Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 24. syyskuuta 2019

He kaatuivat saappaat jalassa


Joka kerran kun lehdessä kirjoitetaan Cooperin testistä , kommenttiosiosta löytyvät ne samat liioittelutarinat, yleensä armeijaversioina.

Tyypillisessä tarinassa heppu kertoo, miten hän lähti varovasti liikkeelle ja veteli sellaista kolmentonnin tahtia ensimmäiset kymmenen minuuttia. Kun voimia tuntui olevan vielä reilusti jäljellä, niin sitten viimeisen kahden minuutin aikana hurja loppukiri ja tulos oli kolme ja puoli tonnia.
Niinpä. Kolmen tonnin tahti Cooperissa tarkoittaa tasaista 250 metrin minuuttivauhtia. Kymmenessä minuutissa tällä tahdilla ollaan 2500 metrin kohdalla. Sitten kahden minuutin loppukiri ja tulos 3500 metriä. Eli viimeisen kahden minuutin aikana on hilppaistu kilometri. Mikä on aika hyvä saavutus ottaen huomioon että tonnin ME on Noah Ngenyn nimissä oleva 2.11,96. Tosin hänellä ei ollut etunaan lentävää lähtöä eikä 2500 metrin alkuverryttelyä.

Toinen inttilegenda on Cooperin juokseminen kumisaappaat jalassa, jolloin tulos on yleensä luokkaa 3400 metriä. Tämä on itse asiassa täysin mahdollinen suoritus. Luultavasti kuka tahansa Kalevankisatasoinen kestävyysjuoksija tekisi tempun, kunhan ei nyt kovin hölskyvät saappaat kohdalle osuisi. Taannoin keskustelin aiheesta kaverini kanssa ja kerroin suunnilleen tähän tyyliin:

- Noilla keskustelupalstoilla väitetään aina että "juoksin intissä Cooperissa 3600 metriä kumpparit jalassa". Tosiasia kuitenkin on, että kolmetonniakin Cooperissa on kova temppu ja viidensadan metrin parannus tuloksessa on taivaan suuruinen millä tahansa lähtötasolla. Vaikka minä kovakuntoinen kaveri olinkin - ja olen ikäisekseni vieläkin vaikka vauhti onkin hidastunut roimasti - niin en minä sentään tuommoisia väittäisi.
- Jaa. No paljonkos sinä sitten armeijassa vedit Cooperissa?

- No, sehän juostiin useita kertoja. En nyt halua parhailla kehuskella. Huonoin tulos oli 3200, mutta se tuli juostua tosiaan kumpparit jalassa.
- Nyt kyllä kusetat. Et varmana vetänyt kumppareilla.

- Okei, en koko matkaa. Vaihdoin puolivälissä lenkkarit jalkaan.
- Siis väität että kuuden minuutin kohdalla vaihdoit vielä jalkineita ja juoksit silti 3200?

- Eikun viiden minuutin kohdalla.
- Eihän se ole puoliväli!

- Joo mutta kun minä myöhästyin kaksi minuuttia lähdöstä. Silloin jäi vain kymmenen minuuttia aikaa juosta koko kuupperi ja puolet siitä on viisi minuuttia. Siksi sanoin että puolivälissä.
- No hitto. Ja jalkineidenvaihtoon kului vielä aikaa.

- Eipä juuri. Pakko oli pysähtyä joka tapauksessa kun maha oli kuralla enkä viitsinyt housuihin paskoa, siitä kun sai kuntsarin vain vartiossa. Nyt olisi saanut ainoastaan rättivääpelin vihat niskaansa. Samalla kun poikkesin huussissa niin siinäpä pystyi pruikkiessa vaihtamaan jalkineet.
- Oli silti aika kova temppu, vetää 3200 kymmenessä minuutissa, välillä paskalla käyden ja puolet matkasta kumppareissa.

- Kuulostaa kovemmalta kun oikeasti on. Ei ne kumpparit nyt hirmuisesti juoksuvauhtia hidasta. Enemmän suksista oli haittaa.
- Siis hiihtocooperi... no joo, kyllähän hyvällä kelillä hiihtää pidemmälle kuin juoksee, jopa niillä armeijan hikilaudoilla.

- Hyvällä kelillä joo. Olisi varmaan tullut lähelle neljäätonnia. Mutta kun oli heinäkuu niin ei oikein luistanut. Lipsunut ei kyllä pätkääkään, eli sitä en voi syyttää huonosta tuloksesta.
- Just joo. Tuota taustaa vastaan ei mikään ihme että vaihdoit puolivälissä lenkkareihin. Tuskin olisi mennyt edes kolmetonnia rikki jos olisit sukset jalassa juossut.

- Päinvastoin. Varmana olisi mennyt kolme ja puoli tonnia, jos en olisi hermoillut turhaan ja vetänyt vain raa'asti loppun jalkineita vaihtamatta. Meinaan kun intin saappaissa on se kantaura vaan lenkkareissa ei. Piru vie kun ei meinannut loppumatkalla sukset pysyä jaloissa sitten millään.
- Mutta pysyi kuitenkin. Hyvä ettei varusteet pettäneet.

- Sukset kesti jalassa joo. Mutta muu varustus petti. Huomasin siinä kahdeksan minuutin kohdalla että kaasunaamari fuskaa.
- Kaasunaamari???

- Joo, meillä juostiin cooperi sikanasset päässä. Oli talvikaasusuojeluharjoitus. Älä kysy mitä järkeä oli pitää sitä heinäkuussa. Armeijan meininki, sinähän tiedät.
- Niinpä tietysti. Mutta et sinä voi huonosta tuloksesta kaasunaamarin fuskaamista syyttää. Paremminhan sitä saa hengitettyä kun fuskaa.

- Periaattessa joo. Vaan kun olen melko varma että se fuskaus alkoi vasta siinä vaiheessa kun kiireessä vaihdoin niitä lenkkareita jalkaan ja satuin repäisemään naamaria. Eli siitä ehti olla hyötyä vain minuutin ajan.
- Miten niin? Viisi minuuttiahan sulle jäi lenkkarit jalassa juoksua?

- Minähän sanoin että huomasin kahdeksan minuutin kohdalla että kaasunaamari fuskaa. Mistäs luulit minun sen huomanneen? Meidän hullu yliluti heitti baanalle kyynelkaasukranaatin testatakseen onko naamarit tiiviisti. Piru vie että ne viimeiset neljä minuuttia otti koville vetää kun vesi vaan valui silmistä ja yskitti niin helvetisti. Viimeisen neljänsadan metrin loppukirikin jäi niukasti yli minuutin, säälittävää.
- Nopeastihan siitä kyynelkaasupilven läpi selviää, mutta ymmärrän kyllä että vaikutus kestää...

- Jaa nopeasti? Ei niissä oloissa. Arvaa että oli jälkeenpäin kasarmilla tuulettaminen että saatiin kyynelkaasut ulos.
- Ulos... ette kai te Cooperia missään urheiluhallissa juosseet?

- No ei tietenkään. Minähän sanoin että kasarmilla. Pitkin komppanian käytävää, viidenkymmenen metrin suoraa edestakaisin.
- Siis koko komppania sillä kapealla käytävällä???

- Ei nyt sentään. Vain minä ja pari muuta. Muut juoksivat ulkona.
- Jaahas. Mitäs te olitte törttöilleet kun tuolla lailla simputettiin.

- Muista en tiedä mutta minä en mitään. Olin vain aamulla tuntenut oloni vähän huteraksi ja kävin otilla. Tyrkkäsivät kuumemittarin kainaloon ja se näytti 37,4. Harmillista, 37,5 olisi ollut veepeen karsintaraja. Nyt tuli vain VUP.
- Eli vapautus ulkopalveluksesta...

- Tietenkin, ja sen takia me juostiin sisällä. Kyllä armeijan touhuissa nyt joku tolkku olla pitää.

16 kommenttia:

klova kirjoitti...

Yleensä näitä juoksin neljä tonnia cooperissa vaikka oli astma juttuja kertovat kaverit jotka juoksivat viimeksi siinä cooperissa 30 vuotta sitten.

Tosiaan jokainen joka on joskus ihan oikeasti juossut tietää kuinka hankalaa on pitää 4 minuutin kilometrivauhtia yllä vaikka vain sen 12 minuuttia.Ei siihen ihan harjoittelematta pysty kuin 60% suomalaisista varusmiehistä,loput 40% vetävät sitten sen 4000.Harjoittelematta.

Kestävyysjuoksussa on se ongelma,että se ei oikein luonnistu aikuiselta mieheltä jos painoa on vähänkään yli 65 kiloa,pituus huomioimatta.Lisäksi on ihan se ja sama onko se ylittävä paino läskiä tai lihasta.Lisäksi suurin osa suomalaisista omaa vain nopeita lihassoluja,eli juostessa tulee hiki ja rintaan pistää,polviin sattuu ja akillesjänne on kireä.Kaikki nuo johtuvat siitä,että ruumiinrakenne ei sovellu juoksemiseen.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Tuo minämuotoon kirjoitettu kovin kuupperitulos taitaa kyllä olla joku muu kuin sinä.
Veikkaisin Aleksanteri I Stuppia minän ja sinän tilalle. Paitsi jos kertoja laskee leikkiä, mikä kyllä painaisi veikkaukseni Jaskan suuntaan.

Tuumailija kirjoitti...

Itsehän vedin kerran intissä 4000m, harjoittelematta ja elopainon ollessa 120 kg läskiä. Olisi mennyt reilusti enemmänkin, mutta kun samalla piti vetää kärryllistä leiritavaraa ja mukana ollut kaveri halusi kesken matkan pysähtyä tupakille.

...Siitä en sitten osaa sanoa, vaikuttiko suoritukseemme se että olimme kuljetusjoukoissa ja siirtymä tapahtui moottoroituna.

QroquiusKad kirjoitti...

En tiedä millaisia kuuppereita Santeri Tubi intissä juoksenteli. Ulkoministerinä ollessaan hän Afganistanissa käydessään juoksi 60 km aamulenkkejä kypärä päässä ja suojaliivit yllä niin, että skorpionit vain rutisivat maiharien alla!

Suomeen palattuaan hän juoksi Hangosta Utsjoelle, hiihti maamme rajat ympäri ja kalasti Suomen kaikkien aikojen suurimman hauen, jonka alaleuasta teki flyygelin.

Rajansa hänelläkin oli:
"Mutta Johanna Tukiaista en pane!" hän ärähti.
"Hyi saatana!"

Anonyymi kirjoitti...

"Mutta Johanna Tukiaista en pane!" hän ärähti.
"Hyi saatana!"
Ei poikaparka ymmärrä hyvän päälle pätkääkään!
Arvelee Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Muistaakseni 2800 metriä oli kuntsarin raja intissä vuonna 1980 RovItPstossa. Nuorena miehenä ja ns. "kuivan kesän oravana" 72 kiloisena se meni kusiluistimille juosten viikonlopun pitkä vapaa, VLV+KH -kiilto silmissä.

Kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin eli rauhanturvaamishommiin karsintaraja taitaa olla töpinän puolella eli esikuntahommissa 2300 metriä ja operatiivisella puolella 2500 metriä.

2550 oli paras tulokseni ikämiehenä, joten molemmat lukemat on tulleet saavutetuksi alle viisikymppisenä noihin kv.hommiin pyrkiessäni ja päästessäni.

heppa

Kumitonttu kirjoitti...

En käsitä miksi juoksemista pidetään niin itsestäänselvänä taitona ettei sitä tarvitse opettaa. Koulussa opetetaan jopa virkkaamaan mutta ei oikeaa juoksutekniikkaa. Kuitenkin liikuntanumeroon sitten vaikutti cooperin tulos. Tuskin enää nykyään kun se olisi liian eriarvoistavaa.

Liikunnasta olisi helpompi nauttia kun sitä opetettaisiin eikä ajatella että jokainen osaa voidella sukset, luistella, lyödä tai potkia palloa ja niin päin pois.

Jaska Brown kirjoitti...

klova: Tuo painojuttu ei pidä paikkaansa. Moninkertainen ME-mies Ron Clarke (kymppi 27.39,4) painoi huippuvuosinaan 72 kg. Saman verran painoi myös Martti Vainio, mutta hänellä olikin 191 cm mittaa. Clarkella oli 183. Toki tahti alkaa hidastua, vaikka kyseessä olisivat lihakset, mutta olen omin silmin nähnyt kuinka veteraani-ikäinen mies juoksee Cooperissa 3100 m vaikka painoindeksi on ylipainon puolella.

Veijo Hoikka: Vaan tuo jutussa mainittu yliluti juoksi Cooperin kolmeen kertaan peräkkäin 3800 m sikanasse päässä kumisaappaat jalassa.

Tuumailija: Ja kaikki tuo vaikka piti työntää sitä intin kuorma-autoa!

Qroquius Kad ja Huru-ukko: Jos Suomen ulkoministerin salkkuun pääsyvaatimus on ehdottelu Johanna Tukiaiselle, niin vapaaehtoisia löytyy vuosi vuodelta vähemmän.

heppa: Jos maailmalla ei muuta opi, niin hitaammin liikkumaan. Omakin coopertulos on pudonnut jo kilometrin verran siitä mitä se joskus oli. Tosin Wikipedian mukaan pääsen edelleen omassa ikäluokassani erinomaisen puolelle.

Jaska Brown kirjoitti...

Kumitonttu: Kyllä joskus saa järkyttyä, kun lasten urheilukoulussa tulee vastaan sellaisia, jotka eivät osaa juosta. Siis tarkoitan että molemmat jalat kyllä nousevat yhtä aikaa maasta, mutta kädet heiluvat mihin sattuu eikä jalkojen liikkeessä ole mitään rytmiä tai lennokkuutta. No, kyllä se siitä sitten lähtee mutta kummastuttaa tosiaan se, että monet nykylapset yksinkertaisesti vain istuvat eivätkä opi luonnostaan luonnollisia asioita.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tuosta Jaskan hervottomasta postauksesta tuli jotenkin mieleen nää Lahden Pelicansin mainokset:

https://www.youtube.com/watch?v=Dr9f7VNqCxk

Anonyymi kirjoitti...

Onko kolme tonnia muka kova tulos cooperissa?

Anonyymi kirjoitti...

No, johan oli elvistelyjä! Omasta puolestani voin hyvällä omallatunnolla ilmoittaa, että vetäisen Cooperin testin milloin tahansa tasan 12 minuuttiin. Ja vaikka kumisaappaat jalassa.

DuPont kirjoitti...

Anonyymi: "Onko kolme tonnia muka kova tulos cooperissa?"
Itse juoksin aikoinaan viime vuosituhannella 2280 metriä, oma ennätykseni...!
2200 metriä alle jääneet saivat ylimääräistä harjoitusta.

Jaska Brown kirjoitti...

Onko kolme tonnia kova tulos cooperissa?
Varusmiesten kuntotilaston mukaan viime vuonna keskiarvo oli 2403 metriä. Siitä voi suhteuttaa.
Paras vuosi on ollut 1979, jolloin keskiarvo on ollut 2760. Siitä eteenpäin suunta on ollut alaspäin. Viime vuonna kiitettävässä kunnossa on ollut noin viisi prosenttia ja huonossa melkein kolmekymmentä prosenttia.
Lisäksi on huomioitava, että kyseessä ovat siis varusmiehet, jotka kaiken järjen mukaan ovat keskimäärin parempikuntoisia kuin jos keskiarvo laskettaisiin koko ikäluokasta.
Itse olen sanonut, että jos ennen kuudettakymmenettä ikävuotta oma coopertulos on huonompi kuin kaksikymppisten ikäluokan mediaani, niin kaivan kaksi metriä syvän montun, hyppään sinne ja lapioin mullat päälleni.

Anonyymi kirjoitti...

>Onko kolme tonnia kova tulos cooperissa?

Itselle asetin inttiaikoina (vuosi 2004) tuon maagisen rajan. Kohtuullisella peruskunnolla ja harjoittelulla pääsin siihen juuri ja juuri. Taisi olla tulos 3070 m. Nyt lähemmäs nelikymppisenä ja yli kymmenen kiloa ihmisenä kasvaneena 2500 m voisi tuottaa tuskaa.

QroquiusKad kirjoitti...

Onko kolme tonnia kova tulos? Riippuu lajista.

Voimaharjoittelussa on kaksi keskeistä käsitettä: volyymi ja intensiteetti.
Jos lataa tankoon sata kiloa kylmää rautaa ja tekee sillä kymmenen toistoa, on harjoituksen volyymi 10 x 100 kg, eli tonni.
Jos tankoon ladataan sen jälkeen 200 kg, jolla tehdään viisi toistoa, on harjoituksen volyymi edelleen se sama tonni, eli 5 x 200 kg, mutta intensiteetti on tuplasti suurempi.

Tehdään cooperissa kolmen tonnin tulos? Juostaan 12 minuutin ajan kolmen kilometrin päähän.
Tehdään voimailussa kolmen tonnin tulos? Ladataan tankoon 300 kg ja tehdään sillä kymmenen toistoa.

Molemmissa on tehty kolme tonnia. Kumpi vaatii enemmän?