torstai 29. elokuuta 2019
Välihuomautus 131 : Taas pykälää kauempana sananvapaudesta
Luin Hesarista mokutusalan uutisen. Kelasin alaspäin kommenttiosioon. Tähän asti "hyvin argumentoitu" -lukema kommentin alla on kertonut erittäin täsmällisesti kommentin järkevyysasteen. Tällä kertaa täysijärkiset kommentit olivat saaneet suunnilleen yhtä paljon ääniä kuin mokutuskommentit. Suuresti hämmästyneenä klikkasin kokeilumielessä yhtä järkikommenttia lisätäkseni siihen pisteen. Eipä onnistunut. Sen sijaan ruudun alalaitaan pomppasi laatikko: "Osallistu keskusteluun. Luo tunnus tai kirjaudu sisään, jotta voit kommentoida ja arvioida muiden kommentteja."
Uteliaisuudesta klikkasin "Luo tunnus". Tarjosi kahta mahdollisuutta: rekisteröityminen Facebookin kautta tai Google-tunnuksella. Vaadittiin nimi ja sähköpostiosoite. Enpä rekisteröitynyt.
Hesari on liittynyt - vihdoinkin - monen muun median kanssa samaan kerhoon. Kerhoon, jossa sananvapaus koskee vain niitä, joilla on joko oikeat mielipiteet tai ei mitään hävittävää. Niiden joilla on vain väärät tosiasiat ja menetettävää, ei tarvitse vaivautua.
Hesarille täytyy antaa pisteet siitä, että kauan se kesti. Oli todella hämmentävää lukea kommenttipalstalta tosiasioita ja nähdä, kuinka niiden peukutusmäärät olivat noin viisin-kymmenkertaisia artikkelia myötäileviin kommentteihin nähden. Vaan nyt tuli lasitalossa mitta täyteen.
Isommista medioista jäljellä taitaa olla enää Ilta-Sanomat, jossa saa edes tykätä jostain kirjoituksesta ilman että nimi rekisteröityy lokitiedostoihin. Saa nähdä kuinka kauan.
Kaupallisella yrityksellä on lain puitteissa oikeus menetellä haluamallaan tavalla. Ihmetyttää vain mihin lehtiä enää tarvitaan:
A1) - lehti on nykyaikaisessa tiedonvälityksessä hidas
A2) - vähänkin arkaluontoisissa asioissa (esim. Porvoon tapaus) muut mediat kertovat enemmän ja aiemmin
A3) - lehdet ovat entistä enemmän ilmaisiksi luettavissa työpaikoilla, asiakastiloissa ja verkossa - miksi pitäisi maksaa tilauksesta?
Toisaalta painetulla sanalla on myös etuja puolellaan:
B1) - media kykenee hankkimaan paremmat ja luotettavammat tietolähteet
B2) - uutisvälityksen nopeuden sijaan voidaan keskittyä uutisia monipuolisesti taustoittaviin, syitä ja seurauksia valaiseviin artikkeleihin
B3) - taitavat ja sujuvat tekstinkäyttäjät kykenevät sisällöllisesti parempaan ulosantiin kuin ilmaiskirjoittajat
Ongelma on se, että A-listalta toteutuvat kaikki kohdat ja B-listalta vain kakkonen pieneltä osin.
Tuossapa taas http://pekkasiikala11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/280186-halla-aholta-jyrkka-ei-vihapuhepoliisille-puolue-ensin
VastaaPoistaMielenkiintoista oli lukea kuinka tämä lakimiesketku (lainaus yhdestä kommentista) Jussilaki rupesi heti henkilöön käyviin solvauksiin ..
-jpt-
Pravda on tottavie "lempinimensä" ansainnut. Seuraava askel sitten lienee, että kirjautuminen tulee suorittaa henkilötunnuksella. Mutta ei niin huonoa ettei hyvääkin; mistäs muusta tuollainen manipulointi sitten kertoo ellei yhä kasvavasta epätoivosta oikeauskoisten™ keskuudessa.
VastaaPoista-J.Edgar-
Tuhka suosittelee että hankkii Gabin ja Dissenterin niin voit kommentoida. Tosin vielä ei ole paljoa käyttäjiä siinä, mutta jokainen uusi auttaa murtamaan monopolia.
VastaaPoistajpt: Uudessa Suomessa on sananvapauden suhteen kätevää, se koskee vain oikeamielisiä.
VastaaPoistaJ.Edgar: Tuo on jonain päivänä vielä edessä, ellei faktoja muuten saada kuriin.
Tuhka: Pitää harkita, mutta oma aikani on turhan kireällä kaikenlaisten kikkailujen tekemiseen.
Olen kuvitellut, ettei HS:n sivuilla voi kommentoida kuin kirjautuneena. Nimimerkkiä saa vielä käyttää mutta sekin tullaan ajamaan alas, kampanja alkoi tuossa kuukausi sitten. Kommenteille saattoi aiemmin antaa myös negatiivisen palautteen eli peukku alas mutta se mahdollisuus poistetiin koska kaikilla pitää olla kivaa tai sitten ei vain haluttu idioottimaisten kommenttien, jotka myötäilevät lehden linjaa, saavan paljon punaista.
VastaaPoistaSuomen parasta keskustelua. Voi jeesus. Suurin osa kommenteista on ryönää, kirjoitus- ja asiavirheitä vilisee ja jollakin ajatusloikalla päästään käytännössä aina huutamaan kuinka Halla-aho ja persut taas kerran. Tosi näppärät saavat Trumpinkin kytkettyä juttuun kuin juttuun. Tässäpä juttu uusista sähköbusseista, voi katsoa ensimmäisen kommentin: https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006197672.html
Viimeisimpään herraan kohdistunut "uutisointi" on varsinkin HS:n sivuilla ollut käsittämättömän tyhmää ja törkeää. Ja se kommentoinnin taso: lähes kaikissa huudetaan kuinka Trump sitä ja tätä, ja vankilaan joutaisi jne. Ilman järjellisiä argumentteja, pääasia on olla joukossa mukana.
Ajattelu on nykyään yliarvostettua.
Ilta-Sanomat on lehti, joka on useasti yllättänyt positiivisesti; esim hiljattain oli iso juttusarja niistä koulusta häviävistä lapsista - melko arkaan aihepiiriin oli tartuttu pelkäämättä asiallisella ja kiihkottomalla otteella.
VastaaPoistaMuutenkin IS:llä on ollut välillä isoja juttuja, joiden lähestymistapa on ollut täysin jotain muuta kuin mitä keltaiselta lehdistöltä voisi odottaa.
En tiedä onko tämän taustalla päätoimittaja Ulla Appelsin, mutta enpä ihmettelisi jos olisi - sen verran tolkullisia kirjoituksia häneltä on nimittäin vuosien saatossa tullut. Peukku sille!
Unohtui edellisessä kommentissa mainita että HS:lla on maanmainio NYT-liite, jonne dumpataan ne artikkelit, jotka ovat niin todellisuuspakoisia, ettei niitä voi julkaista päälehden sivuilla. Katsos kun NYT-liitteen juttuja ei voi kommentoida.
VastaaPoistaTietty se helpottaa elämää kun näkee otsikkolistassa jutun olevan Nytin alla niin ei tarvitse edes aloittaa lukemista.
Gmail profiilin nyt voi luoda ihan mille nimelle tahansa "Pekka Virtasia" on Suomi pullollaan, ei google varmenna henkilöllisyyttä mitenkään. "Vain nimellä" kirjoittaminen on täyttä huuhaata ellei käytössä ole vahvaa tunnistautumista!
VastaaPoistaZones: Ymmärrän ihan hyvin sen, että sivuille ei saa kommentoida kuka tahansa - se on osa agendaa ja toisaalta turvallisuutta. Mutta järjenjuoksu menee umpisolmuun siinä kohtaa, kun kommentista pitämiseen vaaditaan rekisteröityminen.
VastaaPoistaJa tuo NYT-havainto on aivan totta.
Timo Koo: Pidän mahdollisena, että Ilta-Sanomien erilainen linja on ainakin osaltaan koepallo. Toimittajat ovat sopulilauma, joka seuraa suosituimmaksi kuvittelemaansa yleistä mielipidettä. Joskin viiveellä - muuten lauman suunta olisi jo toinen. Hesarin kommenttitykkäämisen sulkeminen on merkki kognitiivisesta dissonanssista, joka kansankielellä tunnetaan kuvaavampana "tungetaan pää pensaaseen niin ei näe sitä mitä ei halua nähdä" -toimintona.
Hemuli: Totta, mutta siitä on oma vaivansa. Kuten myös turvallisuusriskinsä - entäpä jos vahingossa klikkaa kommenttia ollessaan kirjautuneena omalla profiilillaan?
Nappasin lainauksen HS:n artikkelista, jossa asiaa käsiteltiin:"Kommenteissa käytettävä oma nimi on sama kuin Sanoman tilausjärjestelmässä käytettävä Sanoma-tilin nimi. Kommentoiminen vaatii siis Sanoma-tilin luomisen, kuten tähänkin asti."
VastaaPoistaKäytän nimimerkkiä - sain käyttäjätunnuksen toiselta henkilöltä, itse en rahaa ko. aviisiin tuhlaisi - mutta toimituksessa on toki tieto jokaisen nimimerkin takana olevasta tilaajasta. Toisekseen omia kommentteja HS-palvelussa taitaa olla yhden käden sormilla laskettava määrä. Paria aivan pieleen mennyttä artikkelia on pitänyt yrittää korjata (arkkitehtuuria ja sellaista) mutta eihän kellään voi olla toimittajaa parempaa tietoa :-)
Jos sanoin kommenttien vilisevän virheitä niin kyllä artikkeleissakin on niin karmeita mokia, ettei voi kuin ihmetellä.
Mutta joo, jatkossa kommentointi tullee olevan sallittua vain tilaajille.
Suvakki-oireyhtymä eli suvakkius on vakava mielenterveydellinen sairaus, johon nykylääketiede ei tunne parannuskeinoa. Myöskään oireiden lievitykseen ei ole löytynyt tehokkaita hoitomuotoja, vaan potilas joutuu usein kärsimään jatkuvista psyykosin oireisiin rinnastettavista harha-aistimuksista, harhaluuloista sekä pakkoajatuksista, jotka liittyvät rasismiin, naisten ja seksuaalivähemmistöjen kohtaamaan epätasa-arvoon sekä ilmastonmuutokseen. Sairauden pahenemisvaiheet ilmenevät keväisin valon lisääntyessä sekä erityisesti vaalien alla/ niiden jälkeen. Myös erilaiset juhlapyhät (erityisesti itsenäisyyspäivä) voivat laukaista pahenemisvaiheen jolloin tämän jo kansansairaudeksi luokiteltavan suvakkiuden on todettu aiheuttavan mm. järjestyshäiriöitä kaduilla, ja tätä kautta työllistävän poliisia ja pelastuslaitoksia.
VastaaPoistaSuvakkiuteen sairastuneet ihmiset voivat käyttäytyä todella agressiivisesti, mutta eivät yleensä aiheuta välitöntä vaaraa muille, koska taudinkuvaan kuuluvat usein yleinen fyysinen heikkous , yli- tai alipaino, henkinen yliherkkyys ja itkuisuus. Aikuisen terveen yksilön onkin täten kohtalaisen helppo suojautua suvakkikohtauksen saaneilta, ja monissa tilanteissa pelkkä järjen puhuminen sekä faktojen esittäminen suvakille saakin tämän sulkemaan korvansa ja pakenemaan paikalta. Suurempaa huolta aiheuttavat lähinnä johtavissa asemissa työelämässä ja politiikassa toimivat suvakit, joilla sairaus vaikuttaa kaikkeen päätöksentekoon. Tämä onkin johtanut jo vakaviin yhä paheneviin yhteiskunnallisiin ongelmiin useissa länsimaissa.
Suvakkius hallitsee potilaan kaikkea toimintaa niin kotona kuin työelämässä. Suvakki-oireyhtymästä kärsivä rakentaa koko maailmankuvansa, sekä sosiaalisen elämänsä suvakkiuden ympärille. Taudin loppuvaiheilla pakkoajatukset ja harha-aistimukset vain lisääntyvät ja hyvin usein suvakki alkaakin nähdä natseja ja rasisteja aivan kaikkialla, jopa yksin ollen omassa kodissaan. Itsetuhoista käytöstä ilmenee kun suvakki alkaa uskotella itselleen sekä muille olleensa ennen suvakkiuttaan fasisti. Tämä ja valkoihoisille suvakeille ominainen rasistisuus omaa ihonväriään kohtaan voi johtaa masokistiseen itsensä julkiseen nolaamiseen, tai jopa fyysiseen satuttamiseen. Tällöin voidaan puhua jo äärisuvakkiudesta. Suvakin ajattelun ironisuus ja epälogiikka voivatkin tuntua terveestä ihmisestä todella ahdistavalta, ja suvakin mielipiteille kauan altistuneet läheiset ovat riskissä sairastua erinäisiin mielen sairauksiin kuten masennukseen, tai pahimmassa tapauksessa suvakki-oireyhtymään. Tässä yhteydessä voidaan siis sanoa että suvakkius todella tarttuu.
Suvakki-oireyhtymä on lääketieteelle sen verran uusi sairaus, että sen kauaskantoisista seurauksista ei vielä ole käytännön kokemusta. Kuitenkin optimistisimpienkin ennusteiden mukaan tämä sairaus tulee lähitulevaisuudessa tuhoamaan kokonaisia yhteiskuntia, ellei sen leviämistä saada jollain keinoin pysäytettyä, tai edes kuriin.
- Hocapontas
Pelkäänpä pahoin, että kyse on näiden julistusten käytäntöönsaattamisen alkusoittoa:
VastaaPoistaensin tuli tämä
https://yle.fi/uutiset/3-8709207
ja sitten tämä
https://www.aamulehti.fi/a/200865581
Yllälinkatuissa on naulattu valtamedian teesit, miten väärämieliseen tiedottamiseen pitäisi suhtautua.
Nyt se vaikuttaa alkaneen:
HS alkoi sallia maahanmuuttokriittiset kommentit syksyn 2015 invaasion jälkeen, ja jatkoi tähän asti. Olin alkuun hämmentynyt, joskin aloin sittemmin epäillä tämän olevan mahdollisesti perusteluiden keräämistä "sananvapautta vastaan hyökkäilyistä", joita käytettäisiin perustelemaan
Laki sananvapauden suojelemiseksi.
Siinä kiellettäisiin valtamedian päätoimittajien ja muiden toimittajien sekä kustantajien ja muiden valtamediaan millään tavalla liittyvien tahojen arvostelu julkisesti ehdottoman vankeusrangaistuksen uhalla.
Päässäni voi olla foliopipo, mutta suosittelisin välttämään kommentointia Ilta-Sanomiinkaan, edes peukutusten muodossa:
en ihmettelisi hetkeäkään, jos jo ensi viikolla IS tekisi kommentointinsa kanssa saman kuin HS.
Olemme haarukassa, hakuammunta on suoritettu.
Zones: Internetillä on tapana linkittää ongelmien ohi. Tästä taas seuraa yhä uusia keinoja torjua ei-toivottu ilmiö. Tässä tapauksessa ei-toivotut faktat. No, onhan tässä puolensa. Kun venttiilit tukitaan, niin paine nousee ja liha kypsyy nopeammin. Vaan tämäpä ei tietenkään ole venttilin tukkijoiden tarkoitus...
VastaaPoistaLS: Osuvaa määritelmää.
Qroquius Kad: Enkä yhtään ihmettelisi, jos syytteeseen voitaisiin pistää takautuvasti.