Lukijalle: Jalkapallon MM-kisat potkaistiin käyntiin eilen. Toivottavasti Islanti voittaa, se on ehdoton suosikkijoukkueeni. Malliesimerkki siitä, kuinka nationalismi hiepittää monikulttuuria 100-0. Yksikään eurooppalainen 0,3 miljoonan asukkaan alue ei taatusti selviäisi MM-kisoihin - paitsi Islanti. Joukkue koostuu pelkistä viikingeistä ja pyöritteli monikymmenkertaisesti suurempia monikulttuurisia joukkueita, mm. Suomea. Sivumennen sanoen, MM-kisoihin selvisivät myös Ruotsi ja Tanska, joiden joukkueet ovat myös melkoisen viikinkipitoisia. Itse asiassa niiden viikinkipitoisuus on taatusti suurempi kuin maiden asukkaiden viikinkipitoisuus kyseissä ikäluokassa. Ja kyse on sentään jalkapallosta, jonka pitäisi olla juuri se asia jota monikulttuuri rikastuttaa!
Mielenkiinnolla odotetaan, mitä kisoissa tapahtuu. Venäjä varmaan onnistuu pitämään hyvät kisat, onnistuihan se Sotsin talviolympialaisten järjestelyissäkin. Autoritäärisissä maissa homma yleensä toimii. Korruptiota paheksutaan, mutta hei, kyse on jalkapallosta. Eikä Venäjän urheiluelämässä korruptio nyt niin paha ole. Esimerkiksi Sotsin talviolympialaisten budjetista arvioitiin kolmasosan kuluneen korruptioon. Aika hyvä suoritus - yleensä Venäjällä asia on päinvastoin eli kolmasosa korruptiosta kuluu budjettiin. Joka tapauksessa saapa nähdä, kykenevätkö MM-joukkueet saamaan aikaan yhtä vauhdikkaita futismatseja kuin tässä viiden vuoden takaisessa tarinassa. Tasa-arvokiintiö ei jutussa täyty, sillä yksikään otteluista ei ole naisten peli. Tämä aiheutuu siitä, että naisten jalkapallo ei ole maailman mittakaavassa suuruudeltaan kuin murto-osa miesten lajista. Edes yhdellä Vanuatun parhaista jalkapalloseuroista ei tiettävästi ole naisten joukkuetta, vaikka seuran nimi olisi mitä sopivin: Nalkutan FC. Melkein yhtä hyvä kuin indonesialaisten jalkapallojoukkueiden nimet, joista niistäkään ei yksikään ole saanut nimensä lisäksi riittävän hauskaa aikaan päästäkseen tälle listalle, Indonesian maajoukkue kylläkin:
10. 1976: Athlone Town - Finn Harps 0-5
Ulosajoihin ja varoituksiin on nähty monia syitä, mutta tuskin koskaan yhtä erikoista kuin tässä ottelussa. Irlannin Cupin semifinaalissa kohtasi kaksi maan parhaisiin seuroihin kuuluvaa joukkuetta. Athlone Town otti melkoisen rökityksen, mutta syytä ei pidä laittaa maalivahti Mick O'Brienin piikkiin. Hän teki parhaansa sotkeakseen vastustajan pelin. O'Brienillä oli tapana hypätä ylärimaan roikkumaan. Tällä kertaa hän unohti, että maalipylväät olivat puuta eivätkä metallia. Krunts. Peli katkaistiin 15 minuutiksi tilanteessa 0-2 korjaustöiden ajaksi. Hengähtystauko ei auttanut Athlone Townia ja tilanne oli pian 0-4. Tässä vaiheessa O'Brien kiipesi yläriman päälle - hän selitti jälkeenpäin, että kulmaliitos näytti löysältä ja hän yritti korjata sitä - ja rima katkesi jälleen. Erotuomarin kärsivällisyys loppui ja maalivahti sai punaisen kortin. Kohta kuultiin legendaarinen kenttäkuulutus: "Onko yleisön joukossa puuseppää?"
9. 2002: AS Adema - SO l'Emyrne 149-0
Madagaskarin mestaruus ratkaistiin neljän joukkueen yksinkertaisella loppusarjalla. Toiseksi viimeisessä ottelussa SO l'Emeryne joutui tyytymään 2-2 -tasapeliin kyseenalaisesti tuomitun rangaistuspotkun takia ja menetti mahdollisuutensa mestaruuteen. Tästä suivaantuneena joukkue protestoi viimeisen kierroksen ottelussa tekemällä aina aloituspotkusta oman maalin. Seuraus oli tietysti uusi aloituspotku, josta taas mahdollisimman nopeasti uusi maali. Koska peliaika on 90 minuuttia ja maaleja tuli 149, voi laskea että operaatioon meni keskimäärin hieman yli 36 sekuntia.
8. 1997: Suomi - Unkari 1-1
Jalkapallon MM-karsintalohkon viimeinen ottelu. Lisäaika menossa, Suomi johtaa 1-0 ja on menossa jatkokarsintaan. Sitten Unkari tasoittaa. Tai oikeastaan Suomi tasoittaa, sillä pallo pomppii kuin flipperissä maaliin kuuden suomalaispelaajan kautta. Unkari jatkokarsintaan ja Suomi ulos. Ikuinen trauma. Tosin useimmiten unohdetaan, miten Unkarille kävi jatkokarsinnassa Jugoslaviaa vastaan. Ensimmäisessä osaottelussa kotona tuli takkiin 1-7, vierasottelussa 5-0. Tuskin Suomen kohtalo yhtään sen auvoisampi olisi ollut.
7. 1976: Leicester City - Aston Villa 2-2
Chris Nicholl pelasi Englannin korkeimmalla sarjatasolla vuosikausia keskuspuolustajana ja edusti Pohjois-Irlantia 51 maaottelussa, mukaanlukien vuoden 1982 MM-kisat. Ottelussa Leicester Cityä vastaan hän aloitti maalinteon pistämällä pallon vahingossa omaan maaliin. Vahinko korjaantui, kun hän tasoitti pelin 1-1:een. Sitten tuli ottelun kolmas maali, jota Nicholl kuvaili jälkikäteen uransa komeimmaksi. Hän syöksyi tavoittelemaan palloa ja pukkasi sen laakana maaliin. Valitettavasti omaan. Mutta tasoitus tuli taas; Nicholl teki ottelun kaikki neljä maalia, kaksi vastustajan ja kaksi omaan verkkoon.
6. 1998: Thaimaa - Indonesia 3-2
Kaakkois-Aasian maajoukkueiden turnaus Tiger Cup järjestettiin 1998 Vietnamissa. Kahdeksan joukkuetta oli jaettu kahteen alkulohkoon. Molemmista lohkoista kaksi parasta välieriin periaatteena vanha tuttu A1 - B2 ja A2 - B1. B-lohkon jatkajat (Singapore ja Vietnam) olivat jo selvillä ennen A-lohkon viimeistä kierrosta. Myös A-lohkon jatkoonmenijät Thaimaa ja Indonesia olivat selvillä, mutta niiden keskinäinen järjestys ratkeaisi viimeisessä, keskinäisessä ottelussa. Thaimaa voittaisi lohkon voittamalla ottelun, muuten Indonesia olisi lohkoykkönen. Lohkoykkönen puolestaan kohtaisi välierissä isäntämaa Vietnamin, jota pidettiin etukäteen pahempana vastustajana kuin Singaporea.
Kun pelikello näytti 90 minuuttia, tilanne oli tasan 2-2 ja Indonesia menossa lohkovoittoon. Tällöin Indonesian puolustaja Mursyid Effendi teki tarkoituksella oman maalin, vaikka thaimaalaispelaajat yrittivät estää. Peli Thaimaalle 3-2. Loppuselvittelyissä FIFA määräsi molemmille joukkueille 40 000 dollarin sakon ja asetti Effendin vuodeksi kokonaan ja loppuiäksi kansainväliseen pelikieltoon.
Nolointa asiassa oli se, että taktikointi ei auttanut, vaan molemmat joukkueet hävisivät välieränsä. Keskinäinen pronssiottelu meni rankkarikisaan asti ja siinä Indonesia oli parempi.
5. 2000: Mestareiden liigan alkulohko D
Neljän joukkueen kaksinkertainen sarja, kaksi parasta jatkoon. Itävaltalainen Sturm Graz ottaa kaksi 5-0 rökäletappiota. Nämä kuitenkin jäävät joukkueen ainoiksi tappioiksi ja muista otteluista tulee yksi tasapeli ja kolme voittoa. Lohkovoitto 10 pisteellä, mutta maaliero -3. Turkkilainen Galatasaray puolestaan ottaa kaksi voittoa, kaksi tasapeliä ja kaksi tappiota ja päätyy kahdeksaan pisteeseen, samoin Glasgow Rangers. Neljäs joukkue, AS Monaco, häviää kolmesti ja voittaa kahdesti jääden lohkon viimeiseksi. Monacon tappiot ovat kuitenkin niukkoja ja toinen voitoista on 5-0 Sturm Grazia vastaan, joten joukkueen maaliero on +3. Tasapisteisiin päätyneiden Galatasarayn ja Rangersin järjestyksen ratkaisevat keskinäiset ottelut, joista toinen päättyi tasan ja toinen Galatasarayn voittoon. Galatasaray siis jatkoon, vaikka sen maaliero koko sarjassa onkin -3 ja karsiutuvan Rangersin +3.
Lopputulos: molempien jatkoon menneiden joukkueiden maaliero oli -3, molempien karsiutuneiden +3.
4. 1957: Charlton - Huddersfield 7-6
Kaikki varmaan muistavat legendaarisen jääkiekon MM-kisojen puolivälieräottelun 2003 eli "pakkoruotsi-ottelun". Siis: Jos Suomi johtaa Ruotsia vastaan 5-1, montako maalia Ruotsin on pakko tehdä? Vastaus: Ei yhtään, mutta viisihän ne pirulaiset tekevät.
Vielä paremmaksi pisti Charlton Englannin toiseksi korkeimman sarjatason ottelussa Huddersfieldiä vastaan. Charltonin kapteeni loukkaantui 17. minuutin kohdalla ja joukkue joutui pelaamaan koko loppuajan yhden miehen alivoimalla, koska siihen aikaan vaihtoja ei sallittu. Huddersfield otti pian varman tuntuisen johdon ja 62. minuutilla peli oli jo 1-5. Neljän maalin johto, alle puoli tuntia peliaikaa jäljellä ja vastustaja yhden miehen vajaalla. Selvä peli. Tai sitten ei. Charlton kavensi heti perään, 2-5. Sitten pääsi irti joukkueensa ensimmäisen maalin tehnyt Johnny Summers. Neljä maalia perä perää ja tilanne oli 81. minuutilla 6-5 Charltonille! Tuhkimotarina näytti lopahtavan neljä minuuttia ennen loppua, kun Huddersfield tasoitti. Alivoimainen Charlton tuli kuitenkin vielä kerran ja teki viimeisellä minuutilla ottelun ratkaisumaalin voittaen 7-6.
3. 2013: Plateau United - Akurba FC 79-0, Police Machine FC - Bubayaro FC 67-0
Kuten ystävällismielisistä kirjeistä tiedetään, nigerialaiset ovat rehellisyyttä rakastava kansa. Joskus päättäväisyys on kuitenkin vielä määräävämpi tekijä. Ennen sarjan viimeisen kierroksen otteluja Plateau United ja Police Machine FC olivat tasapisteissä ja mikäli molemmat voittaisivat, paremman maalieron omaava joukkue nousisi ylemmälle sarjatasolle. Molemmat joukkueet olivat ilmeiseti pienellä lahjuksella varmistaneet runsaan maalimäärän. Puoliajalle mentäessä Plateau United johti 7-0 ja Police Machine 6-0. Tieto tilanteesta kiiri molemmille joukkueille ja toisella puoliajalla mopo karkasi käsistä parempaa maalieroa varmistellessa...
Lopputulokset olivat liikaa jopa Nigerian jalkapalloliitolle. Tai kenties oikeammin sanoen jalkapalloliiton seuroilta saamat lahjukset olivat liian vähäiset, koska kaikki neljä asiaan sekaantunutta seuraa suljettiin kilpailutoiminnasta kymmeneksi vuodeksi.
2. 2001: Australia - Amerikan Samoa 31-0
Oseanian MM-karsintalohkon ottelu Australia - Amerikan Samoa kuulostaa jo etukäteen epätasaiselta. Australia päättikin lepuuttaa monia parhaista pelaajistaan ja kokeilla uusia tulokkaita. Amerikan Samoan tilanne oli kuitenkin vielä pahempi. Joukkueella oli passiongelmia ja vain yksi ainoa pelaaja normaalijoukkueesta, maalivahti Nicky Salapu, pääsi paikalle. Suurin osa nuorten maajoukkueesta oli myös estynyt koulun loppukokeiden takia. Hätätilanteessa paikalle hälytettiin vielä nuoremman ikäluokan pelaajia, mukaanlukien kolme vasta 15-vuotiasta palloilijaa. Suuri osa joukkueen pelaajista ei ollut koskaan aiemmin pelannut täysimittaista 90 minuutin ottelua.
Australia pelasi puolivauhdilla, mutta silti lopputulos oli murskaava. Archie Thompson saavutti kansainvälisten otteluiden kaikkien aikojen maaliennätyksen tekemällä 13 maalia. Jossain vaiheessa laskutkin menivät sekaisin ja tulostaulu näytti 32-0, mikä sitten jälkeenpäin pöytäkirjan perusteella korjattiin.
1. 1994: Barbados - Grenada 4-2
Jalkapallolla on tunnetusti taipumus vääntäytyä tylsään 0-0 -tuloksiin, ellei aktiivisesti muuhun kannusteta. Erilaisia systeemejä on kokeiltu ja jotkut niistä ovat olleet onnistuneita, kuten kolme pistettä voitosta. Jotkin ovat vähemmän onnistuneita, kuten vuoden 1994 Karibian Cupin kokeilu, jossa jatkoajan kultaisen maalin sääntöä testattiin erikoisesti: jatkoaikamaali ei ainoastaan päättänyt ottelua, vaan laskettiin kahdeksi maaliksi.
Karibian Cupin lopputurnaukseen karsittiin maajoukkueiden keskinäisillä otteluilla. Ensimmäisessä karsintalohkossa olivat Barbados, Grenada ja Puerto Rico, voittaja jatkoon. Yksinkertainen sarja, viimeisessä ottelussa kohtasivat Barbados ja Grenada. Ennen tätä ottelua Grenada oli kolmessa pisteessä (maaliero +2) ja Barbados nollilla (maaliero -1). Puerto Rico oli joka tapauksessa suljettu pois mahdollisista lohkovoittajista. Kuten maalieroista voi laskea, Grenada voittaisi lohkon kaikissa muissa tapauksissa paitsi jos Barbados voittaisi keskinäisen ottelun vähintään kahdella maalilla.
Peliaika lähestyi loppua ja tilanne oli Barbadokselle 2-1. Grenada oli siis menossa lohkovoittoon. Barbados yritti epätoivon vimmalla pelastavaa maalia, koska 3-1 -voitto tietäisi lohkovoittoa. Mutta kello kävi armotta kohti 90. minuuttia. Kolme minuuttia ennen loppua Barbados muutti strategiaa. Jos peli olisi tasan, mentäisiin sääntöjen mukaan jatkoajalle. Siellä tehty lisämaali laskettaisiin kahtena. Näin ollen pallo omaan maaliin ja tilanne oli 2-2. Tässä vaiheessa grenadalaiset älysivät suunnitelman ja kävivät vastaiskuun. Mikäli he voittaisivat varsinaisella peliajalla 3-2, he voittaisivat lohkon. Samoin kävisi, vaikka Barbados voittaisi 3-2. Grenadalaisten kannalta oli siis oleellista, että tulisi maali, sillä ei olisi väliä kumpaan päähän. Barbadoslaisten kannalta olisi edullista, että tasapeli säilyisi ja mentäisiin jatkoajalle. Seurasi lystikästä jalkapalloa, kun grenadalaiset yrittivät tehdä maalia kumpaan tahansa maaliin ja barbadoslaiset puolustaa molempia.
Maalia ei tullut. Jatkoajalla palattiin normaaliin päiväjärjestykseen ja Barbados oli onnekkaampi: kultainen maali laskettiin sääntökokeilun takia tuplana ja voitto 4-2 vei Barbadoksen lopputurnaukseen.
Itse lopputurnauksessa Barbados hävisi kerran ja pelasi kahdesti tasan alkulohkossaan eikä edennyt jatkoon.
Magdeburgin kaasuvalotus
2 tuntia sitten
6 kommenttia:
Loistava katsaus! Ainakin toistaiseksi vuoden ykkönen.
Kolumni todistaa yhden faktan tarkistetuksi: urheilufanitus vaatii korkeatasoisen huumorintajun, joka on edellytys urheilun ymmärtämiseksi.
Lisää, pliis.
Terve Jaska taas kerran. Mielenkiintoinen jalkapallohistoriallinen postaus. Itse en seuraa jalkapalloa(kaan) kovin innokkaasti, voisin toki muutaman ottelun katsoa MM-kisoista katsoa. Venäjä tiettävästi pöllytti Saudi-Arabiaa melko tuntuvasti ja työpaikalla kuulin Putinin tehneen piruilevia eleitä vastustajajoukkueen kannattajien suuntaan aina Venäjän tehdessä maalin. Hatunnosto Putinille, vaikka muuten en hänen nykyhallinnostaan pidäkään (kukapa täysipäinen pitäisi). Syy, miksi nostan hattua löytyy http://jaskanpauhantaa.blogspot.com/2017/06/uutiskatsaus-262017.html linkin takaa uutisesta n:o 9.
Mitä tulee jalkapalloon lajina, en pidä sitä kovin mielenkiintoisena johtuen juuri nollanolla-pomputtelusta ynnä pienestäkin kontaktista kenttään vaikeroimaan päätyvistä filmareista - onneksi nämä kuitenkin ovat vähemmistö. Toisaalta jalkapallossa jos pelaaja on edustanut mitä tahansa muuta maata millä tahansa maajoukkuetasolla, hän ei voi kansalaisuutta vaihtamalla saada edustusoikeutta uudessa kotimaassaan. Estää Etelä-Kanadan... eikun siis Etelä-Korean jääkiekko"maajoukkueen" kaltaisten kummajaisten syntymisen todella tehokkaasti. Olen tässä päivänä muutamana pohtinut, että mitä voitetaan sillä että urheilumaajoukkueissa (yksilö- tai joukkuelajeissa) urheilijat voivat vaihtaa edustamaansa maajoukkuetta. En ole keksinyt yhtäkään järkevää perustelua.
--Viikon radiokasvo
Veijo Hoikka: Kiitoksia.
Viikon radiokasvo: No mutta tuo Saudi-Arabian murskatappio oli ilmiselvästi Allahin kosto siitä, että menivät perkeleet lipsumaan ja päästämään akat autonrattiin. Siitä se rappio alkaa.
Kansalaisuuden vaihdolle en minäkään ole keksinyt mitään järkiperusteita. Minimikaranteenin pitäisi olla neljä vuotta. Siten, että neljä vuotta sekä siitä hetkestä että on luopunut entisestä kansalaisuudesta että neljä vuotta siitä, kun on saanut uuden kansalaisuuden. Karanteeni päättyy, kun myöhemmästä tapahtumasta on kulunut neljä vuotta. Siinä välissä voi sitten kilpailla vaikka olympialipun alla.
Monikultturista viittannet varmaan britannian ja ranskan pallojoukkuseisiin, en kyllä siinä paljonkan monikulttuurista näe, enemmänki etnistä, ja johtunee varmaan ranskan ja eritoten britannian monisatvuotisesta siirtomaaperinteestä, luultavastikin ovat hyvinki brittiläisiä ne tummemmat pelaajat, ainaki blogisti on joskus sanonut että ulkonäöllä ei ole väliä olkoon vaikka pilkullinen, vaan mitä korvien välissä on,
Jos islannin joukkeessa oli muita kuin viikinkien näkösiä, sillon voisi vähän epäilyttää..
Toinen että jalkapallo on isoa bisnestä ja islanti todistaa sen että kova tahto voittaa joskus rahalla ostetun menestyksen ..
-jpt-
jpt: Edustava otos Ranskan joukkueesta (poimin listasta satunnaisesti joka viidennen pelaajan): 1. ranskalainen, 2. guinealaiset vanhemmat, 3. äiti mauritanialais-senegalilainen, isä malilainen, 4. syntynyt Zairessa, 5. ranskalainen. Edustava otos Englannin joukkueesta samalla periaatteella: 1. - 4. englantilaisia, 5. ei etninen britti, mutta ilmeisesti pari sukupolvea maassa, ainakin guyanalaisia juuria. Ihan sama, mutta epäilyttää että integraatio on aika monen kohdalla pahasti kesken.
Mutta pääasiallisesti tarkoitin Saksan maajoukkueen turkkilaisia, jotka tuntuvat kannattavan enemmän Turkkia kuin Saksaa. Enpä olisi uskonut toistakymmentä vuotta sitten, että olen joskus iloinen siitä että Meksiko voittaa Saksan. Ja vastaavia Eurooppaan sopeutumattomia tapauksia on muissakin joukkueissa.
P.S. Jos ei Islanti voita, niin sitten liputetaan Puolan puolesta!
Seuraavaa EM-jalkapallomestaruuspeliin maiden joukkuiden muodostamista varten voitas soveltaa tuota Monty Pythonin sketsiä :P https://www.youtube.com/watch?v=ur5fGSBsfq8
-jpt-
Lähetä kommentti