä ei vain voinut hyväksyä, koska se oli ristiriidassa aksiooman eli maakeskeisyyden kanssa.
Samalla tavalla voimme ymmärtää haittamaahanmuuton ja kulttuurirelativismin kannattajia. Niin kauan kun kaikki kansat pysyivät omilla alueillaan harjoittamassa omaa kulttuuriaan, eivät heidän teoriansa olleet merkittävässä ristiriidassa todellisuuden kanssa. Nykymaailmassa tosiasiat ovat rävähtäneet kasvoille, jolloin heidän teorioihinsa tulee rakennella mitä mielenkiintoisimpia silmukoita, jotta ne saataisiin paikattua kasaan. Siirtyminen toisenlaiseen malliin on yhtä vaikeaa kuin oli aikoinaan siirtyminen geosentrisestä mallista heliosentriseen. Siinäkin vainottiin uuden mallin esittäjiä, pistettiin oikeuden eteen väärien faktojen ilmaisemisen takia ja pakotettiin perumaan epäsopivat näkemykset. Mikä on kautta historian ollut yleensä aika varma merkki siitä, mikä järjestelmä toimii ja mikä ei. Jos uusi ajattelumalli olisi virheellinen, virallinen malli voisi helposti kumota sen järkiperustein. Muussa tapauksessa se on aina joutunut turvautumaan demonisointiin ja vainoamiseen.
Vuoropuhelu on näin erilaisissa aksioomajärjestelmissä vaikeaa, mutta ei se mahdotonta ole. Siihen tulee pyrkiä. On tunnustettava, että ei Juskan malli kokonaan virheellinen ole, on siinä hyviäkin elementtejä. Aivan samoin kuin eihän geosentrinen maailmankuva kokonaan väärä ollut, kiersihän sentään Kuu Maata.
Magdeburgin kaasuvalotus
4 tuntia sitten
11 kommenttia:
Tuhka sanoisi että Jaska odottaa liikoja. Nykyaikana jokaisella ryhmällä on omat kuplansa joissa on omat asiantuntijat ja näkemykset jotka pohjaavat johonkin omaan tietoon ja faktaan jotka tulkitaan maailmankuvaan sopivaksi.
Tätä kuplaa on lähes mahdotonta murtaa koska mitää sitä haastavaa ei haluat ottaa edes tätä lähelle. Sen lisäksi tätä kuplaa ja näkemystä puolustetaan melkoisella vimmalla.
Kumminkin voi olla kun murroskausi etenee, voi olla mahdollista saada enemmän ihmisiä omaan kuplaan ja sitten ajaa muutosta.
Tuhka odottaa asioiden sitä ennen muuttuvan aika sotkuisiksi.
Vuoropuhelu on näin erilaisissa aksioomajärjestelmissä vaikeaa, mutta ei se mahdotonta ole. Siihen tulee pyrkiä. On tunnustettava, että ei Juskan malli kokonaan virheellinen ole, on siinä hyviäkin elementtejä. Aivan samoin kuin eihän geosentrinen maailmankuva kokonaan väärä ollut, kiersihän sentään Kuu Maata."
Juu allekirjoitan, sillä sattumoisin tunnen itsekin erään " Juskan", joka on sinänsä ihan noheva kaveri, mutta auttamatta omaan kuplaansa jumahtanut. Hänen kanssaan saa niin haluten ihan kaikin puolin fiksua settiä aikaan, mutta tietyissä, esim. noissa jutussa luetelluissa asioissa jokin aivolukko vaan iskee kiinni, ja omien teesien ulkopuolelle meneminen ei kertakaikkiaan onnistu. Tai hetkellisesti ehkä joo, mutta vastavaikutus tulee hyvin pian. (Itse puolestani olen koettanut, parhaani mukaan siedättää itseäni erilaisiin ajatuskokeen muotoisiin irtiottoihin ihan välttääkseni tuota kuplaan jämähtämistä, jos se nyt on edes jotenkin siedettävästi tehtävissä.) Lopputulemaksi kai sitten jää, että tietyntyyppisillä ihmisillä osa asioista on siinä määrin egokysymyksiä, ettei minkäänlaista kompromissia voitane edes ajatella? Pahinta kun ei ole edes se, että oikeat ihmiset olisivat väärässä (vaikka kestokykyä koetellaankin), mutta jo ajatus siitä, että väärät ihmiset olisivat oikeassa, menee jo kauas edes ajateltavissa olevan tuolle puolen..
-J.Edgar-
Tuli mieleen yksi vanha scifi, siinä kuljettiin maailmojen välillä, yksi mittari oli käytössä. Se mittasi mikä on piin arvo ja kolmion kulmien summa ja jotain muuta samansorttista. Maailmoissa kun luonnonlait olivat erilaisia. Tätä erilaisuutta sitten käytettiin hyväksi ihan kaupallisesti, energiaa ilmaisesti saatavilla ja muuta yhtä hyvän katteen tuottavaa.
Geometrioiden erot on helppo käsittää ihan maapallollakin. kartat, siis tasokartat on aina vääriä. Kulmat, muodot tai pinta-alat ihan päin hanuria. Aina. Vain pienialaisissa kartoissa häviää viat mittaustarkkuuteen.
Pyssymies
Kuten Pyssymies kirjoitti tasokartoista: " Kulmat, muodot tai pinta-alat ihan päin hanuria."
En yhtään epäile sitä, etteikö Jaska matematiikkaakin hyvin tuntevana tuntisi asiaa yhtä hyvin kuin minäkin, samoin kenties Pyssymieskin. Mutta siltä varalta, että joku tätäkin kolumnia seurannut ei tietäisi, selvennän asiaa tarkemmin:
Moni on varmaankin ihmetellyt sitä, että joissakin maailmankartoissa Grönlanti on jopa Afrikkaa suurempi, toisissa taas paljonkin pienempi. Ja Suomikin on joissakin kartoissa suunnilleen Intian kokoinen, toisissa taas paljon pienempi. Eivätkä eri maat näytä kaikissa kartoissa saman muotoisiltakaan.
Kaikki tämä johtuu siitä, että kartat on tehty eri projektioissa. On nimittäin olemassa monia erilaisia karttaprojektioita, eli matemaattisia tapoja kuvata pallopinta tasolle. Eri projektioissa on omat hyvätkin puolensa, mutta niissä kaikissa on auttamattomasti myös huonot puolensa, eli JOKO kulmat ja muodot TAI pinta-alat ovat "päin hanuria". Mutta eivät välttämättä molemmat.
On kyllä olemassa projektioita (esimerkiksi merikartoissa ja varsinkin 1900-luvun alkupuolella muutoinkin paljon käytetty Mercatorin projektio), joissa kulmat ja (tarpeeksi pienten) alueiden muodot ovat oikein, mutta eri puolilla maapalloa sijaitsevien alueiden pinta-alojen suhteet ovat päin honkia. Toisissa projektioissa taas pinta-alojen suhteet ovat oikein, mutta ainakin joissakin osissa karttaa pientenkin alueiden muodot vääristyvät suuresti. Eräs sellainen (mutta toisin kuin joskus kuulee väitettävän, ei suinkaan ainoa eikä edes ensimmäinen) on 1970-luvulla lanseerattu ja melkoisesti keskusteluakin herättänyt ns. Petersin projektio. Siinä pinta-alojen suhteet ovat oikein, mutta esimerkiksi Siperian itäisin osa ja Alaska näyttävät aivan liian pitkiltä ja kapeilta niemimailta.
Eräänlaisena kompromissina nykyisin käytetään paljon myös sellaisia projektioita, joissa sekä kulmat että pinta-alat vääristyvät enemmän tai vähemmän, mutta kummatkaan eivät niin paljon kuin esimerkiksi edellä mainitsemissamme.
Tuhka: Ei asiantuntijoilla voi olla eriäviä totuuksia. Voi olla eriäviä arvauksia. Ongelma on se, että ei haluta tunnistaa ketkä tietävät ja ketkä eivät sekä siinä, että ei eroteta varmaa faktaa ja sivistynyttä (tai vähemmän sivistynyttä) arvausta toisistaan.
Vuoropuhelun mahdollisuudella tarkoitin myös sitä, että vaikka toinen olisi oikeassa ja toinen väärässä asiassa X, voidaan silti tehdä yhteistyötä asiassa Y.
J.Edgar: Tuntemallasi Juskalla on siis toivoa. Mitä väärässä ja oikeassa olemiseen tulee, niin olen sanonut että suvakeilla on meihin nuiviin nähden sellainen etu, että tokihan me nuivatkin toivomme että suvakit olisivat oikeassa. Ikävä kyllä tämän todennäköisyys on vain äärimmäisen pieni, mutta optimistinen toiveajattelu vetoaa moniin.
Pyssymies ja nimetön: Kuten todettu, kaikki projektiot ovat virheellisiä. Kyse on vain siitä mitä virhettä ollaan valmiita sietämään eniten ja sehän on riippuvaista siitä mitä kartalla halutaan tehdä.
Aivan, kartan tarkoitus määrää siedetyn virheen. Oletkos ajatellut, että esimerkiksi rantaviivan pituus riippuu mittakaavasta? Vikki: fraktaalit matematiikassa.
Mitä tuo nyt sitten on tarkoittavinaan. No, mitä tarkemmin mittaat, sen pitempi rantaviiva on ja mutkikkaampi. sopii katsoa vaikka peruskoulun karttakirjasta jotain lähijärveä. Aika yksinkertainen ja lyhyehkö rantaviivaltaan. Sitten sopii katsoa samaa järveä peruskartasta - paljon mutkkkaampi rantaviiva ja pitempi. Sitten sopii käydä katsomassa paikan päällä, kuvittele piirtäväsi kartta 1/1 - tuleepa todella mutkikas rantaviiva ja ihan varmasti pitkä.
Mittaa kymmenen metrin mittaketjulla, mittaa sylin vakomitalla tai mittaa kyynärkepillä - millä tule pitempi? Mittaa sentin mittaisella nittatikulla ja taas saat pitemmän.
Projektiodenkin suhteen mittakaava ja tarkoitus ratkaisee. Peruskartta riittää tykillä ampumiseen, kun ympyrän kaari jaetaan vain 6000 osaan, eikä kantama ole kuin 10 kilometriä. peruskartta riittää hienosti suunnistamiseen, kun palaute saadaan maastosta. Ei siis mennä pelkän kartan varassa, käytetään silmiä ja järkeä.
Kun kantama alkaa olla luokkaa 40 kilometriä alkaa tulla ongelmia. Ja kun kantama on 400 kilometiä, käytetään jo ihan toisenlaista koordinaatistoa. Ja maaliinohjausta.
Pyssymies
Lisää juputusta:
Kun suunnistetaan juoksemalla, päästään rastille polunmutkasta ihan suoraa linjaa pitkin. Katsotaan kartasta suunta ja sitten mennään konpassin mukaan n metriä = p askelparia. Kun lennetään ameriikkaan suomesta ei mennä suoraa suuntimaa pitkin, mennään isoympyräreittiä.
Katoppa paperikartasta meneekö suorin reitti enkelten kaupunkiin (LA) pohjoisnavan kautta. Ei näyttäisi, oikeasti menee. Nixmanni lensi yli NY:n suoran lennon Condorilla LA - Berliini. Eivät osanneet suunnistaa pohjoisnavan yli? Vai halusivat pelotella? Vai kumpaakin.
Pyssymies
On kyllä mahdollista tehdä sellainenkin tasokartta, jossa maapallon isoympyrät tosiaan näkyvät suorina. Sellaista karttaprojektiota sanotaan gnomoniseksi projektioksi. Sellainen voidaan konstruoida seuraavasti:
Ajatellaan, että läpikuultavan karttapallon keskipisteeseen olisi asetettu lamppu ja että läpinäkyvä tasomainen kalvo, vaikkapa tavallinen piirtoheittimen kalvo, sivuaa karttapalloa yhdessä pisteessä. Silloin tuolle kalvolle kuvautuisi gnomonisen projektion mukainen kartta.
Se sivuamispiste voi olla esimerkiksi pohjoisnavalla mutta yhtä hyvin missä muualla tahansa, jos tarkoituksena on näyttää, missä suunnassa (isoympyrää pitkin mitattuna) mikin kohde sijaitsee jostakin tietystä paikasta katsottuna.
Monestakaan syystä sellainen karttaprojektio ei kuitenkaan ole tullut kovin suosituksi. Ensinnäkin on selvä, että sellaisella kartalla ei voi näkyä koko maapallo, eikä edes puolet siitä, vaan ainoastaan pallonpuoliskoa pienempi alue. Lisäksi siinä kaukana sivuamispisteestä olevat alueet näyttävät aivan liian suurilta, eivätkä myöskään veny joka suunnassa yhtä paljon, joten kaukana sivuamispisteestä eivät pienetkään alueet näy myöskään oikean muotoisena. Joihinkin erikoistarkoituksiin sellaisiakin karttoja kuitenkin käytetään.
Lisätietoa löytyy täältä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Gnomoninen_projektio
Siellä on myös mallina sen projektion mukainen kartta, pohjoisnapa keskipisteenä. Siinä Eurooppa on vielä suunnilleen oikean muotoinen, mutta jo Pohjois-Amerikka melkoisesti venähtänyt ellei suorastaan tunnistamattomaksi vääntynyt, niin että Meksikonlahti jää jo kartan ulkopuolelle. Jos se ulottuisi vähänkin kauemmaksi navalta, myös Afrikka näyttäisi aivan oudolta. Päiväntasaajalle saakka sellaisessa kartassa näkyvä alue ei voisi ulottuakaan, vaan teoreettisesti päiväntasaaja olisi siinä joka suunnassa äärettömän kaukana.
On kyllä mahdollista tehdä sellainenkin kartta, jossa maapallon isoympyrät tosiaan näkyvät suorina viivoina. Sellaista sanotaan gnomoniseksi projektioksi.
Sellainen voidaan ajatella muodostettavan seuraavasti:
Oletetaan, että läpikuultavan karttapallon keskipisteeseen on sijoitettu lamppu ja että läpinäkyvä kalvo sivuaa karttapalloa yhdessä pisteessä. Silloin sille kalvolle kuvautuisi gnomonisen projektion mukainen kartta.
Se sivuamispiste voi sijaita esimerkiksi pohjoisnavalla mutta yhtä hyvin missä muualla tahansa, jos kartan tarkoituksena on osoittaa, missä suunnassa mikin paikkakunta sijaitsee juuri kyseiseltä paikalta katsottuna.
Lisätietoa löytyy esimerkiksi täältä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Gnomoninen_projektio
Kyllä sellaisia karttoja käytetäänkin joihinkin tieteellisiin erikoistarkoituksiin, mutta tavallisissa karttakirjoissa tai seinäkarttoina sellaisia ei juuri näe. Siihen lienee monia syitä:
Ensinnäkään sellaisessa kartassa ei voi näkyä koko maapalloa eikä edes puolta siitä, ainoastaan pallonpuoliskoa pienempi alue.
Toiseksi, kaukana sivuamispisteestä olevat alueet näyttävät aivan liian suurilta eivätkä edes veny joka suunnassa yhtä paljon, joten sekä pinta-alojen suhteet että kulmat vääristyvät jopa enemmän kuin monessa muussa tunnetummassa projektiossa.
Tuossa Wikipedian artikkelissa näkyykin sellainen kartta, pohjoisnapa sivuamispisteenä. Siinä Eurooppa näkyy vielä suunnilleen oikean muotoisena, mutta jo Pohjois-Amerikka on venähtänyt lähes tunnistamattomaksi, kun jo Meksikonlahti jää kartan ulkopuolelle. Päiväntasaajalle saakka sellainen kartta, jos pohjoisnapa on valittu sivuamispisteeksi, ei voi ulottuakaan, sillä teoreettisesti päiväntasaaja sijoittuu siinä joka suunnassa äärettömän kauas.
Pyssymies: Eikös se kenraali Nenonen varmistanut matemaattisena nerona, että Suomella oli toisen maailmansodan aikana maailman tehokkain tykistö? Ei siis paras, mutta kokoon nähden tehokkain.
Tietääkseni Condorilla ei sentään LA:han lennetty, mutta New Yorkiin kylläkin jo 1938. Junkers Ju 290:n väitetään lentäneen sota-aikana testimielessä vain kolmenkymmenen kilometrin päähän New Yorkista ja takaisin, eli saksmannit olisivat halutessaan voineet tehdä pikku yllärin jenkeille. Tosin pommikuorma olisi jäänyt symboliseksi.
Nimetön: Jep, tuo gnomoninen projektio on mahdollinen. Mutta vaikea kuvitella visuaalisesti hyödyttömämpää projektiota...
Lähetä kommentti