perjantai 27. toukokuuta 2022

Välihuomautus 151 : Niin muuttuu maailma, ankkaseni

Aku Ankan taskukirja 19, Roope-sedän miljoonat. Kaksi painosta. Toinen vuodelta 1974, toinen vuodelta 2017. Alla muutamia kuvia tarinasta siinä järjestyksessä kun ne tapahtuivat, välistä puuttuu tietysti sivuja koska ne eivät tämän jutun kannalta ole tärkeitä. Lukijan tehtäväksi jätetään päättely, kumpi kuvista on vuodelta 1974 ja kumpi 2017. Jokainen kuvapari on arvottu satunnaiseen järjestykseen. Vihje: vuoden 1974 painoksessa kaikki teksti on samanlaista, kun taas vuoden 2017 painoksessa muutettu teksti erottuu muusta tekstistä aavistuksen erilaisena. Tekstin eroista ei varmaan pystyisi päättelemään kumpi on kumpi…
Tämän välihuomautuksen pohjana on käytetty MC Tsuhnan sivulla ollutta kuvagalleriaa puolentoista vuoden takaa. Siinä olivat vain kuvat vanhasta painoksesta, joten päätin tehdä vertailevaa tutkimusta täydennykseksi.

8 kommenttia:


  1. Jumalauta tätä sievistelyä:-((( Onneksi tuli lapsuus ja kunnon Aku Ankat elettyä 50-luvulla, jolloin nekru oli nekru ym. ym. Vieläkin sanon: Voi saatana tätä nykyajan sievistelyä ja mukasivistystä!!!

    VastaaPoista
  2. Kummitäti tilasi mulle Aku Ankan eka vuosikerran kun olin kolmevuotiasta. Sain lukea Akun kultaiset vuodet ilman vääristelyä, koska nuoremman siskon takia sain lukea lehteä aina inttiin menoon saakka.

    Hyvä salapoliisityötä.

    VastaaPoista
  3. Asiasta "keskusteltiin" myös Kvaak-sarjakuvafoorumilla. Kyseisen foorumin moderaattorit ovat umpisuvakkeja. Muutenkin jäsenistössä haiskahti hyvin vahvasti vasemmistolaisuus. Niinpä vain siellä enemmistö vaikutti tukevan sensurointia ja vääristelyä, koska woke. Käsittämätöntä on se, että samalla kun kovasti propagoivat sarjakuvan puolesta, niin samalla hypettävät kehitysmaakulttuureja kuten islam, joissa sarjakuvien tekijöitä saattaa odottaa hirsipuu. Mutta ideologinen usko on kova.

    VastaaPoista
  4. Eikö ne joskus takavuosina jotkut vaatineet Akulle ja kumppaneille housuja jalkaan? Muistelen.
    Huru-ukko

    VastaaPoista
  5. "Akulle housut jalkaan!" -tapaus oli vuonna 1979 Kemissä, jonka nuorisolautakunta ei suostunut tilaamaan Aku Ankkaa paikalliseen nuoristotaloon.
    Perusteluina olivat vahingollisten käyttäytymismallien antaminen nuorisolle, joita olivat että Aku ja Iines hengasivat yhdessa vaikkeivät olleet naimisissa sekä ettei Akulla ollut housuja.

    Sitä oli edeltänyt Hell-Sinkin kaupungin nuorisolautakunnan yksimielinen päätös syksyllä 1977 olla tilaamatta Aku Ankkaa kaupungin hallinnassa oleviin nuorisotiloihin vuodeksi 1978.
    Tuolloin nuorisolautakunnan lipilaarijäsen Matti Holopainen oli kiinnittänyt huomiota siihen, että Aku seurustelee vuosikausia Iineksen kanssa eivätkä he mene naimisiin.

    Tapaukset noteerattiin ulkomaita myöten:

    https://www.snopes.com/fact-check/fowled-out/

    VastaaPoista
  6. Höpö höpö. Eiköhän tuo Qroquis Kadin jälleen toistama urbaanilegenda ole yritetty kumota jo kyllin monta kertaa, mutta näköjään huonolla menestyksellä. Kyseessä oli nuorten keksimä vitsi, ei lautakunnan käyttämä perustelu.

    Helsingissä se päätettiin olla tilaamatta osittain kustannusten säästämiseksi, mutta toisaalta myös sen vuoksi, koska lehteä pidettiin nuorisotilojen pääasiassa teini-ikäisille käyttäjille liian lapsellisena. Tosin saattoi joku tuon mainitsemasikin perustelun esittää, mutta se asiaa tuskin ratkaisi.

    Mutta sen enempää Kemissä kuin missään muuallakaan perusteluna sen tilaamatta jättämiselle ei ollut se, ettei Akulla ollut housuja. Kemi oli kuitenkin hyvin vasemmistolainen paikkakunta, ja vasemmisto suhtautui Aku Ankkaan kielteisesti aivan muista syistä, joista lähemmin esimerkiksi täällä:
    https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuinka_Aku_Ankkaa_luetaan
    Sen sijaan nuorison keskuudessa oli jo vuosia sitä ennen kiertänyt vitsinä, että sarjakuva olisi Akun housuttomuuden vuoksi siveetön. Ja tuossa yhteydessä joku (ei siis lautakunta vaan tiloja käyttäneet nuoret) nosti asian taas piloillaan esille sanoen, että varmaankin juuri siitä syystä ei tilattu. Jotkut lehtimiehet vain joko toistivat vitsin nauraen sille itsekin, tai sitten he eivät ymmärtäneet sitä vitsiksi vaan luulivat sitä virallisesti esitetyksi perusteluksi. Niin tai näin, "tieto" levisi ulkomaillekin. Ja näköjään jotkut luulevat vieläkin, että asia todella oli niin.

    VastaaPoista
  7. Olkoon vaan kaupunkitarina.
    Niitä kerrotaan yhä uudelleen kuten myös tornihuhuja, koska ne ovat hauskoja tarinoita.

    VastaaPoista
  8. Terho Hämeenkorpi: Jos tässä nykyajassa jotain positiivista on, niin on vaikea uskoa että tätä jälkeenpäin sensuroitaisiin epäsopivana. Toivottavasti ihmetellään ja naureskellaan kuitenkin.

    Ano 10.31: Aku Ankka on yksi harvoista asioista jotka ovat omassa mielessäni muuttuneet. Lapsena luin kaiken mahdollisen, aikuisena en oikeastaan ole voinut sietää tarinoita. Muut ovat muuttuneet typeriksi, Barksin ja Don Rosan sekä muutamat taskukirjojen parhaat ainoastaan tylsiksi.

    Trilisser: Kiitos vinkistä, kävin katsomassa. Niinpä oli sensuuria aivan oikein ennusteltu jo ennen julkaisua.

    Huru-ukko ja Qroquius Kad: Kuten jäljempänä todettiin, kaupunkitarinaa.

    Ano 10.10: Tuo "Kuinka Aku Ankkaa luetaan" on niin mainio läpyskä että en ole vieläkään ihan varma onko se oikeasti vasemmistolainen näkemys vai vasemmistolaisesta näkemyksestä tehtyä satiiria.

    VastaaPoista