Mistä tahansa maahanmuuton ongelmasta käytävän keskustelun vaiheet:
1. Väitetään, että kyseistä ongelmaa ei ole.
2. Todisteet osoittavat, että on sittenkin.
3. Väitetään, että ongelma on merkityksetön.
4. Todisteet osoittavat, että ei ole.
5. Väitetään, että kyseessä onkin suomalaisten vika.
6. Armoton v*****s.
Esimerkkejä:
1. Somaliassa käytetään khatia, mutta se on sikäläinen tapa joka ei tule heidän mukanaan Suomeen.
2. Somalien salakuljetusliigoja jää kiinni.
3. Itse asiassa khatin pureskelu on lähes vaaratonta ja oikeastaan kahvinjuontiin verrattavissa.
4. Lääketiede osoittaa, että khat aiheuttaa runsaasti käytettynä samat seuraukset kuin muutkin huumeet.
5. Suomen huumelainsäädäntö on liian ankara.
6. Armoton v*****s.
1. Islamilaisista maista tuleva maahanmuutto ei tuo naisia sortavaa tapaa mukanaan Suomeen.
2. Joukkoraiskauksia, pakotettuja avioliittoja.
3. Suomalaisten tekemiä rikoksia on vielä enemmän.
4. Lasketaanpa suhteessa väkilukuun.
5. Suomalainen rasismi syrjii muslimeja, joista muutamat turhautuneina uhreina sortuvat rikoksen poluille.
6. Armoton v*****s.
1. Maahanmuuttajat tuottavat Suomelle lisäarvoa, koska he aikuisina ovat lähes valmiita työntekijöitä joiden koulutukseen ei mene rahaa, toisin kuin suomalaislasten.
2. Tiettyjen maahanmuuttajaryhmien työllisyysprosentti on surkea.
3. Mutta koulutukseen ei mene edelleenkään rahaa.
4. Paitsi että perheiden lapsiluku on suuri ja Suomessa syntyneidenkin oppimistulokset selvästi suomalaisten keskiarvon alapuolella.
5. Koululaitos ei ota monikulttuuria riittävän hyvin huomioon, joten siihen on kohdennettava lisäresursseja.
6. Armoton v*****s.
Louis Therouxin ohjelmassa tutustuttiin Nigerian pääkaupunkiin Lagosiin. (Miksi se on muuten Nigeria eikä Afronia tai Blackia?) Kuvausryhmä pakeni vähän väliä väkivaltaisiksi kärjistyneitä joukkokokouksia. Kaikkia Lagosin kadut kuuluvat kuljetusalan ay-liiton valvontaan. Liitto kerää "maksuja" mikroyrittäjiltä väkivallan uhalla. Eräältä "ay-aktiivilta" Theroux kysyi, että miten hän suhtautuu asiaan, että hän vaan menee ja tyhjää jonkun myyjän tai mopoilijan lompakon rahoista, kun haluaa. Mies vastasi, että se nyt vaan on maan tapa täällä. Ei kukaan siitä valita tai välitä.
VastaaPoistaSe on Nigeria siksi, että sen läpi virtaa Niger-joki.
VastaaPoistaNimi puolestaan on tuaregin kieltä, jossa "ngher" tarkoittaa "virtaa".
"3. Itse asiassa khatin pureskelu on lähes vaaratonta ja oikeastaan kahvinjuontiin verrattavissa.
VastaaPoista4. Lääketiede osoittaa, että khat aiheuttaa runsaasti käytettynä samat seuraukset kuin muutkin huumeet."
3. Vaikka khatin pureskelulla on eri funktio kuin kahvin juonnilla, on se tosiaan lähes vaaratonta. 4. Tämä ei ole ristiriidassa sen kanssa, että sillä on runsaasti käytettynä samat seuraukset kuin muillakin (miedoilla) huumeilla. Khatin terveysvaikutukset ovat miedommat kuin esimerkiksi vahvemman huumeen alkoholin: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Rational_scale_to_assess_the_harm_of_drugs_%28mean_physical_harm_and_mean_dependence%29.svg
Valistajahuume, khatin ihquttajat ovat kyllä varmasti tehneet kaikille tuon tiedettäväksi, kyseessä on nimenomaan vaihe 3 eli väite ongelman merkityksettömyydestä. "Logiikka" toimii seuraavasti:
VastaaPoista1. Meillä on kielletty asia, joka on haitallinen.
2. Meillä on sallittu asia, joka on vielä haitallisempi.
3. Niinpä kielletty asia tulee sallia, koska se ei ole sentään niin haitallinen kuin jokin sallittu asia.
Esimerkkivertaus: ennen vuotta 1973 ei ollut nopeusrajoituksia ja vuosittain liikenteessä kuoli toistatuhatta ihmistä. Toisaalta punaisia päin ajaminen oli kiellettyä. Se kuitenkin on vähemmän haitallista kuin rajoittamaton hurjastelu, joten eiköhän punaisia päin ajaminen tulisi sallia, koska nopeusrajoituksiakaan ei ole?
Mitä tulee khat-alkoholi -maaotteluun, niin en hetkeäkään epäile etteiko esittämäsi kaavio olisi oikea ja khat suhteellisesti samaan tapaan käytettynä olisi harmittomampaa kuin alkoholi. Vaan kun alkkomahoolia useimmat sen käyttäjät käyttävät harvoin ja kohtuullisesti, kun taas khatinjauhajat pureskelevat sitä jatkuvalla syötöllä joka päivä. Näin ainakin käsittääkseni ja päätellen niistä määristä, joita taannoin khatia takavarikoitiin.
Se elokuva (Isku Mogadishuun tms.) jossa kerrottiin amerikkalaisen kopterimiehistön pelastamisesta oli aika karu. DVD:n lisätiedoissa haastateltiin jotain alueella sotinutta upseeria, joka kertoi, että iltaa kohti somalisissit tulivat täysin immuuneiksi kivulle ja pelolle purtuaan koko päivän khatia. Ehkä khat on olutta "terveellisempää", mutta eipä siitä terveysvaikutuksia kukaan ole etsimässä.
VastaaPoistaTutkailin pitkästä aikaa ko. kirjaa (Bowden: Isku Mogadishuun). Amiraali Howe määritteli, ettei Somalia ollut sivistyksellisessä mielessä edes aloitusruudussa, vaan sen alapuolella. Kaikki jenkkisotilaat olivat muutama viikko saapumisensa jälkeen kurkkua myöten täynnä paikkaa, missä kukaan alkuasukas ei halunnut edistää yleistä hyvinvointia millään tavalla. Mitä khatiin tulee, niin lainaus (s.41): ...nämä vaarallisimmat nuoret miehet olivat yleensä vahvimmassa pilvessä juuri kolmen maissa iltapäivällä, sillä useimmat olivat aloittaneet khat-lehtien pureskelun puolelta päivin ja etsivät juuri kolmelta iltapäivällä jotain jännittävää tekemistä rauhoittaakseen huumeen kiihottamia hermojaan. Mutta yöllä khatin purijat nukkuivat pois humalaansa...
VastaaPoista"khatinjauhajat pureskelevat sitä jatkuvalla syötöllä joka päivä. Näin ainakin käsittääkseni ja päätellen niistä määristä, joita taannoin khatia takavarikoitiin."
VastaaPoistaKhatin normaali käyttömäärä on 100-200 grammaa lehtiä ja varsia usean tunnin aikana.
Tämä kun yhdistetään siihen, että normaali kansalainen luulee kaikken huumeiden annostuksen olevan muutama gramma per käyttökerta, saadaan Khatin satojen kilojen tullitakavarikot kuulostamaan valtavilta onnistumisilta.
Niinpä. Jos tässä alkuvuonna pelkästään tiedossa oleva tuonti pelkästään Hollannista oli pari tonnia, niin voidaan helpolla laskutoimituksella (jos aivot eivät ole khatin sumentamat) todeta, että 100 gramman päiväannoksella tuo määrä riittää kuukaudeksi yli viidellesadalle päivittäiselle käyttäjälle. Eli viidelle prosentille somaliväestöstä. Ja jos arvioidaan, että tiedossa on noin 10 % todellisesta salakuljetuksesta, niin sopii miettiä kuinka yleistä jatkuvassa huumepöllyssä oleminen on.
VastaaPoistaHyvä pointti, Jaska!
VastaaPoista