torstai 12. joulukuuta 2013

Sivallus CCLXXIX

Kaikkien yhteiskuntien suurin ongelma on se, että kyvykkyys tehdä viisaita päätöksiä ei korreloi kovinkaan voimakkaasti päättäviin asemiin etenemiseen vaadittavan lahjakkuuden kanssa.

6 kommenttia:

  1. Eikö se Winston sanonut, että demokratia ei ole hyvä systeemi, mutta kun ei ole parempaakan tarjolla niin joudumme tytyyn siihe, tai jotenki sinne päin ..

    -jpt-

    VastaaPoista
  2. Laurence J. Peter.
    Peteri periaate: kaikissa hierarkioissa yksilöllä on taipumus kohota pätemättömhyyden tasolleen.
    Ohvia. Koolla.

    YA

    VastaaPoista
  3. Epäilemättä näin. Tuo voisi olla myös muodossa:

    "Kaikkien yhteiskuntien suurin ongelma on se, että kyvykkyys tehdä viisaita päätöksiä ei korreloi kovinkaan voimakkaasti päättäviin asemiin etenemisessä osoitetun innokkuuden kanssa."

    VastaaPoista
  4. Näinhän se on. Sitä tulee ajatelleeksi, onko sellainen järjestelmä, jossa valtaa haluavat myös sitä saavat, alkuunkaan hyvä. Aristokratiassa tai muussa periytyvässä vallan muodossa oli se hyvä puoli, että hallitseminen oli velvollisuus. Varjopuolena oli totta kai aika ajoin huonot hallitsijat, mutta täydellisiä systeemejähän ei ole vielä keksitty.

    VastaaPoista
  5. Churchill (vapaasti kääntäen): Demokratia on huonoin mahdollinen hallitusmuoto, ellei huomioida kaikkia muita joita on jo kokeiltu. (Puhe parlamentin alahuoneessa 11.11.1947)

    Yrjöperskeles: Juuripa tuota hain, sisällytin vain pyrkyryyden siihen lahjakkuuteen - lahjoja sekin vaatii.

    Korppi on oikeus: Useimpiin luottamustehtäviin ei pidä ikinä valita ketään sellaista, joka siihen pyrkii.

    VastaaPoista
  6. Jep. Jackmies on just oikeassa kun korrelaatio on kyseessä. Voiko se olla vaikkapa niin että jotka osaavat tehdä, siis eivät tarvitse organisaatioiden apua eivät tunne halua nostattaa arvoaan apu keinoin. Linnunradan käsikirja on siis sikäli oikeassa että vain pähkähullu haluaa valtaan. Valta pitäisi kieltää lailla?

    VastaaPoista