Pyrrhos oli Luoteis-Kreikassa sijaitsevan Epeiroksen valtion kuningas. Sotiessaan roomalaisia vastaan hän saavutti vuonna 279 ennen ajanlaskun alkua voiton Heraclean taistelussa kärsien raskaat miehistötappiot. Taistelun jälkeen Pyrrhoksen väitetään todenneen: Vielä yksi tällainen voitto, niin olen hukassa. Kuningas oli näkijä, joka ymmärsi lyhyellä tähtäimellä saavutetun menestyksen olevan pitkällä tähtäimellä tuhoisa. Sotilaskielellä sanottuna taktinen menestys voi johtaa strategiseen katastrofiin. Karkeammin ilmaistuna kyseessä on vanhan vitsin muunnelma: jos kusee pakkasella housuihinsa, se lämmittää vähän aikaa, mutta kohta on entistä kurjempi olo.
Maailmanhistoriassa on nähty lukuisia tapauksia, joissa on tehty lyhyellä tähtäimellä järkevä ratkaisu, joka on sitten osoittautunut pitkällä tähtäimellä tuhoisaksi. Useimmiten ratkaisut ovat vieläpä sellaisia, että niitä on omana aikanaa ylistetty viisaiksi päätöksiksi. Ongelmat ovat paljastuneet vasta myöhemmin - jos niitä on silloinkaan tajuttu. Lyhytaikaisten onnistumisten TOP 10:
10. Sinetöity juna
Vuonna 1917 Saksa ja sen liittolainen Itävalta-Unkari olivat kahden tulen välissä. Idässä raivosi sota Venäjän kanssa. Lännessä Britanniaa ja Ranskaa vastaan käytiin kuluttavaa asemasotaa ja oli vain ajan kysymys, milloin Yhdysvallat liittyisi mukaan. Saksan johtajat näkivät mahdollisuutensa Venäjän sisäisessä levottomuudessa. Helmikuussa tehty vallankumous Venäjällä ei vielä ollut vakiinnuttanut itseään. Mitenkäs olisi, jos lietsottaisiin levottomuuksia entisestään? Venäjällä oli merkittävä kommunistinen liike, vain johtajaa uupui. Vladimir Lenin oli jumissa puolueettomassa Sveitsissä. Saksalaiset järjestivät sinetöidyn junan, joka kuljetti bolsevikkijohtajat Saksan halki ja sieltä lautalla Ruotsiin, josta Suomen kautta Pietariin vallankumousta lietsomaan - onnistuneemmin kuin saksalaiset toivoivatkaan. Tosin he saivat kommunistien kanssa aikaan Brest-Litovskin rauhan, mutta eipä sekään saksalaisia pelastanut.
Lopputulos: Yli 70 vuotta kommunistivaltaa, puoli Eurooppaa rautasaappaan alla ja toinen maailmansota.
Entä jos: Lenin jätettiin Sveitsiin mätänemään. Kerenskin väliaikaishallitus onnistui vakiinnuttamaan asemansa ja murskasi kommunistisen vastarinnan, joka oli hukassa ilman johtoa. Venäjä hajosi sisällissodan melskeissä eri etnisten ryhmien valtioihin, Ukraina, Valko-Venäjä, Baltian maat ja Suomi itsenäistyivät. Kuka Adolf Hitler? Josef Stalin? Vladimir Putin?
9. Vallanvaihto Kiinassa
Kiinalaiset ovat mittausten mukaan keskimäärin älykkäämpiä kuin eurooppalaiset ja se on paljon se. Muinaisina aikoina kiinalaiset tekivät runsaasti keksintöjä paljon ennen eurooppalaisia, mutta missä ovat nykypäivän keksinnöt? Kiinalaiset jäivät muusta maailmasta pahasti jälkeen ja vajosivat kehitysmaa-asteelle. Hallitsijadynastian vaihtuessa toiseen uusi dynastia koki asemansa usein uhatuksi. Tällöin oli usein kätevintä hankkiutua eroon sekä edellisen dynastian arkistoista että oppineista. Samaa perinnettä jatkettiin vielä 60-luvulla kulttuurivallankumouksessa.
Lopputulos: Kaikki luonnontiede ja tekniikka seisoo jättiläisten harteilla. Jos siirtymäperinnettä ei ole, ei ole myöskään edistystä.
Entä jos: Kiinassa vallanvaihdot toteutettiin jos nyt ei aina rauhanomaisesti, niin ei nyt kuitenkaan kaikkea entistä tuhottu. Kiina pysyi maailman johtavana valtiona viimeiset kaksituhatta vuotta ja Eurooppa oli sitä mitä se on maantieteellisestikin: Aasian vähäinen niemenkärki.
8. Yleisurheilun strategiavalinnat
Vielä 1970-luvulla yleisurheilu oli Suomessa ehdoton ykköslaji ja maailmanlaajuisesti (tai siis länsimaissa, joissa raha liikkuu) heti jalkapallon jälkeen. Eipä ole enää. Suomen tasolla sokaistuttiin 70-luvun menestyksestä ja ryhdyttiin satsaamaan huippuihin menestysputken jatkamiseksi. Samalla seurataso unohdettiin käytännössä kokonaan. Kansainvälisesti taas haluttiin laajentaa yleisurheilun markkina-aluetta ja tuotiin kehitysmaihin valmennuskeskuksia sekä erityisprojekteja.
Lopputulos: Suomi sai menestystä vielä 80- ja 90-luvuilla, mutta sitten taso laski. Yleisurheilun kilpailijamäärät ovat romahtaneet eikä vähäisestä harrastajamäärästä pysty nousemaan läheskään yhtä suurta määrää huippuja, vaikka nousijoiden prosentuaalinen osuus olisikin kasvanut. Kansainvälisesti taas yleisurheilu levisi rajusti maailmalle. Samalla kiinnostavuus on romahtanut, kun ihmisiä ei inspiroi seurata kuka afrikkalainen voittaa kestävyysmatkoilla ja kuka karibialainen satasen.
Entä jos: Suomessa ymmärrettiin satsata ruohonjuuritason toimintaan. Maaseudun rakennemuutokseen varauduttiin ja luotiin verkosto, jonka avulla muuttajat ohjattiin uusien kotipaikkakuntiensa seurojen toimijoiksi. Kilpailukalenteria ylläpidettiin entisellä tiheydellä seuraotteluja tukemalla. Kyettiin sitomaan mahdollisimman monelle suomalaiselle henkilökohtainen yhteys yleisurheiluun. Kansainvälisesti maksettiin kehitysmaiden urheilijoille vain matkat MM-kisoihin, jolloin kansainvälisyys lisääntyi, mutta menestys ja kiinnostus säilyivät siellä missä raha ja TV olivat.
7. Manhattanin myynti
Vuonna 1626 hollantilaiset uudisasukkaat kyllästyivät intiaanien kanssa käytyihin kahinoihin ja tekivät vuosituhannen diilin. Peter Minuit osti maa-alueen intiaaneilta antamalla näille vastineeksi heimon kovasti tarvitsemia tavaroita. Tiedossa ei ole, oliko joukossa lasihelmiä. Joka tapauksessa tavaroiden arvo vastasi 60 guldenia, mikä nykyrahassa on noin tuhannen euron luokkaa.
Lopputulos: Tätä nykyä tonttihinta Manhattanilla on luokkaa 20 000 euroa neliömetriltä. Maapinta-alaa on noin 60 neliökilometriä, mikä tarkoittaa koko saaren hintana rapiat 1000 miljardia euroa. Kohtuullinen voittoprosentti.
Entä jos: Intiaanit kieltäytyivät myymästä. Kävi sama kuin muuallakin, heidät syrjäytettiin. Mutta olisi kannattanut kiskoa edes vähän parempi hinta.
6. Silmäpaskotutkimus
Trakooma eli kansanomaiselta nimeltään silmäpasko oli ennen nykyaikaisten lääkkeiden keksimisen aikaa yleisin sokeutumisen syy. Eurooppaan se levisi vasta 1800-luvulla, kun Napoleonin sotaretkillä Egyptissä olleet sotilaat toivat sen tuliaisena. Yhdysvallat ei ymmärrettävistä syistä halunnut trakoomaa sairastavia siirtolaisia. New Yorkin edustalla Ellis Islandilla, jonka kautta miljoonat siirtolaisiksi pyrkivät kulkivat, otettiin käyttöön trakoomatarkistus. Virkailija työnsi koukun silmäluomen alle ja katsoi, näkyikö trakooman merkkejä. Jos näkyi, niin käännytys. Ja sitten seuraava potilas - samalla työkalulla.
Lopputulos: Trakooma on tarttuva tauti. Se levisi Yhdysvaltoihin hämmästyttävän tehokkaasti, kun terveeksi todettu siirtolainen oli tutkittu sairaan siirtolaisen jälkeen. Vasta myöhemmin havaittiin, että olisi aiheellista steriloida väline.
Entä jos: Tohtori Ignaz Semmelweisin suositukset hygieniasta vuodelta 1847 otettiin vakavasti eikä Semmelweisin tarvinnut kuolla mielisairaalassa. Vaikka mikrobien merkitystä ei vielä ymmärretty, havaittiin hygienian toimivan.
5. Yleinen ja yhtäläinen äänioikeus
Demokratia, tuo ateenalaisten lystikäs keksintö, kävi voittokulkua ympäri sivistynyttä maailmaa 1800-luvulla. Monissa maissa, kuten Suomen suuriruhtinaskunnassa, äänioikeus kuului aluksi vain harvoille ja valituille. Säätyvaltiopäivät olivat tietysti meritokraattisesti erittäin typerä ja tehoton laitos. Mutta kunnallisvaaleissa äänioikeus oli yhtäläinen. Se oli kylläkin rajoitettu vuodesta 1865 vuoteen 1906 asti niihin, jotka maksoivat kunnallisveroa. Sitten tuli yleinen ja yhtäläinen äänioikeus kaikille täysi-ikäisille, kuten useimmissa muissakin länsimaissa.
Lopputulos: Rauha ja menestys. Joka toimi tasan tarkkaan niin kauan, kun huoltosuhde oli kohdillaan. Siinä vaiheessa, kun yhteiskunnassa on enemmän elättejä kuin maksajia, ollaan vaarallisilla vesillä. Homma toimii vain niin kauan, kunnes enemmistö huomaa voivansa maksattaa elämisensä vähemmistöllä ja on tarpeeksi moraalitonta (ts. yhteinen uskonto ei pidä yhteiskuntaa enää koossa) myös näin tekemään.
Entä jos: Äänioikeus on kaikilla, mutta äänten määrä on riippuvainen kansalaisen omista meriiteistä. Kannustaa pyrkimään eteenpäin ja on meritokraattinen jos mikä.
4. Lyijyä bensaan
Polttomoottori oli keksitty jo vuosikymmeniä aiemmin, mutta siinä oli eräs epämiellyttävä sivuilmiö: nakutus. Polttokammiossa bensiinin ja ilman seos syttyi sytytystulpasta kuten pitikin, mutta hieman sen jälkeen toisessa päässä kammiota tapahtui paineen vaikutuksesta itsesytytys. Molemmat aiheuttivat paineaallon, joiden kohdatessa syntyi nakuttava ääni ja ennen kaikkea tehohäviöitä. Vuonna 1921 Thomas Midgley Jr keksi, että tetraetyylilyijyn lisääminen bensiiniin esti nakutuksen. Pian kaikki lisäsivät lyijyä bensiiniin ja meno jatkui seuraavat 60 vuotta.
Lopputulos: Lyijyn lisäämisestä syntyvät myrkylliset yhdisteet aiheuttivat syöpäkuolemia vuosittain moninkertaisesti vaikkapa koko Tsernobylin vaikutukseen nähden.
Entä jos: Lyijyn haitallisuutta ei tietenkään 1920-luvulla tajuttu, mutta jos olisi tajuttu, niin nykyisten ja tietämyksen mukaan vähemmän haitallisten lisäaineiden kehittämiseen olisi ollut sellainen paine, että ne olisi keksitty arkikäyttöön vuosikymmeniä aiemmin. Samoin paremmin suunnitellut, vähemmän nakutusherkät moottorit olisivat tulleet käyttöön.
3. USA ja Neuvostoliitto Afganistanissa
Neuvostoliitto ei halunnut miehittää Afganistania loppuvuodesta 1979. Maa oli kuitenkin ideologisessa pakkoraossa eikä nähnyt mitään muuta vaihtoehtoa. Samalla USA näki mahdollisuuden potkaista savijaloilla seisova jättiläinen kumoon. Yhdysvallat tuki islamilaisia taistelijoita aseistuksella ja koulutuksella. Periaate oli vanha kuin taivas, viholliseni vihollinen on minun ystäväni.
Lopputulos: Ääri-islamin nousu kaikkialla arabimaailmassa. Neuvostoliitto hajosi, mutta luotu hirviö jatkoi eloaan. USA:ssa kaksi tornia vähemmän ja kaksi pitkittynyttä sotaa enemmän.
Entä jos: Neuvostoliiton vallattua maan jenkit tutustuivat Afganistanin historiaan ja totesivat, että neukut saivat just nyt oman Vietnaminsa veristen kansannousujen ja ärhäköiden vastarintaliikkeiden muodossa. Parasta pitää näppinsä irti. Neukut kiehukoot keittämässään sopassa. Ja niinhän ne tekevät. Tosin neukuilla ei ole samanlaisia median aiheuttamia rajoitteita kuin USA:lla Vietnamissa, joten ääri-islamistit laitetaan poikki ja pinoon. Mutta Neuvostoliitto hajoaa samaan aikaan kuin muutenkin, eikä al-Qaidaa ole.
2. Stalinistinen ongelmajäte
Jatkosodan jälkeen Suomi eli vaaran vuosia. Isänmaalliset miehet, asevelisosialistit etunenässä, näkivät ainoaksi mahdollisuudeksi näennäisen nöyristelyn idän suuntaan. Näin Suomi kykeni säilyttämään itsenäisyytensä ja pääosin suvereniteettinsa. Ongelma oli siinä, että Neuvostoliitto kesti kymmenisen vuotta liian pitkään. Ratkaisevien viimeisten vuosien aikana isänmaallisten teeskentelijöiden voimat uupuivat ja heidän tilalleen päättäviin asemiin nousi stalinistinen ongelmajäte, joka oli ihan tosissaan nöyristelyssään.
Lopputulos: Neuvostoliiton romahtaessa syntyi arvotyhjiö, joka täyttyi heidän mielissään monikulttuurisuudella, ydinvoimavastaisuudella ja perhearvokielteisyydellä.
Entä jos: Totaalisen vaikenemisen sijaan nämä aseveljet poimivat lupaavat nuoret mentoroitavaksi, varmistivat että he ymmärsivät realiteetit mutta olivat sisimmässään syvästi isänmaallisia. Niiden, joiden ei havaittu tällaisia olevan, ura torpattiin kunnallisen osastopäällikön tasolle.
1. Orjuus Yhdysvalloissa
Amerikan ollessa brittivallan alaisena orjien määrä oli alkuvaiheessa jopa suhteellisesti laskettuna vähäinen. 1700-luvulla työvoiman tarve etelän plantaaseilla kasvoi siinä määrin, että orjakauppa yleistyi. Yhdysvaltojen itsenäistyessä 1776 orjuuden lakkauttamisesta keskusteltiin, mutta siinä vaiheessa etelän talous oli jo liian riippuvainen orjuudesta. Jos itsenäistyminen olisi tapahtunut viitisenkymmentä vuotta aiemmin, olisi saattanut käydä toisin. Toisin kuin yleisesti luullaan, puuvillaa ei vielä itsenäistymisvaiheessa kasvatettu kovin runsaasti. Vasta puuvillapuimurin keksiminen 1793 teki puuvillanpoiminnasta orjien pääasiallisen käyttökohteen. Vuonna 1790 maassa oli 0,7 miljoonaa orjaa, vuonna 1850 3,2 miljoonaa. Etelän talous kukoisti orjatyövoiman ansiosta. Vähitellen teollinen vallankumous osoitti orjatyövoiman epätaloudellisuuden samoihin aikoihin, kun sisällissota teki lopun orjuudesta.
Lopputulos: Yhdysvalloissa on noin 35 miljoonaa orjien jälkeläistä. Vankipopulaatiossa heillä on kuusinkertainen yliedustus valkoisiin nähden. Työttömyysaste on kaksinkertainen. Kansallisessa SAT-kokeessa hyvän arvosanan saavuttaa 20 % valkoisista ja 3 % mustista. Suurkaupungeissa on slummituneita no-go -alueita. Aika kova hinta siitä, että saa olla maailman paras maa koripallossa.
Entä jos: Orjuus kiellettiin Yhdysvaltojen itsenäistyessä. Etelän herraskainen tyyli ei koskaan kehittynyt, koska kaikki joutuivat tekemään peltotöitä. Eteläosa oli pohjoista selvästi köyhempi jo 1800-luvun alkupuolella. Sisällissotaa ei käyty, mikä tasoitti etelän ja pohjoisen eron nykytasolle. Mustalla vähemmistöllä on ollut 250 vuotta aikaa sopeutua sivistyneen yhteiskunnan tavoille vaivaisen 150 vuoden sijaan ja tulokset ovat olleet paremmat. Ongelmat ovat monin verroin pienempiä, tosin niin on mustan väestön osuuskin. Ja kuka hitto on Obama?
Tuo etelävaltioiden orjuus on itsellenikin jatkuvan ihmettelyn kohde. Miten sääty-yhteiskunnan ongelmia pakoon lähteneet maajussit vastoin valistuksen ajan oppeja ryhtyivät käymään kauppaa ihmisillä. Se on outoa.
VastaaPoistaOlen ajatellut niin, että orjat eivät halua vapautta vaan nousta isäntiensä yläpuolelle. Tätä voi havaita myös multikulti-politiikassa.
Tuosta numerosta 10. on vähän hankalaa sanoa mitään varmaa. Epäilemättä Lenin ja Stalin oltaisiin vältetty, mutta länsirintama olisi hyvin luultavasti saanut aikaan Versaillesin häpeärauhan, Weimarin tasavallan ja 30-luvun talouslaman, joten Hitlerille olisi edelleen ollut tilausta. Tosin hän ei ehkä olisi saanut vetoapua kommunistien pelosta.
VastaaPoistaPuhumattakaan, että jos Kerenskin hallitus olisi saanut vakiinnutettua asemansa aikaisemmin, olisivatko ne päästäneet "rajaseudut" käsistään, ja olisiko muodostuva maa saanut karistettua tsaarinajan diktatuuriperinnön?
Kumitonttu: kaupankäyntiä voi helpottaa, jos ei voi olla varma ovatko alempirotuiset oikeastaan ihmisiä.
Jaskalle kysymys. Miksi yhteiskunnan tulisi panostaa huippu-urheiluun ja varsinkin siinä yleisurheiluun?
VastaaPoistaHuippu-urheilu on kuitenkin pelkkää viihdettä ei enempää ei vähempää. Miksi huippu-urheilua tulisi kohdella toisin kuin muuta viihdettä, kuten kevyttä musiikkia tai viihde-elokuvia?
Huippu-urheilulla on lopulta hyvin vähän mitään tekemistä kansanterveydelle tärkeän kunto- ja harrasteliikunnan kanssa.
Jaskalle näyttää olevan kova pala, kun omassa rakkaassa lajissa, kestävyysjuoksussa, ylivoimaisesti parhaita ovatkin nuo alempiarvoiset neekerit.
VastaaPoistaKumitonttu, syy on selvä. Nämä etelän uskovaiset hihhulikretupellet pitivät orjuutta jumalan tahtona. Sitä perusteltiin raamatulla. Dunlopit heidän mukaansa kuuluivat haamilaiseen orjaväestöön, tai olivat vielä alempiarvoisia.
VastaaPoistaAnttiT totesikin Kumitontulle kuten asia on: neekereitä pidettiin alempiarvoisina.
VastaaPoistaAnonyymi 1: Miksi yhteiskunnan tulisi panostaa huippu-urheiluun ja varsinkin siinä yleisurheiluun?
Ei pitäisikään. En puhu ammattilais- enkä edes amatöörihuippu-urheilusta, vaan suurista massoista. Minun puolestani panostus voitaisiin pudottaa murto-osaan nykyisestä ja tukea valtion varoin kansanterveyttä urheilun kautta.
Ano 2: Eivät neekerit ole oletusarvoisesti yhtään sen alempiarvoisia. Meritokratian perusteita. Kyse on siitä, mitä kukakin saavuttaa. Mitä menestykseen tulee, minulla ei ole väliä voittaako kenialainen vai italialainen, sanoin vain tosiasian: niille jotka haluavat urheilun seuraamisesta maksaa, sille on väliä.
Noista esimerkeistä tuli mieleen, että sellaisen yleisoraakkelin tarve olisi kyllä suuri. Niin ennen, nyt, kuin tulevaisuudessakin. Nykypäivänä esmes niin Euroopan kuin Suomenkin kehityksessä näyttää olevan tiettyjä välttämättöminä pidettyjä asioita joita ajetaan väen väkisin eteenpäin. Noinkohan joku tulevaisuuden Jaska Brown tekee samantyyppisen listan ja mainitsee nykyiset välttämättömyydet, kertoo kuinka asia meni reisille ja kertoo, kuinka olisi voinut toimia toisin. Vähän veikkaan niin käyvän.
VastaaPoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaNL:n hajoamisella ja Afganistanin sodalla oli vähän tekemistä toistensa kanssa.
VastaaPoistaNL:n hajoamisen syyt olivat ennen kaikkea taloudellisia. Maan talous romahti, ja samalla ihmisten elintaso laski. Toki sotaan kulutetut varat kiihdyttivät taloudellista kurimusta, mutta se olisi tapahtunut ilman sotaakin.
NL ei olisi romahtanut, jos talous olisi pysynyt kuosissa. Kiinassa huonot ihmisoikeudet ovat vain pieni haitta ihmisille kunhan talous vaan kasvaa.
Anonyymi, tässä blogissa ei esitetä aiheettomia syytteitä anonyymina. Joko
VastaaPoista1) opettele ymmärtämään lukemaasi
2) opettele hankkimaan nimimerkki, jolloin lupaan vääntää rautalangasta miksi syytös on aiheeton
3) älä tule lukemaan, niin ei tarvitse väärinymmärtämisillä mieltäsi pahoittaa
Ano 2: Näinhän juuri kirjoitinkin, NL hajosi ja olisi hajonnut joka tapauksessa, Afganistan USA:n sotkeutumisella tai ilman tai vaikka ilman koko Afganistania.
Vai ei ole rasimia, esimerkiksi tuo sinun Obama-heittosi. Monella mittarilla Obama on ollut Yhdysvaltain parhaimpia presidenttejä. Hän on saanut laman kourissa kärsineen maan talouden nopeaan kasvuun. Kun taas edellinen presidentti syöksi maan lamaan.
VastaaPoistaTuosta Jaskan meritokraattisesta äänioikeudesta. Olisiko siinä, äänioikeus virkamiehillä kuten sotilailla, poliiseilla, opettajilla ja lääkäreillä? Minusta heillä ei pitäisi olla, koska ovat yhteiskunnan elättejä, ja heidän nettoveronsa on raskaasti negatiivinen. Samoin äänioikeus itäisi poistaa maajusseilta (nettotukien saajia), yliopistotutkijoilta (yhteiskunnan elättejä) ja yritystukia saavilta yrittäjiltä.
VastaaPoistaAno 1: Rasismia??? Se että sanoo miten asia olisi? Siihen, onko Obama onnistunut presidentti vai ei, en ottanut mitenkään kantaa enkä oikein osaakaan ottaa. Totesin vain, että häntä ei ikinä olisi valittu. Vaikea olisi ollut päästä presidentiksi, jos ei olisi ollut riittävästi mustia äänestäjiä. Nythän yli 95 % mustista äänestäjistä kannatti häntä - kuvittelepa muuten millainen mölö olisi tullut siitä, jos 95 % valkoisista olisi äänestänyt McCainia.
VastaaPoistaAno 2: Ei sillä väliä mistä lähteestä se palkka tulee. Kuvittele yhteiskuntaa ilman valtion sotilaita, poliiseja, opettajia ja julkisen sektorin terveydenhoitoa. Tai voi käydä Somaliassa katsomassa.
Sallittakoon pieni pilkunviilaus kohtaan 10. Yhdysvallat julisti Saksalle sodan 6.4.1917. Lenin palautettiin Venäjälle sitä sinetöityä junaakin käyttäen 16.4.1917. Sota oli vielä täydessä käynnissä. Yhdysvaltojen liittyminen sotaan saattoi vaikuttaa siihen, että Venäjä haluttiin pois pelistä milteipä keinolla millä tahansa. Leninin paluuta seuranneen vallankumoushistorian tunnemme. Alustava aselepo Venäjän ja Saksan välillä solmittiin 5.12.1917 (huomaa yhteys Suomen itsenäisyysjulistukseen) ja se Brest-Litowskin rauha viimein 3.3.1918.
VastaaPoistaEihän tämä sitä pääasiallista kuviota miksikään muuta, valaisee ehkä vähän syitä ja seurauksia.
Kiitos, Strix Senex! Pääteksti korjattu.
VastaaPoistaAjattelin ensin, että noinhan se tietysti meni kuten kirjoitit ja niinhän minäkin tein, mutta sitten luin oman tekstini uudelleen. Mitä helvettiä minä oikein kirjoittelin, Brest-Litovsk oli luiskahtanut ihan väärään kappaleeseen. Mutta nyt se on kuten pitää.
Samoin se, mitä totesit USA:n sotaan liittymisestä pitää paikkansa - Lenin oli vielä Sveitsissä 6.4. Mutta lupa junamatkaan oli saatu jo 31.3, kun USA oli vielä virallisesti puolueeton.
Mielenkiintoisia nämä Jaskan jossittelut.
VastaaPoistaTuosta bensastahan poistettiin lyijy, mutta tietääkseni siitä aiheesta ei oltu koskaan tehty mitään sen tieteellisempää tutkimusta, vaan kielto oli puhtaasti poliittinen. En väitä, että lyijy olisi kovin terveellistaä, mutta onko aiheesta olemassa pitävää tutkimusta?
Tuberkuloosi on taas leviämässä iloksemme, en nyt mainitse syytä, sillä sehän olisi silkkaa rasisimia.
Tämänkin estämiseksi olisi voitu toimia toisin.
Mitä orjakauppaan tulee, niin nimenomaan afrikkalaiset sitä vissiin harjoittivat ja opettivat sitten käytännön amerikkalaisille.
AnttiT totesikin Kumitontulle kuten asia on: neekereitä pidettiin alempiarvoisina.
VastaaPoistaUS History.org tarjoaa mielestäni uskottavamman selityksen:
When a society forms around any institution, as the South did around slavery, it will formulate a set of arguments to support it. The Southerners held ever firmer to their arguments as the political tensions in the country drew us ever closer to the Civil War.
Ensimmäiset orjat vapautettiin heidän työskenneltyään tietyn ajan isännilleen. Englannissa ei vuosisatoihin ollut esiintynyt orjuutta, joten esimerkkiä ei ollut. Toistan itseäni, mutta edelleen ihmettelen, miten he päätyivät orjuuteen. Raha on varmaan keskeisin tekijä, mutta silti se on outoa, koska englantilaisethan nimenomaan pakenivat englantilaista "maaorjuutta", maata omistavien aatelien mielivaltaa. Ja sitten heti ryhtyivät itse sellaisiksi, ja pahemmiksikin.
Jaa lyijyn poisto poliittinen?
VastaaPoistaMistä näitä tyyppejä sikiää?
Ai niin kuin DDT:n?
VastaaPoistaMitä se anonyymi meinaa maajussien saamilla nettotuilla? Tunnen monta maajussia jotka mielihyvin lopettasivat ne parjatut maataloustuet, jos tuoteista saisi vaan todelllisen hinnan..
VastaaPoistaSaatasko sitten lie elintarvikkeet halvemmalla, jos ne tukiin käytetyt rahat laitettas sapuskan oston ulkomailta, ikävästi kyllä epäilen asiaaa ..
-jpt-
Eihän tuo Manhattanin arvonnousu ole kuin vaivaiset 5,5% vuodessa. Peter Minuit olisi päässyt paljon paremmille tuotoille sijoittamalla rahat vastikään 1602perustettuun Amsterdamin pörssiin kuin tällä kiinteistökaupalla.
VastaaPoistaMitä se anonyymi meinaa maajussien saamilla nettotuilla? Tunnen monta maajussia jotka mielihyvin lopettasivat ne parjatut maataloustuet, jos tuoteista saisi vaan todelllisen hinnan..
VastaaPoistaAvainsana: monopsoni.
Tuo jonkunverran selvitti, valtio tässätapauksella pitää maataloustuotteiden (peruraakaianeet)hinnat tässätapauksessa alhaalla tukijärjestlemällä, mutta miksi anon mielestä maajusseilta pitäs äänestysoikeus evätä tuonperustella?
VastaaPoista-jpt-
Jos tilannetta katsellaan 1600-luvun näkökulmasta, niin Pohjois-Amerikan siirtokunnat eivät olleet briteille taloudellisesti kovinkaan merkittäviä. Karibian sokerisaari Barbados oli sen sijaan erittäin tärkeä. Wikipedian mukaan Barbados tuotti 1660-luvulla enemmän kruunulle kuin muut siirtokunnat yhteensä, sokeriteollisuus oli valtavan kannattavaa. Sokerintuotanto taas perustui afrikkalaiseen orjatyövoimaan.
VastaaPoistaWikipedia kertoo, että 1700-luvulle asti suurin osa orjista vietiin Karibialle, koska siellä oli suurin kysyntä ja parhaat hinnat. Pohjoiseen tuotiin vuosina 1519-1867 vain 6,5 % orjista, Brasiliaan vietiin 39 %, Espanjan siirtomaihin 18 % ja Karibialle loput.
Carolinaan muutti entisiä sokerinviljelijöitä ylikansoitetulta sokerisaarelta ja he toivat mukanaan orjia. Itse asiassa Carolinasta vietiin intiaaniorjia Karibialle enemmän kuin mustia tuotiin.
Alun perin siirtokuntien maatalous oli perustunut Englannista muuttaneisiin palvelijoihin (indentured servants), jotka sopimuksen mukaan olivat töissä tietyn ajan ja sitten vapautuivat.
Kun Englannin taloustilanne helpotti, niin näitä palvelijoita ei enää saatu tarpeeksi. Jotain oli keksittävä, joten päätettiin ostaa orjia. Vuonna 1710 Virginian asukkaista 42 % oli orjia ja Marylandin 23 %. Etelävaltioissa orjien olot olivat paljon paremmat kuin Karibialla, joten orjia ei tarvinnut tuoda lisää.
Orjuus ei siis ollut vapaille briteille mitenkään outoa, koko sokeritalous perustui siihen ja tämä malli siirrettiin Etelävaltioihin.
Eurooppalaiset olivat 150 vuotta sitten selvästi älykkäämpiä kuin itä-aasialaiset, mutta alempien sosiaaliluokkien nopeampi lisääntyminen suhteessa ylempiin luokkiin ja lapsikuolleisuuden aiheuttama haitallisten mutaatioiden kertyminen populaatioihin on pudottanut eurooppalaisten älykkyysosamäärää paljon:
VastaaPoistahttp://iqpersonalitygenius.blogspot.fi/2013/05/the-decline-in-general-intelligence.html
http://iqpersonalitygenius.blogspot.co.uk/2014/03/further-evidence-of-significant-slowing.html
Lyijyn myrkyllisyys tiedettiin jo toki 1920-luvulla hyvin, joten sen lisääminen bensaan oli siksikin vastuutonta.
VastaaPoistaOlli: Kiitoksia, noinhan se orjuus tosiaan siirtokuntiin lanseerattiin. Karibialla voi muuten tarkastella hauskaa ihmiskoetta. Hispaniolan saari on jakaantunut kahteen valtioon, joista toista asuttavat orjien ja toista espanjalaisten jälkeläiset. Olosuhteet maissa ovat siis käytännössä samat. Vaan verrataanpa yhteiskuntaa...
VastaaPoistaValkea: Kiitos linkeistä. Luin ja vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta. Virallisesti Flynn-efektiä on rummutettu kovasti, mutta tuo reaktioaikoihin perustuva tutkimus viittaa siihen suuntaan, mitä olen itse epäillyt jo vuosikausia: Flynn-efekti on näennäistä ja totuus on muuta.
Mua jäi häiritsemään toi arvostelua herättänyt mainitani bensan lyijystä.
VastaaPoistaAsia on nimitttäin niin että tv:ssä tuli jokin polttoaineita käsittelevä aika perusteellinen ohjelma (siitä on jo aikaa, joten en muista mikä) niin siinä jokin korkeamman tutkinnon saanut totesi tuon väitteen, ettei bensassa olevan lyijyn poisto perustu tieteelliseen tutkimukseen, vaan olisi poliittinen päätös. Yllätys se oli itsellenikin. Todellakin mistähän näitä sikiää.
Lyijyn myrkyllisyys on toki tiedossa, mutta nimenomaan tuo em.väite jäi mieleeni.
Becker, kyseessä on ollut luultavasti YLE:n MOT-ohjelma ja toitittajana Martti Backman.
VastaaPoistaMartti Backman on täysi änkyrä, joka näkee kaikessa luonnon- ja ympäristönsuojelussa vihreiden ja stalinistien salaliiton. Hänen ohjelmiaan eivät turhaan faktat rasita.
Hänen tapansa tehdä ohjelmia oli, että lopputulos päätetään ennalta ja yritetään sitten löytää todisteita lopputuloksella. Nämä todisteet aina löytyivät, jos ei muuten niin ainakin valehtelemalla ja vääristelemällä.
Saatatpa Ano olla ihan oikeassa. Saattoi hyvinnii olla juuri jokin MOT;n proggis. Joskus sieltä tule ihan hyviä vetoja, mutta joakus tosiaan mennään metsään ja pitkälle.
VastaaPoista"alempien sosiaaliluokkien nopeampi lisääntyminen suhteessa ylempiin luokkiin ja lapsikuolleisuuden aiheuttama haitallisten mutaatioiden kertyminen populaatioihin on pudottanut eurooppalaisten älykkyysosamäärää paljon"
VastaaPoistaÄlykkyys on periytyvää, mutta en minä sitä sosiaaliluokkaan kiinnittäisi. Olisi naurettavaa ajatella, että ylipistonsa käyneiden vihreiden latenlatkijoiden sosiaaliluokka liittyisi älykkyyteen - ja suoriutumisessa on aina kasoittain periytyviä tekijöitä, jotka liittyvät henkisiin kykyihin olematta älykkyyttä.
Mitattavissa oleva äo on noussut, koska vakava aliravitsemus ja lasten heitteilläpito on vähentynyt.
Silti 2x-viikkoisten keskosten ja vammautuneiden hoito tietenkin alentaa keskiälykkyyttä, koska populaatiossa on enemmän henkisesti vajaita. FAS aiheuttaa loven keskiälykkyyteen, uskoisin että n. joka 50. lapsi on vakavasti vammautunut alkoholin takia.
Älykkyydelle haitallisten mutaatioiden väheneminen ei muuten onnistu ihan satunnaisella ripulilapsikuolleisuudella, mutta tietysti tosi isosta lapsimäärässä on tietty varaa karsiutumiseen. Kovin karsija lienee kyllä vastakkainen sukupuoli, joka ei halua sitoutua ja lisääntyä geneettisesti heikkolaatuisten kanssa.
Et jos natsimeininkiä halutaan, niin kaikki 28 vuotiaat naimattomat vaan leirille, koska sieltä löytyy (kenellekään) kelpaamaton aines. Samalla lähtee tietysti puolet teekkareista ja kaikki lakimiehet, voi voi. :)
Tämä on sitten sarkasmia, mr Illman.
Anonyymi: Älykkyys on periytyvää, mutta en minä sitä sosiaaliluokkaan kiinnittäisi.
VastaaPoistaTässä on taas kerran sotkettu kausaatio ja korrelaatio. Ei sosiaaliluokka älykkyyttä määrää, mutta ennustaa kohtalaisen hyvin.
Muiltakin osin olen vain harvassa kohdassa samalla kannalla, mutta jääköön nyt tarkemmin ruotimatta.