Lukijalle: Vuorissa on havaittavissa erikoinen ilmiö: useimmilla alueilla toiseksi korkeimmalle huipulle on vaikeampi päästä kuin korkeimmalle:
Seitsemän huipun haasteeksi kutsutaan vuorikiipeilijöiden keskuudessa maailman jokaisen seitsemän maanosan korkeimman huipun valloittamista. Ensimmäisenä keräilysarjan sai täyteen Richard Bass 30.5.1985. Tai Pat Morrow 7.5.1986. Tai sitten joku muu, jonka nimen esiin kaivamista en edes yrittänyt. Listassa on näet kaksi epäselvää kohtaa. Viisi seitsemästä on selviä tapauksia:
1) Aasia: Mount Everest, 8848 m
2) Etelä-Amerikka: Aconcagua, 6962 m
3) Pohjois-Amerikka: Mount McKinley, 6194 m
4) Afrikka: Kilimanjaro, 5895 m
5) Antarktis: Vinsonin massiivi, 4892 m
Lähes yksikäsitteinen on myös Eurooppa, jossa sekä Bassin että Morrowin listalla oli Elbrus, 5642 m. Mikäli Euroopan ja Aasian rajan katsotaan kuitenkin kulkevan Kaukasuksen pohjoispuolella, Euroopan korkeimmaksi vuoreksi on määriteltävä Mont Blanc, 4807 m. Yleensä Elbruksen asemaa tällä listalla ei kuitenkaan kiistetä.
Sen sijaan Australia (tai Oseania) on ongelmallisin. Bassin listalla on Mount Kosciuszko, 2228 m, Australian mantereen korkeimpana vuorena. Morrowin listalla (tai oikeastaan listan on laatinut kaikkien aikojen parhaana vuorikiipeilijänä pidetty Reinhold Messner) taas oli Uuden Guinean korkein vuori Puncak Jaya, 4884 m. Lisäksi jotkut ovat esittäneet, että listalla kuuluisi oikeastaan olla Mount Wilhelm, 4509 m, koska Puncak Jaya kuuluu Indonesian - aasialainen valtio - puoleiseen osaan Uutta Guineaa, kun taas Mount Wilhelm kuuluu Papua-Uuteen-Guineaan. Kukaan ei sentään ole esittänyt listalle Uuden-Seelannin (jos Uuden Guinean saari osin Indonesiaan kuuluvana diskvalifioidaan) korkeinta vuorta Mount Cookia, 3724 m. Tosin tällöin pitäisi epäillyksi nostaa myös Havaijin korkein vuori Mauna Kea, 4205 m, onhan Havaiji tavallaan osa Oseaniaa ja ollut aikoinaan itsenäinen kuningaskunta.
Bassin ja Morrowin kapuamisten aikoihin oli tosin Antarktiksen kohdallakin lievä epäselvyys, sillä mittaukset Vinsonin massiivin ja Mount Tyreen kohdalla eivät olleet täysin luotettavia. Varmuus asiasta saatiin pian saavutusten jälkeen ja Mount Tyree osoittautui 40 metriä matalammaksi.
Mutta tämän kirjoituksen aiheena ei ole selvittää, kuka oli ensimmäinen vuorikiipeilijä, joka saavutti kiistattoman aseman kaikki maanosien korkeimmiksi huipuiksi epäillyt kolunneena. Sen sijaan tarkastellaan kovempaa haastetta: toiseksi korkeimpia huippuja.
On nimittäin selvästi havaittavissa erikoinen ilmiö: jokaisen mantereen toiseksi korkein huippu on lähes poikkeuksetta vaativampi kiivettävä kuin se korkein. Osaltaan tämä johtuu tietysti siitä, että mantereen korkeimmalla on ruuhkaa - ne ovat kiehtovampia, siksi runsaasti kiivettyjä ja hyvin tunnettuja. Tunnettu on helpompi ja useat kiipeilijät parantavat turvallisuutta. Mutta jopa ilman tätäkin toiseksi korkeimmat huiput ovat vaativampia, kuten vertailusta käy ilmi.
1. Aasia: K2, 8611 m. Vuorta kutsutaan maailman vaarallisimmaksi. Se on jyrkempi, syrjäisempi ja sääoloiltaan vaativampi kuin Everest. Ainakin 80 ihmistä on kuollut kiivetessään. Mount Everestillä kuolleita on toisaalta miltei kolminkertainen määrä, mutta huipulle päässeitäkin on noin 15-kertainen määrä. Lisäksi on huomoitava, että K2:lle yrittävät vain mestaritason kiipeilijät siinä missä Everestille pyrkivien joukossa on lähes turisteiksi luokiteltavia. Voi vain kuvitella, miten kävisi jos Everestin kiipeilijät yrittäisivät K2:ta.
2. Etelä-Amerikka: Ojos del Salado, 6863 m. Aconcagua ei edellytä vuorikiipeilytaitoja, mutta Ojos del Saladolle päästäkseen on hallittava ainakin alkeet, koska aivan lähellä huippua on selvitettävä seinämä.
3. Pohjois-Amerikka: Mount Logan, 5950 m. Kiipeäminen ei ole sen vaikeampaa kuin McKinleylle. Haasteen muodostaa sää, joka on arvaamattomampi ja yleensä huonompi.
4. Afrikka: Mount Kenya, 5199 m. Vaikka ero Kilimanjaroon on peräti 700 metriä, selvästi eniten eri maanosien korkeimman ja toiseksi korkeimman välillä, on Mount Kenya silti kiistatta vaativampi. Kilimanjaro on periaatteessa pelkkä vaellus, jossa ongelmia muodostaa vain korkea ilmanala. Mount Kenya puolestaan edellyttää jonkinasteisia kalliokiipeilyn taitoja selvästi jyrkempänä.
5. Antarktis: Mount Tyree, 4852 m. Vain 13 km päässä Vinsonin massiivista sijaitseva hieman matalampi vuori edellyttää kiipeilytekniikkaa siinä missä Vinsonin massiivin merkittävin haaste on sääolot. Niinpä Tyreelle on kiivennyt kaikkiaan vain kymmenen ihmistä ja Vinsonille toistatuhatta.
6. Eurooppa: Dyhtau, 5204 m. Pidetään Elbrusta hankalampana. Samoin toinen ehdokas, Alppien toiseksi korkein huippu Dufourspitze, 4634 m, lienee Mont Blancia vaativampi - ei kylläkään teknisesti, mutta vähemmän suositumpana.
7. Oseania: Mount Townsend, 2209 m. Siinä missä Kosciuszko on pyöreälakinen, hieman matalampi Townsend on louhikkoinen ja hankalakulkuisempi, vaikka ei edellytä vuorikiipeilytaitoja sekään. Myös Uuden Guinean toiseksi korkein vuori Puncak Mandala, 4760 m, on luokiteltu Puncak Jayaa selvästi vaativammaksi siksi, että vuoren läheisyyteen on vaikea päästä. Puncak Jayasta vain kahdeksan kilometrin päässä on maailman suurin kultakaivos ja sinne johtava tie kulkee vain reilun kuuden kilometrin päässä huipusta.
Toiseksi korkein huippu on siis yleensä vaativampi. Samoin on myös Suomessa. Suomen korkein kohta sijaitsee Haltin rinteellä, tunturin huippu on niukasti Norjan puolella muutamaa metriä korkeampana. Halti puolestaan on aika mitäänsanomaton paikka näköaloiltaan. Aivan toisenlainen on Suomen korkein tunturinhuippu, muutamaa kilometriä kauempana sijaitseva ja vain 6-7 metriä matalampi Ridnitsohkka. Enpä ole vielä tavannut molemmille kiivennyttä, jonka mielestä Halti tarjoaisi paremmat näkymät. Kiipeämisessä Suomen puolelta ei ole eroa, mutta Norjasta Haltin huipulle pääsee helpommin kuin Suomesta.
Sama pätee myös Itä-Lapissa: korkein tunturi yli sadan kilometrin säteellä on Sokosti. Muutama kilometri pohjoisempana on Ukselmapää, joka tarjoaa rajoittamattomat tunturimaisemat joka suuntaan siinä, missä Sokostilta etelään näkyy Lokan tekojärvi. Toisaalta näköala on makuasia, mutta se ei ole, että Ukselmapäälle nousu on rankempi jyrkkyyden takia; tosin maasto on helpompaa verrattuna Sokostin louhikkoon.
Selkein maantieteellinen jakaja Pohjois- ja Etelä-Suomen välillä on Oulujoen ja sen yläpuolisten vesistöjen itä-länsi -suunnassa kulkeva pääreitti. Heti sen eteläpuolella on hyvin tunnettu Vuokatti, alueen korkein kohta on 345 m, ja sitä niukasti korkeampi ja vielä tunnetumpi on Pohjois-Karjalassa sijaitseva Koli, 347 m. Mutta kuka on kuullut niiden puolivälissä olevasta Naulavaarasta, 368 m?
Muutamia vertailuja eri maiden korkeimman ja toiseksi korkeimman kesken:
Ruotsi: Kebnekaiselle on huomattavasti helpompi kiivetä kuin Sarektjåkkalle, koska matka lähimmältä tieltä on lyhyempi ja reitti on selkeämpi. Teknisestikin ero on selvä, Kebnekaiselle pääsee kävellen siinä missä Sarektjåkka edellyttää hieman kiipeilytaitoa.
Norja: Galdhöpiggen ja Glittertind lienevät periaatteessa yhtä helppoja, mutta Galdhöpiggenin lähelle on helpommat kulkuyhteydet.
Itävalta: Grossglocknerille johtaa polku, mutta Wildspitzelle päästäkseen on kuljettava jäätiköiden halki turvaköysin varustettuna.
Ranska: Mont Blanc lienee vaikeampi kuin Barre des Écrins, mutta on se 700 metriä korkeampikin.
Saksa: Zugspitzelle johtaa köysirata, Hochwanner edellyttää pientä kiipeilytaitoa.
Sveitsi: Dufourspitze on vaativampi kuin Dom.
Nepal: Mount Everest on selvästi helpompi kuin Kanchenjunga, ei pelkästään suosionsa takia vaan niukasti myös teknisesti. Tosin Kanchenjungalle kiipeäminen on myös kiellettyä; pyhänä vuorena kiipeilijät kunnioittavat sääntöä, että varsinaiselle huipulle ei astuta vaan pysähdytään aivan sen alapuolelle.
Japani: Sekä Fujille että Kitalle johtavat polut, mutta Fuji on melkein 600 metriä korkeampi.
Tadzikistan: Neuvostoliitto-vainaan korkeimmat vuoret sijaitsivat Tadzikistanissa. Ismoil Somoni Peak, 7495 m, on selvästi vaativampi kuin 7134-metrinen Lenin Peak, jota pidetään maailman helpoimpana yli 7000 metriä korkeana vuorena. Entiseltä nimeltään Ismoil Somoni Peak oli Pik Kommunizma eli Kommunismin huippu. Hyvin kuvaavaa, kommunismin huippu on vaikea saavuttaa, jääkylmä, myrskyinen ja ihmiselämälle kelvoton.
Kanada: Mount Logan ja Mount Saint Elias sijaitsevat vain 40 km päässä toisistaan, joten sääolot ovat molemmissa samat eli yleensä surkeat. Logan lienee melkein 500 metriä korkeampana muuten vaativampi.
USA (pl. Alaska): Mount Whitney ja Mount Elbert ovat molemmat kiivettävissä ilman vuorikiipeilyvarustusta ja molemmille johtaa polku. Whitneylle on kylläkin perusleiristä selvästi pidempi matka.
Meksiko: Pico de Orizaba ei tarjoa korkeutensa (5636 m) lisäksi suurta haastetta, mutta Popocatépetlille kiipeäminen on hengelle hupaa, koska tulivuorenpurkaus on ollut käynnissä viimeiset kymmenen vuotta.
Peru: Huascarán on selvästi helpompi kuin yhtenä Andien vaikeimmista huipusta pidetty Yerupajá.
Kaikkiaan tässä on verrattu 25 eri aluetta. Jos ihmisen rakennelmat ja vaikutus eli tehdyt polut, liikenneyhteydet, kiipeilyreittien merkitseminen ja muiden liikkujien tuoma lisäturva eliminoidaan, saldo on seuraava. Viidessätoista tapauksessa toiseksi korkein huippu on vaativampi kuin korkein, viidessä eroa ei huippujen välillä käytännössä ole. Vain viidessä tapauksessa korkeampi huippu on vaativampi kuin toiseksi korkein.
lauantai 31. elokuuta 2019
torstai 29. elokuuta 2019
Välihuomautus 131 : Taas pykälää kauempana sananvapaudesta
Luin Hesarista mokutusalan uutisen. Kelasin alaspäin kommenttiosioon. Tähän asti "hyvin argumentoitu" -lukema kommentin alla on kertonut erittäin täsmällisesti kommentin järkevyysasteen. Tällä kertaa täysijärkiset kommentit olivat saaneet suunnilleen yhtä paljon ääniä kuin mokutuskommentit. Suuresti hämmästyneenä klikkasin kokeilumielessä yhtä järkikommenttia lisätäkseni siihen pisteen. Eipä onnistunut. Sen sijaan ruudun alalaitaan pomppasi laatikko: "Osallistu keskusteluun. Luo tunnus tai kirjaudu sisään, jotta voit kommentoida ja arvioida muiden kommentteja."
Uteliaisuudesta klikkasin "Luo tunnus". Tarjosi kahta mahdollisuutta: rekisteröityminen Facebookin kautta tai Google-tunnuksella. Vaadittiin nimi ja sähköpostiosoite. Enpä rekisteröitynyt.
Hesari on liittynyt - vihdoinkin - monen muun median kanssa samaan kerhoon. Kerhoon, jossa sananvapaus koskee vain niitä, joilla on joko oikeat mielipiteet tai ei mitään hävittävää. Niiden joilla on vain väärät tosiasiat ja menetettävää, ei tarvitse vaivautua.
Hesarille täytyy antaa pisteet siitä, että kauan se kesti. Oli todella hämmentävää lukea kommenttipalstalta tosiasioita ja nähdä, kuinka niiden peukutusmäärät olivat noin viisin-kymmenkertaisia artikkelia myötäileviin kommentteihin nähden. Vaan nyt tuli lasitalossa mitta täyteen.
Isommista medioista jäljellä taitaa olla enää Ilta-Sanomat, jossa saa edes tykätä jostain kirjoituksesta ilman että nimi rekisteröityy lokitiedostoihin. Saa nähdä kuinka kauan.
Kaupallisella yrityksellä on lain puitteissa oikeus menetellä haluamallaan tavalla. Ihmetyttää vain mihin lehtiä enää tarvitaan:
A1) - lehti on nykyaikaisessa tiedonvälityksessä hidas
A2) - vähänkin arkaluontoisissa asioissa (esim. Porvoon tapaus) muut mediat kertovat enemmän ja aiemmin
A3) - lehdet ovat entistä enemmän ilmaisiksi luettavissa työpaikoilla, asiakastiloissa ja verkossa - miksi pitäisi maksaa tilauksesta?
Toisaalta painetulla sanalla on myös etuja puolellaan:
B1) - media kykenee hankkimaan paremmat ja luotettavammat tietolähteet
B2) - uutisvälityksen nopeuden sijaan voidaan keskittyä uutisia monipuolisesti taustoittaviin, syitä ja seurauksia valaiseviin artikkeleihin
B3) - taitavat ja sujuvat tekstinkäyttäjät kykenevät sisällöllisesti parempaan ulosantiin kuin ilmaiskirjoittajat
Ongelma on se, että A-listalta toteutuvat kaikki kohdat ja B-listalta vain kakkonen pieneltä osin.
tiistai 27. elokuuta 2019
Keskiarvotilastot - naiset 200 m
Selvitys tämän tilastoinnin periaatteista löytyy täältä.
Maailman kaikkien aikojen sata parasta kymmenen parhaan tuloksen keskiarvon mukaisessa järjestyksessä kauden 2018 päättyessä:
1 | Merlene Ottey | JAM | 21.807 |
---|---|---|---|
2 | Marita Koch | GER | 21.838 |
3 | Marion Jones | USA | 21.851 |
4 | Florence Griffith-Joyner | USA | 21.859 |
5 | Gwen Torrence | USA | 21.864 |
6 | Allyson Felix | USA | 21.926 |
7 | Dafne Schippers | NED | 21.955 |
8 | Heike Drechsler | GER | 21.963 |
9 | Elaine Thompson | JAM | 21.988 |
10 | Irina Privalova | RUS | 21.988 |
11 | Veronica Campbell-Brown | JAM | 22.038 |
12 | Silke Möller | GER | 22.039 |
13 | Evelyn Ashford | USA | 22.056 |
14 | Shaunae Miller-Uibo | BAH | 22.066 |
15 | Bärbel Wöckel | GER | 22.079 |
16 | Tori Bowie | USA | 22.132 |
17 | Valerie Brisco-Hooks | USA | 22.137 |
18 | Inger Miller | USA | 22.159 |
19 | Katrin Krabbe | GER | 22.190 |
20 | Marie-José Pérec | FRA | 22.196 |
21 | Dina Asher-Smith | GBR | 22.198 |
22 | Juliet Cuthbert | JAM | 22.225 |
23 | Grace Jackson Small | JAM | 22.227 |
24 | Sanya Richards-Ross | USA | 22.236 |
25 | Shelly-Ann Fraser-Pryce | JAM | 22.241 |
26 | Marie Josée Ta Lou | CIV | 22.253 |
27 | Sherone Simpson | JAM | 22.263 |
28 | Carmelita Jeter | USA | 22.273 |
29 | Dannette Young | USA | 22.277 |
30 | Debbie Ferguson McKenzie | BAH | 22.279 |
31 | Galina Malchugina | RUS | 22.282 |
32 | Mary Onyali | NGR | 22.301 |
33 | Beverly McDonald | JAM | 22.302 |
34 | Blessing Okagbare | NGR | 22.306 |
35 | Carlette Guidry | USA | 22.309 |
36 | Shericka Jackson | JAM | 22.313 |
37 | Deajah Stevens | USA | 22.315 |
38 | Jenna Prandini | USA | 22.321 |
39 | Kerron Stewart | JAM | 22.325 |
40 | Kathy Cook | GBR | 22.327 |
41 | Kyra Jefferson | USA | 22.334 |
42 | Kimberlyn Duncan | USA | 22.344 |
43 | Muna Lee | USA | 22.349 |
44 | Jeneba Tarmoh | USA | 22.349 |
45 | Murielle Ahouré | CIV | 22.377 |
46 | Melinda Gainsford-Taylor | AUS | 22.381 |
47 | Candyce McGrone | USA | 22.399 |
48 | Shalonda Solomon | USA | 22.408 |
49 | Jarmila Kratochvílová | CZE | 22.419 |
50 | Susanthika Jayasinghe | SRI | 22.430 |
51 | Bianca Knight | USA | 22.434 |
52 | Rachelle Smith | USA | 22.438 |
53 | Muriel Hurtis | FRA | 22.440 |
54 | Zhanna Block | UKR | 22.443 |
55 | Gabby Thomas | USA | 22.447 |
56 | Christine Arron | FRA | 22.451 |
57 | LaTasha Jenkins | USA | 22.460 |
58 | Cathy Freeman | AUS | 22.489 |
59 | Cydonie Mothersill | CAY | 22.490 |
60 | Torri Edwards | USA | 22.495 |
61 | Ivet Lalova-Collio | BUL | 22.500 |
62 | Merlene Frazer | JAM | 22.504 |
63 | Ewa Kasprzyk | POL | 22.505 |
64 | Pauline Davis-Thompson | BAH | 22.505 |
65 | Ariana Washington | USA | 22.511 |
66 | Aleksandra Fedoriva-Shpayer | RUS | 22.521 |
67 | Simone Facey | JAM | 22.523 |
68 | Myriam Soumaré | FRA | 22.527 |
69 | Zundra Feagin | USA | 22.529 |
70 | LaTasha Colander | USA | 22.535 |
71 | Lauryn Williams | USA | 22.537 |
72 | Savatheda Fynes | BAH | 22.537 |
73 | Dezerea Bryant | USA | 22.542 |
74 | Porscha Lucas | USA | 22.542 |
75 | Joanna Atkins | USA | 22.545 |
76 | Kim Gevaert | BEL | 22.547 |
77 | Felicia Brown | USA | 22.548 |
78 | Gesine Walther | GER | 22.550 |
79 | Lashauntea Moore | USA | 22.560 |
80 | Aleen Bailey | JAM | 22.563 |
81 | Fatima Yusuf-Olukoju | NGR | 22.567 |
82 | Kamaria Brown | USA | 22.572 |
83 | Anthonique Strachan | BAH | 22.574 |
84 | Anastasiya Kapachinskaya | RUS | 22.575 |
85 | Svetlana Goncharenko | RUS | 22.576 |
86 | Marshevet Hooker | USA | 22.577 |
87 | Tiffany Townsend | USA | 22.582 |
88 | Marina Trandenkova | RUS | 22.589 |
89 | Nanceen Perry | USA | 22.594 |
90 | Silke Knoll | GER | 22.596 |
91 | Lynna Irby | USA | 22.597 |
92 | Anneisha McLaughlin-Whilby | JAM | 22.608 |
93 | Laverne Jones-Ferrette | ISV | 22.615 |
94 | Michelle-Lee Ahye | TTO | 22.617 |
95 | Jamile Samuel | NED | 22.619 |
96 | Charonda Williams | USA | 22.623 |
97 | Li Xuemei | CHN | 22.630 |
98 | Stephanie Durst | USA | 22.636 |
99 | Ebonie Floyd | USA | 22.637 |
100 | Melanie Paschke | GER | 22.637 |
Edellisen listan kahdenkymmenen parhaan ennätys ja sijoitus kaikkien aikojen maailmantilastossa:
4 | Merlene Ottey | JAM | 21.64 |
---|---|---|---|
7 | Marita Koch | GER | 21.71 |
2 | Marion Jones | USA | 21.62 |
1 | Florence Griffith-Joyner | USA | 21.34 |
10 | Gwen Torrence | USA | 21.72 |
6 | Allyson Felix | USA | 21.69 |
3 | Dafne Schippers | NED | 21.63 |
8 | Heike Drechsler | GER | 21.71 |
5 | Elaine Thompson | JAM | 21.66 |
20 | Irina Privalova | RUS | 21.87 |
13 | Veronica Campbell-Brown | JAM | 21.74 |
12 | Silke Möller | GER | 21.74 |
18 | Evelyn Ashford | USA | 21.83 |
21 | Shaunae Miller-Uibo | BAH | 21.88 |
19 | Bärbel Wöckel | GER | 21.85 |
16 | Tori Bowie | USA | 21.77 |
17 | Valerie Brisco-Hooks | USA | 21.81 |
15 | Inger Miller | USA | 21.77 |
24 | Katrin Krabbe | GER | 21.95 |
26 | Marie-José Pérec | FRA | 21.99 |
Maailmantilaston kaikkien aikojen kahdenkymmenen parhaan sijoitus keskiarvotilastossa ja keskiarvotulos:
4 | Florence Griffith-Joyner | USA | 21.859 |
---|---|---|---|
3 | Marion Jones | USA | 21.851 |
7 | Dafne Schippers | NED | 21.955 |
1 | Merlene Ottey | JAM | 21.807 |
9 | Elaine Thompson | JAM | 21.988 |
6 | Allyson Felix | USA | 21.926 |
2 | Marita Koch | GER | 21.838 |
8 | Heike Drechsler | GER | 21.963 |
23 | Grace Jackson Small | JAM | 22.227 |
5 | Gwen Torrence | USA | 21.864 |
- | Marlies Göhr | GER | - |
12 | Silke Möller | GER | 22.039 |
11 | Veronica Campbell-Brown | JAM | 22.038 |
22 | Juliet Cuthbert | JAM | 22.225 |
18 | Inger Miller | USA | 22.159 |
16 | Tori Bowie | USA | 22.132 |
17 | Valerie Brisco-Hooks | USA | 22.137 |
13 | Evelyn Ashford | USA | 22.056 |
15 | Bärbel Wöckel | GER | 22.079 |
10 | Irina Privalova | RUS | 21.988 |
Suomen kaikkien aikojen sata parasta kymmenen parhaan tuloksen keskiarvon mukaisessa järjestyksessä kauden 2018 päättyessä:
1 | Johanna Manninen | 23.092 |
---|---|---|
2 | Sisko Hanhijoki | 23.111 |
3 | Sanna Hernesniemi | 23.130 |
4 | Hanna-Maari Latvala | 23.177 |
5 | Mona-Lisa Pursiainen | 23.178 |
6 | Helinä Marjamaa | 23.179 |
7 | Pirjo Häggman | 23.316 |
8 | Riitta Salin | 23.578 |
9 | Sari Keskitalo | 23.597 |
10 | Jonna Berghem | 23.879 |
11 | Aino Pulkkinen | 23.896 |
12 | Ella Räsänen | 23.901 |
13 | Sari Raumala | 23.932 |
14 | Anniina Kortetmaa | 23.935 |
15 | Anna Hämäläinen | 23.940 |
16 | Marja Salmela | 23.955 |
17 | Tarja Leveelahti | 23.972 |
18 | Milja Thureson | 23.985 |
19 | Anu Pirttimaa | 24.038 |
20 | Kirsi Mykkänen | 24.083 |
21 | Susanna Rajamäki | 24.089 |
22 | Ilona Ranta | 24.102 |
23 | Heidi Hannula | 24.184 |
24 | Auli Marttinen | 24.187 |
25 | Minna Laukka | 24.189 |
26 | Heidi Suomi | 24.208 |
27 | Minna Painilainen | 24.209 |
28 | Anja Rantanen | 24.246 |
29 | Tuija Helander-Kuusisto | 24.265 |
30 | Petra Stenman | 24.286 |
31 | Pirpa Menonen | 24.298 |
32 | Katja Salivaara | 24.320 |
33 | Sonja Finell | 24.333 |
34 | Maria Räsänen | 24.339 |
35 | Sara Francis | 24.340 |
36 | Carla Bosco | 24.373 |
37 | Riikka Niemelä | 24.383 |
38 | Aila Haikkonen | 24.407 |
39 | Jenna Jokela | 24.409 |
40 | Margareetta Honkaharju | 24.440 |
41 | Hanna Wiss | 24.446 |
42 | Tiina Leppäkoski | 24.454 |
43 | Viivi Lehikoinen | 24.461 |
44 | Hilla Uusimäki | 24.484 |
45 | Katri Mustola | 24.486 |
46 | Barbro Ahonen | 24.489 |
47 | Jeanine Nygård | 24.531 |
48 | Sanna Aaltonen | 24.541 |
49 | Terhi Tarkiainen | 24.550 |
50 | Minna Kallio | 24.550 |
51 | Anna Heiniö | 24.589 |
52 | Mette Baas | 24.606 |
53 | Camilla Wirén | 24.609 |
54 | Nea Mattila | 24.610 |
55 | Jaana Niemi | 24.618 |
56 | Marika Engdal | 24.631 |
57 | Riitta Tuominen | 24.659 |
58 | Jasmin Showlah | 24.662 |
59 | Taika Koilahti | 24.682 |
60 | Leena Huhta | 24.686 |
61 | Nina Taipale | 24.689 |
62 | Minna Vuori | 24.695 |
63 | Emma Koistinen | 24.701 |
64 | Annamari Oinonen | 24.725 |
65 | Elina Korjansalo | 24.732 |
66 | Annika Kumlin | 24.736 |
67 | Yvonne Hannus | 24.737 |
68 | Jonna Salmivaara | 24.739 |
69 | Anne-Elina Palonen | 24.746 |
70 | Tanja Keränen | 24.759 |
71 | Noora Hämäläinen | 24.767 |
72 | Anniina Laitinen | 24.784 |
73 | Anna Julin | 24.798 |
74 | Sanna Koivisto | 24.807 |
75 | Milla Heiskanen | 24.811 |
76 | Anna Saari | 24.824 |
77 | Ifeoma Chukwuma | 24.830 |
78 | Piia Peltosaari | 24.835 |
79 | Sonja Rehn | 24.843 |
80 | Kirsi Jansson | 24.844 |
81 | Satu Ruotsalainen | 24.851 |
82 | Elisa Hakamäki | 24.853 |
83 | Jenni Jokinen | 24.857 |
84 | Jenniina Halkoaho | 24.859 |
85 | Kerttu Latvala | 24.860 |
86 | Nelli Toivo | 24.865 |
87 | Iina Pekkola | 24.868 |
88 | Emma Hyvärinen | 24.876 |
89 | Virpi Pyrhönen | 24.881 |
90 | Tuula Kangas | 24.886 |
91 | Silja Kautonen | 24.891 |
92 | Eveliina Määttänen | 24.893 |
93 | Netta Myllynen | 24.898 |
94 | Marja-Leena Karttunen | 24.909 |
95 | Maria Anias | 24.912 |
96 | Sara Jokinen | 24.920 |
97 | Riitta Vesanen | 24.923 |
98 | Kira Kruuti | 24.933 |
99 | Jenni Väliranta | 24.934 |
100 | Mari Kiminkinen | 24.940 |
Edellisen listan kahdenkymmenen parhaan ennätys ja sijoitus kaikkien aikojen Suomen tilastossa:
4 | Johanna Manninen | 22.93 |
---|---|---|
2 | Sisko Hanhijoki | 22.81 |
6 | Sanna Hernesniemi | 22.98 |
7 | Hanna-Maari Latvala | 22.98 |
1 | Mona-Lisa Pursiainen | 22.39 |
3 | Helinä Marjamaa | 22.86 |
5 | Pirjo Häggman | 22.96 |
8 | Riitta Salin | 23.10 |
9 | Sari Keskitalo | 23.43 |
20 | Jonna Berghem | 23.76 |
18 | Aino Pulkkinen | 23.73 |
21 | Ella Räsänen | 23.79 |
10 | Sari Raumala | 23.46 |
13 | Anniina Kortetmaa | 23.62 |
17 | Anna Hämäläinen | 23.70 |
22 | Marja Salmela | 23.80 |
19 | Tarja Leveelahti | 23.76 |
16 | Milja Thureson | 23.65 |
14 | Anu Pirttimaa | 23.64 |
11 | Kirsi Mykkänen | 23.53 |
Suomen tilaston kaikkien aikojen kahdenkymmenen parhaan sijoitus keskiarvotilastossa ja keskiarvotulos:
5 | Mona-Lisa Pursiainen | 23.178 |
---|---|---|
2 | Sisko Hanhijoki | 23.111 |
6 | Helinä Marjamaa | 23.179 |
1 | Johanna Manninen | 23.092 |
7 | Pirjo Häggman | 23.316 |
3 | Sanna Hernesniemi | 23.130 |
4 | Hanna-Maari Latvala | 23.177 |
8 | Riitta Salin | 23.578 |
9 | Sari Keskitalo | 23.597 |
13 | Sari Raumala | 23.932 |
20 | Kirsi Mykkänen | 24.083 |
- | Marika Eklund | - |
14 | Anniina Kortetmaa | 23.935 |
19 | Anu Pirttimaa | 24.038 |
23 | Heidi Hannula | 24.184 |
18 | Milja Thureson | 23.985 |
15 | Anna Hämäläinen | 23.940 |
11 | Aino Pulkkinen | 23.896 |
17 | Tarja Leveelahti | 23.972 |
10 | Jonna Berghem | 23.879 |
lauantai 24. elokuuta 2019
Uusinta: Jälkiä jättämättä
Lukijalle: Tässä uusintana juttu salaperäisistä katoamisista
Nykyaikainen yhteiskunta pitää tarkkaa kirjaa jäsenistään. Siitä huolimatta esimerkiksi Suomessa katoaa vuosittain 500-800 ihmistä. Toki valtaosa löytyy varsin pikaisesti, mutta pysyvästi kadoksiin jää 20-40 ihmistä joka vuosi. Maailmanlaajuisesti monet tapaukset herättävät suurta kiinnostusta - onhan mysteerien ratkominen ihmiselle luonnollista ja mikäpä sen suurempi mysteeri kuin salaperäinen katoaminen.
Suurin osa katoamisista sattuu aivan tavallisille, usein erakoituneille ihmisille. Kuuluisille henkilöille näin käy varsin harvoin, koska heidän elämäänsä seurataan tarkemmin. Tässä käsitellään esimerkkeinä muutamia sellaisia henkilöitä, jotka ovat olleet jollain tavoin kuuluisia jo ennen katoamistaan. Listan ei ole hyväksytty henkilöitä, joiden katoamisen tiedetään johtuneen olosuhteista, kuten kirjailija Antoine de Saint Exuperya ja orkesterinjohtaja Glenn Milleriä, joiden lentokoneet katosivat toisessa maailmansodassa. Ei myöskään henkilöitä, joilla on ollut hyvä syy kadota jäljettömiin, kuten Gestapon päällikkö Heinrich Müllerillä. Tai joiden alkuperäinen katoamissyy tiedetään varmasti, vaikka varsinainen kuolinpäivä on jäänyt hämäräksi, kuten Neuvostoliiton vangitsemalla diplomaatti Raoul Wallenbergillä. Listaan ei myöskään ole hyväksytty ennen 1900-lukua tai muualla kuin länsimaissa tapahtuneita katoamisia, koska tuohon aikaan tai vastaavissa oloissa yhteiskunta ei ollut yhtä hyvin järjestäytynyt. Harmi sinänsä, koska tällöin listasta pitää niukasti karsia pari mielenkiintoista tapausta, kuten Louis Le Prince, yksi elokuvan keksijöistä. Hän astui Pariisiin menevään junaan Dijonissa 16.9.1890 ja katosi jäljettömiin. Matkalaukkua tai ruumista ei koskaan löydetty. Viimeinen Le Princen nähnyt henkilö oli hänen veljensä, joka oli saattanut hänet junalle.
1. Wallace Fard Muhammad
Amerikkalaisen muslimilahkon Nation of Islamin perustaja katosi yhtä salaperäisesti kuin ilmestyikin. Wallace Fard alkoi saarnata islamista Detroitin mustaihoisille vuoden 1930 tienoilla eikä hänen taustastaan tiedetä yhtään mitään varmaa. Vuonna 1933 hän alkoi käyttää nimeä Wallace Fard Muhammad. Vuoteen 1934 mennessä lahkoon kuului jo 8000 jäsentä. Viimeinen havainto Fardista tehtiin 30.6.1934. Heti tämän jälkeen lahkon johtoon nousi Elijah Muhammad (entinen Poole) eikä Fardista ole sen jälkeen ainuttakaan johtolankaa. Nykyään lahkoon kuuluu kymmeniätuhansia jäseniä (vastoin yleistä luuloa Muhammad Ali ei enää kuulu siihen, vaan on siirtynyt sunnimuslimiksi) ja Fardia pidetään sen opin mukaan Mahdina eli tuomiopäivää edeltävänä messiaana.
2. Willie McLean
Mikäli historia olisi mennyt toisin, jalkapallo olisi saattanut nousta Yhdysvalloissakin mahtilajin asemaan. Vielä 1930-luvulla USA:n maajoukkue oli maailman parhaita ja pääsi ensimmäisissä MM-kisoissa välieriin asti. Yksi maan parhaita pelaajia oli skotlantilaissyntyinen Willie McLean, joka kuului vuoden 1934 MM-kisoissa pelanneeseen maajoukkueeseen. McLeanin uraa varjostivat terveysongelmat. Vuonna 1936 hän romahti kesken liigapelin ja vietti yhdeksän kuukautta parantolassa. Sieltä palattuaan hänet valittiin vielä kerran maajoukkueseen, mutta pelipaikkaa ei enää irronnut. McLean erakoitui ja katosi jäljettömiin kesällä 1938. Hänen perheensä sai vielä useiden vuosien ajan äitienpäiväkortteja, mutta McLeania itseään ei enää nähty.
3. Mehdi Ben Barka
Marokkolainen vasemmistopoliitikko Mehdi Ben Barka joutui pakenemaan maasta 1963 sekaannuttuaan kuninkaan vastaiseen salaliittoon. Hän asettui Pariisiin, joka historiallisesti ja myös tuolloin oli ympäri maailmaa lähteneiden vasemmistopakolaisten keskus. 29.10.1965 hänet pysäytti ravintolan edustalla kaksi ranskalaiseksi poliisiksi esittäytynyttä miestä. Miehet taluttivat Ben Barkan autoon, ajoivat pois eikä häntä enää koskaan nähty. Ranskalaiset kiistävät osallisuutensa, mutta arkistoja aiheesta ei ole paljastettu. Yleisimmän teorian mukaan Ranskan salaisen palvelun agentit - tai sellaisina esiintyneet - hoitivat pidätyksen ja luovuttivat Ben Barkan marokkolaisille. Hän ilmeisesti kuoli kuulusteluissa ja ruumis hävitettiin.
4. Harold Holt
Australian pääministeri vietti kaunista kesäpäivää 17.12.1967 Melbournen hiekkarannalla. Hän päätti lähteä uimaan, vaikka ranta oli tunnettu voimakkaista virtauksistaan ja aallokko oli normaalia voimakkaampi. Se olikin viimeinen kerta, kun hänet nähtiin. Epäilyttäväksi tapauksen tekee se, että 59-vuotias Holt oli tunnetusti loistava uimari, joka harrasti myös sukellusta. Ruumista ei löydetty koskaan.
5. Jimmy Hoffa
Hoffa oli USA:n ammattiyhdistysten suurimpia pamppuja, kuljetusalan ammattiliiton IBT:n entinen johtaja. Valitettavasti hän oli sekaantunut mafian toimintaan ja korruptoitunut. 30.7.1975 hän katosi eräältä Detroitin lähistöllä sijaitsevalta parkkipaikalta. Yleisesti uskotaan hänen menneen sinne tapaamaan paria mafiajohtajaa ja astuneen liian aroille varpaille. Erään huhun mukaan Hoffa vahvistaa parhaillaan jonkin sillan perustuksia betonipylväässä. Kuolleeksi hänet julistettiin 1982. Löyhästi Hoffan elämään perustuvan elokuvan F.I.S.T. pääroolissa nähtiin Sylvester Stallone.
6. Vladimir Aleksandrov
Neuvostoliittolainen fyysikko laati teorian ydintalvesta eli ydinsodan mahdollisesta seurauksesta: pölypilvi peittää maapallon estäen auringonvalon pääsyn maanpinnalle ja aiheuttaen maailmanlaajuisen jäähtymisen. Vuonna 1985 hän otti osaa fyysikkokonferenssiin Madridissa ja katosi. Useimmat teoriat väittävät hänen olleen vakooja, epäselvää on vain kenen tai keiden hyväksi ja loikkasiko hän jonnekin vai eliminoitiinko.
7. Richey Edwards
Walesilaisen rokkibändi Manic Street Preachersin kitaristi ja lauluntekijä Richey Edwardsin piti lähteä bändin laulaja-kitaristi James Dean Bratfieldin kanssa USA:han promootiokiertueelle 1.2.1995. Hän ei kuitenkaan ilmestynyt lentokentälle. Lähipäivinä hänestä tehtiin melko varmana pidetty havainto Newportin passitoimistossa ja 7.2 hän lähes varmasti ajeli taksilla ympäri Walesia jääden pois kyydistä huoltoasemalla lähellä Bristolia. Viikkoa myöhemmin hänen autonsa sai parkkisakon samalla huoltoasemalla. Kolme päivää myöhemmin poliisit tutkivat auton ja huomasivat akun tyhjäksi. Edwardsista ei sen jälkeen ole tehty mitään luotettavia havaintoja ja hänet julistettiin kuolleeksi 2008.
8. Angelo Cruz
Cruz oli puertoricolainen koripalloilija, vikkelä takamies jonka taidot eivät kuitenkaan NBA:han asti riittäneet. Tai ehkä syy löytyi vain 175 senttimetrin pituudesta. Puerto Ricossa on kuitenkin kovatasoinen ammattilaisliiga, jonka parhaita pelaajia Cruz oli 16 vuoden ajan, samoin kuin maajoukkueen kantavia voimia. Eikä Puerto Ricon maajoukkue ole mikään pilipalisakki, vuoden 1988 olympialaisissa se voitti alkusarjassa tulevan hopeamitalisti Jugoslavian 74-72 Cruzin heitettyä ratkaisukorin viime sekunneilla. Turnauksessa hän oli joukkueen paras syöttäjä ja toiseksi paras pistemies. Peliura päättyi 1993, jonka jälkeen hän työskenteli New Yorkissa Yankeesin baseballstadionilla. 1998 hän lähti vierailemaan Puerto Ricossa eikä hänestä ole sen jälkeen mitään havaintoja.
9. Viktar Hanchar
On aika turhaa lähteä pyytämään henkivakuutusta, jos sattuu olemaan oppositiopoliitikko Valko-Venäjällä. Tämän sai kokea myös entinen varapääministeri Viktar Hanchar, joka kääntyi johtajaansa Lukashenkaa vastaan. Potkut tulivat 1996. Hanchar ei ottanut opikseen, vaan jatkoi mielenosoitusten järjestämistä ja Lukashenkaa vastaan toimimista. Hanchar katosi ystävänsä, liikemies Anatol Krasouskin kanssa 16.9.1999. Katoamispaikalta löydettiin vain lasinsiruja ja muutama veritahra. Myöhemmin Lukashenkaa vastaan kääntyneiden virkamiesten mukaan Hanchar teloitettiin salaa pikaisesti kaappauksen jälkeen.
10. Michele Miscavige
Scientologia-uskonlahko on niittänyt kyseenalaista mainetta monin tavoin. Lahkon nykyinen johtaja on David Miscavige, jonka vaimo Michele on viimeksi nähty elokuussa 2007. Lahkon mukaan Michele "ei ole kateissa, vaan työskentelee scientologian hyväksi julkisuudelta piilossa". Salaperäiset katoamiset tuntuvat olevan lahkolle enemmän sääntö kuin poikkeus, yhtä merkittävimmistä johtajista ei ole nähty sitten vuoden 2004. Kuurupiiloa harjoitti jo lahkon perustaja L. Ron Hubbard.
Nykyaikainen yhteiskunta pitää tarkkaa kirjaa jäsenistään. Siitä huolimatta esimerkiksi Suomessa katoaa vuosittain 500-800 ihmistä. Toki valtaosa löytyy varsin pikaisesti, mutta pysyvästi kadoksiin jää 20-40 ihmistä joka vuosi. Maailmanlaajuisesti monet tapaukset herättävät suurta kiinnostusta - onhan mysteerien ratkominen ihmiselle luonnollista ja mikäpä sen suurempi mysteeri kuin salaperäinen katoaminen.
Suurin osa katoamisista sattuu aivan tavallisille, usein erakoituneille ihmisille. Kuuluisille henkilöille näin käy varsin harvoin, koska heidän elämäänsä seurataan tarkemmin. Tässä käsitellään esimerkkeinä muutamia sellaisia henkilöitä, jotka ovat olleet jollain tavoin kuuluisia jo ennen katoamistaan. Listan ei ole hyväksytty henkilöitä, joiden katoamisen tiedetään johtuneen olosuhteista, kuten kirjailija Antoine de Saint Exuperya ja orkesterinjohtaja Glenn Milleriä, joiden lentokoneet katosivat toisessa maailmansodassa. Ei myöskään henkilöitä, joilla on ollut hyvä syy kadota jäljettömiin, kuten Gestapon päällikkö Heinrich Müllerillä. Tai joiden alkuperäinen katoamissyy tiedetään varmasti, vaikka varsinainen kuolinpäivä on jäänyt hämäräksi, kuten Neuvostoliiton vangitsemalla diplomaatti Raoul Wallenbergillä. Listaan ei myöskään ole hyväksytty ennen 1900-lukua tai muualla kuin länsimaissa tapahtuneita katoamisia, koska tuohon aikaan tai vastaavissa oloissa yhteiskunta ei ollut yhtä hyvin järjestäytynyt. Harmi sinänsä, koska tällöin listasta pitää niukasti karsia pari mielenkiintoista tapausta, kuten Louis Le Prince, yksi elokuvan keksijöistä. Hän astui Pariisiin menevään junaan Dijonissa 16.9.1890 ja katosi jäljettömiin. Matkalaukkua tai ruumista ei koskaan löydetty. Viimeinen Le Princen nähnyt henkilö oli hänen veljensä, joka oli saattanut hänet junalle.
1. Wallace Fard Muhammad
Amerikkalaisen muslimilahkon Nation of Islamin perustaja katosi yhtä salaperäisesti kuin ilmestyikin. Wallace Fard alkoi saarnata islamista Detroitin mustaihoisille vuoden 1930 tienoilla eikä hänen taustastaan tiedetä yhtään mitään varmaa. Vuonna 1933 hän alkoi käyttää nimeä Wallace Fard Muhammad. Vuoteen 1934 mennessä lahkoon kuului jo 8000 jäsentä. Viimeinen havainto Fardista tehtiin 30.6.1934. Heti tämän jälkeen lahkon johtoon nousi Elijah Muhammad (entinen Poole) eikä Fardista ole sen jälkeen ainuttakaan johtolankaa. Nykyään lahkoon kuuluu kymmeniätuhansia jäseniä (vastoin yleistä luuloa Muhammad Ali ei enää kuulu siihen, vaan on siirtynyt sunnimuslimiksi) ja Fardia pidetään sen opin mukaan Mahdina eli tuomiopäivää edeltävänä messiaana.
2. Willie McLean
Mikäli historia olisi mennyt toisin, jalkapallo olisi saattanut nousta Yhdysvalloissakin mahtilajin asemaan. Vielä 1930-luvulla USA:n maajoukkue oli maailman parhaita ja pääsi ensimmäisissä MM-kisoissa välieriin asti. Yksi maan parhaita pelaajia oli skotlantilaissyntyinen Willie McLean, joka kuului vuoden 1934 MM-kisoissa pelanneeseen maajoukkueeseen. McLeanin uraa varjostivat terveysongelmat. Vuonna 1936 hän romahti kesken liigapelin ja vietti yhdeksän kuukautta parantolassa. Sieltä palattuaan hänet valittiin vielä kerran maajoukkueseen, mutta pelipaikkaa ei enää irronnut. McLean erakoitui ja katosi jäljettömiin kesällä 1938. Hänen perheensä sai vielä useiden vuosien ajan äitienpäiväkortteja, mutta McLeania itseään ei enää nähty.
3. Mehdi Ben Barka
Marokkolainen vasemmistopoliitikko Mehdi Ben Barka joutui pakenemaan maasta 1963 sekaannuttuaan kuninkaan vastaiseen salaliittoon. Hän asettui Pariisiin, joka historiallisesti ja myös tuolloin oli ympäri maailmaa lähteneiden vasemmistopakolaisten keskus. 29.10.1965 hänet pysäytti ravintolan edustalla kaksi ranskalaiseksi poliisiksi esittäytynyttä miestä. Miehet taluttivat Ben Barkan autoon, ajoivat pois eikä häntä enää koskaan nähty. Ranskalaiset kiistävät osallisuutensa, mutta arkistoja aiheesta ei ole paljastettu. Yleisimmän teorian mukaan Ranskan salaisen palvelun agentit - tai sellaisina esiintyneet - hoitivat pidätyksen ja luovuttivat Ben Barkan marokkolaisille. Hän ilmeisesti kuoli kuulusteluissa ja ruumis hävitettiin.
4. Harold Holt
Australian pääministeri vietti kaunista kesäpäivää 17.12.1967 Melbournen hiekkarannalla. Hän päätti lähteä uimaan, vaikka ranta oli tunnettu voimakkaista virtauksistaan ja aallokko oli normaalia voimakkaampi. Se olikin viimeinen kerta, kun hänet nähtiin. Epäilyttäväksi tapauksen tekee se, että 59-vuotias Holt oli tunnetusti loistava uimari, joka harrasti myös sukellusta. Ruumista ei löydetty koskaan.
5. Jimmy Hoffa
Hoffa oli USA:n ammattiyhdistysten suurimpia pamppuja, kuljetusalan ammattiliiton IBT:n entinen johtaja. Valitettavasti hän oli sekaantunut mafian toimintaan ja korruptoitunut. 30.7.1975 hän katosi eräältä Detroitin lähistöllä sijaitsevalta parkkipaikalta. Yleisesti uskotaan hänen menneen sinne tapaamaan paria mafiajohtajaa ja astuneen liian aroille varpaille. Erään huhun mukaan Hoffa vahvistaa parhaillaan jonkin sillan perustuksia betonipylväässä. Kuolleeksi hänet julistettiin 1982. Löyhästi Hoffan elämään perustuvan elokuvan F.I.S.T. pääroolissa nähtiin Sylvester Stallone.
6. Vladimir Aleksandrov
Neuvostoliittolainen fyysikko laati teorian ydintalvesta eli ydinsodan mahdollisesta seurauksesta: pölypilvi peittää maapallon estäen auringonvalon pääsyn maanpinnalle ja aiheuttaen maailmanlaajuisen jäähtymisen. Vuonna 1985 hän otti osaa fyysikkokonferenssiin Madridissa ja katosi. Useimmat teoriat väittävät hänen olleen vakooja, epäselvää on vain kenen tai keiden hyväksi ja loikkasiko hän jonnekin vai eliminoitiinko.
7. Richey Edwards
Walesilaisen rokkibändi Manic Street Preachersin kitaristi ja lauluntekijä Richey Edwardsin piti lähteä bändin laulaja-kitaristi James Dean Bratfieldin kanssa USA:han promootiokiertueelle 1.2.1995. Hän ei kuitenkaan ilmestynyt lentokentälle. Lähipäivinä hänestä tehtiin melko varmana pidetty havainto Newportin passitoimistossa ja 7.2 hän lähes varmasti ajeli taksilla ympäri Walesia jääden pois kyydistä huoltoasemalla lähellä Bristolia. Viikkoa myöhemmin hänen autonsa sai parkkisakon samalla huoltoasemalla. Kolme päivää myöhemmin poliisit tutkivat auton ja huomasivat akun tyhjäksi. Edwardsista ei sen jälkeen ole tehty mitään luotettavia havaintoja ja hänet julistettiin kuolleeksi 2008.
8. Angelo Cruz
Cruz oli puertoricolainen koripalloilija, vikkelä takamies jonka taidot eivät kuitenkaan NBA:han asti riittäneet. Tai ehkä syy löytyi vain 175 senttimetrin pituudesta. Puerto Ricossa on kuitenkin kovatasoinen ammattilaisliiga, jonka parhaita pelaajia Cruz oli 16 vuoden ajan, samoin kuin maajoukkueen kantavia voimia. Eikä Puerto Ricon maajoukkue ole mikään pilipalisakki, vuoden 1988 olympialaisissa se voitti alkusarjassa tulevan hopeamitalisti Jugoslavian 74-72 Cruzin heitettyä ratkaisukorin viime sekunneilla. Turnauksessa hän oli joukkueen paras syöttäjä ja toiseksi paras pistemies. Peliura päättyi 1993, jonka jälkeen hän työskenteli New Yorkissa Yankeesin baseballstadionilla. 1998 hän lähti vierailemaan Puerto Ricossa eikä hänestä ole sen jälkeen mitään havaintoja.
9. Viktar Hanchar
On aika turhaa lähteä pyytämään henkivakuutusta, jos sattuu olemaan oppositiopoliitikko Valko-Venäjällä. Tämän sai kokea myös entinen varapääministeri Viktar Hanchar, joka kääntyi johtajaansa Lukashenkaa vastaan. Potkut tulivat 1996. Hanchar ei ottanut opikseen, vaan jatkoi mielenosoitusten järjestämistä ja Lukashenkaa vastaan toimimista. Hanchar katosi ystävänsä, liikemies Anatol Krasouskin kanssa 16.9.1999. Katoamispaikalta löydettiin vain lasinsiruja ja muutama veritahra. Myöhemmin Lukashenkaa vastaan kääntyneiden virkamiesten mukaan Hanchar teloitettiin salaa pikaisesti kaappauksen jälkeen.
10. Michele Miscavige
Scientologia-uskonlahko on niittänyt kyseenalaista mainetta monin tavoin. Lahkon nykyinen johtaja on David Miscavige, jonka vaimo Michele on viimeksi nähty elokuussa 2007. Lahkon mukaan Michele "ei ole kateissa, vaan työskentelee scientologian hyväksi julkisuudelta piilossa". Salaperäiset katoamiset tuntuvat olevan lahkolle enemmän sääntö kuin poikkeus, yhtä merkittävimmistä johtajista ei ole nähty sitten vuoden 2004. Kuurupiiloa harjoitti jo lahkon perustaja L. Ron Hubbard.
torstai 22. elokuuta 2019
Välihuomautus 130 : Kaikki tiivistettynä
Suomen järkevin omalla nimellään kirjoittava ajattelija Pauli Vahtera tiivisti kaiken mahdollisen maan ja maailman suunnasta kirjoituksessaan.
Teksti on pitkä, mutta sen enempää sitä ei voi lyhentää asian kärsimättä. Kehotan jokaista lukemaan sen ajatuksella sekä jakamaan kaikille kavereilleen ja kylänmiehille.
Yli kymmenen vuoden blogituksen aikana olen liittänyt tämän blogin sivupalkkiin kaksi pysyväislinkkiä johonkin kirjoitukseen. Tämä teksti on toinen niistä.
Teksti pitäisi kuvittaa, painattaa ja jakaa jokaiseen Suomen talouteen. Ehkä se vihdoinkin saisi heräämisen aikaan.
Lisään tähän vielä linkin vuoden takaiseen kirjoitukseeni. Käsittelee samaa aihepiiriä, Vahtera kävi kommentoimassa.
tiistai 20. elokuuta 2019
Keskiarvotilastot - naiset 100 m
Selvitys tämän tilastoinnin periaatteista löytyy täältä.
Maailman kaikkien aikojen sata parasta kymmenen parhaan tuloksen keskiarvon mukaisessa järjestyksessä kauden 2018 päättyessä:
1 | Marion Jones | USA | 10.720 |
---|---|---|---|
2 | Shelly-Ann Fraser-Pryce | JAM | 10.748 |
3 | Carmelita Jeter | USA | 10.767 |
4 | Elaine Thompson | JAM | 10.780 |
5 | Merlene Ottey | JAM | 10.803 |
6 | Florence Griffith-Joyner | USA | 10.804 |
7 | Veronica Campbell-Brown | JAM | 10.824 |
8 | Tori Bowie | USA | 10.830 |
9 | Gwen Torrence | USA | 10.845 |
10 | English Gardner | USA | 10.848 |
11 | Kerron Stewart | JAM | 10.861 |
12 | Gail Devers | USA | 10.862 |
13 | Evelyn Ashford | USA | 10.863 |
14 | Marlies Göhr | GER | 10.868 |
15 | Blessing Okagbare | NGR | 10.874 |
16 | Irina Privalova | RUS | 10.877 |
17 | Marie Josée Ta Lou | CIV | 10.888 |
18 | Ekateríni Thánou | GRE | 10.890 |
19 | Dafne Schippers | NED | 10.892 |
20 | Murielle Ahouré | CIV | 10.893 |
21 | Kelly-Ann Baptiste | TTO | 10.893 |
22 | Christine Arron | FRA | 10.902 |
23 | Anelia Nuneva | BUL | 10.902 |
24 | Zhanna Block | UKR | 10.912 |
25 | Sherone Simpson | JAM | 10.916 |
26 | Tianna Bartoletta | USA | 10.921 |
27 | Michelle-Lee Ahye | TTO | 10.921 |
28 | Chryste Gaines | USA | 10.923 |
29 | Inger Miller | USA | 10.925 |
30 | Chandra Sturrup | BAH | 10.932 |
31 | Barbara Pierre | USA | 10.939 |
32 | Aleia Hobbs | USA | 10.940 |
33 | Torri Edwards | USA | 10.942 |
34 | Heike Drechsler | GER | 10.947 |
35 | Lauryn Williams | USA | 10.958 |
36 | Marshevet Hooker | USA | 10.961 |
37 | Katrin Krabbe | GER | 10.965 |
38 | Allyson Felix | USA | 10.966 |
39 | Jenna Prandini | USA | 10.966 |
40 | Debbie Ferguson McKenzie | BAH | 10.975 |
41 | Dina Asher-Smith | GBR | 10.980 |
42 | Silke Möller | GER | 10.982 |
43 | Alexandria Anderson | USA | 10.995 |
44 | Juliet Cuthbert | JAM | 11.004 |
45 | Ivet Lalova-Collio | BUL | 11.010 |
46 | Savatheda Fynes | BAH | 11.015 |
47 | Muna Lee | USA | 11.016 |
48 | Alice Brown | USA | 11.021 |
49 | Tayna Lawrence | JAM | 11.021 |
50 | Sheila Echols | USA | 11.023 |
51 | Mary Onyali | NGR | 11.026 |
52 | Yulia Nestsiarenka | BLR | 11.030 |
53 | Li Xuemei | CHN | 11.032 |
54 | Jeneba Tarmoh | USA | 11.035 |
55 | Diane Williams | USA | 11.037 |
56 | Christania Williams | JAM | 11.040 |
57 | Morolake Akinosun | USA | 11.043 |
58 | Carlette Guidry | USA | 11.044 |
59 | Me'Lisa Barber | USA | 11.044 |
60 | Gina Lückenkemper | GER | 11.045 |
61 | Octavious Freeman | USA | 11.048 |
62 | Simone Facey | JAM | 11.052 |
63 | Ashley Henderson | USA | 11.055 |
64 | Rosângela Santos | BRA | 11.060 |
65 | Carrie Russell | JAM | 11.061 |
66 | Schillonie Calvert-Powell | JAM | 11.064 |
67 | Shalonda Solomon | USA | 11.066 |
68 | Aleen Bailey | JAM | 11.071 |
69 | Natasha Morrison | JAM | 11.073 |
70 | Lyudmila Kondratyeva | RUS | 11.073 |
71 | Mujinga Kambundji | SUI | 11.074 |
72 | Ariana Washington | USA | 11.075 |
73 | Lashauntea Moore | USA | 11.076 |
74 | Kim Gevaert | BEL | 11.080 |
75 | Carina Horn | RSA | 11.082 |
76 | D'Andre Hill | USA | 11.084 |
77 | Angela Williams | USA | 11.086 |
78 | Muriel Hurtis | FRA | 11.089 |
79 | Kimberlyn Duncan | USA | 11.090 |
80 | Angela Tenorio | ECU | 11.090 |
81 | Dezerea Bryant | USA | 11.090 |
82 | Mercy Nku | NGR | 11.092 |
83 | Desiree Henry | GBR | 11.092 |
84 | Beverly McDonald | JAM | 11.093 |
85 | Samantha Henry-Robinson | JAM | 11.095 |
86 | Deajah Stevens | USA | 11.095 |
87 | Ana Cláudia Silva | BRA | 11.098 |
88 | Natalya Voronova | RUS | 11.099 |
89 | Myriam Mani | CMR | 11.102 |
90 | Verena Sailer | GER | 11.102 |
91 | Marina Trandenkova | RUS | 11.103 |
92 | Mikiah Brisco | USA | 11.106 |
93 | LaTasha Jenkins | USA | 11.106 |
94 | Melanie Paschke | GER | 11.108 |
95 | LaTasha Colander | USA | 11.110 |
96 | Angela Bailey | CAN | 11.114 |
97 | Endurance Ojokolo | NGR | 11.115 |
98 | Ruddy Zang Milama | GAB | 11.119 |
99 | Sheri-Ann Brooks | JAM | 11.119 |
100 | Mikele Barber | USA | 11.120 |
Edellisen listan kahdenkymmenen parhaan ennätys ja sijoitus kaikkien aikojen maailmantilastossa:
3 | Marion Jones | USA | 10.65 |
---|---|---|---|
4 | Shelly-Ann Fraser-Pryce | JAM | 10.70 |
2 | Carmelita Jeter | USA | 10.64 |
5 | Elaine Thompson | JAM | 10.70 |
7 | Merlene Ottey | JAM | 10.74 |
1 | Florence Griffith-Joyner | USA | 10.49 |
11 | Veronica Campbell-Brown | JAM | 10.76 |
18 | Tori Bowie | USA | 10.78 |
25 | Gwen Torrence | USA | 10.82 |
8 | English Gardner | USA | 10.74 |
9 | Kerron Stewart | JAM | 10.75 |
24 | Gail Devers | USA | 10.82 |
10 | Evelyn Ashford | USA | 10.76 |
22 | Marlies Göhr | GER | 10.81 |
21 | Blessing Okagbare | NGR | 10.79 |
12 | Irina Privalova | RUS | 10.77 |
40 | Marie Josée Ta Lou | CIV | 10.85 |
32 | Ekateríni Thánou | GRE | 10.83 |
23 | Dafne Schippers | NED | 10.81 |
16 | Murielle Ahouré | CIV | 10.78 |
Maailmantilaston kaikkien aikojen kahdenkymmenen parhaan sijoitus keskiarvotilastossa ja keskiarvotulos:
6 | Florence Griffith-Joyner | USA | 10.804 |
---|---|---|---|
3 | Carmelita Jeter | USA | 10.767 |
1 | Marion Jones | USA | 10.720 |
2 | Shelly-Ann Fraser-Pryce | JAM | 10.748 |
4 | Elaine Thompson | JAM | 10.780 |
22 | Christine Arron | FRA | 10.902 |
5 | Merlene Ottey | JAM | 10.803 |
10 | English Gardner | USA | 10.848 |
11 | Kerron Stewart | JAM | 10.861 |
13 | Evelyn Ashford | USA | 10.863 |
7 | Veronica Campbell-Brown | JAM | 10.824 |
16 | Irina Privalova | RUS | 10.877 |
45 | Ivet Lalova-Collio | BUL | 11.010 |
- | Dawn Sowell | USA | - |
33 | Torri Edwards | USA | 10.942 |
20 | Murielle Ahouré | CIV | 10.893 |
26 | Tianna Bartoletta | USA | 10.921 |
8 | Tori Bowie | USA | 10.830 |
53 | Li Xuemei | CHN | 11.032 |
29 | Inger Miller | USA | 10.925 |
Suomen kaikkien aikojen sata parasta kymmenen parhaan tuloksen keskiarvon mukaisessa järjestyksessä kauden 2018 päättyessä:
1 | Helinä Marjamaa | 11.293 |
---|---|---|
2 | Sisko Hanhijoki | 11.327 |
3 | Johanna Manninen | 11.344 |
4 | Sanna Hernesniemi | 11.359 |
5 | Hanna-Maari Latvala | 11.379 |
6 | Mona-Lisa Pursiainen | 11.419 |
7 | Heidi Hannula | 11.512 |
8 | Sari Keskitalo | 11.568 |
9 | Anniina Kortetmaa | 11.679 |
10 | Nooralotta Neziri | 11.689 |
11 | Marja Salmela | 11.709 |
12 | Milja Thureson | 11.713 |
13 | Maria Räsänen | 11.734 |
14 | Anu Pirttimaa | 11.740 |
15 | Ilona Ranta | 11.765 |
16 | Aino Pulkkinen | 11.791 |
17 | Jasmin Showlah | 11.794 |
18 | Minna Painilainen-Soon | 11.798 |
19 | Katja Salivaara | 11.799 |
20 | Sanna Koivisto | 11.812 |
21 | Jenna Jokela | 11.813 |
22 | Tiina Leppäkoski | 11.830 |
23 | Sara Francis | 11.833 |
24 | Johanna Halkoaho | 11.852 |
25 | Heli Koivula | 11.862 |
26 | Minna Laukka | 11.866 |
27 | Elina Lax | 11.875 |
28 | Siina Pylkkä | 11.879 |
29 | Anna Heiniö | 11.882 |
30 | Ringa Ropo-Junnila | 11.884 |
31 | Henriikka Parpala | 11.884 |
32 | Margareetta Honkaharju | 11.899 |
33 | Auli Marttinen | 11.902 |
34 | Jonna Berghem | 11.902 |
35 | Tarja Leveelahti | 11.908 |
36 | Ella Räsänen | 11.914 |
37 | Hanna Wiss | 11.925 |
38 | Petra Stenman | 11.931 |
39 | Noora Hämäläinen | 11.933 |
40 | Carla Bosco | 11.934 |
41 | Jenni Jokinen | 11.937 |
42 | Manuela Bosco | 11.942 |
43 | Sanni Mahonen | 11.944 |
44 | Sari Raumala | 11.944 |
45 | Anna Hämäläinen | 11.965 |
46 | Oona Vilén | 11.967 |
47 | Emmi Mäkinen | 11.976 |
48 | Anna Saari | 11.978 |
49 | Lotta Kemppinen | 11.981 |
50 | Riitta Tuominen | 11.988 |
51 | Taika Koilahti | 11.992 |
52 | Sonja Rehn | 11.995 |
53 | Johanna Kylmänen | 12.000 |
54 | Kaisa Moilanen | 12.003 |
55 | Elina Korjansalo | 12.004 |
56 | Katja Simola | 12.011 |
57 | Elisa Hakamäki | 12.012 |
58 | Camilla Wirén | 12.014 |
59 | Tanja Keränen | 12.016 |
60 | Noora Pesola | 12.024 |
61 | Anja Rantanen | 12.032 |
62 | Aila Haikkonen | 12.041 |
63 | Minna Vuori | 12.059 |
64 | Milla Heiskanen | 12.062 |
65 | Teea Järvinen | 12.076 |
66 | Annika Haverinen | 12.078 |
67 | Marika Engdal | 12.079 |
68 | Riikka Kokko | 12.084 |
69 | Ida Aidanpää | 12.085 |
70 | Ifeoma Chukwuma | 12.085 |
71 | Heidi Suomi | 12.091 |
72 | Jutta Kemilä | 12.094 |
73 | Mari Kiminkinen | 12.111 |
74 | Jasmina Viitala | 12.117 |
75 | Emma Linton | 12.118 |
76 | Kati Vartiainen | 12.119 |
77 | Netta Myllynen | 12.126 |
78 | Minna Sundberg | 12.128 |
79 | Annika Mäenpää | 12.130 |
80 | Kerttu Latvala | 12.132 |
81 | Matilda Bogdanoff | 12.134 |
82 | Niina Pesola | 12.134 |
83 | Hanna Kinnari | 12.139 |
84 | Hanna Korell | 12.140 |
85 | Sonja Finell | 12.140 |
86 | Tuija Helander-Kuusisto | 12.149 |
87 | Anna Julin | 12.150 |
88 | Annu Kangasaho | 12.153 |
89 | Janita Tammisalo | 12.154 |
90 | Sanni Suhonen | 12.156 |
91 | Jaana Niemi | 12.159 |
92 | Sonja Alasalmi | 12.164 |
93 | Iida Kalliomäki | 12.165 |
94 | Pirpa Menonen | 12.167 |
95 | Kirsi Jansson | 12.178 |
96 | Piia Roslund | 12.181 |
97 | Niina Tiainen | 12.192 |
98 | Susanna Rajamäki | 12.193 |
99 | Leena Huhta | 12.200 |
100 | Paula Lappalainen | 12.203 |
Edellisen listan kahdenkymmenen parhaan ennätys ja sijoitus kaikkien aikojen Suomen tilastossa:
1 | Helinä Marjamaa | 11.13 |
---|---|---|
3 | Sisko Hanhijoki | 11.24 |
4 | Johanna Manninen | 11.27 |
5 | Sanna Hernesniemi | 11.30 |
6 | Hanna-Maari Latvala | 11.30 |
2 | Mona-Lisa Pursiainen | 11.19 |
9 | Heidi Hannula | 11.49 |
7 | Sari Keskitalo | 11.44 |
11 | Anniina Kortetmaa | 11.60 |
8 | Nooralotta Neziri | 11.48 |
17 | Marja Salmela | 11.67 |
13 | Milja Thureson | 11.62 |
15 | Maria Räsänen | 11.65 |
12 | Anu Pirttimaa | 11.62 |
10 | Ilona Ranta | 11.58 |
16 | Aino Pulkkinen | 11.65 |
31 | Jasmin Showlah | 11.75 |
14 | Minna Painilainen-Soon | 11.65 |
19 | Katja Salivaara | 11.69 |
21 | Sanna Koivisto | 11.70 |
Suomen tilaston kaikkien aikojen kahdenkymmenen parhaan sijoitus keskiarvotilastossa ja keskiarvotulos:
1 | Helinä Marjamaa | 11.293 |
---|---|---|
6 | Mona-Lisa Pursiainen | 11.419 |
2 | Sisko Hanhijoki | 11.327 |
3 | Johanna Manninen | 11.344 |
4 | Sanna Hernesniemi | 11.359 |
5 | Hanna-Maari Latvala | 11.379 |
8 | Sari Keskitalo | 11.568 |
10 | Nooralotta Neziri | 11.689 |
7 | Heidi Hannula | 11.512 |
15 | Ilona Ranta | 11.765 |
9 | Anniina Kortetmaa | 11.679 |
14 | Anu Pirttimaa | 11.740 |
12 | Milja Thureson | 11.713 |
18 | Minna Painilainen-Soon | 11.798 |
13 | Maria Räsänen | 11.734 |
16 | Aino Pulkkinen | 11.791 |
11 | Marja Salmela | 11.709 |
72 | Jutta Kemilä | 12.094 |
19 | Katja Salivaara | 11.799 |
45 | Anna Hämäläinen | 11.965 |
lauantai 17. elokuuta 2019
Uusinta : Ohuiden kirjojen kerho
Lukijalle: Uusitaanpa lukusuosituksia. Uusina listaan voitaisiin laittaa kotimaisen kirjallisuuden osastolle "Timo Soinin vilpittömät poliittiset teot" ja "Vihreiden ympäristöteot", käännöskirjallisuuden osastolle "Vladimir Putinin eläköitymissuunnitelmat" ja "Euroopan Unionin työ eurooppalaisten hyväksi":
Hektisessä nykyajassa ihmisillä ei enää ole aikaa lukea paksuja romaaneja tai tietokirjoja. Tämän takia Jaskan pauhantaa –blogi julkaisee lukuvinkkejä kiireisille teemana ”maailman ohuimmat kirjat”.
A. Kotimainen kirjallisuus
10. Vaatimattomuus pohjalaisittain
Takuulla maailman kaikkien aikojen vaatimattomin kirja. Ikinä.
9. Teekkareiden raittiusyhdistyksen historiikki
Keräilyharvinaisuus! Omakustanne, kopioitu vanhalla spriikopiokoneella vain muutama kappale kopiointinesteen loppumisen takia.
8. Naispappeus vanhoillislestadiolaisuuden näkökulmasta
Yksityiskohtainen selvitys siitä, miksi pehmoisten puhuminen mekko päällä on miesten työtä.
7. Suomen jalkapallomaajoukkue arvokisoissa
Scifiä utopistisimmillaan. Trilogian muodostavat Tähdettömien sota, Joulukuusen vastaisku ja Jarin paluu.
6. Savolainen suorapuheisuus
Kirja, jossa asiat sanotaan kuten ne ovat – pilkulleen ja yhtään vääntelemättä.
5. Seppo Rädyn suuri oopperakirja
Hyi saatana!
4. Insinöörin muotiopas
Nyt selviää, mikä on pukeutumisessa kuuminta hottia!
3. Kuinka hankit Ahvenanmaan kotipaikkaoikeuden – yksityiskohtainen opas suomenkielisille
Saatavilla vain Maarianhaminan Suomalaisesta Kirjakaupasta karkauspäivisin klo 21.13 – 21.15 täydellisen auringonpimennyksen aikana.
2. Matrikkeli Helsingin Sanomien suomalaismielisistä toimittajista
Toinen osa, vuodet 1991-2015. Ensimmäiseen, vuodet 1889-1990 käsittäneeseen osaan liimattava liitesivu.
1. Turkulainen itseironia
Kirja sisältää jokaisen turkulaisvitsin, josta turkulaiset eivät ole loukkaantuneet.
B. Käännöskirjallisuus
10. Kuinka saada naapurikansat rakastamaan sinua – Moskovan näkökulma
Selkeäsanainen opaskirja siitä, kuinka otetaan vastuu omista teoista. Opi olemaan syyttelemättä muita ja ajattelemaan asioita myös muusta kuin omasta perspektiivistäsi.
9. Afrikkalaisia teknologiainnovaatioita
Kirjoittajalle on esitetty kirjallisuuden Nobelia, mikä onkin lähinnä tiedenobelia mihin afrikkalainen on koskaan yltänyt. Itse palkintoa hän tuskin saa, koska eihän genren tunnetuin edustaja Astrid Lindgrenkään saanut.
8. Kohta seitsemänkymmentä vuotta veljeyttä – Saudi-Arabia – Israel –ystävyysseuran historiikki
Erityisbonuksena liitteenä levy, jossa Jerusalemin naiskuoro laulaa Kaaban aukiolla Hatikvaa.
7. Ulkomaiden maantieteen oppikirja amerikkalaisille
Luulitko Kanadassa puhuttavan kanadaa tai Englannin sijaitsevan Ranskassa? Silloin olet luultavasti opiskellut maantieteesi tämän kirjan mukaan.
6. Juutalainen bisnesetiikka
Saatavilla myös rinnakkaisteos, jumalattoman paksu tiiliskivi ”Juutalainen bisnesetikka”.
5. Ruotsidemokraatit osana konsensusta
Ruotsin kaikkien muiden puolueiden jäsenistön kirjoittama esseekokoelma heidän yhteistyöstään Ruotsidemokraattien kanssa.
4. Italian armeijan kunnian päivät
Eli kuinka omata sekä selvä miesylivoima että murskaava materiaalietu ja ottaa silti 6-0 pataan joka kerta.
3. Sosiaalitukien nostamis- ja väärinkäyttöopas somalialaisittain
Runsain määrin saatavissa, alkuperäiskielellä ei mennyt yhtäkään kaupaksi. Aivan kuin yrittäisi myydä jäätä eskimoille, hiekkaa arabeille tai merivettä polynesialaisille.
2. Skotlantilaisten järkevät kansanperinteet
Tämä kansa on keksinyt curlingin, golfin ja haggisin. Sen lisäksi miehet pukeutuvat hameeseen, koska lampaat ovat oppineet juoksemaan karkuun kuullessaan avautuvan sepaluksen äänen. Tarvitseeko sanoa enempää? Jopa viski on tuontitavaraa Irlannista.
1. Muhammad-vitsikirja
Sikamaisen hauska islamilaisen kansanperinteen tuhti huumoripläjäys. Tälle nauraisi jopa Allahahahhah ja paatuneinkin jihahahahadisti. Kuvitettu laitos.
JOKERI: Kuinka ymmärtää naisia?
Kirjaa ei ole saatavilla, koska koko miljoonan kappaleen painos putosi pinseteistä ja katosi lattianrakoon.
Hektisessä nykyajassa ihmisillä ei enää ole aikaa lukea paksuja romaaneja tai tietokirjoja. Tämän takia Jaskan pauhantaa –blogi julkaisee lukuvinkkejä kiireisille teemana ”maailman ohuimmat kirjat”.
A. Kotimainen kirjallisuus
10. Vaatimattomuus pohjalaisittain
Takuulla maailman kaikkien aikojen vaatimattomin kirja. Ikinä.
9. Teekkareiden raittiusyhdistyksen historiikki
Keräilyharvinaisuus! Omakustanne, kopioitu vanhalla spriikopiokoneella vain muutama kappale kopiointinesteen loppumisen takia.
8. Naispappeus vanhoillislestadiolaisuuden näkökulmasta
Yksityiskohtainen selvitys siitä, miksi pehmoisten puhuminen mekko päällä on miesten työtä.
7. Suomen jalkapallomaajoukkue arvokisoissa
Scifiä utopistisimmillaan. Trilogian muodostavat Tähdettömien sota, Joulukuusen vastaisku ja Jarin paluu.
6. Savolainen suorapuheisuus
Kirja, jossa asiat sanotaan kuten ne ovat – pilkulleen ja yhtään vääntelemättä.
5. Seppo Rädyn suuri oopperakirja
Hyi saatana!
4. Insinöörin muotiopas
Nyt selviää, mikä on pukeutumisessa kuuminta hottia!
3. Kuinka hankit Ahvenanmaan kotipaikkaoikeuden – yksityiskohtainen opas suomenkielisille
Saatavilla vain Maarianhaminan Suomalaisesta Kirjakaupasta karkauspäivisin klo 21.13 – 21.15 täydellisen auringonpimennyksen aikana.
2. Matrikkeli Helsingin Sanomien suomalaismielisistä toimittajista
Toinen osa, vuodet 1991-2015. Ensimmäiseen, vuodet 1889-1990 käsittäneeseen osaan liimattava liitesivu.
1. Turkulainen itseironia
Kirja sisältää jokaisen turkulaisvitsin, josta turkulaiset eivät ole loukkaantuneet.
B. Käännöskirjallisuus
10. Kuinka saada naapurikansat rakastamaan sinua – Moskovan näkökulma
Selkeäsanainen opaskirja siitä, kuinka otetaan vastuu omista teoista. Opi olemaan syyttelemättä muita ja ajattelemaan asioita myös muusta kuin omasta perspektiivistäsi.
9. Afrikkalaisia teknologiainnovaatioita
Kirjoittajalle on esitetty kirjallisuuden Nobelia, mikä onkin lähinnä tiedenobelia mihin afrikkalainen on koskaan yltänyt. Itse palkintoa hän tuskin saa, koska eihän genren tunnetuin edustaja Astrid Lindgrenkään saanut.
8. Kohta seitsemänkymmentä vuotta veljeyttä – Saudi-Arabia – Israel –ystävyysseuran historiikki
Erityisbonuksena liitteenä levy, jossa Jerusalemin naiskuoro laulaa Kaaban aukiolla Hatikvaa.
7. Ulkomaiden maantieteen oppikirja amerikkalaisille
Luulitko Kanadassa puhuttavan kanadaa tai Englannin sijaitsevan Ranskassa? Silloin olet luultavasti opiskellut maantieteesi tämän kirjan mukaan.
6. Juutalainen bisnesetiikka
Saatavilla myös rinnakkaisteos, jumalattoman paksu tiiliskivi ”Juutalainen bisnesetikka”.
5. Ruotsidemokraatit osana konsensusta
Ruotsin kaikkien muiden puolueiden jäsenistön kirjoittama esseekokoelma heidän yhteistyöstään Ruotsidemokraattien kanssa.
4. Italian armeijan kunnian päivät
Eli kuinka omata sekä selvä miesylivoima että murskaava materiaalietu ja ottaa silti 6-0 pataan joka kerta.
3. Sosiaalitukien nostamis- ja väärinkäyttöopas somalialaisittain
Runsain määrin saatavissa, alkuperäiskielellä ei mennyt yhtäkään kaupaksi. Aivan kuin yrittäisi myydä jäätä eskimoille, hiekkaa arabeille tai merivettä polynesialaisille.
2. Skotlantilaisten järkevät kansanperinteet
Tämä kansa on keksinyt curlingin, golfin ja haggisin. Sen lisäksi miehet pukeutuvat hameeseen, koska lampaat ovat oppineet juoksemaan karkuun kuullessaan avautuvan sepaluksen äänen. Tarvitseeko sanoa enempää? Jopa viski on tuontitavaraa Irlannista.
1. Muhammad-vitsikirja
Sikamaisen hauska islamilaisen kansanperinteen tuhti huumoripläjäys. Tälle nauraisi jopa Allahahahhah ja paatuneinkin jihahahahadisti. Kuvitettu laitos.
JOKERI: Kuinka ymmärtää naisia?
Kirjaa ei ole saatavilla, koska koko miljoonan kappaleen painos putosi pinseteistä ja katosi lattianrakoon.
maanantai 12. elokuuta 2019
Suomalaisen yleisurheilun taso 2019
Kalevan Kisat järjestettiin tänä vuonna Lappeenrannassa. Muualta matkustaneen kisayleisön verenpaine nousi viikonvaihteen aikana arviolta kymmenen pykälää, koska sillä paikkakunnalla eletään vety- ja atomidieetillä. Olisi kiva tietää, kuinka monta päivää ihminen voisi syödä lämpimänä ruokana pelkkää vetyä, joka on maailman paras eväs. Kumpi tulisi ensin, kyllästyminen vai sydäninfarkti? En tiedä, mutta olisin vapaaehtoinen koekaniini jos joku maksaisi sekä ruuat että terveyskuurin kokeen jälkeen.
Vuonna 2011 tein tutkimuksen, jossa vertailin Kalevan Kisojen tasoa kautta aikojen. Perinteiseen tapaan päivitän tilanteen lisäämällä mukaan tämänvuotiset kisat.
Vertailussa suoritetaan laskennalliset "maaottelut" kolmihenkisin joukkuein. Jokaisista Kalevan Kisoista on otettu jokaisesta normaaliin Ruotsi-maaottelun ohjelmaan kuuluvasta lajista (eli kaikki muut paitsi kävelyt ja moniottelut) kolme parasta suomalaista joukkueeseen. Sitten käydään läpi yksitellen ottelut kaikkien muiden vuosien Kalevan Kisojen vastaavaa joukkuetta vastaan. Jokainen laji, niin miehissä kuin naisissakin otetaan mukaan ja lasketaan pisteet Ruotsi-ottelun kaavalla eli 7-5-4-3-2-1 kaikissa niissä lajeissa, jotka ovat olleet molempien verrattavien vuosien KK-ohjelmassa. Tarkemman selvityksen käytetystä metodista ja laskentaohjelmasta voi käydä lukemassa alkuperäisestä tutkimuksesta.
Koska tänä vuonna kyseessä olivat 112. Kalevan Kisat, se tuottaa 111 ottelua jokaiselle "joukkueelle". Tämänvuotiset kisat voittavat näistä otteluista 76 ja häviävät 35. Kaiken kaikkiaan kyseessä olivat historian 36. kovatasoisimmat kisat. 2010-luvulla taso on ollut pääsääntöisesti nousussa, mutta tänä vuonna koettiin vuoden 2017 tapaan notkahdus. Olisivatko urheilijatkin langenneet vetyjen ja atomien pauloihin? No, totta puhuen säätila ei ollut kovin suosiollinen lämpötilojen puolesta muille kuin kestävyyslajeille ja osin navakan tuulen puolesta ei edes niille. Laskenut tulostaso selittyy enimmäkseen tällä, sillä todellisuudessa taso lienee vähintään sama kuin viime vuonna.
2010-luvun kisoista kovatasoisimmat olivat vuoden 2016 kisat yhtä monella voitolla kuin vuoden 2018 kisat, mutta paremmalla pistesaldolla. Tämänvuotiset olivat vuosikymmenen kuudenneksi parhaat.
Kovimmillaan taso on ollut 80- ja 90-luvuilla. Kaikkien aikojen kovimmat kisat ovat olleet 1988 ja 1998, jotka molemmat ottavat 109 voittoa eli häviävät kaksille kisoille. "Ristiinpelaamisen" takia ne ovat kuitenkin taulukon kärjessä, 1988 ensin sijoitettuna koska sen kokonaispiste-ero on parempi. Se myös voittaa näiden vuosien keskinäisen ottelun pistein 348-334.
Tämänvuotiset kisat voittavat kaikki menneet kisat keskinäisissä otteluissa vuoteen 1976 asti, joille ne häviävät. Sen jälkeen tulee muutama voitto ja vuodesta 1980 alkaen pelkkiä tappioita mukaanlukien vuosi 2008. Vuosi 2009 kärsii tappion ja sen jälkeen voitot ja tappiot ovat suunnilleen yhtä yleisiä.
Kun vertaa tämänvuotisia kisoja aiempiin Lappeenrannassa järjestettyihin kisoihin, saldo on seuraava:
1962 kaatuu murskaluvuin 380-214.
1980 tulee tappio 317,5-342,5
1997 taso oli kova, mutta silti tappiolukemat vain 362,5-407,5
2007 tappio on niukka, 382,5-409,5
Viimevuotisten kisojen suhteen tappio on yllättävän selvä, 365,5-426,5. Tarkemmin katsoen tämä johtuu suurelta osin sattumasta. Hyvin monessa lajissa tuloset häviävät vain todella niukasti viimevuotisille, kun taas niukkoja voittoja on todella vähän. Tätä kuvastaa hyvin se, että vuoden 1997 kisat ovat kaikkien aikojen vertailussa sijalla 9 ja vuoden 2007 kisat sijalla 22, silti tappio niille on niukempi kuin vasta sijalla 27 oleville viime vuoden kisoille. Vähän toisenlainen tuuri ja piste-ero olisi ollut niukempi.
"Kehnoa" tasoa moitittaessa on osattava suhteuttaa, että suomalaisen yleisurheilun taso on maailman mittakaavassa kovempi kuin millään muulla edes jollain lailla vakavasti otettavalla lajilla. Hiihto ja jääkiekkoa harjoitetaan vain muutamassa maassa. Minkään globaalin yksilölajin Suomen taso ei yllä edes lähelle yleisurheilua. Globaaleista joukkuelajeista yleisurheilu on tasossa edellä kovasti hehkutettuja lentopalloa ja koripalloa - Suomen yleisurheilumaajoukkue on maailmanlistalla korkeammalla kuin kumpikaan näistä. Jalkapallon tasosta ei kannata puhua edes samana päivänä. Suomen jalkapallomaajoukkue ei edes parhaimmillaan ole ollut yhtä korkealla sijalla Euroopan rankingissa kuin yleisurheilumaajoukkue huonoimmillaan. Yleisurheilussa ainoa asukasluvultaan Suomea pienempi maa, jolle luultavasti häviäisimme maaottelussa, on Jamaika - tosin Norja hengittää jo niskaan. Kun suhteuttaa väkilukuun (suomalaisia on vähemmän kuin yksi tuhannesta ihmisestä), meidän pitäisi saada MM- tai olympiamitali keskimäärin joka kahdeksansista kisoista. EM-tasolle suhteutettuna lukema on hieman alle yksi mitali per kisat.
Tällä kertaa en valitettavasti ehtinyt tehdä ennakkokatsausta kisojen kestävyysjuoksuihin. Piti tehdä, mutta force majeure iski päälle enkä viitsinyt sitten tehdä hätäistä hutaisua. Jos jotain tekee, niin tekee sitten kunnolla. Pientä analyysinpoikasta kuitenkin heittelen.
Miesten kasisatasen uskoin olevan Joonas Rinteen heiniä. Loppusuoran alkuun asti niin näyttikin, mutta leuka loksahti Markus Teijulan kiriessä voittoon. Tämä siitä huolimatta, että edellisen vuoden tuplamestari oli sössinyt itsensä ulos finaalista 400 metrin alkuerissä. Samalla uskoni häneen romahti, sillä lajin taso on tunnetusti umpisurkea ja mies jää silti finaalista! Lopulta Rinne joutui taipumaan peräti pronssille.
1500 metriä oli ilmeisesti väsyttänyt Rinteen, vaikka ei olisi pitänyt. Ennen kisaa totesin, että ainoa mahdollisuus siihen että Rinne ei voita, on riittävän hidas juoksu, mies pussissa viimeisen kierroksen alkaessa ja jonkun hirmuinen spurtti riittävän pitkään keulaan siinä vaiheessa. Kaksi kolmesta toteutui mutta se ei riittänyt.
Vitosella mentiin tasaisesti seitsemän miehen voimin lähes loppuun asti. Vasta pari kilometriä ennen maalia totesin, että Siikaluoma vie tämän, koska hän näytti tuoreimmalta koko porukasta.
Kymppi järjestettiin ainoana finaalina torstaina, jolloin yleisöllä oli vapaa pääsy. Erinomainen ratkaisu, sillä kyseessä oli varmaan viihdyttävin SM-kymppi vuosikymmeniin. Tulostaso ei päätä huimannut, mutta irtiottoa yritti vuoroin yksi sun toinenkin ja kärkipaikka vaihtui muutenkin. Odotetusti Saleva korjasi kuitenkin lopussa potin.
Esteissä Raitanen tyytyi ottamaan mestaruuden. Tämä onnistui yllättävänkin helposti, sillä periaatteessa alle yhdeksän minuutin miehet jäivät nyt sen päälle. En kellottanut, mutta vaikutti siltä että viimeisellä kilometrillä Raitanen kokeili vähän miltä vauhdinlisäys tuntuu, mutta löysäsi sitten lopussa tahallaan.
Naisten kasilla Sara Kuivisto otti omansa. Kaikki toimittajat tuntuvat hehkuttavan sitä, että on vain ajan kysymys milloin SE kaatuu. Ei muuten ole. Nopeus ei yksinkertaisesti riitä. Melkein kymmenen vuotta sitten tekemieni laskelmien mukaan Suomen tasolla vaadittava kerroin on 0,4493 ja maailmantasolla vastaava kerroin on 0,4617. Ensimmäinen antaa 800 metrin SE-aikaan vaadittavaksi 400 metrin tulokseksi 54,18 ja jälkimmäinen 55,67. Sara Kuiviston 400 metrin ennätys on 55,26. Periaatteessa siinä ja siinä, mutta en usko sen riittävän. Noin keskimäärin 800 metrin SE-aikaan yltävän urheilijan 400 metrin ennätyksen pitäisi Suomen tilastoista laskien olla 53,75 ja maailman tilastoista laskien 54,59. Kuiviston nopeusominaisuudet ovat melko varmasti riittämättömät SE:n rikkomiseen.
Naisten tonnivitosta katselin monttu auki. Sara Kuivisto oli koko kesän juossut syvältä vääntäen. Nyt oli ensi kerran juoksemisen makua. Silti en uskonut silmiäni, kun viimeisellä parillasadalla metrillä Kristiina Mäellä ei ollut mitään millä vastata Saran kiriin.
Vitosella oli varsinainen poisjääntien kavalkadi. Olisi kiva tietää, kuinka moni olisi jättänyt perumisen tekemättä jos olisi tiennyt muidenkin jäävän pois. Mestaruus, mitalit ja pistesijat olivat alennusmyynnissä. Kupletin juoni oli varsin selvä: Skräddar vetää ja katsotaan, pysyykö Moona Korkealaakso kyydissä. Jos on mukana vielä 500 m ennen maalia, Skräddarilla ei ole mitään mahdollisuuksia. Oli mukana ja se siitä. Pronssin otti uusi tulokas Jenni Moskari, josta saattaa vielä tulla maaottelutason juoksija, ehkä enemmänkin. Korkealaaksolla puolestaan on tulevaisuutta, kunhan saa lisää pohjaa ja ylläpitää nopeuttaan.
Kymppi oli tuskallista katsottavaa. Totesin että jos kärkikolmikosta kukaan ymmärtäisi taktisesta juoksemisesta edes hitusen, voittaja olisi selvillä - no, Skräddarin kohdalla ehkä pienellä varauksella sillä hänen suorituskykynsä ei välttämättä olisi kuitenkaan riittänyt. Mutta Johanna Peiponen ja Alisa Vainio juoksivat kuin mitkäkin Duracell-puput niin kauan kuin paristot riittivät uhraamatta ajatustakaan taktiikalle. Vainio olisi voittanut kisan, jos olisi roikkunut Peiposen peesissä tai ymmärtänyt kaksi kierrosta ennen maalia ajaa tämän kiinni ja katkaista henkisen selkärangan. Peiponen puolestaan olisi voinut tämän - mitä ei sitten kuitenkaan tapahtunut - estää ottamalla vähän räväkämmän kierroksen pari kilometriä ennen maalia ja kasvattamalla etumatkan riittävän suureksi. Tai sitten löysäämällä, päästämällä Alisan hetkeksi kantaan ja nitistämällä sitten pitkällä kirillä. Toisaalta jos hän tunsi Vainion, niin tiesi nämä konstit tarpeettomiksi. Uskon kuitenkin kyseessä olleen sattuman eikä suunnitellun taktiikan. Skräddar puolestaan jäi jo monta kierrosta ennen loppua kärkikaksikosta - mutta pysyi kolmenkymmenen metrin päässä kuin liimattuna. Olisiko peesi ollut mitään?
Media puolestaan hehkutti Annemari Kiekaran (ex-Sandell) paluuta. Naisen SE, josta Johanna Peiponen pääsi vain parin sekunnin päähän muutama vuosi sitten, on sentään jo 23 vuoden takaa ja nyt comeback 42-vuotiaana kuudennella sijalla. Huvittavaa asiassa on se, että mediassa ei kiinnitetty mitään huomiota siihen, että neljänneksi tullut Laura Manninen on jo 46-vuotias. Mutta eipähän naisen ikään tarvitse kiinnittääkään huomiota. Ja ennen kuin motkotetaan että surkea taso kun noin vanhat pärjäävät, muistutetaan että kestävyysjuoksussa saattaa pärjätä iäkkäämpänäkin. Ääriesimerkki on 47-vuotiaana maratonin EM-hopeaa 1946 ottanut Väinö Muinonen. Ja ennen kuin motkotetaan että kyllähän sitä ennen urheilun tason nousua, niin muistutetaan että Jekaterina Podkopajeva voitti 1500 metrin MM-kultaa sisäradalla 44-vuotiaana 1997 ja Jo Pavey 10000 metrin EM-kultaa 40-vuotiaana 2014.
Jos ihminen on masokisti, hän menee katsomaan naisten kolmentonnin esteitä vesihaudan kohdalle. Ainoastaan Camilla Richardsson ja Janica Rauma osaavat ottaa sen oikein, muut käyttävät sitä kahluualtaana. Ja Camilla itse oli tyytymätön tekniikkaansa, ihan aiheesta sinänsä. Eihän se hyvä ollut, mutta ynnä muut -sakkiin nähden silti ylivertainen. Viimevuotisen loukkaantumisen takia hän ei ole kyennyt kunnolla treenaamaan esteitä vielä kovin kauan ja se näkyy. Camilla kykenee hyvässä seurassa juoksemaan 9.30 -tyylisen ajan, kunhan saa tekniikkansa taas kohdilleen. Samaan aikaan ja selvästi parempaankin pitäsi pystyä Oona Kettusen, joka oli tällä kertaa kuudes niukasti alle 11 minuutin ajalla. Mutta kun hän on halunnut leikkiä hiihtäjää muutaman viimeisen vuoden ajan. Onhan se tietysti periaatteessa helpompaa yrittää maailman huipulle lajissa, jota harrastetaan vain muutamassa maassa. Kysykää vaikka Therese Johaugilta, joka olisi saattanut päästä maailman huipun tuntumaan juoksijanakin. Mutta huipun tuntuma juoksussa on toki eri asia kuin olla täysin ylivertainen hiihtäjänä.
Loppukevennys: Tuttuun tapaan eri yritykset tai yhteisöt "tarjosivat" tietyn lajin. Esimerkiksi Savitaipaleen kunta sponsoroi osuvasti miesten korkeushyppyä, kun mukana oli paikkakunnan edustajana parin vuoden takainen Suomen mestari Jesse Huttunen. Ihan kohdilleen sponsorointi ei kuitenkaan osunut. Paikallinen kauppakeskus Iso Kristiina sponsoroi jotakin lajia, en muista mitä. Paremmin sponsorirahat olisivat osuneet kohdalleen naisten kolmiloikkaan, olihan siellä voittajana todellinen Iso Kristiina eli Mäkelä, 185 cm!
sunnuntai 11. elokuuta 2019
Välihuomautus 129 : Nationalismi vastaan multikulti
Euroopan joukkuemestaruuskilpailut
järjestettiin perjantaista sunnuntaihin. Suomi jäi superliigassa
valitettavasti toiseksi viimeiseksi eli yhdenneksitoista 190
pisteellä ja putosi seuraavalle kaudelle ykkösliigaan. Kuten olemme
jatkuvasti saaneet lukea, Suomen yleisurheilu on lievästä
noususuuntauksesta huolimatta pohjamudissa ja surkeatasoista - ei
tuolla meiningillä maailmalla pärjätä. Vasta Euroopan 11. paras
maa.
Toista se on viime aikoina kovasti
hehkutetuissa palloilulajeissa, joissa on kehuttu kivikovaa tasoa ja
tekemisen meininkiä. Jalkapallossa maajoukkue menestyi Kansojen
liigassa loistavasti ja sijoitus ranking-listallakin parani, nyt se
on jopa Euroopan listan kolmaskymmenes. Naisten maajoukkue on sijalla
kaksikymmentä eli yleisurheiluun vertailukelpoiseksi tehdäksemme
keskimääräinen sijoitus Euroopassa on siis 25. Lentopallossa
vastaava sijoitus Euroopassa on 20. ja koripallossa enintään 19.,
sillä naisten maajoukkue ei yllä koko listalle ja sijoitus on
laskettu parhaan listalta pudonneen mukaan. Toki jääkiekossa ollaan korkeammalla, mutta nyt puhe onkin lajeista joita harrastetaan vakavissaan useammassa kuin alle kymmenessä maassa. Salibandyssa ja etenkin pesäpallossa Suomi on vielä jääkiekkoakin ylempänä.
Mutta varsinainen asia on se, kuka
voittikaan Euroopan Superliigan. Se oli Puola. Voitto oli jopa varsin
selvä, sillä loppupisteet olivat 346. Sijoille 2-6 sijoittuivat
Saksa (317,5), Ranska (316,5), Italia (316), Iso-Britannia (302,5) ja
Espanja (294,5). Näitä viittä maata yhdistää kaksi asiaa, jotka
samalla erottavat sen Puolasta:
1) Niissä kaikissa on yli 45 miljoonaa
asukasta (Puolassa noin 38 miljoonaa).
2) Kaikkien joukkueissa oli iso liuta
mustia tai arabeja.
Puola ei ulkomaanapuja kaipaillut, vaan
hoiti voiton kotiin omin voimin. Ainoa maan ulkopuolelle viittaava
nimi joukkueessa taisi olla Sofia Ennaouilla ja hänelläkin vain
sukunimi marokkolaisen isän takia, äiti on puolalainen. Nainen itse
on asunut Puolassa kaksivuotiaasta ja on kristitty.
lauantai 10. elokuuta 2019
Uusinta: Reservissä
Lukijalle: Nostatetaanpa taas tunteita uusimalla juttu asevelvollisuus- ja ammattiarmeijasta. Lisään vielä alkuperäiseen juttuun kirjoittamani kommentin väittelyyn. "Ammattiarmeijan paremmuudesta odottelen edelleenkin esimerkkiä maasta, joka olisi luottanut ammattiarmeijaan ja tullut miehitetyksi ilman että olisi ottanut lusikan kauniisti käteen ja järjestänyt kutsunnat. Siis olettaen että olisi ollut aikaa." Tosiasia kun on se, että historiasta ei löydy yhtäkään esimerkkiä tilanteesta, jossa tiukassa paikassa olisi siirrytty asevelvollisuusarmeijasta ammattiarmeijaan. Päinvastaisia esimerkkejä löytyy leegio. Ammattiarmeija on kauniin sään armeija, joka kelpaa pikkusotiin ja voi hävitäkin vieraskentällä. Silloin kun on kova paikka, tarvitaan asevelvollisuutta. Ja Suomella se kova paikka on jatkuvasti nurkan - tai oikeastaan rajan - takana:
Omaankin postilaatikkoon putkahti se kirje, jota jokainen tietynikäinen suomalaismies on odottanut. Kuten varmaan kaikki muutkin, olin etukäteen spekuloinut sisällöllä.
Periaatteessa vaihtoehtoja oli kaksi. Edellisen kerran kertausharjoituksissa ollessa sain tietää, mikä oli sodanajan sijoitukseni. Tämä oli ensimmäinen vaihtoehto. Pidin kuitenkin lähes yhtä todennäköisenä vaihtoehto B:tä. Edellisestä kertauksesta oli kuitenkin jo erinäisiä vuosia ja epäilin, että alkoi olla niillä ja rajoilla, vieläkö kelpuutettaisiin periaatteessa nuoremman ikäpolven hommaan. Ja jos ei, niin siinäkin tapauksessa minulla oli sivistynyt arvaus sijoituspaikasta. Jokerikortti olisi ollut, että minut olisi varattu tiettyyn siviilitehtävään, mutta epäilin tätä vaihtoehtoa epätodennäköiseksi siksi, että a) armeija ei välttämättä ole suunnitellut kuka hoitaa mitäkin siviilitehtävää kriisin aikana paitsi ehkä kaikkein tärkeimmät tehtävät ja b) vaikka olisi suunnitellutkin, niin pari vanhempaakin miestä olisi siihen tehtävään käytettävissä. Tai sitten vaihtoehto C - ihan jotain muuta.
Ja niinhän siinä sitten kävi, että vaihtoehto B toteutui. Tosin tunnetusti yksikään sotasuunnitelma ei toteudu ensimmäistä laukausta pidemmälle. Voihan se olla, että tilanteen kiristyessä huomaavat, mokomat, että iästään huolimatta tuo Brown pistää kunnoltaan edelleen päihin yli puolelle varusmiesjampoista ja löydän itseni esikunnan tuulimyllynlämmittäjän tehtävän sijasta vanhemman palkkaluokan miinanpolkijana.
Oli miten oli, olen aina noudattanut sääntöä "aina mennään kun meitä tarvitaan". Kun kutsu on käynyt, en ole kieltäytynyt. Ja joskus jopa säännöllä joskus mennään vaikkei tarvittaisikaan, kuten kerran takavuosina kun tuli kutsu vapaaehtoiseen kertausviikonloppuun. Kun ei muutakaan menoa ollut, niin totesin että eiköhän se aina kotiolot voita.
Tällä hetkellä Suomessa käydään kiivasta debattia kahdesta maanpuolustukseen liittyvästä asiasta:
1) Nato vai ei?
2) Asevelvollisuus vai ammattiarmeija?
Näistä ykköskysymys on se vakavammin otettava, kakkonen on lähinnä teoreettinen.
Kysymykseen yksi vastaan lyhyesti mutta ristiriitaisesti: periaatteessa vastustan ehdottomasti Natoon liittymistä, mutta käytännössä kannatan sitä ehdottomasti. Periaatteessa Suomelle ehdottomasti paras ratkaisu olisi laittaa oma puolustus uskottavaan kuntoon. Käytännössä, koska tämä vaihtoehto tuntuu olevan mahdoton, on liityttävä Natoon mahdollisimman pikaisesti.
Kysymys kaksi taas kiertyy kysymykseen yksi. Mikäli toimimme Ehrensvärdin ohjeen vastaisesti ja luotamme vieraan apuun, niin hittoonko me tarvitsemme asevelvollisuusarmeijaa? Itse asiassa, hittoonko me tarvitsemme siinä tapauksessa enää koko armeijaa? No, vakavasti puhuen on lähdettävä siitä, että liittoudumme tai emme, meillä on oltava valmius puolustaa Suomea tehokkaimmalla mahdollisimmalla tavalla. Ja silloin kysymykseksi jää, asevelvollisuus vai ammattiarmeija?
Jos lähdetään historiallisesti liikkeelle, niin luolamiesten aikaan kaikki armeijat olivat asevelvollisuusarmeijoita. Kun naapuriheimo hyökkäsi, niin oletettavasti äijä kuin äijä heitti nuijan olalle. Tarkalleen ottaen kyseessä ei ollut siis armeija, vaan militia. Armeijaksi voidaan sotilaallista yhteenliittymää kutsua vasta siinä vaiheessa, kun siinä menestyksellisesti toimiminen edellyttää jonkinlaista erityistaitoa, jota ei voida olettaa kaikilla olevan. Siinä vaiheessa, kun tekninen kehitys tätä edellytti, syntyi ammattiarmeija. Kaikkien ei ollut mahdollista palvella armeijassa yksinkertaisesti siitä syystä, että työvoimaa tarvittiin siviilitehtäviin, kuten maanviljelykseen. Niinpä ammattiarmeijat olivat sääntö aina Napoleonin aikaan asti. Sitten tuo pikku korsikalainen keksi Grande Arméen ja pisti sillä pataan kaikkia muita siihen asti, kunnes nämäkin ottivat opikseen ja järjestivät kutsunnat.
Ja tämä onkin ollut sääntö siihen asti. Ammattiarmeija on ollut kauniin sään armeija. Kun sitten on oltu kusisessa paikassa, on tarvittu asevelvollisuutta. En muista historiasta yhtään ainutta esimerkkiä, jossa olisi tapahtunut seuraavaa: asevelvollisuusarmeijalla menee sodankäynti huonosti, jolloin päätetään "hei, luovutaan asevelvollisuudesta ja siirrytään ammattiarmeijaan, eiköhän se siitä". Siis että tuota olisi edes yritetty. Puhumattakaan siitä, että olisi voitettu. Päinvastaisia esimerkkejä löytyy pilvin pimein. Kertaakaan sitten Napoleonin ei ole käynyt niin, että asevelvollisuusarmeija olisi ottanut pataan ammattiarmeijalta, olettaen että tilanne on ollut edes suhteellisen tasapuolinen. USA:n ammattiarmeija pieksi Irakin asevelvollisuusarmeijan, joopa joo. Länsimainen huipputeknologisen maan sotakoneisto vastaan arabimaan haluton armeija. USA:n asevelvollisuusarmeija hävisi Vietnamille, joopa joo. Sodassa jossa jenkkien piti tapella silmät sidottuina ja toinen käsi selän takana poliittisista syistä siinä missä Vietnamilla ei ollut pidikkeitä - ja Vietnamilla jos millä oli totaalisen sodankäynnin asevelvollisuusarmeija. Brittien ammattiarmeija valtasi Falklandin Argentiinan asevelvollisuusarmeijalta, joopa joo. Voitteko kuvitella, miten yksipuolinen sota olisi ollut, jos Argentiina olisi ollut mukana pelkillä ammattisotilaillaan?
Ammattiarmeijan sotilaat eivät yleensä ole sen pätevämpiä kuin asevelvollisuusarmeijankaan. Kolmikymppinen ammattikersantti osaa sotimisen. Kolmikymppinen reservin kersantti osaa hitsaamisen / LVI-asennuksen / kokkaamisen / sairaanhoidon / kouluttamisen siviilityönsä ansiosta ja sen lisäksi sotimisen melkein yhtä hyvin kuin ammattikersantti. Mies miestä vastaan ammattiarmeija voittaa asevelvollisuusarmeijan, mutta ammattiarmeija on vain osiensa summa siinä missä asevelvollisuusarmeija on reilusti enemmän kuin osiensa summa. Sodankäynti on muutakin kuin ampumista ja kuten jokainen rauhanturvaajana palvellut suomalainen osaa kertoa, suomalaiset rauhanturvaajat kykenevät hoitamaan hommansa ammattiarmeijoita paremmin siitä yksinkertaisesta syystä, että jo komppanian kokoisesta joukosta löytyy ammattimies melkein mihin tahansa vastaan tulevaan tehtävään.
Johtopäätös on selvä: asevelvollisuus on tarpeellinen maalle, jonka uhka on sitä selvästi suurempi vihollinen. Ja se on maata varten, ei asevelvollisuus ole yksilön, vaan yhteisön asia. Kokonaan toinen juttu on sitten se, tarvitseeko jokaisen olla pum-pum -koulutettu, vaan onko nykymaanpuolustus tehokkaampi muuten? Loppujen lopuksi kehittyneen maan armeijassa yli 80 % on huoltotoimenpiteitä ja alle 20 % varsinaisia taistelutehtäviä suhdeluvun kasvaessa koko ajan yhä huoltopainotteisemmaksi. Peruskysymys ei silti muutu, vaikka taistelutehtävistä ei välttämättä kyse olekaan. Totaalinen maanpuolustus on ylivoimaisesti paljon tehokkaampaa kuin pelkkä ammattiarmeija.
Tämän hyväksyminen aiheuttaa mielenkiintoisen näkökulman myös siviilipalvelukseen. Siviilipalvelus on moraalisesti kestämätöntä ja "en halua enkä pysty tappamaan" -valehteluineen huijausta, mutta totaalisessa maanpuolustuksessa ei ole väliä sillä, onko armeijan vermeet päällä vai kirjoittaako virusbottia vihulaisen tietojärjestelmiin siviilimaiharissa. Pieni maa tarvitsee kaikkien panoksen eikä siinä silloin kysytä, oletko siviili vai sotilas - usein ensimmäisestä onkin enemmän hyötyä, jotta sotilaat voisivat tehdä oman työnsä helpommin.
Totaaliseen maanpuolustukseen kuuluvat myös naiset. Aikoinaan vastustin naisten asepalvelusta sillä perusteella, että kyllä miesten pitäisi saada olla edes sodassa kaikessa rauhassa. Kylmä tosiasia on se, että heteromiehellä on aina toosa mielessä ja jos tosipaikassa on naisia ympärillä, se on häiritsevä tekijä. Ja erityisen häiritsevä se on siksi, että naiset eivät pelkästään fyysisten vaatimusten tasolla kykene täyttämään miesten tehtäviä - asiasta tehdyt tutkimukset kertovat karua mutta vaiettua kieltään. Toki parhaat naiset kykenevät samaan kuin keskinkertaiset miehet, mutta keskinkertaisia miehiä on kyllä aivan riittävästi tarvittaviin tehtäviin ilman, että naisten läsnäolo häiritsisi heidän tehokkuuttaan. Takalinjojen tehtävät ovat sitten asia erikseen, samoin kuin naisten omat joukko-osastot tehtävissä, joissa fyysinen suorituskyky ei ole rajoittava tekijä. Sinänsä en naisten asepalvelusta vastusta. Olisihan sitten naisilla omiakin tarinoita kerrottavaksi eikä tarvitsisi tyytyä minun versioihini.
Omaankin postilaatikkoon putkahti se kirje, jota jokainen tietynikäinen suomalaismies on odottanut. Kuten varmaan kaikki muutkin, olin etukäteen spekuloinut sisällöllä.
Periaatteessa vaihtoehtoja oli kaksi. Edellisen kerran kertausharjoituksissa ollessa sain tietää, mikä oli sodanajan sijoitukseni. Tämä oli ensimmäinen vaihtoehto. Pidin kuitenkin lähes yhtä todennäköisenä vaihtoehto B:tä. Edellisestä kertauksesta oli kuitenkin jo erinäisiä vuosia ja epäilin, että alkoi olla niillä ja rajoilla, vieläkö kelpuutettaisiin periaatteessa nuoremman ikäpolven hommaan. Ja jos ei, niin siinäkin tapauksessa minulla oli sivistynyt arvaus sijoituspaikasta. Jokerikortti olisi ollut, että minut olisi varattu tiettyyn siviilitehtävään, mutta epäilin tätä vaihtoehtoa epätodennäköiseksi siksi, että a) armeija ei välttämättä ole suunnitellut kuka hoitaa mitäkin siviilitehtävää kriisin aikana paitsi ehkä kaikkein tärkeimmät tehtävät ja b) vaikka olisi suunnitellutkin, niin pari vanhempaakin miestä olisi siihen tehtävään käytettävissä. Tai sitten vaihtoehto C - ihan jotain muuta.
Ja niinhän siinä sitten kävi, että vaihtoehto B toteutui. Tosin tunnetusti yksikään sotasuunnitelma ei toteudu ensimmäistä laukausta pidemmälle. Voihan se olla, että tilanteen kiristyessä huomaavat, mokomat, että iästään huolimatta tuo Brown pistää kunnoltaan edelleen päihin yli puolelle varusmiesjampoista ja löydän itseni esikunnan tuulimyllynlämmittäjän tehtävän sijasta vanhemman palkkaluokan miinanpolkijana.
Oli miten oli, olen aina noudattanut sääntöä "aina mennään kun meitä tarvitaan". Kun kutsu on käynyt, en ole kieltäytynyt. Ja joskus jopa säännöllä joskus mennään vaikkei tarvittaisikaan, kuten kerran takavuosina kun tuli kutsu vapaaehtoiseen kertausviikonloppuun. Kun ei muutakaan menoa ollut, niin totesin että eiköhän se aina kotiolot voita.
Tällä hetkellä Suomessa käydään kiivasta debattia kahdesta maanpuolustukseen liittyvästä asiasta:
1) Nato vai ei?
2) Asevelvollisuus vai ammattiarmeija?
Näistä ykköskysymys on se vakavammin otettava, kakkonen on lähinnä teoreettinen.
Kysymykseen yksi vastaan lyhyesti mutta ristiriitaisesti: periaatteessa vastustan ehdottomasti Natoon liittymistä, mutta käytännössä kannatan sitä ehdottomasti. Periaatteessa Suomelle ehdottomasti paras ratkaisu olisi laittaa oma puolustus uskottavaan kuntoon. Käytännössä, koska tämä vaihtoehto tuntuu olevan mahdoton, on liityttävä Natoon mahdollisimman pikaisesti.
Kysymys kaksi taas kiertyy kysymykseen yksi. Mikäli toimimme Ehrensvärdin ohjeen vastaisesti ja luotamme vieraan apuun, niin hittoonko me tarvitsemme asevelvollisuusarmeijaa? Itse asiassa, hittoonko me tarvitsemme siinä tapauksessa enää koko armeijaa? No, vakavasti puhuen on lähdettävä siitä, että liittoudumme tai emme, meillä on oltava valmius puolustaa Suomea tehokkaimmalla mahdollisimmalla tavalla. Ja silloin kysymykseksi jää, asevelvollisuus vai ammattiarmeija?
Jos lähdetään historiallisesti liikkeelle, niin luolamiesten aikaan kaikki armeijat olivat asevelvollisuusarmeijoita. Kun naapuriheimo hyökkäsi, niin oletettavasti äijä kuin äijä heitti nuijan olalle. Tarkalleen ottaen kyseessä ei ollut siis armeija, vaan militia. Armeijaksi voidaan sotilaallista yhteenliittymää kutsua vasta siinä vaiheessa, kun siinä menestyksellisesti toimiminen edellyttää jonkinlaista erityistaitoa, jota ei voida olettaa kaikilla olevan. Siinä vaiheessa, kun tekninen kehitys tätä edellytti, syntyi ammattiarmeija. Kaikkien ei ollut mahdollista palvella armeijassa yksinkertaisesti siitä syystä, että työvoimaa tarvittiin siviilitehtäviin, kuten maanviljelykseen. Niinpä ammattiarmeijat olivat sääntö aina Napoleonin aikaan asti. Sitten tuo pikku korsikalainen keksi Grande Arméen ja pisti sillä pataan kaikkia muita siihen asti, kunnes nämäkin ottivat opikseen ja järjestivät kutsunnat.
Ja tämä onkin ollut sääntö siihen asti. Ammattiarmeija on ollut kauniin sään armeija. Kun sitten on oltu kusisessa paikassa, on tarvittu asevelvollisuutta. En muista historiasta yhtään ainutta esimerkkiä, jossa olisi tapahtunut seuraavaa: asevelvollisuusarmeijalla menee sodankäynti huonosti, jolloin päätetään "hei, luovutaan asevelvollisuudesta ja siirrytään ammattiarmeijaan, eiköhän se siitä". Siis että tuota olisi edes yritetty. Puhumattakaan siitä, että olisi voitettu. Päinvastaisia esimerkkejä löytyy pilvin pimein. Kertaakaan sitten Napoleonin ei ole käynyt niin, että asevelvollisuusarmeija olisi ottanut pataan ammattiarmeijalta, olettaen että tilanne on ollut edes suhteellisen tasapuolinen. USA:n ammattiarmeija pieksi Irakin asevelvollisuusarmeijan, joopa joo. Länsimainen huipputeknologisen maan sotakoneisto vastaan arabimaan haluton armeija. USA:n asevelvollisuusarmeija hävisi Vietnamille, joopa joo. Sodassa jossa jenkkien piti tapella silmät sidottuina ja toinen käsi selän takana poliittisista syistä siinä missä Vietnamilla ei ollut pidikkeitä - ja Vietnamilla jos millä oli totaalisen sodankäynnin asevelvollisuusarmeija. Brittien ammattiarmeija valtasi Falklandin Argentiinan asevelvollisuusarmeijalta, joopa joo. Voitteko kuvitella, miten yksipuolinen sota olisi ollut, jos Argentiina olisi ollut mukana pelkillä ammattisotilaillaan?
Ammattiarmeijan sotilaat eivät yleensä ole sen pätevämpiä kuin asevelvollisuusarmeijankaan. Kolmikymppinen ammattikersantti osaa sotimisen. Kolmikymppinen reservin kersantti osaa hitsaamisen / LVI-asennuksen / kokkaamisen / sairaanhoidon / kouluttamisen siviilityönsä ansiosta ja sen lisäksi sotimisen melkein yhtä hyvin kuin ammattikersantti. Mies miestä vastaan ammattiarmeija voittaa asevelvollisuusarmeijan, mutta ammattiarmeija on vain osiensa summa siinä missä asevelvollisuusarmeija on reilusti enemmän kuin osiensa summa. Sodankäynti on muutakin kuin ampumista ja kuten jokainen rauhanturvaajana palvellut suomalainen osaa kertoa, suomalaiset rauhanturvaajat kykenevät hoitamaan hommansa ammattiarmeijoita paremmin siitä yksinkertaisesta syystä, että jo komppanian kokoisesta joukosta löytyy ammattimies melkein mihin tahansa vastaan tulevaan tehtävään.
Johtopäätös on selvä: asevelvollisuus on tarpeellinen maalle, jonka uhka on sitä selvästi suurempi vihollinen. Ja se on maata varten, ei asevelvollisuus ole yksilön, vaan yhteisön asia. Kokonaan toinen juttu on sitten se, tarvitseeko jokaisen olla pum-pum -koulutettu, vaan onko nykymaanpuolustus tehokkaampi muuten? Loppujen lopuksi kehittyneen maan armeijassa yli 80 % on huoltotoimenpiteitä ja alle 20 % varsinaisia taistelutehtäviä suhdeluvun kasvaessa koko ajan yhä huoltopainotteisemmaksi. Peruskysymys ei silti muutu, vaikka taistelutehtävistä ei välttämättä kyse olekaan. Totaalinen maanpuolustus on ylivoimaisesti paljon tehokkaampaa kuin pelkkä ammattiarmeija.
Tämän hyväksyminen aiheuttaa mielenkiintoisen näkökulman myös siviilipalvelukseen. Siviilipalvelus on moraalisesti kestämätöntä ja "en halua enkä pysty tappamaan" -valehteluineen huijausta, mutta totaalisessa maanpuolustuksessa ei ole väliä sillä, onko armeijan vermeet päällä vai kirjoittaako virusbottia vihulaisen tietojärjestelmiin siviilimaiharissa. Pieni maa tarvitsee kaikkien panoksen eikä siinä silloin kysytä, oletko siviili vai sotilas - usein ensimmäisestä onkin enemmän hyötyä, jotta sotilaat voisivat tehdä oman työnsä helpommin.
Totaaliseen maanpuolustukseen kuuluvat myös naiset. Aikoinaan vastustin naisten asepalvelusta sillä perusteella, että kyllä miesten pitäisi saada olla edes sodassa kaikessa rauhassa. Kylmä tosiasia on se, että heteromiehellä on aina toosa mielessä ja jos tosipaikassa on naisia ympärillä, se on häiritsevä tekijä. Ja erityisen häiritsevä se on siksi, että naiset eivät pelkästään fyysisten vaatimusten tasolla kykene täyttämään miesten tehtäviä - asiasta tehdyt tutkimukset kertovat karua mutta vaiettua kieltään. Toki parhaat naiset kykenevät samaan kuin keskinkertaiset miehet, mutta keskinkertaisia miehiä on kyllä aivan riittävästi tarvittaviin tehtäviin ilman, että naisten läsnäolo häiritsisi heidän tehokkuuttaan. Takalinjojen tehtävät ovat sitten asia erikseen, samoin kuin naisten omat joukko-osastot tehtävissä, joissa fyysinen suorituskyky ei ole rajoittava tekijä. Sinänsä en naisten asepalvelusta vastusta. Olisihan sitten naisilla omiakin tarinoita kerrottavaksi eikä tarvitsisi tyytyä minun versioihini.
perjantai 9. elokuuta 2019
Sivallus CCCLIX
Miehen keski-ikä alkaa silloin, kun hän huomaa ettei enää tarvitse pitää kiinni osuakseen pönttöön.
Miehen keski-ikä päättyy silloin, kun hän huomaa että osuakseen pönttöön on jälleen pidettävä kiinni.
Miehen keski-ikä päättyy silloin, kun hän huomaa että osuakseen pönttöön on jälleen pidettävä kiinni.
keskiviikko 7. elokuuta 2019
Keskiarvotilastot - miehet kymmenottelu
Selvitys tämän tilastoinnin periaatteista löytyy täältä.
Maailman kaikkien aikojen sata parasta kymmenen parhaan tuloksen keskiarvon mukaisessa järjestyksessä kauden 2018 päättyessä:
Edellisen listan kahdenkymmenen parhaan ennätys ja sijoitus kaikkien aikojen maailmantilastossa:
Maailmantilaston kaikkien aikojen kahdenkymmenen parhaan sijoitus keskiarvotilastossa ja keskiarvotulos:
Suomen kaikkien aikojen sata parasta kymmenen parhaan tuloksen keskiarvon mukaisessa järjestyksessä kauden 2018 päättyessä:
Edellisen listan kahdenkymmenen parhaan ennätys ja sijoitus kaikkien aikojen Suomen tilastossa:
Suomen tilaston kaikkien aikojen kahdenkymmenen parhaan sijoitus keskiarvotilastossa ja keskiarvotulos:
Maailman kaikkien aikojen sata parasta kymmenen parhaan tuloksen keskiarvon mukaisessa järjestyksessä kauden 2018 päättyessä:
1 | Roman Šebrle | CZE | 8799.9 |
---|---|---|---|
2 | Dan O'Brien | USA | 8780.1 |
3 | Tomáš Dvořák | CZE | 8779.4 |
4 | Ashton Eaton | USA | 8740.6 |
5 | Daley Thompson | GBR | 8687.8 |
6 | Erki Nool | EST | 8671.4 |
7 | Bryan Clay | USA | 8647.6 |
8 | Trey Hardee | USA | 8611.4 |
9 | Eduard Hämäläinen | BLR | 8606.0 |
10 | Jürgen Hingsen | GER | 8605.2 |
11 | Tom Pappas | USA | 8602.3 |
12 | Kevin Mayer | FRA | 8586.2 |
13 | Damian Warner | CAN | 8549.9 |
14 | Siegfried Wentz | GER | 8548.7 |
15 | Uwe Freimuth | GER | 8521.4 |
16 | Leonel Suárez | CUB | 8498.4 |
17 | Torsten Voss | GER | 8497.3 |
18 | Andrei Krauchanka | BLR | 8489.0 |
19 | Chris Huffins | USA | 8485.7 |
20 | Christian Plaziat | FRA | 8485.2 |
21 | Steve Fritz | USA | 8478.9 |
22 | Dmitriy Karpov | KAZ | 8478.3 |
23 | Michael Smith | CAN | 8469.6 |
24 | Dave Johnson | USA | 8465.4 |
25 | Guido Kratschmer | GER | 8461.5 |
26 | Kai Kazmirek | GER | 8443.0 |
27 | Rico Freimuth | GER | 8440.5 |
28 | Frank Busemann | GER | 8439.3 |
29 | Lev Lobodin | RUS | 8421.7 |
30 | Christian Schenk | GER | 8418.4 |
31 | Grigoriy Degtyarov | RUS | 8414.2 |
32 | Jón Arnar Magnússon | ISL | 8402.5 |
33 | Ilya Shkurenyov | RUS | 8397.4 |
34 | Robert Změlík | CZE | 8393.9 |
35 | Attila Zsivoczky | HUN | 8381.5 |
36 | Eelco Sintnicolaas | NED | 8374.2 |
37 | Arthur Abele | GER | 8365.9 |
38 | Pascal Behrenbruch | GER | 8355.8 |
39 | Yordanis García | CUB | 8355.5 |
40 | Aleksandr Apaychev | UKR | 8353.8 |
41 | Michael Schrader | GER | 8351.0 |
42 | Stefan Schmid | GER | 8335.7 |
43 | Maurice Smith | JAM | 8329.7 |
44 | Alain Blondel | FRA | 8325.0 |
45 | Oleksandr Yurkov | UKR | 8313.7 |
46 | Oleksiy Kasyanov | UKR | 8308.0 |
47 | Maicel Uibo | EST | 8298.5 |
48 | Romain Barras | FRA | 8294.4 |
49 | Aleksandr Nevskiy | UKR | 8294.1 |
50 | Aleksey Drozdov | RUS | 8289.1 |
51 | Antonio Peñalver | ESP | 8248.7 |
52 | Siegfried Stark | GER | 8239.6 |
53 | Willem Coertzen | RSA | 8236.4 |
54 | Henrik Dagård | SWE | 8235.3 |
55 | Larbi Bouraada | ALG | 8232.7 |
56 | Sébastien Levicq | FRA | 8230.3 |
57 | Mikhail Medved | UKR | 8224.6 |
58 | Kip Janvrin | USA | 8212.3 |
59 | Mikk Pahapill | EST | 8211.1 |
60 | Aleksandr Pogorelov | RUS | 8208.8 |
61 | André Niklaus | GER | 8208.8 |
62 | Aleksey Sysoyev | RUS | 8204.4 |
63 | Zach Ziemek | USA | 8201.9 |
64 | Kurt Felix | GRN | 8190.9 |
65 | Hans Van Alphen | BEL | 8190.4 |
66 | Laurent Hernu | FRA | 8187.1 |
67 | Norman Müller | GER | 8183.7 |
68 | Adam Sebastian Helcelet | CZE | 8182.8 |
69 | Viktor Gruzenkin | RUS | 8181.8 |
70 | Dezsõ Szabó | HUN | 8174.9 |
71 | Mike Maczey | GER | 8173.8 |
72 | Francisco Benet | ESP | 8171.1 |
73 | Michael Kohnle | GER | 8161.9 |
74 | Thomas Van Der Plaetsen | BEL | 8152.6 |
75 | Klaus Isekenmeier | GER | 8151.7 |
76 | Jake Arnold | USA | 8137.1 |
77 | Raúl Duany | CUB | 8124.7 |
78 | Pieter Braun | NED | 8114.7 |
79 | Chiel Warners | NED | 8113.0 |
80 | William Motti | FRA | 8110.5 |
81 | Ramil Ganiyev | UZB | 8103.3 |
82 | Sebastian Chmara | POL | 8099.1 |
83 | Paul Terek | USA | 8093.2 |
84 | Jeremy Taiwo | USA | 8092.0 |
85 | Ricky Barker | USA | 8088.9 |
86 | Frank Müller | GER | 8080.3 |
87 | Phil McMullen | USA | 8075.8 |
88 | Luiz Alberto de Araújo | BRA | 8074.7 |
89 | Petri Keskitalo | FIN | 8072.1 |
90 | Keisuke Ushiro | JPN | 8071.4 |
91 | Indrek Kaseorg | EST | 8070.7 |
92 | Eugène Martineau | NED | 8069.6 |
93 | Jiri Ryba | CZE | 8068.7 |
94 | Carlos Chinin | BRA | 8066.6 |
95 | Beat Gähwiler | SUI | 8066.0 |
96 | Anders Raja | EST | 8060.5 |
97 | Zsolt Kürtösi | HUN | 8058.6 |
98 | Mihail Dudaš | SRB | 8058.3 |
99 | Jaakko Ojaniemi | FIN | 8044.4 |
100 | Qi Haifeng | CHN | 8040.1 |
Edellisen listan kahdenkymmenen parhaan ennätys ja sijoitus kaikkien aikojen maailmantilastossa:
3 | Roman Šebrle | CZE | 9026 |
---|---|---|---|
5 | Dan O'Brien | USA | 8891 |
4 | Tomáš Dvořák | CZE | 8994 |
2 | Ashton Eaton | USA | 9045 |
6 | Daley Thompson | GBR | 8847 |
9 | Erki Nool | EST | 8815 |
8 | Bryan Clay | USA | 8832 |
12 | Trey Hardee | USA | 8790 |
15 | Eduard Hämäläinen | BLR | 8735 |
7 | Jürgen Hingsen | GER | 8832 |
13 | Tom Pappas | USA | 8784 |
1 | Kevin Mayer | FRA | 9126 |
10 | Damian Warner | CAN | 8795 |
14 | Siegfried Wentz | GER | 8762 |
11 | Uwe Freimuth | GER | 8792 |
26 | Leonel Suárez | CUB | 8654 |
22 | Torsten Voss | GER | 8680 |
32 | Andrei Krauchanka | BLR | 8617 |
21 | Chris Huffins | USA | 8674 |
38 | Christian Plaziat | FRA | 8574 |
Maailmantilaston kaikkien aikojen kahdenkymmenen parhaan sijoitus keskiarvotilastossa ja keskiarvotulos:
12 | Kevin Mayer | FRA | 8586.2 |
---|---|---|---|
4 | Ashton Eaton | USA | 8740.6 |
1 | Roman Šebrle | CZE | 8799.9 |
3 | Tomáš Dvořák | CZE | 8779.4 |
2 | Dan O'Brien | USA | 8780.1 |
5 | Daley Thompson | GBR | 8687.8 |
10 | Jürgen Hingsen | GER | 8605.2 |
7 | Bryan Clay | USA | 8647.6 |
6 | Erki Nool | EST | 8671.4 |
13 | Damian Warner | CAN | 8549.9 |
15 | Uwe Freimuth | GER | 8521.4 |
8 | Trey Hardee | USA | 8611.4 |
11 | Tom Pappas | USA | 8602.3 |
14 | Siegfried Wentz | GER | 8548.7 |
9 | Eduard Hämäläinen | BLR | 8606.0 |
24 | Dave Johnson | USA | 8465.4 |
22 | Dmitriy Karpov | KAZ | 8478.3 |
40 | Aleksandr Apaychev | UKR | 8353.8 |
28 | Frank Busemann | GER | 8439.3 |
31 | Grigoriy Degtyarov | RUS | 8414.2 |
Suomen kaikkien aikojen sata parasta kymmenen parhaan tuloksen keskiarvon mukaisessa järjestyksessä kauden 2018 päättyessä:
1 | Petri Keskitalo | 8072.1 |
---|---|---|
2 | Jaakko Ojaniemi | 8044.4 |
3 | Johannes Lahti | 7942.8 |
4 | Aki Heikkinen | 7792.9 |
5 | Harri Sundell | 7640.0 |
6 | Mikko Valle | 7628.4 |
7 | Lassi Raunio | 7614.9 |
8 | Jukka Väkeväinen | 7602.5 |
9 | Jarkko Finni | 7591.8 |
10 | Henri Kokkonen | 7587.1 |
11 | Juuso Hassi | 7560.2 |
12 | Mikko Halvari | 7529.1 |
13 | Sami Itani | 7516.7 |
14 | Esa Jokinen | 7508.2 |
15 | Thomas Barrineau | 7470.7 |
16 | Harri Laiho | 7455.3 |
17 | Jari Olli | 7430.9 |
18 | Roger Kanerva | 7419.3 |
19 | Tero Ojala | 7413.2 |
20 | Kari-Pekka Lax | 7412.0 |
21 | Jan-Erik Romar | 7387.1 |
22 | Heikki Leppänen | 7370.0 |
23 | Henrik Broman | 7362.1 |
24 | Kaj Ekman | 7344.8 |
25 | Tatu Pussila | 7316.2 |
26 | Jari Näkki | 7302.6 |
27 | Hannu Kyösola | 7299.8 |
28 | Teijo Pynnönen | 7282.5 |
29 | Glenn Lindqvist | 7280.7 |
30 | Otto Ylöstalo | 7269.7 |
31 | Pekka Lahtinen | 7215.3 |
32 | Olli Käenniemi | 7199.0 |
33 | Vesa Heinonen | 7180.7 |
34 | Sebastian Siukonen | 7180.1 |
35 | Antti Haapalahti | 7174.0 |
36 | Mauri Kaattari | 7148.5 |
37 | Markus Kahma | 7134.0 |
38 | Pekka Suvitie | 7110.8 |
39 | Jorma Vesala | 7103.9 |
40 | Janne Vikeväinen | 7082.1 |
41 | Vesa Jääskeläinen | 7026.0 |
42 | Teemu Heino | 7024.5 |
43 | Teemu Rautiainen | 7020.9 |
44 | Jarmo Mäkelä | 6992.0 |
45 | Heikki Kyösola | 6981.0 |
46 | Tero Heikkinen | 6980.7 |
47 | Antti Miihkinen | 6978.9 |
48 | Ville Mylläri | 6974.6 |
49 | Markku Juhola | 6973.2 |
50 | Aki Salminen | 6965.8 |
51 | Janne Werner | 6965.1 |
52 | Matti Vesterinen | 6958.6 |
53 | Keijo Törmälä | 6941.6 |
54 | Hannu Sainio | 6939.7 |
55 | Petri Nykänen | 6937.9 |
56 | Jan-Erik Boström | 6936.3 |
57 | Timo Tuominen | 6927.7 |
58 | Petri Lemmetyinen | 6924.8 |
59 | Seppo Suutari | 6922.6 |
60 | Pauli Peltoniemi | 6913.9 |
61 | Jari Perälä | 6912.6 |
62 | Perttu Noponen | 6905.1 |
63 | Jali Valtonen | 6875.5 |
64 | Veikko Mäkelä | 6852.0 |
65 | Tuure Hollo | 6842.9 |
66 | Pasi Mäenpää | 6839.8 |
67 | Juho Mäkipää | 6794.1 |
68 | Janne Lahtinen | 6763.8 |
69 | Mika Lönnblad | 6758.2 |
70 | Torbjörn Lassenius | 6744.2 |
71 | Jaakko Erkinheimo | 6729.9 |
72 | Risto Heinonen | 6708.6 |
73 | Reijo Bottas | 6704.8 |
74 | Miikka Kelo | 6694.0 |
75 | Ville-Pekka Backlund | 6689.2 |
76 | Eetu Kangas | 6656.8 |
77 | Kimmo Kryssi | 6644.4 |
78 | Aki Ahvenjärvi | 6640.8 |
79 | Jorma Lappalainen | 6639.1 |
80 | Olli Väistö | 6632.9 |
81 | Jussi Välimäki | 6628.7 |
82 | Keijo Alaspää | 6604.9 |
83 | Mikko Haapala | 6584.1 |
84 | Olavi Penttilä | 6574.5 |
85 | Stig Nymander | 6564.0 |
86 | Timo Flinck | 6537.5 |
87 | Hannu Fälden | 6535.8 |
88 | Juha Laakkonen | 6535.5 |
89 | Lari Haapakangas | 6531.5 |
90 | Marko Rautala | 6501.7 |
91 | Veli-Pekka Pekkarinen | 6486.7 |
92 | Jari Moilanen | 6457.4 |
93 | Jarmo Erkkilä | 6454.8 |
94 | Ossi Ojala | 6452.3 |
95 | Antti Vuorela | 6447.8 |
96 | Juhani Lakkapää | 6442.2 |
97 | Jesse Jokinen | 6433.7 |
98 | Harri Heikkonen | 6426.1 |
99 | Markku Leskinen | 6420.1 |
100 | Jyrki Paavola | 6419.9 |
Edellisen listan kahdenkymmenen parhaan ennätys ja sijoitus kaikkien aikojen Suomen tilastossa:
1 | Petri Keskitalo | 8318 |
---|---|---|
3 | Jaakko Ojaniemi | 8192 |
5 | Johannes Lahti | 8090 |
4 | Aki Heikkinen | 8188 |
6 | Harri Sundell | 8001 |
16 | Mikko Valle | 7780 |
12 | Lassi Raunio | 7862 |
8 | Jukka Väkeväinen | 7944 |
13 | Jarkko Finni | 7843 |
18 | Henri Kokkonen | 7759 |
22 | Juuso Hassi | 7734 |
20 | Mikko Halvari | 7736 |
23 | Sami Itani | 7731 |
11 | Esa Jokinen | 7868 |
17 | Thomas Barrineau | 7762 |
24 | Harri Laiho | 7701 |
15 | Jari Olli | 7783 |
10 | Roger Kanerva | 7923 |
27 | Tero Ojala | 7648 |
21 | Kari-Pekka Lax | 7734 |
Suomen tilaston kaikkien aikojen kahdenkymmenen parhaan sijoitus keskiarvotilastossa ja keskiarvotulos:
1 | Petri Keskitalo | 8072.1 |
---|---|---|
- | Eduard Hämäläinen | - |
2 | Jaakko Ojaniemi | 8044.4 |
4 | Aki Heikkinen | 7792.9 |
3 | Johannes Lahti | 7942.8 |
5 | Harri Sundell | 7640.0 |
- | Elmo Savola | - |
8 | Jukka Väkeväinen | 7602.5 |
24 | Kaj Ekman | 7344.8 |
18 | Roger Kanerva | 7419.3 |
14 | Esa Jokinen | 7508.2 |
7 | Lassi Raunio | 7614.9 |
9 | Jarkko Finni | 7591.8 |
38 | Pekka Suvitie | 7110.8 |
17 | Jari Olli | 7430.9 |
6 | Mikko Valle | 7628.4 |
15 | Thomas Barrineau | 7470.7 |
10 | Henri Kokkonen | 7587.1 |
22 | Heikki Leppänen | 7370.0 |
12 | Mikko Halvari | 7529.1 |