maanantai 22. heinäkuuta 2013

Pyhä venäläinen veri

EDIT 29.8.2013: Tässä vastaava tarina Britannian kuningashuoneesta.

Ensimmäisenä Romanov-suvun tsaarina valtaistuimelle astui Mikael I. Venäjän eristyneisyyden takia tuolloiset pajarisuvut olivat käytännössä täysin venäläisiä eikä Mikael I:n sukujuurissa ole tiettävästi muita kuin venäläisiä, kuten ei hänen toisen vaimonsa Jevdokia Stresnevankaan.

Heidän poikansa oli Aleksei I, joka oli siis sataprosenttinen venäläinen, kuten myös hänen toinen vaimonsa Natalia Naryskina.

Sitten alkoikin tapahtua. Venäjän uudeksi valtiaaksi nousi mielenkiintoisten vaiheiden jälkeen Aleksein poika, uudistajatsaari Pietari I Suuri. Hän otti toiseksi puolisokseen Jekaterina Mihailovan. Tämän syntyperän tiedot ovat epämääräiset, mutta tiedetään hänen olleen alkuperäiseltä nimeltään Marta Skóvronska. Kuten sukunimi paljastaa, syntyperä oli ainakin isän puolelta puolalainen. Syntymäpaikka oli kylläkin Ruotsin Liivinmaa nykyisen Latvian alueella. Oletetaan hänen olleen syntyperältään puolalainen, venäläinen hän ei ainakaan ollut.

Pietarin ja Katariinan lapset, kuten suuriruhtinatar Anna Petrovna, olivat siis puoliksi venäläisiä, puoliksi puolalaisia. Anna meni naimisiin Holstein-Gottorpin herttuan Karl Fredrikin kanssa. Hänen esivanhempiensa sukulinjoja pystyy seuraamaan hyvinkin kauas, koska aatelisilla oli tapana mennä keskenään naimisiin. Käytännön syistä rajoitutaan kymmenen sukupolvea taaksepäin, jolloin esivanhempia on periaatteessa 1024. Tämä on sopiva määrä, koska kymmenennessä sukupolvessa yksittäisen esivanhemman vaikutus on aika tarkkaan 0,1 %. Käytännössä esivanhempien määrä on ristiinnaimisen takia tätä pienempi. Sukulinjoja tutkiessa tietyt "ydinparit" tuntuivat tulevan vastaan joka mutkasta, esimerkiksi Puolan kuningas Kasimir IV Jagiellon ja hänen puolisonsa Itävallan prinsessa Elizabeth olivat montaakin kautta seuraavassa mainittujen henkilöiden esivanhempia kahdeksan lapsensa ansiosta.
Esivanhempien kansallisuus on laskettu sen mukaan, minkä maan kansalaisia he sattuivat omien esivanhempiensa syntyperästä riippumatta olemaan. Mikäli kymmeneen sukupolveen asti ei päästä, lasketaan verenperimä kyseisestä kohdasta kaukaisimman tunnetun esivanhemman mukaan. Esimerkiksi jos tiedetään kahdeksannen sukupolven esivanhemman olleen zalkovalainen, mutta hänen vanhemmistaan ei ole mitään tietoa, lasketaan kymmenennen sukupolven kaikkien neljän esivanhemman olleen tuolta kohdalta zalkovalaisia. Samaa sääntöä käytetään myöhemminkin tekstissä mainittujen henkilöiden kohdalla. Täyteen tarkkuuteen ei tietenkään tietojen puuttuessa päästä ja joitakin pikku virheitä aineistoon varmasti sisältyy, mutta laskut ovat varmasti riittävän tarkat.
Karl Fredrikin esivanhemmissa oli näiden sääntöjen mukaan laskettuna eri kansallisuuksia seuraavasti: GER 666, POL 69, CZE 64, AUT 44, SWE 32, FRA 24, ITA 23, LIT 19, LUX 16, SPA 14, RUS 12, SLO 12, HUN 11, ENG 7, DEN 6, POR 5. Prosenteiksi muunnettuna hän oli siis saksalainen 65,0 %, puolalainen 6,7 %, tsekki 6,3 %, itävaltalainen 4,3 %, ruotsalainen 3,1 %, ranskalainen 2,3 %, italialainen 2,2 %, liettualainen 1,9 %, luxemburgilainen 1,6 %, espanjalainen 1,4 %, venäläinen 1,2 %, slovenialainen 1,2 %, unkarilainen 1,1 %, englantilainen 0,7 %, tanskalainen 0,6 % ja portugalilainen 0,5 %. Varsin monipuolinen mies.

Annan ja Karl Fredrikin ainoa lapsi Pietari oli verenperimältään heidän sekoituksensa, prosentteina ilmaistuna (Venäjä aina ensimmäisenä, muut suuruusjärjestyksessä 0,1 % tarkkuuteen asti): RUS 25,6 %, GER 32,5 %, POL 28,4 %, CZE 3,1 %, AUT 2,1 %, SWE 1,6 %, FRA 1,2 %, ITA 1,1 %, LIT 0,9 %, LUX 0,8 %, SPA 0,7 %, SLO 0,6 %, HUN 0,5 %, ENG 0,3 %, DEN 0,3 %, POR 0,2 %. Hänestä tuli muutamien mielenkiintoisten välivaiheiden jälkeen Venäjän tsaari Pietari III, ensimmäinen tsaari jossa oli alle puolet venäläistä. Melko tarkalleen siis neljäsosa, eniten oli saksalaista verenperimää. Venäjää hän ei Saksassa kasvaneena osannut eikä halunnut liiemmin edes opetella.
Pietarille naitettiin preussilainen aatelistyttö Sophie Friederike Auguste von Anhalt-Zerbst-Dornburg. Tyttö tosiaan, sillä hän oli vasta 16-vuotias sulhasen ehdittyä 17 vuoden kypsään ikään. Hääyönä Pietari tiettävästi keskittyi leikkimään tinasotamiehillä eikä myöhemminkään liiemmin ymmärtänyt muun kivan päälle. Niinpä väitetään, että parin ainoan lapsen kävi ryskätöinään laittamassa alulle Sergei Saltykov, mutta jätetään nämä väitteet oman onnensa nojaan ja seurataan virallista linjaa. Pietarin vaimosta tuli Venäjällä nimeltään Katariina ja kyvykkäänä yksilönä hän nousi miehensä vain muutaman kuukauden kestäneen, epäselvään kuolemaan päättyneen tsaariuden jälkeen valtaistuimelle. Jälkimaailma tuntee hänet paremmin nimellä Katariina II Suuri. Verenperimältään hän oli suurimmalta osaltaan saksalainen, 77,2 %. Myös puolalaista, tsekkiläistä ja itävaltalaista verta oli havaittavasti, muutamaa muuta kansallisuuttakin tilkkanen.

Katariinan ja Pietarin ainoa lapsi Paavali I nousi tsaariksi äitinsä kuoltua. Hän oli perimältään: RUS 12,8 %, GER 54,9 %, POL 18,3 %, CZE 3,7 %, AUT 2,7 %, SWE 1,6 %, FRA 1,2 %, LUX 1,0 %, DEN 1,0 %, SPA 0,7 %, LIT 0,6 %, ITA 0,6 %, HUN 0,4 %, SLO 0,3 %, ENG 0,2 %, POR 0,1 %. Ensimmäinen tsaari, jonka verenperimästä valtaosa oli saksalaista. Hän meni naimisiin preussilaisprinsessa Sophie Dorothean (Venäjällä Maria Fedorovna) kanssa. Paavalilla oli miehekkäämmät tavat kuin isällänsä ja avioliitosta syntyi kymmenen lasta. Tosin muuten Paavali oli kaheli kuin käkikello. Hänen puolisonsa oli siis syntyperältään preussilainen ja verenperimältään 78,2 % saksalainen. 10,0 % oli ranskalaista ja vähän alle viisi prosenttia puolalaista, muusta cocktailista uutena kansallisuutena mukaan tulivat skottilainen ja hollantilainen.

Heidän lapsensa olivat perimältään: RUS 6,4 %, GER 66,7 %, POL 11,5 %, FRA 5,6 %, CZE 2,4 %, AUT 2,0 %, DEN 1,4 %, SWE 0,8 %, LUX 0,6 %, HOL 0,5 %, SPA 0,4 %, ENG 0,4 %, LIT 0,3 %, SCO 0,3 %, ITA 0,3 %, HUN 0,3 %, SLO 0,1 %, POR 0,1 %. Tässä vaiheessa verenperimästä oli kaksi kolmasosaa saksalaista. Lapsista Aleksanteri I seurasi isäänsä valtaistuimelle, mutta jäi lapsettomaksi. Hänen kuoltuaan seuraajaksi tuli hänen veljensä Nikolai I, joka noudatti hyväksi havaittua tapaa ja meni naimisiin preussilaisprinsessa Charlotten (Venäjällä Aleksandra Fedorovna) kanssa. Hän oli lähes 90-prosenttisesti saksalainen, muita kansallisuuksia löytyi vain aavistuksen verran kutakin. Esi-isiin kuului myös Englannin kuningas Yrjö I, mutta brittiläistä verta ei lähes täysin saksalaiselta kuninkaalta irronnut.

Nikolain lapset olivat: RUS 3,2 %, GER 77,7 %, POL 6,5 %, FRA 4,3 %, DEN 2,0 %, AUT 1,5 %, CZE 1,3 %, SWE 1,2 %, HOL 0,7 %, ENG 0,4 %, SCO 0,3 %, LUX 0,3 %, SPA 0,2 %, LIT 0,2 %, ITA 0,1 %, HUN 0,1 %, SLO 0,1 % . Jo lähes 80-prosenttista saksalaista laatua. Tsaariksi tuli vanhin poika Aleksanteri II. Tämän puoliso oli - yllätys yllätys, saksalainen prinsessa. Ei kylläkään preussilainen, vaan hesseniläinen Marie, Venäjällä Maria Aleksandrovna. Syntyperältään lähes 95-prosenttinen saksalainen. Väitetään tosin, että hänen oikea isänsä olisi Hessenin suurherttuan sijaan ollut eräs sveitsiläinen aatelismies, mutta pysytään tapaus Saltykovin mallin mukaan virallisella linjalla. Tässä vaiheessa ei enää olisi mikään ihme, jos serkkujen naiminen olisi muslimien tapaan alkanut näkyä jälkeläisten järjenjuoksussa. Neljä sukupolvea taaksepäin esivanhempia on periaatteessa 16, mutta Marialla heitä oli vain kahdeksan. Hänen isänpuoleiset isovanhempansa olivat Hesse-Darmstadtin maakreivin kautta serkuksia. Samoin hänen äidinpuoleiset isovanhempansa, vieläpä samaa kautta eli Hesse-Darmstadtin maakreivi taas asialla. Tästä voi laskea, että isoisovanhemmissa olisi pitänyt siis olla neljä sisarusta. Heitä oli kuitenkin vain kolme, mistä seuraus oli se, että hänen vanhempansakin olivat serkuksia. Lisäksi hänen vanhempansa olivat pikkuserkkuja myöskin Zweibrückenin kreivin kautta. Eikä tässä kaikki. Hänen anoppinsa Aleksandra Fedorovnan vanhemmat olivat myös olleet keskenään pikkuserkkuja samaisen Hesse-Darmstadtin maakreivin kautta. Samoin aiemmin mainittu Zweibrückenin kreivipari olivat paitsi Marian kaksinkertaiset isoisoisovanhemmat, myös Aleksandran isoisoisovanhemmat. Marialla ja hänen anopillaan oli yksi muukin yhteinen isoisoisovanhempien pari.

Aleksanteri II:n ja Maria Aleksandrovnan lapset olivat: RUS 1,6 %, GER 85,9 %, POL 3,6 %, FRA 2,9 %, DEN 2,0 %, AUT 1,2 %, CZE 0,8 %, SWE 0,7 %, HOL 0,5 %, ENG 0,2 %, SCO 0,2 %, LUX 0,2 %, SPA 0,1 %, LIT 0,1 %, ITA 0,1 %, HUN 0,1 %. Saksalaisosuus jatkoi kasvamistaan, nyt jo entistä enemmän muiden kansallisuuksien kustannuksella, kun venäläisestä verestä ei enää ollut liiemmin vähentämistä. Tsaariksi tuli vanhemman veljen kuoleman ja isän murhan jälkeen Aleksanteri III. Toisin kuin edeltäjänsä, hän ei ottanut puolisokseen saksalaista, vaan Tanskan kuninkaan tyttären, prinsessa Dagmarin, Venäjällä Maria Fedorovna. Tosin puolison tanskalaisuus oli lähinnä nimellistä, koska hänen isänsä Kristian IX oli saksalainen herttua, joka valittiin Tanskan kuninkaaksi kaukaisen esi-isänsä ansiosta edellisen kuninkaan jäätyä lapsettomaksi. Uuden tsaarittaren verenperimä oli 87,6-prosenttisesti saksalainen, tanskalaista oli vain 3,0 prosenttia. Trillerimestari Frederick Forsyth meni komeasti ansalankaan Venäjän tsaarin valtaistuimelle palauttamista käsittelevässä jännärissään Musta manifesti, kun hän kuvaili Nikolai II:n ulkomuotoa "ei venäläiseksi, vaan äitinsä mukaan tanskalaiseksi". Tosin Venäjähän oli lysenkolaisuuden kotimaa, joten mikäs siinä. Maria Fedorovnan kohdalla eivät sentään kovin läheiset sukulaiset olleet menneet keskenään naimisiin, hänen vanhempansa olivat ainoastaan pikkuserkuksia. Tosin sentään kaksinkertaisia sellaisia.

Venäjän viimeinen tsaari Nikolai II oli: RUS 0,8 %, GER 87,3 %, FRA 2,7 %, DEN 2,4 %, HOL 2,1 %, POL 1,8 %, SWE 1,1 %, AUT 0,6 %, SCO 0,4 %, CZE 0,4 %, ENG 0,1 %, LUX 0,1 %, SPA 0,1 % . Hän oli siis ensimmäinen Venäjän tsaari, jolla oli alle prosentin verran venäläistä perimää. Vaikka hän olikin Englannin kuningas Yrjö V:n serkku ja hämmästyttävän samannäköinen, englantilaista verta oli vain pisara. Puolisokseen Nikolai otti Hessenin prinsessa Alixin, Venäjällä Aleksandra Fedorovna. Verenperimä tsaarittarella oli peräti 88,7-prosenttisesti saksalainen. Ja sukulaisten naiminen jatkui: hänen äidinpuoleiset isovanhempansa eli kuningatar Viktoria ja prinssipuoliso Albert olivat serkuksia. Isänpuoleisista isoisoisoäideistä kolme neljästä taas oli keskenään sisaruksia ja se neljäs kolmen muun serkku.

Heidän lapsensa, yhdessä vanhempiensa kanssa Jekaterinburgissa vuonna 1918 murhatut neljä tytärtä ja verenvuototautinen tsarevits Aleksei olivat: RUS 0,4 %, GER 88,0 %, HOL 2,9 %, FRA 2,6 %, DEN 2,6 %, SWE 1,3 %, POL 1,0 %, SCO 0,6 %, AUT 0,3 %, CZE 0,2 %.

On huvittavaa seurata venäläisten kiinnostusta "aitovenäläiseen tsaariuteen". Viimeisellä kruununperijällä kun virtasi suonissaan vain noin neljän promillen verran venäläistä verta ja se oli vasta kahdeksanneksi yleisin kansallisuus. Tämä siitä huolimatta, että hän oli perimältään 88-prosenttisesti saksalainen eli muille kansallisuuksille jäi vain 12 prosenttia jaettavaksi.

14 kommenttia:

  1. Huh... on se hyvä, että Saltykov ja muut urhot kävi vieraisilla...

    VastaaPoista
  2. Saksa jyllää kunkku- ja kuningatarkisoissa. Voisitko Jaska vertailun vuoksi kertoa, miten saksalaisia ovat viime- ja tämän vuosisadan brittihallitsijat?

    VastaaPoista
  3. Todennäköisesti aivan tasan samaa kantaa kunnes Elisabeth toinen sai äidikseen skotlantilaisen kreivittären.

    Tosin Philip, joka otti sukunimekseen enonsa Mountbattenin (alk. Battenbergin ruhtinas) on taas kliinisen puhtaasti samaa sakkia, isälinjaansa tuota Tanskan ja Norjan monarkeiksi rekrytoitua saksalaista ruhtinassukua nimeltään ytimekkäästi Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Hän on myös tsaarisuvun jälkeläinen suoraa äitilinjaa, minkä takia hänen vertaan käytettiin kun tunnistettiin viimeisen tsaariperheen jäänteiden DNA:ta.

    Diana taas oli jokseenkin maksimaalisen puhdas brittiaristokraatti.

    Puhtaimpana saksalaisen linjansa on varmaankin pitänyt kuningattaren serkut eli Kentin herttuoiden suku, kuten herttuan pikkuveljen prinssi Michaelin potretista melkein arvaakin.

    VastaaPoista
  4. Saksaa jyllää, koska Saksa koostui pikkuruhtinaskunnista, joiden hallitsijat kuuluivat asemansa takia ylimpään eli kuninkaalliseen säätyyn.

    Mikäli haluaisimme suomalaisia kuninkaallisia maailmalle, meidän kannattaisi kuntauudistuksen sijaan jakautua kymmeniksi tai sadoiksi pikkuvaltioiksi, joiden valtiomuodoksi tulisi kuningaskunta.

    VastaaPoista
  5. Vaan mistähän helvatusta sinä tuonkin kaiken sait taas kertaalleen töngittyä? Lätsää päästä tutkimustyölle. Kieltämättä mielenkiintoinen tulos. Tuosta tulee mieleen, että onkohan sen ajan kuninkaallisilla, kun kuninkaallisilla sitä oikeaa valtaa on ollut, ollut itsellään joku muukalaislegioonalaisen asenne elämään? Eli jos saksalainen prinsessa on naitu englantiin, niin hän on automaattisesti muuttunut ajattelemaan brittiläistä etua. ”Close your eyes, and think about England”. Tavan ihmiselle se tuntuu kyllä vähän omituiselta.

    Vähän samanlainen asenne kuin Montreal Canadiensin pelaajalla, joka myydään ilman varoitusaikaa verivihollisen Toronto Maple Leafsin leipiin, ja joka päivää myöhemmin runttaa surutta entisiä seurakavereitaan todeten kenen leipää syöt sen lauluja laulat.

    Tosta tuli mieleen vielä (off topic sinänsä) aiemmin kevättalvella jostain lukemani juttu venäläisestä tuoreesta geenitutkimuksesta, jonka mukaan venäläiset eivät oikeastaan ole ryssiä ensinkään, vaan kieltään aikanaan vaihtaneita tsuhnia. Puhtaampia venäläisiä oltiin Ukrainassa ja Valko-Venäjällä. Liekö totta, en tiedä.

    VastaaPoista
  6. Tästä tulee jotenkin Musta Kyy mieleen:

    Darling: "Olen englantilainen! Yhtä englantilainen kuin kuningatar Victoria!"

    Blackadder: "Eli siis isäsi ja äitisi on saksalainen ja olet saksalaisen kanssa naimisissa".

    VastaaPoista
  7. YP, ei sitä turhaan puhuta veli venäläisestä.

    VastaaPoista
  8. Hyvät on Jaskalla tilastot. Liekö tuo syy että kansallisvaltioita vastustivat nämä kruunupäät aikoinaan. Kansan armeija kun sotii kotinsa puolesta, palkka-armeija leivänpalan. Valtaosa sotilaista vielä 1800-luvulla oli maattomia ja historiallisten aikalaiskuvausten mukaan nykymittapuun mukaan melkein nälkäänäkeviä keppikerjäläisiä. Armeijoiden perässä kulki seurue muita kerjäläisiä ja ilolintuja. Nuoria tyttöjäkin värväytyi kun olivat niin laihoja että menivät pojista.

    Vaan pitkään kruunupäätkin kaivat ristiin ennen kuin saivat pahoja perinnöllisiä sairauksia, jos rumuutta ei sellaiseksi lasketa. Hyvä on tosiaan miettiä mitä tuhoa muhamettilaiset ovat saaneet keskuudessaan naidessaan serkkujaan kymmeniä sukupolvia. Kyllä siinä geenit paukkuu liitoksissaan.

    VastaaPoista
  9. Sanna: Valitettavasti - tai ehkä onneksi - meillä ei ole käytössä DNA-testejä totuuden selvittämiseksi...

    Ano: Hyvä idea, pistän korvan taakse ja tutkailen kunhan on vähemmän kiireitä kuin tällä viikolla.

    Markku: Tuossapa Saksan menestyksen syy.

    Yrjö: Wikipediasta löytyvät siniveristen sukutaulut (Ahnentafel) yleensä neljänteen sukupolveen asti. Sieltä sitten esi-isä esi-isältä seuraillen aina kymmenenteen asti. Ei se nyt mahdoton savotta ollut, kun oli ensin tehnyt selkeän sukutaulupohjan Exceliin.

    IM: Raaputa venäläistä ja pinnan alta paljastuu puolet tataaria ja toinen puoli tsuhnaa.

    Kumitonttu: Vaan pitkään kruunupäätkin naivat ristiin ennen kuin saivat pahoja perinnöllisiä sairauksia, jos rumuutta ei sellaiseksi lasketa. Hehee... joku ilkimyshän sanoi meetvursteja harrastavasta brittien kuningashuoneesta että pahiten koneihin hurahtanutta prinsessa Annea (Euroopan mestari 1971) ei erota hevosesta muuta kuin sillä että Anne ei pasko keskelle katua.

    VastaaPoista
  10. Kansan armeija kun sotii kotinsa puolesta, palkka-armeija leivänpalan.

    Ja palkka-armeijakos sinne Venäjälle lähti Napoleonin perässä? Etteiköhän ollut ihan asevelvollisia, teloitusryhmän ja giljotiinin uhalla sinne pakotettuja.

    Reality check: Ranskassa säädettiin 1791 yleinen asevelvollisuus, ensimmäisenä maailmassa. Tämä sen takia, että vallankumoukselliset kävivät jatkuvia sotia ja niissä tapatettiin valtava määrä miehiä.

    Asevelvollisuuslaki oli yksi tärkeä syy Vendéen ja Bretagnen kansannousuun. He eivät kertakaikkiaan sietäneet sitä, että heidän poikiaan tapatettiin väkisin jossain typerissä sodissa tasavallan nimeen ulkomailla.

    Asevelvollisuus on etatismin julkein muoto. Se lähtee siitä ajatuksesta, että jokainen mies on valtion orja, ja jokainen mies on elämänsä ja henkensä velkaa valtiolle ja että valtio omistaa miehet ja saa tehdä heille mitä haluaa.

    Valtaosa sotilaista vielä 1800-luvulla oli maattomia ja historiallisten aikalaiskuvausten mukaan nykymittapuun mukaan melkein nälkäänäkeviä keppikerjäläisiä.

    1800-luvulla asevelvollisuus oli universaali tapa koota armeijat. Ainoastaan Britanniassa ei ollut asevelvollisuutta.

    Ne, kenellä oli rahaa, maksoivat itsensä ulos asevelvollisuudesta lahjomalla kutsuntaviranomaiset. Niinpä armeijoihin pakotettiin ne kaikkein köyhimmät ja kurjimmat miehet, jotka eivät päässeet kutsuntaviranomaisia pakoon. Ei ihmekään, jos he näyttivät nälkäänäkeviltä keppikerjäläisiltä.

    VastaaPoista
  11. Sanna ja JB: Paavali I muistutti sekä ulkonäöksellisesti että luonteeltaan paljon enemmän virallista isäänsä Pietari III:tta kuin Sergei Saltykovia. Paavali I oli, jos mahdollista, kavalampi ja luihumpi otus kuin Pietari III, ja paljon älykkäämpi. Paavali I ei muistuttanut Sergei Saltykovia missään määrin.

    Katariina II vihasi poikaansa Paavalia, ja halusi syrjäyttää tämän pojanpoikansa Aleksanterin hyväksi. Paavali kuitenkin ehätti äitinsä kuoltua ensin, ja hänet kruunattiin tsaariksi. Mutta Aleksanteri I:n suhdetta isänsä murhaan ei ole koskaan kunnolla tutkittu.

    VastaaPoista
  12. Yrjö: Niin, unohtui sanoa että tuo ”Close your eyes, and think about England” oli kuningatar Viktorian ohje jollekin tyttärelleen. Hauskaa sinänsä, että aikalaiskertomusten mukaan Viktoria oli alan naisia - huolestui kovasti jossakin vaiheessa kun lääkäri kehotti rauhoittamaan tahtia Albertin kanssa.

    IM: Näinhän asia todennäköisesti oli, Katariina pisti itse juorun liikkeelle mollatakseen kuollutta aviomiestään.

    VastaaPoista
  13. Tämäpäs oli jälleen Jaskalta yleissivistävä pläjäys. Historia on aina kiinnostanut, mutta vaikka tiesinkin jotain Eurooppalaisten kuningahuoneiden sisäsiittoisuudesta, niin tässä oli yllätyksellistä tietoa tsaareista.

    Hyvin olit taas kaivellut "arkistoja." Tänks !

    VastaaPoista
  14. Kiitoksia, Becker! Mielenkiintoinen projekti ja jos aikaa löytyy, pengon Britannian kuningashuonetta jossain vaiheessa.

    VastaaPoista