tiistai 11. heinäkuuta 2017

Sisäpiirissä

Maailman lähes kahdensadan itsenäisen valtion joukossa on noin neljäkymmentäviisi sisämaavaltiota. Tarkka lukumäärä riippuu siitä, mitkä maat lasketaan itsenäisiksi. Tässä on noudatettu luokittelua, jossa Kosovo on laskettu itsenäiseksi, mutta Transnistriaa, Etelä-Ossetiaa, Länsirantaa ja Vuoristo-Karabahia ei. Azerbaidzan, Kazakstan ja Turkmenistan on laskettu sisämaavaltioiksi, vaikka niillä on rantaviivaa Kaspianmerellä, Kaspianmeri kun ei ole yhteydessä valtamereen.

Sijainti sisämaassa on useimmiten valtiolle haitta, koska se joutuu kaupankäynnissään turvautumaan rajanaapureihinsa. Siksi monet sisämaavaltiot ovatkin pyrkineet joko hankkimaan itselleen merenrantaa tai sitten joutuneet olemaan hyvissä väleissä naapureihinsa joskus jopa vastoin tahtoaan.

Sisämaavaltioista kaikkein kovimmassa kategoriassa ovat Uzbekistan ja Liechtenstein. Niiden kaikki rajanaapuritkin ovat sisämaavaltioita eli ne ovat "tuplasisämaavaltioita".

Eniten rajanaapureita sisämaavaltioista on Itävallalla, Serbialla ja Sambialla, jokaisella kahdeksan. Itävalta pitänee nostaa näistä ykköseksi, koska sen rajanaapureista viisi on itsekin sisämaavaltioita.
Eniten sisämaarajanaapureita on kuitenkin rannikkovaltio Kongon demokraattisella tasavallalla, jolla on kuusi sisämaarajanaapuria.
Vähiten rajanaapureita on San Marinolla, Vatikaanilla ja Lesotholla, jotka ovat kaikki yhden valtion sisällä.

Sisämaavaltiot ovat ymmärrettävistä syistä keskittyneet klustereiksi, joissa on useita sisämaavaltioita samassa nipussa. Suurin klusteri on Keski-Afrikan klusteri, johon kuuluu kymmenen maata. Keski-Euroopan klusteriin kuuluu yhdeksän, Keski-Aasian klusteriin kuusi (kahdeksan jos Kaspianmeren erottamat Azerbaidzan ja Armenia lasketaan), eteläisen Afrikan klusteriin neljä ja Etelä-Amerikan klusteriin kaksi. Kaksitoista sisämaavaltiota ei rajoitu yhteenkään toiseen sisämaavaltioon.

Pinta-alaltaan ylivoimaisesti suurin sisämaavaltio on Kazakstan, 2,7 miljoonaa neliökilometriä. Yli miljoonan neliökilometrin ovat myös Mongolia, Tsad, Niger, Mali, Etiopia ja Bolivia.
Asukasluvultaan suurin ja ainoa yli sadan miljoonan on Etiopia. Muistatteko muuten, kun kolmekymmentä vuotta sitten pelättiin etiopialaisten kuolevan nälkään ja järjestettin kaiken maailman Band Aid -konsertteja? Taisi onnistua yli odotusten, sillä tuolloin etiopialaisia oli vain 40 miljoonaa.

Vastoin yleistä harhaluuloa Bosnia-Herzegovina ei ole sisämaavaltio. Sille kuuluu parikymmentä kilometriä pitkä palanen rannikkoa Neumin kaupungin ympärillä. Tämä Bosnian rannikkosiivu katkaisee Kroatian Dubrovnikin maayhteyden muuhun Kroatiaan. Bosnia onkin maailman ainoa rannikkovaltio, jolla ei ole kunnollista satamaa.
Toinen samankaltainen käytävä merelle on Kongon demokraattisella tasavallalla, jonka maan kokoon nähden naurettava vajaan neljänkymmenen kilometrin rannikkosiivu eristää samaan tapaan Cabindan muusta Angolasta. Tämä palanen liitettiin aikoinaan Kongoon, jotta belgialaiset voisivat orjuuttaa maata tehokkaammin.
Vastaavia maayhteyksiä muuten sisämaille on myönnetty ennenkin. Historiasta varmaan kaikki muistavat Puolan käytävän. Nykyisin Puola on rannikkovaltio sinänsä, mutta usea nykyinen sisämaavaltio on vastaavasti aiemmin ollut rannikkovaltio. Itävalta-Unkarin kaksoismonarkia nyt esimerkkinä, jonka seurauksena syntyi se huvittava tilanne, että Unkarin eli sisämaavaltion valtionpäämiehenä toimi pitkään amiraali. Myös Bolivia on ollut rannikkovaltio, mutta menetti rannikkonsa hävittyään Chilelle sodassa vuonna 1884. Etiopiasta puolestaan tuli sisämaavaltio Eritrean itsenäistyttyä 1993.
Käytännössä myös Suomi on sisämaavaltio, koska talvisin Itämeren jäätyessä meriyhteys on perinteisesti katkennut, paitsi nykyaikana, kiitos jäänmurtajien.

Mutta mikä valtio on kaikkein syvimmällä sisämaassa? Eli mistä on kaikkein pisin matka merelle? Eipä muuta kuin Google Maps esiin ja mittatikku käyttöön. En takaa, että kaikki etäisyydet olisivat varmasti täysin oikein, mutta tässä tulokset pyöristettynä alaspäin lähimpään kilometriin:


1Kirgisia1569
2Tadzikistan1326
3Uzbekistan1171
4Ruanda961
5Burundi932
6Turkmenistan884
7Etelä-Sudan858
8Tsad748
9Uganda734
10Mongolia638
11Sambia595
12Paraguay593
13Niger564
14Kazakstan556
15Keski-Afrikka555
16Botswana517
17Nepal494
18Mali476
19Burkina Faso451
20Bhutan445
21Afganistan431
22Slovakia362
23Tsekki284
24Azerbaidzan276
25Liechtenstein273
26Unkari212
27Malawi197
28Valko-Venäjä183
29Luxemburg182
30Zimbabwe178
31Armenia165
32Lesotho158
33Sveitsi155
34Bolivia126
35Serbia107
36Andorra103
37Itävalta81
38Kosovo79
39Swazimaa72
40Makedonia71
41Laos44
42Etiopia43
43Vatikaanivaltio22
44San Marino9
45Moldova2

Eli pohjat vetää Kirgisia, jonka lounaiskärjestä on peräti 1569 kilometriä lähimpään merenlahteen, joka sijaitsee Pakistanissa. Yli tuhannen kilometrin pääsevät myös Tadzikistan ja Uzbekistan.
Afrikan ennätys menee Ruandalle, 961 km.
Amerikan ykkönen on Paraguay, 593 km.
Euroopan ennätys on Slovakialla, 362 kilometriä matkaa Adrianmerelle. Naapurimaa Tsekki on kahden vaiheilla, Adrianmerelle on matkaa 313 km, mutta Itämerelle vain 284 km.

Kaikkein naurettavin tilanne on Moldovalla, jota erottaa Mustastamerestä vain kaksi kilometriä leveä viipale Ukrainaa. Moldova järjesti asian sopimalla Ukrainan kanssa aluevaihdosta - mutta ei Mustanmeren rannalta, vaan Tonavan. Ukraina luovutti vaihdossa 600 metriä leveän pätkän Tonavan rantaa, jonne Moldova rakensi Giurgiulestin sataman.

7 kommenttia:

  1. Eikö se Kaspianmeri luokitella nimestään huolimatta järveksi?

    VastaaPoista
  2. Eikös se Kaspianmeri ole perua muinaisesta Gondwanamaan ja Laurasian välisestä Tethysmerestä. Muita osia tästä "muinaisvälimerestä" lienevät Mustameri, Välimeren länsiosa ja Karibianmeri.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Jaskalle taas mielenkiintoisesta tiedon pläjäyksestä. Ja samalla voi todeta, kuinka jo kansakoulussa opittu Mercatorin karttaprojektio sotkee maailman hahmottamista. Tuumasin meinaan listasi nähtyäsi että eihän helvatussa voi olla niin, että Ruanda ja Burundi ovat kauempana merestä kuin Mongolia. Mutta kun asiaa vähän aikaa funtsasi, niin totesi että kyllähän se niin vaan on.

    Osaatko muuten kertoa, että mitä se Ukraina sai Moldovalta siinä aluevaihdossa?

    VastaaPoista
  4. Qroquius Kad: Eipä lasketa ei, kun ei ole yhteyttä valtamereen. Kuitenkin lätäkkö on Suomea selvästi suurempi.

    Nyreä: Saattaa vaikka olla. Minusta on aina ollut huvittavaa, että Kuollut meri on oikeastaan Itä-Afrikan hautavajoaman syvin kohta maan pinnalla.

    Yrjöperskeles: Moldova antoi Ukrainalle hallintaoikeuden siihen tienpätkään, joka sijaitsee Palancan kylän lähellä kohdassa, joka erottaa Moldovan merestä. Ukrainalaiset eivät ilmeisesti lukeneet pientä pränttiä tarkasti, koska luulivat saavansa haltuun sen siivun, jonka tie Moldovan alueesta leikkaa. Saivat kuitenkin haltuunsa vain tien ja moldovalaisten tulkinnan mukaan jopa siten, että pelkän tienpinnan, jopa maa tien alla kuuluu heidän mukaansa Moldovalle.

    VastaaPoista
  5. Tuosta Unkarin valtionhoitaja Amiraali Hortysta ja Unkarin olemattomasta laivastosta Italian silloisen ulkoministeri Cianon kertoma vitsi:

    Unkarin suurlähettiläs menee Yhdysvaltojen ulkoministeriöön ilmoittamaan,että Unkari julistaa sodan Amerikalle.Seuraavanlainen keskustelu käydään suurlähettilään ja ulkoministerin välillä

    -Unkarin hallitus katsoo,että maamme ja Yhdysvallat ovat sotatilassa tästä päivästä lähtien
    -Sepä ikävää,en oikein ole selvillä syystä sodanjulistukseenne,onko teillä joitakin vaateita maatamme kohtaan?
    -Unkarilla ei ole mitään vaateita Yhdysvalloille
    -Sepä erikoista,en tunne maatanne kovinkaan hyvin,olette kuitenkin kuningaskunta,en ole tavannut kuningastanne
    -Meillä ei ole kuningasta,maamme johtaja on Amiraali Horty
    -Aivan,hän toimii varmaankin myös maanne laivaston komentajana?
    -Meillä ei ole laivastoa,olemme sisämaa
    -Sepä erikoista,palatakseni tähän sodanjulistukseen,oletteko sotatilassa muiden maiden kanssa?
    -Olemme sodassa Neuvostoliittoa vastaan
    -Ja vaatimuksenne Neuvostoliitolle ovat?
    -Meillä ei ole mitään vaatimuksia Neuvostoliitolle
    -Jaaha,sepä mielenkiintoista,onko teillä jonkinlaisia vaatimuksia mitään valtiota kohtaan?
    -Meillä on aluevaateita Romaniaa kohtaan
    -Oletan teidän siis olevan myös sodassa Romaniaa vastaan?
    -Ei,me olemme liittolaisia

    Saksalaiset kuulemma Cianon mukaan nauroivat katketakseen kun hän kertoi tuon jutun päivällisillä Berliinissä.Kyllä saksalainenkin huumoria ymmärtää,huumorin täytyy olla oikeanlaista

    VastaaPoista
  6. klova: Tuota en ollut kuullutkaan, aika paha! Saksalaisten huumorintaju on kokemusteni mukaan varsin suoraviivaisen kornia. Toinen saksalaisiin iskenyt juttu samalta ajalta:
    Saksa oli juuri hyökännyt Neuvostoliittoon ja saksalaiskenraali oli Berliinissä rakastajattarensa luona. Rakastajatar tiedusteli mistä tässä oikein on kysymys. Kenraali otti karttapallon ja näytti missä on Neuvostoliitto. Rakastajatar katseli mietteliäänä ja kysyi sitten, missä Saksa on. Kenraali näytti.
    - Liebchen, siis tuo pieni läntti on Saksa ja tuo valtava maa on Neuvostoliitto?
    - Jawohl.
    - Liebchen, onko Führer nähnyt tämän karttapallon?

    VastaaPoista
  7. Ehkä vähän aiheen vierestä, mutta tässä on pakollista luettavaa Carunasta.
    Tämä kaikki sinun tulisi tietää Carunasta (Usari 14.7.2017 / Martti Asikainen)

    VastaaPoista